Tolnexa® 80mg/4mL koncentrat za rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Tolnexa® koncentrat za rastvor za infuziju; 80mg/4mL; bočica staklena, 1x4mL

  • ATC: L01CD02
  • JKL: 0039001
  • EAN: 3838989620813
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Tolnexa® koncentrat za rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Tolnexa® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Tolnexa® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Tolnexa

80 mg/4 mL koncentrat za rastvor za infuziju

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru

farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu ili

medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

1. Šta je lek Tolnexa i čemu je namenjen2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Tolnexa3. Kako se primenjuje lek Tolnexa4. Moguća neželjena dejstva5. Kako čuvati lek Tolnexa6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Tolnexa i čemu je namenjen

Lek Tolnexa sadrži aktivnu supstancu docetaksel koja se dobija iz iglica drveta tise.Docetaksel pripada grupi antitumorskih lekova, koji se nazivaju taksani.

Lekar Vam je propisao lek Tolnexa za terapiju karcinoma dojke, posebnih oblika karcinoma pluća nesitnoćelijskog karcinoma pluća, karcinoma prostate, karcinoma želuca ili karcinoma glave i vrata:-

Za lečenje uznapredovalog karcinoma dojke lek Tolnexa može da se primenjuje ili samostalno ili u kombinaciji sa doksorubicinom ili trastuzumabom ili kapecitabinom.

Za lečenje ranog stadijuma karcinoma dojke, sa zahvaćenim ili nezahvaćenim limfnim čvorovima, lek Tolnexa može da se primenjuje u kombinaciji sa doksorubicinom i ciklofosfamidom.

Za terapiju karcinoma pluća lek Tolnexa može da se primenjuje ili samostalno ili u kombinaciji sa cisplatinom.

Za terapiju karcinoma prostate lek Tolnexa se primenjuje u kombinaciji sa prednizonom ili prednizolonom.

Za terapiju metastatskog karcinoma želuca lek Tolnexa se primenjuje u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom.

Za terapiju karcinoma glave i vrata lek Tolnexa se primenjuje u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Tolnexa

Lek Tolnexa ne smete primati:

ako ste alergični preosetljivi na docetaksel ili na neki drugi sastojak leka Tolnexa navedenih u

ako Vam je broj belih krvnih zrnaca suviše nizak,

ako imate teško oštećenje funkcije jetre.

Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vas, razgovarajte sa lekarom, farmaceutom ilimedicinskom sestrom pre nego što počnete da uzimate lek Tolnexa.

Upozorenja i mere opreza

Pre svake primene leka Tolnexa uradiće Vam se analize krvi da bi lekar proverio imate li dovoljno krvnih zrnaca i da li Vam je funkcija jetre zadovoljavajuća kako biste mogli da primite lek Tolnexa. U slučaju poremećaja broja belih krvnih zrnaca, takvo stanje može dovesti do povišene temperature ili infekcije.

obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ukoliko imate bol u stomaku ili

nelagodnost, dijareju, rektalnu hemoragiju, krv u stolici ili groznicu. Ovi simptomi mogu biti prvi znaci ozbiljne gastrointestinalne toksičnosti, što može biti fatalno. Vaš lekar bi trebalo da ovo odmah evidentira.

Obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinski sestru ukoliko imate problem sa vidom. U slučaju problema sa vidom, posebno ukoliko dođe do zamućenja vida, odmah treba da odete na pregled očijui vida.

Obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ukoliko ste imali alergijsku reakciju na prethodnu terapiju paklitakselom.

Obavestite Vašeg lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ukoliko imate srčanih problema.

Ukoliko se razviju novi ili dođe do pogoršanja postojećih problema sa plućima, povišena temperatura, kratak dah, tj. osećaj nedostatka vazduha, ili kašalj odmah o tome obavestite lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru.Vaš lekar može odlučiti da odmah obustavi terapiju.

Od Vas će se zatražiti da uzmete premedikaciju koja se sastoji od oralnog tablete kortikosteroida kao što je deksametazon, jedan dan pre primene leka Tolnexa i da nastavite da je uzimate jedan ili dva dana nakon primene leka. Svrha ove premedikacije je da se spreči na najmanju meru pojava nekih neželjenih dejstava koja mogu da se jave posle infuzije leka Tolnexa, naročito alergijske reakcije i zadržavanje tečnosti oticanje ruku, stopala, nogu ili porast telesne mase.

Tokom terapije ćete možda dobijati druge lekove da bi se održao broj krvnih zrnaca.

Lek Tolnexa sadrži alkohol. Razgovarajte sa lekarom ako patite od zavisnosti od alkohola, epilepsije ili imate oštećenje funkcije jetre. Pogledajte i odeljak „Lek Tolnexa sadrži etanol“ u vezi sa sadržajem alkohola.

Ako niste sigurni da li se bilo šta od navedenog odnosi na Vas, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom ilimedicinskom sestrom pre nego što počnete da uzimate lek Tolnexa.

Drugi lekovi i lek Tolnexa

Obavestite svog lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru ako uzimate ili ste donedavno uzimali neki drugi lek, uključujući i one koje se nabavljaju bez lekarskog recepta.Može se dogoditi da lek Tolnexa ili neki drugi lek neće delovati na očekivani način i možda će biti veća verovatnoća pojave neželjenih dejstava.

Količina alkohola u ovom leku može uticati na dejstvo drugih lekova.

Trudnoća i dojenje

Pre nego što počnete da uzimate neki lek, posavetujte se sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskomsestrom.Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Lek Tolnexa se NE SME primenjivati ako ste trudni, osim na izričitu preporuku lekara.

Ne smete zatrudneti tokom terapije ovim lekom i morate koristiti pouzdane metode kontracepcije, zato što lek Tolnexa može biti štetan po nerođenu bebu. Ako dođe do trudnoće tokom terapije, morate o tome odmah obavestiti lekara.

NE SMETE da dojite bebu tokom terapije lekom Tolnexa.

Muškarcima koji se leče lekom Tolnexa, savetuje se da ne planiraju potomstvo tokom i do 6 meseci nakon terapije, kao i da potraže savet o konzervaciji sperme pre terapije, zato što docetaksel može da izmeni plodnost kod muškaraca.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Količina alkohola u ovom leku može smanjiti sposobnost upravljanja vozilima ili mašinama.

doživeti neželjene efekte ovog leka koji mogu ometati Vašu sposobnost vožnje, upotrebe alata ili upravljanjamašinama videti odeljak 4 Moguća neželjena dejstva. Ukoliko se ovo dogodi, nemojte voziti niti koristiti alate ili upravljati mašinama pre razgovora sa svojim lekarom, bolničkim farmaceutom ili medicinskom sestrom.

Lek Tolnexa sadrži etanol

Lek Tolnexa 80 mg/4 mL koncentrat za rastvor za infuziju sadrži 50 vol. % etanola alkohola, odnosno do 1,58 g 2 mL po bočici, što odgovara količini od 40 mL piva ili 17 mL vina po bočici.Lek Tolnexa je štetan za osobe koje boluju od alkoholizma.Mora se obratiti posebna pažnja u lečenju trudnica i dojilja, dece i visoko-rizičnih grupa pacijenata kao što su pacijenti sa bolestima jetre ili epilepsijom.Količina alkohola u ovom leku može uticati na centralni nervni sistem deo nervnog sistema koji uključuje mozak i kičmenu moždinu.

3. Kako se primenjuje lek Tolnexa

Lek Tolnexa će Vam davati zdravstveni radnik.

Uobičajena doza

Doza će zavisiti od Vaše telesne mase i Vašeg opšteg stanja. Lekar će izračunati površinu Vašeg tela u kvadratnim metrima m² i odrediće dozu koju treba da primite.

Način i put primene

Lek Tolnexa se daje infuzijom u neku od vena intravenska primena. Infuzija će trajati približno jedan sat i to vreme morate biti u bolnici.

Učestalost primene

Infuziju bi obično trebalo da primate na svake 3 nedelje.

Lekar može da promeni dozu i učestalost primanja u zavisnosti od rezultata analize krvi, Vašeg opšteg stanja i terapijskog odgovora na lek Tolnexa. Naročito je važno da obavestite svog lekara ako se pojavi dijarejaproliv, bolovi i ranice u ustima, osećanje utrnulosti ili bockanja i povišena temperatura, i dajte mu rezultate analize krvi. Na osnovu ovih informacija lekar će odlučiti da li je potrebno smanjenje doze leka Tolnexa.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja o korišćenju ovog leka, obratite se lekaru ili farmaceutu.

Ako ste primili više leka Tolnexa nego što treba

obzirom da se ovaj lek primenjuje u bolničkim uslovima, malo je verovatno da ćete dobiti suviše malo ilisuviše mnogo leka. Međutim, ako imate bilo kakve nedoumice obratite se svom lekaru.

Ako ste zaboravili da primite lek Tolnexa

Lek Tolnexa se mora davati po tačno utvrđenoj šemi. Potrudite se da idete na sve zakazane termine zaprimenu terapije i razgovarajte sa Vašim lekarom ako propustite neku dozu.

Ako imate bilo kakva dodatna pitanja o korišćenju ovog leka, obratite se lekaru, farmaceutu ili medicinskojsestri.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Lekar će razgovarati o tome sa Vama i objasniće Vam moguće rizike i korist od terapije ovim lekom.

Najčešće zabeležene neželjene reakcije docetaksela kada se primenjuje samostalno su: smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca ili belih krvnih zrnaca, alopecija opadanje kose, mučnina, povraćanje, bol i ranice u ustima, dijareja proliv i umor.

Težina neželjenih reakcija na docetaksel može da se poveća kada se docetaksel daje u kombinaciji sa drugim hemioterapijskim lekovima citostaticima.

Tokom infuzije u bolnici mogu da se jave sledeće alergijske reakcije javljaju su se kod više od 1 na 10 bolesnika koji primaju lek:-

napadi crvenila praćeni osećajem vrućine, reakcije na koži, svrab,

stezanje u grudima, otežano disanje,

povišena temperatura ili jeza groznica,

bol u leđima,

nizak krvni pritisak.

Mogu se javiti i ozbiljnije teže neželjene reakcije.

Ukoliko ste imali alergijsku reakciju na paklitaksel, možete takođe doživeti alergijsku reakciju na docetaksel, koja može biti teža.

Osoblje u bolnici će pažljivo pratiti Vaše stanje za vreme primene terapije. Odmah ih obavestite ako primetite bilo koje od ovih neželjenih dejstava.

Između infuzija sa docetakselom mogu se javiti sledeće neželjene reakcije, čija učestalost može da se razlikuje u zavisnosti od kombinacije lekova koje ste primili.

Veoma često

mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji primaju lek:

infekcije, smanjen broj crvenih krvnih zrnaca anemija ili belih krvnih zrnaca važnih u borbi protiv infekcija i smanjenje broja trombocita krvnih pločica,

povišena telesna temperatura: ako do nje dođe morate odmah reći lekaru,

alergijske reakcije predhodno opisane,

gubitak apetita anoreksija,

osećanje utrnulosti ili peckanja, ili bola u zglobovima ili mišićima,

promene čula ukusa,

zapaljenje oka ili pojačano lučenje suza,

pojava otoka izazvana poremećajem drenaže limfe,

kratak dah osećaj nedostatka vazduha,

curenje iz nosa, zapaljenje grla i nosa, kašalj,

krvarenje iz nosa,

bolovi i ranice u ustima,

nelagodnost u stomaku, uključujući mučninu, povraćanje, dijareju proliv i opstipaciju zatvor,

bol u stomaku,

loša probava,

opadanje kose u većini slučajeva vraća se normalan rast kose. U nekim slučajevima nije poznata učestalost zabeležen je trajni gubitak kose,

crvenilo i oticanje dlanova ili tabana koje može da dovede do ljuštenja kože ovo može da se javi i na rukama, licu ili telu,

promena boje noktiju, koji mogu da odpadnu,

bolovi u mišićima, bolovi u leđima ili kostima,

promena ili izostanak menstrualnog ciklusa,

oticanje šaka, stopala, nogu,

umor; ili simptomi slični gripu,

dobijanje ili gubitak telesne mase.

Često

mogu da se jave kod najviše 1 od 10 pacijenata koji primaju lek:

oralna kandidijaza gljivična infekcija u ustima,

dehidriranje gubitak tečnosti,

oštećenje sluha,

pad krvnog pritiska, nepravilan ili ubrzan rad srca,

srčana insuficijencija slabost,

zapaljenje jednjaka ezofagitis,

otežano ili bolno gutanje,

porast vrednosti enzima jetre otuda potreba za redovnim analizama krvi.

Povremeno

mogu da se jave kod najviše 1 od 100 pacijenata koji primaju lek:

na mestu injekcije primene infuzije: reakcije na koži, flebitis zapaljenje vene ili pojava otoka,

stvaranje krvnih ugrušaka tromba,

akutna mijeloidna leukemija i mijelodisplastični sindrom tipovi raka krvi mogu se pojaviti kod pacijenata koji se leče docetakselom u kombinaciji sa nekim drugim lekovima protiv raka.

mogu da se jave kod najviše 1 do 1000 pacijenata koji primaju lek:

zapaljenje debelog creva, tankog creva, koje može biti fatalno učestalost nije poznata; perforacijapucanje creva.

Nepoznata učestalost

ne može biti procenjena na osnovu raspoloživih podataka:

intersticijalna bolest pluća zapaljenje pluća koje izaziva kašalj i otežano disanje. Do zapaljenja pluća može doći i kada se docetaksel primenjuje istovremeno sa zračnom terapijom.

pneumonija zapaljenje pluća,

fibroza pluća stvaranje ožiljaka i zadebljanja na plućima sa otežanim disanjem – osećajem nedostatka vazduha,

zamućen vid usled otoka mrežnjače oka cistoidni makularni edem,

smanjenje nivoa natrijuma kalijuma, magnezijuma i/ili kalcijuma u krvi poremećaji ravnoteže elektrolita,

ventrikularna aritmija ili ventrikularna tahikardija koja se manifestuje kao nepravilni i /ili ubrzani otkucaji srca, ozbiljan nedostatak vazduha, zamućen vid i/ili nesvestica. Neki od ovih simptoma mogu biti ozbiljni. Odmah obavestite svog lekara ukoliko se to dogodi.

reakcije na mestu davanja injekcije na mestu prethodnog davanja.

non-Hodgkin limfom rak koji utiče na imuni sistem i drugi kanceri mogu se pojaviti kod pacijenatakoji se leče docetakselom u kombinaciji sa nekim drugim lekovima protiv raka.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite:

www.alims.gov.rs

[email protected]

5. Kako čuvati lek Tolnexa

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Nemojte koristiti lek Tolnexa posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem i unutrašnjem pakovanju nakon “Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti.

Rok upotrebe nakon razblaživanja:

mikrobiološke tačke gledišta, razblažen rastvor za infuziju treba upotrebiti odmah.Ako se odmah ne upotrebi, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik.

Lek je nakon razblaživanja u fizičko-hemijskom pogledu stabilan 24 sata na temperaturi do 25°C i 7 dana na temperaturi 2-8°C. Fizičko-hemijska stabilnost je potvrđena sa 0,9% rastvorom natrijum-hlorida i 5% rastvorom glukoze u kesama koje nisu od PVC-a.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Tolnexa

Aktivna supstanca je docetaksel. 1 mL koncentrata za rastvor za infuziju sadrži 20 mg docetaksela.1 bočica sa 4 mL koncentrata za rastvor za infuziju sadrži 80 mg docetaksela.

Pomoćne supstance su polisorbat 80; etanol, bezvodni i limunska kiselina, bezvodna E330.

Kako izgleda lek Tolnexa i sadržaj pakovanja

Koncentrat je bistar, svetložut do smeđežut rastvor..

Unutrašnje pakovanje je bezbojna bočica od 5mL staklo tip I, sa fluorotec plus gumenim čepom, aluminijumskim zatvaračem i crvenom "flip off" kapicom, koja sadrži 4 mL koncentrata. Spoljašnje pakovanje je složiva kartomska kutija u kojoj se nalazi 1 bočica i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

KRKA-FARMA D.O.O. BEOGRAD, Jurija Gagarina 26/V/II, Beograd

Proizvođač:

KRKA D.D. NOVO MESTO, Šmarješka cesta 6, Novo mesto, Slovenija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Oktobar, 2019.

Režim izdavanja leka:

Lek se može izdavati samo u u stacionarnoj zdrvstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

515-01-04575-18-001 od 24.10.2019.-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Karcinom dojke

Lek Tolnexa je, u kombinaciji sa doksorubicinom i ciklofosfamidom, indikovan za adjuvantnu terapiju pacijenata sa:-

operabilnim nodus-pozitivnim karcinomom dojke,

operabilnim nodus-negativnim karcinomom dojke.

Kod pacijenata sa operabilnim „nodus-negativnim“ karcinomom dojke, adjuvantnu terapiju treba ograničiti na pacijente koji ispunjavaju uslove da primaju hemioterapiju na osnovu međunarodno utvrđenih kriterijuma za primarnu terapiju karcinoma dojke u ranoj fazi videti odeljak 5.1

Sažetka karakteristika leka

Lek Tolnexa je, u kombinaciji sa doksorubicinom, indikovan za lečenje pacijenata sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom dojke, koji prethodno nisu dobijali terapiju citotoksičnim lekovima za lečenje ove bolesti.

Lek Tolnexa, kao monoterapija, indikovan je za lečenje pacijenata sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom dojke posle neuspeha prethodne citotoksične terapije. Preduslov je da je prethodna hemioterapija sadržala antracikline ili neki od alkilirajućih lekova.

Lek Tolnexa, je u kombinaciji sa trastuzumabom, indikovan za lečenje pacijenata sa metastatskim karcinomom dojke, kod tumora s prekomernom ekspresijom HER2, a koji prethodno nisu dobijali hemioterapiju za metastatsku bolest.

Lek Tolnexa je u kombinaciji sa kapecitabinom, indikovan za lečenje pacijenata sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom dojke, posle neuspeha citotoksične hemioterapije. Preduslov je da je u prethodnu terapiju bio uključen preparat antraciklina.

Nemikrocelularni karcinom pluća

Lek Tolnexa je indikovan za lečenje pacijenata sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim nemikrocelularnim karcinomom pluća, posle neuspeha prethodne hemioterapije.

kombinaciji sa cisplatinom, lek Tolnexa je indikovan za lečenje pacijenata sa neresektabilnim, lokalno uznapredovalim ili metastatskim nemikrocelularnim karcinomom pluća kod pacijenata koji prethodno nisu primali hemioterapiju.

Karcinom prostate

kombinaciji sa prednizonom ili prednizolonom, lek Tolnexa je indikovan u terapiji pacijenata sa hormon refraktornim metastatskim karcinomom prostate.

Adenokarcinom želuca

Lek Tolnexa je, u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom, indikovan za lečenje pacijenata sa metastatskim adenokarcinomom želuca, uključujući adenokarcinom gastroezofagealnog spoja, koji prethodno nisu primali hemioterapiju za metastatsku bolest.

Karcinom glave i vrata

Lek Tolnexa je, u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom, indikovan za indukcionu terapiju pacijenata sa lokalno uznapredovalim karcinomom skvamoznih ćelija glave i vrata.

Doziranje i način primene

Primena docetaksela bi trebalo da se vrši isključivo u bolnicama specijalizovanim za primenu citotoksične hemioterapije, i isključivo pod kontrolom nadzorom lekara kvalifikovanog za lečenje tumora primenom hemioterapije videti odeljak .

Doziranje

Za karcinom dojke, nemikrocelularni karcinom pluća, karcinom želuca i karcinome glave i vrata, premedikacija se sastoji od oralne primene kortikosteroida, kao što je deksametazon u dozi od 16 mg dnevno npr. 8 mg dva puta dnevno tokom 3 dana, počevši 1 dan pre primene docetaksela, osim ukoliko to nije kontraindikovano videti odeljak 4.4

Sažetka karakteristika leka

Pri lečenju karcinoma prostate, kod

istovremene primene prednizona ili prednizolona, preporučuje se premedikacija oralnim deksametazonom u dozi od 8 mg, 12 h, 3 h i 1 h pre infuzije docetaksela videti odeljak 4.4

Sažetka karakteristika leka

profilaksi se može koristiti G-CSF, kako bi se umanjio rizik hematološke toksičnosti.

Docetaksel se primenjuje kao jednosatna infuzija na svake tri nedelje.

Karcinom dojke

adjuvantnoj terapiji operabilnog ”nodus-pozitivnog” karcinoma dojke i ”nodus-negativnog” karcinoma dojke, preporučena doza docetaksela je 75 mg/m

primenjena 1 sat posle doksorubicina u dozi od 50 mg/m

ciklofosfamida u dozi od 500 mg/m

na svake 3 nedelje, tokom 6 ciklusa TAC režim videti takođe

Prilagođavanje doze u toku terapije.

Za lečenje pacijenata sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom dojke, preporučena doza docetaksela je 100 mg/m

obliku monoterapije. Kao prva linija terapije, docetaksel se daje u dozi od

kombinaciji sa doksorubicinom 50 mg/m

kombinaciji sa trastuzumabom, preporučena doza docetaksela je 100 mg/m

na svake 3 nedelje, dok se

trastuzumab primenjuje svake nedelje. U pivotalnom ključnom kliničkom ispitivanju inicijalna infuzija docetaksela primenjivana je dan posle prve doze trastuzumaba. Naredne doze docetaksela primenjivane su neposredno po završetku infuzije trastuzumaba, ukoliko je prethodnu dozu trastuzumaba pacijent dobro podneo. Za detalje u vezi sa doziranjem i primenom trastuzumaba pogledati sažetak karakteristika leka za trastuzumab.

kombinaciji sa kapecitabinom, preporučena doza docetaksela je 75 mg/m

na svake tri nedelje, uz

kapecitabin u dozi 1250 mg/m

dva puta dnevno u roku od 30 minuta nakon obroka tokom 2 nedelje, nakon

čega sledi period pauze od jedne nedelje. Za izračunavanje doze kapecitabina prema telesnoj površini pogledati sažetak karakteristika leka za kapecitabin.

Nemikrocelularni karcinom pluća

Kod pacijenata sa nemikrocelularnim karcinomom pluća koji prethodno nisu lečeni hemioterapijom, preporučeni režim doziranja docetaksela je 75 mg/m

nakon čega odmah sledi cisplatin u dozi od 75 mg/m

primenjen tokom 30-60 minuta. Za terapiju posle neuspele prethodne hemioterapije na bazi platine, preporučena doza je 75 mg/m

docetaksela u obliku monoterapije.

Karcinom prostate

Preporučena doza docetaksela je 75 mg/m

Prednizon ili prednizolon se kontinuirano primenjuju u dozi od

mg oralno dva puta dnevno videti odeljak 5.1

Sažetka karakteristika leka

Adenokarcinom želuca

Preporučena doza docetaksela je 75 mg/m

obliku jednosatne infuzije, nakon čega sledi cisplatin u dozi od

75 mg/m², kao infuzija u trajanju od 1 do 3 sata oba leka se daju samo prvog dana, a potom se tokom 5 dana, po završetku infuzije cisplatina, daje 5-fluorouracil u dozi od 750 mg/m

dnevno u obliku 24-satne

kontinuirane infuzije. Terapija se ponavlja na svake tri nedelje. Pre primene cisplatina pacijentu se mora dati premedikacija antiemeticima i obezbediti odgovarajuća hidratacija. Za smanjenje rizika od hematološke toksičnosti profilaktički treba davati G-CSF videti takođe i Prilagođavanje doze u toku terapije.

Karcinom glave i vrata

Pacijenti moraju da prime premedikaciju antiemeticima, kao i odgovarajuću hidrataciju pre i posle primene cisplatina. Za ublažavanje rizika od hematološke toksičnosti može se profilaktički dati G-CSF. Svi pacijenti iz grupa koje su dobijale docetaksel, u okviru studija TAX 323 i TAX 324, profilaktički su primali antibiotike.

Indukciona hemioterapija nakon koje sledi radioterapija TAX 323

Za indukcionu terapiju inoperabilnog lokalno uznapredovalog karcinoma skvamoznih ćelija glave i vrata SCHNC, preporučena doza docetaksela iznosi 75 mg/m

koja se primenjuje kao jednosatna infuzija, posle

koje sledi cisplatin u dozi od 75 mg/m

obliku jednočasovne infuzije, tokom prvog dana, nakon čega sledi

terapija 5-fluorouracilom u kontinuiranoj infuziji u dozi od 750 mg/m

dnevno, tokom 5 dana. Ovakav režim

se primenjuje na svake 3 nedelje tokom 4 ciklusa. Nakon hemioterapije pacijenti treba da primajuradioterapiju.

Indukciona hemioterapija nakon koje sledi hemioradioterapija TAX 324

Za indukcionu terapiju kod pacijenata sa lokalno uznapredovalim tehnički neresektabilnim, sa malom verovatnoćom hirurškog izlečenja a sa ciljem očuvanja organa karcinomom skvamoznih ćelija glave i vrata

SCCHN, preporučena doza docetaksela je 75 mg/m

primenjena kao jednosatna infuzija prvog dana, nakon

koje sledi infuzija cisplatina u dozi od 100 mg/m

trajanju od 30 minuta do 3 sata, a potom, od dana 1 do

dana 4, kontinuirana infuzija 5-fluorouracila u dozi od 1000 mg/m

dnevno. Ovakav režim se primenjuje na

svake tri nedelje, u 3 ciklusa. Nakon hemioterapije, pacijenti treba da prime hemioradioterapiju.

Za modifikovanje doziranja cisplatina i 5-fluorouracila pogledati Sažetak karakteristika leka za ove lekove.

Prilagođavanje doze u toku terapije

Opšte preporuke

Docetaksel treba primenjivati ako je broj neutrofila ≥1.500 ćelija/mm

Kod pacijenata kod kojih se u toku terapije docetakselom javila febrilna neutropenija, broj neutrofila <500 ćelija/mm

trajanju duže od nedelju dana, teške ili kumulativne kožne reakcije ili teška periferna

neuropatija, doza docetaksela se mora smanjiti sa 100 mg/m

i/ili sa 75 mg/m

Ukoliko se kod pacijenta navedene neželjene reakcije i dalje javljaju pri primeni doze od 60 mg/m

se mora prekinuti.

Adjuvantna terapija kod karcinoma dojke

Treba uzeti u obzir primarnu profilaktičku primenu G-CSF kod pacijenata koji primaju adjuvantnu terapiju docetakselom, doksorubicinom i ciklofosfamidom TAC u lečenju karcinoma dojke. Pacijentkinje kod kojih se javi febrilna neutropenija i/ili neutropenična infekcija treba da primaju smanjenu dozu docetaksela od 60 mg/m

svim narednim ciklusima videti odeljke 4.4 i 4.8

Sažetka karakteristika leka

Kod pacijenata

kod kojih se javi stomatitis 3. ili 4. stepena, dozu docetaksela potrebno je smanjiti na 60 mg/m

kombinaciji sa cisplatinom

Pacijentima koji su inicijalno primali docetaksel u dozi od 75 mg/m

kombinaciji sa cisplatinom, kod kojih

je u poslednjem prethodnom ciklusu najniži broj trombocita bio <25.000 ćelija/mm

ili pacijentima kod

kojih se javi febrilna neutropenija ili pacijentima sa ozbiljnim manifestacijama ne-hematološke toksičnosti, dozu docetaksela za naredne cikluse treba smanjiti na 65 mg/m

Uputstvo za prilagođavanje doze cisplatina

nalazi se u sažetku karakteristika ovog leka.

kombinaciji sa kapecitabinom

Za prilagođavanje doze kapecitabina pogledati Sažetak karakteristika ovog leka.

Za pacijente kod kojih se prvi put jave toksični efekti 2. stepena, koji ostaju prisutni i u vreme primene sledećeg ciklusa terapije docetaksel/kapecitabin, primenu terapije treba odložititi dok se pokazatelji toksičnosti ne povuku do stepena 0-1, i tada nastaviti terapiju sa punim dozama lekova.

Kod pacijenata kod kojih se drugi put javi toksičnost 2. stepena, ili se prvi put javi toksičnost 3. stepena, u bilo kom periodu tokom terapijskog ciklusa, terapiju treba odložiti do povlačenja pokazatelja toksičnosti do stepena 0-1, a potom nastaviti lečenje dozom od 55 mg/m

slučaju svih narednih pojava toksičnosti ili pojave toksičnosti 4. stepena, primena docetaksela se mora prekinuti.

Uputstvo za modifikovanje doziranja trastuzumaba izloženo je u Sažetku karakteristika leka za trastuzumab.

kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom

Ukoliko se, i pored primene G-CSF javi febrilna neutropenija, dugotrajna neutropenija ili neutropeničneinfekcije, dozu docetaksela treba smanjiti sa 75 na 60 mg/m

Ako se naknadno jave epizode komplikovane

neutropenije, dozu docetaksela treba smanjiti sa 60 na 45 mg/m

U slučaju trombocitopenije 4. stepena,

dozu docetaksela treba smanjiti sa 75 na 60 mg/m

Pacijenti ne smeju primati naredne cikluse docetaksela

sve dok broj neutrofila ne dostigne nivo >1.500 ćelija/mm

broj trombocita ne bude >100.000 ćelija/mm

Ukoliko se navedeni toksični efekti ne povuku, terapiju treba prekinuti videti odeljak 4.4

karakteristika leka

Preporuke za modifikovanje doze u slučaju toksičnosti kod pacijenata koji su na terapiji docetakselom u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom 5-FU:

Prilagođavanje doze

Dijareja 3. stepena

Prva epizoda: smanjiti dozu 5-FU za 20%.Druga epizoda: zatim smanjiti dozu docetaksela za 20%.

Dijareja 4. stepena

Prva epizoda: smanjiti doze docetaksela i 5-FU za 20%. Druga epizoda: prekinuti terapiju.

Stomatitis/mukozitis 3.stepena

Prva epizoda: dozu 5-FU smanjiti za 20%.Druga epizoda: prekinuti samo primenu 5-FU u svim narednim ciklusima.Treća epizoda: smanjiti dozu docetaksela za 20%.

Stomatitis/mukozitis 4. stepena

Prva epizoda: prekinuti samo primenu 5-FU u svim narednim ciklusima.Druga epizoda: smanjiti dozu docetaksela za 20%.

Uputstva za podešavanje doza cisplatina i 5-fluorouracila navedena su u Sažecima karakteristika leka za ove lekove.

pivotalnim SCCHN ispitivanjima, kod pacijenata kod kojih se javila komplikovana neutropenija uključujući dugotrajniju neutropeniju, febrilnu neutropeniju ili infekciju, preporuka je bila da se u svim narednim ciklusima profilaktički primenjuje G-CSF npr. od 6. do 15. dana.

Posebne populacije

Pacijenti sa insuficijencijom jetre

Na osnovu farmakokinetičkih podataka o primeni docetaksela u dozi od 100 mg/m

kao monoterapije, za

pacijente kod kojih su transaminaze ALT i/ili AST 1,5 puta više od gornje granice normale ULN, a vrednosti alkalne fosfataze više od 2,5 puta veće od ULN, preporučena doza docetaksela je 75 mg/m

poglavlja 4.4 i 5.2

Sažetka karakteristika leka

Za pacijente sa vrednostima serumskog bilirubina višim od

gornje granice normale i/ili ALT i AST uvećanim više od 3,5 puta u odnosu na gornju granicu normale, uz nivo alkalne fosfataze uvećan više od šest puta u odnosu na vrednost gornje granice normale, ne mogu se dati preporuke za smanjenje doze, a docetaksel ne bi trebalo primenjivati osim ukoliko nije strogo indikovan.

pivotalnoj kliničkoj studiji primene docetaksela u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom u terapiji pacijenata sa adenokarcinomom želuca, isključeni su pacijenti sa ALT i/ili AST >1,5 x ULN, uz vrednosti alkalne fosfataze >2,5 x ULN i bilirubinom većim od gornje granice normale. Za ove pacijente ne mogu se dati preporuke za smanjenje doze, a docetaksel ne bi trebalo primenjivati osim ukoliko nije strogo indikovan. Nema dostupnih podataka o primeni docetaksela u kombinaciji sa drugim lekovima u drugim indikacijama kod pacijenata sa insuficjencijom jetre.

Pedijatrijska populacija

Bezbednost i efikasnost primene leka docetaksel u lečenju nazofaringealnog karcinoma kod dece od 1 meseca do 18 godina starosti nije utvrđena.Ne postoji relevantna primena leka docetaksel u pedijatrijskoj populaciji za indikacije karcinoma dojke, nemikrocelularnog karcinoma pluća, karcinoma prostate, karcinoma želuca i karcinoma glave i vrata, ne uključujući manje diferencirani nazofaringealni karcinom tipa II i III.

Pacijenti starije životne dobi

Prema populacionoj farmakokinetičkoj analizi, nema posebnih uputstava za primenu leka kod starijih pacijenata.Kod pacijenata starosti 60 i više godina, ako se docetaksel primenjuje u kombinaciji sa kapecitabinom, savetuje se da se početna doza kapecitabina smanji na 75% od uobičajene doze videti Sažetak karakteristika leka za kapecitabin.

Način primeneZa uputstvo o pripremi i primeni proizvoda, videti odeljak

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala

koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Lista pomoćnih supstanci

Polisorbat 80Etanol, bezvodniLimunska kiselina, bezvodna E330

Inkompatibilnost

Lek Tolnexa se ne sme mešati sa drugim lekovima, osim sa onim koji su pomenuti u odeljku

Posebne mere

opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanjelekom

Rok upotrebe

Neotvorena bočica:2 godine.

Rok upotrebe leka nakon prvog otvaranja:Odmah upotrebiti, ako se odmah ne upotrebi, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik.

Rok upotrebe nakon razblaživanja:S mikrobiološke tačke gledišta, razblažen rastvor za infuziju treba upotrebiti odmah.

Ako se odmah ne upotrebi, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik.Lek je nakon razblaživanja u fizičko-hemijskom pogledu stabilan 24 sata na temperaturi do 25°C i 7 dana na temperaturi 2-8°C. Fizičko-hemijska stabilnost je potvrđena sa 0,9% rastvorom natrijum-hlorida i 5% rastvorom glukoze u kesama koje nisu od PVC-a.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti.

Za uslove čuvanja rekonstituisanog leka, videti odeljak

Rok upotrebe

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje je bezbojna bočica od 5mL staklo tip I, sa fluorotec plus gumenim čepom, aluminijumskim zatvaračemi crvenom "flip off" kapicom,koja sadrži 4 mL koncentrata. Spoljašnje pakovanje je složiva kartomska kutija u kojoj se nalazi 1 bočica i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga

uputstva za rukovanje lekom

Docetaksel je antineoplastični lek i, kao i sa drugim potencijalno toksičnim jedinjenjima, treba biti oprezan prilikom rukovanja i pripremanja rastvora docetaksela. Preporučuje se upotreba rukavica.

Ako koncentrat docetaksela ili rastvor za infuziju dođe u kontakt sa kožom, odmah je temeljno operite sapunom i vodom. Ako koncentrat docetaksela ili rastvor za infuziju dođe u kontakt sa sluzokožom, odmah temeljno operite to mesto sapunom i vodom.

Priprema za intravensku primenu

Priprema rastvora za infuziju

NEMOJTE koristiti druge lekove sa istom aktivnom supstancom-docetakselom koji se sastoje od 2 bočice koncentrat i rastvarač sa ovim lekom lek Tolnexa 20 mg/ mL koncentrat za rastvor za infuziju, koji sadrži samo 1 bočicu: 80 mg/4 mL.

Docetaksel koncentrat za rastvor za infuziju NE zahteva prethodno razblaživanje rastvaračem i spreman je da se odmah doda u rastvor za infuziju.

Svaka bočica je namenjena za pojedinačnu primenu i mora se upotrebiti odmah.

Ako se bočice čuvaju u frižideru, izvadite potreban broj kutija leka Tolnexa koncentrata za rastvor zainfuziju da pre primene stoje 5 minuta na sobnoj temperaturi, ispod 25°C. Može biti potrebno više od jedne bočice leka Tolnexa koncentrata za rastvor za infuziju da bi se dobila potrebna doza za pacijenta.

Preporučuje se primena najmanjeg broja bočica da bi se smanjile fizičke intervencije na rastvoru.

aseptičkim uslovima izvucite željenu količinu koncentrata docetaksela za rastvor za infuziju pomoću kalibrisanog šprica sa pričvršćenom iglom od 21G.

bočici leka Tolnexa 80 mg/4 mL koncentracija docetaksela je 20 mg/ mL.

Potrebna zapremina koncentrata docetaksela za rastvor za infuziju mora se ubrizgati putem jedne injekcije u vrećicu za infuziju od 250 mL koja sadrži ili rastvor glukoze od 5% ili rastvor za infuziju natrijum-hlorida od 9 mg/mL 0,9%.

Ako je potrebna doza docetaksela veća od 190 mg, koristite veći volumen infuzionog sredstva tako da se ne pređe koncentracija od 0,74 mg/mL.

Promešajte infuzionu vrećicu ručno, pomoću pokreta ljuljanja. Izbegavajte snažno drmanje ili preterano mućkanje.

Rastvor u infuzionoj vrećici mora da se iskoristi u roku od 24 sata ako je čuvan na temperaturi ispod 25°C, uključujući i jedan sat intravenske primene infuzije pacijentu.

Kao i sve lekove za parenteralnu primenu, rastvor za infuziju docetaksela treba vizuelno pregledati pre primene. Rastvor koji sadrži talog treba baciti.

Infuzioni rastvor docetaksela je prezasićen i zbog toga vremenom može da se kristalizuje. Ako se pojave kristali, rastvor ne sme više da se koristi i mora se baciti.

Neupotrebljeni lek se uništava u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji