Soredo® 0.3mg/mL kapi za oči, rastvor


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Soredo® kapi za oči, rastvor; 0.3mg/mL; bočica sa kapaljkom, 1x5mL

  • ATC: S01BC04
  • JKL: 7119131
  • EAN: 8600097434904
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Soredo® kapi za oči, rastvor uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Soredo® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Soredo® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Soredo

0,3 mg/mL; kapi za oči, rastvor

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju

iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo

uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Soredo i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Soredo

Kako se primenjuje lek Soredo

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Soredo

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Soredo i čemu je namenjen

Lek Soredo sadrži aktivnu supstancu flurbiprofen, koji pripada grupi nesteroidnih antiinflamatornih lekova NSAIL.

Lek Soredo je namenjen:

pre i nakon operacije oka i laserske operacije, za kontrolu upale oka kod pacijenata kod kojih se ne preporučuje primena steroida;

pre operacije kako bi se sprečilo sužavanje zenice oka tokom operacije.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Soredo

Lek Soredo ne smete primenjivati:

ako ste alergični preosetljivi na flurbiprofen, druge nesteroidne antiinflamatorne lekove NSAIL, aspirin acetilsalicilnu kiselinu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6;

ako imate virusnu infekciju oka;

ako imate sklonost ka lakom krvarenju;

ako uzimate lekove koji produžavaju vreme potrebno za zgrušavanje krvi;

tokom operacije;

ako ste u trećem tromesečju trudnoće.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom pre primene leka Soredo ako imate ili ste u prošlosti imali:

virusne infekcije oka kao što je npr. herpes simplex keratitis;

sklonost krvarenju.

Primena leka Soredo nakon operacije može usporiti zarastanje rana.

Drugi lekovi i lek Soredo

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko primenjujete, donedavno ste primenjivali ili ćete možda primenjivati bilo koje druge lekove.

Drugi lekovi za oči obično se ne smeju koristiti sa lekom Soredo. Međutim, ako Vaš lekar preporučuje primenu leka Soredo sa drugim lekom za oči, mora se napraviti vremenski razmak od najmanje 5 minuta između njihove primene.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Ne smeti primenjivati lek Soredo ukoliko ste u trećem tromesečju trudnoće.

Obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete bilo koji lek.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Odmah po primeni leka Soredo može na kratko doći do zamućenja vida. Ne smete upravljati vozilima ili rukujete mašinama sve dok ovo dejstvo ne prođe.

3. Kako se primenjuje lek Soredo

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Preporučena doza

Doza pre operacije

Uobičajena doza je 1 kap u oko oči, svakih pola sata počevši 2 sata pre operacije ili laserske operacije ukupno 4 kapi po oku koje se leči. Poslednju kap treba primeniti najmanje 30 minuta pre operacije.

Doza nakon operacije

24 sata nakon laserske operacije uobičajena doza je 1 kap, 4 puta dnevno tokom nedelju dana.24 sata nakon operacije oka uobičajena doza je 1 kap, 4 puta dnevno tokom 2 do 3 nedelje.

Efikasnost i bezbednost leka Soredo nisu utvrđeni kod dece.

Starije osobe ≥ 65 godina

Nema posebnih preporuka za primenu kod starijih osoba.

Uputstvo za korišćenje

1. Pre prve upotrebe ovog leka, proverite da li je sigurnosni prsten neoštećen.2. Operite ruke i udobno se smestite u sedećem ili stajaćem položaju.3. Odvrnite poklopac i prstom lagano povucite donji kapak zahvaćenog oka slika 1.4. Stavite vrh bočice blizu oka ili kapka. Nemojte vrhom bočice dodirivati oko, očni kapak, okolinu oka niti bilo koje druge površine zbog rizika od kontaminacije što bi za posledicu moglo da ima da se oko inficiraslika 2.5. Lagano stisnite bočicu tako da vam samo jedna kap uđe u oko, a zatim otpustite donji kapak. Ako kap ne uđe u oko, pokušajte ponovo slika 3.6. Nakon upotrebe leka Soredo, prstom pritisnite unutrašnji ugao Vašeg oka pored nosa oko 1 minut. Ovo će sprečiti da lek dospe u ostale delove Vašeg organizma slika 4.7. Ponovite postupak na drugom oku ako Vas je tako uputio Vaš lekar.8. Čvrsto zatvorite bočicu odmah po upotrebi. 9. Vrh bočice dozator je dizajniran tako da otpusti samo jednu kap; zato NEMOJTE povećavati otvor na vrhu bočice.

Ako ste primenili više leka Soredo nego što treba

Malo je verovatno da će stavljanje previše kapi u vaše oko oči dovesti do neželjenih dejstava. Ako ste stavili previše kapi u oko oči, isperite oko oči čistom vodom. Primenite sledeću dozu u uobičajeno vreme.

Ako ste slučajno progutali lek Soredo, kapi za oči, odmah se obratite Vašem lekaru.

Ako ste zaboravili da primenite lek Soredo

Ako zaboravite da primenite dozu leka Soredo, primenite je čim se setite, osim ukoliko uskoro nije vreme za sledeću dozu, kada biste trebali propustiti zaboravljenu dozu. Zatim primenite sledeću dozu kao i obično i nastavite sa uobičajenim rasporedom doziranja.

Nikada ne primenjujte duplu dozu leka da biste nadoknadili propuštenu.

Ako naglo prestanete da primenjujete lek Soredo

Lek Soredo treba da primenjujete onoliko dugo koliko Vam je lekar propisao.Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primenjuju ovaj lek.

Recite Vašem lekaru ukoliko se jave sledeća neželjena dejstva i ako dugo traju:

• iritacija oka;• peckanje i/ili osećaj pečenja u oku;• krvarenje u oku;• krv u prednjem delu oka;• prekomerno proširenje zenice;• crvenilo oka.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

5. Kako čuvati lek Soredo

Čuvati van vidokruga i domašaja dece!

Ne smete primenjivati lek Soredo nakon isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25°C.

Rok upotrebe nakon prvog otvaranja: 28 dana, na temperaturi do 25°C.

Neupotrebljeni lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljeni lekovi od građana. Neupotrebljeni lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Soredo

Aktivna supstanca je flurbiprofen-natrijum. 1 mL kapi za oči sadrži 0,3 mg flurbiprofen-natrijuma.

Pomoćne supstance:

Polivinil alkohol, Tiomersal, Dinatrijum edetat, Kalijum-hlorid, Natrijum-hlorid, Natrijum-citrat, Limunska kiselina, monohidrat, Voda za injekcije.

Kako izgleda lek Soredo i sadržaj pakovanja

Bistar i bezbojan do bledožut rastvor.

Unutrašnje pakovanje je bočica sa kapaljkom polietilen niske gustine – LDPE, zatvorena zatvaračem sa navojem od polietilena visoke gustine HDPE. Bočica sadrži 5 mL kapi za oči, rastvora.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži jednu bočicu sa kapaljkom i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

HEMOFARM AD VRŠAC, Beogradski put b.b., Vršac, Republika Srbija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

000461357 2023 od 04.07.2024.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji