Metaspon® 1500mg prašak za oralni rastvor


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Metaspon® prašak za oralni rastvor; 1500mg; kesica, 30x1500mg

  • ATC: M01AX05
  • JKL: 3163573
  • EAN: 8607000186370
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Metaspon® prašak za oralni rastvor uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Metaspon® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Metaspon® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Metaspon

1500 mg, prašak za oralni rastvor

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekar ili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko se ne osećate bolje ili se osećate lošije posle 2-3 meseca, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Metaspon i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Metaspon

Kako se uzima lek Metaspon

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Metaspon

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Metaspon i čemu je namenjen

Lek Metaspon, 1500 mg, prašak za oralni rastvor, spada u grupu lekova koji se nazivaju ostali nesteroidni antiinflamatorni i antireumatski lekovi.Ovaj lek sadrži aktivnu supstancu glukozamin.Lek Metaspon se koristi za ublažavanje simptoma kod blagog do umerenog osteoartritisa kolena.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Metaspon

Lek Metaspon ne smete uzimati:

Ako ste alergični na glukozamin ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

Ako ste alergični na školjke, jer se glukozamin dobija od školjki.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite lek Metaspon.

Ako imate smanjenu toleranciju na glukozu. Može biti neophodno češće praćenje koncentracije šećera u

krvi na početku terapije glukozaminom.- Ako Vam je poznato da imate faktor rizika za kardiovaskularne bolesti, pošto je povišena vrednost

holesterola uočena u nekoliko slučajeva kod pacijenata koji su lečeni glukozaminom.

Ako bolujete od astme; kada počinjete sa upotrebom glukozamina treba da budete upoznati sa mogućim

pogoršanjima simptoma.

Ako imate problema sa bubrezima ili jetrom, s obzirom na to da nisu sprovedena nikakva ispitivanja

glukozamina kod takvih pacijenata, ne mogu se dati preporuke za doziranje.

Razgovarajte sa svojim lekarom da biste isključili prisustvo drugih bolesti zglobova za koje treba razmotriti drugo lečenje.

Drugi lekovi i lek Metaspon

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate, nedavno ste uzimali ili biste mogli uzeti bilo koje druge lekove, uključujući i lekove koji se dobijaju bez recepta.

Treba voditi računa o tome ako se lek Metaspon kombinuje sa drugim lekovima, naročito sa:-

Nekim vrstama lekova koji se koriste za sprečavanje zgrušavanja krvi npr. varfarin, dikumarol, fenprokumon, acenokumarol i fluindion. Dejstvo ovih lekova može biti jače kada se koriste sa glukozaminom. Pacijente koji se leče takvim kombinacijama treba pažljivo pratiti kada započinju ili završavaju terapiju glukozaminom.

Tetraciklinom,

penicilinom i hloramfenikolom

antibakterijski lekovi koji se koriste protiv infekcije.

Uzimanje leka Metaspon sa hranom i pićima

Lek Metaspon možete uzimate sa hranom ili bez nje.Sadržaj kesice rastvorite u čaši vode, mešajte dok se ne rastvori i odmah popijte, jednom dnevno po mogućstvu sa hranom.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se svom lekaru ili farmaceutu za savet pre uzimanja ovog leka.Lek Metaspon se ne treba koristiti tokom trudnoće.Upotreba glukozamina se ne preporučuje tokom dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nisu sprovedena ispitivanja o uticaju na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanje mašinama. Ako primetite vrtoglavicu ili pospanost kada uzimate lek Metaspon, nemojte voziti ili upravljati mašinama. Videti odeljak 4.

Lek Metaspon sadrži natrijum

Jedna kesica ovog leka sadrži 151 mg natrijuma glavni sastojak kuhinjske soli. Ova količina natrijuma odgovara 7,6% maksimalne preporučene dnevne doze za odrasle.

Lek Metaspon sadrži sorbitol

Jedna kesica ovog leka sadrži 2028,5 mg sorbitola. Sorbitol je izvor fruktoze. Ako Vam je Vaš lekar rekao da imate intoleranciju na neke šećere, ili vam je dijagnostifikovana nasledna intolerancija na fruktozu HFI, retko genetsko stanje u kome pacijenti ne mogu da vare fruktozu, posavetujte se sa lekarom pre uzimanja ovog leka. Sorbitol može izazvati gastrointestinalne poremećaje i ima blago laksativno dejstvo.

3. Kako se uzima lek Metaspon

Uvek uzmite ovaj lek tačno onako kako Vam je rekao Vaš lekar ili farmaceut. Proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom ako niste sigurni.

Doziranje i način primene

Uobičajena doza je 1 kesica rastvorena u čaši vode jednom dnevno, po mogućstvu sa hranom. Vaš lekar će prilagoditi dozu u skladu sa Vašim stanjem.

Trajanje lečenja

Glukozamin nije namenje za lečenje akutnog bola. Do olakšanja simptoma posebno ublažavanja bola možda neće doći ni nakon nekoliko nedelja, a ponekad i duže. Ukoliko ne dođe do ublažavanja simptoma nakon 2 do 3 meseca lečenja, potrebno je razmotriti nastavak terapije glukozaminom.

Primena kod dece i adolescenata

Lek Metaspon se ne preporučuje za upotrebu kod dece mlađe od 18 godina.

Ako ste uzeli više leka Metaspon nego što treba

Ako ste uzeli više leka Metaspon nego što bi trebalo, ili ako druga osoba ili dete uzme ovaj lek, obavestite svog lekara ili farmaceuta.Znaci i simptomi predoziranja glukozaminom uključuju glavobolju, vrtoglavicu, zbunjenost, bol u zglobovima, mučninu, povraćanje, dijareju ili zatvor. Prestanite sa uzimanjem leka Metaspona na najmanje prisustvo gore navedenih simptoma.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Metaspon

Ako zaboravite da uzmete dozu leka, samo uzmite sledeću dozu. Nemojte uzimati dvostruku dozu da biste nadoknadili zaboravljenu dozu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Metaspon

Nastavite da uzimate ovaj lek dok Vam lekar ne kaže da prestanete. Nemojte prestati da ga uzimate samo zato što se osećate bolje. Ako prestanete da uzimate lek, Vaši simptomi se mogu ponovo pojaviti.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.Ona su obično blaga i prolazna.Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:- glavobolja, umor,- mučnina, bol u stomaku, loše varenje, dijareja, zatvor.Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:- povraćanje,- osip, svrab, crvenilo kože.Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:- nesvestica, pospanost.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka:- alergijska reakcija preosetljivost,- neadekvatna kontrola dijabetesa, hiperholesterolemija povećane vrednosti holesterola u krvi,- nesanica,- vrtoglavica,- poremećaji vida,- aritmije,- naleti vrućine,- pogoršanje astme, astma,- žutica,- gubitak kose, angioedem, koprivnjača,- edem, periferni edem,- povećanje vrednosti enzima jetre, povećana koncentracija glukoze u krvi, povišen krvni pritisak, fluktuacije međunarodnog normalizovanog odnosa INR.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Metaspon

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Metaspon posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju "Važi do". Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan tog meseca.Lek čuvati na temperaturi do 30°C, u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti i vlage. Nakon otvaranja kompletan sadržaj kesice odmah rastvoriti u čaši vode.Pripremljen rastvor upotrebiti odmah.

Neupotrebljeni lekovi se predaju najbližoj apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životnne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek

Aktivna supstanca je glukozamin-sulfat, natrijum-hlorid.Jedna kesica sadrži 1500 mg glukozamin-sulfata u obliku 1884 mg glukozamin-sulfat, natrijum-hlorida, što odgovara 1178 mg glukozamina.

Pomoćne supstance su: sukraloza, sorbitol E420, limunska kiselina, makrogol 4000, aroma limuna sadrži aromatične sastojke, prirodne arome, maltodekstrin, arapsku gumu E414, butilhidroksianizol E320, askorbinsku kiselinu E300.

Kako izgleda lek i sadržaj pakovanja

Beli ili skoro beli prašak. Nakon rastvaranja dobija se homogen i blago opalescentan rastvor.Unutrašnje pakovanje je laminirana kesica papir/ LPDE/Al/Surlyn.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži 30 kesica i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:RHEI LIFE DOO, Beogradskog bataljona 4, Beograd-Čukarica

Proizvođač:J. URIACH Y COMPANIA, SA, Avinguda Cami Reial, 51- 57, Poligon Industrial Riera deCaldes, Palau-Solita I Plegamans Barselona, Španija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-01309-19-001 od 15.06.2023.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji