Naltrexone Amomed 50mg film tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Naltrexone Amomed film tableta; 50mg; blister, 4x7kom

  • ATC: N07BB04
  • JKL: 1182031
  • EAN: 9088882449750
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Naltrexone Amomed film tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Naltrexone Amomed na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Naltrexone Amomed kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Naltrexone Amomed, 50 mg, film tabletenaltrekson

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu .

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu . Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Naltrexone Amomed i čemu je namenjen

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Naltrexone Amomed3. Kako se uzima lek Naltrexone Amomed4.

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek NaltrexoneAmomed

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Naltrexone Amomed i čemu je namenjen

Lek Naltrexone Amomed je specifični dugodelujući antagonist opioida. Koristi se kao dodatna terapija u okviru sveobuhvatnog programa lečenja, koji uključuje i psihološku podršku, detoksikovanih zavisnika od opioida kao i zavisnika od alkohola kao potpora pri održavanju apstinencije. Lek Naltrexone Amomed, film tableta od 50 mg, smanjuje rizik od recidiva zavisnosti i pomaže apstinentima koji su ranije zavisili od opioda i alkohola, da u apstinenciji i istraju. Lek Naltrexone Amomed smanjuje euforična osećanja koja se javljaju nakon uzimanja opioida i alkohola. U lečenju zavisnosti od opioida i alkohola, smanjiće želju za uzimanjem istih. Lek Naltrexone Amomed ne izaziva zavisnost.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Naltrexone Amomed

Lek Naltrexone Amomed ne smete uzimati:

• Ukoliko ste alergični preosetljivi na naltrekson hidrohlorid ili bilo koju od pomoćnih supstanci• Ukoliko imate akutni hepatitis• Ukoliko imate teški poremećaj funkcije jetre• Ukoliko imate teški poremećaj bubrežne funkcije • Ukoliko ste zavisnik od opioida i još uvek uzimate opioide, zbog moguće pojave akutnog apstinencijalnog sindroma• Ukoliko imate pozitivan rezultat screening testa na opioide ili je test provokacije naloksonom bio neuspešan •

Istovremeno sa lekovima koji sadrže opioide

• Ukoliko imate simptome akutnog apstinencijalnog sindroma

Upozorenja i mere opreza

Lečenje naltreksonom treba da započnu i nadziru odgovarajuće kvalifikovani lekari.

Nikada

ne uzimajte opioide i alkohol nakon uzimanja tableta leka Naltrexone Amomed. Iako će

naltrekson sprečiti neke njihove efekte, ukoliko uzmete visoku dozu opioida može doći do poremećaja disanja i cirkulacije trovanje opioidima.

Nemojte koristiti lek Naltrexone Amomed ukoliko ste još uvek zavisnik od opioida, jer će lek Naltrexone

Amomed u tom slučaju izazvati teške, po život opasne simptome apstinencije.

Svakom lekaru koji Vas leči morate reći da uzimate tablete naltreksona.

Ukoliko Vam je potrebna anestezija u hitnim situacijama, u tu se svrhu ne sme primeniti opioidna anestezija. Za slučaj da Vam je ipak neophodna opioidna anestezija, doza opioida potrebna da se postigne željeni terapijski efekat može biti veća od uobičajene. U takvim slučajevima, depresija disanja i dejstva na cirkulaciju biće izraženiji i dugotrajniji.

Nemojte

pokušavati da prevaziđete blokadu postignutu naltreksonom primenom velikih doza opioida jer

one mogu i nakon prestanka lečenja naltreksonom dovesti do akutnog predoziranja opioidima, sa ozbiljnim posledicama.

Naltrekson se eliminiše iz organizma preko jetre i bubrega. Poremećaji funkcije jetre su česti kod

zavisnika od opioida i alkohola. Vaš doktor će sprovoditi kontrolu funkcije jetre pre i za vreme terapije.

Ukoliko radite bilo kakve analize krvi, obavestite lekara da koristite naltrekson, jer ovaj lek može uticati

na rezultate testova funkcije jetre.

Obavestite svog lekara ako ostanete u drugom stanju

Drugi lekovi i lek Naltrexone Amomed

Obavestite svog lekara ako uzimate, ili ste nedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i lekove koji se nabavljaju bez lekarskog recepta.Čak i neki lekovi koji se često koriste mogu sadržati opioide i neće delovati ukoliko uzimate naltrekson.U slučaju da su Vam potrebni lekovi za kašalj, proliv, ili lekovi protiv bolova, obavestite lekara da koristite naltrekson.Ovi lekovi mogu sadržati opioide, a upotreba lekova koji sadrže opioide tokom terapije naltreksonom je kontraindikovana.Ukoliko je u hitnim situacijama ipak neophodno lečenje opioidima, doza opioida potrebna da se postigne željeni terapijski efekat može biti veća od uobičajene. U takvim slučajevima, pažljivo praćenje od strane

lekara je apsolutno neophodno, jer pojava depresije disanja, kao i ostalih simptoma može biti izraženija i dugotrajnija.

Uzimanje leka Naltrexone Amomed sa hranom i pićima

Lek Naltrexone Amomed ne stupa u interakciju sa hranom ili pićima.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego uzmete ovaj lek.Naltrekson se u periodu trudnoće i dojenja sme primeniti samo kada potencijalne koristi lečenja majke prevazilaze mogući rizik koje ono nosi. Tokom trajanja lečenja, dojenje se ne preporučuje.Ako ostanete u drugom stanju, obavezno obavestite Vašeg lekara.Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Naltrekson može izazvati vrtoglavicu i malaksalost, kao i smanjenje pažnje i pospanost, pa stoga može ugroziti mentalne i / ili fizičke sposobnosti potrebne za obavljanje potencijalno opasnih zadataka, kao što su upravljanje motornim vozilima ili rukovanje mašinama. Tokom lečenja naltreksonom nemojte upravljati motornim vozilima i rukovati mašinama.

Lek Naltrexone Amomed sadrži laktozu

slučaju netolerancije na neke od šećera, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka, jer se u njegovom sastavu nalazi laktoza.

3. Kako se uzima lek Naltrexone Amomed

Uvek sledite uputstva lekara i upotrebljavajte lek Naltrexone Amomed kako Vam je Vaš lekar rekao. Ukoliko niste sigurni, obavezno proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Upotreba kod odraslih

Zavisnost od opioida

Preporučena početna doza naltreksona je 25 mg pola tablete, nakon čega se lečenje nastavlja sa 50 mg dnevno jedna tableta.Vaš lekar može propisati drugačije doziranje u zavisnosti od Vaših individualnih potreba.

Režim doziranja može se izmeniti u cilju pobolšanja komplijanse, tako da se lek primenjuje tri puta nedeljno, na sledeći način: 2 tablete 100 mg naltrekson-hidrohlorida ponedjeljkom, 2 tablete 100 mg naltrekson-hidrohlorida sredom i 3 tablete 150 mg naltrekson-hidrohlorida petkom.Ukoliko se propusti uzimanje leka, propuštenu dozu moguće je nadoknaditi na način da se nakon toga svakodnevno uzima po jedna tableta leka, sve do dana kada je predviđeno njegovo ponovno uzimanje propisano protokolom lečenja.Dnevnu dozu od 150 mg naltreksona ne treba prekoračiti jer to može dovesti do povećane učestalosti neželjenih dejstava.

Ukoliko se lek Naltrexone Amomed primeni kod osoba zavisnih od opioda, njegova primena može prouzrokovati po život opasne simptome apstinencije. Pacijente za koje se sumnja da i dalje uzimaju opioide ili su zavisni od opioida moraju se podvrgnuti testu provokacije naloksonom, osim u slučaju kada se analizom mokraće sa sigurnošću može utvrditi da pacijent tokom 7-10 dana pre početka lečenja lekom Naltrexone Amomed nije uzimao nikakve opiode.

obzirom na to da se lek Naltrexone Amomed primenjuje kao dodatna terapija, kao i da trajanje procesa potpunog oporavka zavisnika od opioida varira od pacijenta do pacijenta, ne može se navesti standardno

trajanje terapije; treba razmotriti inicijalni period u trajanju od 3 meseca. Međutim, može se ukazati potreba za produženjem lečenja.O dužini trajanja lečenja odlučiće Vaš lekar.

Zavisnost od alkohola

Preporučena doza naltrekson-hidrohlorida za odrasle je 50 mg dnevno jedna tableta.

Primenu leka Naltrexone Amomed ne treba započeti pre nego što se pacijent podvrgne testu provokacije naloksonom i test pokaže negativni rezultat.Lečenje lekom Naltrexone Amomed treba započeti samo u slučaju kada se sa sigurnošću može utvrditi da pacijent tokom 7-10 dana pre početka lečenja lekom Naltrexone Amomed nije uzimao nikakve opiode.

obzirom na to da se lek Naltrexone Amomed primenjuje kao dodatna terapija, kao i da trajanje procesa potpunog oporavka zavisnika od alkohola varira od pacijenta do pacijenta, ne može se navesti standardno trajanje terapije; treba razmotriti inicijalni period u trajanju od 3 meseca. Međutim, može se ukazati potreba za produženjem lečenja.O dužini trajanja lečenja odlučiće Vaš lekar.

Upotreba kod dece i adolescenataNaltrekson se ne preporučuje za primenu kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina s obzirom na to danema dovoljno podataka o bezbednosti i efikasnosti njegove primene u ovoj starosnoj grupi.

Upotreba kod starijih pacijenataPodaci o bezbednosti i efikasnosti naltreksona kod starijih pacijenata su ograničeni.

Način primeneLek se primenjuje oralno.

Ako ste uzeli više leka Naltrexone Amomed nego što treba

Uvek sledite uputstva lekara i upotrebljavajte lek Naltrexone Amomed kako Vam je Vaš lekar rekao. Ukoliko uzmete više leka nego što Vam je propisano, odmah obavestite svog lekara ili farmaceuta, ili se obratite najbližoj službi hitne pomoći.

slučaju predoziranja, bolesnike treba kontrolisati i simptomatski lečiti u zdravstvenim ustanovama u kojima im se može osigurati striktan nadzor. Nije poznato kakve efekte može izazvati predoziranje.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Naltrexone Amomed

Ukoliko ste zaboravili da uzmete jednu dozu, uzmite je čim se setite. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.Propuštenu dozu moguće je nadoknaditi na način da se nakon toga svakodnevno uzima po jedna tableta leka, sve do dana kada je predviđeno njegovo ponovno uzimanje propisano protokolom lečenja.Nikada ne uzimajte odjednom više od propisane doze.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Naltrexone Amomed

Nakon prekida terapije naltreksonom vaša osetljivost na dejstvo opioida je pojačana, pa na taj način može doći do predoziranja, čak i ako uzmete uobičajenu dozu opioida, ili alkohola, što može imati ozbiljne posledice koje u ekstremnim slučajevima mogu biti i fatalne. To je zato što tokom uzimanja opioida stičete toleranciju na opioide i kada jednom prestanete, ta tolerancija se gubi.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Najozbiljnija neželjena dejstva koja se javljaju kod pacijenata koji koriste lek Naltrexone Amomed uključuju depresiju, ideje o samoubistvu, pokušaje samoubistva i halucinacije. Iako su retka, ukoliko osetite bilo koje od ovih neželjenih dejstava, odmah kontaktirajte lekara ili farmaceuta i zatražite pomoć i podršku.

Sva nezeljena dejstva su navedena ispod i klasifikovana su po učestalosti pojave:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:Veoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek:Nepoznata učestalost: ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

Veoma često:

glavobolja, problemi sa spavanjem, nemir, nervoza, bol u trbuhu, grčevi u trbuhu, mučnina, nagon napovraćanje, bolovi u zglobovima i mišićima, malaksalost.

Često:

žeđ, vrtoglavica, drhtavica, pojačano znojenje, ošamućenost, pojačano suzenje oka, bol u grudima,palpitacije srca, povećan broj otkucaja srca, anomalije u EKG-u, proliv, zatvor, zadržavanje mokraće, osip,gubitak apetita, odložena ejakulacija, oslabljena polna moć, poremećaji libida, osećaj hladnoće u ekstremitetima, anksioznost uznemirenost, povećana energija, malodušnost, razdražljivost i promeneraspoloženja.

Povremeno:

Oralni herpes, atletsko stopalo, uvećani limfni čvorovi, halucinacije, konfuzija, depresija, paranoja, dezorijentacija, noćne more, uznemirenost, nenormalni snovi, drhtavica, pospanost, poremećaji vida, iritacija i oticanje oka, fotofobija, bol u oku ili umor, naprezanje očiju, promene krvnog pritiska, navale vrućine, nazalna kongestija, nelagodnost u nosu, kijavica curenje nosa, kijanje, poremećaji usta i grla, stvaranje viška sputuma, poremećaji sinusa, poremećaji glasa, kašalj, otežano disanje, zevanje, nadimanje, hemoroidi, čir, suvoća usta, poremećaji jetre, povišeni nivo bilirubina, hepatitis zapaljenje jetre, seboreja promene na koži , akne, gubitak kose, svrab, bol u preponama, abnormalno često mokrenje, bolno uriniranje, zujanje u ušima, vrtoglavica, bol u uhu, neugodnost u uhu, povećan apetit, gubitak telesne mase, povećanje telesne mase, groznica, bol.

Retko:

smanjenje broja trombocita krvnih ploćica nepoznatog uzroka idiopatska trombocitopenička purpura, depresija, ideje o samoubistvu, pokušaj samoubistva, govorne tegobe, poremećaji funkcije jetre.

Veoma retko:

uznemirenost, halucinacije kada čujete, vidite ili osećate stvari koje ne postoje, euforija, tremorpodrhtavanje, egzantem promene na koži, propadanje tkiva skeletnih mišića.

Odmah obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako bilo koje od ovih neželjenih dejstava postane ozbiljno, ili ukoliko primetite neželjeno dejstvo koje u ovom uputstvu nije navedeno.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjemneželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 Beograd

Republika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Naltrexone

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Rok upotrebe

godine.Ne upotrebljavati lek nakon isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvanje

Čuvati van domašaja i vidokruga dece.Čuvati na temperaturi do 25 °C. Čuvati u originalnom pakovanju, radi zaštite od vlage.

Nemojte koristiti ovaj lek ako primetite bilo kakve nedostatke na tableti, kao što su izgrebana ili slomljena tableta. Pitajte svog farmaceuta za savet pre nego što ih upotrebite.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Naltrexone

Jedna film tableta sadrži 50 mg naltrekson -hidrohlorida.

Jezgro tablete : laktoza, monohidrat; cellaktoza grade 80 sadrži: celulozu prašak i laktozu, monohidrat; celuloza, mikrokristalna; silicijum – dioksid, koloidni, bezvodni; krospovidon tip A i magnezijum-stearat.

Film tablete Opadry 31 F 27245 beige: laktoza, monohidrat; hipromeloza 15 cps; titan - dioksid E171;makrogol 4000; gvožđe – oksid, crni E172; gvožđe – oksid, crveni E172; gvožđe – oksid, žuti E172

Kako izgleda lek Naltrexone i sadržaj pakovanja

Duguljaste film tablete, svetlosmeđe boje sa utisnutom podeonom linijom na obe strane. Tableta se može podeliti na jednake doze.

Unutrašnje pakovanje je PVC/PVDC- aluminijumski blister sa 7 film tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija, koja sadrži 4 blistera ukupno 28 film tableta i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole za lek:

PROVIDENS D.O.O. BEOGRAD. Alekse Nenadovića 15/15, Beograd, Srbija

Proizvođač leka:

HAUPT PHARMA WOLFRATSHAUSEN GMBH, Pfaffenrieder Strasse 5, 82515 Wolfratshausen,NemačkaAMOMED PHARMA GMBH, Storchengasse 1 , 1150 Beč, Austrija

Štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi, tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi; izuzetno, lek se može izdavati i na

lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta;

Broj i datum dozvole:

515-01- 02977-18-001 od 11.07.2019.

------------------------------------------------------------------------------------------------

<SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:>

Terapijske indikacije

Dodatna terapija u okviru sveobuhvatnog programa lečenja, koji uključuje i psihološku podršku,detokosikovanih zavisnika od opioida videti odeljke

Doziranje i način primene

Posebna upozorenja i mere

opreza pri upotrebi leka

kao i zavisnika od alkohola kao potpora pri održavanju apstinencije.

Doziranje i način primene

Lečenje lekom Naltrexone Amomed treba da započnu i nadziru odgovarajuće kvalifikovani lekari.

Upotreba kod odraslih

Zavisnost od opioida

Preporučena početna doza naltrekson-hidrohlorida je 25 mg pola tablete, nakon čega se lečenje nastavlja sa 50 mg dnevno jedna tableta.

Režim doziranja može se izmeniti u cilju poboljšanja komplijanse, tako da se lek primenjuje tri puta nedeljno, na sledeći način: 2 tablete 100 mg naltrekson-hidrohlorida ponedjeljkom, 2 tablete 100 mg naltrekson-hidrohlorida sredom i 3 tablete 150 mg naltrekson-hidrohlorida petkom.Ukoliko se propusti uzimanje leka, propuštenu dozu moguće je nadoknaditi na način da se nakon toga svakodnevno uzima po jedna tableta leka, sve do dana kada je predviđeno njegovo ponovno uzimanje propisano protokolom lečenja.Dnevnu dozu od 150 mg naltreksona ne treba prekoračiti jer to može dovesti do povećane učestalosti neželjenih dejstava.

Ukoliko se lek Naltrexone Amomed primeni kod osoba zavisnih od opioda, njegova primena može prouzrokovati po život opasne simptome apstinencije. Pacijente za koje se sumnja da i dalje uzimaju opioide ili su zavisni od opioida moraju se podvrgnuti testu provokacije naloksonom videti odeljak

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

osim u slučaju kada se analizom mokraće sa sigurnošću može

utvrditi da pacijent tokom 7-10 dana pre početka lečenja lekom Naltrexone nije uzimao nikakve opiode.

obzirom na to da se lek Naltrexone Amomed primenjuje kao dodatna terapija, kao i da trajanje procesapotpunog oporavka zavisnika od opioida varira od pacijenta do pacijenta, ne može se navesti standardno trajanje terapije; treba razmotriti inicijalni period u trajanju od 3 meseca. Međutim, može se ukazati potrebaza produženjem lečenja.

Zavisnost od alkohola

Preporučena doza naltrekson-hidrohlorida za odrasle je 50 mg dnevno jedna tableta.

Primenu leka Naltrexone Amomed ne treba započeti pre nego što se pacijent podvrgne testu provokacije naloksonom i test pokaže negativni rezultat videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi

Lečenje lekom Naltrexone Amomed treba započeti samo u slučaju kada se sa sigurnošću može utvrditi da pacijent tokom 7-10 dana pre početka lečenja lekom Naltrexone nije uzimao nikakve opiode.

obzirom na to da se lek Naltrexone Amomed primenjuje kao dodatna terapija, kao i da trajanje procesa potpunog oporavka zavisnika od alkohola varira od pacijenta do pacijenta, ne može se navesti standardno trajanje terapije; treba razmotriti inicijalni period u trajanju od 3 meseca. Međutim, može se ukazati potreba za produženjem lečenja.

Upotreba kod dece i adolescenataNaltrekson se ne preporučuje za primenu kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina s obzirom na to danema dovoljno podataka o bezbednosti i efikasnosti njegove primene u ovoj starosnoj grupi.

Upotreba kod starijih pacijenataPodaci o bezbednosti i efikasnosti naltreksona kod starijih pacijenata su ograničeni.

Način primeneOralna upotreba.

Kontraindikacije

Preosetljivost na naltrekson hidrohlorid ili bilo koju od pomoćnih supstanci navedenih u tački

pomoćnih supstanci

Akutni hepatitis

Teški oštećenja funkcije jetre

Teški oštećenja bubrežne funkcije

Zavisnici od opioida koji trenutno uzimaju opioide, zbog moguće pojave akutnog apstinencijalnog sindroma

Pacijenti kod kojih su pozitivni rezultati

testa na opioide ili je test provokacije naloksonom

bio neuspešan

Istovremena upotreba sa lekovima koji sadrže opioide

Kod pacijenata koji imaju simptome akutnog apstinencijalnog sindroma

Istovremena upotreba sa metadonom videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

skladu sa nacionalnim smernicama, terapiju treba da započnu i nadziru lekari koji imaju iskustva u lečenjuzavisnika od opioida i zavisnika od alkohola.

Rezultati testova funkcije jetre van granica normale su prijavljeni kod gojaznih i starijih pacijenata koji su dobijali naltrekson, a koji nisu opioidni zavisnici. Kontrolu funkcije jetre treba sprovoditi i pre i za vreme terapije.Nije neuobičajeno da osobe koje zloupotrebljavaju opioide imaju poremećaj funkcije jetre, kao i da je kod zavisnika od alkohola izmenjena funkcija jetre. Promene vrednosti testova funkcije jetre opisane su kod gojaznih starijih pacijenata koji su dobijali lek Naltrexone Amomed u dozama većim od preporučenih za

terapiju zavisnosti od alkohola do 300 mg na dan. Kontrolu funkcije jetre treba sprovoditi i pre i za vreme terapije, kao i periodično tokom terapije.

Tokom trajanja lečenja naltreksonom, unos visoke doze opioida, može dovesti do trovanja opioidima, koje, zbog poremećaja disanja i cirkulacije, može ugroziti život pacijenta. Ukoliko se lek Naltrexone Amomedprimeni kod osoba zavisnih od opioda, apstinencijalni sindrom može nastupiti vrlo brzo: prvi simptomi se mogu javiti unutar 5 minuta, a poslednji 48 sati nakon primene leka. Apstinencijalni simptomi leče se simptomatski i mogu uključiti davanje opioida

Pacijente treba upozoriti da ne smeju istovremeno koristiti druge preparate koji sadrže opioide npr. antitusike, simptomatske lekove za obične prehlade, odnosno antidijaroike, itd tokom trajanja lečenjanaltreksonom videti odeljak

Kontraindikacije

slučaju da je pacijenta hitno potrebno uvesti u stanje analgezije, u tu se svrhu ne smeju primeniti opioidi.

Za slučaj da je pacijentu potrebno lečenje opioidima, npr. opioidna analgezija ili anestezija u hitnim situacijama, doza opioida potrebna da se postigne željeni terapijski efekat može biti veća od uobičajene. U takvim slučajevima, depresija disanja i dejstva na cirkulaciju biće izraženiji i dugotrajniji. Pospešena je i pojava simptoma povezanih s otpuštanjem histamina oticanje lica, svrab, generalizovani eritem,dijaforeza, i druge pojave na koži i sluznici. U ovim okolnostima pacijent zahteva posebnu pažnju i negu.

Pacijente treba upozoriti da pokušaji prevazilaženja blokade, primenom velikih doza opioida, mogu nakonprestanka lečenja naltreksonom dovesti do akutnog predoziranja opioidima, sa mogućim smrtnim ishodom, kao i da je istovremena upotreba naltreksona sa visokim dozama opioida kontraindikovana jer može dovesti do po život opasnih trovanja opijatima zbog respiratornog i cirkulacijskog oštećenja..Nakon lečenja naltreksonom, pacijenti mogu biti osetljiviji na lekove koji sadrže opioide.

Stoga pacijente za koje se sumnja da unose opioide, ili su od njih zavisni, treba podvrgnuti testu provokacije naloksonom, osim u slučaju kada se analizom mokraće sa sigurnošću može utvrditi da pacijent 7-10 dana pre početka lečenja naltreksonom nije uzimao nikakve opiode.Apstinencijalni sindrom izazvan naloksonom kraćeg je trajanja od onoga izazvanog naltreksonom.

Preporučuje se sprovođenje sledećeg postupka:

Intravenska provokacija

intravenska injekcija 0,2 mg naloksona

ako nakon 30 sekundi ne dođe ni do kakvih neželjenih reakcija, intravenski se može ubrizgati još 0,6 mg naloksona.

Pacijenta treba neprekidno nadzirati u toku 30 minuta, ne bi li se uočio bilo kakav vidljivi znak simptoma apstinencije.

Ukoliko se jave bilo kakvi simptomi apstinencije, lečenje naltreksonom se ne sme sprovoditi. U slučaju da je rezultat testa negativan, lečenje može započeti. Ukoliko postoje bilo kakve sumnje oko toga uzima li pacijent opioide ili ne, provokacija se može ponoviti dozom od 1,6 mg naloksona. Izostane li i nakon toga svaka od mogućih reakcija, pacijentu se može dati 25 mg naltrekson hidrolorida.

Test provokacije nalokson hidrohloridom ne sme se sprovesti kod pacijenata kod kojih postoje klinički upečatljivi apstinencijalni simptomi, kao ni kod bilo koje osobe čija je analiza mokraće na opioide dala pozitivan rezultat.

Naltrekson se intenzivno metaboliše u jetri, a izlučuje pretežno mokraćom. Stoga treba biti oprezan, pri primeni ovog leka kod pacijenata čija je funkcija jetre i bubrežna funkcija poremećena. Funkciju jetre treba testirati kako pre, tako i tokom trajanja lečenja.

Lečenje naltreksonom može početi tek kada je od poslednjeg uzimanja opioida prošlo dovoljno dugo vremena oko 5 do 7 dana za heroin i najmanje 10 dana za metadon.Poznato je da se rizik od samoubistava povećava kod zavisnika, sa ili bez istovremene depresije. Lečenjenaltreksonom ne eliminiše ovaj rizik.

Posebna upozorenja o pomoćnim supstancama

Lek Naltrexone Amomed sadrži laktozu. Pacijenti sa retkim naslednim oboljenjem intolerancije na galaktozu, nedostatkom laktaze ili glukozno-galaktoznom malapsorpcijom, ne smeju koristiti ovaj lek.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Trenutno su klinička iskustva i eksperimentalni podaci uticaja naltreksona na farmakokinetiku drugih supstanci ograničena. Istovremenu terapiju naltreksonom i drugim lekovima treba sprovoditi sa oprezom i pažljivim praćenjem.Studije interakcija nisu sprovedene.

studije su pokazale da se ni naltrekson, ni njegov glavni metabolit 6-ß-naltreksol, ne metabolišu

putem humanih enzima citohroma CYP450. Stoga je malo verovatno da na farmakokinetiku naltreksona utiču inhibitori enzima citohroma CYP450.

Ne preporučuje se istovremena primena sa derivatima opioida analgetici, antitusici, supstituciona terapija i antihipertenzivima sa centralnim delovanjem alfa-metildopa. Istovremena upotreba naltreksona sa lekovima koji sadrže opioide je kontraindikovana videti odeljak

Kontraindikacije

Metadon u supstitucionoj terapiji: postoji rizik od pojave apstinencijalnog sindroma.

Potreban je oprez pri istovremenoj primeni naltreksona sa: barbituratima, benzodiazepinima i ostalim anksioliticima npr. meprobamat, hipnoticima, antidepresivima sa sedativnim delovanjem amitriptilin, doksepin, mianserin, trimipramin, antihistaminicima H1 sa sedativnim delovanjem i neurolepticima droperidol.

Nakon istovremene primene naltreksona i tioridazina, prikazani su slučajevi bezvoljnosti letargije i pospanosti.

Podaci ispitivanja sigurnosti i podnošljivosti, istovremenog uzimanja naltreksona i akamprozata kod zavisnika od alkohola, pokazali su da davanje naltreksona značajno povećava vrednosti koncentracije akamprozata u plazmi. Interakcije s drugim lekovima koji deluju na nervni sistem npr. dislufiram, amitriptilin, doksepin, litijum, klozapin, benzodiazepini nisu bile ispitivane.

Do sada nisu opisane nikakve interakcije između kokaina i naltrekson hidrohlorida.

Nema poznatih interakcija između naltreksona i alkohola.

Pacijente treba upozoriti na moguće interakcije sa lekovima koji sadrže opioide, koje se mogu javiti tokom trajanja lečenja naltreksonom videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Plodnost, trudnoća i dojenje

TrudnoćaNema kliničkih podataka o upotrebi naltrekson hidrohlorida u trudnoći. Podaci dobijeni u studijama sprovedenim na životinjama, pokazali su da lek pokazuje reproduktivnu toksičnost videti odeljak 5.3

Sažetka karakteristika leka

.. Podaci nisu dovoljni da bi se utvrdio klinički značaj ovog nalaza. Mogući rizik

po čoveka nije poznat. Trudnici se Naltrekson sme dati samo kada, po proceni nadležnog lekara, potencijalna korist lečenja prevazilazi mogući rizik koje ono nosi.

Primena naltreksona kod trudnica zavisnih od alkohola koje su na dugotrajnom lečnju opioidima ili supstitucionoj terapiji opioidima, ili kod trudnica zavisnika od opioida, nosi rizik akutnog apstinencijalnog sindroma koji može imati ozbiljne posledice za majku i plod videti odeljak

Posebna upozorenja i mere

opreza pri upotrebi leka

Primena naltreksona mora biti prekinuta ako su propisani opioidni analgetici

vidjeti dio

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

DojenjeNema kliničkih podataka o upotrebi naltrekson hidrohlorida u periodu dojenja. Nije poznato da li se naltrekson, odnosno 6-

-naltreksol, izlučuje u majčino mleko. Tokom trajanja lečenja dojenje se ne

preporučuje.

Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Naltrekson može umanjiti psihofizičke sposobnosti potrebne za izvođenje potencijalno opasnih aktivnosti kao što su upravljanje motornim vozilima i rukovanje mašinama.

Neželjena dejstva

Sva neželjena dejstva su prikazana u tabeli i klasifikovana po sistemu organa i učestalosti pojave:veoma često ≥ 1/10, često ≥ 1/100 do <1/10, povremeno ≥ 1/1 000 do < 1/100, retko ≥ l/10 000do < l/l 000, veoma retko < l/10 000. U okviru svake grupe, nezeljena dejstva su prikazana odozbiljnijih do manje ozbiljnih.

Neželjena dejstva zabeležena pri primeni naltreksona slična su kod pacijenata zavisnih od alkohola i pacijenata koji su opioidni zavisnici. Ozbiljna neželjena dejstva nisu uobičajena.

Klasa organskog sistema prema MedDRA-i

Simptom

Infekcije i infestacije

Oralni herpesAtletsko stopalo

Poremećaji nervnog sistema

GlavoboljaProblemi sa spavanjem

NemirNervozaŽeđOmamljenost

DrhtavicaPojačano znojenje Vrtoglavica

Tremor, Pospanost

Govorne tegobe

Poremećaji uha i labirinta

Nelagodnost u uhuBol u uhuZujanje u ušimaVrtoglavica

Kardiološki poremećaji

TahikardijaPalpitacijeIzmenjen elektrokardiogram

Vaskularni poremećaji

Promene vrednosti krvnog pritiskaCrvenilo

Poremećaji metabolizma i ishrane

Smanjen apetit

Gastrointestinalni poremećaji

Grčevi u trbuhuMučninaNagon na povraćanje i povraćanje

ProlivZatvor

Nadutost trbuhaHemoroidiČirSuva usta

Hepatobilijarni poremećaji

Poremećaji funkcije jetre Povećan bilirubin u krviHepatitis Tokom terapije može doći do povećanja transaminaza jetre. Nakon prekida primene leka Naltrexone Amomed, transaminaze se vraćaju na početnu vrednost u roku od nekoliko nedelja.

Poremećaji mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva

Bol u zglobovima i mišićima

Bol u preponama

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene

Gubitak apetitaŽeđPovećana energijaDrhtavicaHiperhidroza

Povećan apetitGubitak težinePovećanje težineGroznicaBol

Periferna hladnoća

Osećaj vrućine

Poremećaji oka

Pojačano suzenje

Zamućen vidIritacija okaFotofobijaOtok okaBol oka ili zamor oka

Respiratorni, torakalni i medijastinalni poremećaji

Bol u grudima

Nazalna kongestijaNelagodnost u nosuKijavicaKijanjeBol u ždreluStvaranje viška sputumaPoremećaj sinusaDispneja

Disfonija KašaljZevanje

Poremećaji bubrega i urinarnog sistema

Zadržavanje mokraće

DisurijaPolakiurija

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

SeborejaSvrabAkneAlopecija

Poremećaji reproduktivnog sistema i dojki

Odložena ejakulacija Oslabljena polna moć

Psihijatrijski poremećaji

NervozaAnksioznostNesanica

Povećana energijaMalodušnostRazdražljivostPromene raspoloženja

HalucinacijeKonfuzno stanjeDepresijaParanojaDezorjentacijaNoćne moreUzrujanostPoremećaj libidaAbnormalni snovi

Suicidne idejePokušaj samoubistva

Poremećaji krvi i limfnog sistema

Limfodenopatija

Idiopatska trombocitopenička purpura

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 Beograd

Republika Srbijafax: +381 011 39 51 131website: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

Predoziranje

Simptomi Klinička iskustva, stečena na pacijentima koji su se predozirali naltreksonom, ograničenog su opsega. Kod dobrovoljaca koji su tokom sedam dana primali lek u dozi od 800 mg/dan, nisu se javili znakovi toksičnosti.

LečenjeU slučaju predoziranja, pacijente treba kontrolisati i simptomatski lečiti u zdravstvenim ustanovama u kojima im se može osigurati striktan nadzor.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji