Paclitaxelum Accord 6mg/mL koncentrat za rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Paclitaxelum Accord koncentrat za rastvor za infuziju; 6mg/mL; bočica staklena, 1x16.7mL

  • ATC: L01CD01
  • JKL: 0039703
  • EAN: 8606011507327
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Paclitaxelum Accord koncentrat za rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Paclitaxelum Accord na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Paclitaxelum Accord kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru

farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru

farmaceutu ili medicinskoj

sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Paclitaxelum Accord i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Paclitaxelum Accord,

Kako se primenjuje lek Paclitaxelum Accord

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Paclitaxelum Accord

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Paclitaxelum Accord i čemu je namenjen

Lek Paclitaxelum Accord, pripada grupi lekova pod nazivom taksani koji se koriste u terapiji različitih vrsta tumora, uključujući tumor jajnika i tumor dojke posle operacije ili kod uznapredovalog tumora koji se širi i nemikrocelularnih kancera raka pluća uznapredovali stadijum. Lek Paclitaxelum Accord se može primenjivati u kombinaciji sa drugim terapijskim procedurama ili nakon neuspelih drugih terapija. Takođe, ovaj lek se može primenjivati kod pacijenata u terapiji sa uznapredovalim Kapošijevim sarkomom povezanim sa AIDS-om sindrom stečene imunodeficijencije kada prethodne druge terapije nisu dale očekivani efekat. LekPaclitaxelum Accord deluje tako što sprečava deobu ćelija i na taj način smanjuje rast ćelija raka. Lek Paclitaxelum Accord se koristi za lečenje sledećih vrsta raka:

Karcinom jajnika

Prva linija hemioterapije karcinoma jajnika, nakon prethodno obavljene hirurške intervencije, u kombinaciji sa cisplatinom;

Druga linija hemioterapije karcinoma jajnika, u terapiji metastatskog karcinoma jajnika nakon neuspele standardne terapije lekovima koji sadrže platinu.

Karcinom dojke

Prva linija hemioterapije lokalno uznapredovalog ili metastatskog karcinoma dojke, bilo u kombinaciji sa antraciklinom, kod pacijenata kod kojih je terapija antraciklinom npr. doksorubicin odgovarajuća, ili u kombinaciji sa trastuzumabom, kod pacijenata sa prekomernom ekspresijom HER-

receptora i kod kojih terapija antraciklinima nije odgovarajuća;

Kao dodatna terapija, paklitaksel je indikovan za lečenje karcinomom dojke nakon prethodne terapije antraciklinom i ciklofosfamidom AC terapija;

Kao monoterapija, paklitaksel se primenjuje za lečenje metastatskog karcinoma dojke kod pacijenata kod kojih je standardna terapija antraciklinom bila neuspešna ili kod pacijenata koji nisu kandidati za terapiju antraciklinom.

Uznapredovali nemikrocelularni karcinom pluća NSCLC:

paklitaksel je u kombinaciji sa cisplatinom indikovan za lečenje nemikrocelularnog karcinoma pluća NSCLC kod pacijenata koji nisu kandidati za potencijalnu hiruršku intervenciju i/ili terapiju zračenjem.

Kapošijev sarkom povezan sa AIDS-om:

paklitaksel je indikovan za lečenje pacijenata sa uznapredovalim Kapošijevim sarkomom KS povezanim sa AIDS-om kod kojih prethodna terapija lipozomalnim antraciklinom nije bila uspešna.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Paclitaxelum Accord

Lek Paclitaxelum Accord ne smete primati:

-ako ste alergični preosetljivi

na paklitaksel,makrogolglicerolricinoleat polioksilno ricinusovo ulje ili na bilo

koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6, -

ako dojite,

ako imate male vrednosti belih krvnih ćelija neutrofila <1,5 x 10

/L ili krvnih pločica

trombocita

se proverava analizom krvi,-

ako imate nekontrolisanu ozbiljnu infekciju

samo ukoliko se paklitaksel primenjuje u terapiji Kapošijevog

Ukoliko se bilo šta od gore navedenog odnosi na Vas,

razgovarajte sa Vašim lekarom pre nego što

započetnete primenu leka Paclitaxelum Accord.

Deca i adolescenti

Lek Paclitaxelum Accord, koncentrat za rastvor za infuziju, nije namenjen za primenu kod dece mlađe od 18godina.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom pre nego što primate lek Paclitaxelum Accord

Kada primate lek Paclitaxelum Accord, posebno vodite računa:

ukoliko primetite izraženu alergijsku reakciju koja se može ispoljiti kao otežano disanje, nedostatak vazduha, bol u grudima, pad krvnog pritiska, vrtoglavicu, ošamućenost, kožne reakcije kao što je pojava otoka ili osipa, neke od ovih alergijskih reakcija mogu biti sa smrtnim ishodom;- ukoliko imate groznicu-povišenu telesnu temperaturu, drhtavicu, zapaljenje grla ili rane u ustima simptomi supresije koštane srži;- ukoliko osećate mravinjanje, peckanje, pečenje, trnjenje prstiju šake i/ili prstiju stopala;simptomi periferne neuropatije, kada može biti neophodno smanjenje doze leka;- ukoliko imate teško oboljenje jetre ne smete primati lek Paclitaxelum Accord;- ukoliko imate oboljenje srca;- ukoliko se javi teška ili uporna dijareja proliv praćena groznicom-povišenom telesnom temperaturom i bolom u želucu tokom ili kratko nakon primene injekcije leka Paclitaxelum Accord;Uzrok ovoj pojavi može biti zapaljenje debelog creva pseudomembranozni kolitis;- ukoliko ste prethodno bili na terapiji pluća zračenjem može se povećati rizik od zapaljenja pluća;- ukoliko imate Kapošijev sarkom i imate zapaljenje ili crvenilo usne duplje znaci mukozitisa; može biti potrebno smanjenje doze.

Lek Paclitaxelum Accord se primenjuje isključivo intravenski. Zbog moguće ekstravazacije, preporučuje se pažljivo praćenje mesta primene kako bi se primetila potencijalna inflamacija zapaljenje prilikom primene infuzije.

Drugi lekovi i lek Paclitaxelum Accord

Obavestite Vašeg lekara ukoliko uzimate donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove. Zbog moguće interakcije različiti lekovi međusobno deluju jedni na druge obavestite lekara ukoliko uzimate neki od sledećih lekova:

lekovi za lečenje infekcija tj. antibiotici kao što su eritromicin, rifampicin, itd.; pitajte Vašeg lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru ukoliko niste sigurni da li je lek koji uzimate antibiotik uključujući i lekove koji se uzimaju za lečenje gljivičnih infekcija npr., ketokonazol;- lekovi koji vam pomažu da stabilizujete raspoloženje, ponekad se nazivaju antidepresivi npr. fluoksetin;- lekovi koji se koriste za lečenje epilepsije npr. karbamazepin, fenitoin;- lekovi koji vam pomažu u smanjenju vrednosti holesterola i lipida u krvi npr. gemfibrozil;- lek koji se koristi za gorušicu ili čir na želucu npr. cimetidin;- lekovi koji se koriste za lečenje HIV-a i AIDS-a npr. ritonavir, sakvinavir, indinavir, nelfinavir, efavirenz, nevirapin;- lek koji se koristi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka npr. klopidogrel.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ilifarmaceutuza savet pre primene leka Paclitaxelum Accord.

Lek Paclitaxelum Accord se ne sme primenjivati tokom trudnoće, osim u onim slučajevima kada se to smatra apsolutno neophodnim. Primena ovog leka može uzrokovati urođene defekte, zbog toga ne smete ostati trudni dok ste na terapiji lekom Paclitaxelum Accord i Vi i/ili Vaš partner morate primenjivati pouzdane metode kontracepcije tokom terapije ovim lekom, kao i šest meseci nakon završetka terapije. Ukoliko ipak ostanete trudni tokom terapije ovim lekom i šest meseci nakon završetka terapije, odmah o tome obavestite svog lekara.

DojenjeAko dojite, obavestite o tome svog lekara

Nije poznato da li lek Paclitaxelum Accord prelazi u majčino

mleko. Lek Paclitaxelum Accord ne smete primenjivati tokom dojenja. Dojenje morate prekinuti tokom trajanja terapije ovim lekom.

PlodnostLek Paclitaxelum Accord može uzrokovati sterilitet, koji može biti trajan. Zbog toga pacijentima muškog pola treba savetovati da potraže savet u vezi zamrzavanja i čuvanja sperme pre započinjanja terapije.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Količina alkohola u leku Paclitaxelum Accord može uticati na Vašu sposobnost upravljanja vozilom ilirukovanja mašinama neposredno posle terapije.Lek Paclitaxelum Accord može izazvati neželjena dejstva kao što su umor veoma često i vrtoglavicu često koja mogu uticati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i rukovanjem mašinama. Ako osetite ove simptome, nemojte upravljati vozilima i rukovati mašinama dok ovi simptomi potpuno ne prestanu.

Važne informacije o nekim sastojcima Paclitaxelum Accord

Lek Paclitaxelum Accord sadrži makrogolglicerolricinoleat polioksil ricinusovo ulje, što može izazvati teške alergijske reakcije.Lek Paclitaxelum Accord takođe sadrži 49,7% vol etanola alkohola, tj. do 21 g po prosečnoj dozi, što odgovara 740 mL piva od 3,5% vol ili 190 mL vina od 14% vol po dozi. Ovo može biti štetno za pacijente koji boluju od alkoholizma. Mora se obratiti pažnja u lečenju trudnica i dojilja, dece i visoko-rizičnih grupakao što su pacijenti sa bolestima jetre ili epilepsijom. Količina alkohola u ovom leku može takođe uticati na dejstvo drugih lekova.

3. Kako se primenjuje lek Paclitaxelum Accord

Terapija ovim lekom će Vam biti primenjena u bolnici. Lek Pataxel će biti primenjen pod nadzorom lekara, koji Vam može dati više informacija o ovom leku.

Pre nego što primite injekciju leka Paclitaxelum Accord biće Vam dati drugi lekovi za prevenciju alergijskihreakcija kortikosteroid, npr. deksametazon, antihistaminik, npr. difenhidramin i antagonist H

receptora, npr.

cimetidin ili ranitidin. Ovi lekovi se mogu primeniti u obliku tableta ili u obliku infuzije u venu.

Lek Paclitaxelum Accord se može primeniti sam ili u kombinaciji sa drugim citostaticima. Vaš lekar će odlučiti o dozi leka koju treba da primite i koliko doza ćete dobiti. Ako primate kombinovanu terapiju sa lekom Paclitaxelum Accord i cisplatinom, lek Paclitaxelum Accord treba primeniti pre cisplatina kako bi se smanjila mogućnost neželjenih reakcija. Ako primate kombinovanu terapiju sa lekom Paclitaxelum Accord i doksorubicinom, lek Paclitaxelum Accord treba primeniti 24 sata posle primene doksorubicina.

Lek Lek Paclitaxelum Accord ćete dobiti kao infuziju spora injekcija kap po kap u venu. Odmah obavestite Vašeg lekara ili medicinsku sestru ako osetite bilo kakav bol na mestu primene leka, tokom ili neposredno nakon primene leka. Bol u okolini mesta primene leka može da znači da igla nije bila pravilno postavljena u venu.

Doza leka Paclitaxelum Accord će zavisiti od bolesti od koje se lečite, laboratorijskih rezultata analiza Vašekrvi i neželjenih reakcija koje ste imali prilikom primene prethodnih doza ovog leka. Doza takođe zavisi od površine Vašeg tela izraženo u mg/m

koja se može izračunati na osnovu Vaše telesne visine i telesne

mase. U zavisnosti od oboljenja koje imate, doziranje je obično između 100 mg/m

220 mg/m

Paclitaxelum Accord, primenjeno tokom 3 ili 24 sata i koje se ponavlja na svake dve do tri nedelje.

Ako ste primili više leka Paclitaxelum Accord nego što treba

Pošto je najverovatnije da ćete lek Paclitaxelum Accord dobiti u bolnici, pod nadzorom lekara, malo je verovatno da ćete dobiti pogrešnu dozu leka. Međutim, ako imate bilo kakvih nedoumica oko doze koju treba da primite, molimo Vas recite to Vašem lekaru.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru.

Ako ste zaboravili da primite lek Paclitaxelum Accord

Recite Vašem lekaru ili medicinskoj sestri ukoliko mislite da ste preskočili primenu doze leka.Ne treba primenjivati duplu dozu ako ste preskočili primenu jedne doze.

Ako naglo prestanete da primate lek Paclitaxelum Accord

Vaš lekar će odlučiti kada treba da prekinete sa primenom leka

Paclitaxelum Accord

Ukoliko imate bilo kakvo pitanje u vezi sa primenom ovog leka, pitajte Vašeg lekara ili farmaceuta.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Odmah obavestite lekara ukoliko se kod Vas pojavi neki od sledećih znakova alergijske reakcije mogu biti znak ozbiljnih neželjenih reakcija:- crvenilo- promene na koži- svrab- stezanje u grudima- otežano disanje ili nedostatak vazduha- pojava otoka

Odmah obavestite lekara ako:-

imate groznicu-povišenu telesnu temperaturu, drhtavicu, zapaljenje grla ili rane u ustima

supresije koštane srži;-

osećate slabost ili trnjenje u rukama i nogama

simptomi periferne neuropatije ovi simptomi se obično

smanjuju ili nestaju nekoliko meseci nakon prekida terapije lekom Paclitaxelum Accord;- se javi

teška ili uporna dijareja proliv

praćena groznicom-povišenom telesnom temperaturom i bolom u

Veoma česta neželjena dejstva

mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

blage alergijske reakcije, reakcije preosetljivosti uključujući crvenilo lica i osip po koži;- infekcije – uglavnom urinarnog trakta bešika, bubrezi, ili gornjih disajnih puteva. Ovo može biti udruženo i smanjenim brojem ćelija krvi što je uzrokovano primenom leka Paclitaxelum Accord; Pomenuta neželjena dejstva ponekada mogu biti i sa smrtnim ishodom;.- supresija koštane srži može dovesti do smanjenja broja ćelija krvi i do pojave infekcije; anemije smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca praćenih bledilom kože i sluzokože, stvaranjem modrica i

krvarenjem, neutropenija smanjen broj neutrofila-vrste belih krvnih zrnaca, trombocitopenije smanjenjem broja trombocita-krvnih pločica, leukopenijom smanjen broj leukocita-belih krvnih zrnaca;- nizak krvni pritisak što može dovesti do vrtoglavice posebno prilikom ustajanja; - bol u mišićima ili zglobovima;- gubitak kose, većina slučajeva gubitka kose desila se manje od mesec dana nakon započinjanja terapije lekom Paclitaxelum Accord, kada se to desi gubitak kose je značajan preko 50 % kod većine pacijenata; - mučnina i povraćanje; - pojava proliva;- čirevi u ustima, zapaljenje sluzokože usta; - problem sa nervima manifestuju se kao bockanje i mravinjanje u šakama i stopalima može trajatii duže od 6 meseci nakon prekida terapije lekom Paclitaxelum Accord.

Česta neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

usporen rad srca bradikardija;- reakcije na mestu primene leka lokalni otok, bol, crvenilo, otvrdnuće tkiva, ekstravazacija curenjeleka izvan vene što može dovesti do celulitisa bolni otoci i crvenilo;- povremene prolazne i blage promene na noktima i koži;- izmenjene vrednosti testova funkcije jetre izrazito povećane vrednosti enzima aspartat aminotransferaze AST SGOT i alkalne fosfataze laboratorijski pokazatelji funkcije jetre

Povremena neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek

teška infekcija uključujući sepsu trovanje krvi sa stanjem šoka- problemi sa srcem u vidu: poremećaja srčanog ritma, izraženog bola u grudima koji može da se širi u desnu plećku i vilicu, preznojavanje, nedostatak vazduha i mučnina srčani udar, kardiomiopatije bolest koja zahvata srčani mišić dovodeći do uvećanja , istanjenja ili rigidnosti srčanog mišića i posledično smanjenja njegove funkcije; - krvni ugrušci u venama tromboza i zapaljenje vena udruženo sa formiranjem krvnih ugrušaka tromboflebitis ovo se može manifestovati kao bol i/ili oticanje ruku ili nogu ili zapaljenje vene;- povišen krvni pritisak; - teške alergijske reakcije koje uzrokuju nizak ili povećan krvni pritisak, bol u grudima, problem sa disanjem, ubrzan srčani ritam, bol u trbuhu, bol u rukama I nogama, preznojavanje, drhtavicu, otok lica, usana, jezika, očnih kapaka i grla; - izrazito povećanje vrednosti bilirubina u krvi, što dovodi do žute prebojenosti kože i beonjača žutica.

Retka neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

teške anafilaktičke reakcije: može se javiti iznenadna koprivnjača pojava plikova praćenih svrabom,

otok šaka, stopala, zglobova, lica, usana, usta ili ždrela što može dovesti do otežanog gutanja ili disanja;

pneumonija zapaljenje pluća, pleuralna efuzija nakupljanje tečnosti u plućima, što može dovesti do otežanog disanja;- kratak dah, kašalj, iskašljavanje krvi ili bol u grudima ili ramenima npr. plućna embolija. Neki od ovih dejstava se možda neće pojaviti odmah fibroza pluća;- zapaljenje trbušne maramice peritonitis;- trovanje krvi sepsa;- uticaj na nerve koji kontrolišu mišiće, što dovodi do mišićne slabosti u rukama i nogama motornaneuropatija;- svrab, osip/crvenilo kože;- nakupljanje tečnosti u celom telu edem;- povišena telesna temperatura groznica;- dehidratacija;- gubitak energije;- bol u stomaku uzrokovan zapaljenjem creva, opstrukcijom creva ili pucanjem perforacijom zida creva;- zapaljenje pankreasa pankreatitis;- slabost srca;- osećaj iscrpljenosti ili slabosti, umor;- povećane vrednosti kreatinina u krvi;- smanjen broj belih krvnih zrnaca neutrofila praćen povišenom telesnom temperaturom.

Veoma retka neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek:

povećana frekvencija srčanog rada atrijalna fibrilacija, supraventrikularna tahikardija- akutna mijeloidna leukemija malign oboljenje krvi ili srodna stanja mijelodisplastični sindrom;

oštećenje optičkog nerva, poremećaji vida scintilirajući skotomi

posebno kod pacijenata koji su primi

veće

doze od propisanih;

gubitak sluha i zujanje u ušima, vertigo;

krvni ugrušak u krvnom sudu abdomena i creva mezenterična tromoza, zapaljenje debelog creva ponekad sa perzistentnim teškim dijarejama pseudomembranozni kolitis, neutropenijski kolitis, nagomilavanja vode u abdomenu ascites, gorušica, mučnina i/ili povraćanje što može dovesti do zapaljenje jednjaka ezofagitis, otežano pražnjenje creva;

ozbiljne reakcije preosetljivosti, uključujući groznicu, crvenilo kože, bol zglobova i / ili zapaljenje očiju

-ov sindrom, epidermalna nekroliza, crvenilo sa nepravilnim crvenim pegama

multiformni eritem, zapaljenje kože sa plikovima eksfoliativni dermatitis, urtikarija koprivnjača, otpadanje noktiju na prstima ruku ili nogu, pacijenti koji su na terapiji ovim lekom savetuju se da se nosezaštitu od sunca na rukama i nogama tokom terapije; - anoreksija gubitak apetita- ozbiljne i potencijalno sa smrtnim ishodom reakcije preosetljivosti praćene šokom anafilaktički šok.- oštećenje funkcije jetre koje može biti ozbiljno nekroza jetre. Ovo može imati efekt na funkciju mozga I izazvati hepatičnu encefalopatiju. Ovo stanja ponekada mogu biti sa smrtnim ishodom; - stanje konfuzije

Nepoznata učestalost

ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka

zadebljanje kože sklerodermija- stanje poznato kao sindrom lize tumora koje može dovesti do povećanja vrednosti natrijuma ili kalijuma u krvi ili smanjenje vrednosti kalcijuma u krvi;- edem makule oka, fotopsija svetlucanje pred očima, vitrealni floaters plutajaće tačkice, pojava bljeskova i mrlja;- flebitis zapaljenje vena;- sistemski eritematozni lupus

Tokom terapije ovim lekom prijavljeno je i oboljenje diseminovana intravaskularna koagulacija "DIC", koje predstavlja stečeni poremećaj hemosstaze a manifestuje se mnogobrojnim trombozama u malim krvnim sudovima koje mogu dovesti do ireverzibilnog oštećenja organa. Ovo je ozbiljno stanje kod kojeg može brzo da se iskrvari, brzo da se stvore krvni ugrušci ili se mogu javiti oba poremećaja istovremeno.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ilimedicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Paclitaxelum Accord

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju, posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do:“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Rok upotrebe pre prvog otvaranja leka: čuvati na temperaturi do 25°C u originalnom pakovanju radi zaštiteod svetlosti.Zamrzavanje nema štetan uticaj na neotvorene bočice.

Rok upotrebe leka nakon prvog otvaranja, pre razblaživanja:

mikrobiološke tačke gledišta nakon otvaranja koncentrat za rastvor za infuziju se može čuvati najduže 28 dana na temperaturi do 25°C. Svako drugo vreme i uslovi čuvanja su odgovornost korisnika.

Rok upotrebe nakon razblaženja:

Hemijska i fizička stabilnost pripremljenog rastvora za infuziju potvrđena je za 7 dana na temperaturi do 5°Ci 25°C nakon razblaživanja 5% rastvorom glukoze i 14 dana nakon razblaživanja 0.9% rastvoron natrijum-hlorida. S mikrobiološke tačke gledišta razblaženi rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu. Ako se odmah ne upotrebi, vreme i uslovi čuvanja pre upotrebe, odgovornost su korisnika, i ne bi smeli biti duži od 24 sata na temperaturi od 2-8°C osim ako se razblaženje ne vrši u kontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Paclitaxelum Accord

Aktivna supstanca je paklitaksel. Jedan mililitar koncentrovanog rastvora za infuziju sadrži 6 mg paklitaksela.

Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 5 mL Jedna bočica sa 5 mL sadrži 30 mg paklitaksela.

Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 16,7 mLJedna bočica sa 16,7 mL sadrži 100 mg paklitaksela.

Pomoćne supstance: polioksil ricinusovo ulje makrogolglicerolricinoleat i etanol, bezvodni.

Kako izgleda lek Paclitaxelum Accord i sadržaj pakovanja

Koncentrat za rastvor za infuziju.Bistar bezbojan do svetložuti rastvor, pH opsega 3,0 - 5,5 i osmolarnošću > 4000 mOsm / l.

Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 5 mLUnutrašnje pakovanje: bočica od stakla tip I, zatvorena OmniflexPlus gumenim čepom koja sadrži 30 mg paklitaksela u 5 mL rastvora.Spoljašnje pakovanje: složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 1 staklena bočica 1 x 5 mL i Uputstvo za lek.

Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 16,7 mL

Unutrašnje pakovanje: bočica od stakla tip I, zatvorena OmniflexPlus gumenim čepom koja sadrži 100 mg paklitaksela u 16,7mL rastvora.Spoljašnje pakovanje: složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 1 staklena bočica 1 x 16,7 mL i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

EVROPA LEK PHARMA D.O.O. BEOGRADBore Stankovića 2, Beograd

Proizvođač:

ACCORD HEALTHCARE LIMITED, Sage House, 319 Pinner Road, Harrow, Ground Floor, Velika Britanija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 5 mL515-01-04398-18-001 od 09.05.2023.Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 16,7 mL515-01-04401-18-001 od 09.05.2023.<

------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA

Terapijske indikacije

Karcinom ovarijuma:

prvoj liniji hemioterapije karcinoma ovarijuma, paklitaksel je indikovan za lečenje pacijentkinja sauznapredovalim karcinomom ovarijuma ili sa rezidualnim oboljenjem > 1cm posle incijalne laparotomije, ukombinaciji sa cisplatinom.U drugoj liniji hemioterapije karcinoma ovarijuma, paklitaksel je indikovan u terapiji metastatskog karcinoma ovarijuma nakon neuspele standardne terapije lekovima koji sadrže platinu.

Karcinom dojke

Kao adjuvantna terapija, paklitaksel je indikovan za lečenje pacijentkinja sa nodus – pozitivnim karcinomomdojke nakon prethodne terapije antraciklinom i ciklofosfamidom AC terapija. Adjuvantna terapijapaklitakselom je alternativa produžetku AC terapije.Paklitaksel je indikovan u prvoj liniji hemioterapije lokalno uznapredovanog ili metastatskog karcinoma dojke, bilo u kombinaciji sa antraciklinom, kod pacijentkinja kod kojih je terapija antraciklinom odgovarajuća, ili u kombinaciji sa trastuzumabom, kod pacijentkinja sa prekomernom ekspresijom HER 2 receptora na osnovu rezultata imunohistohemijske analize 3+ i kod kojih terapija antraciklinima nije odgovarajuća videti odeljke „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka i „Farmakodinamski podaci” u Sažetku karakteristika leka.Kao monoterapija, paklitaksel je indikovan za lečenje metastatskog karcinoma dojke kod pacijentkinja kod kojih je standardna terapija antraciklinom bila neuspešna ili kod pacijentkinja koje nisu kandidati za terapijuantraciklinom.

Uznapredovali nemikrocelularni karcinom pluća engl.

non-small cell lung carcinoma

NSCLC:

Paklitaksel je u kombinaciji sa cisplatinom, indikovan za lečenje nemikrocelularnog karcinoma pluća NSCLC kod pacijenata koji nisu kandidati za potencijalnu kurativnu hiruršku intervenciju i/ili terapiju zračenjem.

Kapošijev sarkom povezan sa AIDS-om

Paklitaksel je indikovan za lečenje pacijenata sa uznapredovalim Kapošijevim sarkomom KS povezanim saAIDS-om kod kojih prethodna terapija lipozomalnim antraciklinom nije bila uspešna.Ograničeni podaci o efikasnosti podržavaju ovu indikaciju, a pregled relevantnih studija je prikazan u odeljku „Farmakodinamski podaci

Sažetku karakteristika leka.

Doziranje i način primene

Doziranje

Kod svih pacijenata neophodna je premedikacija kortikosteroidima, antihistaminicima i H

antagonistima

pre primene terapije paklitakselom npr.

Tabela 1: Šema premedikacije

Doza

Primena pre paklitaksela

20 mg oralno* ili IV**

za oralnu primenu: približno 12 i 6 sati za I.V. primenu: 30-60 minuta

Difenhidramin***

30 – 60 minuta

Cimetidin ili Ranitidin

300 mg I.V.50 mg I.V.

30 – 60 minuta

*8 – 20 mg za pacijente sa Kapošijevim sarkomom** ili ekvivalentni antihistaminik, npr. hlorfeniramin

Paklitaksel treba primeniti kroz „in-line“ filter sa mikroporoznom membranom ≤ 0,22 mikrometara videti odeljak Posebne mere opreza pri odlaganju materjala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom.

Prva linija hemioterapije za lečenje karcinoma ovarijuma:

Iako se ispituju i drugi režimi doziranja,

preporučuje se kombinovani režim doziranja paklitaksela i cisplatina. Prema trajanju infuzije, preporučuju se dva dozna režima paklitaksela: paklitaksel 175 mg/m

koji se daje intravenozno u trajanju od 3 sata, nakon

čega se daje cisplatin u dozi od 75 mg/m

terapija se ponavlja svake treće nedelje, ili paklitaksel od 135

mg/m², koji se daje infuzijom u trajnju od 24 sata, nakon čega se primenje cisplatin u dozi od 75 mg/m², sa pauzom od tri nedelje između ciklusa videti odeljak „Farmakodinamski podaci

Sažetku karakteristika

Druga linija hemioterapije karcinoma ovarijuma:

Preporučena doza paklitaksela je 175 mg/m² koja se

daje u trajanju od 3 sata, sa pauzom od tri nedelje između ciklusa.

Adjuvantna hemioterapija karcinoma dojke:

Preporučena doza paklitaksela je 175 mg/m² putem infuzije

trajanju od 3 sata, svake treće nedelje tokom četiri ciklusa, nakon AC terapije.

Prva linija hemioterapije karcinoma dojke:

Kada se koristi u kombinaciji sa doksorubicinom 50 mg/m²,

paklitaksel treba primeniti 24 sata posle doksorubicina. Preporučena doza paklitaksela je 220 mg/m² koja se daje intravenozno u trajanju od 3 sata, sa pauzom između ciklusa terapije od tri nedelje videti odeljke

„Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija” u Sažetku karakteristika leka i „Farmakodinamski podaci

Sažetku karakteristika leka.

Kada se primenjuje u kombinaciji sa trastuzumabom, preporučena doza leka paklitaksela je 175 mg/m² koja se primenjuje intravenozno u trajanju od 3 sata, sa pauzom od tri nedelje između ciklusa videti odeljak „Farmakodinamski podaci” u Sažetku karakteristika leka. Infuzija paklitaksela može se započeti jedan dan posle prve doze trastuzumaba ili neposredno posle primene narednih doza trastuzumaba ukoliko je pacijentkinja prethodnu dozu dobro podnela za detaljno doziranje trastuzumaba pogledajte Sažetak karakteristika leka Herceptin.

Druga linija hemoterapije carcinoma dojke:

Preporučena doza paklitaksela je 175 mg/m² koja se

primenjuje u trajanju od 3 sata, sa pauzom od tri nedelje između ciklusa.

Terapija uzapredovalog nemikrocelularnog karcinoma pluća NSCLC:

Preporučena doza paklitaksela

je 175 mg/m² koja se primenjuje u trajanju od 3 sata, nakon čega se primenjuje cisplatin u dozi od 80 mg/m², sa pauzom od tri nedelje između ciklusa.

Terapija Kapošijevog sarkoma povezanog sa AIDS-om:

Preporučena doza paklitaksela je 100mg/m² koja

se primenjuje kao intravenska infuzija u trajanju od 3 sata, tokom svake dve nedelje.

Prilagođavanje doze:

Naredne doze paklitaksela treba da se primenjuju u zavisnosti od individualne tolerancije pacijenta. Ponovnaprimena paklitaksela se ne preporučuje sve dok broj neutrofila ne bude ≥ 1500/mm

pacijenata sa Kapošijevim sarkomom i dok broj trombocita ne bude ≥ 100 000/mm

pacijenata sa Kapošijevim sarkomom.Pacijenti koji imaju tešku neutropeniju broj neutrofila < 500/mm

tokom ≥ 7 dana ili tešku perifernu

neuropatiju treba da prime 20% manju dozu u narednim ciklusima terapije 25% za pacijenate sa Kapošijevim sarkomom videti odeljak „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Sažetku

karakteristika leka.

Pacijenti sa oštećenjem funkcije jetre:

Nema adekvatnih podataka o prilagođavanju doze kod pacijenata sa blagim do umerenim oštećenjemfunkcije jetre videti odeljke „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka i „Farmakokinetički podaci” u Sažetku karakteristika leka. Paklitaksel se ne sme primenjivati kod pacijenata sa teškim oštećenjem funkcije jetre.

Pedijatrijski pacijenti:

Primena paklitaksela se ne preporučuje kod dece mlađe od 18 godina zbog nedostatka podataka o efikasnosti i bezbednosti.

Način primene:

Preduzeti mere predastrožnosti pri rukovanju lekom ili tokom primene leka

Koncentrat za rastvor za infuziju leka se mora razblažiti pre primene leka videti odeljak Posebne mere opreza pri odlaganju materjala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom.

Lista pomoćnih supstanci

etanol, bezvodnipolioksil ricinusovo ulje makrogolglicerolricinoleat

Inkompatibilnost

Pomoćna supstanca makrogolglicerolricinoleat može dovesti do oslobađanja supstance DEHP [di-2-etilheksil ftalat] iz plastificiranih PVC kontejnera, u količini koja se povećava sa vremenom i koncentracijom. Zbog toga rastvor leka Paclitaxelum Accord treba da se priprema, čuva i primenjuje u opremi i bočicama koje ne sadrže PVC polivinilhlorid opremu.

Ovaj lek ne sme se mešati sa drugim lekovima, osim sa lekovima navedenim u odeljku „Posebne mere opreza pri odlaganju materjala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom”.

Rok upotrebe

Rok upotrebe pre prvog otvaranja leka: 2 godine. Rok upotrebe leka nakon prvog otvaranja, pre razblaživanja

Hemijska i fizička stabilnost je potvđena za 28 dana na temperaturi 25°C nakon višestrukog uvlačenja igle i izvlačenja sadržaja. S mikrobiološke tačke gledišta nakon otvaranja, koncentrat za rastvor za infuziju se može čuvati najduže 28 dana na temperaturi do 25°C. Svako drugo vreme i uslovi čuvanja su odgovornost korisnika.

Rok upotrebe nakon razblaženja: Hemijska i fizička stabilnost pripremljenog rastvora za infuziju potvrđena je za 7 dana na temperaturi do5°C i 25°C nakon razblaživanja 5% rastvorom glukoze i 14 dana nakon razblaživanja 0,9% rastvorom natrijum-hlorida.S mikrobiološke tačke gledišta, razblaženi rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu Ako se odmah ne upotrebi vreme i uslovi čuvanja pre upotrebe, odgovornost su korisnika, i ne bi smeli biti duži od 24 sata na temperaturi od 2-8°C osim ako se razblaženje ne vrši u kontrolisanim i validiranimaseptičnim uslovima.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti.Zamrzavanje nema štetan uticaj na neotvorene bočice.

Za uslove čuvanja nakon razblaženja leka, videti odeljak „Rok upotrebe”.

Priroda i sadržaj pakovanja

Paclitaxelum Accord, 6 mg/ mL, koncentrat za rastvor za infuziju, 1 x 5 mLUnutrašnje pakovanje: bočica od stakla tip I, zatvorena OmniflexPlus gumenim čepom koja sadrži 30 mg paklitaksela u 5 mL rastvora.Spoljašnje pakovanje: složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 1 staklena bočica 1 x 5 mL i Uputstvo za lek.

Paclitaxelum Accord, 6 mg/ mL, koncentrat za rastvor za infuziju 1 x 16,7 mLUnutrašnje pakovanje: bočica od stakla tip I, zatvorena OmniflexPlus gumenim čepom koja sadrži 100 mg paklitaksela u 16,7mL rastvora.Spoljašnje pakovanje: složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 1 staklena bočica 1 x 16,7 mL i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Rukovanje

Paklitaksel je citostatik i pri rukovanju njime treba biti veoma oprezan. Razblaživanje treba da sprovodiobučeno osoblje pod aseptičnim uslovima u za to predviđenoj prostoriji. Treba koristiti odgovarajuće zaštitnerukavice. Treba preduzeti mere opreza da bi se izbegao kontakt sa kožom i sluzokožom. U slučaju da rastvor dođe u kontakt sa kožom, ugroženo mesto na koži treba odmah temeljno oprati sapunom i isprati vodom. Uočene su sledeće rekacije na koži: peckanje, osećaj bockanja i crvenilo. U slučaju kontakta rastvora sa sluzokožom, ugroženu sluzokožu treba odmah temeljno isprati vodom. Posle udisanja, zabeleženi su dispneja, bol u grudima, osećaj peckanja u grlu i mučnina.Ukoliko se neotvorene bočice čuvaju u frižideru može se stvoriti talog, koji se rastvara sa ili bez mućkanja kada bude dostignuta sobna temperatura. Time kvalitet leka nije narušen. Ako rastvor ostane zamućen ili ako se primete nerastvorne čestice, bočicu treba odbaciti.

Hemijska, fizička i mikrobiološka stabilnost potvrđena je za 28 dana na temperaturi od 25°C nakon višestrukog uvlačenja igle i izvlačenja sadržaja. Svako drugo vreme i uslovi čuvanja su odgovornost korisnika.Uređaj

Chemo-Dispensing Pin

slične uređaje ne bi trebalo koristiti, jer mogu dovesti do oštećenja čepa

bočice, čime može doći do gubitka sterilnosti leka.

Priprema rastvora za intravensku primenu

Pre primene infuzije, paklitaksel koncentrat za rastvor za infuziju mora se razblažiti u aseptičnim uslovima u 0,9% rastvoru natrijum-hlorida ili 5% rastvoru glukoze i 0,9% rastvora natrijum hlorida ili 5% rastvoru glukoze u Ringerovom rastvoru, do finalne koncentracije 0,3 do 1,2 mg/mL.

Hemijska i fizička stabilnost pripremljenog rastvora za infuziju potvrđena je za 7 dana na temperaturi do5°C i 25°C nakon razblaživanja 5% rastvorom glukoze i 14 dana nakon razblaživanja 0,9% rastvorom natrijum-hlorida.S mikrobiološke tačke gledišta, razblaženi rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu. Ako se odmah ne upotrebi vreme i uslovi čuvanja pre upotrebe su odgovornost korisnika, i ne bi smeli biti dužiod 24 sata na temperaturi od 2-8°C osim ako se razblaženje ne vrši u kontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.

Nakon razblaženja rastvor je namenjen za jednokratnu primenu. Pripremljeni rastvor može biti mutan, što potiče od rastvarača i ne odstranjuje se filtracijom. Lek Paklitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju treba primeniti kroz „

“ filter sa

mikroporoznom membranom od ≤0,22 mikrometra. Nije uočen značajniji gubitak jačine leka posle simulirane primene rastvora kroz i.v. cevčice koje u sebi sadrže

in-line filter.

Retko je zabeležena pojava precipitacije u toku infuzije paklitakselom, obično pri kraju 24-satnog periodainfuzije. Mada razlog ovakvog taloženja nije razjašnjen on je verovatno posledica prezasićenosti razblaženograstvora. Da bi se smanjio rizik od precipitacije, lek Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL koncentrat za rastvor za infuziju treba upotrebiti odmah nakon razblaživanja, a preterano mešanje, vibracije ili mućkanje treba izbegavati. Set za infuziju treba temeljno isprati pre upotrebe. U toku infuzije, treba redovno kontrolisati izgled rastvora, a infuziju treba prekinuti ukoliko je prisutno taloženje.Da bi se na najmanju meru svela izloženost pacijenata DEHP-u se može otpustiti iz plastificiranih PVC infuzionih kesa, seta ili drugog instrumenta za infuziju Razlaženi rastvor paklitaksela treba čuvati u bocama koje nisu od PVC materijala staklenim, polipropilenskim ili plastičnim kesama polipropilenskim, poliolefinskim i primeniti kroz set za primenu obložen polietilenom. Upotreba filtera koji sadrže kratke ulazne i/ili izlazne plastificirane PVC cevčice nije dovela do značajnog otpuštanja DEHP-a.

Svi materijali koji su korišćeni za pripremu, primenu ili koji na drugi način dolaze u kontakt sa

paklitakselom treba da budu odbačeni u skladu sa važećim propisima za rukovanje citotoksičnim lekovima.

Uputstva za zaštitu za pripremu rastvora Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju

1.Treba koristiti zaštitnu komoru i zaštitne rukavice, kao i zaštitnu kecelju. Ako ne postoji dostupna zaštitna komora treba koristiti masku za usta i zaštitne naočare. 2. Trudnice ili žene koje su možda trudne, ne treba da budu u kontaktu sa ovim lekom. 3. Otvoreni kontejneri, poput injekcionih bočica i infuzionih boca i upotrebljenih linija, špriceva, katetera, cevi, i ostatke citostatika treba smatrati opasnim otpadom.4. Pratite dole navedene instrukcije u slučaju prosipanja: - nositi zaštitnu odeću - slomljeno staklotreba sakupljati i staviti u posudu za kontaminirane površine OPASANOG OTPADA.5. U slučaju kontakta sa lekom Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju sa kožom, zahvaćene površine treba isprati sa puno tekuće vode, a zatim oprati sapunom i vodom. U slučaju kontakta sa sluzokožom, temeljno operite zahvaćenu površinu sluzokože vodom. Ukoliko osećate neku neugodnost, obratite se lekaru.6. U slučaju kontakta sa lekom Paclitaxelum Accord, 6 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju sa očima, temeljno ih oprati sa puno hladne vode. Odmah se obratite oftalmologu.

Svu neiskorišćenu količinu količinu leka ili otpadnog materjala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji