Metronidazol Kabi 5mg/mL rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Metronidazol Kabi rastvor za infuziju; 5mg/mL; boca plastična, 10x100mL

  • ATC: J01XD01
  • JKL: 0029718
  • EAN: 8606108708163
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Metronidazol Kabi rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Metronidazol Kabi na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Metronidazol Kabi kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Metronidazol Kabi, 5 mg/mL, rastvor za infuzijumetronidazol

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Metronidazol Kabi i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Metronidazol Kabi

Kako se primenjuje lek Metronidazol Kabi

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Metronidazol Kabi

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Metronidazol Kabi i čemu je namenjen

Lek Metronidazol Kabi sadrži aktivnu supstancu metronidazol.

Lek Metronidazol Kabi pripada grupi lekova koji se zovu antibiotici.

Lek Metronidazol Kabi se koristi za lečenje i sprečavanje teških infekcija izazvanih anaerobnim bakterijama posebno vrste iz roda

anaerobni

Streptococci, Fusobacteria, Clostridia

itd. Lek deluje tako što

uništava bakterije i parazite koji prouzrokuju infekcije u Vašem telu.

Ako želite da dobijete više informacija o bolesti i Vašem stanju, razgovarajte sa Vašim lekarom.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Metronidazol Kabi

Lek Metronidazol Kabi ne smete primati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na metronidazol ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka

navedene u odeljku 6. Znaci alergijske reakcije uključuju: osip, probleme sa disanjem ili gutanjem, oticanje usana, lica, grla ili jezika,

ukoliko imate ili ste ranije imali bilo koje oboljenje nervnog sistema.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primite lek Metronidazol Kabi.

Prilikom primene lekova koji sadrže metronidazol prijavljeni su slučajevi teške hepatotoksičnosti/akutne slabosti jetre, uključujući i slučajeve sa smrtnim ishodom, kod pacijenata sa

Ukoliko bolujete od

sindroma, Vaš lekar će takođe pratiti funkciju Vaše jetre češće tokom i nakon

terapije metronidazolom.

Obavestite svog lekara odmah i prestanite sa primenom metronidazola ukoliko se kod Vas jave sledeće neželjene reakcije:

bol u trbuhu, gubitak apetita, mučnina, povraćanje, povišena telesna temperatura, osećaj slabosti, zamor,

žutica, tamno prebojeni urin, svetla stolica ili stolica boje gline ili svrab.

Pri primeni metronidazola se mogu javiti po život opasne kožne reakcije

Stevens-Johnson

-ov sindrom,

toksična epidermalna nekroliza, akutna generalizovana egzantematozna pustuloza. Simptomi ovih reakcija mogu uključiti: simptome slične gripu, bolni, crveni ili ljubičasti osip na koži koji se širi i ispunjava tečnošćuili pustulozni osip koji može biti praćen povišenom telesnom temperaturom. Mogu se javiti i ranice na sluzokoži usta, grla, nosa ili genitalija. Ukoliko primetite neku od navedenih promena, prestanite sa primenom leka i odmah se javite lekaru vidite odeljak 4.

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom ukoliko imate ili ste ranije imali bilo koje oboljenje jetre ili bubrega.

Obavestite Vašeg lekara pre nego što primite lek Metronidazol Kabi: - ukoliko ste trudni, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću. Lek Metronidazol Kabi ne treba primati za vreme trudnoće, osim ukoliko lekar smatra da je to neophodno;

Drugi lekovi i lek Metronidazol Kabi

Obavestite Vašeg lekara ako uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove. Ovo uključuje i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta, kao i biljne lekove. Ovo je važno jer lek Metronidazol Kabi može imati uticaja na dejstvo nekih drugih lekova. Takođe, neki drugi lekovi mogu imati uticaj na dejstvo leka Metronidazol Kabi.

Posebno obavestite Vašeg lekara ukoliko uzimate bilo koji od sledećih lekova: - lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi, kao što je varfarin,

litijum koristi se za lečenje depresije, - disulfiram koristi se za lečenje alkoholizma, - fenobarbital ili fenitoin koriste se za lečenje epilepsije, - ciklosporin koristi se za lečenje artritisa i pojedinih kožnih oboljenja, - 5-fluorouracil koristi se za lečenje malignih oboljenja - kancera, - busulfan koristi se za lečenje malignih oboljenja krvi - leukemije.

Primena leka Metronidazol Kabi sa hranom, pićima i alkoholom

Tokom terapije lekom Metronidazol Kabi, kao i najmanje 48 sati nakon prestanka terapije nemojte dakonzumirate alkohol. Konzumiranje alkoholnih pića tokom terapije lekom Metronidazol Kabi može imati neželjena dejstva poput mučnine, povraćanja, bolova u trbuhu, naleta crvenila praćenih osećajem vrućine, veoma brzih ili neujednačenih otkucaja srca palpitacije i glavobolje.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Obavestite Vašeg lekara pre nego što primite lek Metronidazol Kabi: - ukoliko dojite dete. U tom slučaju bolje je da ne primate lek Metronidazol Kabi, jer mala količina leka prelazi u majčino mleko.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Tokom primene leka Metronidazol Kabi mogu se javiti pospanost, stanje konfuzije zbunjenost, vrtoglavica, halucinacije vidne ili slušne obmane ili opažanje stvari koje realno ne postoje, konvulzije napadi ili prolazni poremećaji vida zamućen vid ili duple slike. U slučaju pojave ovih simptoma nemojte upravljativozilom i nemojte rukovati mašinama ili alatima.

Laboratorijski testovi

Ukoliko ovaj lek koristite duže od 10 dana, Vaš lekar će možda sprovesti određene laboratorijske testove krvi.

Lek Metronidazol Kabi sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži 13,5 mmol 310 mg natrijuma u 100 mL rastvora za infuziju. Savetuje se poseban oprez prilikom upotrebe kod pacijenata koji su na dijeti u kojoj se kontroliše unos natrijuma.

3. Kako se primenjuje lek Metronidazol Kabi

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Intravenska upotreba.

Lek Metronidazol Kabi će Vam primeniti lekar ili medicinska sestra. Dužina trajanja lečenja zavisi od Vašeg stanja i vrste bolesti koja se leči.

Lek Metronidazol Kabi se daje u venu brzinom od 5 mL/minut. - Drugi antibiotici se mogu primeniti u istoj infuziji kako bi se izlečila infekcija. - Doza leka Metronidazol Kabi zavisi od Vaših potreba i vrste bolesti koja se leči. - Dužina trajanja lečenja zavisi od toga koji tip infekcije imate i od toga koliko je stanje ozbiljno. - Čim to bude moguće, nakon početka lečenja lekom Metronidazol Kabi, lekar će Vam preporučiti da terapiju metronidazolom nastavite tabletama oralnim putem.

Uobičajeno doziranje kod odraslih i dece je:

Za lečenje bakterijske infekcije

Odrasli

500 mg 100 mL na 8 sati.

Deca

Lekar će odrediti dozu leka u zavisnosti od telesne mase deteta.

Lek se primenjuje na svakih 8 sati.

Kod dece mlađe od 8 nedelja, lek se može primeniti jednom dnevno ili u dve pojedinačne doze na 12 sati.

Za sprečavanje infekcije nakon hirurške intervencije

Odrasli

500 mg 100 mL neposredno pre hirurške intervencije.

nastavku terapije doza će se primenjivati svakih 8 sati.

Deca

Lekar će odrediti dozu leka u zavisnosti od telesne mase deteta.

Vaše dete će primiti lek Metronidazol Kabi 1–2 sata pre hirurške intervencije.

Pacijenti na dijalizi

Lek Metronidazol Kabi se uklanja tokom hemodijalize. Ukoliko ste na hemodijalizi potrebno je da primiteovaj lek nakon hemodijalize.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom jetre

Vaš lekar će možda smanjiti dozu ili prorediti primenu leka.

Ako ste primili više leka Metronidazol Kabi nego što treba

Vaš lekar će pažljivo odrediti dozu leka Metronidazol Kabi koju treba da primite. Malo je verovatno da će Vam lekar ili medicinska sestra primeniti više doze ovog leka od onih koje su propisane. Ipak, ukoliko mislite da ste primili veću ili manju dozu leka Metronidazol Kabi nego što treba, obavestite o tome Vašeg lekara ili medicinsku sestru.

Ako ste zaboravili da primite lek Metronidazol Kabi

Vaš lekar ili medicinska sestra imaju precizna upustva kada da Vam daju ovaj lek. Malo je verovatno da nećete dobiti lek kada je to propisano. Ipak, ukoliko mislite da niste dobili lek na vreme, obavestite o tome Vašeg lekara ili medicinsku sestru.

Ako naglo prestanete da primate lek Metronidazol Kabi

Lek Metronidazol Kabi ćete prestati da primate kada to vaš lekar odredi. Važno je da redovno primate lek i da ne prekidate započeto lečenje, jer to može prouzrokovati pojavu neželjenih dejstava leka.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Odmah se javite lekaru ukoliko primetite neko od sledećih neželjenih dejstava:

oticanje ruku, stopala, zglobova, lica, usana ili grla, koje može otežati gutanje ili disanje. Takođe, može se pojaviti crvenilo kože u vidu zbijenih ospi ili koprivnjače praćene svrabom. Navedeni simptomi ukazuju na postojanje alergijske reakcije na lek Metronidazol Kabi;

pojava ospe ispunjene tečnošću ili krvarenje kože oko usana, očiju, usta, nosa i genitalija. Takođe, simptomi slični gripu i povišena telesna temperatura. Ovo može biti pojava reakcije koja se naziva „

-ov sindrom”;

pojava izražene ospe ispunjene tečnošću i guljenje slojeva kože na velikoj površini po celom telu. Takođe, loše opšte stanje, povišena telesna temperatura, jeza i bolovi u mišićima. Ovo može biti reakcija koja se naziva „toksična epidermalna nekroliza”;- crvenilo i otok kože, sa osipom u vidu sitnih pustula, može se javiti povišena telesna temperatura i oticanjelica. Ovo može biti reakcija koja se naziva „akutna generalizovana egzantematozna pustuloza“ AGEP;- alergijska reakcija na koži koja se javlja na istoj lokalizaciji pri ponovljenoj primeni leka engl.

fixed drug

ozbiljna, ali veoma retka neželjena reakcija je oboljenje mozga encefalopatija. Simptomi su različiti ali može doći do povišene telesne temperature, ukočenosti vrata, glavobolje, halucinacija vidne ili slušne obmane ili opažanje stvari koje realno ne postoje. Takođe, mogu se javiti otežano pokretanje ruku i nogu, problemi pri govoru ili stanje konfuzije zbunjenosti; - pojačana osetljivost na svetlost, bol u stomaku, povišena telesna temperatura, mogu biti simptomi meningitisa zapaljenje moždanih ovojnica; - žuta prebojenost kože i beonjača. Ovo može ukazivati na oboljenje jetre žutica; - neočekivane infekcije, ranice u ustima, modrice, krvarenje desni, težak zamor ili slabost. Ovo može ukazivati na neko oboljenje krvi; - jak bol u stomaku koji se širi u pravcu leđa pankreatitis.

Obavestite lekara ukoliko primetite bilo koje od navedenih neželjenih dejstava:

napadi konvulzije;- mentalni problemi kao što su osećaj zbunjenosti konfuzija ili vidne, slušne obmane ili opažanje stvari koje realno ne postoje halucinacije; - problemi sa vidom kao što su zamućen vid ili duple slike, kratkovidost miopija, smanjena oštrina vida, poremećaj percepcije boja; - peckanje ili bol u oku; - oštećenje/gubitak sluha, zujanje u ušima tinitus; - osip po koži, naleti crvenila praćeni osećajem vrućine, svrab; - glavobolja; - tamna prebojenost urina;- dijareja proliv;- osećaj pospanosti ili vrtoglavice; - bolovi u mišićima i zglobovima;- povišena telesna temperatura;- utrnulost, peckanje, bol ili osećaj slabosti u rukama ili nogama; - neprijatan ukus u ustima; - obložen jezik, suva usta; - mučnina, povraćanje, bol u stomaku ili proliv;- gubitak apetita anoreksija;- promena krvne slike smanjenje broja ili potpuni nedostatak granulocita u perifernoj krvi agranulocitoza, smanjenje broja belih krvnih ćelija u krvi udruženo sa povećanom sklonošću ka infekcijama neutropenija, smanjen broj trombocita koji može da dovede do češćeg krvarenja ili pojave modrica trombocitopenija;- depresija.

Svi lekovi mogu imati neželjena dejstva koja nisu navedena u Uputstvu za lek. Ukoliko primetite bilo koju promenu Vašeg zdravstvenog stanja u toku primene ovog leka, odmah o tome obavestite Vašeg lekara.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ilimedicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Metronidazol Kabi

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Metronidazol Kabi posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanjunakon „Važi do“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti.Rok upotrebe nakon prvog otvaranja: upotrebiti odmah.

Lek je namenjen samo za jednokratnu primenu.Koristiti ovaj lek samo ako je rastvor bistar i bez vidljivih nečistoća a boca i zatvarač bez oštećenja.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteciprikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ilizajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Metronidazol Kabi

Aktivna supstanca leka je metronidazol.1 mL rastvora za infuziju sadrži 5 mg metronidazola.100 mL rastvora za infuziju sadrži 500 mg metronidazola.

Pomoćne supstance su:natrijum-hlorid, dinatrijum-fosfat, dodekahidrat, limunska kiselina, monohidrat i voda za injekcije.

Kako izgleda lek Metronidazol Kabi i sadržaj pakovanja

Bistar, svetložut, sterilni izotonični rastvor, pH 4,8-5,2.

Unutrašnje pakovanje leka je plastična, polietilenska boca koja sadržii 100 mL rastvora za infuzijuKabiPac

Spoljašnje pakovanje leka je kartonska kutija sa nalepnicom u kojoj se nalazi 10 KabiPac boca od po 100 mLrastvora za infuziju i Upustvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:FRESENIUS KABI D.O.O. BEOGRADOmladinskih brigada 88b, Beograd-Novi Beograd

Proizvođač:FRESENIUS KABI POLSKA SP. Z O.O.ul. Sienkiewicza 25, Kutno, Poljska

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

515-01-01644-18-011 od 09.03.2021.

------------------------------------------------------------------------------------------------>

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

KLINIČKI PODACI

Terapijske indikacije

Lek Metronidazol Kabi je indikovan za odrasle i decu u sledećim slučajevima:- terapija teških infekcija čiji su izazivači anaerobne bakterije, posebno vrste iz roda

anaerobne

streptokoke;-profilaksa ovih infekcija kod pacijenata kod kojih oralna primena leka nije praktična.

Upotreba metronidazola mora da bude usaglašena sa preporukama za pravilnu upotrebu antimikrobnih lekova.

Doziranje i način primene

Intravenska upotreba.

Preporučeno doziranje:

Odrasli i deca starija od 12 godina

500 mg 100 mL na 8 sati.

Deca uzrasta >8 nedelja do 12 godina

Uobičajena dnevna doza je 20-30 mg/kg/dnevno kao pojedinična doza ili podeljeno po 7,5 mg/kg telesne mase na 8 sati. Dnevna doza se može povećati do40mg/kg, u zavisnosti od težine infekcije. Terapija obično traje 7 dana.

Deca uzrasta <8 nedelja

15 mg/kg kao pojedinačna dnevna doza ili podeljeno na 7,5 mg/kg telesne mase na svakih 12 sati. Kod novorođenčadi gestacione starosti <40 nedelja može doći do akumulacije metronidazola tokom prve nedelje života. Zbog toga se kod njih nakon par dana terapije

preporučuje

koncentracija

metronidazola u serumu.

Profilaksa postoperativnih infekcija prouzrokovanih anaerobnim bakterijama

Odrasli i deca starija od 12 godina

500 mg 100 mL neposredno pre, za vreme ili posle hiruške intervencije, a zatim na 8 sati

Deca mlađa od 12 godina

20-30 mg/kg telesne mase kao pojedinačna doza 1 do 2 sata pre hiruške intervencije

Novorođenčad gestacione starosti <40 nedelja

10 mg/kg telesne mase kao pojedinačna doza pre hiruške intervencije

Eradikacija Helicobacter pylori kod pedijatrijskih pacijenata

Kao deo kombinovane terapije, primenjuje se doza od 20 mg/kg/dnevno, ne više od 500 mg dva puta dnevno, u trajanju od 7 do 14 dana. Pre uvođenja terapije uzeti u obzir preporuke terapijskih vodiča.

Infuzija se primenjuje brzinom od 5 mL/min u terapijske svrhe. Intravenski način primene treba prekinuti čim je to moguće i zameniti ga oralnim načinom primene kod odraslih 400 mg 2 puta na dan, kod dece 7,5 mg/kg telesne mase u terapijske svrhe, odnosno 3,7-7,5 mg/kg telesne mase u svrhu prevencije.

Kod dece čija je telesna masa manja od uobičajene za uzrast, ili za odojčad lakšu od 10 kg, dozu metronidazola treba smanjiti proporcionalno.

Metronidazol se uklanja tokom hemodijalize i treba ga primeniti po završetku ove procedure.

Stariji pacijenti:

Potreban je oprez, posebno prilikom primene većih doza. Nema dostupnih podataka o potrebi promene doze leka.

Rastvor se može primenjivati, ukoliko je neophodno, u fiziološkom rastvoru, rastvoru glukoza/fiziološki rastvor, 5% gluk ozi ili rastvoru za injekciju kalijum-hlorida 20 mmol ili 40 mmol.

Kontraindikacije

Preosetljivost na aktivnu supstancu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci navedenih u odeljku 6.1.Metronidazol treba primenjivati sa oprezom kod pacijenata sa teškim oblicima akutnog ili hroničnogoboljenja perifernog i centralnog nervnog sistema zbog rizika od pogoršanja neuroloških simptoma.

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Potrebno je pažljivo proceniti opravdanost dugotrajne primene metronidazola.

Ukoliko je dugotrajna terapija potrebna, lekar treba da ima u vidu mogućnost nastanka periferne neuropatije ili leukopenije. Oba efekta su obično reverzibilna. Visoko dozni režimi mogu biti povezani sa prolaznim epileptičnim napadima. Metronidazol treba oprezno primenjivati kod pacijenata sa aktivnim oboljenjemcentralnog nervnog sistema, izuzev apscesa mozga.

Metronidazol i njegov metabolit su se pokazali kao mutageni u pojedinim testovima na ćelijama, ali ne ćelijama sisara.

Intenzivna ili produžena terapija metronidazolom treba da se sprovodi samo pod uslovima pažljivog praćenja kliničkih i bioloških efekata leka, kao i pod nadzorom lekara specijaliste. Metronidazol se uklanja tokom hemodijalize i treba ga primenjivati po završetku ove procedure.

Metronidazol se uglavnom metaboliše oksidacijom u jetri. Znatan poremećaj klirensa metronidazola se može javiti u prisustvu uznapredovale insuficijencije jetre. Odnos koristi i rizika od upotrebe metronidazola u terapiji trihomonijaze kod ovakvih pacijenata treba pažljivo proceniti.

Lek Metronidazol Kabi treba oprezno primenjivati kod pacijenata sa hepatičnom encefalopatijom.

Prilikom primene metronidazola prijavljeni su slučajevi teških buloznih reakcija na koži, ponekad i sa smrtnim ishodom, kao što su

Stevens-Johnson

-ov sindrom SJS, toksična epidermalna nekroliza TEN ili

akutna generalizovana egzantematozna pustuloza AGEP videti odeljak „Neželjena dejstva”. Većina prijavljenih slučajeva SJS ispoljila se u prvih 7 nedelja od početka terapije metronidazolom. Pacijente treba upozoriti na znake i simptome ovih reakcija i pažljivo ih nadzirati za slučaj pojave promena na koži. Ukoliko se pojave simptomi SJS, TEN ili AGEP npr. simptomi slični gripu, progresivni osip na koži često sa blisterima ili oštećenjem sluzokože, primena leka se mora odmah prekinuti videti odeljak „Neželjena dejstva”.

Pacijente treba upozoriti da metronidazol može da dovede do pojave tamne prebojenosti urina zbog prisustva metabolita metronidazola.

Pacijente treba savetovati da ne uzimaju alkohol za vreme terapije metronidazolom i najmanje 48 sati nakon prestanka terapije videti odeljak „Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija”.

Pri upotrebi lekova koji sadrže metronidazol za sistemsku primenu prijavljeni su slučajevi teške hepatotoksičnosti/akutne insuficijencije jetre, uključujući i slučajeve sa smrtnim ishodom sa brzim razvojem simptoma nakon uvođenja leka kod pacijenata sa

sindromom. Kod ovih pacijenata, metronidazol

se sme koristiti tek nakon pažljive procene odnosa koristi i rizika i samo ukoliko nije moguća terapija drugim lekovima. Laboratorijski testovi funkcije jetre moraju se sprovoditi neposredno pre, za vreme i nakon prestanka terapije sve do povratka jetre na normalnu funkciju ili na početne vrednosti. Ukoliko dođe do izraženog pogoršanja vrednosti testova funkcije jetre tokom terapije, primenu leka treba prekinuti.

Pacijente sa

sindromom potrebno je savetovati da odmah prijave svaki simptom koji bi mogao

ukazati na moguće oštećenje funkcije jetre svom lekaru i da u tom slučaju prekinu primenu metronidazola.

Ovaj lek sadrži 13,5 mmol 310 mg natrijuma u 100 mL rastvora za infuziju. Savetuje se poseban oprez prilikom upotrebe kod pacijenata koji su na dijeti u kojoj se kontroliše unos natrijuma.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

slučaju istovremene primene metronidazola sa oralnim antikoagulansima pojačava se antikoagulantno dejstvo što samim tim povećava rizik od hemoragije kao posledica smanjenog katabolizma antikoagulanasa u jetri. U tom slučaju treba češće pratiti protrombinsko vreme i prilagoditi antikoagulantnu terapiju tokom terapije metronidazolom.

Lek Metronidazol Kabi, rastvor za infuziju se ni u kom slučaju ne sme primenjivati istovremeno sa bilo kojim drugim supstancama, osim sa sledećim: amikacin-sulfat, ampicilin-natrijum, karbenicilin-natrijum, cefazolin-natrijum, cefotaksim-natrijum, cefuroksim-natrijum, cefalotin-natrijum, hloramfenikolnatrijum-sukcinat, klindamicin-fosfat, gentamicin-sulfat, hidrokortizonnatrijum-sukcinat, latamoksefdinatrijumnetilmicin-sulfat i tobramicin-sulfat.

Ampicilin-natrijum, cefalotin-natrijum i hidrokortizonnatrijum-sukcinat treba pažljivo dodavati leku Metronidazol Kabi. Sledeći rastvori su inkompatibilni sa rastvorom metronidazola: cefamandol-nafat, cefoksitin-natrijum, 10% m/v dekstroza, natrijum-laktat rastvor za injekciju i penicilin G kalijum.

Pacijente treba savetovati da ne uzimaju alkohol ili lekove koji sadrže alkohol za vreme terapijemetronidazolom i najmanje 48 sati po prestanku terapije, zbog mogućnosti nastanka reakcije slične disulfiramskoj engl.

antabuse effect

naleti crvenila praćeni osećajem vrućine, povraćanje, tahikardija.

Disulfiram: zabeležene su psihotične reakcije kod pacijenata koji su istovremeno uzimali metronidazol i disulfiram.

Retencija litijuma, koja se uočava preko povećanih vrednosti litijuma u plazmi, udružena sa mogućim oštećenjem bubrega, je prijavljena kod pacijenata koji su uzimali istovremeno terapiju litijumom i metronidazolom. Moguće je da metronidazol dovodi do povećanja vrednosti litijuma u plazmi. Terapijulitijumom treba postepeno smanjiti ili ukinuti pre početka primene metronidazola. Koncentracije litijuma, kreatinina i elektrolita u plazmi treba pratiti kod pacijenata koji su na terapiji litijumom dok primaju metronidazol.

Fenitoin ili fenobarbital: pri istovremenoj primeni sa fenitoinom ili fenobarbitalom dolazi do pojačane eliminacije metronidazola, koja dovodi do smanjenja njegove koncentracije u plazmi. Slično dejstvo se može javiti i sa drugim lekovima koji indukuju mikrozomne enzime jetre.

Ciklosporin: pri istovremenoj primeni sa ciklosporinom postoji rizik od povećanja koncentracije ciklosporina u serumu. Koncentracije ciklosporina i kreatinina u serumu treba pažljivo pratiti kada je neophodna istovremena primena.

5-fluorouracil: pri istovremenoj primeni sa 5-fluorouracilom, dolazi do smanjenja klirensa 5-fluorouracila i povećanja njegove toksičnosti.

Busulfan: koncentracije busulfana u plazmi mogu biti povećane pod uticajem metronidazola, što može dovesti do teških toksičnih reakcija izazvanih busulfanom.

Plodnost, trudnoća i dojenje

Tokom trudnoće i dojenja, metronidazol se može primenjivati samo nakon pažljive procene i jedino ukoliko lekar smatra da je neophodno. Nepoznat je njegov efekat na organogenezu fetusa. Ukoliko se lek ipak primenjuje, treba izbegavati primenu velikih doza. Lek prolazi kroz placentu i izlučuje se u majčino mleko u koncentracijama jednakim onim u serumu. Izbegavati nepotrebno izlaganje leku.

Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Pacijente treba upozoriti na mogućnost pojave stanja konfuzije, vrtoglavice, halucinacija, konvulzija ili poremećaja vida videti odeljak „Neželjena dejstva” i savetovati da u slučaju pojave ovih simptoma ne upravljaju vozilima i ne rukuju mašinama.

Neželjena dejstva

Učestalost, vrsta i težina neželjenih reakcija kod dece ista je kao i kod odraslih osoba.

Gastrointestinalni poremećaji:- epigastrični bol, mučnina, povraćanje, osećaj slabosti, dijareja, - zapaljenje oralne sluzokože, poremećaj čula ukusa, suva usta, anoreksija, - reverzibilni slučajevi pankreatitisa, - prebojenost jezika/obložen jezik.

Poremećaji imunskog sistema:- angioedem i anafilaktički šok.

Poremećaji nervnog sistema: - periferna senzorna neuropatija, parestezija, - glavobolja, konvulzije, vrtoglavica, - prijavljeni su encefalopatija npr. konfuzija i subakutni cerebelarni sindrom npr. ataksija, dizartrija, poremećaj hoda, nistagmus i tremor koji se povlače po prestanku terapije, - aseptični meningitis.

Psihijatrijski poremećaji: - psihotični poremećaji, uključujući konfuziju, halucinacije, - depresivno raspoloženje.

Poremećaji oka: - prolazni poremećaji vida kao što su diplopija, miopija, zamućen vid, smanjena oštrina vida, poremećaj percepcije boja, - optička neuropatija/neuritis.

Poremećaji uha i labirinta: - oštećenje/gubitak sluha uključujući senzorineuralno oštećenje, - tinitus.

Poremećaji krvi i limfnog sistema: - prijavljeni su slučajevi agranulocitoze, neutropenije i trombocitopenije.

Hepatobilijarni poremećaji: - prijavljeni su slučajevi povećanih vrednosti enzima jetre AST, ALT, alkalna fosfataza, holestatski ili mešoviti hepatitis i hepatocelularno oštećenje jetre, ponekad sa žuticom, - prijavljeni su slučajevi insuficijencije jetre, koji su ponekad zahtevali i transplantaciju jetre kod pacijenata lečenih metronidazolom uglavnom kada se koristio u kombinaciji sa drugim antibioticima.

Poremećaji kože i potkožnog tkiva: - osip, pruritus, naleti crvenila praćeni osećajem vrućine, urtikarija, - pustularne erupcije, akutna generalizovana egzantematozna pustuloza, - alergijska reakcija na koži koja se javlja na istoj lokalizaciji pri ponovljenoj primeni leka engl.

fixed drug

Stevens-Johnson-

ov sindrom, toksična epidermalna nekroliza.

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene: - povišena telesna temperatura.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija fax: +381 011 39 51 131 website: www.alims.gov.rs e-mail:

[email protected]

Predoziranje

Primena pojedinačne oralne doze do 12 g metronidazola je zabeležena kod pokušaja suicida i slučajnogpredoziranja. Simptomi su bili ograničeni na povraćanje, pojavu ataksije i blagu dezorijentaciju. Ne postoji specifična terapija u slučaju predoziranja metronidazolom. U slučaju sumnje na masivno predoziranje, treba primeniti simptomatsku i suportivnu terapiju.

FARMACEUTSKI PODACI

Lista pomoćnih supstanci:

Natrijum-hlorid,Dinatrijum-fosfat, dodekahidrat,Limunska kiselina, monohidrat,Voda za injekcije.

Inkompatibilnost

Ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima, osim sa onima koji su navedeni u odeljku 4.2

Doziranje i

način primene

Rok upotrebe

Rok upotrebe neotvorenog leka: 3 godineRok upotrebe nakon prvog otvaranja: upotrebiti odmah.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Čuvati u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti.Za uslove čuvanja nakon prvog otvaranja leka, videti odeljak „Rok upotrebe”.

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje leka je plastična, polietilenska boca koja sadrži 100 mL rastvora za infuziju KabiPac

Spoljašnje pakovanje leka je kartonska kutija sa nalepnicom u kojoj se nalazi 10 KabiPac boca od po 100 mLrastvora za infuziju i Upustvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga

uputstva za rukovanje lekom

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji