Stelara® 130mg/26mL koncentrat za rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Stelara® koncentrat za rastvor za infuziju; 130mg/26mL; bočica staklena, 1x26mL

  • ATC: L04AC05
  • JKL: 0014301
  • EAN: 8605029029296
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Stelara® koncentrat za rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Stelara® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Stelara® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Stelara

130 mg/26 mL, koncentrat za rastvor za infuziju

ustekinumab

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

1. Šta je lek Stelara i čemu je namenjen2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Stelara3. Kako se primenjuje lek Stelara4. Moguća neželjena dejstva 5. Kako čuvati lek Stelara6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Stelara i čemu je namenjen

Šta je lek Stelara

Lek Stelara sadrži aktivnu supstancu ustekinumab, monoklonsko antitelo. Monoklonska antitela su proteini koji prepoznaju i specifično se vezuju za druge proteine u organizmu.

Lek Stelara pripada grupi lekova koji se zovu imunosupresivi. Ovi lekovi deluju tako što slabe deo imunskog sistema.

Za šta se koristi lek Stelara

Lek Stelara se koristi za lečenje sledećih zapaljenskih bolesti:

Umerene do teške Kronove bolesti kod odraslih

Umerenog do teškog ulceroznog kolitisa – kod odraslih.

Kronova bolest

Kronova bolest je zapaljenska bolest creva. Ako imate Kronovu bolest prvo će Vam biti primenjeni drugi lekovi. Ukoliko ne odgovorite dovoljno dobro na te lekove ili ako ih ne podnosite, može Vam biti primenjen lek Stelara za ublažavanje znakova i simptoma Vaše bolesti.

Ulcerozni kolitis

Ulcerozni kolitis je zapaljenska bolest debelog creva. Ako imate ulcerozni kolitis, prvo će Vam biti primenjeni drugi lekovi. Ako na njih ne odgovorite dovoljno dobro ili ih ne podnosite, možda će Vam biti primenjen lek Stelara kako bi se smanjili znaci i simptomi Vaše bolesti.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Stelara

Lek Stelara ne smete primati:

Ako ste alergični na ustekinumab ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedenih u delu 6..

Ako imate infekciju, koju Vaš lekar smatra ozbiljnom.

Ukoliko niste sigurni da se nešto od gore navedenog odnosi na Vas, porazgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom pre nego što upotrebite lek Stelara.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom pre nego što primite lek Stelara. Vaš lekar će proveriti Vaše zdravstveno stanje pre započinjanja terapije. Budite sigurni da ste rekli Vašem lekaru o bilo kojoj bolesti koju imate pre terapije. Takođe obavestite svog lekara ako ste nedavno bili u blizini bilo koje osobe koja bi mogla bolovati od tuberkuloze. Lekar će Vas pregledati i uraditi test na tuberkulozu, pre primene leka Stelara. Ukoliko lekar misli da kod Vas postoji rizik od razvoja tuberkuloze, možda ćete dobiti lekove za lečenje tuberkuloze.

Obratite pažnju na teška neželjena dejstva

Lek Stelara može izazvati teška neželjena dejstva, uključujući alergijske reakcije i infekcije. Morateobratiti pažnju na određene znake bolesti dok uzimate lek Stelara. Pogledajte deo „Teška neželjenadejstva“ u odeljku 4 za listu svih ovih neželjenih dejstava.

Pre primene leka Stelara, recite Vašem lekaru:

Ako ste ikada imali alergijsku reakciju na lek Stelara.

Pitajte Vašeg lekara ako niste sigurni.

Ako ste ikada imali bilo koju vrstu raka

ovo je zbog toga što imunosupresivi, kao što je lek

Stelara, slabe deo imunskog sistema. Ovo može povećati rizik za pojavu raka.

Ako ste bili na terapiji bilo kojim biološkim lekovima za lečenje psorijaze lek koji se proizvodi iz biološkog materjala i obično se daje injekcijom

– rizik od raka može biti veći.

Ako imate ili ste nedavno imali infekciju ili ako imate bilo kakve promene u vidu otvora na koži fistule

Ako imate bilo kakva nova oštećenja kože ili promenu postojećih oštećenja na koži

zahvaćenoj psorijazom ili na zdravoj koži.

Ako uzimate bilo kakvu terapiju za psorijazu i/ili psorijazni artritis

kao što su, drugi

imunosupresivi ili fototerapija lečenje ultravioletnim UV zračenjem. Ove terapije takođe mogu oslabiti deo Vašeg imunskog sistema. Istovremena upotreba ovih lekova sa lekom Stelara nije ispitivana. Međutim, moguće je da se istovremenom terapijom poveća mogućnost za nastanak bolesti koje su povezane sa oslabljenim imunskim sistemom.

Ako primate ili ste ikada primali injekcije za lečenje alergija

nije poznato da li lek Stelara

može uticati na ovo.

Ako imate 65 godina i više

možda ćete biti podložniji da dobijete infekciju.

Ukoliko niste sigurni da se nešto od gore navedenog odnosi na Vas, porazgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom pre nego što primite lek Stelara.

Neki pacijenti su tokom terapije imali reakcije slične lupusu, uključujući kožni lupus ili sindrom sličan lupusu tokom terapije ustekinumabom. Odmah razgovarajte sa Vašim lekarom ukoliko se pojavi crveni, uzdignuti ljuspasti osip ponekad sa tamnijim rubom, na delovima kože izloženim suncu ili sa bolovima u zglobovima.

Srčani i moždani udar

ispitivanju kod pacijenata sa psorijazom lečenih lekom Stelara zabeleženi su srčani i moždani udar.Vaš lekar će redovno proveravati faktore rizika za srčana oboljenja i moždani udar kako bi osigurao njihovo odgovarajuće lečenje. Odmah potražite medicinsku pomoć ukoliko se javi bol u grudima, slabost ili neuobičajen osećaj na jednoj strani tela, slabost mišića lica ili poremećaji govora ili vida.

Deca i adolescenti

Lek Stelara se ne preporučuje za primenu kod dece ispod 18 godina sa Kronovom bolešću ili ulceroznim kolitisom, jer nije ispitivan u ovoj uzrasnoj grupi.

Drugi lekovi, vakcine i lek Stelara

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko:

uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koji drugi lek,

ste se nedavno vakcinisali ili idete na vakcinaciju. Neke vrste vakcina žive vakcine ne treba primati dok se primenjuje lek Stelara.

ste primili lek Stelara tokom trudnoće, obavestite lekara Vaše bebe o primljenoj terapiji lekom Stelara, pre nego što beba primi bilo koju vakcinu, uključujući žive vakcine, kao što je BCG vakcina koja se koristi za prevenciju tuberkuloze. Žive vakcine se ne preporučuju za Vašu bebu u prvih šest meseci nakon rođenja ako ste primili lek Stelara tokom trudnoće, osim ako lekar Vaše bebe ne preporuči drugačije.

Trudnoća i dojenje

Preporučuje se da se izbegava primena leka Stelara u trudnoći. Efekti leka Stelara kod trudnica nisu poznati. Ako ste žena u reproduktivnom periodu, savetuje Vam se da izbegavate trudnoću dok primenjujete lek Stelara, i morate koristiti odgovarajuću kontracepciju barem 15 nedelja nakon poslednje primene leka Stelara.

Ako ste trudni, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom lekaru za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Lek Stelara može proći kroz placentu do nerođene bebe. Ako ste primili lek Stelara tokom trudnoće, Vaša beba može imati veći rizik od pojave infekcije.

Važno je da kažete lekarima Vaše bebe i drugim zdravstvenim radnicima ukoliko ste primili lek Stelara tokom trudnoće, pre nego što beba primi bilo koju vakcinu. Žive vakcine, kao što je BCG vakcina koja se koristi za prevenciju tuberkuloze se ne preporučuju za Vašu bebu u prvih šest meseci nakon rođenja ako ste primili lek Stelara tokom trudnoće, osim ukoliko lekar Vaše bebe ne preporuči drugačije.

Ustekinumab se može izlučiti u majčino mleko u veoma malim količinama. Ako dojite ili planirate dojenje, obratite se svom lekaru. Vi i Vaš lekar ćete doneti odluku o tome da li treba da dojite ili da budete na terapiji lekom Stelara. Nemojte dojiti ukoliko ste na terapiji lekom Stelara.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Stelara nema ili ima zanemarljiv uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Stelara sadrži natrijum

Lek Stelara sadrži manje od 1 mmol 23mg natrijuma po dozi, tj. suštinski je ''bez natrijuma''. Međutim, pre nego što primite lek Stelara, on se meša sa rastvorom koji sadrži natrijum. Razgovarajte sa Vašim lekarom ako ste na dijeti sa smanjenim unosom soli.

3. Kako se primenjuje lek Stelara

Lek Stelara je namenjen za primenu prema uputstvima i pod nadzorom lekara sa iskustvom u lečenju Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa.

Lek Stelara, 130 mg/26 mL, koncentrat za rastvor za infuziju će Vam biti primenjen od strane lekara, putem infuzije kap po kap drip u venu ruke intravenska infuzija tokom najmanje jednog sata. Razgovarajte sa Vašim lekarom kada ćete primiti injekciju i kada ćete imati kontrolni pregled.

Koliko se leka Stelara primenjuje

Vaš lekar će odrediti koliko leka Stelara je potrebno da primite i koliko dugo ćete primati lek.

Odrasli uzrast 18 godina i više

Lekar će za Vas odrediti preporučenu dozu intravenske infuzije na osnovu Vaše telesne mase.

Vaša telesna masa

> 55 kg do ≤ 85 kg

Nakon početne intravenske doze, sledeću dozu od 90 mg leka Stelara supkutanom potkožnom injekcijom ćete primiti 8 nedelja kasnije, a nakon toga svakih 12 nedelja.

Kako se primenjuje lek Stelara

Prvu dozu leka Stelara za lečenje Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa će Vam dati lekar u obliku infuzije kap po kap drip u venu ruke intravenska infuzija.

Obratite se svom lekaru ako imate bilo kakvih pitanja o primeni leka Stelara.

Ako ste zaboravili da primite lek Stelara

Ukoliko ste zaboravili ili ste propustili zakazan termin da primite dozu leka, kontaktirajte Vašeg lekara da biste zakazali novi termin.

Ako naglo prestanete da primate lek Stelara

Nije opasno naglo prestati sa uzimanjm leka Stelara. Međutim, simptomi zbog kojih Vam je lek Stelara propisan se mogu ponovo pojaviti.

Ukoliko imate dodatna pitanja o načinu primene ovog leka, razgovarajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primaju ovaj lek.

Teška neželjena dejstva

Kod nekih pacijenata se mogu javiti teška neželjena dejstva koja zahtevaju hitno lečenje.

Alergijske reakcije - možda će biti potrebno hitno lečenje. Kontaktirajte Vašeg lekara ili odmah tražite hitnu medicinsku pomoć ako primetite bilo koji od sledećih znakova.

Ozbiljne alergijske reakcije anafilaksa su retke kod osoba koje primaju lek Stelara mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek. Znaci uključuju:

teškoće pri disanju ili gutanju

nizak krvni pritisak, koji može izazvati vrtoglavicu ili ošamućenost

oticanje lica, usana, usta ili grla

Česti znaci alergijske reakcije koji se javljaju u vidu osipa kože koprivnjače mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek.

Reakcije povezane sa infuzijom – Ako se lečite od Kronove bolesti ili ulceroznog kolitisa, prvu dozu leka Stelara ćete primiti ubrizgavanjem u venu intravenska infuzija. Neki pacijenti su imali ozbiljne alergijske reakcije tokom infuzije.

retkim slučajevima su kod pacijanata koji primaju ustekinumab prijavljene alergijske reakcije povezane sa plućima i zapaljenje pluća. Odmah recite svom lekaru ako primetite simptome kao što su kašalj, nedostatak vazduha i groznicu-povišena telesna temperatura.

Ako imate ozbiljne alergijske reakcije, Vaš lekar može odlučiti da ne smete ponovo da primite lek Stelara.

Infekcije - mogu zahtevati hitno lečenje. Kontaktirajte odmah Vašeg lekara ako primetite bilo koji od sledećih znakova:

Infekcije nosa ili grla i prehlada su česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

Infekcije grudnog koša su povremena neželjena dejstva mogu da se javi kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek

Zapaljenje tkiva ispod kože celulitis je povremeno neželjeno dejstvo mogu da se javi kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek

Herpes zoster vrsta bolnog osipa kože sa plikovima je povremeno neželjeno dejstvo mogu da se javi kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek

Lek Stelara može oslabiti mogućnost borbe organizma protiv infekcija, neke infekcije mogu da postanu ozbiljne i mogu da uključuju infekcije izazvane virusima, gljivicama, bakterijamauključujući tuberkulozu, ili parazitima, uključujući infekcije koje se većinom javljaju kod osoba sa oslabljenim imunskim sistemom oportunističke infekcije. Kod pacijenata koji primaju ustekinumabprijavljene su oportunističke infekcije mozga zapaljenje mozga, zapaljenje moždanih ovojnica, pluća i oka.

Morate posebno obratiti pažnju na znake infekcije dok primenjujete lek Stelara. Ovi znakovi uključuju:

groznicu-povišenu telesnu temperaturu, simptome slične gripu, noćno znojenje, gubitak telesne mase,

osećaj umora ili nedostatak vazduha; kašalj koji ne prolazi,

toplu, crvenu bolnu kožu ili bolni osip kože sa plikovima,

peckanje i žarenje pri mokrenju,

poremećaj ili gubitak vida,

glavobolja, ukočenost vrata, osetljivost na svetlost, mučnina ili zbunjenost.

Odmah recite Vašem lekaru ukoliko primetite bilo koji od ovih znakova infekcije. Ovo mogu biti znaci infekcije kao što je infekcija grudnog koša, infekcija kože, herpes zoster ili oportunističke infekcije koje mogu imati ozbiljne komplikacije. Recite Vašem lekaru ako imate bilo koju vrstu infekcije koja teško prolazi ili se stalno ponavlja. Možda će Vaš lekar odlučiti da ne uzimate lek Stelara dok infekcije ne prođu. Takođe kažite Vašem lekaru ako imate otvorene posekotine ili rane jer se one mogu inficirati.

Ljuštenje kože - pojačano crvenilo i ljuštenje kože sa velikih površina tela mogu biti simptomi eritrodermalne psorijaze ili eksfolijativnog dermatitisa, koji predstavljaju ozbiljne poremećaje na koži. Odmah recite Vašem lekaru ako primetite bilo koji od ovih znakova.

Ostala neželjena dejstva:

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji primaju lek

Osećaj umora

Osećaj vrtoglavice

Svrab pruritus

Bol u leđima, mišićima ili zglobovima

Crvenilo i bol na mestu davanja injekcije

Infekcija sinusa

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji primaju lek

Infekcije zuba

Vaginalna gljivična infekcija

Krvarenje, modrice, otvrdnuće, oticanje, svrab, na mestu primene injekcije

Osećaj slabosti

Spušten kapak i opušteni mišići jedne strane lica „

facijalna paraliza

” ili „

”, koja je obično privremena

Promena u psorijazi sa crvenilom i novim sitnim, žutim ili belim plikovima na koži, nekada praćeni groznicom-povišenom telesnom temperaturom pustularna prorijaza

Ljuštenje kože eksfolijacija kože

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji primaju lek:

Crvenilo i ljuštenje kože sa velikih površina tela, koji mogu biti udruženi sa svrabom ili bolom eksfolijativni deramtitis. Slični simptomi se ponekad razviju kao prirodna izmena simptoma same bolesti psorijaze eritrodermijska psorijaza.

Zapaljenje malih krvnih sudova, koje može dovesti do osipa na koži sa malim crvenim ili ljubičastim ispupčenjima, groznicom-povišenom telesnom temperaturom ili bolom u zglobovima vaskulitis.

Veoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 000 pacijenata koji primaju

Stvaranje plikova na koži koji mogu biti crveni, koji svrbe i bolni su bulozni pemfigoid

Kožni lupus ili sindrom sličan lupusu crveni, osip iznad površine kože koji se ljuspa, osip na delovima kože koja je izložena suncu uz moguće bolove u zglobovima.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Stelara

Lek Stelara, 130 mg/26 mL, koncentrat za rastvor za infuziju primenjuje se u bolnici ili na klinici i neće biti potrebno da pacijent čuva lek ili da rukuje lekom.

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Lek čuvati na temperaturi od 2 °C do 8 °C u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti. Ne zamrzavati.

Lek je nakon razblaživanja u fizičko-hemijskom pogledu stabilan u perodu od 8 sati na temperaturi od 15 °C do 25 °C.

Sa mikrobiološke tačke gledišta, osim ako metoda razblaživanja ne isključuje rizik od kontaminacije mikroorganizmima, lek se mora primeniti odmah. Ako se ne primeni odmah, vreme i uslovi čuvanja tokom primene su odgovornost korisnika.

Nemojte mućkati bočicu leka Stelara. Dugotrajno snažno mučkanje može škoditi leku.

Ne smete koristiti lek Stelara posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon '' Važi do''. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Nemojte koristiti ovaj lek:

Ako je tečnost promenila boju, zamućena ili ukoliko primetite strane čestice videti dalje u odeljku 6. „Kako izgleda lek Stelara i sadržaj pakovanja“.

Ako imate saznanja ili mislite da je lek možda bio izložen ekstremnim temperaturama kao što su slučajno zamrzavanje ili pregrevanje.

Ako je lek bio snažno mućkan.

Ako je oštećen zaštitni čep.

Lek Stelara je za jednokratnu upotrebu. Sav preostali rastvor za infuziju ili svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Stelara

Aktivna supstanca je ustekinumab. Jedna bočica sa 5 mL koncentrata za rastvor za infuziju sadrži 130 mg ustekinumaba.

Pomoćne supstance su: dinatrijum-edetat, dihidrat; L-histidin; L-histidin-hidrohlorid monohidrat;L-metionin; polisorbat 80; saharoza; voda za injekcije.

Kako izgleda lek Stelara i sadržaj pakovanja

Lek Stelara, koncentrat za rastvor za infuziju je bistar bezbojan do bledo žut rastvor.

Unutrašnje pakovanje je staklena bočica staklo tip I zapremine 30 mL zatvorena obloženim čepom od butilgume, koja sadrži 26 mL koncentrata za rastvor za infuziju. Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna bočica i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:PREDSTAVNIŠTVO JANSSEN-CILAG KFT BEOGRAD, Omladinskih brigada 88B, Beograd –Novi Beograd

Proizvođač:JANSSEN BIOLOGICS B.V., Einsteinweg 101, Leiden, HolandijaCILAG AG, Hochstrasse 201, Schaffhausen, Švajcarska

Napomena: štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi , tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Septembar, 2023.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi

Broj i datum dozvole:

515-01-03608-22-001 od 20.09.2023.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SLEDEĆE

INFORMACIJE

ISKLJUČIVO

ZDRAVSTVENIM

STRUČNJACIMA:

Sledljivost Kako bi se poboljšala sledljivost bioloških lekova, zaštićeno ime leka i broj serije primenjenog leka se mora jasno zabeležiti u karton pacijenta.

RazblaživanjeLek Stelara, koncentrat za rastvor za infuziju mora razblažiti i pripremiti zdravstveni radnik koristeći aseptični postupak.

1. Izračunajte dozu i broj bočica leka Stelara koje su potrebne na osnovu telesne mase pacijentavideti odeljak Doziranje i način primene, Tabela 1. Jedna bočica leka Stelara sadrži 130 mg ustekinumaba u 26 mL koncentrata za rastvor za infuziju. Koristite samo cele bočice leka Stelara.2. Izvucite i uklonite zapreminu rastvora natrijum-hlorida 9 mg/mL 0,9% iz infuzione boce od250 mL, koja je jednaka zapremini leka Stelara koja će se dodati uklonite 26 mL rastvora natrijum-hlorida za svaku bočicu leka Stelara koja Vam je potrebna, za 2 bočice - uklonite 52 mL, za 3 bočice -uklonite 78 mL, za 4 bočice - uklonite 104 mL.3. Izvucite 26 mL leka Stelara iz svake bočice koja Vam je potrebna i dodajte u infuzionu bocu od 250 mL. Konačna zapremina u infuzionoj boci treba da bude 250 mL. Lagano promešajte.4. Vizuelno pregledajte razblaženi rastvor pre primene. Nemojte koristiti ako uočite neprovidne čestice, promenu boje ili strane čestice.5. Razblaženi rastvor primenite tokom vremena od najmanje jednog sata. Jednom kada je razblažen, potrebno je da infuzioni rastvor bude primenjen u roku od osam sati od razblaživanja u infuzionoj boci.6. Koristite isključivo infuzioni set sa linijskim, sterilnim, ne-pirogenim filterom sa slabimafinitetom za vezanje proteina veličina pora 0,2 mikrometra.7. Bočica leka je namenjena samo za jednokratnu upotrebu.

ČuvanjeUkoliko je potrebno, razblaženi infuzioni rastvor se može čuvati na sobnoj temperaturi. Infuziju jepotrebno primeniti u roku od 8 sati od razblaživanja u infuzionoj boci. Ne zamrzavati.

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji