Tizax 4mg tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Tizax tableta; 4mg; blister, 3x10kom

  • ATC: M03BX02
  • JKL: 1165121
  • EAN: 8606010303678
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Tizax tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Tizax na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Tizax kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Tizax, 4mg, tableta

tizanidin

Za lekove koji se mogu izdavati samo uz lekarski recept:

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Tizax i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Tizax

Kako se uzima lek Tizax

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Tizax

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Tizax i čemu je namenjen

Aktivna supstanca u leku Tizax je tizanidin- hidrohlorid koja dovodi do smanjenja pojačanog mićnog tonusa.Aktivna supstanca leka Tizax je relaksans skeletnih mišića sa centralnim delovanjem, koji deluje pretežno na kičmenu moždinu i dovodi do smanjenja pojačanog mišićnog tonusa.

Lek Tizax se koristi za lečenje bolnih, nevoljnih mišićnih kontrakcija spazama:

kod poremećaja kičme, npr. bola u donjem delu leđa, ukočenog vrata

Tizax se koristi i u lečenju pojačanog mišićnog tonusa izazvanog neurološkim poremećajima kao što su na primer: multipla skleroza, degenerativna oboljenja kičme, cerebrovaskularna oboljenja i cerebralna paraliza.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Tizax

Lek Tizax ne smete uzimati:

ukoliko ste alergični hipersenzitivni na Tizax ili bilo koji sastojak leka videti odeljak 6

ukoliko imate ozbiljne probleme sa jetrom

ukoliko uzimate lekove koji sadrže fluvoksamin lek koji se koristi u lečenju depresije

ukoliko uzimate lekove koji sadrže ciprofloksacin antibiotik koji se koristi u lečenju infekcijaAko se bilo šta od ovog odnosi na vas, recite to svom lekaru i nemojte uzimati lekAko mislite da ste alergični, pitajte svog lekara za savet.

Kada uzimate lek

posebno vodite računa:

pre uzimanja leka Tizax obavestite svog lekara ako uzimate ili ste nedavno uzimali druge lekove videti odeljak Primena drugih lekova

lek Tizax može izazvati hipotenziju nizak krvni pritisak sa manifestacijama kao što su gubitak svesti ili cirkulatorni kolaps

ne menjajte ili ne prekidajte lečenje lekom Tizax bez konsultacije sa svojim lekarom videti deo ako naglo prestanete da uzimate lek Tizax

ako ste imali bilo koje simptome koji ukazuju na disfunkciju jetre kao što su npr. neobjašnjiva mučnina, gubitak apetita anoreksija, ili zamor, obavestite svog lekara. Vaš lekar će uraditi laboratorijske analize Vaše krvi, koji prate funkciju jetre i odlučiti da li treba prekinuti terapiju lekom Tizax ili ne. Vaš lekar će pratiti funkciju jetre ako primate doze od 12 mg ili više

ako imate problema sa bubrezima. Vaš lekar može odlučiti da li će smanjiti dozu leka Tizax.

ukoliko Vam se javi neko od sledećih neželjenih dejstava: oticanje lica, usana ili jezika, iznenadno šištanje, svrab ili koprivnjača. Odmah obustavite primenu leka i obratite se Vašem lekaru jer ovo mogu biti znaci alergijske reakcije na lek.Vaš lekar će Vas pažljivo pratiti tokom jednog do dva dana nakon primene prve doze..

Pre nego što uzmete lek Tizax, recite Vašem lekaru sve o vašim bolestima, uključujući i to ako ste:- trudni ili planirate da zatrudnite. Lek Tizax može da naškodi vašoj nerođenoj bebi.

preporučuje se testiranje na trudnoću seksualno aktivnih žena koje mogu da zatrudne pre

terapije, i takođe se preporučuje primena efikasnih metoda kontrole rađanja kontracepcije tokom terapije i najmanje 1 dan nakon prestanka terapije lekom Tizax. Razgovarajte sa Vašim lekarom o metodama kontracepcije koje su najbolje za Vas tokom ovog perioda.

Ukoliko se bilo šta od napred navedenog odnosi na Vas,

obavestite o tome svog lekara pre nego što počnete sa

uzimanjem leka

Drugi lekovi i Tizax

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako uzimate ili ste nedavno uzimali neki lek. Nemojte zaboraviti one lekove koji se uzimaju bez recepta.

Veoma je važno da obavestite svog lekara ili farmaceuta ako koristite neke od navedenih lekova:

antiaritmike lekove koji se koriste u lečenju nepravilnog ritma srca i drugi lekovi koji mogu imati neželjeni efekat na srčanu funkciju koji se zove “ produženje QT intervala”

cimetidin lek koji se koristi u lečenju čira na tankom crevu i želucu

fluorohinolone i rifampicin antibiotike koji se koriste u lečenju infekcija

rofekoksib lek koji se koristi za smanjenje bola i upale

oralne kontraceptive

tiklopidin za razređivanje krvi.

lekove za terapiju povišenog krvnog pritiska uključujući diuretike i klonidin

lekove koji Vam pomažu da spavate ili lekove koji su jaki analgetici, jer njihov sedativni efekat može biti pojačan upotrebom leka Tizax

ako ste težak pušač više od 10 cigareta dnevno

Uzimanje leka Tizax sa hranom i pićima

Uzimanje leka istovremeno sa hranom ne dovodi do značajnih promena terapijskih efekata. Ne preporučuje se uzimanje alkohola dok uzimate lek Tizax jer alkohol može pojačati sedativno dejstvo leka Tizax.

Starije osobe

Savetuje se oprez pri primeni leka kod starijih osoba.

Deca i adolescenti

Primena leka Tizax kod dece se ne preporučuje.

Trudnoća i dojenje

Posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate bilo koji lek ako ste trudni, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću, ako dojite.

Ne treba uzimati Tizax ako ste trudni osim ukoliko ne postoji jasna potreba za lekom. Ako ostanete trudni dok uzimate Tizax obavestite odmah o tome svog lekara koji će razgovarati sa vama o tome da li možete da uzimate ovaj lek tokom trudnoće.Vaš lekar će Vam ukazati na potencijalni rizik uzimanja leka Tizax u toku trudnoće.Pitajte Vašeg lekara za savet pre nego što uzmete bilo koji lek.

Ne treba da uzimate lek Tizax ako dojite. Vaš lekar će Vam ukazati na mogući rizik uzimanja leka Tizaxdok dojite.

Pitajte Vašeg lekara ili farmaceuta za savet pre uzimanja bilo kog leka.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Ako prilikom uzimanja leka Tizax osetite vrtoglavicu ili Vam se jave simptomi hipotenzije osećaj hladnoće, znojenje, vrtoglavica morate izbegavati upravljanje motornim vozilom ili mašinama.

Lek Tizax sadrži laktozu, monohidrat

Tizax tablete sadrže laktozu. Stoga se lek ne preporučuje kod pacijenata sa retkim naslednim poremećajem-netolerancijom prema galaktozi, ozbiljnim nedostatkom laktaze ili smanjenom sposobnošću za apsorpciju glukoze-galaktoze. U slučaju netolerancije na neke od šećera, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka.

3. Kako se uzima lek Tizax

Ublažavanje bolnih, nevoljnih mišićnih kontrakcija spazama

Uzima se jedna tableta od 2 mg ili jedna tableta od 4 mg tri puta dnevno, dodatno se može uzeti još jedna tableta od 2 ili 4 mg pred spavanje.

Spastičnost uzrokovana neurološkim oboljenjima

Doziranje se prilagođava svakom pojedinom bolesniku.

Početna dnevna doza ne bi trebala da bude veća od 6 mg podeljenih u tri pojedinačne doze. Takođe, ova doza se može povećavati posle 3 do 7 dana za po 2 ili 4 mg.

Optimalni terapijski odgovor se obično očekuje sa dnevnom dozom između 12 i 24 mg podeljenom u 3 ili 4 pojedinačne doze. Maksimalna dnevna doza od 36 mg ne sme da se prekorači.Vaš lekar će Vam reći koliko tačno tableta leka Tizax možete uzeti.U zavisnosti od toga kako reagujete na lečenje, Vaš doktor može preporučiti veću ili manju dozu leka.

Lek Tizax tablete treba uzimati tri puta dnevno. U teškim slučajevima, Vaš doktor Vas može savetovati da uzmete dodatnu dozu pred spavanje.

Ako ste uzeli više leka

nego što treba

Ukoliko ste slučajno uzeli previše tableta leka Tizax

odmah razgovarajte sa svojim lekarom ili

farmaceutom

Možda će vam biti neophodna medicinska pomoć.

Ako ste zaboravili da uzmete lek

Ako ste zaboravili da uzmete Vašu dozu leka Tizax uzmite je odmah čim se setite, osim ako uskoro nije vreme za sledeću dozu. U ovom slučaju uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme.Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili preskočenu dozu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek

Ne menjajte ili ne prekidajte lečenje iznenada pre nego što se posavetujete sa svojim lekarom. Vaš lekar će možda hteti da postepeno smanji dozu pre potpunog prekida terapije. Ovo sprečava pogoršanje stanja i smanjuje rizik nastanka simptoma usled naglog prestanka terapije kao što su: hipertenzija visok krvni pritisak, glavobolja, vrtoglavica, tahikardija ubrzan rad srca.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Pacijenti koji uzimaju lek Tizax mogu imati neka neželjena dejstva ali se ona ne javljaju kod svih.

Sa nižim dozama koje su preporučene za terapiju bolnih mišičnih spazama, neželjena dejstva su obično umerena i kratkotrajna. Ova dejstva su: pospanost, zamor, vrtoglavica, suva usta, mučnina, poremećaji u stomaku, povećanje koncentracije transaminaza i blagi pad krvnog pritiska.

Sa većim dozama preporučenim za terapiju spastičnosti koje se javlja kod neuroloških poremećaja, neželjena dejstva su češća i više izražena, ali nedovoljno teška da zahtevaju prekid terapije. Dodatno, mogu se javiti:slabost mišića, poremećaji spavanja i halucinacije kada vidite ili čujete stvari koje nisu zaista stvarne. Zabeležena je pojava pada krvnog pritiska i usporenja srčanog rada. Veoma retko su zabeleženi slučajevi hepatitisa zapaljenje jetre i insuficijencije jetre. Ako ste osetili mučninu bez razloga ili ozbiljan umor

obavestite svog lekara

Neka neželjena dejstva mogu biti ozbiljna

Hepatitits, insuficijencija jetre, hipotenzija, halucinacije kada vidite ili čujete stvari koje nisu zaista stvarne, stanje konfuzije, teška alergijska reakcija uključujući otežano disanje, omaglicu anafilaksu i oticanje uglavnom lica i grla angioedem.Ako Vam se jave neka od ovih neželjenih dejstava,

odmah obavestite svog lekara

Neka neželjena dejstva su veoma česta

Javljaju se kod 1 na 10 pacijenata

Pospanost, zamor, vrtoglavica, poremećaji u stomaku, suvoća usta, slabost mišića

Ako Vam se jave neka od ovih neželjenih dejstava u jačem obimu,

obavestite svog lekara

Neka neželjena dejstva su česta

Javljaju se između 1 i 10 na svakih 100 pacijenata

Pad krvnog pritiska, prolazno povećanje serumskih transaminaza, nesanica, poremećaji spavanja

Ako Vam se jave neka od ovih neželjenih dejstava u jačem obimu,

obavestite svog lekara

Neka neželjena dejstva su povremena

Javljaju se između 1 i 10 na svakih 1000 pacijenata

Usporen srčani rad

Ako Vam se jave neka od ovih neželjenih dejstava u jačem obimu,

obavestite svog lekara

Neka neželjena dejstva su retka

Javljaju se između 1 i 10 na svakih 10000 pacijenata

Ako Vam se jave neka od ovih neželjenih dejstava u jačem obimu,

obavestite svog lekara

Druga prijavljena neželjena dejstva

Nesvestica sinkopa, gubitak energije, zamagljen vid, vrtoglavica.

Simptomi koji prate iznenadan prekid terapije lekom sindrom obustave leka kao što je objašnjeno u delu 3 '' Ako naglo prestanete da uzimate lek Tizax ''.

Zapaljenje kože sa osipom dermatitis, crvenilo kože eritem, svrab pruritus, osip koji svrbi osip i urtikarija.

Ako Vam se jave neka od ovih neželjenih dejstava u jačem obimu,

obavestite svog lekara.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta.Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjemneželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Tizax

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Nemojte koristiti lek posle isteka roka upotrebe navedenog na pakovanju. Rok upotrebe ističe poslednjeg dana navedenog meseca.Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Tizax

Aktivna supstanca Tizax tableta je tizanidin-hidrohlorid.Tizax tablete od 4mg sadrže: 4 mg tizanidina u obliku tizanidin-hidrohlorida.

Pomoćne supstance: laktoza, bezvodna; celuloza, mikrokristalna; silicijum-dioksid, koloidni, bezvodni i

stearinska kiselina.

Kako izgleda lek Tizax i sadržaj pakovanja

Tizax tablete od 4mg

su bele, okrugle tablete, sa utisnutim oznakama “N” i “63” na jednoj strani i podeonom

linijom na drugoj strani.Tabletu Tizax od 4mg možete podeliti na jednake delove.

Pakovanje:Unutrašnje pakovanje je PVC/PVdC-Al blister sa po 10 tableta. Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži 3 blistera ukupno 30 tableta i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole

PHARMAS D.O.O.BEOGRAD, Viline vode bb, Beograd,

PHARMAS D.O.O.BEOGRAD Industrijska zona Bagljaš bb Aerodrom, Zrenjanin,

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-01417-18-001 od 04.03.2019.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji