Recombinate 500 500i.j./10mL prašak i rastvarač za rastvor za injekciju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Recombinate 500 prašak i rastvarač za rastvor za injekciju; 500i.j./10mL; bočica sa praškom i bočica sa rastvaračem, 1x10mL

  • ATC: B02BD02
  • JKL: 0066910
  • EAN: 0642621012910
  • Vrsta leka: Biološki lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Recombinate 500 prašak i rastvarač za rastvor za injekciju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Recombinate 500 na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Recombinate 500 kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Recombinate 500, 500 i.j./10 mL, prašak i rastvarač za rastvor za injekciju

Pažljivo pročitajte ovo uputsvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste

znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu ili medicinskoj

sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Videti odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

1. Šta je lek Recombinate 500 i čemu je namenjen2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Recombinate 5003. Kako se primenjuje lek Recombinate 5004. Moguća neželjena dejstva5. Kako čuvati lek Recombinate 5006. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Recombinate 500 i čemu je namenjen

Lek Recombinate 500 sadrži aktivnu supstancu oktokog alfa i spada u grupu lekova koji se nazivajuantihemoragici faktori koagulacije krvi. Namenjen je lečenju i sprečavanju pojave krvarenja kod pacijenata sa hemofilijom A urođeni nedostatak faktora VIII.Ovaj lek ne sadrži

von Willebrand

-ov faktor, pa nije pogodan za upotrebu kod

von Willebrand

-ove bolesti

poseban poremećaj zgrušavanja krvi.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Recombinate 500

Lek Recombinate 500 ne smete primati:

Ukoliko ste alergični preosetljivi na oktokog alfa, na proteine miša, goveda ili hrčka ili na bilo koju od

pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.Ukoliko niste sigurni da se ovo odnosi na Vas, obratite se Vašem lekaru.

Upozorenja i mere opreza

Razgovorajte sa Vašim lekarom ili farmaceutom pre nego što primite lek Recombinate 500.

Kada se javljaju alergijske reakcije:

Postoji mogućnost, koja je retka, da se kod Vas javi anafilaktička reakcija teška, iznenadna alergijska

reakcija na lek Recombinate 500. Zbog toga morate prepoznati rane znake alergijskih reakcija kao što su osip, koprivnjača, pojava plikova na koži, generalizovana urtikarija, oticanje usana i jezika, otežano disanje, zviždanje pri disanju, stezanje u grudima, opšte loše stanje i vrtoglavica. Ovi simptomi mogu ukazati na rane znake anafilaktičkog šoka, čiji dodatni pokazatelji mogu biti pojačana vrtoglavica, gubitak svesti i izuzetno otežano disanje.

Ukoliko se javi bilo koji od ovih simptoma, infuziju treba odmah prekinuti. Teški simptomi, uključujući

otežano disanje do onesvešćivanja, zahtevaju hitne mere pomoći.

Kada je potrebno praćenje:

Vaš lekar će možda želeti da se urade testovi kako bi proverio da li je Vaša trenutna doza dovoljna za

postizanje i održavanje odgovarajućeg nivoa faktora VIII. Ovo je posebno važno ako ćete imati veću operaciju.

Kada je krvarenje i dalje prisutno:

Stvaranje inhibitora antitela je poznata komplikacija koja se javlja za vreme terapije sa svim lekovima

koji sadrže faktor VIII. Ovi inhibitori, pogotovu kada su visoki nivoi, onemogućavaju pravilnu terapiju, i kod Vas ili Vašeg deteta se mora pažljivo pratiti razvoj ovih inhibitora. Ako se krvarenje kod Vas ili Vašeg deteta ne može kontrolisati lekom Recombinate 500, kažite to odmah svom lekaru.

Drugi lekovi i lek Recombinate 500

Nisu primećeni nepovoljni uticaji sa drugim lekovima.Bez obzira na to, obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali, ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Trudnoća i dojenje

Nema iskustva vezano za primenu leka Recombinate 500 tokom trudnoće i tokom dojenja, jer je hemofilija A retka kod žena. Zbog toga, ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Vaš lekar će odlučiti da li lek Recombinate 500 možete primeniti u toku trudnoće ili dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nisu primećeni uticaji leka Recombinate 500 na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Recombinate 500 sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži 1,5 mmol natrijuma po bočici. Savetuje se poseban oprez prilikom upotrebe kod pacijenata koji su na dijeti u kojoj se kontroliše unos natrijuma.

3. Kako se primenjuje lek Recombinate 500

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar .Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.Terapiju treba da započne i nadgleda lekar koji ima iskustvo u lečenju hemofilije A.Ukoliko Vam je lek Recombinate 500 propisan za upotrebu u kućnim uslovima, Vaš lekar se mora uveriti da Vam je objašnjeno kako i koju količinu treba primeniti.

Lek Recombinate 500 je namenjen za primenu kod odraslih, kao i kod dece svih uzrasta, uključujući i novorođenčad.

Doza za sprečavanje pojave krvarenja

Ukoliko primate lek Recombinate 500 u sprečavanju pojave krvarenja profilaksa, Vaš lekar će odrediti dozu za Vas i obavestiti Vas. Vaš lekar će to uraditi u skladu sa Vašim potrebama. Uobičajena doza će biti između 20 i 40 i.j. oktokog alfa po kilogramu telesne mase, primenjena u intervalima od 2 do 3 dana. Međutim, u nekim slučajevima, posebno kod mlađih pacijenata, kraći intervali ili veće doze mogu biti neophodni.Ukoliko imate utisak da je dejstvo leka Recombinate 500 nedovoljno, obratite se Vašem lekaru.

Doza za terapiju krvarenja

Ukoliko primate lek Recombinate 500 u terapiji krvarenja, Vaš lekar će odrediti dozu za Vas. Vaš lekar će to uraditi u skladu sa Vašim potrebama koristeći sledeću formulu:

Potrebna doza i.j. = telesna masa kg x željeni porast faktora VIII % od normalnog x 0,5

Sledeća tabela služi kao vodič za minimalne nivoe faktora VIII u krvi. U slučaju navedenih primera krvarenja, aktivnost faktora VIII ne treba da padne ispod datih vrednosti u % od normalnog, tokom odgovarajućeg perioda.Pod određenim okolnostima, mogu biti potrebne doze veće od izračunatih, naročito u slučaju prisustva inhibitora u niskom titru.

Stepen krvarenja/tip hirurške intervencije

Potrebna maksimalna aktivnost

faktora VIII u krvi posle infuzije

od normalne ili i.j./dL

plazme

Učestalost primene infuzije

Stepen krvarenja

Rano krvarenje u zglobovima ili iz mišića ili krvarenje u usnoj duplji

Obimnije krvarenje u zglobovima, krvarenje iz mišića ili podlivi hematomi

Ponavljati infuziju svakih 12 do 24 sata u toku 1-3 dana, sve dok epizode krvarenja, na šta ukazuje bol, ne prestanu ili se ne postigne izlečenje

Ponavljati infuziju svakih 12 do 24 sata tokom 3 dana ili duže, dok bol i bolest ne prođu.

Krvarenja opasna po život kao što su krvarenja u glavi, krvarenje u grlu, teško krvarenje u stomaku

Ponavljati infuziju svakih 8 do 24 sata sve do prestanka životne opasnosti.

Operacije

Tip operacije

Manje operacije, uključujući vađenje zuba

Veće operacije

pre i post –operativno

Pojedinačna infuzija uz oralnu antifibrinolitičku terapiju u toku jednog sata, dovoljna je u oko 70% slučajeva. Svakih 24 sata, najmanje 1 dan, dok se ne postigne izlečenje.

Ponavljati infuziju svakih 8 do 24 sata u zavisnosti od stepena izlečenja

Primena kod dece

Lek Recombinate 500 se može koristiti i kod odraslih i kod dece svih uzrasta, uključujući novorođenčad. Gore navedene preporuke za doziranje u terapiji krvarenja su iste za decu i odrasle. Za sprečavanje pojavekrvarenja, u nekim slučajevima mogu biti neophodni kraći intervali doziranja ili primena viših doza od uobičajene doze od 20 do 40 i.j. faktora VIII po kilogramu telesne mase u intervalima od 2 do 3 dana.

Praćenje terapije

Vaš lekar će uraditi odgovarajuće laboratorijske analize kako bi bio siguran da je prisutna potrebna koncentracija faktora VIII u krvi. Ovo je posebno važno ako ćete imati veću operaciju.

Pacijenti sa inhibitorima faktora VIII

Ukoliko primenjena doza faktora VIII ne uspeva da postigne očekivani nivo u plazmi ili ukoliko se krvarenje adekvatno ne kontroliše nakon povećanja doze, treba posumnjati na prisustvo inhibitora faktora VIII. Prisustvo inhibitora faktora VIII će proveriti Vaš lekar.Ukoliko su se pojavili inhibitori faktora VIII u plazmi, verovatno će Vam biti potrebna veća doza leka Recombinate 500 za kontrolu krvarenja. Ukoliko se primenom ove doze ne postigne kontrola krvarenja, Vaš lekar će se možda odlučiti za drugi lek. Ne povećavajte ukupnu dozu leka Recombinate 500 radi kontrole krvarenja bez konsultacije sa Vašim lekarom.

Način primene

Lek Recombinate 500 se primenjuje u venu intravenski, posle pripreme rastvora sa priloženim rastvaračem.Lek se može primeniti brzinom do 10 mL/min.

Uputstvo za pripremu i primenu leka Recombinate 500

Posle rastvaranja sa priloženom vodom za injekcije, pripremljeni rastvor primeniti intravenski. Treba upotrebiti plastični špric za jednokratnu upotrebu koji je priložen u pakovanju.

Upotrebiti odmah, a najkasnije u roku od 3 sata.

Ne čuvati rastvor u frižideru posle rastvaranja.

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skaldu sa važećim propisima.

Rastvor treba da je bistar ili blago opalescentan. Ne koristiti rastvor ako je zamućen ili ima talog. Preprimene, pregledajte pripremljeni rastvor radi eventualno prisutnog taloga, vidljivih čestica ili promene boje.

Ne koristiti lek ukoliko je oštećeno pakovanje ili narušena sterilna barijera ili ako na bilo koji način ne odgovara originalnom pakovanju.

Rastvaranje: koristiti aseptičnu tehniku

1. Sačekajte da lek Recombinate 500 bočica sa praškom i voda za injekcije bočica sa rastvaračem

dostignu sobnu temperaturu 15-25˚C pre primene.

2. Uklonite zatvarače sa bočica sa praškom i rastvaračem.3. Očistite čepove alkoholnim tupferima. Staviti bočice na ravnu površinu.4. Otvorite pakovanje sa Baxject II kompletom odstranjivanjem papirnog poklopca bez dodirivanja

unutrašnjosti Slika a. Ne vaditi sadržaj iz pakovanja.

5. Postavite pakovanje iznad bočice sa rastvaračem i ubacite plastični šiljak kroz čep bočice sa

rastvaračem. Privući ivice pakovanja i izvući komplet Baxject II iz pakovanja Slika b. Ne skidati plavi zatvarač sa Baxject II kompleta.

6. Tako postavljen sistem sa Baxjectom II okrenuti da bočica sa rastvaračem bude sa gornje strane

sistema.Ubacite drugi plastični šiljak kroz čep bočice sa lekom Recombinate 500. Vakuum će povući rastvarač u bočicu sa lekom Recombinate 500 Slika c.

7. Protresite blago sve dok se sav prašak ne rastvori. Proverite da li se sav lek Recombinate 500

potpuno rastvorio; u protivnom, lek neće proći kroz priloženi filter. Prašak se rastvara brzo obično za manje od 1 minut.

Slika a Slika b Slika c

Primena: koristiti aseptični postupak

Preporučuje se da primena počne odmah, a najkasnije u toku 3 sata nakon rastvaranja. Pripremljeni rastvor ne treba čuvati u frižideru.

Preparate za parenteralnu primenu treba pregledati pre primene radi eventualno prisutnih vidljivih čestica ili promene boje, kad god to rastvor i pakovanje dozvoljavaju.

Za pripremljeni rastvor leka Recombinate 500 je prihvatljivo da bude bistar do blago opalescentan, bezbojan do bledožut rastvor, bez vidljivih čestica.

1. Skinite plavi zatvarač sa Baxject II. Ne dozvolite da vazduh uđe u špric. Povežite špric sa

Baxject II Slika d.

2. Okrenite sistem da bočica sa koncentratom bude na vrhu. Povucite koncentrat u špric

laganim povlačenjem klipa u nazad Slika e.

3. Odvijte špric.4. Postavite set za infuziju na špric. Primenite intravenski. Lek se može davati brzinom do 10

mL/min. Pre i za vreme primene leka Recombinate 500, trebalo bi meriti puls. Ukoliko se pojavi značajno povećanje, smanjenje brzine infuzije ili privremeni prestanak davanja leka obično dovode do trenutnog nestajanja simptoma.

Slika d Slika e

Učestalost primene

Vaš lekar će Vam propisati koliko često i u kojim intervalima treba da primenjujete lek Recombinate 500. Vaš lekar će to odrediti u skladu sa efektivnošću ovog leka u Vašem slučaju.

Trajanje terapije

Vaš lekar će doneti odluku o trajanju terapije lekom Recombinate 500.

Ako ste primili više leka Recombinate 500 nego što treba

Nisu prijavljeni simptomi predoziranja faktorom koagulacije VIII, rekombinantnim. U slučaju bilo

kakvih nejasnoća i pitanja, obratite se Vašem lekaru.

Ako ste zaboravili da primite lek Recombinate 500

Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili propuštenu dozu.

Nastavite sa sledećom propisanom dozom odmah i nastavite u redovnim intervalima kako Vam je to propisao Vaš lekar.

Ako naglo prestanete da primate lek Recombinate 500

Ne smete prekinuti sa primenom leka Recombinate 500 bez prethodne konsultacije sa Vašim lekarom, jer

se mogu javiti krvarenja opasna po život.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Za vreme uzimanja ovog leka, prijavljena su sledeća neželjena dejstva:mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, naleti crvenila, blag umor, vrtoglavica, loše opšte stanje, glavobolja, prolazni osip na koži, podliv hematom, reakcija na mestu primene injekcije, znojenje, jeza, drhtavica, povišena telesna temperatura, bol u nogama, hladne ruke i stopala, osećaj trnjenja u šakama i stopalima, bolu grlu, infekcija uha, loši rezultati tokom provere sluha, krvarenje iz nosa i bledilo.Kod pacijenata koji su primali lek Recombinate 500, povremeno su se javljala neželjena dejstva slična preosetljivosti kao što su: generalizovana urtikarija i koprivnjača crvenilo kože sa teškim svrabom i pojavom plikova po koži, osip, nedostatak vazduha, kašalj, stezanje ili bol u grudima, zviždanje pri disanju, suviše nizak krvni pritisak hipotenzija; gubitak svesti, ubrzan rad srca; teške reakcije preosetljivosti koje mogu izazvati otežano gutanje i/ili disanje, crveno oteklo lice i/ili ruke anafilaksa.Ukoliko se pojave alergijske ili anafilaktičke reakcije, odmah prekinite primenu ovog leka i obavestite Vašeg lekara.Kod dece koja nisu prethodno lečena lekovima koji sadrže faktor VIII, inhibitorna antitela videti odeljak 2 mogu se razviti veoma često mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek; međutim, kod pacijenata koji su prethodno lečeni lekovima koji sadrže faktor VIII više od 150 dana terapije, pojava rizika je povremena može da se javi kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek. Ako se ovo desi

Vama ili Vašem detetu, ovaj lek možda neće delovati pravilno i Vi ili Vaše dete možete imati uporno krvarenje. Ako se ovo dogodi, morate se odmah obratiti Vašem lekaru.

Prijavljivanje neželjenih reakcijaUkoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija moežte da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika SrbijaWebsite:

www.alims.gov.rs

[email protected]

5. Kako čuvati lek Recombinate 500

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Recombinate 500 posle isteka roka upotrebe naznačenog na kutiji i bočici nakon "Važi do:

Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati u frižideru na temperaturi od 2˚C do 8˚C. Ne zamrzavati. Čuvati bočicu u spoljašnjem pakovanju, radi zaštite od svetlosti. U toku roka upotrebe, ovaj lek se može čuvati na temperaturi od 15˚C do 25˚C, ukoliko će se upotrebiti u roku od šest meseci.Ne vraćati u frižider ukoliko je proizvod bio čuvan na temperaturi od 15˚C do 25˚C.

Rok upotrebe nakon pripreme rastvora rekonstitucije: nakon rekonstitucije, lek Recombinate 500 treba primeniti odmah, a najkasnije u roku od 3 sata.

Nemojte koristiti ovaj lek ako primetite da je rastvor promenio boju, da je zamućen, ima talog ili vidljive čestice. Nemojte koristiti ovaj lek ukoliko je oštećeno pakovanje ili narušena sterilna barijera ili ako na bilo koji način ne odgovara originalnom pakovanju.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Recombinate 500

Aktivna supstanca je: oktokog alfa.

Lek Recombinate 500 po bočici nominalno sadrži 500 i.j. oktokog alfa, humanog faktora koagulacije VIII, rekombinantnog. Ovaj lek sadrži približno 50 i.j./mL oktokog alfa, humanog faktora koagulacije VIII, rekombinantnog nakon rekonstitucije sa 10 mL vode za injekcije.

Pomoćne supstance su:

za prašak: albumin, humani; natrijum-hlorid; histidine; makrogol 3350; kalcijum-hlorid, dihidrat;hlorovodonična kiselina za podešavanje pH i natrijum-hidroksid za podepšavanje pH.za rastvarač: voda za injekcije.

Kako izgleda lek Recombinate 500 i sadržaj pakovanja

Prašak i rastvarač za rastvor za injekciju.Prašak: beo do bledožut prašak ili praškasta masa. Rastvarač voda za injekciju: bistar i bezbojna tečnost.Rekonstituisani rastvor: bistar do blago opalescentan, bezbojan do bledožut rastvor bez stranih čestica.

Unutrašnje pakovanje je:za prašak: bezbojna staklena bočica tipa I, zapremine 30 mL, sa silikonizovanim čepom od brombutil gume, aluminijumskim prstenom i plastičnim

zatvaračem od polipropilena.

za rastvarač: bezbojna staklena bočica tipa I, zapremine 20 mL, sa silikonizovanim čepom od brombutil gume, aluminijumskim prstenom i plastičnim

zatvaračem od polipropilena, koja sadrži 10 mL vode

za injekcije.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna bočica sa praškom za rastvor za injekciju 1 x 500 i.j., jedna bočica sa rastvaračem za rastvor za injekciju 1 x 10 mL, jedan komplet za rekonstituciju Baxject II, jedan sterilni plastični špric za jednokratnu upotrebu, jedan sterilni mini infuzioni set, dva alkoholna tupfera, dva flastera i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole: FARMIX DOO BEOGRAD, Koče Kapetana 36, BeogradProizvođač: BAXALTA BELGIUM MANUFACTURING SA, Boulevard Rene Branquart 80, Lessines, Belgija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi; izuzetno se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole

515-01-02448-18-001 od 11.04.2019.

------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE SU NAMENJENE ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA

Terapijske indikacije

Terapija i profilaksa krvarenja kod pacijenata sa hemofilijom A kongenitalna deficijencija faktora VIII. Ovaj lek ne sadrži

von Willebrand

-ov faktor i zato nije indikovan za terapiju

von Willebrand

-ove bolesti.

Lek Recombinate 500 je namenjen za upotrebu kod svih starosnih grupa, od novorođenčadi do odraslih.

Doziranje i način primene

Doziranje

Doza i trajanje supstitucione terapije zavise od težine poremećaja hemostatske funkcije, mesta i obima krvarenja i od kliničkog stanja pacijenta. Terapiju treba sprovoditi u saradnji sa lekarom koji ima iskustva u lečenju poremećaja krvarenja i laboratorijom koja ima mogućnost za određivanje koncentracije faktora VIII u plazmi.Broj jedinica faktora VIII koji se primenjuje je izražen u Internacionalnim jedinicama i.j., prema važećim standardima SZO za proizvode faktora VIII. Aktivnost faktora VIII u plazmi se izražava ili u procentima u odnosu na normalne vrednosti u humanoj plazmi ili u Internacionalnim jedinicama u odnosu na internacionalni standard za faktor VIII u plazmi. Jedna Internacionalna jedinica i.j. aktivnosti faktora VIII je ekvivalentna količini faktora VIII u 1 mL normalne humane plazme.

maksimalni porast koncentracije leka Recombinate 500 u plazmi izražen kao i.j./dL

plazme ili u % procentima normalne vrednosti može se odrediti množenjem primenjene doze po kg telesne mase, i.j./kg, sa brojem 2.

Metoda određivanja doze prikazana je u sledećim primerima:

Očekivano povećanje faktora VIII %=broj primenjenih i.j. x 2%/i.j./kg telesna masakg

Primer za odraslu osobu od 70 kg telesne mase: 1750 i.j. x 2%/i.j./kg = ~50% 70 kgIliPotrebna doza i.j.: telesna masa kg x potreban % povećanja faktora VIII 2%/i.j./kg

Primer za dete od 40 kg telesne mase: 40 kg x 70% = 1400 i.j. 2%/i.j./kg

Pažljiva kontrola supstitucione terapije veoma je važna, naročito u slučaju velikih operacija ili kod krvarenjaopasnih po život. Iako se doza može odrediti prema gore opisanom postupku, strogo se preporučuje da se, kad god je moguće, odgovarajući testovi, uključujući seriju određivanja faktora VIII u plazmi pacijenta, sprovode u određenim intervalima kako bi se pratilo da li su postignuti potrebni nivoi faktora VIII i da li se održavaju. Ako se ne postignu potrebni nivoi faktora VIII u plazmi pacijenta ili ako krvarenje nije pod kontrolom posle odgovarajuće doze, treba posumnjati na prisustvo inhibitora. Laboratorijskim analizama može se odrediti prisustvo inhibitora i izraziti brojem internacionalnih jedinica faktora VIII koje neutrališe svaki mL plazme

jedinice ili određivanjem ukupnog volumena plazme. Ukoliko je inhibitor

prisutan u koncentraciji manjoj od 10

jedinica po mL, naknadna primena faktora VIII može

neutralisati inhibitor. Zbog toga, dopunska primena faktora VIII treba da pokaže očekivani odgovor. Laboratorijska kontrola nivoa faktora VIII je u ovakvoj situaciji neophodna. Nivo inhibitora iznad 10

jedinica po mL može kontrolu hemostaze sa faktorom VIII učiniti ili nemogućom ili nepraktičnom

zbog potrebne velike doze.

Prikazana šema za doziranje u Tabeli 1 može poslužiti kao vodič za odrasle i decu. Doza i intervali primene treba da se uvek usklađuju prema kliničkoj efektivnosti kod svakog pacijenta pojedinačno.Lek Recombinate 500 se takođe može koristiti i u profilaksi kratkotrajnoj ili dugotrajnoj krvarenja, što određuje lekar za svakog pacijenta individualno.

Tabela 1: Šema doziranjaKrvarenje

Stepen krvarenja/tip hirurške intervencije

Potrebna maksimalna aktivnost faktora VIII u krvi posle infuzije % od normalne ili i.j./dL plazme

Učestalost primene infuzije

Stepen krvarenja

Rana hemartroza, krvarenje izmišića ili krvarenje u usnoj duplji

Obimnija hemartroza, krvarenje iz mišića ili hematomi

Krvarenja opasna po život kao što su intrakranijalno krvarenje, krvarenje u grlu, teško krvarenje u abdomenu

Ponavljati infuziju svakih 12 do 24 sata u toku 1-3 dana, sve dok epizode krvarenja, na šta ukazujebol, ne prestanu ili se ne postigne izlečenje

Ponavljati infuziju svakih 12 do 24 sata tokom 3 dana ili duže, dok bol i bolest ne prođu.

Ponavljati infuziju svakih 8 do 24 sata sve do prestanka životne opasnosti.

Operacije

Tip operacije

Manje operacije, uključujući vađenje zuba

Veće operacije

pre i post –operativno

Pojedinačna infuzija uz oralnu antifibrinolitičku terapiju u toku jednog sata, dovoljna je u oko 70% slučajeva. Svakih 24 sata, najmanje 1 dan, dok se ne postigne izlečenje.

Ponavljati infuziju svakih 8 do 24 sata u zavisnosti od stepena izlečenja.

Ovo je prikaz maksimalnih aktivnosti faktora VIII kod pacijenata kod kojih se očekuje prosečno poluvreme eliminacije za faktor VIII. Ako se smatra potrebnim, maksimalnu aktivnost meriti unutar pola sata od primene. Kod pacijenata sa relativno kratkim poluvremenom eliminacije za faktor VIII, može biti neophodno povećati dozu i/ili učestalost primene.

Na svakoj bočici leka Recombinate 500 naveden je tačan sadržaj humanog faktora koagulacije VIII, rekombinantnog, odnosno jačina ovog leka je izražena u i.j. po bočici.Jačina leka je određena prema SZO Internacionalnom standardu za koncentrat faktora VIII:C. Eksperimenti su pokazali da za postizanje odgovarajućeg nivoa aktivnosti, treba upotrebljavati plastične test epruvete i pipete, kao i supstrat koji sadrži normalan nivo

von Willebrand

-ovog faktora.

Za dugotrajnu profilaksu protiv krvarenja kod pacijenata sa teškom hemofilijom A, uobičajena doza je 20 do 40 i.j. faktora VIII po kg telesne mase u intervalima od 2 do 3 dana. Pacijenti treba da se kontrolišu na razvoj inhibitora faktora VIII. Ako se ne postignu očekivani nivoi aktivnosti faktora VIII u plazmi, ili ako se krvarenje ne može kontrolisati odgovarajućom dozom, trebasprovesti ispitivanje da se odredi da li je prisutan inhibitor faktora VIII. Kod pacijenata koji imaju visok nivo inhibitora, terapija faktorom VIII može biti neefektivna i treba da se preduzmu druge terapijske mere. Lečenja takvih pacijenata treba da sprovodi lekar koji ima iskustva u nezi pacijenata sa hemofilijom. Videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Pedijatrijska populacija

Ovaj lek je pogodan za upotrebu kod dece svih uzrasta, uključujući i novorođenčad studije bezbednosti i efikasnosti su sprovedene i kod prethodno lečene i kod prethodno nelečene dece, videti odeljak

Farmakodinamski podaci

Sažetku karakteristika leka. Za terapiju po potrebi, doziranje kod pedijatrijskih

pacijenata se ne razlikuje od doziranja kod odraslih. Za dugotrajnu profilaksu protiv krvarenja kod pacijenata sa teškom hemofilijom A, u nekim slučajevima mogu biti neophodni kraći vremenski intervali ili veće doze od uobičajenih doza od 20 do 40 i.j. faktora VIII po kg telesne mase u intervalima od 2 do 3 dana.

Način primene

Lek se primenjuje intravenski, nakon rekonstitucije sa priloženim rastvaračem videti odeljak

Posebne mere

opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Nakon rekonstitucije, ovaj lek treba primeniti odmah, a najkasnije u roku od 3 sata.

Nakon rekonstitucije, ne čuvati u frižideru. Ovaj lek se primenjuje brzinom do 10 mL po minutu. Puls treba izmeriti pre i za vreme primene ovog leka. Ukoliko se pojavi značajno ubrzanje pulsa, smanjenjem brzine ili privremenim prekidom primene simptomi obično odmah nestaju videti odeljke

Posebna upozorenja i mere

opreza pri upotrebi leka

Neželjena dejstva

Za uputstvo o rekonstituciji leka pre primene, videti odeljak

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala

koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Kontraindikacije

Preosetljivost na aktivnu supstancu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci, navedenih u odeljku

pomoćnih supstanci

Lek Recombinate 500 je kontraindikovan kod pacijenata kod kojih se javila alergijska reakcija na proteine miša, goveda ili hrčka.

Posebna upozorenja i mere opreza

Prijavljene su teške alergijske reakcije na ovaj lek. Pacijente sa poznatom preosetljivošću na proteine miša, goveda ili hrčka treba lečiti uz oprez. Pacijente treba upoznati sa ranim znacima reakcija preosetljivosti kao što su koprivnjača, generalizovana urtikarija, stezanje u grudima, zviždanje pri disanju, hipotenzija i anafilaksa. Ukoliko se alergijska ili anafilaktička reakcija jave, injekcija/infuzija treba odmah da se zaustavi. Odgovarajuća antišok terapija treba da je uvek dostupna.

InhibitoriPojava neutrališućih antitela, inhibitora faktora VIII je poznata komplikacija u terapiji kod pacijenata sa hemofilijom A. Ovi inhibitori su obično IgG imunoglobulini koji su usmereni protiv prokoagulantne aktivnosti faktora VIII, što se izražava u

jedinicama B.j. po mL plazme, određenim pomoću

modifikovane analize po

Rizik od razvoja inhibitora je u korelaciji sa težinom oboljenja kao i

stepenom izloženosti faktoru VIII. Ovaj rizik je najveći posle prvih 20 dana terapije. Retko, inhibitori semogu razviti posle prvih 100 dana izloženosti.

Primećeni su slučajevi ponovne pojave inhibitora nizak titar nakon prelaska sa jednog leka koji sadrži faktor VIII na drugi, kod pacijenata prethodno lečenih sa više od 100 dana izloženosti, koji su već imali razvoj inhibitora. Zbog toga se savetuje da se svi pacijenti pažljivo prate na razvoj inhibitora prilikom promene sa jednog leka na drugi.

Klinički značaj razvoja inhibitora zavisi od titra inhibitora. Nizak titar inhibitora, koji su prolazno prisutni iliostaju trajni, predstavlja manji rizik za neadekvatan klinički odgovor od većeg titra inhibitora.

Uopšteno, pacijenti koji su na terapiji lekovima koji sadrže faktor VIII treba pažljivo da se kontrolišu na razvoj inhibitora odgovarajućim kliničkim posmatranjem i laboratorijskim testovima. Ukoliko se očekivani nivoi aktivnosti faktora VIII u plazmi ne postignu, ili ako se krvarenje ne može kontrolisati sa odgovarajućom dozom, treba ispitati prisustvo inhibitora faktora VIII. Kod pacijenata sa visokim nivoom inhibitora, terapija faktorom VIII može biti neefektivna i moraju se razmotriti druge terapijske mogućnosti. Zbrinjavanje ovih pacijenata treba da rukovodi lekar sa iskustvom u lečenju hemofilije i sa inhibitorima faktora VIII.

Preporučuje se da, svaki put kad se lek Recombinate 500 primeni, zabeleži ime pacijenta i broj serije leka kako bi se održala veza između pacijenta i broja serije leka.

Ovaj lek sadrži 1,5 mmoL natrijuma po bočici. Savetuje se poseban oprez prilikom upotrebe kod pacijenata koji su na dijeti u kojoj se kontroliše unos natrijuma.

Pedijatrijska populacija

Upozorenja i mere opreza kod dece se ne razlikuju od onih koje su date za odrasle.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Nisu sprovedena ispitivanja interakcija.

Plodnost, trudnoća i dojenje

Nisu sprovođena ispitivanja uticaja faktora VIII na reproduktivnu sposobnost životinja. Zbog retke pojavehemofilije A kod žena, ne postoji iskustvo vezano za upotrebu faktora VIII u toku trudnoće i dojenja. Prema tome, faktor VIII u trudnoći i dojenju se može koristiti samo ako je to jasno indikovano.

Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Nisu zabeleženi uticaji leka Recombinate 500 na sposobnost prilikom upravljanja vozilima i rukovanjamašinama.

Neželjena dejstva

Tabelarni prikaz neželjenih reakcijaU sledećoj tabeli navedene su neželjene reakcije zabeležene spontanim prijavljivanjem i u toku kliničkih studija. U okviru svake kategorije učestalosti, neželjena dejstva su prikazani prema opadajućoj ozbiljnosti.Učestalost je određena korišćenjem sledećih kriterijuma: veoma često ≥1/10, često ≥1/100 do <1/10, povremeno ≥1/1000 do <1/100, retko ≥1/10000 do <1 1000, veoma retko <1/10000 i nepoznato ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

MedDRA klasa sistema organa

Učestalost

Neželjena dejstva

Infekcije i infestacije

Infekcija uha

Poremećaji krvi i limfnog sistema

Povremeno PTPs

Veoma često PUPs

Inhibicija faktora VIII

Poremećaji imunskog sistema

Anafilaktična reakcijaPreosetljivost²

Poremećaji nervnog sistema

VrtoglavicaTremor

Gubitak svestiSinkopaGlavoboljaParestezija

Kardiološki poremećaji

Cijanoza Tahikardija

Vaskularni poremećaji

EpistaksaNaleti crvenilaHematomHipotenzijaBlediloHladni ekstremiteti

Respiratorni, torakalni i medijastinalni poremećaji

DispnejaKašaljZviždanje pri disanju engl.

Gastrointestinalni poremećaji

PovraćanjeBol u abdomenu

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

HiperhidrozaPruritusOsipMakulopapularni osip

AngioedemUrtikarijaPerutanje kožeEritem

Poremećaji mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva

Bol u ekstremitetima

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene

ZamorPireksija

MalaksalostReakcije na mestu primeneinjekcijeBol u grudimaOsećaj nelagodnosti u grudima

Izmenjene vrednosti rezultata pri proveri sluha

¹Učestalost se zasniva na studijama sa svim lekovima koji sadrže faktor VIII koje su uključile pacijente sa teškim oblikom hemofilije A.PTPs-prethodno lečeni pacijenti, PUPs-prethodno nelečeni pacijenti²Rani znaci reakcije preosetljivosti su na primer urtikarija, dispneja, kašalj, osećaj nelagodnosti u grudima, zviždanje pri disanju, anafilaksa, osip, hipotenzija, pruritus, drhtavica, naleti crvenila, pireksija, cijanoza, tahikardija, povraćanje, sinkopa, glavobolja. Savetuje se oprez kod primene ovog leka kod pacijenata sa poznatim alergijskim reakcijama na sastojke ovog leka pogledati odeljke Kontraindikacije i Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka.

Opis odabranih neželjenih reakcija

Razvoj neutrališućih antitela inhibitora se može javiti kod pacijenata sa hemofilijom A kod kojih se primenjuje faktor VIII, uključujući i ovaj lek. Ukoliko se inhibitori pojave, to će se manifestovati kao nedovoljan klinički odgovor. U ovim slučajevima, savetuje se da se pozove specijalizovani centar za hemofiliju.

Pedijatrijska populacija

kliničkim studijama, osim razvoja inhibitora kod pacijenata koji prethodno nisu lečeni, nisu primećene posebne razlike u neželjenim reakcijama povezane sa starošću pacijenata.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućavakontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika SrbijaFax:+3810113951131Website:

www.alims.gov.rs

[email protected]

Predoziranje

Nisu poznati slučajevi predoziranja.

Lista pomoćnih supstanci

Prašak:Albumin, humani;Natrijum-hlorid;Histidin;Makrogol 3350;Kalcijum-hlorid, dihidrat;Hlorovodonična kiselina za podešavanje pH;Natrijum-hidroksid za podešavanje pH.

Rastvarač:Voda za injekcije

Inkompatibilnost

odsustvu ispitivanja kompatibilnosti, ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima.Treba koristiti samo infuzioni set koji je dostupan u pakovanju, jer može doći do neuspeha terapije kao posledica adsorpcije humanog faktora koagulacije VIII na unutrašnje površine drugih infuzionih setova.

Rok upotrebe

godine. Rok upotrebe nakon rekonstitucije: nakon rekonstitucije, lek Recombinate 500 treba primeniti odmah, a najkasnije u roku od 3 sata.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Čuvati u frižideru na temperaturi od 2˚C do 8˚C. Ne zamrzavati. Čuvati bočicu u spoljašnjem pakovanju, radi zaštite od svetlosti. U toku roka upotrebe, ovaj lek se može čuvati na temperaturi od 15˚C do 25˚C, ukoliko će se upotrebiti u roku od šest meseci.Ne vraćati u frižider ukoliko je proizvod bio čuvan na temperaturi od 15˚C do 25˚C. Za uslove čuvanja nakon rekonstitucije leka, videti odeljak

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje je:za prašak: bezbojna staklena bočica tipa I, zapremine 30 mL, sa silikonizovanim čepom od brombutil gume, aluminijumskim prstenom i plastičnim

zatvaračem od polipropilena.

za rastvarač: bezbojna staklena bočica tipa I, zapremine 20 mL, sa silikonizovanim čepom od brombutil gume, aluminijumskim prstenom i plastičnim

zatvaračem od polipropilena, koja sadrži 10 mL vode

za injekcije.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna bočica sa praškom za rastvor za injekciju 1 x 500 i.j., jedna bočica sa rastvaračem za rastvor za injekciju 1 x 10 mL, jedan komplet za rekonstituciju Baxject II, jedan sterilni plastični špric za jednokratnu upotrebu, jedan sterilni mini infuzioni set, dva alkoholna tupfera, dva flastera i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primen leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Nakon rekonstitucije sa priloženom rastvaračem, rekonstituisani rastvor primeniti intravenski. Treba upotrebiti plastični špric za jednokratnu upotrebu koji je priložen u pakovanju.

Upotrebiti odmah, a najkasnije u roku od 3 sata.

Ne čuvati rastvor u frižideru nakon rekonstitucije

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Rastvor treba da je bistar ili blago opalescentan. Ne koristiti rastvor ako je zamućen ili ima talog. Pre primene, rekonstituisani rastvor treba vizuelno pregledati na prisustvo vidljivih čestica ili promenuboje.

Ne koristiti lek ukoliko je oštećeno pakovanje ili narušena sterilna barijera ili ako na bilo koji način ne odgovara originalnom pakovanju.

Rekonstitucija: koristiti aseptičnu tehniku

1. Sačekajte da lek Recombinate 500 bočica sa praškom i voda za injekcije bočica sa rastvaračem

dostignu sobnu temperaturu 15-25˚C pre primene.

2. Uklonite zatvarače sa bočica sa praškom i rastvaračem.3. Očistite čepove alkoholnim tupferima. Staviti bočice na ravnu površinu.4. Otvorite pakovanje sa Baxject II kompletom odstranjivanjem papirnog poklopca bez dodirivanja

unutrašnjosti Slika a. Ne vaditi sadržaj iz pakovanja.

5. Postavite pakovanje iznad bočice sa rastvaračem i ubacite plastični šiljak kroz čep bočice sa

rastvaračem. Privući ivice pakovanja i izvući komplet Baxject II iz pakovanja Slika b. Ne skidati plavi zatvarač sa Baxject II kompleta.

6. Tako postavljen sistem sa Baxjectom II okrenuti da bočica sa rastvaračem bude sa gornje strane

sistema. Ubacite drugi plastični šiljak kroz čep bočice sa lekom Recombinate 500. Vakuum će povući rastvarač u bočicu sa lekom Recombinate 500 Slika c.

7. Protresite blago sve dok se sav prašak ne rastvori. Proverite da li se sav lek Recombinate 500

potpuno rastvorio; u protivnom, lek neće proći kroz priloženi filter. Prašak se rastvara brzo obično za manje od 1 minut.

Slika a Slika b Slika c

Primena: koristiti aseptični postupak

Preporučuje se da primena počne odmah, a najkasnije u toku 3 sata nakon rekonstitucije. Rekonstituisani rastvor ne treba čuvati u frižideru.

Preparate za parenteralnu primenu treba pregledati pre primene radi eventualno prisutnih vidljivih čestica ili promene boje, kad god to rastvor i kontejner dozvoljavaju.

Za rekonstituisani rastvor leka Recombinate 500 je prihvatljivo da bude bistar do blago opalescentan, bezbojan do bledožut rastvor, bez vidljivih čestica.

1. Skinite plavi zatvarač sa Baxject II. Ne dozvolite da vazduh uđe u špric. Povežite špric sa

Baxject II Slika d.

2. Okrenite sistem da bočica sa koncentratom bude na vrhu. Povucite koncentrat u špric

laganim povlačenjem klipa u nazad Slika e.

3. Odvijte špric.4. Postavite set za infuziju na špric. Primenite intravenski. Lek se može davati brzinom do 10

mL/min. Pre i za vreme primene leka Recombinate 500, treba meriti puls. Ukoliko se pojavi značajno povećanje, smanjenje brzine infuzije ili privremeni prestanak davanja leka obično dovode do trenutnog nestajanja simptoma videti odeljke

Posebna upozorenja i mere opreza

pri upotrebi leka

Neželjena dejstva

Slika d Slika e

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji