Placynox 50% v/v+50% v/v medicinski gas, komprimovani


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Placynox medicinski gas, komprimovani; 50% v/v+50% v/v; boca za gas, 1x20L

  • ATC: N01AX63
  • JKL: 9080044
  • EAN: 8606103795748
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Placynox medicinski gas, komprimovani uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Placynox na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Placynox kojem možete pristupiti klikom na link.

SAŽETAK KARAKTERISTIKA LEKA

1. IME LEKA

Placynox, 50%/50% v/v, medicinski gas, komprimovaniINN: azot-suboksid, kiseonik

2. KVALITATIVNI I KVANTITATIVNI SASTAV

Jedna boca za gas sadrži:azot-suboksid 50%ikiseonik 50%

Pod pritiskom od 170 bara na 15º C

3. FARMACEUTSKI OBLIK

Medicinski gas, komprimovaniGas je bezbojan.

4. KLINIČKI PODACI

4.1. Terapijske indikacije

Lek Placynox je namenjen za upotrebu kod odraslih, adolescenata i dece starije od 1 meseca života za :

kratkotrajnu analgeziju kod bolnih procedura ili bolnih stanja blagog do srednjeg intenziteta i sedaciju u

toku dentalne hirurgije, u situacijama kada je potrebno brzo delovanje analgetika i brz prestanak delovanjaanalgetika.

4.2. Doziranje i način primene

Poseban oprez je potreban kod upotrebe azot-suboksida. Azot-suboksid se primenjuje prema lokalnim smernicama.

Lek Placynox treba primenjivati isključivo pod nadzorom i uz instrukcije obučenog osoblja.

DoziranjeBrzina protoka leka Placynox je regulisana disanjem pacijenta preko maske maska za čitavo lice, maska za usta i nos, ili maska za nos.

Brzina protoka leka Placynox je prilagođena disajnom kapacitetu pacijenta. Postoje dve mogućnosti za upotrebu gasa:

Kontinuiran protok: stručno medicinsko osoblje prilagođava protok na regulatoru protoka koji može biti integrisan na glavi ventila boce leka Placynox. Medicinsko osoblje prilagođava protok prema pacijentovom unosu, što se može posmatrati kroz balonski rezervoar na liniji za dovod gasa. U ovom postupku postoji kontinuirani protok gasa koji puni rezervoar balona u toku faza izdisaja pacijenta.

Samoregulišući protok ili protok regulisan na zahtev: Ventil za ovaj postupak protoka je povezan za izlazni ventil na glavi boce leka Placynox. On automatski reguliše količinu gasa isporučenog pacijentu i prekida protok tokom faza izdisaja pacijenta. To dovodi do diskontinuiranog protoka.

Kada se upotrebljava maska za čitavo lice ili maska za usta i nos, preporučuje se da se koristi ventil za samoregulišući protok. Kada se maska čvrsto drži oko usta i nosa i udiše kroz masku, takozvani “ventil na zahtev” je otvoren i lek Placynox protiče kroz opremu i doprema se pacijentu kroz vazdušne puteve. Unos zavisi od stanja funkcije pluća. Pacijentu treba dati instrukcije za držanje maske na licu i normalno disanje. To je dodatna bezbedonosna mera kako bi se smanjio rizik od predoziranja. Ako iz bilo kog razloga pacijent primi više leka Placynoxnego što je potrebno, a stanje budnosti se naruši, pacijent će ispustiti masku i primena će prestati. Udisanjem ambijentalnog vazduha, efekat leka Placynox brzo nestaje i pacijent će se osvestiti.

Kada se upotrebljava maska za nos, lek Placynox se primenjuje kontinuiranim protokom.

Lek Placynox se ne sme dalje upotrebljavati ukoliko se verbalna komunikacija prekine.

Primena kod bolnih procedura uključujući anksiozne i pacijente sa invaliditetom Primenu leka Placynoxtreba započeti neposredno pre željenog analgetskog efekta. Analgetski efekat nastaje nakon 4-5 udisaja i dostiže svoj maksimum u roku od 2-3 minuta.

Tokom inhalacije, uglavnom se vrši kliničko praćenje. Pacijent mora da bude opušten, da diše normalno i da reaguje na jednostavne instrukcije.

Primenu leka Placynox treba nastaviti sve dok traje bolna procedura, odnosno sve dok je potreban analgetski efekat, a uobičajena dužina primene kontinuirane inhalacije ne treba da bude dužaod 60 minuta dnevno. Lek Placynox ne treba upotrebiti ponovo pre isteka 15 dana od prve upotrebe.

Nakon prestanka primene/inhalacije leka efekat brzo nestaje, u roku od nekoliko minuta.

Primena u stomatologijiU zavisnosti od toga kako je pacijent ventiliran, može se primeniti nazalna ili oronazalna maska. Za pacijente sa invaliditetom koji nisu u stanju samostalno da drže masku, medicinska sestra treba da pridržava pacijentovu masku bez jakog fizičkog pritiska. Nakon perioda od najmanje 3 minuta, postupak se može nastaviti i to kontinuirano ukoliko se koristi nazalna maska, ili u vremenskim razdobljima od 20 do 30 sekundi, ukoliko se koristi oronazalna maska, koju u tim periodima treba pomeriti tako da prekriva samo nos. Posle zavšetka intervencije, maska se uklanja, a pacijent mora ostati u stolici 5 minuta radi oporavka.

Primena u akušerstvu Za analgeziju u akušerstvu, lek Placynox treba davati samo u bolničkom okruženju. Inhalacija treba da počne sa početkom kontrakcija i pre nego što se bol pojavi. Tokom kontrakcije pacijentkinja koja se porađatreba da ima normalno disanje. Inhaliranje treba prekinuti kad se smanji intenzitet bolova. Kod ove indikacije poželjno je kontinuirano nadgledanje FiO

zbog rizika od desaturacije kiseonikom između kontrakcija

Pedijatrijska populacijaKod dece ili drugih pacijenata koji nisu u stanju da razumeju i prate uputstva, lek Placynox može da se primenjuje pod nadzorom kompetentnog medicinskog osoblja koje im može pomoći da zadrže masku na mestu i aktivno nadgledaju primenu. U takvim slučajevima, lek Placynox može biti primenjen konstantnim protokom gasa.Zbog povećanog rizika od izrazite sedacije, gubitka svesti i gubljenja refleksa disajnih puteva, osoblje koje primenjuje azot-suboksid sa konstantnim protokom gasa mora biti adekvatno obučeno i uvežbano o upotrebi ovog leka. Adekvatna oprema mora biti dostupna da bi se odmah obezbedila prohodnost disajnih puteva, da bi se pomoglo ventilaciji i da bi se započela hitna kardiopulmonalna reanimacija ako je potrebno.

Način primene

Lek Placynox se primenjuje inhalacijom spontanim disanjem.

Upotreba preko endotrahealne tube nije preporučena.

4.3. Kontraindikacije

Pacijenti koji zahtevaju ventilaciju sa 100% kiseonikom

Intrakranijalna hipertenzija

Bilo koje narušeno stanje svesti koje sprečava pacijenta da sarađuje.

Kod pacijenata sa netretiranom deficijencijom vitamina B12 ili folne kiseline

Nedavno nastali neobjašnjenji neurološki poremećaji

Pacijenti sa srčanom insuficijencijom ili srčanom disfunkcijom npr. posle kardiohirurgije kako bi se izbegao rizik od daljeg pogoršanja funkcije srca

Prilikom inhalacije leka Placynox, zbog povećane sposobnosti azot-suboksida da se širi, gasni mehurići gasne embolije i gas prisutan u telesnim šupljinama mogu se rasprostraniti u telu. Stoga je lek Placynoxkontraindikovan u sledećim stanjima:

Maksilofacijalne i facijalne povrede

Povredu glave

Ozbiljni emfizem

Gasna embolija

Nakon dubinskog ronjenja sa rizikom od nastanka dekompresijske bolesti

Nakon vazdušne encefalografije

toku operacije srednjeg, unutrašnjeg uha ili operacije sinusa

Teško proširenje gastrointestinalnog trakta

Ako je u epiduralni prostor injektovan vazduh kako bi se odredio položaj igle za epiduralnu anesteziju

Kod pacijenata koji su primili intraokularnu injekciju gasa npr SF

dok se gas potpuno ne

apsorbuje, ili unutar 3 meseca nakon poslednje injekcije intraokularnog gasa. Ozbiljne postoperativne komplikacije mogu nastati usled povećanja intraokularnog pritiska.

4.4. Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Posebna upozorenja

Prijavljena je smanjena plodnost kod medicinskog i nemedicinskog osoblja nakon višekratnog izlaganjaazot-suboksidu u neadekvatno ventiliranim prostorijama. Trenutno nije moguće potvrditi ili isključitipostojanje bilo kakve uzročne veze između ovih slučajeva i izloženosti azot-suboksidu.

Prostorije u kojima se primenjuje lek Placynox moraju biti dobro ventilirane ili opremljene adekvatnom opremom za uklanjanje gasa kako bi koncentracija azot-suboksida u ambijentalnom vazduhu bila što manja i ispod limita izloženosti na radnom mestu.

Gasna smeša se čuva i koristi samo u prostorijama gde temperatura prelazi 0ºC. Na nižim temperaturama može doći do radvajanja gasne smeše što rezultuje primenom hipoksične smeše pogledati odeljak 4.9.

Mere opreza

Lek Placynox može upotrebljavati samo kompetentno osoblje pogledati odeljak 4.2..

Hiperventilaciju treba izbegavati jer može izazvati abnormalne pokrete pogledati odeljak 4.8. Treba dati prednost samoprimeni kako bi se omogućila procena nivoa svesti.

Pacijenti koji uzimaju lekove za depresiju centralnog nervnog sistema a naročito opijate i benzodijazepine moraju biti pod pažljivim nadzorom jer je povećan rizik od duboke sedacije pogledati odeljak 4.5. moguće pospanosti, desaturacije kiseonika, povraćanja i hipotenzije.

Nakon prestanka primene leka Placynox, pacijent treba da bude pod nadzorom do oporavka sve dok se potencijalni rizici nastali upotrebom leka Placynox ne povuku i dok se pacijent ne oporavi na zadovoljavajući način. Medicinsko osoblje treba da proceni oporavak pacijenta.

Ponovljena primena ili izlaganje azot-suboksidu može dovesti do zavisnosti. Poseban oprez je neophodan kod pacijenata sa poznatom istorijom zloupotrebe lekova ili kod zdravstvenih radnika sa profesionalnom izloženošću azot-suboksidu.

Azot-suboksid može dovesti do inaktivacije vitamina B12, koji je kofaktor enzima metionin sintetaze. Kao posledica dolazi do ometanja sinteze folata i poremećaja sinteze DNK nakon produžene upotrebe azot-suboksida. Produžena ili česta upotreba azot-suboksida može dovesti do megaloblastnih promena u koštanoj srži, mijeloneuropatije i subakutne kombinovane degeneracije kičmene moždine. Azot-suboksid ne treba da koristi bez pažljivog kliničkog nadzora i hematološkog praćenja. U ovim slučajevima potrebno je stručno mišljenje hematologa.

Hematološka procena treba da obuhvati procenu megaloblastnih promena u eritrocitima i hipersegmentaciju neutrofila. Neurološka toksičnost se može pojaviti i bez anemije ili makrocitoze i sa normalnim koncentracijama vitamina B12. Kod pacijenata sa nedijagnostifikovanom subkliničkom deficijencijom vitamina B12, neurološka toksičnost se pojavila nakon jednokratnog izlaganja azot-suboksidu u toku anestezije.

Procenu koncentracije vitamina B12 treba razmotriti kod ljudi sa visokim faktorom za razvoj deficijencije Vitamina B12 pre upotrebe leka Placynox. Shodno tome, Placynox treba koristiti oprezno kod rizičnih pacijenata, tj pacijenata sa smanjenim unosom vitamina B12 i /ili folne kiseline, kod alkoholičara, i pacijenata sa anemijom, ili atrofičnim gastritisom, vegetarijanaca, ili pacijenata koji su nedavno uzimali lekove koji intereaguju sa metabolizmom vitamin B12 i/ili folate videti odeljak 4.5 ili 4.8. Ako je neophodno treba razmotriti supstitucionu terapiju sa vitaminom B12/ folnom kiselinom u slučaju ponovljene ili produžene primene.

Zbog sadržaja azot-suboksida, lek Placynox može povećati pritisak u bubnoj opni i drugim vazduhom ispunjenim šupljinama videti odeljak 4.3.. U slučaju opstrukcije Eustahijeve tube, može se pojaviti bol u uhu i/ili srednjem uhu i/ili rupture bubne opne videti odeljak 4.8.

Kod pacijenata sa rizikom od pojave intrakranijalne hipertenzije treba strogo pratiti intrakranijalni pritisak jer je povećanje intrakranijalnog pritiska primećeno u toku primene azot-suboksida kod nekih pacijenata sa intrakranijalnim poremećajima videti odeljak 4.2 i 4.8

Pedijatrijska populacija

Ne preporučuje se primena leka kod novorođenčadi rođenih pre ili u terminu Azot-suboksid može u retkim slučajevima da izazove respiratornu depresiju kod novorođenčeta videti odeljak 4.8. Novorođenče treba ispitati na moguću pojavu respiratorne depresije kada se lek Placynoxkoristi tokom porođaja.

4.5. Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Kombinacije koje su kontraindikovane

Oftalmološki gasovi SF

Interakcija između azot-suboksida i nepotpuno apsorbovanih očnih

gasova može dovesti do ozbiljnih postoperativnih komplikacija usled rasprostranjene distribucije azot-suboksida u tkivu. Ekspanzija nekompletno apsorbovanih gasnih mehurića može dovesti do povećanja intraokularnog pritiska sa štetnim efektima videti odeljke 4.3 i 4.8.

Kombinacije sa drugim lekovima koje zahtevaju oprez pri upotrebi

Komponenta leka Placynox azot-suboksid deluje aditivno sa inhalacionim anesteticima. Može potencirati hipnotičke efekte drugih aktivnih supstanci koje deluju na centralni nervni sistem npr opijati, benzodiazepini i drugi psihomimetici. Ako se istovremeno koriste centralnodelujući agensi, javlja se rizikod produžene sedacije i depresije zaštitnih refleksa.

Opioidni antagonist nalokson može ublažiti ili ukinuti analgetički efekat azot-suboksida

Azot-suboksidna komponenta leka Placynox izaziva inaktivaciju vitamina B12 kofaktora za sintezu metionina koja ometa metabolizam folne kiseline. Lekovi koji ometaju metabolizam vitamina B12 i /ili metabolizam folne kiseline mogu da potenciraju inaktivaciju vitamina B12 azot-suboksidom videti odeljak 4.4 i 4.8.

Lek Placynox može povećati toksičnost metotreksata kroz uticaj na metabolizam folata.

Pulmonarna toksičnost u kombinaciji sa aktivnim supstancama, kao što su bleomicin, amiodaron,nitrofurantoin furadantin i slični antibiotici, može se pogoršati inhalacijom povećane koncentracijekiseonika.

4.6. Plodnost, trudnoća i dojenje

Trudnoća

Brojni podaci o trudnicama koje su bile izložene jednokratnoj primeni azot-suboksida tokom

prvog trimestra više od 1000 izloženih trudnica ukazuje na to da nema opasnosti za razvoj malformacija.Štaviše, nikakva fetalna, niti neonatalna toksičnost nije bila specifično povezana sa upotrebom azot-suboksida tokom trudnoće. Stoga, azot-suboksid se može upotrebljavati u trudnoći ako je klinički potrebno. Kada se koristi blizu porođaja, novorođenče treba da bude pod nadzorom zbog mogućih neželjenih efekata videti odeljak 4.4 i 4.8. Kod žena koje su tokom trudnoće profesionalno bile izložene hroničnoj inhalaciji azot-suboksida u nedostatku adekvatnog sistema za čišćenje ili ventilacionog sistema, zabeleženo je povećanje broja spontanih pobačaja i malformacija. Ova zapažanja su upitna zbog metodološke prostrasnosti i stanja izloženosti, nije promećen rizik u kasnijim studijama kada je implementiran adekvatan sistem za čišćenje ili ventilacioni sistem videti odeljak 4.4 i 6.6.

Laktacija

Nema podataka o izlučivanju azot-suboksida u majčino mleko. Svakako, nakon kratkotrajne upotrebe azot-suboksida, uzimajući u obzir veoma kratak poluživot, prekid dojenja nije neophodan.

Plodnost

Studije na životinjama pri niskim koncentracijama azot-suboksida ≤1% sugerišu da postoji mala promena uplodnosti mušjaka ili ženki videti odeljak 5.3. Potencijalni rizik povezan sa hroničnom izloženošću na radnom mestu ne može se isključiti videti odeljak 4.4.

4.7. Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Azot-suboksidna komponenta leka Placynox ispoljava efekte na kognitivne i psihomotorne funkcije. Placynox se brzo eliminiše nakon završetka inhalacije. Međutim, nakon prestanka primene azot-suboksida a naročito nakon produžene administracije, pacijente koji moraju upravljati vozilima ili mašinama treba nadzirati dok se u potpunosti ne vrate u prvobitno stanje budnosti kao i pre primene.

4.8. Neželjena dejstva

Azot-suboksid prolazi kroz sve prostore koji sadrže gas u telu brže nego što azot izlazi. Upotreba azot-suboksida može rezultovati ekspanzijom šupljina bez ventilacije koje sadrže gas.

Nakon produžene ili ponovljene upotrebe leka Placynox prijavljene su megaloblastna anemija i leukopenija. Neurološki efekti kao što je neuropatija i mijeloneuropatija su prijavljeni u slučaju izuzetno visoke i česte izloženosti.

do <1/100

Nepoznato ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka

Poremećaji krvi i limfnog sistema

Megaloblastna anemija

Leukopenija

Poremećaji metabolizma i ishrane

Deficijencija vitamina B12

Videti odeljak 4.4. i 4.5

Psihijatrijski poremećaji

EuforijaAgitacija*Anksioznost*Snovi*Halucinacije*

PsihozaKonfuzijaDezorjentacijaZloupotreba i zavisnost

Poremećaji nervnog sistema

VrtoglavicaOšamućenost

ParestezijaPreterana sedacija*

Mijeloneuropatija

Subakutna degeneracija kičmene moždineGlavobolja*Povećanje intrakranijalnog pritiskaGeneralizovani napadi Abnormalni pokreti su ponekad primećeni naročito u vezi sa hiperventilacijom

videti odeljak 4.4

Poremećaji oka

oštećenje

prouzrokovano ekspanzijom intraokularnog gasa, videti odeljak 4.3 i 4.5.

Poremećaji uha i labirinta

Bol u uhu u slučaju nepropustljivosti Eustahijeve tube – videti odeljak 4.4.

Respiratorni, torakalni i medijastinalni poremećaji

Respiratorna depresija kod novorođenčadi, kada je azot-suboksid korišten u toku porođaja – videti odeljak 4.4. i 4.6.

Gastrointestinalni poremećaji

Mučninapovraćanje

*specifično za analgeziju

nakon proužene ili ponovljene primene

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 Beograd

Republika Srbijafax: +381 011 39 51 131website: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

4.9. Predoziranje

obzirom na to da je za primenu leka neophodna saradnja pacijenta rizik od predoziranja je minimiziran videti odeljak 4.2Ukoliko u toku upotrebe leka Placynox pacijent pokazuje znake smanjene budnosti, ne odgovara adekvatno za zahteve, ili na neki dugi način pokazuje znake izražene sedacije, primenu treba odmah prekinuti. Pacijentu ne treba ponovo primeniti lek Placynox sve dok se ne povrati potpuno stanje svesti. Ako pacijent postane cijanotičan u toku upotrebe leka Placynox terapija se odmah prekida. Ako se cijanoza ne povuče brzo, pacijent se mora ventilirati vazduhom preko manuelnog ventilacionog balona ili, ako je neophodno, sa kiseonikom.

Predoziranje azot-suboksidom i/ili hipoksičnom gasnom smešom može se desiti ako je oprema izložena hladnim uslovima, temperaturi manjoj od 0

C. To može prouzrokovati razdvajanje gasne smeše i kao

posledica iz opreme se dostavlja preterano velika koncentracija azot-suboksida uz rizik od primene hipoksične gasne smeše.

5. FARMAKOLOŠKI PODACI

5.1. Farmakodinamski podaciFarmakoterapijska grupa: Ostali opšti anestetici, azot-suboksid, kombinacije

ATC šifra: N01AX63

Azot-suboksid u koncentraciji od 50% ima analgetske efekte, povećava prag za bol za različite bolne stimuluse i ima ograničene anestetske efekte. U ovoj koncentraciji 50% azot-suboksid ima sedativni i umirujući efekat, pri čemu pacijent ostaje u svesnom stanju, lako reaguje na nadražaje, ali sa određenom otuđenošću od svog okruženja.

5.2. Farmakokinetički podaci

unos i eliminacija azot-suboksida se odvija isključivo preko pluća. Zbog male rastvorljivosti azot-suboksidau krvi i ostalim tkivima, brzo dolazi do zasićenja u krvi i ciljnog organa CNS. Ova fizičko hemijskasvojstva objašnjavaju brz nastanak analgezije kao i činjenicu da dejstvo azot-suboksida brzo prestaje nakon prekida primene. Gas se eliminiše isključivo respiracijom; azot-suboksid se ne metaboliše u organizmu.

5.3. Pretklinički podaci o bezbednosti leka

Pretklinički podaci ne ukazuju na poseban rizik kod ljudi na osnovu konvencionalnih ispitivanjabezbednosne farmakologije, toksičnosti pri ponovljenom doziranju, genotoksičnosti i karcinogenom potencijalu. Pokazalo se da produžena kontinuirana izloženost azot-suboksidu 5-15% dovodi do neuropatije kod slepog miša, svinja i majmuna.Teratogeni efekti azot-suboksida su primećeni kod pacova nakon hroničnog izlaganja dozama većim od 500ppm. Kod gravidnih pacova koj su bili izloženi 50-75% azot-suboksidu 24h svakodnevno od 6 do 12 dana gestacije, uočena je veća učestalost gubitka fetusa i malformacije rebara i pršljenova.

Hronična izloženost manjoj koncentraciji azot-suboksida ≤1% pokazala je efekte na plodnost i kod muških i kod ženskih pacova zavisno od doze što vodi ka povećanoj resorpciji fetusa i smanjenju broja živorođenih mladunaca.

6. FARMACEUTSKI PODACI

6.1. Lista pomoćnih supstanci

Lek ne sadrži pomoćne supstance.

6.2. Inkompatibilnost

Nije primenjivo.

6.3. Rok upotrebe

6.4. Posebne mere opreza pri čuvanju

Skladištenje boca

Ne zamrzavati.Mešavina je nestabilna na temperaturi nižoj od -5°C : dalje hlađenje može dovesti do likvefakcije dela azot-suboksida, tako da nejednaka gasna smeša sadrži previše kiseonika smeša sa smanjenim analgetskim dejstvom na početku i previše azot-suboksida hipoksična smeša na kraju primene leka. Nikad ne izlagati temperaturama nižim od 0°C.

Boce gasa se skladište na sledeći način:Čuvati pune boce najmanje 48h u HORIZONTALNOM POLOŽAJU na temperaturi većoj od +10°C u tampon zoni u apoteci i/ili odeljenju gde će se lek primeniti.U svim drugim situacijama boce treba skladištiti dobro osigurane u USPRAVNOM POLOŽAJU pune boce u delu za skladištenje gasa, pune boce u upotrebi, pune boce za transport unutar zdravstvenih ustanova i vozila, prazne boce.

Različiti medicinski gasovi moraju biti razdvojeni jedan od drugog. Pune i prazne boce moraju se skladištiti odvojeno.

Skladištenje punih boca u skladišnom prostoru

Pune boce moraju se skladištiti u USPRAVNOM POLOŽAJU u čistoj, dobro ventiliranoj prostoriji gde ne postoji zapaljivi materijal i koja je zaštićena od nepovoljnih vremenskih uslova. Ova prostorija mora biti rezervisana za skladistenje medicinskih gasova i zaključana. Prazne i pune boce se skladište posebno.Pune boce se moraju zaštititi od fizičkog oštećenja i držati dalje od izvora toplote, paljenja ili zapaljivih materija. Takođe ih treba zaštititi od loših vremenskih uslova a posebno od hladnoće Po isporuci od strane proizvođača boce moraju imati netaknutu zaštitnu foliju.

Skladištenje punih boca 48h pre upotrebe

Pune boce moraju se skladištiti najmanje 48h pre upotrebe u HORIZONTALNOM POLOŽAJU na temperaturi većoj od +10°C, u tampon zoni u apoteci i/ili odeljenju gde će se lek primeniti. Boce moraju biti na mestu gde su zaštićene od udara, toplote ili izvora paljenja i zapaljivih materija. Lako se obezbeđuju zaključanim ventilima.

Transport punih boca

zdravstvenim ustanovama, pune boce moraju biti dobro osigurane u USPRAVNOM POLOŽAJU odgovarajućim sredstvima ručna kolica sa lancima, prstenovima ili šipkama za transport, u cilju zaštite od fizičkog oštećenja. U toku transpotra na vozilima, pune boce moraju biti dobro osigurane u USPRAVNOM

POLOŽAJU. Spasilačke službe moraju biti upoznate da boce moraju biti zaštićene od hladnoće i u vozilima i u toku upotrebe leka u spoljašnjim uslovima. Posebnu pažnju treba posvetiti pričvršćivanju regulatora pritiska, za boce sa ventilima sa rezidualnim pritiskom, kako bi se izbegla slučajna oštećenja.

Skladištenje praznih boca

Prazne boce moraju se skladištiti dobro osigurane u USPRAVNOM, POLOŽAJU.Ventili moraju biti zatvoreni.

6.5. Priroda i sadržaj pakovanja

Aluminijumske i/ili čelične boce identifikacija sa plavim i belim ramenom i belim telom boce od 2, 5, 10, 15 i 20 L, punjene pod pritiskom od 170 bara, opremljene sa ventilima sa rezidualnim pritiskom i/ili ventilima koji imaju ugrađen regulator pritiska zajedno sa specifičnom izlaznom konekcijom.

kontejneru [l]

Ekvivalentna količina gasne smeše azot-suboksid/kiseonik

na 1 bar i 15°C

6.6. Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Opšte informacije

Lek Placynox se mora upotrebljavati samo u medicinske svrhe.Prostorije u kojima se često primenjuje lek Placynox moraju biti opremljene odgovarajućim sistemom zaprečišćavanje otpadnog gasa ili ventilacijom videti odeljak 4.4Nikad ne upotrebljavati ulje ili mast, čak i kad je ventil boce ukočen ili ako je regulator teško spojiti. Rukovati sa ventilima i pratećom opremom sa čistim, nemasnim rukama bez kreme itd.Isključiti opremu u slučaju požara ili ako nije u upotrebi. U slučaju rizika od požara, pomeriti gas na bezbedno mesto.Koristiti samo standardnu opremu koja je namenjena za smešu gasova 50% N

Pre prve upotrebe proveriti da li su boce zapečaćene.

Priprema pre upotrebe

Pre upotrebe sklonite zaštitnu foliju sa ventila i zaštitnu kapu, ako je prisutna.Koristiti samo regulatore koji su namenjeni za gasnu smešu 50% N

Proveriti da li su brzi konektor i regulator čisti i da li su konekcije u dobrom stanju.

Nikad nemojte koristiti alat za povezivanje regulatora pritiska/protoka koji je namenjen za ručnu konekciju jer to može oštetiti spojnicu.

Polako otvoriti ventil boce- najmanje do polovine.Uvek sledite uputstva koja prate regulator. Proverite curenje u skladu sa uputstvima koja su priložena uz regulator. Ne pokušavajte sami da popravite curenje iz ventila ili opreme, osim promene zaptivača ili O-prstena.

slučaju curenja, zatvorite ventil, i odspojite regulator. Ukoliko boca nastavi da curi ispraznite bocu napolju. Označite neispravne boce, smestite ih u prostoriju namenjenu za reklamacije i vratite ih dobavljaču. Neispravan ventil ne treba da se koristiti niti popravlja. Za boce sa ugrađenim regulatorom pritiska u ventilu, poseban regulator pritiska nije potreban. Ovi ventili imaju brzi konektor za povezivanje maski “za zahtev”, ali takođe i odvojen izlaz za stalan protok gasa, gde se protok može regulisati od 0-15 L/min.

Upotreba boce sa gasom

Veće boce za gas moraju se transportovati pomoću odgovarajućeg tipa kolica za boce. Posebno voditi računa da se povezane boce slučajno ne olabave. Pušenje i otvoreni plamen su strogo zabranjeni u prostorijama gdje se sprovodi terapija lekom Placynox.Kada su boce u upotrebi moraju biti pričvršćene na odgovarajući nosač.

Nakon upotrebe ventil boce mora se čvrsto zatvoriti. Otpustiti pritisak iz regulatora ili priključka.

Prazne boce ne bacati. Prazne boce će prikupiti dobavljač.

7. NOSILAC DOZVOLE

MESSER TEHNOGAS AD BEOGRAD, Banjički put 62 11090 Beograd

8. BROJEVI DOZVOLEA ZA STAVLJANJE LEKA U PROMET

Placynox, medicinski gas, komprimovani, 1 x 2L, 50%/50%v/v: 515-01-01192-22-001Placynox, medicinski gas, komprimovani, 1 x 5L, 50%/50%v/v: 515-01-01193-22-001Placynox, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10L, 50%/50%v/v: 515-01-01194-22-001Placynox, medicinski gas, komprimovani, 1 x 15L, 50%/50%v/v: 515-01-01195-22-001Placynox, medicinski gas, komprimovani, 1 x 20L, 50%/50%v/v: 515-01-01196-22-001

9. DATUM PRVE DOZVOLE I DATUM OBNOVE DOZVOLE ZA STAVLJANJE LEKA U PROMET

1.. DATUM REVIZIJE TEKSTA

Septembar, 2023.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji