Trientine Uni-Chem 167mg kapsula, tvrda


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Trientine Uni-Chem kapsula, tvrda; 167mg; boca plastična, 1x100kom

  • ATC: A16AX12
  • JKL: 1059010
  • EAN: 5024655005932
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Trientine Uni-Chem kapsula, tvrda uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Trientine Uni-Chem na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Trientine Uni-Chem kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Trientine Uni-Chem, 167 mg, kapsule, tvrde

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Trientine Uni-Chem i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Trientine Uni-Chem

Kako se uzima lek Trientine Uni-Chem

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Trientine Uni-Chem

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Trientine Uni-Chem i čemu je namenjen

Lek Trientine Uni-Chem sadrži trientin. Ovaj lek se koristi za lečenje Vilsonove bolesti.

Lek Trientin se daje odraslima, adolescentima i deci starijoj od 5 godina. Namenjen je primeni kodpacijenata koji ne mogu uzimati drugi lek, penicilamin. Ovaj lek kontroliše količinu bakra u organizmu tako što se vezuje za njega. Bakar se tada može izlučiti iz organizma urinom.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Trientine Uni-Chem

Lek Trientine Uni-Chem ne smete uzimati:

ukoliko ste alergični na trientin ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Trientine Uni-Chem.Ukoliko već uzimate neki drugi lek koji sadrži trientin, lekar će Vam prilagoditi dnevnu dozu kada budete prelazili na terapiju lekom Trientine Uni-Chem.

Lekar će redovno proveravati Vašu krvnu sliku i urin kako bi se pobrinuo da primate odgovarajuću dozu leka Trientine Uni-Chem. Potrebno je redovno praćenje posebno na početku terapije prilikom promene doze, kod dece ili trudnica. Lekar može da donese odluku da prilagodi dozu leka koju uzimate.

Ovaj lek Vam takođe može smanjiti vrednost gvožđa u krvi i stoga Vam doktor može prepisati suplemente gvožđa pogledajte odeljak „Drugi lekovi i Trientine Uni-Chem“.Ukoliko imate probleme sa bubrezima, Vaš lekar će redovno proveravati da li je doza terapije odgovarajuća i pobrinuti se da ona ne utiče na funkciju Vaših bubrega.

Primena trientina zajedno sa drugim lekom koji sadrži cink, kalcijum ili magnezijum antacidi nije preporučljiva. Mogu se javiti problemi sa nervnim sistemom drhtanje, nedostatak koordinacije, nejasan govor, ukočenost mišića i pogoršanje mišićnih grčeva, posebno ako tek počinjete sa lečenjem lekom Trientinom Uni-Chem. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma dok uzimate lek Trientine Uni-Chem, odmah obavestite svog lekara.

Reakcije nalik lupusu simptomi poput upornog osipa, povišena telesna temperatura, bol u zglobovima i umor primećene su kod nekih pacijenata koji su prešli na lek Trientine Uni-Chem nakon upotrebe leka penicilamin. Međutim, nije bilo moguće ustanoviti da li je reakcija uzrokovana trientinom ili prethodnom terapijom penicilaminom.

Drugi lekovi i lek Trientine Uni-Chem

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste donedavno uzimali neke druge lekove, uključujući lekove koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Ukoliko uzimate suplemente gvožđa ili lekove za poremećaj varenja lekove koji smanjuju nelagodnost nakon obroka pobrinite se da je prošlo najmanje dva sata između uzimanja suplemenata gvožđa i lekova za poremećaj varenja i leka Trientine Uni-Chem, u suprotnom on neće imati dovoljno jako dejstvo. Preporučuje se razlika od najmanje jednog sata između uzimanja leka Trientine Uni-Chem i uzimanja bilo kog drugog leka.

Uzimanje leka Trientine Uni-Chem sa hranom i pićima

Kapsule progutajte sa vodom na prazan stomak najmanje sat vremena pre obroka ili dva sata nakon obroka ili najmanje sat vremena pre ili posle uzimanja drugih lekova, hrane ili mleka.

Trudnoća i dojenje i plodnost

Ukoliko ste u drugom stanju ili dojite, ukoliko mislite da ste trudni ili planirate trudnoću obratite se lekaru za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Zajedno sa svojim lekarom detaljno razmotrite moguće koristi terapije, kao i moguće rizike koji mogu nastani nastavkom terapije. Lekar će Vas posavetovati o terapiji i dozi koja je najbolja u Vašoj situaciji. Ukoliko ostanete u drugom stanju dok uzimate Trientine Uni-Chem, obratite se lekaru.

Ukoliko ste u drugom stanju i uzimate lek Trientine Uni-Chem, lekar će pratiti Vašu trudnoću za slučaj bilokakvog uticaja na bebu ili promena u vrednosti bakra u Vašoj krvi.

Nije poznato da li lek Trientine Uni-Chem prelazi majčino mleko. Veoma je važno da obavestite lekara ukoliko dojite ili ukoliko planirate da dojite. Lekar će Vam pomoći da odlučite da li da prekinete sa dojenjem ili da prekinete terapiju lekom Trientine Uni-Chem, uzimajući u obzir koristi dojenja po bebu i koristi leka po majku. Lekar će odlučiti koja je terapija i doza najbolja u Vašoj situaciji.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Trientin ne bi trebalo da utiče na Vašu sposobnost da upravljate vozilima ili da rukujete mašinama.

Lek Trientin sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol natrijuma 23mg po dozi, tj. u suštini je ,,bez natrijuma”.

3. Kako se uzima lek Trientine Uni-Chem

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je lekar rekao. Ukoliko niste sigurni, proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Odrasli uključujući starijePreporučena dnevna doza je između 4 i 8 kapsula dnevno koje se uzimaju oralno. Ukupan dnevni unos treba podeliti na 2 do 4 manje doze koje će se uzimati tokom dana. Lekar će Vam reći koliko kapsula treba da uzimate i koliko često tokom dana.

Deca i adolescenti od 5 do 17 godinaUkupna dnevna doza zavisi od uzrasta i mase deteta. Na početku terapije, doza varira između 2 do 5 kapsula koje se uzimaju oralno. Navedeni ukupan dnevni unos treba podeliti na 2 do 3 manje doze koje će se uzimati tokom dana. Lekar će Vam reći koliko kapsula treba da uzima Vaše dete i koliko često tokom dana. Ukoliko postoji problem sa gutanjem, obratite se lekaru.

Ako ste uzeli više leka Trientine Uni-Chem nego što treba

Ukoliko mislite da ste uzeli više leka nego što je trebalo, odmah se obratite svom lekaru ili farmaceutu. Ukoliko ste uzeli više leka nego što je trebalo, možete osetiti mučninu, nagon za povraćanje i vrtoglavicu.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Trientine Uni-Chem

Ukoliko zaboravite da uzmete dozu, sledeću dozu uzmite u regularno vreme. Nemojte uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako prestanete da uzimate lek Trientine Uni-Chem

Leka je namenjen za dugoročnu terapiju. Nemojte prestati sa uzimanjem leka ili menjati Vašu terapiju bez razgovora sa lekarom, iako se osećate bolje.

Obavezno se obratite svom lekaru ili farmaceutu ukoliko budete imali bilo kakvih pitanja u vezi sa upotrebom leka Trientine Uni-Chem.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Terapija lekom TrientineUni-Chem može povremeno izazvati zapaljenje tankog ili debelog creva. Ukoliko se kod Vas pojavi bilo koje od dole navedenih neželjenih dejstava,

se obratite svom lekaru.

jaki bolovi u stomaku duodenitis- uporna dijareja kolitis- problemi sa nervnim sistemom kao što su drhtanje tremor, nedostatak koordinacije, nejasan govor dizartrija, ukočenost mišića, pogoršanje mišićnih grčeva distonija.

Ostala neželjena dejstva mogu biti:

mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

Mučnina, pogotovu na početku terapije

Retka mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek

osip na koži

anemija osećaćete neuobičajeni zamor

Nepoznata učestalost: ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

sindrom nalik na lupus sa simptomima kao sto su stalni svrab, groznica, bol u zgobovima i umor- zapaljenje bubrega lupus nefritis

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta>. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Trientine Uni-Chem

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Trientine Uni-Chem posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Lek ne zahteva posebne temperaturne uslove čuvanja. Čuvati u dobro zatvorenoj boci radi zaštite od vlage.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacijeŠta sadrži lek Trientine Uni-Chem

Aktivna supstanca je trientin-dihidrohlorid.Jedna kapsula, tvrda sadrži 167 mg trientina, što odgovara 250 mg trientin-dihidrohlorida.

Pomoćne supstance su:

Sadržaj kapsule:

silicijum–dioksid, koloidni, bezvodni; stearinska kiselina.

Omotač kapsule telo i kapa kapsule:

želatin; natrijum-laurilsulfat; gvožđe-oksid, crveni E172, gvožđe

III-oksid, žuti E172, titan-dioksid E171.

Mastilo za štampu

šelak; propilenglikol; kalijum-hidroksid; gvožđe-oksid, crni E172.

Kako izgleda lek Trientine Uni-Chem i sadržaj pakovanja

Tvrda želatinska kapsula veličine 1 sa neprovidnom kapom i telom smeđe boje na kome je crnim mastilom odštampana oznaka „HP551“, punjena praškom bele do bledožute boje. Dužina kapsule je između 18,9 i 19,7 mm.

Unutrašnje pakovanje leka je bela neprovidna HDPE boca sa belim neprovidnim polipropilenskim sigurnosnim zatvaračem za decu. Boca sadrži 100 kapsula, tvrdih.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži jednu bocu i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole

UNI-CHEM DOO., Crnotravska 27, Beograd

Proizvođač

TILLOMED LABORATORIESLIMITED, Ujedinjeno Kraljevstvo, Luton,220 Butterfield, Great Marlings

MIAS PHARMA LIMITED, Irska,Dublin, Suite 2, Stafford House, StrandRoad, Portmarnock, Co.

Napomena: štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi, tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-03364-20-001 od 08.06.2023.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji