Viranti 50mg/g štapić za kožu


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Viranti štapić za kožu; 50mg/g; uložak, 1x3g

  • ATC: D06BB03
  • JKL: 9328000
  • EAN: 5450557008632
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Viranti štapić za kožu uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Viranti na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Viranti kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Viranti, 50 mg/g, štapić za kožu

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekar ili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko se ne osećate bolje ili se osećate lošije posle 10 dana, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Viranti i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Viranti

Kako se primenjuje lek Viranti

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Viranti

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Viranti i čemu je namenjen

Lek Viranti, štapić za kožu sadrži aktivnu supstancu aciklovir i pripada grupi antivirusnih lekova za dermalnu upotrebu.

Lek Viranti je namenjen za lečenje „groznice” infekcija usana i lica uzrokovanih herpes simpleks virusomkod odraslih i dece. Lek Viranti treba primeniti što ranije, pri pojavi prvih znakova „groznice” kao što su peckanje i svrab koji najčešće prethode izbijanju mehurića na koži. Takođe, ovaj lek se može koristiti da ubrza izlečenje u slučaju da se „groznica” već pojavila.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Viranti

Lek Viranti ne smete primenjivati:

ako ste alergični preosetljivi na aciklovir, valaciklovir ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

Upozorenja i mere opreza

Nemojte primenjivati lek Viranti u usnoj duplji, za lečenje ranica u ustima i u očima ili genitalnoj regiji.

Izbegavajte dodirivanje „groznice” kako biste sprečili prenošenje infekcije ili njeno pogoršanje.

Ako Vam je Vaš lekar rekao da imate oslabljen imunski sistem, obratite se svom lekaru pre lečenjabilo koje vrste infekcija.

Ako ste u nedoumici da li imate herpesnu infekciju „groznicu” obratite se svom lekaru.

Ako Vaša „groznica” postaje veoma ozbiljna i ponavlja se, obratite se svom lekaru.

Drugi lekovi i Viranti

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Pri dermalnoj upotrebi leka koji sadrži aciklovir nisu sprovedene interakcije sa drugim lekovima.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što primenite ovaj lek.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nema podataka koji bi ukazivali da lek Viranti utiče na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Viranti sadrži ricinusovo ulje i butilhidroksitoluen

Lek Viranti, štapić za kožu sadrži ricinusovo ulje koje može izazvati reakcije na koži.Ovaj lek sadrži butilhidroksitoluen koji može izazvati lokalne reakcije na koži npr. kontaktni dermatitis ili iritaciju očiju i mukoznih membrana.

3. Kako se primenjuje lek Viranti

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni, proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Lek Viranti je namenjen za lokalnu primenu.

Lek Viranti može da se primenjuje kod odraslih i dece:- Nanesite lek što je pre moguće, pri pojavi prvih znakova „groznice” kao što su peckanje i svrab. Lečenje se takođe može započeti i u kasnijoj fazi infekcije.

Nanosite ga na obolelu površinu 5 puta dnevno sa razmakom od približno 4 sata izostavljajući primenu u toku noći. Pri jednoj primeni potrebno je da lek Viranti, štapić za kožu 5 puta nanesete/premažete preko inficirane površine ukupno 120 mg stika.- Lečenje lekom Viranti treba da traje najmanje 4 dana. Ako herpesni mehurići „groznica” nisu izlečeninakon tog vremena, možete da nastavite njegovu primenu tokom još 6 dana sve ukupno 10 dana od početka terapije.- Ako ne dođe do izlečenja nakon 10 dana primene leka ili ako se u bilo kojem trenutku Vaše stanje pogorša, obratite se svom lekaru.- Nikada nemojte da date svoj lek Viranti, štapić za kožu nekom drugom, čak i ako su njihovi simptomi isti kao i Vaši.- Jedan štapić za kožu 3 g je dovoljan za lečenje groznice u trajanju od 5 dana. Pri nekoj narednoj pojavi „groznice”, započnite lečenje pri pojavi prvih znakova „groznice” kao što su peckanje ili svrab. Lečenje se može započeti i u kasnijoj fazi infekcije kada nastanu mehurići.

Izbegavajte nepotrebno trljanje lezija, kao i dodirivanje peškirom, kako biste izbegli pogoršanje ili prenošenje infekcije.

Ako ste primenili više leka Viranti nego što treba

Ne primenjujte više leka Viranti, štapić za kožu od preporučenog načina primene.U slučaju da progutate lek Viranti, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu.

Ako ste zaboravili da primenite lek Viranti

Ukoliko ste zaboravili da primenite lek, primenite ga čim se setite i nastavite sa njegovom primenom kao iranije.Ne primenjujte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako naglo prestanete da primenjujete lek Viranti

Veoma je važno da se pridržavate preporučenog režima doziranja.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primenjuju ovaj lek.

Prestanite sa primenom ovog leka i obratite se lekaru ako Vam se jave:

alergijske reakcije, kao npr. oticanje usana, jezika, lica i očnih kapaka, koprivnjača. Ove reakcije se javljaju veoma retko mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek.

Takođe se mogu javiti sledeća neželjena dejstva:Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:prolazno žarenje ili peckanje kože nakon primene, blaga suvoća kože ili perutanje kože, svrab.Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:- crvenilo, osip po koži - kontaktni dermatitis nakon primene testovi osetljivosti su pokazali kako se češće radi o reakciji preosetljivosti na pomoćne supstance u leku nego na sam aciklovir.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 Beograd

Republika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

5. Kako čuvati lek Viranti

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Viranti posle isteka roka upotrebe naznačenog na kutiji ili ulošku nakon „Važi do:”.Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Viranti

Aktivna supstanca je aciklovir.

Lek Viranti, 50 mg/g, štapić za kožu od 3 g sadrži 150 mg aciklovira, dok jedan gram leka sadrži 50 mg aciklovira.100 g leka odgovara 5%m/m aciklovira.

Pomoćne supstance su: ricinusovo ulje, hladno ceđeno; polusintetski gliceridi; karnauba vosak;

pčelinji vosak; oktildodekanol; parafin beli, meki; aroma vanile; butilhidroksitoluen E321.

Kako izgleda lek Viranti i sadržaj pakovanja

Lek Viranti, štapić za kožu je cilindričnog oblika, bele do svetložute boje, blagog mirisa.

Unutrašnje pakovanje leka je polistirenski uložak sa odvijačem od acetalne smole. Uložak se zatvara plastičnom kapicom.Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan uložak sa štapićem za kožu ukupno 3 g i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođačNosilac dozvole

ZENTIVA PHARMA D.O.O., Milentija Popovića 5v, sprat 2, Beograd – Novi Beograd

Proizvođač

LABORATORIO CHIMICO FARMACEUTICO A. SELLA S.R.L.,Via Vicenza, 67, Schio VI, Italija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-01988-20-001 od 05.05.2021.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji