TALINORM® 25mg tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo TALINORM® tableta; 25mg; blister, 2x10kom

  • ATC: C03BA04
  • JKL: 1400200
  • EAN: 8606108635049
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

TALINORM® tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za TALINORM® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za TALINORM® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

TALINORM

25 mg, tablete

hlortalidon

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek TALINORM i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek TALINORM

Kako se uzima lek TALINORM

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek TALINORM

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek TALINORM i čemu je namenjen

Lek TALINORM se primenjuje za izlučivanje mokraće diuretik i za snižavanje krvnog pritiska.

Lek TALINORM se primenjuje kod sledećih stanja:- zadržavanja vode edem srca, jetre i bubrega,- visok krvni pritisak hipertenzija,- slabost srčanog mišića manifestovana srčana insuficijencija,- pojačano izlučivanje mokraće renalni dijabetes insipidus, kada druge opcije lečenja nisu moguće.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek TALINORM

Lek TALINORM ne smete uzimati:

ako ste alergični na hlortalidon, druge tiazide i derivate sulfonamida moguće unakrsne reakcije; oprez kod pacijenata sa bronhijalnom astmom ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedenih u odeljku 6- ako imate problema sa mokrenjem stvaranje mokraće ispod 100 mL/24 h;- ako imate težak poremećaj funkcije bubrega sa ograničenjima ili nemogućnosti stvaranja mokraće; klirens kreatinina ispod 30 mL/min i/ili kreatinin u serumu iznad 1,8 mg/100 mL;- ako imate akutno zapaljenje bubrega akutni glomerulonefritis;- ako postoje teški poremećaji funkcije jetre ili otkazivanje jetre sa poremećajima svesti predkoma ili hepatička koma;- ako je povišen sadržaj kalcijuma u krvi hiperkalcemija;- ako imate veliki nedostatak natrijuma u krvi hiponatrijemija;- ako imate nedostatak kalijuma u krvi koji nije lečen hipokalemija ili ako postoje gubici kalijuma npr. kod povraćanja, proliva;- ako je povišen sadržaj mokraćne kiseline odnosno ako imate u istoriji bolesti giht ili kamen u žučnoj kesi.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek TALINORM.

Oštećenje funkcije bubrega

Ako imate oboljenje bubrega, lek TALINORM koristite samo uz oprez.Ako imate poremećaj bubrežne funkcije blagog do umerenog stepena klirens kratinina 30-60 mL/min i/ili kreatinin u serumu 1,1-1,8 mg/100 mL, onda lekar mora da prilagođava doziranje u skladu sa terapijskim protokolima i podnošljivosti leka videti odeljak 3 „Kako se uzima lek TALINORM“.Ako imate težak poremećaj bubrežne funkcije klirens kreatinina ispod 30 mL/min i/ili kreatinin u serumu 1,8 mg/100 mL, onda tiazidni diuretici i tiazidima slični diuretici, uključujući hlortalidon gube svoje diuretičko dejstvo videti odeljak 2 „Lek TALINORM ne smete uzimati“.

Ako imate oboljenje bubrega, lek TALINORM može da izazove preopterećenje azotom u krvi azotemija. Ako imate ograničenu bubrežnu funkciju, može se pojačati dejstvo leka.

Kod hronične upotrebe diuretika, može da se javi

Pseudo-Bartter-ov

sindrom sa posledičnim zadržavanjem

vode u tkivu edemi. Edemi su manifestacija porasta renina sa posledicom povećane proizvodnje aldosterona sekundarni hiperaldosteronizam.

Oštećenje funkcije jetre

Ako imate poremećaj funkcije jetre ili uznapredovalu bolest jetre, lek TALINORM koristite uz oprez, jer imale promene u odnosu tečnosti i elektrolita usled uzimanja diuretika, uključujući lek TALINORM, posebno ako imate cirozu jetre, mogu da dovedu do potpunog otkazivanja funkcije jetre sa poremećajima svesti hepatička koma i predkoma videti odeljak 2 „Lek TALINORM ne smete uzimati“.

Poremećaji metabolizma

Ako imate šećernu bolest

Diabetes mellitus

ili giht, potrebno je da budete pod nadzorom lekara.

Lek TALINORM može da smanji sposobnost tolerancije šećera glukoza. Ako imate šećernu bolest manifestovani

Diabetes mellitus

može da dođe do pogoršanja metabolizma, tako da je moguće da će lekar

morati da prilagodi doziranje insulina i oralnih lekova za smanjenje koncentracije šećera u krvi. Šećerna bolest koja se do sada nije manifestovala latentni

Diabetes mellitus

može da se javi za vreme lečenja lekom

Uz primenu leka TALINORM, može da poraste koncentracija mokraćne kiseline, ali se retko dešava da se javi giht kod dugotrajne terapije.

Minimalni i delimično privremeni reverzibilni rast koncentracija ukupnog holesterola u krvi, LDL-holesterola ili masti u krvi trigliceridi uočeni su kod pacijenata na dugoročnoj terapiji diureticima tiazidni diuretici i tiazidima slični diuretici, uključujući lek TALINORM.

Poremećaji elektrolita

Za vreme lečenja lekom TALINORM, lekar treba da meri koncentraciju elektrolita u krvi u redovnim intervalima posebno kalijum, natrijum, kalcijum.

Kontrola elektrolita u krvi indikovana je posebno ako ste stariji i/ili imate nakupljanje vode u trbušnoj duplji ascit kao posledicu ciroze jetre i/ili nakupljanje vode u tkivu edemi kod bubrežnih oboljenja. U tim slučajevima lekar propisuje lek TALINORM samo uz česte kontrole i ako je koncentracija kalijuma u krvinormalana, bez znakova gubitka volumena.

Lek TALINORM može da izazove poremećaj tečnosti ili elektrolita nedostatak kalijuma i natrijuma u krvi, promenu balansa kiseline i baze u krvi zbog nedostatka hlorida u krvi hipohloremična alkaloza. Znaciporemećaja vrednosti tečnosti ili elektrolita su suvoća usta, žeđ, slabost, premor letargija, pospanost, nemir, bolovi u mišićima ili grčevi, slabost u mišićima, snižen krvni pritisak hipotenzija, smanjeno izlučivanje krvi oligurija, ubrzan puls tahikardija i želudačno crevne tegobe kao što su mučnina i povraćanje.

Nedostatak kalijuma u krvi hipokalemija može da senzibilizira srce i da poveća osetljivost srčanog mišića na toksična dejstava glikozida digitalis.

Rizik od nedostatka kalijuma u krvi hipokalemija je najveći kod pacijenata sa cirozom jetre, kod pacijenata sa povećanim izlučivanjem mokraće, kod pacijenata koji ne unose dovoljno elektrolita i kod pacijenata koji se istovremeno leče kortikosteroidima kortizon, ACTH, kardiotoničnim glikozidima digitalis: lekovi za jačanje snage srčanog mišića, ili laksativima videti odeljak 2 „Drugi lekovi i TALINORM“. Ovi pacijenti moraju da budu pod posebnim nadzorom lekara.

Kao i kod svih tiazidnih diuretika, povećano izlučivanje kalijuma izazvano lekom TALINORM kalijureza zavisi od primenjene doze. Kod doziranja 25 mg hlortalidona dnevno, pad koncentracije kalijuma u krvi iznosi 0,5 mmol/L. Kod dugotrajne terapije lekar mora da odredi koncentraciju kalijuma na početku i potom nakon 3-4 nedelje. Posle toga, ako na stanje kalijuma ne utiču drugi dodatni faktora npr. povraćanje, dijareja, promena bubrežne funkcije i drugo, koncentracija kalijuma u serumu mora da se određuje na svakih 4-6 meseci.

Ako je neophodno, hlortalidon može da se kombinuje sa oralnim preparatima koji zamenjuju kalijum ili diureticima koji štede kalijum npr. triamteren. U slučaju kombinovane terapije, potrebno je proveriti koncentraciju kalijuma u serumu. Ako je hipokalemija praćena kliničkim simptomima npr. mišićna slabost, pareza i EKG promene, onda TALINORM treba ukinuti.

Kombinaciju leka TALINORM i preparata kalijuma ili diuretika koji štede kalijum, treba izbegavati kod pacijenata koji dobijaju istovremeno ACE inhibitore, osim ako nije neophodno.

Ako imate nakupljanje vode u tkivu edemi, onda nedostatak natrijuma u krvi diluciona hiponatrijemija može da se javi na toplom vremenu. Nedostatak hlorida je uopšteno blag i ne zahteva lečenje.

Lek TALINORM može da smanji izlučivanje kalcijuma u mokraći i da izazove privremeno i blago povećanje koncentracije kalcijuma u krvi bez poznatih poremećaja metabolizma kalcijuma. Pad koncentracije kalcijuma u krvi hiperkalcijemija može da bude znak skrivene prekomerne funkcije paratiroidne žlezde hiperparatireoidizam. Lek TALINORM bi lekar pre ispitivanja funkcije paratiroidne žlezde trebalo da ukine.

Pokazalo se da lek TALINORM povećava izlučivanje magnezijuma u mokraći. Ovo može da dovede do nedostatka magnezijuma hipomagnezijemija.

Slabost srčanog mišića srčana insuficijencija

Kod teškog oblika srčane insuficijencije sa izraženim nakupljanjem vode u tkivu edemi, može da se dogodi da se lek TALINORM ne resorbuje.

Reakcije preosetljivosti kod pacijenata sa ili bez alergija ili kod bronhijalne astme mogu da se jave.

Ako primetite pogoršanje vida ili bolove u očima, to mogu biti simptomi nakupljanja tečnosti u krvnimsudovima oka horoidalni izliv ili porasta očnog pritiska i javljaju se u roku od nekoliko sati nakon uzimanja leka TALINORM. Ako se ne leči, ovo stanje može da dovede do trajnog gubitka vida. Rizik od razvoja ovih neželjenih dejstava može da bude veći ako se u prošlosti javila alergija na penicilin ili sulfonamid.

Posebne napomene

Za vreme lečenja lekom TALINORM, lekar treba redovno da proverava koncentraciju elektrolita u krvi posebno kalijum, natrijum, kalcijum, kreatinina i uree, masti holestorol i trigliceride, mokraćnu kiselinu kao i šećer u krvi.

Za vreme lečenja lekom TALINORM trebalo bi da unosite dovoljno tečnosti i da uzimate hranu bogatu kalcijumom zbog gubitka npr. banane, povrće, lešnici.

Lečenje visokog krvnog pritiska lekom TALINORM zahteva redovnu kontrolu lekara.

Lečenje lekom TALINORM treba razmotriti u dogovoru sa Vašim lekarom:-ako postoje nelečeni poremećaji posebno nedostatak kalijuma i natrijuma u krvi,-ako imate reakcije preosetljivosti alergije,-ako imate izražene probleme sa varenjem,-ako imate poremećaj centralnog nervnog sistema,-ako imate zapaljenje gušterače pankreatisis,-ako imate promene u krvi: smanjenje broja crvenih ili belih krvnih zrnaca ili krvnih pločica anemija, leukopenija, trombocitopenija,-ako imate akutnu zapaljenje žučne kese holecistitis,

-ako imate zapaljenje krvnih sudova vaskulitis,-ako se pogorša kratkovidost,-ako imate težak poremećaj bubrežne funkcije koncentracija kreatinina u serumu iznad 1,8 mg/100 mL,odnosno klirens kreatinina ispod 30 mL/min.

Deca i adolescenti

Pošto ne postoje dovoljno iskustava sa lečenjem kod dece, lek TALINORM ne sme da se koristi kod dece.

Stariji ljudi

Ako imate 65 godina ili više, lekar mora da prilagođava dozu leka TALINORM videti odeljak 3 „Kako se uzima lek TALINORM?“

Drugi lekovi i TALINORM

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Primena leka TALINORM se ne preporučuje ako koristite sledeće lekova:

Litijum lekovi za psihička oboljenja

Istovremena primena leka TALINORM i litijuma dovodi, preko smanjenog izlučivanja litijuma, do pojačavanja štetnog toksičnog dejstva litijuma na srce i nervni sistem. Ako je uzimanje sredstva za izlučivanje tečnosti diuretici ipak neophodno, onda lekar mora češće kontrolisati koncentraciju litijuma u krvi i prilagoditi doziranje.

Oprez kod primene sledećih lekova:

Supstance koja mogu da izazovu poremećaje srčanog ritma opasno po život torsade de pointes, ventrikularna fibrilacija:

-lekovi za lečenje poremećaja srčanog ritma antiaritmici klase Ia, npr. hinidin, hidrohinidin, dizopiramid kao i antiaritmici klase III, npr, amjodaron, sotalol-lekovi za lečenje psihičkih oboljenja antipsihotici: fenotiazin npr. hlropromazin, ciamemazin, levomepromazin, tioridazin, trifluoperazin, benzamidi npr. amisulpirid, sulpirid, sultoprid, tiaprid, butirofenoni npr. droperidol, haloperidol-drugi: bepridil, cisaprid, difemanil, eritromicin i.v., halofantrin, mizolastin, pentamidin, sparfloksacin, moksifloksain, vinkamin i.v.

Kod istovremene primene ovih lekova sa lekom TALINORM, posebno kod nedostatka kalijuma u krvi hipokalijemija, postoji povišen rizik od pojave poremećaja ritma u srčanim komorama ventrikularne aritmije, posebno

torsade de pointes

Koncentracija kalijuma u krvi mora da odredi odnosno koriguje lekar,

pre nego što se započne sa istovremenom primenom. Lekar mora da obavi redovnu kontrolu elektrolita u krvi i da proveri EKG. Trebalo bi koristiti lekova koji u stanju nedostatka kalijuma u krvi hipokalemija neće izazvati

torsade de pointes

ACE- inhibitori lekovi za lečenje visokog krvnog pritiska, kao što su kaptopril, enalapril

Kod istovremenog uzimanja ACE-inhibitora npr. kaptopril, enalapril i leka TALINORM na početku lečenja postoji rizik od masivnog pada krvnog pritiska kao i pogoršanja bubrežne funkcije.

Terapiju diureticima lekar treba da ukine 2-3 dana pre početka lečenja sa ACE-inhibitorima kako bi se smanjila mogućnost pada krvnog pritiska.

Lekovi za lečenje bolova i reumatskih oboljenja nesteroidni antiinflamatorni lekovi npr. indometacin, acetilsalicilna kiselina, uključujući COX-2-inhibitore, salicilate

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi npr. indometacin, acetilsalicilna kiselina, uključujući COX-2-inhibitore kao i salicilate, mogu da umanje dejstvo leka TALINORM na snižavanje krvnog pritiska i izlučivanje urina.

Kod uzimanja salicilata u visokim dozama, može da se pojača štetno toksično dejstvo salicilata na centralni nervni sistem. Kod pacijenata kod kojih lečenjem lekom TALINORM dolazi do smanjenja cirkulacije krvi hipovolemija, istovremeno davanje nesteroidnih antiinflamatornih lekova može da izazove akutno otkazivanje bubrega.

Diuretici furosemid, glukokortikoidi lekovi koji sadrže kortizon, ACTH, karbenoksolon lekovi za lečenje želudačnih čireva, Penicilin G, salicilati, određeni laksativi stimulirajući laksativi, amfotericin B parenteralno lekovi za lečenje gljivičnih oboljenja

Istovremena primena leka TALINORM i ovih lekova može da dovede do poremećaja koncentracije elektrolita, posebno do gubitka kalijuma. Ovo posebno lečenjem sa glikozidima digitalis. Koncentracijukalijuma u krvi lekar mora često da kontroliše uz eventualno korigovanje.

Drugi lekovi za izlučivanje mokraće diuretici, drugi lekovi za snižavanje krvnog pritiska npr. beta blokatori, antagonisti kalcijuma, ACE-inhibitori, vazodilatatori, metildopa, guanetidin, nitrati, lekovi za smirenje barbiturati, lekovi za lečenje psihičkih oboljenja fenotiazin, lekovi za lečenje depresija triciklični antidepresivi, alkohol

Dejstvo leka TALINORM na snižavanje krvnog pritiska može da bude pojačano delovanjem ovim lekovima ili konzumiranjem alkohola.

Kardiotonični glikozidi digitalis, lekovi za povećanje minutnog volumena

Kod istovremenog lečenja kardiotoničnim glikozidima, treba obratiti pažnju na to da lečenjem lekom TALINORM može da dođe do smanjenja koncentracije kalijuma i/ili magnezijuma u krvi hipokalemija i/ili hipomagnezijemija. Kao rezultat toga, osetljivost srčanog mišića je povećana i dejstvo i neželjena dejstva kardiotoničnih glikozida se mogu povećati u skladu sa tim.

Interakcije su moguće i kod sledećih kombinacija

Insulin, lekovi za smanjenje koncentracije šećera u krvi oralni antidiabetici, npr. sulfonilurea, lekovi za smanjenje koncentracije mokraćne kiseline lekova protiv gihta, lekovi sa dejstvom na simaptički nervni sistem simpatomimetici, npr. sadržani u kapima za nos i oči, sirupu za kašalj

Dejstvo ovog leka može da se oslabi kod istovremene primene leka TALINORM.Može da bude neophodno da lekar mora da prilagodi dozu insulina i oralnih antidijabetika.

Nedepolarizirajući kurarni mišićni relaksanti lekovi za opuštanje mišića, npr. tubokurarin hlorid

Dejstvo kurarnih mišićnih relaksanata može da se pojača ili produži. Za slučaj da lek TALINORM pre primene kurarnih mišićnih relaksanata ne može da se ukine, anesteziolog mora da bude obavešten o lečenju lekom TALINORM.

Citostatici lekovi koji mogu da inhibiraju rast tumora, npr. ciklofosfamid, fluorouracil, metotreksat

Lek TALINORM može da smanji izlučivanje citostatika npr. ciklofosfamid, fluorouracil, metotreksat preko bubrega. Kod istovremene primene citostatika može da se očekuje pojačano štetno dejstvo na koštanu srž posebno pad broja određenih belih krvnih zrnaca granulocitopenija.

Holestiramin, holestipol lekovi za smanjenje vrdenosti masti u krvi

Istovremena primena holestiramina ili holestipola smanjuje apsorpciju leka TALINORM iz želudačno crevnog trakta. Zbog toga lek TALINORM treba uzimati najmanje sat vremena pre ili četiri do šest sati posle ovih lekova.

Soli kalcijuma, vitamin D

Kod istovremene primene leka TALINORM i soli kalcijuma ili vitamina D može da se javi povećana koncentracija kalcijuma u serumu usled smanjenog izlučivanja.

Alopurinol lek koji se koristi za lečenje gihta

Lek TALINORM može da pojača reakcije preosetljivosti na alopurinol.

Lek TALINORM može da poveća rizik neželjenih dejstava amantadina.

Beta-blokatori, diazoksid lekovi koji se koriste za lečenje visokog krvnog pritiska

Postoji povišen rizik za pojavu povišenog šećera u krvi hiperglikemija kod istovremenog uzimanja leka TALINORM i beta blokatora ili diazoksida.

Istovremena primena ciklosporina može da poveća rizik od povišene mokraćne kiseline u krvi hiperurikemija i istovremeno od komplikacija.

Antiholerginetici npr. atropin, biperidin

Antiholergineticima npr. atropin, biperidin može da bude povećana resorpcija leka TALINORM u digestivnom traktu, verovatno uzrokovana smanjenjem aktivnosti u gastrointestinalnom traktu i smanjenjem pražnjenja želuca.

Uzimanje leka TALINORM sa hranom, pićima i alkoholom

Za vreme primene leka TALINORM ne bi trebalo da konzumirate alkohol, jer se dejstvo alkohola pojačava sa lekom TALINORM , npr. može da bude smanjena moć reagovanja.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Za vreme trudnoće lek TALINORM ne smete da koristite. Hlortalidon koji je aktivna supstanca leka TALINORM može, kao i drugi diuretici, da smanji prokrvljenost placente. Tiazidi i tiazidima slični diuretici dospevaju i u fetalnu cirkulaciju i mogu da izazovu poremećaje elektrolita. Uočena je trombocitopenija kod novorođenčadi.

Hlortalidon se izlučuje u majčino mleko. Iz bezbednosnih razloga za vreme dojenja ne treba da koristite lek TALINORM. Tokom primene leka TALINORM potrebno je da prestanete sa dojenjem.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Čak i kada se lek TALINORM uzima kako je predviđeno, sposobnost reagovanja može biti promenjena do te mere da je narušena sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama ili rada bez bezbednog oslonca. Ovo se u većoj meri odnosi na početku lečenja, kada se doza povećava, u kombinaciji sa drugim lekovima koji snižavaju krvni pritisak, kada se prelazi na druge lekove i u kombinaciji sa alkoholom.

Lek TALINORM sadrži laktozu

slučaju intolerancije na pojedine šećere, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka.

Lek TALINORM sadrži natrijum

Ovaj lijek sadrži manje od 1 mmol 23 mg natrijuma po dozi, tj. suštinski je bez natrijuma.

3. Kako se uzima lek TALINORM

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Doziranje se vrši individualno, prema kliničkoj slici i odgovoru na terapiju.

Radi održavanja optimalnog dejstva, potrebno je dati najnižu dozu.

Vaš lekar će dozirati pažljivo, ako imate poremećaje prokrvljenosti u koronarnim srčanim sudovima ili moždanim krvnim sudovima koronarna srčana bolest ili cerebroskleroza kao i kod stanja posle infarkta miokarda ili šloga.

Preporučena doza iznosi:

Nakupljanje tečnosti u tkivu usled srčanih oboljenja, oboljenja jetre i bubrega

edem srca, jetre i

bubrega

slabost srčanog mišića srčana insuficijencija

Početna doza:50-100 mg hlortalidona na dan. Maksimalna doza: 200 mg hlortalidona dnevno.Doza održavanja:25-50 mg hlortalidona na dan.

Visok krvni pritisak hipertenzija

Početna doza:12,5 mg - 50 mg hlortalidona na dan.Doza održavanja:12,5 - 25 mg hlortalidona na dan. Početna doza treba da se smanjuje individualno.

Lek u jačini 12,5 mg trenutno nije dostupan na tržištu Republike Srbije.

Pojačano izlučivanje mokraće renalni dijabetes insipidus

Početna doza:100 mg hlortalidona 2 puta na dan.Doza održavanja:50 mg hlortalidona na dan.

Stariji pacijenti preko 65 godina i pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Ako ste stariji i/ili imate poremećaj funkcije bubrega blagog do umerenog stepena klirens kreatinina 30-60 mL/min i/ili kreatinin u serumu 1,1-1,8 mg/100 mL, onda doziranje kod Vas mora da se prilagodi terapijskim protokolima i toleranciji na leka videti odeljak 2 „Upozorenja i mere opreza“.

Lek TALINORM i drugi lekovi za izlučivanje mokraće gube svoje dejstvo kod teških poremećaja funkcijebubrega klirens kreatinina ispod 30 mL/min i/ili kreatinin u serumu iznad 1,8 mg/100 mL, i ne smeju da se uzimaju lek videti odeljak 2 „Lek TALINORM ne sme da se uzima“.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom jetre

Ako imate poremećaj funkcije jetre, lek TALINORM bi trebalo da dozira Vaš lekar u skladu sa ograničenjima primene. Kod teških poremećaja funkcije jetre, lek TALINORM ne sme da se uzima videti odeljak 2 „Lek TALINORM ne sme da se uzima“.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom srca

Kod teške slabosti srca sa izraženim nakupljanjem vode u tkivu edemi, može da se desi da telo više ne može da resorbuje lek TALINORM.

Upotreba kod dece i adolescenata

Pošto ne postoje dovoljna iskustva sa upotrebom kod dece, lek TALINORM ne sme da se koristi kod dece.

Način primene

Tablete leka TALINORM ne žvaćite, progutajte sa dovoljno tečnosti.Kod prve primene, lek treba uzimati ujutru uz doručak, kod dvokratne primene dodatno uz večeru.Dozu ne bi trebalo povećavati pre isteka 2 do 3 nedelje.

Dužina primene

dužini primene leka odlučuje lekar.Posle dužeg lečenja lekom TALINORM ne bi trebalo da se lek ukinite odjednom, već postepeno ukidanje leka.

Porazgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom ako mislite da je dejstvo TALINORM pojačano ili preslabo.

Ako ste uzeli više leka TALINORM nego što treba

Kod sumnje na predoziranje sa lekom TALINORM, odmah obavestite Vašeg lekara; on će odlučiti o neophodnim merama u skladu sa simptomima.Kod predoziranja i/ili u slučaju teških simptoma, neophodna je hitna lekarska pomoć/pomoć dežurnog lekara, da bi mogao se obavi prijem u bolnicu i mere intenzivne medicine.

Simptomi kod akutnog ili hroničnog predoziranja zavise od razmere gubitka tečnosti i elektrolita.

Kod predoziranja može da dođe do sledećih simptoma:

Osećaj vrtoglavice i slabosti, mučnina, pospanost, glavobolja, ubrzan puls tahikardija, sniženi krvni pritisak hipotenzija i

vrtoglavica prilikom ustajanja

ortostatska hipotenzija, poremećaji elektrolita smanjena

koncentracija kalijuma i/ili natrijuma u krvi sa poremećajima srčanog ritma i grčevima u mišićima npr. grčevi u listovima.

Kao rezultat gubitka značajne količine tečnosti iz tela

dehidratacija i smanjene količine cirkulišuće krvi

hipovolemija, može da dođe do zgušnjavanja krvi hemokoncentracija, do grčeva, omamljenosti, premora letargija, stanja zbunjenosti, kolapsa krvotoka i akutnog otkazivanja bubrega.

Usled nedostatka kalijuma u krvi hipokalijemija može da dođe do umora, slabosti u mišićima, nelagodnosti npr. trnjenje ili osećaj hladnoće u rukama i nogama parestezije, paralize pareze, bezvoljnost apatija, prekomerno nakupljanje gasova u gastrointestinalnom traktu meteorizam i opstipacija ili poremećaji srčanog ritma. Teški gubici kalijuma mogu da dovedu do vezivanja creva paralitički ileus ili do poremećaja svesti do kome uslovljene nedostatkom kalijuma u krvi hipokalemija.

Ako ste zaboravili da uzmete lek TALINORM

Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili propuštenu dozu.Obratite se Vašem lekaru koji će Vam objasniti kako da nastavite terapiju.

Ako naglo prestanete da uzimate lek TALINORM

Nemojte prekidati sa uzimanjem leka TALINORM a da se pre toga niste konsultovali sa Vašim lekarom. Pre prekida lečenja lekar može da Vam savetuje da nastavite uzimanje leka TALINORM u manjoj dozi nekoliko dana postepeno ukidanje leka.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Prestanite da uzimate lek TALINORM i odmah se obratite Vašem lekaru ili potražite hitnu medicinsku pomoć ako primetite sledeća neželjena dejstva:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

smanjena koncentracija kalijuma u krvi hipokalemija, naročito kod primene većih doza;

povećana koncentracija mokraćne kiseline u krvi hiperurikemija, što kod nekih pacijenata može da

dovede do gihta;

povećane vrednosti masti u krvi holesterol i trigliceridi.

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

smanjena koncentracija natrijuma i magnezijuma u krvi hiponatremija, hipomagnezemija;

povećane koncentracije šećera u krvi hiperglikemija i povećano izlučivanje šećera urinomglukozurija; kod pacijenata sa već postojećom šećernom bolešću manifestovani

diabetes mellitus

može da dođe do pogoršanja metabolizma, može da se javi do sada nemanifestovana šećerna bolest latentni

diabetes mellitus

povećanje koncentracije jedinjenja koje sadrže azot urea, kreatinin, pre

svega na početku lečenja;

glavobolja, osećaj vrtoglavice i slabosti;

sniženim krvnim pritiskom hipotenzija, poremećaji krvotoka sa sniženim krvnim pritiskom ortostatski poremećaji, lupanje srca palpitacije;

gubitak apetita, suvoća usta, gastrointestinalne tegobe, mučnina, povraćanje, bol u gornjem delu stomaka, grčevi u stomaku, zatvor, dijareja;

alergijske reakcije na koži kao što su egzantem, koprivnjača, svrab pruritus;

povećani tonus mišića hipotonija, grčevi u mišićima;

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

smanjenje broja krvnih pločica i belih krvnih zrnaca trombocitopenija, leukopenija, nedostatak određenih belih krvnih zrnaca sa sklonošću infekcijama i teškim opštim simptomima agranulocitoza, povećan broj određenih belih krvnih zrnaca eozinofilija;

povećana koncentracija kalcijuma u krvi hiperkalcemija;

osećaj trnjenja i bockanja parestezije;

poremećaji vida; ograničeno stvaranje suza;

poremećaji srčanog ritma srčane aritmije;

ograničeni protok žuči u jetri intrahepatična holestaza ili žutica;

reakcije na koži izazvane dejstvom svetla fotosenzitivnosti,

zapaljenje krvnih sudova izazvana alergijom vaskulitis.

Veoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek:

promena odnosa kiselina i baza u krvi hipohloremijska alkaloza;

nakupljanje tečnosti izazvano preosetljivošću u plućima ideosinkratski plućni edemi, problemi sa disanjem;

zapaljenje gušterače pankreatitis.

Nepoznato učestalost ne može da se proceni na osnovu raspoloživih podataka:

nakupljanje tečnosti u vaskularnom sloju oka horoidalni izliv.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek TALINORM

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Ne smete koristiti lek TALINORM posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem i unutrašnjempakovanju, nakon “Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljajuneupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek TALINORM

Aktivna supstanca je hlortalidon.Jedna tableta sadrži 25 mg hlortalidona.

Pomoćne supstance su: celuloza, mikrokristalna; laktoza, monohidrat; povidon; natrijum-skrobglikolat tip A; gvožđe-oksid, žuti E172; gvožđe-oksid, crveni E172; magnezijum-stearat.

Kako izgleda lek TALINORM i sadržaj pakovanja

Bledoružičaste do crvenkaste, okrugle i konveksne tablete bez podeone linije.

Unutrašnje pakovanje je PVC/PVdC - Al blister sa 20 tableta.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister sa 20 tableta i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

INNVENTA PHARM DOOŠumatovačka 36, Beograd-Vračar

Proizvođač:

ATLANTIC PHARMA PRODUCOES FARMACEUTICAS, S.A.,Rua da Tapada Grande 2, Abrunheira, Sintra Portugalija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Avgust, 2022.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-00797-20-001 od 02.08.2022.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji