Natrijum hlorid 0.9% B.Braun 9g/L rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Natrijum hlorid 0.9% B.Braun rastvor za infuziju; 9g/L; boca plastična Ecoflac plus, 10x250mL

  • ATC: B05XA03
  • JKL: 0175585
  • EAN: 4030539137874
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: Z
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Natrijum hlorid 0.9% B.Braun rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Natrijum hlorid 0.9% B.Braun na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Natrijum hlorid 0.9% B.Braun kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun; 9 g/L; rastvor za infuzijunatrijum-hlorid

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Kako se primenjuje lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun i čemu je namenjen

Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun je rastvor natrijum-hlorida koji se primenjuje intravenski kao infuzija.Sadrži natrijum-hlorid u koncentraciji sličnoj koncentraciji soli u Vašoj krvi.

Primićete ovaj lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun za nadoknadu tečnosti i soli u slučaju da:

imate manjak tečnosti izotonična dehidratacija

imate istovremen manjak tečnosti i koncentracije natrijuma hipotonična dehidracija

imate niske koncentracije hlorida u krvi i visok pH krvi hipohloremijska alkaloza

imate gubitak natrijuma ili hlorida

Rastvor se takođe koristi:

za kratkotrajnu nadoknadu zapremine Vaše krvi po gubitku krvi,

kao sredstvo za rastvaranje drugih elektrolita ili lekova,

spolja za irigaciju rane i za vlaženje tamponada i dresinga rane.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun ne smete primati:

ukoliko imate previše tečnosti u organizmu hiperhidratacija

ako Vam je rečeno da imate ozbiljan porast natrijuma ili hlorida u krvi teška hipernatremija ili teškahiperhloremija.

Upozorenja i mere opreza

Pacijenti koji imaju akutno oboljenje, bol, infekcije, opekotine, poremećaje centralnog nervnog sistema, poremećaje rada srca, jetre i bubrega, ili stanja nakon operacije, i pacijenti na terapiji lekovima koji deluju poput vazopresina hormona koji reguliše količinu telesnih tečnosti su posebno izloženi riziku od razvoja abnormalno niskih koncentracija natrijuma u krvi akutna hiponatremija. Ova stanja mogu dovesti do otokamozga opasnog po život hiponatremijska encefalopatija, moždani edem.

Žene u reproduktivnom periodu i pacijenti sa ozbiljnim oboljenjima mozga poput zapaljenja membrana koje okružuju mozak meningitis ili povrede mozga intrakranijalno krvarenje, cerebralna kontuzija su posebno izloženi riziku od ozbiljnog i po život opasnog otoka mozga, izazvanog abnormalno niskim koncentracijamanatrijuma u krvi.

Razgovarajte sa svojim lekarom pre nego što primenite lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun ukoliko imate neko od sledećih stanja:

ukoliko je koncentracija kalijuma u krvi ispod referentnih vrednosti hipokalemija- ukoliko je koncentracija natrijuma u krvi iznad referentnih vrednosti hipernatremija- ukoliko je koncentracija hlorida u krvi iznad referentnih vrednosti hiperhloremija- kod oboljenja kod kojih unos natrijuma mora biti ograničen, kao što su srčana oboljenja srčana slabost, teška bubrežna oboljenja teška bubrežna insuficijencija, otok telesnih tkiva usled preteranog zadržavanja vode u njima opšti edemi, voda u plućima plućni edem, visok krvni pritisak hipertenzija, ili eklampsija, poremećaj sa povišenim krvnim pritiskom, grčevima i otocima edemi, koji se javlja tokom trudnoće.

Tokom primanja ovog rastvora, povremeno će se proveravati koncentracija elektrolita u serumu, balans vode i kiselinsko-bazni status.

Ukoliko je potrebna primena brze infuzije, pratiće se funkcija srca i pluća.

Da bi se izbeglo oštećenje mozga sindrom osmotske demijelinacije, Vaš lekar će se pobrinuti da se koncentracija natrijuma u krvi ne povećava brzo.

Ako se rastvor koristi kao sredstvo za rastvaranje drugih elektrolita ili lekova, Vaš lekar će razmotriti informacije o bezbednosti leka koji se rastvara ili je razblažen u rastvoru natrijum-hlorid 9 mg/mL.

Deca su u posebnom riziku od ozbiljnog i po život opasnog otoka mozga, izazvanog abnormalno niskim koncentracijama natrijuma u krvi.

Prevremeno rođene ili bebe rođene u terminu mogu zadržati višak natrijuma usled nezrele bubrežne funkcije. Zbog toga će doktor ponovljenu infuziju natrijum-hlorida dati tek nakon utvrđivanja koncentracija natrijuma u serumu.

Drugi lekovi i lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.Vaš lekar će obratiti posebnu pažnju ako uzimate lekove koji zadržavaju natrijum na primer kortikosteroideili nesteroidne antiinflamatorne lekove, što može izazvati zadržavanje tečnosti u tkivima edemi.

Vaš lekar će primeniti ovaj rastvor uz poseban oprez ukoliko uzimate neki od sledećih lekova koji delujupoput vazopresina ili pojačavu dejstvo vazopresina i povećavaju rizik od niskih koncentracija natrijuma u krvi hiponatremija:

karbamazepin i oksikarbazepin, koji se koriste za lečenje epilepsije

klofibrat, koji se koristi za lečenje visokog nivoa masti u krvi

vinkristin i ifosfamid, koji se koriste za lečenje karcinoma

ciklofosfamid, koji se koristi za lečenje karcinoma i autoimunih bolesti

selektivne inhibitore ponovnog preuzimanja serotonina SSRI, koji se koriste za lečenje depresije

antipsihotike, koji se koriste za lečenje psihijatrijskih poremećaja

opioidne narkotike, koji se koriste za ublažavanje jakih bolova

nesteroidne antiinflamatorne lekove NSAIL, koji se koriste za ublažavanje blagog do umerenog bola i za lečenje zapaljenja u telu

hlorpropamid, koji se koristi za lečenje dijabetes melitusa visoka koncentracija šećera u krvi nakon obroka

desmopresin, koji se koristi za lečenje dijabetes insipidusa ekstremna žeđ i kontinuirano stvaranje velikih količina razblaženog urina

oksitocin, koji se koristi tokom porođaja

vazopresin i terlipresin, koji se koriste za lečenje „krvarenja varikoziteta ezofagusa“ uvećanih venau digestivnom traktu uzrokovane bolestima jetre

3, 4-metilendioksi-N-metamfetamin, MDMA, 'ekstazi', ilegalne narkotike

diuretike, lekove koji povećavaju izlučivanje urina

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

TrudnoćaNe postoji dovoljno podataka o primeni leka Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun kod trudnica.Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun možete koristiti kako je navedeno.Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun će biti primenjen sa posebnim oprezom ako imate poremećaj koji se može pojaviti tokom trudnoće, nazvan eklampsija simptomi su visok krvni pritisak, grčevi, otoci.

DojenjeKomponente leka Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun se izlučuju u majčino mleko. Kako su koncentracije natrijuma i hlorida slične onim u ljudskom telu ne očekuju se štetni efekti ukoliko se proizvod koristi kao što je naznačeno. Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun može se koristiti tokom dojenja, ukoliko je to neophodno.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun nema uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži 154 mmol natrijuma po litru. Savetuje se poseban oprez prilikom upotrebe kod pacijenata koji su na dijeti u kojoj se kontroliše unos natrijuma.

3. Kako se primenjuje lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Lek je namenjen za intravensku primenu ili se koristi za ispiranje i vlaženje. Pre i tokom primene infuzije, lekar može pratiti ravnotežu tečnosti i koncentracije elektrolita uključujući natrijum u krvi, posebno kod pacijenata sa povećanom sintezom vazopresina hormona koji reguliše količinu telesnih tečnosti kao i kod pacijenata na terapiji lekovima koji deluju poput vazopresina, jer postoji rizik od abnormalno niskih koncentracija natrijuma u krvi hiponatremija. Videti odeljke „Upozorenja i mere opreza“, „ Drugi lekovi ilek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun “ i „ Moguća neželjena dejstva“.

Doza rastvora koju ćete primiti zavisi od Vaših potreba za vodom i solima elektrolitima.

Maksimalna doza

Uobičajena maksimalna doza za odraslu osobu je 40 mL po kg telesne mase na dan. To znači da ćete primiti do 6 mmol natrijuma po kg telesne mase dnevno.

slučaju npr. groznice, dijareje ili povraćanja Vaš lekar će nadoknaditi gubitak u zavisnosti od obima i sastava izgubljene tečnosti.

Brzina primene zavisiće od potreba za vodom i solima elektrolitima.

Starije osobe će se pažljivo kontrolisati. Kod starijih pacijenata, može biti neophodno da se koriguje navedena doza kako bi se izbegli problemi sa cirkulacijom i bubrezima zbog hidratacije.

Izuzetno, ako je potrebna hitna nadoknada izgubljenog volumena krvi, ovaj rastvor možete primiti putem brze infuzije pod pritiskom. Tada se mora strogo voditi računa da se iz boce i infuzionog seta izbaci sav vazduh pre početka infuzije.

Potrebna količina za ispiranje rane i vlaženje zavisi od individualnih potreba.

Pedijatrijska populacija

Lekar će odrediti dozu za Vaše dete individualno.

Ako ste primili više leka Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun nego što treba

Prekomerna doza može da dovede do nedozvoljeno velike količine tečnosti, natrijuma i hlorida u Vašoj krvi, nakupljanja tečnosti edemi, i/ili visokih koncentracija kiselih supstanci u Vašoj krvi Vaša krv postaje kisela.

Prvi znak predoziranja može biti žeđ, konfuzija, preznojavanje, glavobolja, slabost, pospanost ili ubrzan rad srca tahikardija.

Ukoliko se koncentracija natrijuma naglo povećava, može doći do oštećenja mozga sindrom osmotske demijelinizacije. U tom slučaju infuzija će biti odmah zaustavljena. Osim toga, mogu Vam biti date tablete za izbacivanje tečnosti kako bi se povećalo izlučivanje mokraće. Koncentracije elektrolita u krvi biće stalno kontrolisane. Vaš lekar će doneti odluku o potrebi za daljom terapijom ili drugim merama u cilju normalizovanja koncentracije elektrolita u serumu, balansa tečnosti i kiselinsko-bazne ravnoteže.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Neželjena dejstva nepoznate učestalosti ne može se proceniti na osnovu dostupnih podatakaZa hipotonične rastvore:• Bolnički stečene abnormalno niske koncentracije natrijuma u krvi hiponatremija • Oticanje mozga moždani edem usled abnormalno niskih koncentracija natrijuma u krvi hiponatremijska encefalopatija. Ovo može prouzrokovati ireverzibilno oštećenje mozga i smrtni ishod. Simptomi uključuju glavobolju, mučninu, povraćanje, napade, umor i nedostatak energije.

Prijavljivanje neželjenih reakcijaUkoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ilimedicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun posle isteka roka upotrebe naznačenog na pakovanju nakon „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Rok upotrebe posle razblaživanja ili rastvaranja lekova u Natrijum-hlorid 0.9% B. Braun, rastvor za infuziju:

Videti u Sažetku karakteristika leka odnosno Uputstvu za lek, leka koji se dodaje. S mikrobiološke tačke gledišta rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu. Ako se odmah ne upotrebi, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik, a ono ne bi smelo da bude duže od 24 sata na temperaturi od 2 °C do 8 °C.

Nemojte koristiti ovaj lek ako primetite sledeće: zamućenje rastvora, čestice suspendovane u rastvoru, oštećenje boce ili zatvarača.Boca je namenjena samo za jednokratnu upotrebu. Nakon jednokratne primene bocu i preostalu količinu rastvora treba uništiti na propisan način.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun

Aktivna supstanca je natrijum-hlorid.1000 mL rastvora za infuziju sadrži 9,0 g natrijum-hlorida. Pomoćna supstanca je voda za injekcije.

Kako izgleda lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun i sadržaj pakovanja

Lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun je bistar, bezbojan rastvor natrijum-hlorida u vodi.

Unutrašnje pakovanje leka je plastični kontejner od polietilena niske gustine LDPE, Ecoflac plus sa Twincap zatvaračem, koji sadrži 50 mL, 100 mL, 250 mL, 500 mL ili 1000 mL rastvora za infuziju.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 20 plastičnih boca od 50 mL, 20 plastičnih boca od 100 mL, 10 plastičnih boca od 250 mL, 10 plastičnih boca od 500 mL ili 10 plastičnihboca od 1000 mL i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:B. BRAUN ADRIA RSRB D.O.O. BEOGRADMilutina Milankovića 11g, Beograd – Novi Beograd

Proizvođači Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun, 20x100mL:1. B. BRAUN MELSUNGEN AG, Am Schwerzelshof 1, Melsungen, Nemačka

2. S.C. B. BRAUNPHARMACEUTICALS S.A., Str. Louis Pasteur nr. 2, Temišvar, Rumunija

3. B. BRAUN MEDICAL, SA, Ctra. de Terrassa, 121, Rubi Barcelona, Španija

Proizvođači Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun, 20x50mL; Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun, 10x250mL iNatrijum hlorid 0.9 % B. Braun, 10x500mL:1. B. BRAUN MELSUNGEN AG, Am Schwerzelshof 1, Melsungen, Nemačka

2. B. BRAUN MEDICAL, SA, Ctra. de Terrassa, 121, Rubi Barcelona, Španija

Proizvođači Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun, 10x1000mL1. B. BRAUN MELSUNGEN AG, Am Schwerzelshof 1, Melsungen, Nemačka

2. B. BRAUN MEDICAL, SA, Ctra. de Terrassa, 121, Rubi Barcelona, Španija

3. B. BRAUN AVITUM AG WERK GLANDORF, B. Braun Avitum AG, Kattenvenner Str. 32, Glandorf, Nemačka

Napomena:Štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi, tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

Natrijum hlorid 0.9% B.Braun; 20x50mL

515-01-03222-21-001 od 17.06.2022.

Natrijum hlorid 0.9% B.Braun; 20x100mL

515-01-03224-21-001 od 17.06.2022.

Natrijum hlorid 0.9% B.Braun; 10x250mL

515-01-03225-21-001 od 17.06.2022.

Natrijum hlorid 0.9% B.Braun; 10x500mL

515-01-03227-21-001 od 17.06.2022.

Natrijum hlorid 0.9% B.Braun; 10x1000mL

515-01-03231-21-001 od 17.06.2022.

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Nadoknada tečnosti i elektrolita u hipohloremijskoj alkalozi- Gubitak hlorida- Kratkotrajna intravaskularna nadoknada volumena- Hipotonična ili izotonična dehidratacija- Rastvor za rastvaranje kompatibilnih koncentrata elektrolita i lekova- Spolja za irigaciju rane i za vlaženje tamponada i dresinga rane

Doziranje i način primene

Doza i brzina infuzije prilagođavaju se trenutnim potrebama za vodom i elektrolitima. Pre i tokom primene leka, može biti potrebno praćenje ravnoteže tečnosti, koncentracije elektrolita u serumu i acido bazne ravnoteže, sa posebnom pažnjom na koncentraciju natrijuma u serumu kod pacijenata sa povećanim neosmotskim oslobađanjem vazopresina sindrom neadekvatne sekrecije antidiuretskog hormona, SIADH i kod pacijenata koji istovremeno primenjuju agoniste vazopresina, zbog rizika od bolnički stečene hiponatremije videti odeljke „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka, „Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija” u Sažetku karakteristika leka i „Neželjena dejstva” u Sažetku karakteristika leka.

Osmolarnost leka Natrijum hlorid 0.9% B. Braun nakon infuzije je: 308 mOsm/L.

Maksimalna dnevna doza:

Do 40 mL/kg telesne mase dnevno, što odgovara 6 mmol natrijuma na kg telesne mase. Dodatni gubitak usled npr. groznice, dijareje, povraćanja, itd treba nadoknaditi prema obimu i sastavu izgubljenih tečnosti.

Kod lečenja akutnog gubitka volumena, npr. pretećeg ili manifestnog hipovolemijskog šoka, mogu se primeniti veće doze, npr. infuzija pod pritiskom.

Brzina infuzije:

Brzina infuzije će zavisiti od individualnog stanja pacijenta videti odeljak „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka.

Stariji pacijenti:

Generalno, primenjuje se ista doza kao i kod odraslih, ali treba biti oprezan kod pacijenata sa oboljenjimakao što su srčana ili bubrežna insuficijencija, koje su često povezane sa starošću.

Deca i adolescenti:

Brzina i zapremina infuzije zavise od starosti, telesne mase, kliničkog stanja npr. opekotine, hirurške intervencije, povrede glave, infekcije, a istovremenu terapiju treba da odredi lekar sa iskustvom u primeni intravenske nadoknade tečnosti kod dece videti odeljke „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka i „Neželjena dejstva” u Sažetku karakteristika lekaU slučaju teške dehidratacije preporučuje se bolus od 20 mL/kg telesne mase u prvom satu lečenja.Prilikom primene ovog leka, treba uzeti u obzir ukupan unos tečnosti u toku dana.

Primena kao rastvarač

Kada se lek Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun koristi kao rastvarač, doziranje i brzina infuzije će prvenstveno zavisiti od prirode i režima doziranja rastvorene supstance.

Irigacija rana

Količina rastvora koji se koristi za irigaciju rana i/ili vlaženje zavisi od stvarnih potreba.

Način primeneIntravenska infuzija i/ili irigacija i vlaženje.

Prilikom primene infuzije pod pritiskom iz fleksibilnih kontejnera potrebno je ukloniti sav vazduh iz polietilenske plastične boce i seta za infuziju, pre početka infuzije.

Lista pomoćnih supstanci

Voda za injekcije

Inkompatibilnost

Kod mešanja sa drugim lekovima, treba uzeti u obzir moguće inkompatibilnosti

Rok upotrebe

Rok upotrebe neotvorenog leka3 godine

Rok upotrebe nakon otvaranjaNije primenjljivo, videti odeljak „Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom”.

Rok upotrebe posle dodavanja lekova u Natrijum hlorid 0.9 % B. Braun, rastvor za infuzijuVideti u Sažetku karakteristika leka odnosno Uputstvu za lek, leka koji se dodaje. S mikrobiološke tačkegledišta rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu. Ako se odmah ne upotrebi, odgovornostza vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik, a ono ne bi smelo da bude duže od 24 sata natemperaturi od 2 °C do 8 °C, osim ako se rastvaranje vrši pod kontrolisanim i validiranim aseptičnimuslovima.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.Za uslove čuvanja nakon razblaženja, videti odeljak „Rok upotrebe”.

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje leka je plastični kontejner od polietilena niske gustine LDPE, Ecoflac plus sa Twincap zatvaračem, koji sadrži 50 mL, 100 mL, 250 mL, 500 mL ili 1000 mL rastvora za infuziju.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 20 plastičnih boca od 50 mL, 20 plastičnih boca od 100 mL, 10 plastičnih boca od 250 mL, 10 plastičnih boca od 500 mL ili 10 plastičnihboca od 1000 mL i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Boca je namenjena samo za jednokratnu upotrebu. Posle upotrebe bocu i neiskorišćeni sadržaj baciti. Koristi se samo ukoliko je rastvor bistar i bezbojan i boca ili njen zatvarač ne pokazuju vidljive znake oštećenja.

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji