Metoject® 50mg/mL rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Metoject® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu; 50mg/mL; napunjen injekcioni špric, 1x0.4mL

  • ATC: L01BA01
  • JKL: 0034156
  • EAN: 4037353019843
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Metoject® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Metoject® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Metoject® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Metoject

50 mg/mL, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu

metotreksat

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Metoject i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Metoject

Kako se primenjuje lek Metoject

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Metoject

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Metoject i čemu je namenjen

Lek Metoject sadrži aktivnu supstancu metotreksat koja deluje tako što:

ometa rast određenih ćelija u organizmu koje se brzo razmnožavaju,

smanjuje aktivnost imunskog sistema odbrambeni mehanizam samog organizma,

ima antiinflamatorna protivzapaljenska dejstva.

Lek Metoject je indikovan za lečenje:-

aktivnog reumatoidnog artritisa kod odraslih pacijenata.

poliartitični oblik teškog, aktivnog, juvenilnog idiopatskog artritisa, kada nema odgovarajućeg odgovora na nesteridne antiinflamatorne lekove NSAIL.

teške, uporne, onesposobljavajuće forme psorijaze, koja ne reaguje adekvatno na druge oblike terapije, kao što su fototerapija, PUVA i terapija retinoidima, i teškog psorijatičnog artritisa kod odraslih pacijenata.

blage do umerene Kronove bolesti kod odraslih pacijenata kada odgovarajuća terapija nije moguća sa drugim lekovima.

Reumatoidni artritis RA je hronična bolest kolagena, koju karakteriše zapaljenje sinovijalnih membrana membrana zgloba. Ove membrane proizvode tečnost koja ima funkciju podmazivanja u mnogim zglobovima. Zapaljenje izaziva zadebljanje membrane i oticanje zgloba.

Juvenilni artritis se javlja kod dece i adolescenata mlađih od 16 godina. Poliartritični oblici su oni, u kojima je 5 ili više zglobova zahvaćeno tokom prvih 6 meseci bolesti.

Psorijatični artritis je vrsta artritisa sa psorijatičnim lezijama na koži i noktima, naročito na zglobovima prstiju ruku i nogu.

Psorijaza je česta hronična bolest kože, koju karakterišu crvene mrlje, pokrivene debelim, suvim, srebrnastim priljubljenim naslagama.

Lek Metoject modifikuje i usporava napredovanje bolesti.

Kronova bolest je vrsta inflamatorne bolesti creva koja može zahvatiti bilo koji deo gastrointestinalnog trakta uzrokujući simptome kao što su bol u stomaku, proliv, povraćanje ili gubitak telesne mase.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Metoject

Lek Metoject ne smete primenjivati:

ako ste alergični preosetljivi na metotreksat ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6,

ako imate teško oboljenje jetre ili bubrega ili bolesti krvi,

ako konzumirate velike količine alkohola,

ako imate tešku infekciju, npr. tuberkuloze, HIV-a ili drugih sindroma imunodeficijencije

ako imate aktivne gastrointestinalne čireve uključujući čireve u usnoj duplji,

ako ste trudni ili dojite vidite odeljak „Trudnoća, dojenje i plodnost“,

ako istovremeno primate živu vakcinu.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite lek Metoject:-

ako ste starije životne dobi ili ako se generalno osećate loše i slabo,

ako Vam je oštećena funkcija jetre,

ako ste dehidrirali gubitak vode.

Posebne mere opreza kod lečenja lekom Metoject

Metotreksat privremeno utiče na stvaranje sperme i jajnih ćelija, što je u većini slučajeva reverzibilnopovlači se nakon prestanka primene leka. Metotreksat može izazvati spontani pobačaj i teška urođenaoštećenja ploda. Žene u reproduktivnom periodu moraju izbegavati da zatrudne tokom lečenja metotreksatom i još najmanje 6 meseci nakon prekida lečenja. Muškarci, treba da izbegavaju začeće deteta tokom lečenja metotreksatom i najmanje 3 meseca nakon završetka terapije Pogledajte i odeljak „Trudnoća, dojenje i plodnost”.

Preporučena naknadna ispitivanja i bezbedonosne mereČak i kada se lek Metoject primenjuje u malim dozama, mogu se javiti ozbiljna neželjena dejstva. Da bi se ona blagovremeno otkrila, Vaš lekar treba da obavi lekarske preglede i laboratorijske testove.

Pre započinjanja lečenjaPre započinjanja lečenja, biće Vam uzeti uzorci krvi da bi se proverilo da li imate dovoljno krvnih ćelija.Lekar će Vas uputiti na kompletnu laboratorijsku analizu krvi kako bi se proverila funkcija jetre. Pored toga, proveriće se koncentracija albumina u serumu protein u krvi, mogućnost postojanja hepatitisa infekcija jetre i funkcija bubrega. Vaš lekar takođe može odlučiti da sprovede druga ispitivanja jetre, uključujući rengenske snimke jetre, i/ili za druga ispitivanja može biti potreban mali uzorak tkiva jetre kako bi se uradilo preciznije ispitivanje. Vaš lekar takođe može proveriti da li imate tuberkulozu i možda će Vam uraditirendgen pluća ili obaviti test funkcije pluća.

Za vreme lečenjaVaš lekar može sprovesti sledeće preglede:

Pregled usne duplje i grla da se utvrdi da li su nastale promene na sluzokoži, kao što su zapaljenja ili ranice- Testovi krvi/krvna slika s brojem krvnih ćelija i merenje koncentracije metotreksata u serumu- Test krvi za praćenje funkcije jetre- Snimci za praćenje stanja jetre- Mali uzorak tkiva jetre radi preciznijeg pregleda- Test krvi za praćenje funkcije bubrega- Praćenje respiratornog sistema i, ako je potrebno, provera funkcije pluća.

Veoma je važno da dođete na navedene zakazane preglede.Ako rezultati bilo kog od tih testova pokazuju odstupanja, lekar će u skladu s time prilagoditi Vašu terapiju.

Stariji pacijentiPotreban je poseban medicinski nadzor starijih pacijenata koji se leče metotreksatom, kako bi se što ranije uočila moguća neželjena dejstva.Oštećenja funkcije jetre i bubrega povezana s starosnom dobi, kao i male rezerve vitamina folne kiseline utelu u starijoj dobi zahtevaju relativno malu dozu metotreksata.

Ostale mere oprezaKod pacijenata sa osnovnim reumatološkim oboljenjem prijavljeno je akutno krvarenje iz pluća. Ako imate simptome pljuvanja ili iskašljavanja krvi, odmah se obratite svom lekaru.

Metotreksat može uticati na Vaš imunski sistem i rezultate vakcinacije. On takođe može uticati na rezulate imunoloških testova. Neaktivne, hronične infekcije npr. herpes zoster, tuberkuloza, hepatitis B ili C se mogu ponovo aktivirati. Za vreme lečenja lekom Metoject ne smete se vakcinisati živim vakcinama.

Ako ste imali dermatitis izazvan zračenjem radijacijom i opekotine od sunca, ova stanja se mogu ponovno javiti u toku terapije metotreksatom povratna „

“ reakcija. Pogoršanje psorijatičnih lezija se može

javiti kod izlaganja UV-radijaciji i istovremene upotrebe metotreksata.

Može doći do povećanja limfnih čvorova limfoma i u tom slučaju se lečenje mora prekinuti.

Dijareja proliv može biti simptom toksičnog dejstva leka Metoject i zahteva prekid terapije. Ako imate

dijareju, molimo da se obratite Vašem lekaru.

Određeni poremećaji mozga encefalopatija/leukoencefalopatija su prijavljeni kod pacijenata sa karcinomom koji primaju terapiju metotreksatom. Mogućnost za pojavu ovih neželjenih dejstava se ne može isključiti kada se metotreksat koristi u terapiji drugih bolesti.

Ako Vi, Vaš partner ili Vaš negovatelj primetite novu pojavu ili pogoršanje neuroloških simptoma, uključujući opštu slabost mišića, poremećaj vida, promene vezane za razmišljanje, pamćenje i orijentaciju koje dovode do smetenosti i promena ličnosti, odmah se obratite lekaru, jer to mogu biti simptomi veomaretke, ozbiljne infekcije mozga koja se naziva progresivna multifokalna leukoencefalopatija PML.

Drugi lekovi i Metoject

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove. Imajte na umu da se ovo odnosi i na lekove koje ćete uzimati u budućnosti.

Dejstvo lekova može biti izmenjeno, ako se lek Metoject primenjuje zajedno sa nekim drugim lekovima:

Antibiotici

kao što su: tetraciklini, hloramfenikol, antibiotici širokog spektra koji se ne resorbuju,

penicilini, glikopeptidi, sulfonamidi, ciprofloksacin i cefalotin lekovi za sprečavanje/lečenje određenih infekcija.

Nesteroidni antiinflamatorni lekovi

salicilati

lekovi koji se koriste za lečenje bolova i/ili

zapaljenja kao što su acetilsalicilna kiselina, diklofenak i ibuprofen ili pirazol.

Probenecid

lek za lečenje gihta.

Slabe organske kiseline kao što su

diuretici

Henleove petlje lekovi za izbacivanje tečnosti

Lekovi koji mogu da imaju negativan uticaj na

koštanu srž

npr. trimetoprim/sulfometoksazol

antibiotik i pirimetamin.

lekovi koji se koriste za lečenje reumatoidnog artritisa

kao što su leflunomid, sulfasalazin i

Merkaptopurin lek za lečenje

Retinoidi lek za lečenje

psorijaze

ostalih dermatoloških oboljenja.

Teofilin lek za lečenje

bronhijalne astme

ostalih plućnih oboljenja.

Neki lekovi protiv

stomačnih tegoba

kao što su omeprazol i pantoprazol.

Hipoglikemici lekovi koji se koriste da

smanje koncentraciju šećera u krvi

Anestetici na bazi azot oksida.

Vitamini koji sadrže

folnu kiselinu

mogu da smanje dejstvo Vaše terapije i trebalo bi ih uzimati samo ako

Vam to savetuje Vaš lekar.

Vakcinacija živom vakcinom u isto vreme kada primate lek Metoject se mora izbegavati!

Primena leka Metoject sa hranom, pićima i alkoholom

Za vreme lečenja lekom Metoject treba izbegavati alkohol, kao i velike količine kafe i napitke koji sadrže kofein i crni čaj.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

TrudnoćaLek Metoject ne smete koristiti za vreme trudnoće ili ako pokušavate da zatrudnite. Metotreksat može uzrokovati urođene mane, oštećenje ploda ili izazvati spontani pobačaj. Povezan je sa malformacijama poremećaj oblika lobanje, lica, srca i krvnih sudova, mozga i udova. Zbog toga je veoma važno da se metotreksat ne daje trudnicama ili pacijentkinjama koje planiraju trudnoću. Kod žena u reproduktivnom periodu mora se sa sigurnošću isključiti svaka mogućnost postojanja trudnoće sprovođenjem odgovarajućihmera, npr. test trudnoće pre početka terapije metotreksatom.

Morate izbegavati da zatrudnite tokom lečenja metotreksatom i najmanje 6 meseci nakon prekida lečenja primenom efikasne kontracepcije vidite odeljak „Upozorenja i mere opreza”.

Ako zatrudnite tokom lečenja ili posumnjate da ste možda trudni, obratite se Vašem lekaru što je premoguće. Trebalo bi da dobijete savete u pogledu rizika od štetnih uticaja na dete tokom lečenja.

Ukoliko želite da zatrudnite, konsultujte se sa Vašim lekarom koji Vas može uputiti na savetovanje sa specijalistom pre planiranog početka lečenja.

DojenjeTokom terapije lekom Metoject ne smete dojiti, jer se metotreksat izlučuje u majčino mleko.

Plodnost kod muškaracaDostupni podaci ne ukazuju na povećan rizik od malformacija ili spontanog pobačaja ako otac primametotreksat u dozi manjoj od 30 mg nedeljno. Međutim, rizik se ne može u potpunosti isključiti. Metotreksat može biti genotoksičan. Ovo znači da ovaj lek može uzrokovati genetske mutacije. Metotreksat može uticatina stvaranje sperme i potencijalno uzrokovati urođene defekte. Zbog toga treba da izbegavate da začnete dete ili donirate spermu tokom lečenja metotreksatom, kao i 3 meseca nakon prestanka uzimanja metotreksata.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Tokom terapije lekom Metoject mogu se javiti neželjena dejstva koja utiču na centralni nervni sistem, kao što su zamor i vrtoglavica. Zbog toga, sposobnost upravljanja vozilima i/ili rukovanja mašinama može da bude ugrožena u pojedinim slučajevima. Ako osetite zamor ili pospanost, ne treba da upravljate vozilima, niti da rukujete mašinama.

Lek Metoject sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol natrijuma 23 mg po dozi, tj. suštinski je „bez natrijuma”.

3. Kako se primenjuje lek Metoject

Važno upozorenje o doziranju leka Metoject metotreksat:

Za lečenje reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijaze i psorijatičnog artritisa i Kronove bolesti, lek Metoject primenite

samo jednom nedeljno

Primena prevelike količine leka

Metoject metotreksat može biti smrtonosna. Molimo vrlo pažljivo pročitajte ovaj odeljak Uputstva za lek. Ukoliko imate bilo kakva pitanja, molimo da razgovarate sa Vašim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite ovaj lek.

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Ukoliko niste sigurni proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Lek Metoject sme da propisuje samo lekar sa iskustvom u lečenju metotreksatom i potpunim razumevanjemnjegovog mehanizma delovanja.

Vaš lekar odlučuje o dozi, koja se prilagođava individualno Vama. Obično se poboljšanje simptoma može očekivati nakon 4-8 nedelja lečenja.

Lek Metoject se primenjuje od strane ili pod nadzorom lekara ili medicinskog osoblja, kao injekcija pod kožu supkutana injekcija

samo jednom nedeljno

Zajedno sa Vašim lekarom Vi odlučujete koji će to biti

pogodan dan u nedelji svake nedelje kada primate injekciju.

Primena kod dece i adolescenata

Lekar odlučuje o odgovarajućoj dozi kod dece i adolescenata sa poliartritičnim oblikom juvenilnogidiopatskog artritisa.

Upotreba leka Metoject se ne preporučuje kod dece mlađe od 3 godine zbog nedovoljnog iskustva primene leka u ovoj starosnoj grupi.

Način i trajanje primene

Lek Metoject se ubrizgava pod kožu supkutano

jednom nedeljno!

trajanju lečenja odlučuje Vaš lekar. Lečenje reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijaze vulgaris, psorijatičnog artritisa i Kronove bolesti lekom Metoject je dugotrajno.

Na početku Vašeg lečenja, zdravstveni radnik Vam može dati injekciju leka Metoject. Međutim, Vaš lekar može odlučiti da li je prihvatljivo da sami sebi primenjujete injekciju leka Metoject pod kožu supkutano. U tom slučaju, Vi ćete biti obučeni kako to da radite. Ni u kom slučaju nemojte pokušavati da sami sebi date injekciju ako za to prethodno niste bili obučeni.

Za više informacija vidite odeljak „Uputstvo za upotrebu“ na kraju ovog Uputstva za lek.

Način rukovanja i uklanjanja mora biti u skladu sa lokalnim zahtevima za citostatike. Zdravstvene radnice koje su trudne ne smeju rukovati i/ili davati lek Metoject.

Metotreksat ne sme doći u kontakt sa površinom kože ili sluzokože. U slučaju kontaminacije, zahvaćeno područje se mora odmah isprati sa dosta vode.

Ako ste primenili više leka Metoject nego što treba

Ako ste primenili više leka nego što bi trebalo, odmah se obratite Vašem lekaru ili idite do najbliže bolnice. Pratite preporuke o doziranju koje ste dobili od ordinirajućeg lekara. Nemojte sami menjati dozu leka.

Antidot u slučaju predoziranja je kalcijum-folinat.

Ako ste zaboravili da primenite lek Metoject

Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ako naglo prestanete da primenjujete lek Metoject

Ako naglo prestanete da primenjujete lek Metoject, odmah se obratite Vašem lekaru.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Učestalost, kao i stepen težine neželjenih dejstava zavisi od doziranja i učestalosti primene. Pošto teška neželjena dejstva mogu da se jave čak i pri malim dozama, važno je da ste pod redovnim nadzorom svog lekara.

Vaš lekar će uraditi

testove radi praćenja poremećaja

krvne slike kao što je smanjenje broja belih krvnih

zrnaca, smanjenje broja trombocita, limfomi i promena na bubrezima i jetri.

Odmah obavestite svog lekara

ukoliko imate neki od sledećih simptoma, jer oni mogu ukazivati na

ozbiljna, potencijalno životno ugrožavajuća neželjena dejstva, koja zahtevaju hitnu specifičnu terapiju:

uporan suv, neproduktivni kašalj, kratak dah i groznica

ovo mogu biti znaci zapaljenja pluća [često]

krvav ispljuvak ili iskašljavanje krvi

ovo mogu biti znaci krvarenja iz pluća [nepoznate učestalosti].

simptomi oštećenja jetre kao što su žuta prebojenost kože i beonjača

metotreksat može izazvati

hronično oštećenje jetre ciroza jetre, stvaranje ožiljnog tkiva fibroza jetre, masnu degeneraciju jetre [sva nabrojana neželjena dejstva su povremena], zapaljenje jetre akutni hepatitis [retko] i akutnuinsuficijenciju jetre [veoma retko]

alergijski simptomi, poput osipa na koži uključujući i crvenilo kože i svrab, oticanje šaka, stopala, zglobova, lica, usana, usta ili grla mogu dovesti do otežanog gutanja ili disanja i osećaj da ćete seonesvestiti

ovo mogu biti znaci teške alergijske reakcije ili anafilaktičkog šoka [retko]

simptomi oštećenja bubrega kao što su oticanje šaka, zglobova ili stopala, ili promene učestalosti mokrenja ili smanjeno stvaranje oligurija ili potpuno odsustvo urina anurija

ovo mogu biti

znaci bubrežne insuficijencije [retko]

simptomi infekcija, npr. povišena telesna temperatura groznica, drhtavica, tup bol, gušobolja

metotreksat Vas može učiniti podložnijim infekcijama. Mogu se javiti teške infekcije poput određenog tipa zapaljenja pluća

Pneumocystis jirovecii

pneumonija ili trovanje krvi sepsa [retko]

simptomi kao što su slabost jedne polovine tela moždani udar ili bol, oticanje, crvenilo i neuobičajeni osećaj topline u jednoj nozi duboka venska tromboza; ovo se može dogoditi kada krvni ugrušak uzrokuje blokadu krvnog suda

tromboembolijski događaj [retko]

povišena telesna temperatura groznica i ozbiljan poremećaj Vašeg ošteg stanja, ili iznenadna pojava groznice udružena sa gušoboljom ili bolom u ustima, ili urinarni problemi

metotreksat

može izazvati nagli pad broja određenih belih krvnih zrnaca agranulocitoza i tešku supresiju funkcije koštane srži [veoma retko]

neočekivano krvarenje, npr. krvarenje desni, krv u urinu, povraćanje krvi ili pojava modrica

mogu biti znaci značajnog smanjenja broja trombocita izazvanog teškom depresijom funkcije koštane srži [veoma retko]

simptomi kao što su teška glavobolja često u kombinaciji sa groznicom, kočenje vrata, mučnina, povraćanje, dezorijentacije i osetljivost na svetlost

mogu ukazati na zapaljenje membrane mozga

akutni aseptični meningitis [veoma retko]

Određeni poremećaji mozga encefalopatija/leukoencefalopatija su prijavljeni kod pacijenata sa karcinomom koji primaju terapiju metotreksatom. Mogućnost za pojavu ovih neželjenih dejstava se ne može isključiti kada se metotreksat koristi u terapiji drugih bolesti. Znaci ovakvih poremećaja mozga mogu biti

promenjeno mentalno stanje, poremećaji pokreta ataksija, poremećaji vida ili

poremećaji pamćenja

[nepoznate učestalosti].

ozbiljan osip na koži ili pojava plikova na koži ovo takođe može uticati na Vaša usta, oči i genitalije

ovo mogu biti znaci stanja koja se zovu

Stevens Johnson

-ov sindrom ili sindrom opečene

kože toksična epidermalna nekroliza/

-ov sindrom [veoma retko]

nastavku su navedena ostala neželjena dejstva koja se mogu javiti:

Veoma česta neželjena dejstva

mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

zapaljenje sluzokože usta, poremećaj varenja, mučnina, gubitak apetita, bol u stomaku

izmenjene vrednosti testova funkcije jetre povećane vrednosti ASAT, ALAT, bilirubina i alkalnefosfataze.

Česta neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

čirevi u ustima, proliv

osip, crvenilo kože, svrab

glavobolja, zamor, pospanost

smanjeno stvaranje krvnih ćelija, praćeno smanjenjem broja belih i/ili crvenih krvnih zrnaca i/ili krvnih pločica.

Povremena neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:

zapaljenje grla

zapaljenje creva, povraćanje, zapaljenje pankreasa gušterače, crne ili katranaste stolice, gastrointestinalni čirevi i krvarenje

povećana osetljivost na svetlost, gubitak kose, povećani broj reumatskih čvorića, čir na koži, herpes zoster, zapaljenje krvnih sudova, herpesu sličan osip po koži, koprivnjača

pojava šećerne bolesti dijabetes melitus

vrtoglavica, konfuzija, depresija

smanjenje koncentracije albumina u serumu

smanjenje broja svih krvnih ćelija i pločica

zapaljenje i ulceracije čirevi mokraćne bešike ili vagine, smanjena funkcija bubrega, poremećeno mokrenje

bol u zglobovima, bol u mišićima, smanjenje koštane mase.

Retka neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

zapaljenje tkiva desni

povećana pigmentacija kože, akne, plave mrlje na koži usled krvarenja iz krvnih sudova ekhimoza, petehije, alergijsko zapaljenje krvnih sudova

smanjen broj antitela u krvi

infekcija uključujući reaktivaciju neaktivne hronične infekcije, bolest „crvenih očiju” konjunktivitis

promene raspoloženja

vizuelni poremećaji

zapaljenje srčane maramice, nakupljanje tečnosti u srčanoj kesi prostor oko srca, poremećaj srčanog punjenja usled nakupljanja tečnosti oko srca

nizak krvni pritisak

stvaranje ožiljnog tkiva u plućima fibroza pluća, kratak dah i bronhijalna astma, nakupljanje tečnosti u plućnoj maramici

poremećaj elektrolita

povišena telesna temperatura groznica, poremećaj zarastanja rana.

Veoma retka neželjena dejstva

mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek:

akutno toksično proširenje creva toksični megakolon

povećana pigmentacija noktiju, infekcija kože oko noktiju akutna paronihija, duboka infekcija folikula kose furunkuloza, vidljiva lokalna proširenja kapilara

lokalno oštećenje stvaranje sterilnog apscesa, promene u masnom tkivu mesta primene injekcije

bol, gubitak snage ili osećanje obamrlosti ili mravinjanje / manja osetljivost na nadražaje nego obično, promene čula ukusa metalni ukus, epileptični napadi, paraliza, meningizam

poremećaj vida, nezapaljenski poremećaj oka retinopatija

gubitak polnog nagona, impotencija, uvećanje mlečnih žlezda kod muškaraca, oštećena spermatogeneza oligospermija, menstrualni poremećaj, vaginalni sekret

povećanje limfnih čvorova limfom

limfoproliferativni poremećaji prekomerno stvaranje belih krvnih zrnaca.

Neželjena dejstva nepoznate učestalosti

ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka

povećan broj određenih belih krvnih zrnaca

krvarenje iz nosa

prisustvo proteina u mokraći

osećaj slabosti

oštećenje kosti vilice posledica prekomernog stvaranja belih krvnih zrnaca

oštećenje tkiva na mestu primene injekcije

crvenilo i ljuštenje kože

Supkutana primena metotreksata se lokalno dobro podnosi. Primećene su samo blage lokalne reakcije na koži, koje se povlače tokom terapije.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Metoject

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Metoject posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon ,,Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Lek čuvati na temperaturi do 25 °C u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti.

Rok upotrebe nakon prvog otvaranja:Rastvor je namenjen za jednokratnu primenu. Nakon prve primene ostatak rastvora baciti.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Metoject

Aktivna supstanca je metotreksat.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,30 mL:

Jedan mililitar rastvora sadrži 50 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.Jedan napunjen injekcioni špric od 0,30 mL sadrži 15 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,40 mL:

Jedan mililitar rastvora sadrži 50 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.

Jedan napunjen injekcioni špric od 0,40 mL sadrži 20 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,50 mL:

Jedan mililitar rastvora sadrži 50 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.Jedan napunjen injekcioni špric od 0,50 mL sadrži 25 mg metotreksata u obliku metotreksat-dinatrijuma.

Pomoćne supstance: natrijum-hlorid, natrijum-hidroksid, voda za injekcije.

Kako izgleda lek Metoject i sadržaj pakovanja

Rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu.Bistar rastvor, žuto-braon boje, bez zamućenja.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,30 mL:

Unutrašnje pakovanje leka je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla tip I zapremine 1 mL, graduisan, sa postavljenom injekcionom iglom za supkutanu primenu u kome se nalazi HDPE, polistiren ili polipropilenski klip, čep klipa od hlorobutil gume, poklopac za iglu od sivog stiren-butadien elastomerna opremljen sistemom za zaštitu igle.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister intermedijarno pakovanje sa napunjenim injekcionim špricem sa 0,30 mL rastvora za injekciju sa postavljenom iglom za supkutanu primenu i Uputstvom za lek.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,40 mL:

Unutrašnje pakovanje leka je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla tip I zapremine 1 mL, graduisan, sa postavljenom injekcionom iglom za supkutanu primenu u kome se nalazi HDPE, polistiren ili polipropilenski klip, čep klipa od hlorobutil gume, poklopac za iglu od sivog stiren-butadien elastomerna opremljen sistemom za zaštitu igle.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister intermedijarno pakovanje sa napunjenim injekcionim špricem sa 40 mL rastvora za injekciju sa postavljenom iglom za supkutanu primenu i Uputstvom za lek.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,50 mL:

Unutrašnje pakovanje leka je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla tip I zapremine 1 mL, graduisan, sa postavljenom injekcionom iglom za supkutanu primenu u kome se nalazi HDPE, polistiren ili polipropilenski klip, čep klipa od hlorobutil gume, poklopac za iglu od sivog stiren-butadien elastomerna opremljen sistemom za zaštitu igle.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister intermedijarno pakovanje sa napunjenim injekcionim špricem sa 0,50 mL rastvora za injekciju sa postavljenom iglom za supkutanu primenu i Uputstvom za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:QUATALIA D.O.O.Venizelosova 29V/39, Beograd

Proizvođač:MEDAC GESELLSCHAFT FUR KLINISCHE SPEZIALPRAPARATE M.B.HTheaterstraße 6, Wedel, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarskirecept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,30 mL:

515-01-03464-21-001 od 07.07.2023.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,40 mL:

515-01-03466-21-001 od 07.07.2023.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,50 mL:

515-01-03467-21-001 od 07.07.2023.

Uputstvo za supkutanu pod kožu upotrebu

Lek Metoject se primenjuje u obliku injekcije pod kožu samo jednom nedeljno. Pažljivo pročitajte uputstva u nastavku pre nego što započnete primenu injekcije i uvek koristite tehniku primene injekcije koju vam savetuju lekar, farmaceut ili medicinska sestra.

Za bilo koji problem ili pitanje obratite se lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

PripremaIzaberite čistu, dobro osvetljenu i ravnu radnu površinu.Pažljivo operite ruke.Otpakujte napunjen injekcioni špric sa metotreksatom i pažljivo pročitajte Uputstvo za lek. Izvadite napunjeni špric iz pakovanja na sobnoj temperaturi.Pre upotrebe, proverite da li napunjeni špric leka Metoject ima vidljivih oštećenja ili pukotina. U slučaju da je u rastvoru vidljiv mali mehurić vazduha, to neće uticati na Vašu dozu niti će Vam naneti štetu.

Mesto primene injekcije

Područja za supkutanu pod kožu injekciju

Najbolja mesta za primenu injekcije su:- gornja strana butina- stomak, osim područja oko pupka.

Ako Vam neko pomaže u primeni injekcije, on/ona Vam takođe može dati injekciju u zadnji deo ruke, odmah ispod ramena.

Menjajte mesto primene injekcije sa svakom injekcijom. Ovo može smanjiti rizik od nastanka iritacija na mestu primene injekcije.

Nikada ne ubrizgavajte injekciju u kožu koja je osetljiva, crvena, tvrda, na mestu modrica, ožiljaka ili strija. Ako imate psorijazu, pokušajte da ne ubrizgavate injekciju direktno u izdignute, zadebljale, crvene ili ljuspaste delove kože ili lezije.

Primena injekcije

1. Izaberite mesto primene injekcije i očistite izabrano mesto primene injekcije i okolno područje vodom i

sapunom ili dezinficijensom.

2. Uklonite zaštitni plastični poklopac

Pažljivo uklonite sivi zaštitni plastični poklopac sa šprica povlačeći ga ravno. Ako je poklopac čvrsto postavljen, lagano ga odvrnite povlačenjem.

dodirujte iglu napunjenog šprica!

Napomena: Nakon što uklonite poklopac, primenite injekciju bez odlaganja!

3. Umetanje igle

Koristeći dva prsta stegnite kožu tako da formiratenabor na koži i brzo ubodite iglu u kožu pod uglom

od 90 stepeni.

4. Injekcija

Gurnite iglu do kraja u nabor kože. Polako pritiskajte klip nadole i ubrizgajte tečnost ispod kože. Držite kožni nabor čvrsto dok se injekcija ne završi.

Pažljivo izvucite iglu ravno iz kože.

5. Uklonite iskorišćeni špric zajedno sa iglom u poseban kontejner za oštre predmete. Ne odlažite zajedno

sa kućnim otpadom.

Metotreksat ne sme doći u kontakt sa površinom kože ili sluzokože. Ukoliko se to dogodi, morate odmah isprati sa dosta vode.

Ako ste Vi ili neko oko Vas povređeni iglom, odmah se obratite lekaru i ne koristite ovaj napunjeni špric.

Odlaganje i rukovanje

Način rukovanja i uklanjanja leka i napunjenog šprica mora biti u skladu sa lokalnim zahtevima. Zdravstvene radnice koje su trudne ne smeju rukovati i/ili davati lek Metoject.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Lek Metoject je indikovan za terapiju:-

aktivnog reumatoidnog artritisa kod odraslih pacijenata,

poliartritičnog oblika teškog aktivnog juvenilnog idiopatskog artritisa, kada je neadekvatan odgovor na nesteroidne antiinflamatorne lekove NSAIL,

teške uporne onesposobljavajuće psorijaze, koja ne reaguje adekvatno na druge oblike terapije, kao što su fototerapija, PUVA i terapija retinoidima, i teškog psorijatičnog artritisa kod odraslih pacijenata,

blage do umerene Kronove bolesti bilo samostalno ili u kombinaciji sa kortikosteroidima kod odraslih pacijenata rezistentnih ili intolerantnih na tiopurine.

Doziranje i način primene

Važno upozorenje o doziranju leka Metoject metotreksat

Prilikom lečenja reumatoidnog artritisa, juvenilnog idiopatskog artritisa, psorijaze i psorijatičnog artritisa i Kronove bolesti, lek Metoject metotreksat

se sme primenjivati samo jednom nedeljno

Greške u

doziranju prilikom primene leka Metoject metotreksat mogu dovesti do ozbiljnih neželjenih reakcija,

uključujući smrt. Molimo pažljivo pročitajte ovaj odeljak Sažetka karakteristika leka.

Metotreksat smeju da propisuju samo lekari sa iskustvom u lečenju metotreksatom, koji u potpunosti razumeju rizike terapije metotreksatom. Primena leka bi rutinski trebalo da se obavlja od strane zdravstvenih radnika. Ako klinička situacija dozvoljava, ordinirajući lekar može, u odabranim slučajevima, pacijentu da poveri samostalnu primenu supkutane injekcije. Pacijent mora da bude edukovan i obučen kako ispravno da primeni injekciju kod samostalne primene metotreksata. Prvu injekciju metotreksata treba primeniti pod direktnim medicinskim nadzorom. Metotreksat se injektuje supkutano

jednom nedeljno.

Mora se izričito

naglasiti pacijentu da se lek Metoject primenjuje

jednom nedeljno

Preporuka je da se odredi određeni dan u

nedelji koji će biti „dan za injekciju”.

Eliminacija metotreksata je smanjena kod pacijenata sa trećim prostorom distribucije ascites, pleuralni izlivi. Takvi pacijenti zahtevaju posebno pažljivo praćenje toksičnosti, i zahtevaju smanjenje doze ili, u nekim slučajevima, prekid primene metotreksata vidite odeljke „Farmakokinetički podaci” i „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka .

Doziranje kod odraslih pacijenata sa reumatoidnim artritisom

Preporučena početna doza je 7,5 mg metotreksata

jednom nedeljno

primenjena supkutano. U zavisnosti od

individualne aktivnosti oboljenja i podnošljivosti od strane pacijenta, početna doza se može postepeno povećavati za 2,5 mg nedeljno. Po pravilu, ne treba prekoračiti nedeljnu dozu od 25 mg. Međutim, doze veće od 20 mg/nedeljno su povezane sa značajnim povećanjem toksičnosti, naročito supresijom koštane srži. Odgovor na terapiju se može očekivati posle približno 4 – 8 nedelja. Nakon postizanja željenih terapijskih rezultata, dozu treba postepeno smanjivati do najmanje moguće efikasne doze održavanja.

Pedijatrijska populacija

Doziranje kod dece i adolescenata mlađih od 16 godina sa poliartritičnim oblikom juvenilnog idiopatskog artritisa:

Preporučena doza je 10 – 15 mg/m

telesne površine engl.

body surface area

jednom nedeljno

primenjena supkutano. U slučaju nedovoljne efikasnosti, nedeljna doza se može povećati do najviše 20 mg/m

jednom nedeljno

Međutim, u slučaju povećanja doze, preporučuje se povećana učestalost

nadzora.Pacijente sa juvenilnim idiopatskim artritisom uvek treba uputiti lekaru reumatologije specijalizovanom za lečenje dece/adolescenata.

Ne preporučuje se upotreba metotreksata kod dece mlađe od 3 godine, jer nema dovoljno podataka o efikasnosti i bezbednosti primene leka u ovoj populaciji vidite odeljak „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka.

Doziranje kod pacijenata sa psorijazom vulgaris i psorijatičnim artritisom:

Preporučuje se primena test-doze od 5 – 10 mg parenteralno, jednu nedelju pre terapije, kako bi se otkrila neželjena idiosinkratska reakcija. Preporučena početna doza metotreksata je 7,5 mg

jednom nedeljno

primenjena supkutano. Dozu treba postepeno povećavati, ali ona, po pravilu, ne treba da prevazilazi nedeljnu dozu od 25 mg metotreksata. Doze veće od 20 mg/nedeljno mogu biti povezane sa značajnim povećanjem toksičnosti, naročito supresijom koštane srži. Odgovor na terapiju načelno treba očekivati posle 2 – 6 nedelja. Po postizanju željenog terapijskog rezultata, dozu treba postepeno smanjivati do najmanje moguće efikasne doze održavanja.

Doziranje kod pacijenata sa Kronovom bolešću:

Inicijalna terapija:25 mg/nedeljno primenjeno supkutano.Odgovor na terapiju se može očekivati posle otprilike 8 do 12 nedelja.

Terapija održavanja:15 mg/nedeljno primenjeno supkutano.

Usled nedovoljno iskustava upotrebe leka Metoject kod pedijatrijske populacije ovaj lek se ne može preporučiti za terapiju Kronove bolesti kod ove populacije.

Maksimalna nedeljna doza Dozu treba povećati po potrebi, ali po pravilu ne bi trebalo da prelazi maksimalnu preporučenu nedeljnu dozu od 25 mg. U nekoliko izuzetnih slučajeva veća doza može biti klinički opravdana, ali ne bi trebalo da prelazi maksimalnu nedeljnu dozu od 30 mg metotreksata, jer će se toksičnost značajno povećati.

Pacijenti sa oštećenjem funkcije bubrega:

Metotreksat treba sa oprezom primenjivati kod pacijenata sa oštećenjem funkcije bubrega. Dozu treba prilagoditi na sledeći način:

Klirens kreatinina mL/min

lek Metoject se ne sme primenjivati

Vidite odeljak „Kontraindikacije” u Sažetku karakteristika leka.

Pacijenti sa oštećenjem funkcije jetre:

Metotreksat, ako ga uopšte treba davati pacijentima sa značajnim prisutnim ili prethodnim oboljenjem jetre, treba primenjivati sa velikim oprezom, naročito ako je poremećaj funkcije jetre izazvan alkoholom. Ukoliko koncentracija bilirubina iznosi > 5 mg/dL 85,5 mikromol/L, metotreksat je kontraindikovan.

Za listu svih kontraindikacija, vidite odeljak „Kontraindikacije” u Sažetku karakteristika leka.

Primena kod starijih pacijenata:Kod starijih pacijenata treba razmotriti mogućnost smanjenja doze, zbog smanjene funkcije jetre i bubrega, kao i smanjenih rezervi folata koje se javljaju u starijoj starosnoj grupi.

Primena kod pacijenata sa trećim prostorom distribucije pleuralni izlivi, ascites: S obzirom na to da se poluvreme eliminacije metotreksata može produžiti do 4 puta u odnosu na normalnu vrednost kod pacijenata sa trećim distribucionim prostorom, može biti potrebno smanjenje doze ili, u nekim slučajevima, prekid primene metotreksata vidite odeljke „Farmakokinetički podaci” i „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka.

Način primeneOvaj lek je namenjen samo za jednokratnu primenu.Lek Metoject se primenjuje supkutanim putem. Za uputstvo za supkutanu primenu vidite odeljak „Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom”.

ukupnom trajanju terapije odlučuje lekar.

Napomena:Ukoliko se sa oralne primene prelazi na parenteralnu primenu leka, može biti neophodno smanjenje doze, usled promenljive bioraspoloživosti metotreksata nakon oralne primene.

Shodno važećim smernicama, može se uzeti u razmatranje nadoknađivanje folne kiseline.

FARMACEUTSKI PODACI

Lista pomoćnih supstanci

Natrijum-hlorid; Natrijum-hidroksid; Voda za injekcije.

Inkompatibilnost

odsustvu ispitivanja kompatibilnosti ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima.

Rok upotrebe

Posebne mere opreza pri čuvanju

Lek čuvati na temperaturi do 25 °C u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti.Rastvor je namenjen za jednokratnu primenu. Nakon prve primene ostatak rastvora baciti.

Priroda i sadržaj pakovanja i posebne opreme za upotrebu, primenu ili implantaciju leka

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,30 mL:

Unutrašnje pakovanje je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla tip I zapremine 1 mL, graduisan, sa postavljenom injekcionom iglom za supkutanu primenu u kome se nalazi HDPE, polistiren ili polipropilenski klip, čep klipa od hlorobutil gume, poklopac za iglu od sivog stiren-butadien elastomerna opremljen sistemom za zaštitu igle

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister intermedijarno pakovanje sa napunjenim injekcionim špricem sa 0,30 mL rastvora za injekciju sa postavljenom iglom za supkutanu primenu i Uputstvom za lek.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,40 mL:

Unutrašnje pakovanje je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla tip I zapremine 1 mL, graduisan, sa postavljenom injekcionom iglom za supkutanu primenu u kome se nalazi HDPE, polistiren ili polipropilenski klip, čep klipa od hlorobutil gume, poklopac za iglu od sivog stiren-butadien elastomera opremljen sistemom za zaštitu igle.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister intermedijarno pakovanje sa napunjenim injekcionim špricem sa 0,40 mL rastvora za injekciju sa postavljenom iglom za supkutanu primenu i Uputstvom za lek.

Metoject, 50 mg/mL, 1 x 0,50 mL:

Unutrašnje pakovanje je napunjeni injekcioni špric od bezbojnog stakla tip I zapremine 1 mL, graduisan, sa postavljenom injekcionom iglom za supkutanu primenu u kome se nalazi HDPE, polistiren ili polipropilenski klip, čep klipa od hlorobutil gume, poklopac za iglu od sivog stiren-butadien elastomera opremljen sistemom za zaštitu igle.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedan blister intermedijarno pakovanje sa napunjenim injekcionim špricem sa 0,50 mL rastvora za injekciju sa postavljenom iglom za supkutanu primenu i Uputstvom za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Način rukovanja i uklanjanja mora biti u skladu sa lokalnim zahtevima za citostatike. Zdravstvene radnice koje su trudne ne smeju rukovati sa i/ili davati lek Metoject.

Metotreksat ne treba da dođe u kontakt sa kožom ili sluzokožom. U slučaju kontaminacije, zahvaćena površina se mora odmah isprati dovoljnom količinom vode.

Lek je namenjen za jednokratnu upotrebu.

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Uputstvo za supkutanu primenu leka Metoject

Najbolja mesta za primenu injekcije su:- gornja strana butina- stomak, osim područja oko pupka.

1. Očistite izabrano mesto primene injekcije i okolno područje vodom i sapunom ili dezinficijensom.2. Uklonite zaštitni poklopac povlačeći ga ravno.3. Nežno stisnite kožu na mestu primene injekcije da biste formirali kožni nabor. 4. Kožni nabor se mora držati dok se špric ne ukloni nakon primene injekcije.5. Potpuno gurnite iglu u kožu pod uglom od 90 stepeni.6. Polako pritiskajte klip nadole i ubrizgajte tečnost ispod kože. Uklonite špric sa kože pod uglom od 90

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji