Neurobion® forte 100mg+200mg+0.2mg obložena tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Neurobion® forte obložena tableta; 100mg+200mg+0.2mg; blister, 2x10kom

  • ATC: A11DB.
  • JKL: 1052000
  • EAN: 8606011507518
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Neurobion® forte obložena tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Neurobion® forte na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Neurobion® forte kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Neurobion

forte, 100 mg/200 mg/0,2 mg, obložene tablete

tiamin/piridoksin/cijanokobalamin

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Neurobion forte i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Neurobion forte

Kako se uzima lek Neurobion forte

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Neurobion forte

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Neurobion forte i čemu je namenjen

Lek Neurobion forte sadrži kombinaciju vitamina tiamina vitamin B1, piridoksina vitamin B6 i cijanokobalamina vitamin B12 koji su od posebnog značaja za normalno funkcionisanje metabolizma nervnog sistema. Kao i svi vitamini, oni su esencijalni nutrijenti koje telo samo ne može da proizvodi.Dejstvo vitamina B kod bolesti nervnog sistema se ogleda u nadoknadi deficita vitamina B i stimulaciji prirodnih procesa izlečenja u nervnom sistemu.Postoje indicije o analgetičkom dejstvu vitamina B1.

Lek Neurobion forte se koristi u terapiji bolesti nervnog sistema neurološke sistemske bolesti koje su posledica nedostatka vitamina B.

Lek Neurobion forte, obložene tablete, su namenjene za odrasle.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Neurobion forte

Lek Neurobion forte ne smete uzimati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na vitamine B1, B6 i B12 ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog

leka navedene u odeljku 6;

lek Neurobion forte se ne sme primenjivati kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina zbog velikog

sadržaja aktivnih supstanci.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceuta pre nego što uzmete lek Neurobion forte.

Peckanje i trnjenje ruku i stopala znaci periferne senzorne neuropatije ili parestezije su zapaženi kod dugotrajne primene dnevnih doza većih od 50 mg vitamina B6 kao i tokom kratkotrajne primene više od 1 g vitamina B6 dnevno. Ukoliko osetite peckanje ili trnjenje, konsultujete se sa Vašim lekarom. Lekar će razmotriti dozu i prekinuti lečenje, ukoliko je potrebno. Shodno tome, preporučuje se redovno praćenjevrednosti tokom dugotrajne upotrebe leka.

Terapija vitaminom B12 može dovesti do poboljšanja megaloblastne anemije poremećaj formiranja crvenih krvnih zrnaca uzrokovane nedostatkom folata i time maskirati njenu dijagnozu.

Drugi lekovi i lek Neurobion forte

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Vitamin B1 gubi svoju efikasnost kada se primenjuje istovremeno sa 5-fluorouracilom citostatik, lek koji se koristi za lečenje raka.

Antacidi smanjuju preuzimanje resorpciju vitamina B1.

Dugotrajna terapija određenim diureticima, na primer furosemidom može dovesti do deficita vitamina B1usled povećanog izlučivanja vitamina B1 urinom.

Terapijske doze vitamina B6 mogu da umanje terapijsko dejstvo L-dope lek koji se koristi za lečenje Parkinsonove bolesti.

Istovremeno primena antagonista piridoksina lekovi koji između ostalog imaju i suprotno dejstvo vitaminu B6 kao što su izoniazid INH, hidralazin, cikloserin, D-penicilamin može da poveća potrebu za vitaminom B6

Uzimanje leka Neurobion forte sa hranom, pićima i alkoholom

Alkohol i crni čaj smanjuju preuzimanje vitamina B1.Istovremeno uzimanje napitaka koji sadrže sulfite na primer vino može izazvati razgradnju vitamina B1 i dovesti do gubitka efikasnosti.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Dnevne potrebe za vitaminima kod trudnica i dojilja treba obezbediti balansiranom ishranom. Ovaj lek je zbog količina aktivne supstance koje sadrži indikovan samo za lečenje dokazanog nedostatka ovih vitamina i zbog toga može se primeniti tokom trudnoće tek nakon pažljive procene odnosa koristi i rizika od strane lekara.

Vitamini B1, B6 i B12 se izlučuju u majčino mleko. Velike doze vitamina B6 mogu sprečiti stvaranje majčinog mleka.U pojedinačnim slučajevima lekar odlučuje da li lek Neurobion forte treba uzimati tokom trudnoće ili tokom dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Neurobion forte nema ili ima zanemarljiv uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Neurobion forte sadrži saharozu

Ovaj lek sadrži saharozu. Ako Vam je lekar rekao da ne podnosite neke šećere, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka.

3. Kako se uzima lek Neurobion forte

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Preporučena doza je jedna obložena tableta na dan. U pojedinačnim slučajevima, doza se može povećati na jednu obloženu tabletu tri puta dnevno.Lek Neurobion forte, obložene tablete, treba progutati cele sa puno tečnosti posle obroka.

Primena kod dece i adolescenata

Lek Neurobion forte se ne sme primenjivati kod dece i adolescenta mlađih od 18 godina.

Ako ste uzeli više leka Neurobion forte nego što treba

Vitamin B1: nema prijavljenih slučajeva predoziranja nakon uzimanja vitamina B1.Vitamin B6: dugotrajna primena duže od 6-12 meseci vitamina B6 u dnevnim dozama većim od 50 mg

kao i kratkotrajna primena preko 2 meseca u dnevnim dozama većim od 1g može dovesti do oštećenja nerava neurotoksičnih efekata. Opisane su lezije nerava praćene senzomotornim poremećajima, konvulzijama grčevi i, u pojedinim slučajevima, promenama u krvnoj slici kao i reakcije kože posle unosa dnevne doze od preko 2 g. Ovi simptomi se postepeno poboljšavaju nakon što prestanete da uzimate vitamin.

Vitamin B12: alergijske reakcije, ekcematozne promene kože i benigni oblici akni posle velikih doza su

uočeni u retkim slučajevima.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Neurobion forte

Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu. Uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Neželjena dejstva su klasifikovana prema klasi sistema organa i učestalosti.

Premećaji imunskog sistema:

Veoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek: reakcije preosetljivosti kao što su znojenje, ubrzan rad srca i reakcije kože kao što su svrab i koprivnjača.

Poremećaji nervnog sistema:

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka: dugotrajna primena duže od 6-12 meseci dnevne doze preko 50 mg vitamina B6 može izazvati perifernu senzornu neuropatiju oboljenje nerava sa simptomima kao što su peckanje i trnjenje.

Gastrointestinani poremećaji:

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka: gastrointestinalne smetnje kao što su mučnina, povraćanje, proliv i nelagodnost u stomaku.

Poremećaji bubrega i urinarnog sistema:

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka: hromaturija „crvenkasti urin“, pojavio se tokom prvih 8 sati nakon unosa leka, a proces normalizacije se obično dešava nakon 48 sati.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Neurobion forte

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Neurobion forte posle isteka roka upotrebe naznačenog na pakovanju nakon „Važi do:“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi se na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25°C.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Neurobion forte

Aktivne supstance su: tiamin-disufid vitamin B1, piridoksin-hidrohlorid vitamin B6 i cijanokobalamin vitamin B12.

Jedna obložena tableta sadrži:

100 mg tiamin-disulfida vitamin B1 disulfida

200 mg piridoksin-hidrohlorida vitamin B6 i

0,20 mg cijanokobalamina vitamin B12

Pomoćne supstance su:

Jezgro tablete

magnezijum-stearat; metilceluloza; natrijum-skrobglikolat; želatin; manitol E421; talk;

glicerol 85%; silicijum-dioksid, koloidni, bezvodni i voda, prečišćena.

Omotač tablete

montanglikol vosak; želatin; metilceluloza; akacija sušena raspršivanjem; glicerol

85%; povidon 25; kalcijum-karbonat; silicijum-dioksid, koloidni, bezvodni; kaolin, teški; titan-dioksidE171; talk i saharoza.

Kako izgleda lek Neurobion forte i sadržaj pakovanja

Skoro bela, sjajna, okrugla, bikonveksna obložena tableta, debljine oko 6,2 mm i prečnika oko 12,2 mm.

Unutrašnje pakovanje je blister PVC/PVD-Alu sa 10 obloženih tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze dva blistera ukupno 20 obloženih tabletai Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole za stavljanje leka u promet:EVROPA LEK PHARMA D.O.O. BEOGRADBore Stankovica 2, BeogradProizvođač:P&G HEALTH AUSTRIA GMBH & CO. OG, Hosslgasse 20, Spittal an der Drau, Austrija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

000457216 2023 od 06.03.2024.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji