Strepsils® limun bez šećera 1.2mg+0.6mg lozenga


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Strepsils® limun bez šećera lozenga; 1.2mg+0.6mg; blister, 2x8kom

  • ATC: R02AA03
  • JKL: 1120405
  • EAN: 5000158105065
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Strepsils® limun bez šećera lozenga uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Strepsils® limun bez šećera na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Strepsils® limun bez šećera kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Strepsils

limun bez šećera, 1,2 mg/0,6 mg, lozenge

2,4-dihlorbenzilalkohol/amilmetakrezol

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekarili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko se ne osećate bolje ili se osećate lošije posle 3 dana, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Strepsils limun bez šećera i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Strepsils limun bez šećera

Kako se uzima lek Strepsils limun bez šećera

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Strepsils limun bez šećera

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Strepsils limun bez šećera i čemu je namenjen

Lek Strepsils limun bez šećera sadrži dve aktivne supstance: 2,4-dihlorbenzilalkohol i amilmetakrezol ispada u grupu lekova koji se zovu antiseptici. Lek Strepsils limun bez šećera je namenjen za ublažavanje simptoma infekcije usne duplje i ždrela.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Strepsils limun bez šećera

Lek Strepsils limun bez šećera ne smete uzimati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na 2,4–dihlorbenzilalkohol, amilmetakrezol ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Strepsils limun bez šećera.

Lek ne treba davati deci mlađoj od 6 godina, zbog rizika od davljenja.

Ukoliko se simptomi ne poboljšaju ili se pogoršaju tokom 3 dana od početka primene leka, konsultujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Drugi lekovi i lek Strepsils limun bez šećera

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje lekove, uključujući i lekove koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.Nisu poznate klinički značajne interakcije.

Uzimanje leka Strepsils limun bez šećera sa hranom i pićima

Nemojte uzimati hranu i tečnost neposredno nakon primene leka, jer se na taj način može ubrzati uklanjanje leka sa mesta dejstva, što može smanjiti efikasnost leka.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.Ne preporučuje se upotreba leka Strepsils limun bez šećera, lozengi tokom trudnoće.Nije poznato da li se aktivne supstance leka ili njihovi metaboliti izlučuju u majčino mleko. Iz tog razloga se ne može isključiti rizik po novorođenče/odojče.Nije poznato da lek Strepsils limun bez šećera utiče na plodnost.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Ne postoji ili nije poznat uticaj leka Strepsils limun bez šećera na upravljanje vozilima ili rukovanje mašinama.

Informacije o nekim sastojcima ovog leka

• Ovaj lek sadrži maltitol, tečni i izomalt. Ukoliko Vam je lekar rekao da imate intoleranciju na neke šećere, obratite se lekaru pre upotrebe ovog leka. Mogu imati blag laksativni uticaj. Kalorijska vrednost maltitola ili izomalta je 2,3 kcal/g.• Ovaj lek sadrži arome koje u svom sastavu imaju benzilalkohol, citral, citronelol, d-limonen, geraniol i linalol, koji mogu uzrokovati alergijske reakcije.• Ovaj lek sadrži manje od 1 mmola natrijuma 23 mg po dozi, odnosno suštinski je bez natrijuma.

3. Kako se uzima lek Strepsils limun bez šećera

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Ovaj lek se preporučuje samo za kratkotrajnu upotrebu. Najmanju efektivnu dozu treba primenjivati tokom najkraćeg perioda potrebnog za kontrolu simptoma.

Po potrebi jednu lozengu polako otapati u ustima svaka 2-3 sata, ali najviše 12 lozengi u toku 24 sata.

Pedijatrijska populacija:

Adolescenti i deca starija od 6 godina

Doziranje kao kod odraslih.

Deca mlađa od 6 godina

Lek Strepsils limun bez šećera nije prikladan za primenu kod dece mlađe od 6 godina, zbog rizika od davljenja.

Starije osobe

Nije neophodno smanjenje doza.

Lek je namenjen za oromukozalnu upotrebu. Lozengu polako otapati u ustima.Ukoliko simptomi potraju, ne poboljšaju se ili se pogoršaju i nakon 3 dana od početka terapije, obratite se Vašem lekaru.Preporuka je da pacijenti ne uzimaju hranu i tečnost neposredno nakon primene leka, jer se na taj način može ubrzati uklanjanje leka sa mesta dejstva, što može smanjiti efikasnost leka.

Ako ste uzeli više leka Strepsils limun bez šećera nego što treba

Uzimanje veće doze može izazvati gastrointestinalne tegobe.Prestanite sa uzimanjem ovog leka i konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Strepsils limun bez šećera

Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu, već nastavite sa uzimanjem lozengi na uobičajen način.Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Ako imate bilo kakvu preosetljivost na ovaj lek, npr. svrab, osećaj peckanja, i/ili nelagodnost u usnoj duplji, teškoće pri disanju, otok lica, vrata, jezika ili grla i osip ozbiljne alergijske reakcije, prestanite sa uzimanjem ovog leka i konsultujte se sa lekarom ili farmaceutom.Navedena lista neželjenih dejstava uključuje ona koja su se javila pri kratkotrajnoj primeni 2,4-dihlorbenzilalkohola i amilmetakrezola u dozama dostupnim bez lekarskog recepta.

Neželjena dejstva su grupisana prema klasi sistema organa i učestalosti ispoljavanja.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka

Poremećaji imunskog sistema:

preosetljivost.

Gastrointestinalni poremećaji:

bol u stomaku, mučnina, osećaj nelagodnosti u usnoj duplji, koji se može

ispoljiti kao iritacija u grlu, trnjenje i oticanje usana i bol u predelu jezika.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Strepsils limun bez šećera

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.Čuvati na temperaturi do 25ºC.

Ne smete koristiti lek Strepsils limun bez šećera posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon “Važi do”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Strepsils limun bez šećera

Aktivne supstance su 2,4-dihlorbenzilalkohol i amilmetakrezol.Jedna lozenga sadrži 1,2 mg 2,4-dihlorbenzilalkohola i 0,6 mg amilmetakrezola.

Pomoćne supstance su: aroma limuna sadrži benzilalkohol, citral, citronelol, d-limonen, geraniol i linalol;saharin-natrijum E954; vinska kiselina; izomalt E953; maltitol, tečni E965.

Kako izgleda lek Strepsils limun bez šećera i sadržaj pakovanja

Okrugle lozenge bele do svetložute boje, karakterističnog ukusa na limun, sa utisnutom oznakom koja podseća na latinično slovo S u krugu, sa obe strane.

Unutrašnje pakovanje je PVC/PVdC/Al blister koji sadrži 8 lozengi.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze 2 blistera ukupno 16 lozengi i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođačNosilac dozvole

NELT CO. DOO BEOGRAD, Maršala Tita 226B, Dobanovci, Surčin

Proizvođač

RECKITT BENCKISER HEALTHCARE INTERNATIONAL LIMITEDNottingham, Nottingham Site, Thane Road, Velika Britanija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Oktobar, 2022.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-02920-21-002 od 26.10.2022.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji