Natrijum-hlorid Kabi 9g/L rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Natrijum-hlorid Kabi rastvor za infuziju; 9g/L; boca staklena, 20x500mL

  • ATC: B05XA03
  • JKL: 0175581
  • EAN: 8606108708323
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: Z
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Natrijum-hlorid Kabi rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Natrijum-hlorid Kabi na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Natrijum-hlorid Kabi kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Natrijum-hlorid Kabi, 9g/L, rastvor za infuzijunatrijum-hlorid

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

1. Šta je lek Natrijum-hlorid Kabi i čemu je namenjen2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Natrijum-hlorid Kabi3. Kako se prima lek Natrijum-hlorid Kabi4. Moguća neželjena dejstva5. Kako čuvati lek Natrijum-hlorid Kabi6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Natrijum-hlorid Kabi i čemu je namenjen

Lek Natrijum-hlorid Kabi je rastvor natrijum–hlorida koji se primenjuje kao intravenska infuzija. Rastvor za infuziju Natrijum-hlorid Kabi se upotrebljava:

za nadoknadu vode i natrijum-hlorida

za kratkotrajnu intravaskularnu putem vena nadoknadu tečnosti

kao rastvarač za kompatibilne koncentrate lekova i elektrolita soli

za vlaženje zavoja na ranama

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Natrijum-hlorid Kabi

Lek Natrijum-hlorid Kabi ne smete primati:

ukoliko ste alergični na natrijum-hlorid ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6- ukoliko imate previše tečnosti u organizmu hiperhidratacija.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa Vašim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom pre upotrebe Natrijum-hlorid Kabirastvora za infuziju.

sledećim stanjima lek Natrijum-hlorid Kabi treba primenjivati oprezno:

ako imate srčanu isuficijenciju

ako Vam se nakuplja tečnost u celom telu ili u plućima periferni ili plućni edem

ako imate oštećenje funkcije bubrega

ako imate velike koncentracije kalijuma, natrijuma ili hlorida u krvi

ako imate visok krvni pritisak

ako bolujete od pre-eklampsije komplikacija kod trudnica kada se javlja opasno povećanje krvnog pritiska, oticanje nogu i ruku i izlučivanje belančevina putem mokraće

ako bolujete od aldosteronizma sindrom visokog krvnog pritiska i male koncentracije kalijuma u krvi, uzrokovane visokim vrednostima hormona aldosterona

ako je Vaše stanje ili terapija koju uzimate povezano sa zadržavanjem natrijuma npr. kortikoidi/steroidi.

Dok primate ovaj lek, povremeno će se proveravati koncentracije elektrolita u serumu, ravnoteža vode i acidobazni status, zajedno sa kliničkom slikom.Kako bi se izbeglo oštećenje mozga sindrom osmotske demijelinizacije, Vaš lekar će se postarati da koncentracija natrijuma u Vašoj krvi ne poraste prebrzo.Ako se rastvor koristi kao rastvarač za kompatibilne koncentrate lekova i elektrolita, Vaš lekar će razmotriti bezbednosne informacije leka koji se rastvara lekom Natrijum-hlorid Kabi.

Novorođenčad rođena pre termina ili u terminu mogu zadržavati višak natrijuma usled nezrele funkcije bubrega. Stoga će ponavljane infuzije natrijum-hlorida lekar davati isključivo nakon određivanja koncentracije natrijuma u serumu.

Drugi lekovi i lek Natrijum-hlorid Kabi

Obavestite Vašeg lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru ukoliko primate, donedavno ste primali ili ćete možda primati bilo koje druge lekove.Lek Natrijum-hlorid Kabi rastvor za infuziju se ne preporučuje ukoliko uzimate/primenjujete kortikoide/steroide i karbenoksolon za lečenje čira na želucu jer su povezani sa zadržavanjem natrijuma i vode u organizmu uz skupljanje vode u tkivima i visok krvni pritisak.

Primena leka Natrijum-hlorid Kabi sa hranom i pićima

Nije poznat bilo kakav negativan uticaj kada se rastvor za infuziju Natrijum-hlorid Kabi primenjuje istovremeno sa hranom i pićima.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što primite ovaj lek.

Primena leka Natrijum-hlorid Kabi rastvora za infuziju se ne smatra rizičnom za vreme trudnoće ili dojenja ako se primenjuje u skladu sa preporučenim dozama i ograničenjima za primenu, kontraindikacijama i opštim merama opreza za upotrebu i dokle god je kontrolisana ravnoteža elektrolita soli i tečnosti.

Kada se leku Natrijum-hlorid Kabi rastvoru za infuziju dodaje neki drugi lek, moraju se posebno uzeti u obzir svojstva tog leka i njegova upotreba za vreme trudnoće i dojenja. O tome će Vas obavestiti Vaš lekar.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Natrijum-hlorid Kabi nema uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

3. Kako se primenjuje lek Natrijum-hlorid Kabi

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kako Vam je to objasnio Vaš lekar, farmaceut ili medicinska sestra. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom

Lek Natrijum-hlorid Kabi rastvor za infuziju ćete primiti u bolnici od strane Vašeg lekara ili medicinskesestre.Lek ćete primiti intravenskim putem u venu u vidu infuzije.Količina leka i brzina infuzije će zavisiti od Vašeg stanja. Vaš lekar će odrediti odgovarajuću dozu leka Natrijum-hlorid Kabi za Vas.

slučaju npr. povećane telesne temperature, proliva ili povraćanja, Vaš lekar će zameniti dodatni gubitak zavisno od volumena i sastava izgubljene tečnosti.

Maksimalna dozaDobićete do 40 mL leka Natrijum-hlorid Kabi po kg telesne mase na dan. To znači da ćete primiti do 6 mmol natrijuma po kg telesne mase dnevno.Starije osobe će se pažljivo pratiti. Kod starijih pacijenata može biti potrebno prilagođavanje navedene doze, kako bi se izbegli cirkulatorni i bubrežni problemi.

Primena kod deceVaš lekar će odrediti dozu za Vaše dete pojedinačno.

Ako ste primili više leka Natrijum-hlorid Kabi nego što treba

Malo je verovatno da ćete primiti više infuzije nego što bi trebalo, jer primenu nadgleda lekar ili medicinska sestra koji će Vas pratiti tokom terapije. Međutim, ukoliko sumnjate da ste primili više leka Natrijum-hlorid Kabi nego što treba, obavestite o tome Vašeg lekara ili medicinsku sestru.Predoziranje može dovesti do abnormalno visokih vrednosti tečnosti, koncentracije natrijuma i hlorida u Vašoj krvi, nakupljanja tečnosti u tkivu edem i/ili visokih vrednosti kiselih materija u Vašoj krvi. Prvi znaci predoziranja mogu biti žeđ, konfuzija, preznojavanje, glavobolja, slabost, pospanost ili ubrzan srčani rad.Ako se koncentracija natrijuma prebrzo poveća, može doći do oštećenja Vašeg mozga sindrom osmotske demijelinizacije.Ukoliko dođe do slučajnog predoziranja, lečenje će biti prekinuto i lekar će Vas pregledati u cilju utvrđivanja znakova i simptoma koji bi mogli bili povezani sa upotrebom leka. Može biti potrebno uklanjanje viška tečnosti iz organizma. Vaš lekar će odlučiti o daljoj primeni lekova ili drugim merama normalizacije koncentracije elektrolita, ravnoteže vode i acidobazne ravnoteže.

Ako imate dodatna pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primaju ovaj lek.

Veoma česta neželjena dejstva

mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

hiperhidratacija povećana količina tečnosti u telu i srčana isuficijencija kod pacijenata sa poremećajem srčanog rada ili plućnim edemom nakupljanje tečnosti u plućima

poremećaji elektrolita soli

Česta neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

velike zapremine ovog rastvora mogu dovesti do razblaženja sastavnih delova krvi i smanjenja hematokrita volumen crvenih krvnih zrnaca u jedinici pune krvi

Ostala neželjena dejstva su:

Akumulacija tečnosti u tkivu edemi

Povišena telesna temperatura

Infekcija na mestu primene, lokalni bol ili reakcija

Iritacija vene, venska tromboza nastajanje krvnog ugruška ili flebitis zapaljenje vene, koji se šire od mesta primene

Ekstravazacija izlaženje rastvora iz vene u okolna tkiva tokom intravenske infuzije

Vaš lekar će Vas nadgledati tokom primene ovog leka i ukoliko dođe do pojave bilo kog neželjenog dejstva, prekinuće lečenje.

Prijavljivanje neželjenih reakcijaUkoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

5. Kako čuvati lek Natrijum-hlorid Kabi

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.Ne smete koristiti lek Natrijum-hlorid Kabi posle isteka roka upotrebe naznačenog na pakovanju„Važi do:“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Rok upotrebe nakon otvaranja: nakon otvaranja upotrebiti odmah.Rok upotrebe nakon mešanja sa drugim lekovima:Videti u Sažetku karakteristika leka odnosno uputstvu za lek, leka koji se dodaje. Pre dodavanja bilo kog leka treba proveriti hemijsku i fizičku stabilnost leka.Sa mikrobiološkog stanovišta, proizvod treba upotrebiti odmah nakon mešanja sa drugim lekovima. Ukoliko se ne primeni odmah, vreme i uslovi čuvanja proizvoda pre upotrebe su odgovornost korisnika i uobičajeno ga ne bi trebalo čuvati duže od 24 sata na temperaturi od 2 do 8 ºC, kada se rastvaranje/razblaživanje vrši u kontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

Ne koristiti lek ukoliko je:- pakovanje oštećeno;- ako rastvor nije bistar i bezbojan.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Natrijum-hlorid Kabi

Aktivna supstanca je natrijum-hlorid.

Pomoćne supstance su: hlorovodonična kiselina, natrijum-hidroksid i voda za injekcije

1000 mL rastvora sadrži:Natrijum-hlorid 9,0gNa

154 mmol/L

154 mmol/L

titrabilna kiselost: <1 mmol NaOHteoretska osmolarnost: 308 mosm/LpH vrednost: 4,5-7,0

Kako izgleda lek Natrijum-hlorid Kabi i sadržaj pakovanja

Rastvor za infuziju 0,9% Natrijum-hlorid Kabi je bistar, bezbojan rastvor.

Unutrašnje pakovanje leka može biti staklena boca, plastična boca ili kesa.

Unutrašnje pakovanje leka, staklena boca, 500 mL je od bezbojnog stakla, hidrolitičke otpornosti tip II sa halobutil gumenim čepom i aluminijumskim zatvaračem.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 20 staklenih boca od 500 mL i Uputstvo za lek.

Unutrašnje pakovanje je poliolefinska kesa freeflex koja se sastoji od unutrašnje kese koja je napravljena od fleksibilnog filma tip A SF9 ili B M312, sa dva ulazna porta za injekciju i primenu, i zaštitne kese koja je napravljena od poliolefina. Jedan port služi za injektovanje dodavanjelekova uz pomoć igle ili bez korišćenja igle. Drugi port se koristi za infuziju administraciju sadržaja freeflex kese pacijentu.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 10 freeflex kesa sa po 1000 mL; 30 freeflex kesa sa po 250 mL i 20 freeflex kesa sa po 500 mL leka Natrijum-hlorid Kabi i Uputstvo za lek.

Unutrašnje pakovanje je i plastična boca od polietilena PE za sve veličine pakovanja: 100 mL; 250 mL i 500 mL.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi: 40 plastičnih boca od 100 mL, 20 plastičnih boca od 250 mL ili 10 plastičnih boca od 500 mL i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođačNosilac dozvole:

FRESENIUS KABI D.O.O. BEOGRAD, Bulevar Milutina Milankovića 9 ž, Beograd

Proizvođač:

Pakovanje boca staklena, 20 x 500 mL1. FRESENIUS KABI DEUTSCHLAND GMBH, Freseniusstrasse 1, Friedberg, Nemačka2. FRESENIUS KABI ITALIA S.R.L.,Via Camagre 41/43, Isola della Scala VR, Italija3. FRESENIUS KABI ESPANA SA, Dr. Ferran, 12 Vilassar de Dalt, Barcelona, Španija

4. FRESENIUS KABI POLSKA SP.Z O.O., ul. Sienkiewicza 25, Kutno, Poljska

Pakovanje, kesa, 10 x 1000 mL; 20 x 500 mL i 30 x 250 mL1. FRESENIUS KABI DEUTSCHLAND GMBH, Freseniusstrasse 1, Friedberg, Nemačka2. FRESENIUS KABI NORGE AS, Svinesundsveien 80 and Svinesundsveien 336, Halden, Norveška 3. FRESENIUS KABI FRANCE-LOUVIERS, 6 rue du Rempart, Louviers, Francuska

Pakovanje boca plastična, 10 x 500 mL; 20 x 250 mL i 40 x 500 mL1. FRESENIUS KABI DEUTSCHLAND GMBH, Freseniusstrasse 1, Friedberg, Nemačka2. FRESENIUS KABI ITALIA S.R.L.,Via Camagre 41/43, Isola della Scala VR, Italija3. FRESENIUS KABI ESPANA SA, Dr. Ferran, 12 Vilassar de Dalt, Barcelona, Španija4. FRESENIUS KABI POLSKA SP.Z O.O., ul. Sienkiewicza 25, Kutno, Poljska

tampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je

odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi , tj. da navede samo tog proizvođača, aostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Septembar, 2019.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

515-01-00422-18-002 Natrijum-hlorid Kabi, staklena boca, 20 x 500 mL od 06.09.2019.515-01-00423-18-002 Natrijum-hlorid Kabi, kesa, 10 x 1000 mL od 06.09.2019.

515-01-04792-17-003 Natrijum-hlorid Kabi, boca plastična, 40 x 100 mL od 24.09.2019.515-01-04792-17-002 Natrijum-hlorid Kabi, boca plastična, 20 x 250 mL od 24.09.2019.515-01-04792-17-001 Natrijum-hlorid Kabi, boca plastična, 10 x 500 mL od 24.09.2019.515-01-04777-17-001 Natrijum-hlorid Kabi, kesa, 30 x 250 mL od 24.09.2019.515-01-04777-17-002 Natrijum-hlorid Kabi, kesa, 20 x 500 mL od 24.09.2019.

------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Nadoknada izotonične tečnosti kod hipotonične ili izotonične dehidratacije.Kratkotrajna intravaskularna nadoknada volumena.Rastvarač za kompatibilne lekove i elektrolite.Vlaženje zavoja za previjanje rana.

Doziranje i način primene

Doze se mogu prikazati u obliku mEq ili mmol natrijuma, kao masa natrijuma ili kao masa natrijumove soli 1 g NaCl = 394 mg natrijuma, po 17,1 mEq ili 17,1 mmol natrijuma i hlora.

Doza, brzina i trajanje primene zavise od individualnih potreba pacijenta za tečnošću i elektrolitima, što zavisi od nekoliko faktora, kao što su starost, telesna masa, klinička slika, terapija koja se primenjuje istovremeno, a posebno hidratacijsko stanje pacijenta, klinički i laboratorijski odgovor na terapiju.

Tokom terapije moraju se pratiti ravnoteža tečnosti i koncentracije elektrolita u plazmi.

Osim ako nije drugačije propisano od strane lekara, preporučuju se sledeće doze za terapiju izotonične ekstracelularne dehidratacije:- za odrasle: 500 mL do 3 litra/24 sata- za novorođenčad i decu: 20 do 100 mL tokom 24 sata i po kg telesne mase, zavisno od uzrasta i ukupne telesne mase.

Maksimalna brzina infuzije:

Maksimalnu brzinu infuzije treba prilagoditi u zavisnosti od kliničke slike pacijenta.

Kako bi se sprečio razvoj sindroma osmotske demijelinizacije, porast koncentracije natrijuma u serumu ne sme da prelazi 9 mmol/L/dan. Kao opšta preporuka, stopa korekcije od 4 do 6 mmol/L/dan adekvatna je u većini slučajeva, zavisno od stanja pacijenta i pratećih faktora rizika videti odeljke Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka, Neželjena dejstva i Predoziranje.

Maksimalna dnevna doza:

Maksimalna dnevna doza zavisi od potreba pacijenta za tečnošću i elektrolitima.Ne treba prekoračiti dnevni unos tečnosti od 40 mL/kg telesne mase, odnosno približno 6 mmol natrijuma/kg telesne mase po danu.Nedostatak natrijuma se može proceniti korišćenjem sledeće formule: deficit Na

mmol = željeni nivo Na

stvarni nivo Na

x kg telesne mase x 0,2 ekstracelularni volumen je telesna masa u kg x 0,2.

Kod odraslih, koncentracije natrijuma od 3 – 6 mmol natrijuma/kg telesne mase su klasifikovane kao standardne, a za decu 3 – 5 mmol/kg telesne mase.

Svi dodatni gubici usled povišene telesne temperature, proliva, povraćanja itd moraju se nadoknaditi prema volumenu i sastavu izgubljene tečnosti.U slučaju primene velike zapremine ovog rastvora, treba razmotriti upotrebu izbalansiranog kristaloidnog rastvora sa smanjenim sadržajem hlorida kako bi se izbegla hiperhloremijska acidoza.

Starija populacijaU osnovi se primenjuje ista doza kao za odrasle, ali je potreban oprez kod pacijenata koji boluju od drugih bolesti, kao što su insuficijencija srca ili bubrega, koje su učestalije kod starijih pacijenata.

Pedijatrijska populacijaBrzina infuzije i maksimalna dnevna doza treba da budu prilagođene individualnim potrebama za vodom i elektrolitima, kao i uzrastu, telesnoj masi i kliničkoj slici pedijatrijskog pacijenta.

slučaju teške dehidratacije, preporučuje se bolus od 20 mL/kg telesne mase u prvom satu terapije. Prilikom primene ovog rastvora, potrebno je uzeti u obzir ukupan dnevni unos tečnosti.

Doziranje, dužina primene, kao i način primene moraju biti u skladu sa odgovarajućim zahtevima za razblaženi/rastvoreni lek. Preporučuje se primena 50 do 250 mL ovog rastvora po dozi kada se koristi kao rastvarač za kompatibilne lekove i elektrolite.

Način primeneIntravenska primena.Za vlaženje zavoja.

Za uputstva o pripremi i primeni rastvora u slučaju dodavanja kompatibilnog leka, videti sažetak karakteristika leka i uputstvo za lek koji se dodaje. Videti i odeljke Inkompatibilnost i Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom.

Kontraindikacije

Preosetljivost na aktivnu supstancu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci navedenih u odeljku Lista pomoćnih supstanci.- Hiperhidratacija.

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Posebnu pažnju treba obratiti kod primene leka Natrijum-hlorid Kabi, 0,9% kod pacijenata sa:- hipokalemijom- hipernatremijom- hiperhloremijom- bolestima koje zahtevaju ograničen unos natrijuma npr. srčana insuficijencija, generalizovani ili periferniedem, plućni edem, hipertenzija, pre-eklampsija, teška bubrežna insuficijencija, hiperaldosteronizam, istovremena primena lekova koji uzrokuju zadržavanje natrijuma, videti odeljak Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija.

Klinički status pacijenta i laboratorijske parametre koncentraciju elektrolita u krvi i urinu, promenu balansa tečnosti i acido-baznu ravnotežu treba pratiti na adekvatan način, posebno tokom primene većih volumena ovog rastvora.

Kako bi se sprečio razvoj sindroma osmotske demijelinizacije, porast nivoa natrijuma u serumu ne sme da prelazi 9 mmol/L/dan. Kao opšta preporuka, stopa korekcije od 4 do 6 mmol/L/dan adekvatna je u većini slučajeva, zavisno od stanja pacijenta i pratećih faktora rizika.

Treba voditi računa da ne dođe do hiperhidratacije usled predoziranja. Kod pacijenata sa srčanom insuficijencijom ili teškom bubrežnom insuficijencijom treba uzeti u obzir povećani rizik od hiperhidratacije i prilagoditi doziranje.

Pedijatrijska populacija

Kod prevremeno rođene dece prematurusa i novorođenčadi može doći do preteranog zadržavanja natrijuma usled nerazvijene funkcije bubrega. Zbog toga se kod prematurusa i novorođenčadi ponavljanje infuzije fiziološkog rastvora može dati samo nakon određivanja natrijuma u serumu.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Interakcije povezane sa unosom natrijuma:

Kombinacije koje se ne preporučuju:

videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Kortikoidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi i karbenoksolon povezani su sa retencijom natrijuma i vode uz pojavu edema i hipertenzije.

Savetuje se oprez kod pacijenata na terapiji litijumom. Natrijum-hlorid može povećati renalni klirens litijuma.

Plodnost, trudnoća i dojenje

TrudnoćaPostoje ograničeni podaci o primeni ovog leka kod trudnica. Ti podaci ne ukazuju na direktna ili indirektna štetna dejstva ovog leka, s obzirom na reproduktivnu toksičnost videti odeljak Pretklinički podaci o bezbednosti leka u Sažetku karakteristika leka.

Budući da su koncentracije natrijuma i hlorida slične onima u ljudskom organizmu, ne očekuju se nikakva štetna dejstva ako se lek primenjuje onako kako je indikovano. Stoga se lek Natrijum-hlorid Kabi može primenjivati onako kako je indikovano.

Ipak, potreban je oprez u prisustvu pre-emklampsije videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka u Sažetku karakteristika leka.

DojenjeBudući da su koncentracije natrijuma i hlorida slične onima u ljudskom organizmu, ne očekuju se nikakva štetna dejstva ako se lek primenjuje onako kako je indikovano. Ovaj lek može se primenjivati tokom dojenja, ako je potrebno.

PlodnostNema podataka.

Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Lek Natrijum-hlorid Kabi nema ili ima zanemarljiv uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Neželjena dejstva

Neželjena dejstva su prema učestalosti podeljena na: veoma česta ≥ 1/10, česta ≥ 1/100 do < 1/10, povremena ≥ 1/1.000 do < 1/100, retka

1/10.000 do <1/1.000 i nepoznata ne može se proceniti na

osnovu dostupnih podataka.

Poremećaji metabolizma i ishrane

Pri primeni rastvora elektrolita, zabeležena su sledeća neželjena dejstva:- Hiperhidratacija i srčani zastoj kod pacijenata sa srčanim poremećajima ili plućnim edemom veoma često- Poremećaji elektrolita veoma često- Edem usled preopterećenja vodom/natrijumom nepoznata učestalost

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene nepoznata učestalost

Neželjene reakcije mogu biti posledica tehnike primene, a uključuju febrilne reakcije, infekciju i bol na mestu primene, lokalnu reakciju, iritaciju vena, vensku trombozu ili flebitis koji se šire od mesta injekcije i ekstravazaciju.

Razblaženje kod visokih doza često dovodi do sličnih efekata i u razređivanju komponenata krvi npr. faktora koagulacije i drugih proteina plazme, zatim smanjene vrednosti hematokrita.

Kada se 0,9% rastvor natrijum-hlorida koristi kao rastvarač za injekcione oblike drugih lekova, prirodadodate supstance/leka odrediće verovatnoću pojave bilo kojih drugih neželjenih efekata.

slučaju pojave neželjenih dejstava, primenu infuzije treba prekinuti.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijafax: +381 011 39 51 131website: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

Predoziranje

Simptomi i znaci

Predoziranje lekom Natrijum-hlorid Kabi može dovesti do hipervolemije sa zategnutom kožom, venske staze, plućnog ili cerebralnog edema, kao i poremećaja u elektrolitnoj i acido-baznoj ravnoteži.

Brzo povećanje nivoa natrijuma u serumu kod pacijenata sa hroničnom hiponatremijom može dovesti do sindroma osmotske demijelinizacije videti odeljak Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka.

Prvi znaci predoziranja mogu biti žeđ, konfuzija, preznojavanje, glavobolja, slabost, somnolencija ili tahikardija. U slučaju teške hipernatremije može doći do hipertenzije ili hipotenzije, respiratornog kolapsa ili kome.

Terapija predoziranja

ovim slučajevima, infuziju treba odmah prekinuti i primeniti neki od brzodelujućih diuretika npr. furosemid, kako bi se povećala renalna eliminacija i postigao odgovarajući negativni balans uz pažljivo praćenje elektrolita u plazmi i acido-bazne ravnoteže.

slučaju pojave oligurije ili anurije, neohodno je uklanjanje tečnosti hipertoničnom hemofiltracijom.

Lista pomoćnih supstanci

Natrijum-hidroksid Hlorovodonična kiselinaVoda za injekcije

Inkompatibilnost

Pri mešanju sa drugim lekovima trebalo bi voditi računa o inkompatibilnosti, proveravajući moguću promenu boje i/ili stvaranje taloga, nerastvornog kompleksa ili kristala.

Pre dodavanja drugog leka potrebno je proveriti podatke o kompatibilnosti u Sažetku karakteristika leka odnosno Uputstva za lek, leka koji se dodaje.

Ako ne postoje studije kompatibilnosti sa određenim lekom, rastvor 0,9% natrijum-hlorida ne treba mešati sa tim lekom.Ako se rastvoru dodaju drugi lekovi, treba obratiti pažnju na higijenske uslove, potpuno mešanje i kompatibilnost.

Kada je lek dodat 0,9% rastvoru natrijum hlorida, mešavinu treba primeniti odmah.

Rok upotrebe

Rok upotrebe neotvorenog leka: 3 godineRok upotrebe nakon mešanja 0,9% rastvora natrijum-hlorida sa drugim lekovima:Videti u Sažetku karakteristika leka odnosno Uputstvu za lek, leka koji se dodaje. Pre dodavanja bilo kog leka treba proveriti hemijsku i fizičku stabilnost leka. Sa mikrobiološkog stanovišta, proizvod treba upotrebiti odmah nakon mešanja sa drugim lekovima. Ukoliko se ne primeni odmah, vreme i uslovi čuvanja proizvoda pre upotrebe su odgovornost korisnika i uobičajeno ga ne bi trebalo čuvati duže od 24 sata na temperaturi od 2 do 8 ºC kada se rastvaranje/razblaživanje vrši u kontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje leka može biti staklena boca, plastična boca ili kesa.

Unutrašnje pakovanje leka, staklena boca, 500 mL je od bezbojnog stakla, hidrolitičke otpornosti tip II sa halobutil gumenim čepom i aluminijumskim zatvaračem.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 20 staklenih boca od 500 mL i Uputstvo za lek.

Unutrašnje pakovanje je poliolefinska kesa freeflex koja se sastoji od unutrašnje kese koja je napravljena od fleksibilnog filma tip A SF9 ili B M312, sa dva ulazna porta za injekciju i primenu, i zaštitne kese koja je napravljena od poliolefina. Jedan port služi za injektovanje dodavanjelekova uz pomoć igle ili bez korišćenja igle. Drugi port se koristi za infuziju administraciju sadržaja freeflex kese pacijentu.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 10 freeflex kesa sa po 1000 mL leka Natrijum-hlorid Kabi i Uputstvo za lek.

Unutrašnje pakovanje je i plastična boca od polietilena PE za sve veličine pakovanja: 100 mL; 250 mL i 500 mL.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi: 40 plastičnih boca od 100 mL, 20 plastičnih boca od 250 mL ili 10 plastičnih boca od 500 mL i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Ne koristiti ukoliko je pakovanje oštećeno. Koristiti samo bistar i bezbojan rastvor.Mešanje 0,9% rastvora natrijum-hlorida sa drugim lekovima se mora izvoditi u kontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.Rastvori bez konzervanasa su namenjeni samo za jednokratnu upotrebu.Nakon otvaranja upotrebiti odmah.

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji