Levo Quin 500mg film tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Levo Quin film tableta; 500mg; blister, 1x10kom

  • ATC: J01MA12
  • JKL: 1329008
  • EAN: 5944736022729
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Levo Quin film tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Levo Quin na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Levo Quin kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Levo Quin, 500 mg, film tabletelevofloksacin

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.- Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.- Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.- Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Levo Quin i čemu je namenjen

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Levo Quin3. Kako se uzima lek Levo Quin4. Moguća neželjena dejstva5. Kako čuvati lek Levo Quin6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta je lek Levo Quin i čemu je namenjen

Lek Levo Quin je antibiotik iz grupe hinolona i sadrži aktivnu supstancu koja se zove levofloksacin. Ovaj lek deluje tako što uništava bakterije koje su uzrokovale infekciju u Vašem organizmu.

Lek Levo Quin se koristi za lečenje sledećih infekcija: teških infekcija uha, nosa i grla;

sinusa sinuzitis

pluća kod osoba koje imaju dugotrajne respiratorne probleme ili pneumoniju

urinarnog trakta, uključujući bubrege ili mokraćnu bešiku

prostate, u slučaju dugotrajne infekcije

kože i potkožnog tkiva, uključujući i mišiće tzv. meko tkivo

Levo Quin se može koristiti za smanjenje verovatnoće za razvoj plućnog oboljenja koje se naziva antraks, kao i za smanjenje verovatnoće za pogoršanje bolesti nakon izlaganja bakteriji koja izaziva antraks.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Levo Quin

Lek Levo Quin ne smete uzimati:

ako ste alergični preosetljivi na levofloksacin, bilo koji drugi hinolonski antibiotik kao što su moksifloksacin, ciprofloksacin ili ofloksacin ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

znaci alergijske reakcijeuključuju: osip po koži, teškoće sa gutanjem ili disanjem, oticanje usana, jezika, lica ili grla

ako ste nekada imali epilepsiju

ako ste nekada imali probleme sa tetivama kao što je tendinitis koji je bio povezan sa terapijom hinolonskim antibioticima. Tetiva je snop vezivnih vlakana koji vezuje mišić za kost.

ako ste dete ili adolescent u razvoju

ako ste trudni, planirate trudnoću ili mislite da ste trudni

Ne uzimajte ovaj lek ako se bilo šta od navedenog odnosi na Vas. Ako niste sigurni, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu pre upotrebe leka Levo Quin.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Levo Quin ako:

ako imate 60 godina i više,

ako koristite kortikosteroide, koji se nazivaju i steroidi videti odeljak "Drugi lekovi i lek Levo Quin",

ako ste imali transplantaciju organa,

ako ste nekada imali konvulzije epileptične napade,

ako imate oštećenje mozga nastalo kao posledica moždanog udara "šloga" ili neke druge povrede mozga,

ako imate oboljenje bubrega,

ako imate redak nasledni poremećaj metabolizma, tj. nedostatak enzima glukoza-6-fosfatdehidrogenaze. U tom slučaju, u toku primene leka Levo Quin može doći do hemolize razaranje crvenih krvnih zrnaca,

ako ste nekada imali mentalni problem,

ako imate ili ste nekada imali srčano oboljenje; trebalo bi da budete oprezni prilikom uzimanja ove vrste lekova ako Vi ili neko u Vašoj porodici ima produženi QT interval što se može videti na EKG-u, elekričnom snimku srca, poremećaj ravnoteže elektrolita u krvi pogotovo niske koncentracije kalijuma i magnezijuma u krvi, veoma spor srčani ritam bradikardiju, slabo srce srčanu insuficijenciju, istoriju srčanog udara infarkt miokarda, ako ste ženskog pola, starija osoba ili uzimate druge lekove koji mogu uticati na pojavu promena na EKG-u videti odeljak "Drugi lekovi i lek Levo Quin",

ako imate šećernu bolest dijabetes,

ako ste nekada imali probleme sa jetrom,

bolujete od miastenije gravis neuromišićni poremećaj koji karakteriše slabost u mišićima,

ako imate probleme sa nervima periferna neuropatija,

ako Vam je postavljena dijagnoza proširenja ili „ispupčenja“ velikog krvnog suda aneurizma aorte ili aneurizma velikog perifernog krvnog suda,

ako ste već prethodno doživeli epizodu disekcije aorte raslojavanje unutrašnjeg i središnjeg sloja aortnog zida,

ako Vam je dijagnostikovano propuštanje srčanih zalistaka regurgitacija srčanih zalistaka,

ako u porodičnoj anamnezi imate aneurizmu aorte ili disekciju aorte ili, nasledno oboljenje srčanih zalistaka ili druge faktore rizika ili stanja zbog kojih imate veću sklonost za pojavu aneurizme ili disekcije na primer poremećaji vezivnog tkiva kao što je Marfanov sindrom, ili Ehlers-Danlos-ov sindrom, Turner sindrom, Sjögren’s sindrom zapaljensko autoimuno oboljenje, ili vaskularni poremećaji kao što su Takayasu-ov arteritis, arteritis džinovskih ćelija, Behcet-ova bolest, visok krvni pritisak ili poznata ateroskleroza, reumatoidni artritis oboljenje zglobova ili endokarditis infekcija srca,

ako ste nekada imali teške osipe na koži ili ljušćenje kože, plikove i/ili čireve u ustima nakon uzimanja levofloksacina.

Ozbiljne kožne reakcijeTokom primene levofloksacina prijavljene su ozbiljne kožne reakcije uključujući

Stevens-Johnson-

sindrom SJS, toksičnu epidermalnu nekrolizu TEN i reakcije na lek sa eozinofilijom i sistemskim simptomima DRESS.- SJS/TEN se u početku mogu javiti u vidu crvenkastih tački ili kružnih fleka često sa plikovima u sredini. Takođe, mogu se pojaviti čirevi u ustima, grlu, nosu, genitalijama i očima crvene i natečene oči. Ovom ozbiljnom osipu na koži često prethode groznica i simptomi nalik gripu. Osip može napredovati do šireg ljuštenja kože i životno ugrožavajućih ili fatalnih komplikacija.- DRESS se u početku javlja u vidu simptoma nalik gripu i osipa na licu, a zatim kao produženi osip sa visokom telesnom temperaturom, povišenim nivoom enzima jetre koji se uočava u rezultatima analiza krvi, povećanjem vrste belih krvnih ćelija eozinofilija i uvećanim limfnim čvorovima.

Ukoliko Vam se javi ozbiljan osip ili neki od navedenih kožnih simptoma, prestanite sa uzimanjem levofloksacina i obratite se lekaru ili odmah potražite lekarsku pomoć.

Ne smete uzimati fluorohinolonski/hinolonski antibakterijski lek, uključujući lek Levo Quin, ako ste u prošlosti imali bilo kakvu ozbiljnu neželjenu reakciju prilikom uzimanja hinolona ili fluorohinolona. U tom slučaju treba da obavestite Vašeg lekara što je pre moguće.

Ako osetite iznenadan jak bol u trbuhu, grudnom košu ili leđima, što može biti simptom aortne aneurizme ili disekcije, odmah idite u ustanovu za hitnu medicinsku pomoć ili službu hitne medicinske pomoći. Povećan je rizik ukoliko koristite u terapiji sistemske kortikosteroide.Ukoliko osećate brzo nastupajući gubitak daha, pogotovu ako ležite na krevetu, ukoliko primetite otok zglobova, stopala ili abdomena, nove pojave palpitacije srca osećaj brzog i nepravilnog rada srca, odmah se obratite lekaru.

Bol i otok zglobova i zapaljenje i pucanje ruptura tetiva se mogu javiti retko. Rizik se povećava ako ste stariji stariji od 60 godina, ako ste dobili organ transplantacijom, imate probleme sa bubrezima ili se lečite kortikosteroidima. Zapaljenje i rupture pucanja tetiva se mogu javiti od prvih 48 sati od početka terapije, pa do nekoliko meseci nakon prekida terapije lekom Levo Quin. Na prvi znak bola ili zapaljenja tetive na primer u skočnom zglobu, ručnom zglobu, laktu, ramenu ili kolenu prestanite da uzimate lek Levo Quin, obratite se svom lekaru i odmarajte zahvaćenu regiju. Izbegavajte bilo kakav nepotreban napor, jer to može povećati rizik za nastanak rupture pucanja tetive.

Retko može doći do razvoja simptoma oštećenja nerava neuropatija, kao što su bol, osećaj žarenja, mravinjanja, trnjenja, i/ili slabost, posebno u stopalima i nogama ili šakama i rukama. Ukoliko se ovo javi kod Vas, prestanite sa uzimanjem leka Levo Quin i odmah se obratite Vašem lekaru kako bi se sprečio razvoj potencijalno nepovratnog stanja.

Dugotrajne, onesposobljavajuće i potencijalno ireverzibilne ozbiljne neželjene reakcijeHinolonski i fluorohinolonski antibakterijski lekovi, uključujući i lek Levo Quin, povezani su sa veoma retkim ali ozbiljnim neželjenim reakcijama, od kojih su neke dugotrajne u trajanju više meseci ili godina u kontinuitetu, onesposobljavajuće ili potencijalno nepovratne, uključujući bol tetiva, mišića i zglobova gornjih i donjih ekstremiteta, poteškoće u hodanju, neobičan osećaj bockanja, peckanja i trnjenja, utrnulosti ili pečenje parestezija, poremećaje čula uključujući oštećenje vida, ukusa i mirisa, oštećenje sluha, depresiju, oštećenje pamćenja, ozbiljan umor i ozbiljne poremećaje spavanja. Ako primetite bilo koju od ovih neželjenih reakcija nakon što uzmete lek Levo Quin, obratite se svom lekaru odmah, pre nastavka lečenja. Vi i Vaš lekar ćete odlučiti o nastavku lečenja, uzimajući u obzir primenu antibiotika iz druge klase.

Ako se bilo šta od ovoga odnosi na Vas,

recite svom lekaru pre nego što uzmete lek Levo Quin.

Drugi lekovi i lek Levo Quin

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Posebno je važno da obavestite Vašeg lekara ako uzimate neke od sledećih lekova, s obzirom na toda postoji veći rizik za pojavu neželjenih dejstava kada se uzimaju sa lekom Levo Quin

kortikosteroidi, nekada se nazivaju steroidi- koriste se kod zapaljenja. Postoji veća verovatnoća da se jave zapaljenja i/ili ruptura tetiva.

varfarin- sprečava zgrušavanje krvi. Postoji veća verovatnoća pojave krvarenja. Biće potrebno da Vaš lekar obavlja redovne preglede Vaše krvi kako bi pratio koliko se Vaša krv zgrušava.

teofilin- koriste se kod tegoba sa disanjem. Veća je verovatnoća da ćete imati konvulzije napade ako uzimate lek Levo Quin.

nesteroidni antiinflamatorni lekovi NSAIL - koriste se za lečenje bola izapaljenja, tu spadaju

acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, fenbufen, ketoprofen i indometacin. Veća je verovatnoća da ćete imati konvulzije napade ako uzimate lek Levo Quin.

ciklosporin- koristi se nakon transplantacije organa. Veća je verovatnoća pojave neželjenih dejstava ciklosporina.

lekovi koji utiču na rad srca. Tu spadaju lekovi koji se koriste za lečenje nepravilnog srčanog

ritma antiaritmici kao što su hinidin, hidrohinidin, dizopamid, sotalol, dofetilid, ibutilid i amiodaron, antidepresivi triciklični antidepresivi kao što su amitriptilin i imipramin i neki antibiotici makrolidni antibiotici kao što su eritromicin, azitromicin i klaritromicin probenecid-koristi se u terapiji gihta, i cimetidin- koriste se u terapiji čira na želucu i gorušice. Potreban je poseban oprez kada se jedan od ova dva leka koristi istovremeno sa lekom Levo Quin. Ako imate problema sa bubrezima, Vaš lekar će Vam možda propisati manju dozu leka.

Nemojte uzimati lek Levo Quin istovremeno sa sledećim lekovima jer to može uticati na delovanje leka Levo Quin

tablete gvožđa u terapiji anemije, antacide koji sadrže magnezijum ili aluminijum u

terapije povećanekiselosti u želucu ili gorušice ili sulkralfate u terapiji čira na želucu. Videti odeljak 3. "Ako već uzimate preparate gvožđa, antacide ili sulkralfate".

Urinarni test na opijate

Kod osoba koje uzimaju lek Levo Quin urinarni test može pokazati "lažno pozitivne" rezultate za jake lekove protiv bolova koji se zovu opijati. Ako Vaš lekar namerava da Vam uradi test na opijate obavestite ga da uzimate ovaj lek.

Test na tuberkulozu

Ovaj lek može prouzrokovati lažno negativne rezultate kod nekih laboratorijskih testova na bakteriju koja je uzročnik tuberkuloze.

Uzimanje leka Levo Quin sa hranom ili pićima

Lek Levo Quin se može uzimati nezavisno od uzimanja hrane.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Ne smete uzimati ovaj lek:

ako ste trudni, planirate trudnoću ili mislite da ste trudni

ako dojite ili planirate da dojite

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nakon primene ovog leka možete osetiti neželjene reakcije kao što su nesvestica, vrtoglavica, pospanost ili promene vida.

Neke od ovih reakcija mogu uticati na sposobnost koncentracije i brzinu reagovanja. Ukoliko osetite neke od ovih simptoma, nemojte upravljati vozilima ni rukovati mašinama.

3. Kako se uzima lek Levo Quin

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Za oralnu upotrebu.Progutajte tabletu sa dovoljnom količinom tečnosti. Tablete se mogu podeliti kako bi se unela odgovarajuća doza leka. Tablete možete uzimati tokom obroka kao i u bilo koje vreme između obroka.

Zaštitite kožu od sunčevih zraka

Tokom uzimanja ovog leka nemojte se izlagati direktnom sunčevom zračenju, zbog toga što će Vaša kožabiti mnogo osetljivija na sunce. Ako se ne budete pridržavali dole navedenih mera opreza možete izgoreti, osetiti peckanje ili se mogu javiti teški plikovi na koži:

Koristite kreme za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom

Uvek nosite šešir ili kapu, kao i odeću koja prekriva Vaše ruke i noge

Izbegavajte sunčanje u solarijumu

Ako već uzimate preparate gvožđa, antacide ili sulkralfate

Nemojte uzimati ove lekove istovremeno sa lekom Levo Quin. Uzimajte propisanu dozu najmanje 2 sata pre ili posle Levo Quin tableta.

Koliku dozu leka treba uzeti

Vaš lekar će odlučiti koliku dozu i koliko dugo treba da uzimate lek Levo Quin

Doza će zavisiti od vrste i težine infekcije, kao i od toga koji deo Vašeg organizma je zahvaćen infekcijom

Dužina terapije zavisiće od težine infekcije

Ako mislite da lek deluje suviše jako ili suviše slabo na Vas, nemojte sami menjati dozu leka, već se posavetujte se svojim lekarom.

Odrasli i stariji pacijenti sa očuvanom funkcijom bubrega

Infekcija sinusa sinusitis

Dve tablete od 250 mg, jednom dnevno

ili, jedna tableta od 500 mg, jednom dnevno

Infekcija pluća, kod pacijenata sa dugotrajnim respiratornim problemima

Dve tablete od 250 mg, jednom dnevno

ili, jedna tableta od 500 mg, jednom dnevno

Pneumonija zapaljenje pluća

Dve tablete od 250 mg, jednom ili dva puta dnevno

ili, jedna tableta od 500 mg, jednom ili dva puta dnevno

Infekcija urinarnog trakta, uključujući bubrege i bešiku

Jedna ili dvetableteod 250 mg, jednom dnevno

ili, pola ili jedna cela tableta od 500 mg, jednom dnevno

Infekcija prostate

Dve tablete od 250 mg, jednom dnevno

ili, jedna tableta od 500 mg, jednom dnevno

Infekcija kože i potkožnog tkiva, uključujući i mišiće

Dve tablete od 250 mg, jednom ili dva puta dnevno

ili, jedna tableta od 500 mg, jednom ili dva puta dnevno

Stariji pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Vaš lekar će prilagoditi dozu u zavisnosti od stepena oštećenje bubrega.

Primena kod dece i adolescenata

Ovaj lek se ne sme primenjivati kod dece i adolescenata u periodu rasta.

Ako ste uzeli više leka Levo Quin nego što treba

Ako ste slučajno uzeli više leka Levo Quin nego što bi trebalo, obavestite svog lekara ili zatražite odmah neki drugi medicinski savet. Ponesite pakovanje leka sa Vama da bi lekar znao koji ste lek uzeli. Mogu sa javiti sledeći simptomi: konvulzije epileptičninapadi, osećaj konfuzije, ošamućenost, smanjena svesnost, tremor i srčani problemi-što može dovesti do nepravilnog srčanog ritma kao i do povraćanja.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Levo Quin

Ako ste zaboravili da uzmete dozu leka, uzmite je čim se setite osim ako nije već vreme za narednu dozu. Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Levo Quin

Nemojte prekidati sa uzimanjem leka samo zato što se osećate bolje. Veoma je važno da terapija ovim lekom bude sprovedena do kraja, onako kako Vam je lekar to propisao. Ako suviše rano prekinete sa uzimanjem ovog leka, infekcija se može ponovo pojaviti, Vaše stanje se može pogoršati ili bakterija može postati rezistentna neosetljiva na ovaj lek.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, lek Levo Quin može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Prestanite sa uzimanjem leka Levo Quin i odmah posetite svog lekara ili najbližu bolnicu ako primetite neke od sledećih ozbiljnih neželjenih dejstava - možda će Vam biti potrebna hitna medicinska pomoć:

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

bol i zapaljenje tetiva. Najčešće je zahvaćena Ahilova tetiva i, u nekim slučajevima, tetiva može pući.

napadi konvulzije

peckanje, trnjenje ili mravinjanje po koži, bol ili slabost mišića. Ovo mogu biti znaci stanja koje se naziva "neuropatija"

Nepoznata učestalost učestalost se ne može proceniti na osnovu dostupnih podataka:

teške kožne reakcije praćene plikovima ili ljušćenjem kože oko usana, očiju, usta, nosa i genitalija

žuta prebojenost kože i beonjača, tamna prebojenost mokraće, svrab ili osetljivost stomaka. Ovo

mogu biti znaci i simptomi oštećenja jetre.

vodeni proliv koji može da sadrži krv, moguće sa grčevima u stomaku i visokom telesnom temperaturom. Ovo mogu biti znaci teških poremećaja funkcije creva enterokolitis, uključujući i pseudomembranozni kolitis.

alergijska reakcija anafilaktički šok ili angioedem. Znaci i simptomi mogu biti: osip, otežano gutanje ili disanje, otok usana, lica, jezika i grla, pad krvnog pritiska, malaksalost.

Ukoliko osetite bilo kakav problem sa vidom ili imate bilo kakve poremećaje oka dok ste na terapiji lekom Levo Quin, odmah se obratite oftalmologu.

Obavestite Vašeg lekara ako neko od sledećih neželjenih dejstava postane ozbiljno ili traje duže od nekoliko dana:

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

mučnina, proliv

porast vrednosti enzima jetre u krvi ALT, AST, alkalna fosfataza, GGT

glavobolja, vrtoglavica

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:

promene u broju ostalih bakterija ili gljivica otpornih na levofloksacin, infekcija uzrokovana gljivicom Candida kandidijaza koja se mora lečiti

promene broja belih krvnih zrnaca u vidu leukopenije smanjenje broja belih krvnih zrnaca i eozinofilije povećanje broja eozinofila –određena vrsta belih krvnih zrnaca

anksioznost, konfuzija zbunjenost, nervoza, pospanost, drhtavica tremor, vertigo

otežano disanje

osip, svrab

gubitak apetita, stomačni problemi, poremećaj varenja dispepsija, povraćanje, bol u stomaku, nadutost stomaka usled prisustva gasova flatulencija, otežano pražnjenje creva konstipacija

bol u zglobovima i mišićima

test krvi može pokazati neuobičajene rezultate koji ukazuju na probleme sa jetrom ili bubrezima

opšta slabost

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

utrnulost ruku ili stopala parestezije,

problem sa pamćenjem,

depresija, mentalni problem, osećaj uznemirenosti agitacija ili stanje konfuzije,

ubrzan srčani rad ili snižen krvni pritisak,

preteran imunski odgovor hipersenzitivnost,

hipoglikemija sniženje koncentracije šećera u krvi, koja dovodi do hipoglikemijske kome. To je naročito važno za osobe koje boluju od šećerne bolesti dijabetesa,

izmenjene misli i promene u razmišljanju psihotične reakcije, sa npr. halucinacijama vidne ili slušne obmane ili paranojom,

pojava modrica ili krvarenje koje ukazuje na smanjen broj krvnih pločica trombocitopenija,

smanjen broj određene vrste belih krvnih zrnaca neutropenija,

akutna bubrežna insuficijencija slabost bubrega što može biti posledica alergijske reakcije od strane bubrega intersticijalni nefritis,

Nepoznata učestalost učestalost se ne može proceniti na osnovu dostupnih podataka:

smanjenje broja svih krvnih ćelija anemija, koje može dovesti do pojave bledila kože ili žutice,usled pojačane razgradnje crvenihkrvnih zrnaca i smanjenja broja svih krvnih ćelija, sa simptomima bledila kože ili žutice i malaksalosti,

zapaljenje grla, ili generalni osećaj slabosti koji ne prestaje. Razlog tome može biti nedostatak belih krvnih zrnaca agranulocitoza,

hiperglikemija povećanje koncentracije šećera u krvi,

gubitak cirkulacije anafilaktički šok,

izmenjeno čulo mirisa, gubitak čula mirisa ili ukusa parosmija, anosmija, ageuzija,

prolazni gubitak svesti sinkopa,

prolazni gubitak vida, zapaljenje oka,

gubitak ili oštećenje sluha,

aritmije u smislu ubrzanja srčanog ritma, životno ugrožavajuće aritmije uključujući srčani zastoj cardiac arrest i promene srčanog ritma u vidu produženog QT intervala što se vidi na EKG zapisu,

otežano disanje usled suženja disajnih puteva bronhospazam,

alergijska reakcija pluća,

zapaljenje pankreasa pankreatitis,

zapaljenje jetre hepatitis,

pojačana osetljivost kože na sunce i UV zračenje fotosenzitivnost,

zapaljenje tkiva u usnoj duplji stomatitis,

rupture pucanje mišića, rupture ligamenata, destrukcija mišića rabdomioliza,

zapaljenje zglobova,

bol uključujući bol u leđima, grudima, rukama i nogama,

otežano hodanje i poremećaj koordinacije pokreta,

akutno pogoršanje porfirije kod ljudi koji već imaju porfiriju veoma retku metaboličku bolest,

zapaljenje krvnih sudova usledalergijske reakcije,

uporna glavobolja praćena zamućenjem vida benigna intrakranijalna hipertenzija,

Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovomuputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta.

Prijavljivanje neželjenih reakcijaUkoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rs

[email protected]

5. Kako čuvati lek Levo Quin

Čuvati lek van domašaja i vidokruga dece.

Ne smete koristiti lek Levo Quin posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju

nakon: „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Levo Quin

Aktivna supstanca je levofloksacin, hemihidrat. Jedna film tableta sadrži 500 mg levofloksacina, u obliku levofloksacin, hemihidrata

Pomoćne supstance :

Jezgro tablete:

celuloza, mikrokristalna, tip 101; hipromeloza 6 Cp; krospovidon, tip A; natrijum- stearilfumarat

Film obloga tablete:

Opadry 200 Pink 200F24009, sastava: polivinil alkohol, delimično hidrolizovan E1203; titan-dioksid E171; talk E553b; makrogol 4000 E1521; metakrilna kiselina, kopolimer, tip C; gvožđe-oksid žuti E172; gvožđe-oksid, crveni E172; natrijum-bikarbonat E500; gvožđe-oksid, crni E172.

Kako izgleda lek Levo Quin i sadržaj pakovanja

Bledoružičaste, duguljaste, bikonveksne film tablete, sa podeonom linijom sa jedne strane, dužine16,0±0,5 mm. Podeona linija nije namenjena za lomljenje tablete

Unutrašnje pakovanje je PVC/Al blister koji sadrži 10 film tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister ukupno 10 film tableta i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

ATB PHARMA DOO,Hrastova 5, Sremska Kamenica

Proizvođač:

ANTIBIOTICE SA, Str. Valea Lupului nr. 1, Iasi, jud. Iasi, Rumunija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-04869-19-001 od 06.06.2023.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji