Neophyr 225ppm mol/mol medicinski gas, komprimovani


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Neophyr medicinski gas, komprimovani; 225ppm mol/mol; boca za gas, 1x10L

  • ATC: R07AX01
  • JKL: 9119200
  • EAN: 8606109157052
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Neophyr medicinski gas, komprimovani uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Neophyr na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Neophyr kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Neophyr, 225 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovaniNeophyr, 450 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovaniNeophyr, 1000 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani

azot II-oksid

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škoditi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Neophyr i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Neophyr

Kako se primenjuje lek Neophyr

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Neophyr

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Neophyr i čemu je namenjen

Lek Neophyr je smeša gasova za inhalacionu upotrebu.

Neophyr je medicinski gas, komprimovani, koji se sastoji od smeše gasova koja sadrži 225 ppm, 450 ppm ili 1000 ppm mol/mol azot II-oksida.

Lek Neophyr sadrži azot II-oksid, gas koji se koristi u lečenju:

novorođenih beba sa insuficijencijom pluća slabost pluća povezanom sa visokim krvnim pritiskom u

plućima, poznatim kao hipoksična respiratorna insuficijencija. Nakon udisanja, ova smeša gasova može poboljšati protok krvi kroz pluća, što može povećati količinu kiseonika koja stiže u krv novorođenčeta;

novorođenih beba, odojčadi, dece, uzrasta od 0 do 17 godina i odraslih osoba sa visokim krvnim

pritiskom u plućima koji je povezan sa operacijom srca. Ova mešavina gasova može poboljšati rad srca i protok krvi kroz pluća, što može povećati količinu kiseonika koja stiže u krv.

Lek Neophyr smeju primenjivati samo zdravstveni radnici i namenjen je samo za primenu u bolnici.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Neophyr

Lek Neophyr ne smete primati:

ako ste Vi kao pacijent ili Vaše dete kao pacijent alergični preosjetljivi na azot II-oksid ili na bilo

koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6;

ako Vam je rečeno da Vi kao pacijent ili Vaše dete kao pacijent imate poremećenu srčanu

ako Vi kao pacijent ili Vaše dete kao pacijent imate urođeni ili stečeni nedostatak methemoglobin reduktaze MetHb reduktaza ili glukoza-6-fosfat dehidrogenaze G6PD.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa Vašim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što primate lek Neophyr.

Inhalirani azot II-oksid nije uvek efikasan i zato se za Vas ili Vaše dete mogu razmotriti i druge terapije.

Inhalirani azot II-oksid može uticati na kapacitet krvi za transport kiseonika stvaranje takozvanog methemoglobina. To će biti praćeno analizom uzoraka krvi i, ako je potrebno, doza inhaliranog azot II-oksida se mora smanjiti.

Azot II-oksid može reagovati sa kiseonikom dajući azot-dioksid koji može izazvati iritaciju disajnih puteva. Vaš lekar ili lekar Vašeg deteta će pratiti vrednosti azot-dioksida i, ako dođe do povećanih vrednosti, lečenje lekom Neophyr će biti podešeno na odgovarajući način, smanjena po potrebi.

Inhalirani azot II-oksid može imati blago dejstvo na trombocite komponente koje potpomažu zgrušavanjekrvi Vaše krvi ili krvi Vašeg deteta i treba pratiti svaki znak krvarenja ili pojavu modrica. Ako primetite znake

simptome povezane sa krvarenjem, odmah o tome obavestite Vašeg lekara.

Nisu zabeležena dejstva inhaliranog azot II-oksida kod novorođenih beba sa malformacijom gde dijafragma nije potpuno razvijena, takozvana „kongenitalna hernija dijafragme“.

Kod novorođenih beba sa posebnim malformacijama srca, koje lekari nazivaju „kongenitalni defekti srca”, inhalirani azot II-oksid može uzrokovati pogoršanje cirkulacije.

Lek Neophyr se ne sme primenjivati kod nedonoščadi

sa manje od 34 nedelje gestacijske starosti.

Drugi lekovi i lek Neophyr

Lekar će odlučiti kada da leči Vas ili Vaše dete lekom Neophyr i drugim lekovima, i pažljivo će nadzirati lečenje.

Obavestite Vašeg lekara ako Vi kao pacijent ili Vaše dete kao pacijent uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove, uključujući i lekove koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Neki lekovi mogu uticati na sposobnost prenošenja kiseonika putem krvi. U njih spada prilokain lokalnianestetik koji se koristi za ublažavanje bolova pri manjim bolnim zahvatima, npr. pri šivenju rana imanjim hirurškim ili dijagnostičkim zahvatima ili gliceriltrinitrat koristi se u lečenju bolova u grudnomkošu. Vaš lekar će pažljivo proveravati da li Vaša krv prenosi dovoljno kiseonika tokom uzimanja ovihlekova.

Može se pojaviti i dodatni rizik da se sa drugim supstancama koje su donatori azot II-oksida, kao što su natrijum nitroprusid i nitroglicerin, razvije methemoglobinemija prisustvo methemoglobina u krvi oblik hemoglobina koji ne može da veže kiseonik koja je praćena promenama boje kože pomodrelost, ubrzanim disanjem, anksioznošću, gubitkom svesti i srčanim zastojem.

Istovremena upotreba azot II-oksida i vazodilatatora lekovi koji se koriste za širenje krvnih sudova, kao što je sildenafil mogu imati aditivno dejstvo na Vaš krvotok, pritisak u plućima ili rad srca.

Sinergetična dejstva su moguća bez povećanja neželjenih dejstava kad se daje sa supstancama koji izazivaju sužavanje krvnih sudova almitrin, fenilefrin, prostaciklinom i inhibitorima fosfodiesteraze.

Trudnoća i dojenje

Lek Neophyr se ne treba primenjivati tokom trudnoće osim ako je to stvarno neophodno, kao što su postupci za održavanje života.Izlaganje azot II-oksidu tokom dojenja treba izbegavati.Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom lekaru za savet pre nego što primite ovaj lek.

3. Kako se uzima lek Neophyr

Vaš lekar će odlučiti o tačnoj dozi leka Neophyr.Vaš lekar će Vama ili Vašem detetu primenjivati lek Neophyr u pluća pomoću sistema koji je oblikovan za dostavu ovog gasa. Sistem za dostavu će obezbediti da se odgovarajuća količina azot II-oksida dostavi tako što će razrediti lek Neophyr mešavinom kiseonik/vazduh neposredno pre nego što vam se primeni.

Radi Vaše bezbednosti, odnosno bezbednosti Vašeg deteta, dostavni sistemi namenjeni za primenu lekaNeophyr snabdeveni su uređajima koji stalno mere količinu azot II-oksida, kiseonika i azot-dioksidahemikalija koja se stvara kad se azot II-oksid pomeša sa kiseonikom koji se dostavljaju u pluća.

Vaš lekar će odlučiti koliko dugo ćete Vi ili Vaše dete biti lečeni lekom Neophyr.

Lek Neophyr se primenjuje u dozi od 10 do 20 ppm što označava broj delova na million delova gasa gasa koji Vi ili Vaše dete udiše. Maksimalna doza za decu je 20 ppm, a za odrasle 40 ppm. Primenjuje se najmanje efikasna doza. Lečenje obično traje oko 4 dana kod novorođenčadi sa plućnom insuficijencijom zbog visokog krvnog pritiska u plućima. Kod dece i odraslih osoba sa visokim krvnim pritiskom u plućima, povezanim sa operacijom srca, lek Neophyr se obično daje 24-48 sati. Međutim, lečenje može trajati i duže.

Ako Vi ili Vaše dete primili više leka Neophyr nego što treba

Prekomerna inhalacija azot II-oksida može uticati na kapacitet krvi za transport kiseonika. To će bitipraćeno analizom uzoraka krvi i, ako je potrebno, doza leka Neophyr će biti smanjena i razmotriće seprimena vitamina C, metilenskog plavog, ili eventalno transfuzija krvi kako bi se poboljšao kapacitet krvi zatransport kiseonika.

Ako naglo prestanete da primate lek Neophyr

Lečenje lekom Neophyr se ne sme prekidati naglo. Poznato je da može doći do pada krvnog pritiska ili ponovnog povećanja pritiska u plućima kao posledica naglog prestanka terapije lekom Neophyr bez prethodnog postepenog smanjivanja doze.

Na kraju lečenja, lekar će polako smanjiti količinu leka Neophyr koja se primenjuje Vama ili Vašem detetu, jer će na taj način cirkulacija u plućima moći da se prilagodi mešavini kiseonik/vazduh bez leka Neophyr. Prekid Vaše terapije ili terapije Vašeg deteta lekom Neophyr može potrajati dan ili dva.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primaju ovaj lek. Lekar će Vas ili Vaše dete pažljivo pregledati kako bi se utvrdila eventualnaneželjena dejstva.

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

smanjenje broj trombocita ćelija uključenih u proces zgrušavanja krvi, smanjene vrednostikalijuma u serumu hipokalemija, nizak krvni pritisak, pluća bez vazduha ili plućni kolaps; povećane vrednosti bilirubina žučnog pigmenta u krvi.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka:

ponovljene visoke vrednosti pritiska u plućima povišene vrednosti pritiska u plućnoj arteriji,smanjene vrednosti kiseonika u krvi desaturacija/hipoksemija usled brzog prekida terapije lekom, povećane vrednosti methemoglobina, čime se smanjuje sposobnost prenošenja kiseonika;

glavobolja uzrokovana zbog slučajnog izlaganja azot II-oksidu u vazduhu npr.curenje iz opremeili boce.

Odmah obavestite bolničko osoblje, ako osetite glavobolju dok ste u neposrednoj blizini Vašeg deteta kojeprima terapiju lekom Neophyr.

Ukoliko bilo koje neželjeno dejstvo postane ozbiljna ili ukoliko primetite bilo koje neželjeno dejstvo kojenije navedeno u ovom uputstvu, čak i nakon što ste Vi ili Vaše dete napustili bolnicu, potrebno je da o tome obavestite lekara.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu.Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 Beograd

Republika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Neophyr

Čuvati lek Van domašaja i vidokruga dece.

Ne smete koristiti lek Neophyr posle isteka roka upotrebe naznačenog na boci nakon „Važi do:“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi od -10°C do +50°C.

Rukovanje i terapiju lekom Neophyr treba da sprovodi samo bolničko osoblje.

Boce sa lekom Neophyra se moraju čuvati na sigurnom mestu kako bi bile zaštićene od pada i mogućeg oštećenja.

Lek Neophyr može biti primenjen samo od strane osoblja koje je odgovarajuće obučeno za rukovanje opremom i primenu ovog leka.

Svi propisi koji se odnose na rukovanje posudama pod pritiskom moraju biti ispoštovani.Odlaganje nadzire stručno osoblje u bolnici.

Boce za gas treba čuvati u dobro provetrenom ili natkrivenom

otvorenom prostoru zaštićenom od padavina i direktne sunčeve svetlosti.

Boce za gas treba zaštititi od udaraca, padova, oksidacionih i zapaljivih materijala, vlage, izvora toplote i paljenja.

Čuvanje u skladištu lekova

Boce za gas treba čuvati u dobro provetrenom, čistom i zaključanom prostoru namenjenom samo za čuvanje medicinskog gasa. U okviru tog prostora potrebno je odvojiti poseban prostor za čuvanje boca sa azot II-oksidom.

Čuvanje na odeljenjima zdravstvenih ustanova

Bocu za gas treba postaviti na posebno određeno mesto sa odgovarajućom opremom koja osigurava njegovo korišćenje i čuvanje u uspravnom položaju.

Prevoz boca za gas

Boce za gas treba prevoziti koristeći odgovarajuću opremu koje će ih zaštititi od udaraca i padova.Tokom prevoza pacijenata koji primenjuju terapiju lekom Neophyr između bolnica ili unutar odeljenja jedne bolnice, boce za gas treba da budu pričvršćene tako da budu u vertikalnom položaju kako bi se izbegla opasnost od pada ili neprimerenog izlaska gasa. Posebnu pažnju obratiti pričvršćivanju regulatora pritiska kako bi se izbegla opasnost od slučajne greške.

Ne odbacujte ispražnjene boce za gas. Dobavljač će prikupiti prazne boce za gas.

Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Neophyr

Aktivna supstanca je azot II-oksid.

Neophyr, 225 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani

Jedna boca za gas sadrži:azot II-oksid 225 ppm mol/mol0,225 mL azot II-oksida NO se nalazi u 999,775 mL azota N

Neophyr, 450 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani

Jedna boca za gas sadrži:azot II-oksid 450 ppm mol/mol0,450 mL azot II-oksida NO se nalazi u 999,55 mL azota N

Neophyr, 1000 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani

Jedna boca za gas sadrži:azot II-oksid 1000 ppm mol/mol1 mL azot II-oksida NO se nalazi u 999 mL azota N

Boca za gas zapremine 2 L napunjena pod apsolutnim pritiskom od 150 bara, sadrži 300 L gasa pod pritiskom od 1 bara na temperaturi 15°C.

Boca za gas zapremine 10 L napunjena pod apsolutnim pritiskom od 150 bara, sadrži 1500 L gasa pod pritiskom od 1 bara na temperaturi 15°C.

Pomoćna supstanca je azot.

Kako izgleda lek Neophyr i sadržaj pakovanja

Medicinski gas, komprimovani.Gas bez boje i bez mirisa.

Boca za gas kapaciteta 2 LBoca za gas od 2 L napunjena pod apsolutnim pritiskom od 150 bara sadrži 0,35 kg gasa

Boca za gas kapaciteta 10 LBoca za gas od 10 L napunjena pod apsolutnim pritiskom od 150 bara sadrži 1,77 kg gasa.

Telo boce od legure aluminijuma je bele boje, a vrh boce je tirkizne boje.Opremljeni su ventilom od nerđajućeg čelika za rezidualni pritisak sa posebnim izlaznim priključkom tipa ISO 5145 2004.

Veličine pakovanja:

Neophyr, 1000 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:

boca za gas zapremine 2 L

Neophyr, 225 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:Neophyr, 450 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:Neophyr, 1000 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:

boca za gas zapremine 10 L

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

SOL SRBIJA DOO NOVA PAZOVAIndustrijska zona bbNova Pazova

Proizvođač:

SOL S.P.A.Via Liberta 247

Monza MBItalija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno:

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10 L, 225 ppm mol/mol:515-01-04218-18-001 оd 21.06.2021.Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10 L, 450 ppm mol/mol:515-01-04219-18-001 оd 21.06.2021.Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 2 L, 1000 ppm mol/mol:515-01-04220-18-001 оd 21.06.2021.Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10 L, 1000 ppm mol/mol:515-01-04221-18-001 оd 21.06.2021.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Neophyr, zajedno sa ventilacijskom podrškom i drugim odgovarajućim aktivnim supstancama je indikovan:

za terapiju novorođenčadi gestacione dobi ≥ 34 nedelja sa hipoksičnom respiratornom insuficijencijom povezanom sa kliničkim ili ekokardiografskim dokazom plućne hipertenzije, radipoboljšanja oksigenacije i smanjenja potrebe ekstrakorporalne oksigenacije membrane;

kao deo terapije plućne hipertenzije nastale tokom i nakon operacije kod odraslih i novorođenčadi, odojčadi i male dece, dece i adolescenata uzrasta od 0 do17 godina, povezane sa operacijama srca, da bi se selektivno smanjio pritisak u plućnoj arteriji i poboljšala funkcija desne komore i oksigenacija.

Doziranje i način primene

Perzistentna plućna hipertenzija kod novorođenčadi engl. Persistent Pulmonary Hypertension in the Newborn, PPHN

Propisivanje azot II-oksida treba da nadzire lekar sa iskustvom u neonatalnoj intenzivnoj nezi. Propisivanje treba ograničiti na ona neonatolna odeljenja koja su dobila odgovarajuću obuku za upotrebu sistema za terapiju azot II-oksidom. Neophyr treba primenjivati samo onako kako je propisao neonatolog.Neophyr treba koristiti kod ventilirane novorođenčadi za koje se očekuje da će im trebati podrška ventilacije >24 sata. Neophyr treba primenjivati samo nakon postizanja optimalne respiratorne potpore. To uključuje optimizaciju vrednosti respiratornog volumena/pritiska i otvaranje kolabiranih regija pluća primenom surfaktanta, ventilacijom visoke frekvencije i primenom pozitivnog pritiska na kraju izdisaja.

Plućna hipertenzija povezana sa operacijom srca

Propisivanje azot II-oksida treba da nadzire lekar sa iskustvom u kardiotorakalnoj anesteziji i intenzivnoj nezi. Propisivanje treba ograničiti na ona kardiohirurška odeljenja koja su dobila odgovarajuću obuku za upotrebu sistema za terapiju azot II-oksidom. Neophyr se treba primenjivati samo onako kako je propisano na receptu anesteziologa ili lekara u intenzivnoj nezi.

Doziranje

Doziranje treba odrediti prema zdravstvenom stanju pacijenta.Zbog mogućeg rizika stvaranja NO

potrebno je kontinuirano praćenje NO

Perzistentna plućna hipertenzija novorođenčadi PPHN

Novorođenčad gestacijske dobi ≥ 34 nedelje: maksimalna preporučena doza leka Neophyr je 20 ppm

delova na milion i ovu dozu ne treba prekoračiti. Što je pre moguće, odnosno u prvih 4-24

sata terapije, dozu treba postepeno smanjivati do 5 ppm i manje, prilagođavajući je individualnoj potrebi pacijenata, sve dok su klinički parametri oksigenacija, plućni arterijski pritisak unutar željenih granica. Terapija inhalacijom azot II-oksida treba da se održava na 5 ppm dok ne dođe do poboljšanja oksigenacije novorođenčeta, tako da frakcija udahnutog kiseonika bude manja od 60% engl.

fraction of inspired oxygen

frakcija udahnutog kiseonika, FiO

Terapija se može nastaviti do 96 sati ili dok se ne ukloni osnovna desaturacija kiseonikom i novorođenče je spremno za postepeno odvikavanje od Neophyr terapije. Trajanje terapije treba ograničiti na što kraćivremenski period. Trajanje terapije može da varira, ali je obično kraće od četiri dana. U slučajevima kad izostane odgovor na terapiju inhalacijom azot II-oksida, videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza

pri upotrebi leka

Sažetku karakteristika leka.

Odvikavanje od leka Neophyr treba započeti nakon značajnog smanjenja podrške respiratorom ili nakon 96 sati terapije. Nakon donošenja odluke o prekidu inhalacione terapije Neophyr, dozu treba smanjiti na 1 ppm u toku 30 minuta do 1 sat. Ako nema promene u oksigenaciji tokom primene leka Neophyr pri 1 ppm, FiO

treba povećati za 10%, prekinuti primenu leka Neophyr i pažljivo pratiti novorođenčad na znake hipoksemije. Ako oksigenacija padne > 20%, treba nastaviti sa terapijom leka Neophyr u dozi od 5 ppm, te ponovo razmotriti prekid terapije nakon 12 do 24 sata. Odojčad koja se ne mogu odviknuti od terapije lekom Neophyr nakon 4 dana terapije, treba pažljivo pregledati kako bi se isključilo prisustvo drugih oboljenja.

Plućna hipertenzija povezana sa operacijom srca

Neophyr treba koristiti tek nakon optimizacije konzervativne podrške. Neophyr treba primenjivati uz pažljivo praćenje hemodinamike i oksigenacije.

Novorođenčad, odojčad i mala deca, deca i adolescenti, uzrasta od 0 do 17 godine

Početna doza za inhalaciju azot II-oksida je 10 ppm inhaliranog gasa. Doza se može povećati do 20 ppm ukoliko manja doza nije dala zadovoljavajuća klinička dejstva. Treba primeniti najmanju efektivnu dozu koju treba postepeno smanjiti na 5 ppm, pod uslovom da su pritisak u plućnoj arteriji i sistemska arterijska oksigenacija ostali odgovarajući pri toj manjoj dozi.

Klinički podaci u prilog predložene doze u uzrastu od 12 do 17 godina su ograničeni.

Početna doza za inhalaciju leka Neophyr je 20 ppm. Ona se može povećati do 40 ppm ukoliko manjomdozom nisu postignuta zadovoljavajuća klinička dejstva. Treba primeniti najmanju efektivnu dozu koju treba smanjiti na 5 ppm ukoliko plućni arterijski pritisak i sistemska arterijska oksigenacija ostanu odgovarajućepri ovoj manjoj dozi.

Dejstva inhaliranog azot II-oksida iNO su brza, i u roku od 5-20 minuta zapaža se smanjenje pritiska u plućnoj arteriji i poboljšana oksigenacija. U slučaju nezadovoljavajućeg odgovora, doza se može titrirati nakon najmanje 10 minuta.

Ako 30 minuta nakon probne terapije ne dođe do povoljnih fizioloških dejstava, treba razmotriti prekid terapije.

Terapija radi smanjenja plućnog pritiska se može započeti u bilo kom trenutku perioperativnog perioda. U kliničkim studijama, terapija je često započeto pre odvajanja od kardiopulmonalnog bajpasa. Inhalacija azot II-oksida je primenjivana u periodu do 7 dana u perioperativnim okolnostima, ali terapija uobičajeno traje24 - 48 sati.

Odvikavanje od leka Neophyr treba započeti čim se stabilizuje hemodinamika u kombinaciji sa odvikavanjem od ventilacijske i inotropne podrške. Prekid inhalacione terapije azot II-oksidom treba izvesti postepeno. Dozu treba postepeno smanjiti na 1 ppm tokom 30 minuta uz pažljivo posmatranje sistemskog i centralnog pritiska, i zatim je zaustaviti. Odvikavanje treba pokušati najmanje na svakih 12 sati kad je pacijent stabilan na maloj dozi leka Neophyr.

Prebrzo odvikavanje od inhalacione terapije azot II-oksida nosi sa sobom rizik od povratnog povećanja pritiska u plućnoj arteriji uz posledičnu hemodinamsku nestabilnost.

Dodatne informacije za posebne populacije:

Nema značajnih podataka koji bi ukazivali na potrebu promene preporučene doze kod posebne populacije kao i kod pacijenata sa oštećenjem funkcije bubrega/jetre ili kod starijih pacijenata. Ipak, kod takvih pacijenata, preporučuje se oprez pri primeni.Bezbednost i efikasnost inhalacije azot II-oksidom kod prevremeno rođene dece sa manje od 34 nedelje gestacije nisu još utvrđeni; bez prilagođavanja u doziranju i preporuci da se lek koristi.

Način primeneZa inhalacionu upotrebu.

Različiti načini primene leka Neophyr mogu uticati na toksikološki profil leka. Treba se pridržavati uputstava o primeni leka.Azot II-oksid se najčešće primenjuje pomoću mehaničke ventilacije posle razređivanja kiseonik/vazduh mešavinom, koristeći odobren CE-označen sistem za dostavljanje azot II-oksida. Direktna endotrahealna primena bez razređivanja je kontraindikovana jer nosi rizik od lokalne lezije mukozne membrane koja dolaze u dodir sa gasom. NO se mora ispravno mešati sa drugim gasovima u ventilacijskom krugu. Preporučljivo je smanjiti na minimum vreme kontakta između azot II-oksida i kiseonika u inspiratornom delu u cilju smanjenja rizika od nastanka toksičnih derivata oksigenacije u inhaliranom gasu. Zato se preporučuje razređivanje azot II-oksida koji se unosi u inspiratorni deo ventilacionog kruga nakon ovlaživanja.

Sistem dostave mora osigurati konstantnu koncentraciju udahnutog leka Neophyr bez obzira na respirator i njegov način rada.

Kako bi se izbegle greške u doziranju, koncentracija udahnutog leka se mora stalno pratiti u inspiratornom kraku sistema blizu pacijenta i na završetku endotrahealne cevi. Koncentracije azot-dioksida NO

takođe moraju meriti na istom mestu pomoću kalibrisane i odobrene CE-označene opreme za praćenje.

Koncentracija NO

udahnutoj smeši mora biti što manja. Ako koncentracija NO

prekorači 1 ppm, doza

Neophyra i/ili FiO

mora se smanjiti, isključujući moguće greške u sistemu za dopremanje gasa.

bezbednosti pacijenta, treba namestiti odgovarajuće alarme za Neophyr ±2 ppm od propisane doze, NO

maksimalno 1 ppm i FiO

Ukoliko dođe do neočekivane promene u koncentraciji Neophyr-a, mora se proveriti da li sistem za dopremu gasa funkcioniše ispravno, a analizator se mora ponovno kalibrisati.

Pritisak u boci mora biti pod konstantnim nadzorom kako bi se boca zamenila bez prekidanja ili promene terapije. Na raspolaganju moraju biti dostupne rezervne boce za gas, kako bi se prazna boca blagovremeno zamenila. U slučaju prekida rada sistema ili prekida snabdevanja električnom energijom, treba imati akumulator kao rezervni izvor energije, kao i rezervni sistem dostavljanja azot II-oksida. Energetski izvor za kontrolni uređaj treba da je nezavisan od funkcije aparata za dostavljanje gasa.Terapija lekom Neophyr mora biti dostupna za mehaničku i ručnu ventilaciju tokom prevoza i oživljavanja pacijenata. Lekar mora da ima pristup prostoru pored glave pacijenta radi postavljanja rezervnog sistema za dopremu azot II-oksida.

Praćenje stvaranja azot-dioksida NO

Azot-dioksid NO

se brzo stvara u smešama gasova koji sadrže azot II-oksid i O

Azot II-oksid NO u reakciji sa kiseonikom daje azot-dioksid NO

u različitim količinama zavisno od

koncentracija NO i O

je toksičan gas koji može izazvati reakciju zapaljenja u respiratornom traktu;

zbog toga treba pratiti njegovo stvaranje.

Neposredno pre početka terapije svakog pacijenta, treba primeniti pravilan postupak da se sistem očisti od NO

Koncentraciju NO

mora biti što niža i uvek < 0,5 ppm. Ako je NO

> 0,5 ppm, mora se proveriti da li sistem

za dostavljanje funkcioniše pravilno, analizator NO

treba ponovo kalibrisati i, ako je moguće, smanjiti

vrednosti Neophyra i/ili FiO

Ako dođe do neočekivane promene u koncentraciji leka Neophyr, treba proveriti da li sistem dostave funkcioniše pravilno i analizator treba ponovo kalibrisati.

Praćenje stvaranja methemoglobina MetHb

Nakon udisanja, krajnja jedinjenja azot II-oksida koja dospevaju u sistemsku cirkulaciju čine methemoglobin i nitrat. U osnovi, nitrat se izlučuje putem urinarnog sistema, a methemoglobin se redukuje pomoću methemoglobin reduktaze.

Poznato je da, u poređenju sa odraslima, novorođenčad i odojčad imaju smanjenu aktivnost MetHb reduktaze. Zato se mora pratiti koncentracija methemoglobina u krvi. Koncentraciju methemoglobina treba izmeriti u roku od jednog sata posle početka terapije lekom Neophyr upotrebom aparata za analize koji pouzdano razlikuje fetalni hemoglobin i methemoglobin. Ako je vrednost MetHb > 2,5%, dozu Neophyr treba smanjiti i razmotriti primenu reduktivnih sredstava, kao što je metilensko plavo. Iako nije uobičajeno

da se koncentracija methemoglobina značajno poveća ako je prva koncentracija niska, preporučuju se ponovljena merenja methemoglobina na svakih 12-24 sata.Kod odraslih osoba podvrgnutih operaciji srca, koncentraciju methemoglobina treba meriti u roku od jednog sata od početka terapije lekom Neophyr. Ako se frakcija methemoglobina poveća na stepen koji bi potencijalno mogao da ugrozi odgovarajući dovod kiseonika, dozu lekom Neophyr treba smanjiti i razmotriti primenu reduktivnih sredstava, kao što je metilensko plavo.

Ograničenja u vezi izloženosti za zdravstvene radnike

većini evropskih zemalja, gornja granica izlaganja srednja vrednost izlaganja azot II-oksidu za osoblje, koju definiše Zakon o radu, je 25 ppm tokom 8 sati 30 mg/m

odgovarajuća granica za NO

Ukoliko se ove granice ekstrapolišu u odeljenju intenzivne nege gde se inhalacija NO može

primenjivati tokom 24 sata, bilo bi poželjno da zapreminske koncentracije u atmosferi NO

budu manja od

1,5 ppm.Obavezno je kontinuirano praćenje zapreminske koncentracije u atmosferi NO

Obuka o primeni leka

Obuka bolničkog osoblja treba da uključuje sledeće ključne elemente.

Ispravno postavljanje i priključivanje- Priključci na boci za gas i na respiratoru-krug između pacijenta i respiratoraRukovanje- Spisak provera pre upotrebe niz koraka koje je potrebno sprovesti neposredno pre početka terapije svakog pacijenta u svrhu osiguravanja da sistem funkcioniše pravilno i da je očišćen od NO

Podešavanje aparata za pravilnu koncentraciju azot II-oksida koji će se primenjivati.- Podešavanje NO, NO

monitora za gornje i donje granice alarma.

Upotreba manuelnog rezervnog sistema dostave.- Postupci za pravilnu zamenu boce sa gasom i čišćenja sistema.- Alarmi za otkrivanje kvarova.- Kalibracija uređaja za praćenje NO, NO

Postupci za mesečnu proveru učinka sistema.

Lista pomoćnih supstanci

Inkompatibilnost

Ovaj lek ne sme biti mešan sa drugim lekovima/opremom/uređajima osim sa onima koji su navedeni u odeljku

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga

uputstva za rukovanje lekom.

Sledeći materijali ne bi se trebali koristiti ili biti prisutni u bilo kojoj opremi/uređajuima koja se koristi za primenu azot II-oksida: butilna guma, poliamid i poliuretan.

Rok upotrebe

Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 2 L, 1000 ppm mol/mol:

Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10 L, 225 ppm mol/mol: Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10 L, 450 ppm mol/mol:Neophyr, medicinski gas, komprimovani, 1 x 10 L, 1000 ppm mol/mol:

Posebne mere opreza pri čuvanju

Svi propisi koji se odnose na rukovanje posudama pod pritiskom moraju biti ispoštovani.

Boce za gas treba čuvati u dobro provetrenom, čistim zatvorenom ili natkrivenom otvorenom prostoru zaštićenom od padavina i direktne sunčeve svetlosti.

Boce za gas čuvati na temperaturi od -10°C do +50°C.Boce za gas treba zaštititi od udarca, padova, oksidacionih i zapaljivih materijala, vlage, izvora toplote i paljenja.

Čuvanje u skladištu lekova

Boce za gas treba čuvati u provetrenom, čistom i zaključanom prostoru namenjenom samo za čuvanje medicinskih gasova. U okviru tog prostora potrebno je odvojiti poseban prostor za čuvanje boca sa azot II-oksidom.

Čuvanje u odeljenjima zdravstvenih ustanova

Bocu za gas treba postaviti na posebno određeno mesto sa odgovarajućom opremom koja osigurava njegovo čuvanje u uspravnom položaju.

Prevoz boca za gas

Boce za gas treba prevoziti koristeći odgovarajuću opremu koje će ih zaštititi od udaraca i padova.Tokom prevoza pacijenata koji primenjuju terapiju lekom Neophyr, između bolnica ili unutar odeljenja jedne bolnice, boce za gas treba da budu pričvršćene tako da budu u vertikalnom položaju kako bi se izbegla opasnost od pada ili neprimerenog izlaska gasa. Posebnu pažnju obratiti na pričvršćivanje regulatora pritiska kako bi se izbegla opasnost od slučajne greške.

Ne smete koristiti lek Neophyr posle isteka roka upotrebe naznačenog na nalepnici ove boce. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Priroda i sadržaj pakovanja i posebne opreme za upotrebu, primenu ili impantaciju leka

Boca za gas kapaciteta 2 LBoca za gas od 2 L napunjena pod apsolutnim pritiskom od 150 bara sadrži 0,35 kg gasa

Boca za gas kapaciteta 10 LBoca za gas od 10 L napunjena pod apsolutnim pritiskom od 150 bara sadrži 1,77 kg gasa.

Telo boce od legure aluminijuma je bele boje, a vrh boce je tirkizne boje.Opremljeni su ventilom od nerđajućeg čelika za rezidualni pritisak sa posebnim izlaznim priključkom tipaISO 5145 2004.

Veličine pakovanja:

Neophyr, 1000 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:

boca za gas zapremine 2 L

Neophyr, 225 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:Neophyr, 450 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:Neophyr, 1000 ppm mol/mol, medicinski gas, komprimovani:

boca za gas zapremine 10 L

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka

Dodatna uputstva za upotrebu gasa Neophyr.

Sva oprema, uključujući konektore, cevčice i strujna kola, koji se koriste za isporuku azo II-oksida moraju biti od materijala koji su kompatibilni sa gasom. Imajući u vidu koroziju, dostava gasa se može podeliti u dve zone: 1 od ventila boce za gas do ovlaživača suvi gas i 2 od ovlaživača do izlaza vlažni gas koji može da sadrži NO

Ispitivanja pokazuju da su smeše suvog azot II-oksida kompatibilne sa većinom

materijala. Međutim, prisustvo azot-dioksida i vlage stvaraju agresivnu atmosferu. Od metala za izradu metalnih konstrukcija, jedino se preporučuje nerđajući čelik. Ispitani polimeri koji se mogu koristiti u sistemima za primenu azot II-oksida uključuju polietilen PE i polipropilen PP. Butil gumu, poliamid i poliuretan ne treba koristiti. Politrifluorohloroetilen, heksafluoropropen-viniliden kopolimer i politetrafluoroetilen su se u velikoj meri koristili uz čist azot II-oksid i druge korozivne gasove. Smatrali su se veoma inertnim tako da testiranje nije bilo potrebno.

Kako bi se izbegle sve nezgode, striktno treba pratiti sledeća uputstva:- Pre upotrebe proveriti da li je oprema u dobrom stanju.- Boce za gas treba da budu smeštene i pričvršćene u vertikalnom položaju tako da se izbegne opasnost od pada- Ukolko je pritisak u boci manji od 10 bara, boca se ne sme upotrebiti- Ventil se nikada ne sme naglo otvarati- Ne sme se koristiti boca za gas čiji ventil nije zaštićen zaštitnom kapom.-Koristiti poseban izlazni priključak tipa ISO 5145 2004: n˚29 namenjen za NO/N

smešu 100 ppm<NO<

1000 ppm W30×2 15,2-20,8 DR- Pre svake upotrebe regulator pritiska treba pročistiti smešom azota i azot II-oksida tri puta- Pokvareni ventil ne treba popravljati.- Regulator pritiska ne treba zatezati kleštima, zbog rizika od oštećenja zaptivača.- Gas koji je izašao iz boce treba usmeriti prema otvorenom prostoru izbegavati prostor u kojem se mogu nakupljati. Preporučljivo je osigurati mogućnost ventilacije u svakom trenutku, što je prikladno za izbacivanje gasa u slučaju neočekivane nesreće ili curenja gasa.- U prostoru gde se čuvaju ili koriste boce za gas nije dozvoljeno pušenje i korišćenje otvorenog plamena.-Azot II-oksid je gas bez boje i mirisa pa se preporučuje korišćenje detektorskog sistema u svim prostorijama u kojima će se primenjivati ili biti zbrinut.- Gornje granice izloženosti osoblja videti odeljak

Doziranje i način primene

Uputstva za uklanjanje boce za gasKad se boca za gas isprazni, ne treba je odbaciti. Dostavljač će prikupiti prazne boce za gas.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji