Sinupret® akut 160mg obložena tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Sinupret® akut obložena tableta; 160mg; blister, 2x10kom

  • Proizvođač: BIONORICA SE - Nemačka
  • Nosilac dozvole: AICORE CONSUMER DOO
  • Broj dozvole: 515-01-01976-18-001
  • Istek dozvole: 2026-02-02
  • Zemlja porekla: Nemačka
  • Lek sadrži: lincura (Gentiana lutea L.), koren, jagorčevina (Primula veris L.), cvet, kiselo zelje (Rumex crispus L.), herba, zova (Sambucus nigra L.), cvet, verbena (Verbena officinalis L.), herba
  • ATC: R05X..
  • JKL: 1113056
  • EAN: 8607000180316
  • Vrsta leka: Biljni lekovi
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Sinupret® akut obložena tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Sinupret® akut na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Sinupret® akut kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Sinupret

akut, 160 mg, obložene tablete

koren lincure

Gentiana lutea

L., cvet jagorčevine

Primula veris

L., herba kiselog zelja

Rumex crispus

L., cvet zova

Sambucus nigra

L., herba verbene

Verbena officinalis

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekarili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko se ne osećate bolje ili se osećate lošije posle 7-14 dana, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Sinupret akut i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Sinupret akut

Kako se uzima lek Sinupret akut

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Sinupret akut

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Sinupret akut i čemu je namenjen

Sinupret akut je biljni lek namenjen za lečenje akutnih, nekomplikovanih zapaljenja paranazalnih sinusa kod odraslih osoba.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Sinupret akut

Lek Sinupret akut ne smete uzimati:

Ukoliko ste alergični preosetljivi na koren lincure Gentiana lutea L., cvet jagorčevine Primula veris L., herba kiselog zelja Rumex crispus L.,cvet zove Sambucus nigra L., herba verbene Verbena officinalis L. ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

Ukoliko ste imali ili imate čir na želucu.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Sinupret akut.

Neophodno je da se obratite lekaru ukoliko se simptomi ne povuku nakon 7-14 dana, ukoliko se pogoršaju ili se periodično ponavljaju i/ili ukoliko se jave povišena temperatura, krvarenje iz nosa, jaki bolovi, gnojni sekret iz nosa, zamagljen vid, asimetrija srednjeg dela lica ili očiju ili trnjenje lica.

Deca i adolescenti

Nema dovoljno podataka o upotrebi leka Sinupret akut kod dece i adolescenata malđih od 18 godina. Zbog toga, lek Sinupret akut ne bi trebalo primenjivati kod dece i adolscenata mlađih od 18 godina.

Drugi lekovi i Sinupret akut

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Sistematske studije o interakcijama nisu rađene. Iz tog razloga, ne može se isključiti mogućnost da dejstvo drugih lekova bude smanjeno ili povećano.

Uzimanje leka Sinupret akut sa hranom, pićima i alkoholom

Nema posebnih upozorenja.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Iz bezbednosnih razloga, lek Sinupret akut ne bi trebalo uzimati tokom trudnoće.Nije poznato da li dolazi do lučenja aktivnih supstanci leka Sinupret akut u majčino mleko. Lek Sinupret akut ne bi trebalo uzimati tokom dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Sinupret akut može imati manji uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama kod pacijenata kod kojih se javi moguće neželjeno dejstvo “vrtoglavica” videte odeljak 4.

Lek Sinupret akut sadrži glukozu i saharozu.

slučaju intolerancije na pojedine šećere, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka.

Napomena za osobe obolele od dijabetesa:

Jedna obložena tableta sadrži u proseku 0,3g svarljivih ugljenih hidrata.

3. Kako se uzima lek Sinupret akut

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Preporučene doze:

Ukoliko nije drugačije preporučeno od strane lekara, odrasli koji imaju više od 18 godina uzimaju 1 obloženu tabletu 3 puta dnevno najviše 3 obložene tablete dnevno.Nema dostupnih podataka o specifičnoj preporuci doziranja kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega/jetre.

Lek Sinupret akut, obložene tablete potrebno je progutati, bez žvakanja, sa dovoljnom količinom tečnosti na primer, sa čašom vode 3 puta dnevno ujutru, u podne i uveče.

Ako Vam lekar nije drugačije preporičio, trajanje lečenja je 7-14 dana. Ukoliko ne dođe do poboljšanja nakon ovog perioda ili simptomi potraju duže od 14 dana, molimo Vas, konsuktujte lekara.

Ako ste uzeli više leka Sinupret akut nego što treba

Ukoliko ste uzeli veću dozu leka Sinupret akut obložene tablete nego što bi trebalo, molimo Vas obavestite Vašeg lekara. On će odlučiti da li je potrebno preduzeti neke mere. U slučaju predoziranja, neželjena dejstva navedena u nastavku teksta npr. mučnina, bol u stomaku, dijareja, mogu biti izraženija.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Sinupret akut

Ukoliko ste uzeli manje leka Sinupret akut obložene tablete nego što bi trebalo ili ste zaboravili da uzmete lek Sinupret akut obložene tablete, ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili propuštenu dozu, nego nastavite sa lečenjem kao što Vam je preporučio lekar ili kao što je navedeno u ovom uputstvu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Sinupret akut

Prestanak lečenja lekom Sinupret akut obično ne uzrokuje nikakve probleme.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Neželjena dejstva su navedena prema učestalosti javljanja na sledeći način:Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek;Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek;Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek;Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek;Veoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek;Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

Značajna neželjena dejstva ili znaci na koje treba da obratite pažnju i mere koje treba da preduzmete ukoliko se neželjena dejstva pojave:

Gastrointestinalne poremećaji na primer mučnina, nadimanje, dijareja, suvoća usta, bol u stomaku su česta neželjena dejstva.

Lokalne reakcije preosetljivosti na primer osip na koži, crvenilo kože, svrab očiju ili kože i vrtoglavica su povremena neželjena dejstva.

Teške alergijske reakcije oticanje usana, jezika i grla i/ili grkljana sa sužavanjem disajnih puteva, zadihanost i oticanje lica su neželjena dejstva nepoznate učestalosti.

Na prvi znak pojave reakcije preosetljivosti lek Sinupret akut, obložene tablete, ne smete ponovo uzimati.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjemneželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Sinupret akut

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Sinupret akut posle isteka roka upotrebe navedenog na kutiji i blisteru nakon „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 30°C.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Sinupret akut

Aktivne supstance su: koren lincure

Gentiana lutea

L., cvet jagorčevine

Primula veris

L., herba kiselog

Rumex crispus

L., cvet zove

Sambucus nigra

L., herbea verbene

Verbena officinalis

Jedna obložena tableta sadrži 160 mg prirodnog suvog ekstrakta 3-6:1 dobijen iz korena lincure

L., cveta jagorčevine

Primula veris

L., herbe kiselog zelja

Rumex crispus

L., cveta zove

L., herbe verbene

Verbena officinalis

L. 1:3:3:3:3

Prvi rastvarač za ekstrakciju: 51% etanol m/m.

Pomoćne supstance su: maltodekstrin; akacija, sušena raspršivanjem; saharoza; talk; kalcijum-karbonat E 170; celuloza mikrokristalna; celuloza, u prahu; hipromeloza 8,4 – 12,6 mPa*s; dekstrin; silicijum-dioksid, hidrofobni, koloidni; silicijum-dioksid, koloidni, bezvodni; titan-dioksid E 171; glukoza, tečna; magnezijum stearat; indigo karmin aluminijum lak; karnauba vosak; riboflavin E 101; stearinska kiselina50 i Prašak hlorofila 25% E141.

Kako izgleda lek Sinupret akut i sadržaj pakovanja

Obložena tableta. Zelena, okrugla, bikonveksna obložena tableta, glatke površine.

Unutrašnje pakovanje je PVC/PVDC-Al blister u kome se nalazi 10 obloženih tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze dva PVC/PVDC-Al blistera sa po 10 obloženih tableta ukupno 20 i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

BIONORICA SRB D.O.O. BEOGRAD-VRAČARNjegoševa 11, Vračar, Beograd

Proizvođač:

BIONORICA SEKerschensteinerstrasse 11-15, Neumarkt in der Oberpfalz, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Februar 2021.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-01976-18-001 od 02.02.2021.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji