Xolair® 150mg/mL rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Xolair® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu; 150mg/mL; napunjen injekcioni špric, 1x1mL

  • ATC: R03DX05
  • JKL: 0119202
  • EAN: 8606106446470
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Xolair® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Xolair® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Xolair® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Xolair

150 mg/1mL, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju

iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj

sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Xolair i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Xolair

Kako se primenjuje lek Xolair

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Xolair

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Xolair i čemu je namenjen

Lek Xolair sadrži aktivnu supstancu omalizumab. Omalizumab je sintetski protein koji je sličan prirodnim proteinima koji se proizvode u organizmu. Pripada grupi lekova koji se nazivaju monoklonska antitela.

Lek Xolair se koristi u terapiji:- alergijske astme- hroničnog rinosinuzitisa zapaljenja nosa i sinusa sa nosnim polipima- hronične spontane urtikarije HSU koprivnjače

Alergijska astmaOvaj lek se koristi za sprečavanje pogoršanja astme i kontrolu simptoma teške alergijske astme kod odraslih, adolescenata i dece uzrasta 6 godina i starije koji već primaju terapiju za astmu, koja se ne može dobro kontrolisati inhalacijom udisanjem velikih doza kortikosteroida ili inhalacijom udisanjem beta-agonista.

Hronični rinosinuzitis sa nosnim polipimaOvaj lek se koristi za lečenje hroničnog rinosinuzitisa sa nosnim polipima kod odraslih uzrasta 18 godina i starijih koji već primaju intranazalne kortikosteroide kortikosteroidni nosni sprej, ali čiji simptomi nisu dobro kontrolisani ovim lekovima. Nosni polipi su male izrasline na sluzokoži nosa. Lek Xolair pomaže u smanjenju veličine polipa i ublažava simptome kao što su začepljenost nosa, gubitak čula mirisa, sekret u zadnjem delu grla i curenje nosa.

Hronična spontana urtikarija HSUOvaj lek se koristi za lečenje hronične spontane urtikarije kod odraslih i adolescenata uzrasta od 12 godina i starijih koji već primaju antihistaminike, ali čiji simptomi hronične spontane urtikarije nisu dobro kontrolisani tim lekovima

Lek Xolair deluje tako što blokira supstancu koja se naziva imunoglobulin E IgE, koja se normalno proizvodi u Vašem organizmu. IgE doprinosi vrsti zapaljenja koje igra ključnu ulogu u pojavi alergijske astme i/ili hroničnog rinosinuzitisa sa nosnim polipima i hronične spontane urtikarije.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Xolair

Lek Xolair ne smete primenjivati:

Ukoliko ste alergični preosetljivi na omalizumab ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka

navedenih u odeljku 6.Ako mislite da ste preosetljivi alergični na bilo koji sastojak leka, razgovarajte sa Vašim lekarom jer ne bi trebalo da primenjujete lek Xolair.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite lek Xolair ukoliko:

imate problema u funkcionisanju bubrega ili jetre

imate poremećaj u kome Vaš imunski sistem napada delove sopstvenog organizma autoimunska bolest

putujete u oblasti gde su česte infekcije parazitima, lek Xolair može da oslabi Vašu otpornost prema tim

ste imali ranije tešku alergijsku reakciju anafilaksu, npr. zbog primene nekog leka, ujeda insekta ili

ste ikada imali alergijsku reakciju na lateks. Poklopac igle od šprica može da sadrži suvu gumu lateks.

Lek Xolair ne leči akutne simptome astme, kao što je iznenadni napad astme. Zbog toga se lek Xolair ne smeprimenjivati za lečenje takvih simptoma.

Ne koristite lek Xolair da bi ste sprečili ili lečili neke druge tipove alergija kao što su: iznenadne alergijske reakcije, sindrom hiperimunoglobulinemije E nasledni imunski poremećaj, aspergiloze bolest pluća izazvana gljivicama, alergija na hranu, ekcem ili povišena telesna temperatura, jer lek Xolair nije ispitivan u ovim stanjima.

Pripazite na znakove alergijske reakcije i drugih ozbiljnih neželjenih dejstava

Lek Xolair može potencijalno da izazove ozbiljna neželjena dejstva. Morate potražiti znakove ovih stanja za vreme primene leka Xolair. Odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo koje znakove koji ukazuju na tešku alergijsku reakciju ili drugo ozbiljno neželjeno dejstvo. Ovi znaci su navedeni u delu „Ozbiljna neželjena dejstva” u odeljku 4.

Važno je da Vas lekar poduči kako da prepoznate rane znake teške alergijske reakcije, i kako da se ponašate ako se te reakcije pojave, pre nego što sami sebi primenite lek Xolair ili pre nego što vam lice koje nije zdravstveni radnik primeni injekciju leka Xolair videti odeljak 3 „Kako se upotrebljava lek Xolairˮ. Većina teških alergijskih reakcija se javlja tokom prve 3 doze leka Xolair.

Deca i adolescenti

Alergijska astmaLek Xolair se ne preporučuje kod dece mlađe od 6 godina. Njegova primena kod dece mlađe od 6 godina nije bila ispitivana.

Hronični rinosinuzitis sa nosnim polipima Lek Xolair se ne preporučuje kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina. Njegova primena kod pacijenata mlađih od 18 godina nije bila ispitivana.

Hronična spontana urtikarija HSUPrimena leka Xolair se ne preporučuje kod dece mlađe od 12 godina. Njegova primena kod dece mlađe od 12 godina nije bila ispitivana.

Drugi lekovi i lek Xolair

Obavestite Vašeg lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru ako uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Ovo je posebno važno ako uzimate:

lekove protiv parazitskih bolesti jer lek Xolair može da smanji njihovu efikasnost,

kortikosteroide za inhalaciju udisanje i druge lekove koji se propisuju kod alergijske astme.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što primite ovaj lek.

Lekar će Vas upoznati sa svim prednostima i potencijalnim rizicima vezanim za primenu ovog leka u trudnoći.

Ako zatrudnite tokom lečenja lekom Xolair, odmah obavestite Vašeg lekara.

Lek Xolair prolazi u majčino mleko. Ako dojite ili planirate da dojite, pitajte Vašeg lekara za savet pre primene ovog leka.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Malo je verovatno da će lek Xolair uticati na upravljanje vozilima i/ili rukovanje mašinama.

3. Kako se primenjuje lek Xolair

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Kako se primenjuje lek Xolair

Lek Xolair se primenjuje kao potkožna injekcija supkutana injekcija.

Primena leka Xolair

Vi i Vaš lekar ćete odlučiti da li treba sami sebi da primenite lek Xolair. Prve 3 doze leka uvek

primenjuje ili njihovu primenu nadzire i kontroliše zdravstveni radnik videti odeljak 2.

Važno je da budete adekvatno obučeni o tome kako se lek primenjuje pre nego što ga primenite sami

Osoba koja se brine o pacijentu npr. roditelj takođe Vam može primeniti injekciju leka Xolair nakon

adekvatne obuke.

Za detaljna uputstva o tome kako se primenjuje lek Xolair, videti odeljak „Uputstva za upotrebu leka Xolair u napunjenom injekcionom špricuˮ na kraju ovog Uputstva.

Preporuke u vezi prepoznavanja ozbiljnih neželjenih alergijskih reakcija

Takođe je važno da sebi ne primenjujete lek Xolair dok ne prođete obuku od strane Vašeg lekara ili medicinske sestre a u vezi s tim:

kako da prepoznate rane znakove ili simptome ozbiljnih neželjenih reakcija

šta da radite ako se simptomi pojave

Za više informacija o ranim znacima i simptomima ozbiljnih alergijskih reakcija, videti odeljak 4.

Koliko leka Xolair primeniti

Alergijska astma i hronični rinosinuzitis sa nosnim polipimaVaš lekar će da odluči koliko leka Xolair Vam je potrebno i koliko često. To zavisi od Vaše telesne mase i laboratorijskuh rezultata testova krvi koji će biti urađeni pre započinjanja terapije da bi se odredila koncentracija imunoglobulina IgE u Vašoj krvi.

Biće Vam potrebne 1-4 injekcije. Injekcije će Vam biti potrebne ili svake 2 nedelje ili svake 4 nedelje.

Nastavite sa uzimanjem lekova koje primate zbog alergijske astme i/ili nosnih polipa tokom terapije lekom Xolair. Nemojte prekidati njihovo uzimanje bez konsultacije sa svojim lekarom.

Može se desiti da ne osetite odmah poboljšanje posle započinjanja terapije lekom Xolair. Kod pacijenata sa nosnim polipima efekti se vide 4 nedelje nakon započinjanja terapije. Kod pacijenata sa alergijskom astmom obično je potrebno 12 do 16 nedelja da bi se ispoljio pun efekat leka.

Hronična spontana urtikarija HSUBiće Vam potrebne dve injekcije od 150 mg svake četiri nedelje.

Tokom lečenja lekom Xolair nastavite da uzimate lek za hroničnu spontanu urtikariju koji ste i do tada koristili. Nemojte prestati da koristite niti jedan lek bez dogovora sa Vašim lekarom.

Primena kod dece i adolescenata

Alergijska astmaLek Xolair se može primeniti kod dece i adolescenata uzrasta 6 godina i starijih, koji već primaju lek za lečenje astme, ali čiji simptomi astme nisu dobro kontrolisani lekovima kao što su velike doze inhalacionih steroida i inhalacionih beta-agonista. Vaš lekar će odrediti koliko leka je potrebno Vašem detetu i koliko često treba da se daje. Ovo zavisi od telesne mase deteta i laboratorijskih rezultata testova krvi koji se obavljaju pre započinjanja lečenja u cilju merenja koncentracije IgE u krvi deteta.

Od dece uzrasta 6 do 11 godina se ne očekuje da će sama sebi davati lek Xolair. Ipak, ako njihov lekar to smatra prikladnim, osoba koja se brine o njima može da im primeni injekciju leka Xolair nakon adekvatno obavljene obuke.

Hronični rinosinuzitis sa nosnim polipimaLek Xolair ne treba primenjivati kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina.

Hronična spontana urtikarija HSULek Xolair se može primenjivati kod adolescenata uzrasta od 12 godina i starijih koji već primaju antihistaminike, ali čiji simptomi hronične spontane urtikarije nisu dobro kontrolisani tim lekovima. Doza za adolescente uzrasta 12 godina i starijih je ista kao i za odrasle.

Ako ste zaboravili da primenite lek Xolair

Ako propustite kontrolu kod lekara, što pre kontaktitrajte Vašeg lekara ili bolnicu, kako biste ponovozakazali dolazak.

Ako ste zaboravili da sebi primenite dozu leka Xolair, odmah je primenite čim se setite. Onda razgovarajte saVašim lekarom da biste potvrdili kada da sebi primenite sledeću dozu.

Ako naglo prestanete da primenjujete lek Xolair

Nemojte da prestanete sa terapijom lekom Xolair, osim ako Vam to Vaš lekar ne kaže. Prekid ili prestanakuzimanja leka Xolair može izazvati ponovno javljanje simptoma.

Međutim, ako se lečite zbog hronične spontane urtikarije, lekar Vam može povremeno prekinuti lečenje lekom Xolair kako bi se mogli proceniti Vaši simptomi. Sledite uputstva svog lekara.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.Neželjena dejstva izazvana lekom Xolair su obično blagog do umerenog intenziteta, ali povremeno mogu bitiozbiljna.

Ozbiljna neželjena dejstva:

Odmah potražite medicinsku pomoć ako primetite bilo koje znakove sledećih neželjenih dejstava:Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek

Teške alergijske reakcije uključujući anafilaksu. Simptomi mogu uključivati osip, svrab ili koprivnjaču na koži, otok lica, usana, jezika, larinksa grkljana, dušnika ili drugih delova tela, ubrzan rad srca, vrtoglavicu ili blagu ošamućenost, stanje konfuzije, nedostatak vazduha, otežano ili čujno disanje, plavu prebojenost kože ili usana, kolaps i gubitak svesti. Ako u istoriji bolesti imate teške alergijske reakcije anafilaksu koje nisu povezane sa primenom leka Xolair možda ste pod većim rizikom za nastanak teške alergijske reakcije nakon primene leka Xolair.

Sistemski lupus eritematozus SLE. Simptomi mogu uključivati bol u mišićima, bol u zglobovima i oticanje, osip, povišena telesna temperatura, gubitak telesne mase, i umor.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka

Churg-Strauss

-ov sindrom ili hipereozinofilni sindrom. Simptomi mogu uključivati jedno ili više od

sledećeg: otok, bol ili osip oko krvnih i limfnih sudova, povećan broj specifičnog tipa belih krvnih ćelija označenih kao eozinofilija, pogoršanje problema sa disanjem, curenje iz nosa, problemi sa srcem, bol, utrnulost, osećaj mravinjanja u rukama i nogama.

Smanjenje broja krvnih pločica sa simptomima kao što su krvarenje ili pojava modrica koji se javljaju lakše nego što je to uobičajeno.

Serumska bolest. Simptomi mogu uključivati jedno ili više od sledećeg: bol u zglobovima sa ili bez oticanja ili ukočenosti, osip, povišena telesna temperatura, otečeni limfni čvorovi, bol u mišićima.

Ostala neželjena dejstva:Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

povišena telesna temperatura kod dece

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

reakcije na mestu primene uključujući bol, otok, svrab i crvenilo kože

bol u gornjem delu stomaka

glavobolja veoma često kod dece

infekcije gornjih delova disajnih puteva, kao što je zapaljenje ždrela i česte prehlade

osećaj pritiska ili bola u obrazima i čelu sinuzitis, sinusne glavobolje

bol u zglobovima artralgija

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:

pospanost i osećaj umora

trnjenje i ukočenost šaka i stopala

gubitak svesti, pad krvnog pritiska prilikom sedenja ili stajanja posturalna hipotenzija, crvenilopraćeno osećajem toplote

bol u grlu gušobolja, kašalj i smetnje pri disanju

mučnina, proliv, poremećaj varenja

svrab, koprivnjača, osip, preosetljivost kože pri izlaganju suncu

povećanje telesne mase

simptomi slični gripu

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

infekcije parazitima

Nepoznata učestalost: ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

bol u mišićima i otok zglobova

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ilimedicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Xolair

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Xolair posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi

do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati u frižideru, na temperaturi od 2ºC do 8º C. Ne zamrzavati.Čuvati u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Xolair

Aktivna supstanca leka Xolair, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu, 150mg/1mL je omalizumab.

Jedan napunjeni injekcioni špric od 1mL sadrži 150mg omalizumaba;

Pomoćne supstance: L-arginin hidrohlorid; L-histidin hidrohlorid; L-histidin; Polisorbat 20; Voda za injekcije;

-poklopac igle na injekcionom špricu može sadržati suvu gumu lateks.

Kako izgleda lek Xolair i sadržaj pakovanja

Lek Xolair rastvor za injekciju je bistar do blago opalescentan, bezbojan do bledo braonkasto-žut rastvor unapunjenom injekcionom špricu.

Unutrašnje pakovanje je jedan napunjen injekcioni špric od 1 mL staklo tip I sa pričvršćenom iglom od nerđajućeg čelika 26G 1/2, zaštićen poklopcem sa sivim

bromobutil gumenim čepom obloženim

smolom. Intermedijerno pakovanje je plastična kadica pokrivena folijom u kojoj se nalazi jedan napunjeni injekcioni špric sa iglom.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan napunjeni injekcioni špric od 1 mL sa pričvršćenom iglom od nerđajućeg ćelika u intermedijernom pakovanju i Uputstvo za lek

Pakovanje sadrži jedan napunjen injekcioni špric od 1mL.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:PREDSTAVNIŠTVO NOVARTIS PHARMA SERVICES INC. BEOGRAD NOVI BEOGRADOmladinskih Brigada 90 A, Beograd-Novi Beograd

Proizvođač:NOVARTIS PHARMA GMBHRoonstrasse 25 und Obere Turnstrasse 8, Nurnberg, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-02943-20-001 od 14.06.2021.

UPUTSTVO ZA UPOTREBU LEKA XOLAIR NAPUNJEN INJEKCIONI ŠPRIC

Pročitajte ovo uputstvo DO KRAJA pre primene injekcije. Ako Vaš lekar odluči da Vi ili osoba koja se brine o Vama možete da primenite injekcije leka Xolair kod kuće, lekar, farmaceut ili medicinska sestra moraju da Vas obuče pre nego što injekciju primenite sebi ili drugima. Od dece uzrasta od 6 do 12 godina se ne očekuje da sami sebi primene injekciju leka Xolair, međutim, ako lekar to smatra primerenim, osoba koja se brine o njima može da primeni injekciju leka Xolair nakon odgovarajuće obuke. U kutiji leka Xolair nalazi se napunjeni injekcioni špric pojedinačno zapakovan u plastičnom ležištu.

Vaš Xolair 150 mg napunjeni injekcioni špric

Držač za prst

Nakon primene leka, štitnik igle će se aktivirati da pokrije iglu. Svrha ovoga je zaštita od slučajnih povreda ubodom igle.

Ostali predmeti koji su Vam potrebni za injekciju:

Alkoholni tupfer.

Pamučna vata ili gaza.

Posuda za odlaganje oštrih predmeta.

Važne bezbednosne informacijeUpozorenje: Čuvajte špric van vidokruga i domašaja dece.

Poklopac igle na špricu može da sadrži suvu gumu lateks, sa kojom ne bi smele da rukuju osobe osetljive na ovu supstancu.

Nemojte otvarati spoljašnju kutiju sa zaštitnom nalepnicom dok ne budete spremni da upotrebite ovaj lek.

Nemojte upotrebljavati ovaj lek ako su zaštitna nalepnica na spoljašnjoj kutiji ili na plastičnom ležištu oštećene, jer lek možda nije bezbedan za upotrebu.

Nikada ne ostavljajte špric negde gde bi neko kome nije namenjen mogao da dođe u kontakt sa njim.

Poklopac igle

Zaštitni mehanizam igle

Kontrolni prozorčić

Oznaka i rok upotrebe

Krilca štitnika

Ne tresite špric.

Pazite da ne dodirujete krilca štitnika šprica pre upotrebe. Ako se krilca dodirnu, štitnik igle bi mogao prerano da se aktivira.

Ne uklanjajte zatvarač igle sve do trenutka neposredno pre primene injekcije.

Špric se ne može ponovo upotrebiti. Odložite iskorišćen špric odmah nakon korišćenja u posudu za oštre predmete.

Čuvanje Xolair napunjenog injekcionog šprica

Čuvajte ovaj lek zatvoren u njegovoj spoljašnjoj kutiji radi zaštite od svetlosti. Čuvajte u frižideru na temperaturi između 2°C i 8°C. NE ZAMRZAVATI.

Ne zaboravite da blagovremeno izvadite špric iz frižidera i omogućite da dostigne sobnu temperaturu

25°C pre nego što ga pripremite za injekciju za to je potrebno oko 20 minuta. Ostavite špric u kutiji radi zaštite od svetlosti. Vreme čuvanja šprica na sobnoj temperaturi 25°C pre upotrebe ne sme biti duže od 4 sata.

Ne upotrebljavajte špric nakon isteka roka trajanja koji je naveden na spoljašnjoj kutiji i nalepnici šprica. Ako je rok istekao, vratite celo pakovanje u apoteku.

Mesto primene injekcije

Mesto primene injekcije je mesto na telu na kome ćete primeniti injekciju.

Preporučeno mesto primene leka je prednja strana butina. Možete primeniti i u donjem delu stomaka, ali

području pupka najmanja udaljenost od

pupka 5 centimetara.

Ako morate da primenite više od jedne injekcije za postizanje celokupne doze, za svaku injekciju odaberite drugo mesto primene.

Ne primenjujte lek u područja gde je koža osetljiva, sa modricama, crvena ili očvrsla. Izbegavajte područja sa ožiljcima ili strijama.

Ako osoba koja se brine o pacijentu primenjuje injekciju, može da je primeni i na spoljašnji deo nadlaktice.

Priprema Xolair 150 mg napunjenog injekcionog šprica za primenu

Napomena: u zavisnosti od toga koju dozu leka Vam je lekar propisao, možda ćete morati da pripremite jedan ili više napunjenih injekcionih špriceva i sve ih primenite. U sledećoj tabeli su dati primeri koliko je potrebno injekcija od svake jačine da biste postigli zahtevanu dozu:

Doza

Špricevi za postizanje doze

plavi od 75 mg

ljubičasti od 150 mg

plavi od 75 mg + 1 ljubičasti od 150 mg

ljubičasta od 150 mg

plavi od 75 mg + 2 ljubičasta od 150 mg

ljubičasta od 150 mg

plavi od 75 mg + 3 ljubičasta od 150 mg

ljubičasta od 150 mg

Izvadite kutiju sa špricem iz frižidera i ostavite je

neotvorenu

oko 20 minuta da bi dostigla sobnu

temperaturu ostavite špric u kutiji radi zaštite od svetlosti.

Kada budete spremni da upotrebite špric, dobro operite ruke sapunom i vodom.

Očistite mesto davanja injekcije sa alkoholnim tupferom.

Izvadite plastično ležište iz kutije, odvojite papirni sloj. Držeći ljubičasta zaštitna krilca u sredini, podignite špric iz ležišta.

Pregledajte špric. Tečnost u njemu treba da bude bistra do blago zamućena. Boja može da joj varira od bezbojne do bledo braonkasto-žute boje. Možda ćete videti mehurić vazduha, što je normalno. NEMOJTE KORISTITI špric ako je slomljen ili ako tečnost u njemu izgleda upečatljivo zamućeno ili upečatljivo braon, ili ima čestice. U svim ovim slučajevima, vratite celo pakovanje u apoteku.

Držeći špric horizontalno pogledajte u kontrolni prozorčić kako biste proverili rok upotrebe odštampan na nalepnici. Napomena: moguće je okretati unutrašnji deo šprica kako bi nalepnica u kontrolnom prozorčiću mogla da se očita. NEMOJTE KORISTITI lek ako mu je istekao rok trajanja. Ako je leku istekao rok trajanja, vratite pakovanje leka u apoteku.

Kako primeniti Xolair napunjeni injekcioni špric

Pažljivo skinite poklopac igle sa šprica. Bacite poklopac igle. Možda ćete videti kap tečnosti na vrhu igle. To je normalno.

Nežno uhvatite kožu na mestu davanja injekcije i ubodite iglu kako je prikazano. Pritisnite iglu sve do kraja da bi bili sigurni da lek može potpuno da se ubrizga.

Držite špric kako je prikazano.

Polako

sve do kraja

tako da je glava klipa potpuno

između zaštitnih krilaca šprica.

Držite klip potisnut do kraja

dok pažljivo ravno

izvlačite iglu iz mesta davanja injekcije.

Polako otpuštajte klip i pustite da zaštitni mehanizam šprica automatski pokrije izloženu iglu.

Možda će biti mala količina krvi na mestu davanja injekcije. Mesto davanja injekcije možete da pritisnete sa tupferom vate ili gazom i držite je 30 sekundi. Ne trljajte mesto davanja injekcije. Mesto davanja injekcije možete da prekrijete sa malim flasterom, ako je potrebno.

Uputstva za odlaganje

Odmah bacite korišćeni špric u posudu za oštre predmete koja se zatvara, koja je otporna na bušenje. Zbog bezbednosti i zdravlja, Vas i drugih, igle i korišćeni špricevi

ne smeju nikad

da se ponovo koriste. Bilo koji lek koji se ne upotrebi ili otpadni materijal, treba da se odloži u skladu sa važećim propisima. Nemojte bacati lek putem otpadnih voda ili kućnog otpada. Pitajte Vašeg farmaceuta kako da bacite neupotrebljive lekove. Ove mere će pomoći u očuvanju i zaštiti životne sredine.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji