Melphalan Uni-Chem 50mg prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Melphalan Uni-Chem prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju; 50mg; bočica sa praškom i bočica sa rastvaračem, 1x10mL

  • ATC: L01AA03
  • JKL: 0031176
  • EAN: 8902319061050
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Melphalan Uni-Chem prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Melphalan Uni-Chem na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Melphalan Uni-Chem kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Melphalan Uni-Chem, 50 mg, prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja obratite se svom lekaru.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Melphalan Uni-Chem i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Melphalan Uni-Chem

Kako da primenjuje lek Melphalan Uni-Chem

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Melphalan Uni-Chem

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Melphalan Uni-Chem i čemu je namenjen

Lek Melphalan Uni-Chem sadrži aktivnu supstancu koja se zove melfalan. On pripada grupi lekova koji se nazivaju citotoksični lekovi koji se takođe nazivaju i hemoterapija. Melfalan se koristi za lečenje kanceraraka. Deluje tako što smanjuje broj abnormalnih ćelija koje Vaš organizam proizvodi.

Lek Melphalan Uni-Chem se koristi za lečenje:

multiplog mijeloma - tip kancera koji se razvija iz ćelija u koštanoj srži koje se nazivaju plazma ćelije. Plazma ćelije pomažu u borbi protiv infekcija i bolesti stvaranjem antitela.

uznapredovalog kancera jajnika.

neuroblastoma kod dece- kancer nervnog sistema.

malignog melanoma - kancer kože.

sarkoma mekog tkiva - kancer mišića, masti, vezivnog tkiva, krvnih sudova ili drugih tkiva u telu.

Obratite se svom lekaru ukoliko su Vam potrebna dodatna pojašnjenja u vezi navedenih bolesti.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Melphalan Uni-Chem

Lek Melphalan Uni-Chem ne smete primati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na melfalan ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

ukoliko bolujete od ozbiljnog smanjenja stvaranja krvnih zrnaca u koštanoj srži teška supresija koštane srži [leukociti < 2000/mm

trombociti < 50000/mm

ukoliko ste trudni, posebno tokom prva tri meseca

ukoliko dojite

slučaju sumnje, konsultujte se sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što primite terapiju lekom Melphalan Uni-Chem.Ukoliko se nešto od navedenog odnosi na Vas, nemojte primenjivati ovaj lek. Ukoliko niste sigurni, obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri pre primene ovog leka.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što primite lek Melphalan Uni-Chem:

ukoliko primate ili ste nedavno primali radioterapiju ili hemioterapiju

ukoliko imate problema sa bubrezima

ukoliko ćete primiti vakcinu ili ste nedavno primili vakcinu. To je zato što neke vakcine kao što su vakcine protiv dečije paralize, malih boginja, zaušaka i rubeola mogu dovesti do infekcije ukoliko ih primite dok ste pod terapijom lekom Melphalan Uni-Chem.

Melfalan će Vam propisati lekar specijalista koji ima iskustvo u lečenju oboljenja krvi ili kancera.

obzirom na to da može doći do oštećenja lokalnog tkiva, ne treba ga ubrizgavati direktno u periferne vene.

Melfalan ima jak uticaj na smanjenje količine stvorenih krvnih zrnaca u koštanoj srži i zbog toga Vaš lekar treba pažljivo da prati parametre Vaše krvne slike i da, ukoliko je potrebno, prekine terapiju ukoliko je broj krvnih zrnaca prenizak. Stoga je obavezno da posećujete svog lekara u dogovorenim terminima.

Melfalan, kao i drugi citotoksični lekovi, može izazvati i leukemiju. Rizik od leukemije treba odmeriti u odnosu na moguće terapijske koristi lečenjem melfalanom.

Melfalan može da poveća rizik od razvoja drugih tipova malignih bolesti tj. sekundarnih solidnih tumora kod malog broja pacijenata, naročito kada se koristi u kombinaciji sa lenalidomidom, talidomidom i prednizonom. Vaš lekar treba pažljivo da proceni koristi i rizike primene melfalana kada Vam ga propisuje.

Melfalan ima mutageno dejstvo. Muškarcima koji se leče melfalanom se stoga ne savetuje začeće tokom lečenja melfalanom, kao ni 6 meseci nakon toga, a takođe se preporučuje da se pre početka lečenja obrate bankama sperme.

Drugi lekovi i lek Melphalan Uni-Chem

Obavestite Vašeg lekara ili medicinsku sestru ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Posebno ukažite svom lekaru ili medicinskoj sestri ukoliko uzimate/primate bilo šta od sledećeg:

vakcine koje sadrže žive organizme pogledati upozorenja i mere opreza, jer to može dovesti do potencijalno štetnih reakcija kao posledica vakcinacije.

druge citotoksične medicinske proizvode hemioterapija.

nalidiksinska kiselina antibiotik koji se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta zajedno sa visokim dozama melfalana može dovesti do zapaljenja unutrašnje površine creva i izazvati krverenje kod dece.

ciklosporin koristi se za sprečavanje odbacivanja organa ili tkiva nakon transplantacije ili za lečenje određenih bolesti kože kao što su psorijaza i ekcem ili za lečenje reumatoidnog artritisa može dovesti do oštećenja funkcije bubrega.

kod dece, busulfan drugi hemioterapijski lek koji se koristi za lečenje određenih tipova malignih bolesti.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

TrudnoćaLečenje lekom Melphalan Uni-Chem nije preporučljivo tokom trudnoće, jer može dovesti do trajnihoštećenja ploda. Ovo se odnosi i na žene i na muškarce. Međutim, ukoliko je lečenje lekom Melphalan Uni-Chem neophodno, treba zatražiti savet lekara o tome kakv je rizik od neželjenih dejstava po dete.

DojenjeNemojte dojiti dok primate lek Melphalan Uni-Chem. Obratite se svom lekaru ili babici za savet pre nego što primite ovaj lek.

PlodnostLek Melphalan Uni-Chem može oštetiti spermatozoide ili jajne ćelije. Moraju se preduzeti pouzdane mere kontracepcije dok Vi ili Vaš partner primate ovu injekciju i najmanje 6 meseci nakon toga treba izbegavati trudnoću. Obratite se svom lekaru za savet.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nisu sprovedena istraživanja o uticaju leka Melphalan Uni-Chem na sposobnost upravljanja vozilima ili rukovanje mašinama. Ovo morate proveriti sa svojim lekarom pre upravljanja vozilima, korišćenja alata ili rukovanja mašinama. Količina alkohola u ovom leku može umanjiti sposobnost upravljanja vozilima ili rukovanja mašinama.

Lek Melphalan Uni-Chem sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži 2,3 mmol 53,5 mg natrijuma osnovni sastojak kuhinjske soli po bočici rastvarača. To odgovara 2,7% preporučenog maksimalnog dnevnog unosa natrijuma za odrasle.

Lek Melphalan Uni-Chem sadrži etanol

Ovaj lek sadrži najviše 424,3 mg alkohola etanola u jednoj bočici rastvarača, što je jednako količini etanola sadržanoj u oko 10,8 mL piva ili 4,2 mL vina po jednoj dozi. Za pacijente zavisne od alkohola, ova količina može biti štetna po zdravlje. Ovo treba uzeti u obzir kod trudnica ili dojilja, dece i visokorizičnih grupa kao što su pacijenti sa oboljenjima jetre ili epilepsijom.

Lek Melphalan Uni-Chem sadrži propilenglikol

Može da izazove simptome slične onima koje izaziva alkohol kao i da poveća verovatnoću pojave neželjenih dejstava.Nije za primenu kod dece mlađe od 5 godina. Korisite ovaj lek samo ako Vam ga je propisao lekar. Vaš lekar može da zatraži dodatne analize u toku upotrebe ovog leka.

3. Kako se primenjuje lek Melphalan Uni-Chem

Lek Melphalan Uni-Chem će Vam propisati isključivo lekar specijalista koji ima iskustvo u lečenju oboljenja krvi ili kancera.

Lek Melphalan Uni-Chem se može primeniti:

kao injekcija/infuzija u venu

kao perfuzija u određeni deo tela kroz arteriju.

Lek Melphalan Uni-Chem se primenjuje nakon rekonsituisanja sa rastvaračem u zatvorenoj bočici. Dalje razblaživanje treba vršiti isključivo rastvorom za infuziju natrijum-hlorid 0,9%. Lek Melphalan Uni-Chem nije kompatibilan sa rastvorima za infuziju koji sadrže dekstrozu.

Mora se izbegavati curenje krvi iz krvnog suda ekstravazacija, jer može doći do oštećenja okolnog tkiva. Stoga ga ne treba ubrizgavati direktno u periferne vene. Ukoliko je neophodno, lekar će Vam dati lek Melphalan Uni-Chem preko centralnog venskog katetera.

Vaš lekar će odlučiti koliko leka Melphalan Uni-Chem ćete primiti. Količina leka zavisi od:

Vaše telesne mase ili površine tela posebna mera kojom se uzimaju u obzir Vaša težina i konstitucija

drugih medicinskih proizvoda koje primate

Vaše bolesti

Vaših godina

toga da li imate probleme sa bubrezima.

Kada primate melfalan, Vaš lekar će redovno vršiti analize krvne slike. Cilj toga je da se proveri broj krvnih zrnaca u krvi. Kao rezultat ovih analiza, lekar Vam ponekad može promeniti dozu.

Rizik za nastanak krvnih ugrušaka tromboembolijski događaji

Moguće je da dođe do povećanog rizika od pojave venske tromboembolije formiranje krvnih ugrušaka koji se nazivaju trombovi u dubokim venama, uglavnom u nogama i plućne embolije blokada glavne arterije pluća ili njenih grana krvnim ugruškom koji se odvojio i krvotokom došao u pluća kada se melfalan koristi u kombinaciji sa drugim lekovima koji mogu da utiču na funkcionisanje Vašeg imunskog sistema kao što su lenalidomid/talidomid i drugim lekovima koji mogu da povećaju koristi lečenja melfalanom kao što su prednizon ili deksametazon.

Vaš lekar će odlučiti koje mere treba da sprovede nakon pažljive procene postojećih faktora rizika kod Vas kao što su pušenje, povišeni krvni pritisak, visoke vrednosti masnoća u krvi, tromboza u istoriji bolesti.

Primena kod dece i adolescenata

Ne postoje odgovarajući podaci iz prakse za upotrebu ovog leka kod dece. Nije moguća procena doze.

Stariji pacijenti i pacijenti sa oštećenjem funkcije bubrega

Lek Melphalan Uni-Chem se primenjuje u uobičajenoj dozi kod starijih pacijenata. Nema konkretnih iskustava sa ovom starosnom grupom.Pre nego što počnete lečenje visokim intravenskim dozama, lekar će proveriti Vaše opšte stanje i funkcije organa.Kod starijih pacijenata, koji su na terapiji velikim dozama ne sme da se primenjuje maksimalna doza melfalana od 200 mg/m², jer je kod ove doze primećen neprihvatljivo visok mortalitet.Ako imate oštećenje funkcije bubrega, vrednost uree u krvi može privremeno porasti tokom lečenja melfalanom i dovesti do oštećenja koštane srži. Zbog toga će Vaš lekar pažljivo nadgledati vrednost uree u krvi.Vaš lekar odlučuje o trajanju lečenja.

Ako ste primili više leka Melphalan Uni-Chem nego što bi trebalo:

Lekar će Vam dati lek Melphalan Uni-Chem tako da je mala verovatnoća da ćete primiti preveliku dozu. Ukoliko smatrate da Vam je dato previše leka ili ste propustili dozu, obavestite lekara ili medicinsku sestru. Porazgovarajte sa svojim lekarom ukoliko imate utisak da je dejstvo leka Melphalan Uni-Chem prejako ili preslabo.Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog proizvoda, obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primaju ovaj lek.

Ukoliko dođe do pojave nekog od sledećih neželjenih dejstava, odmah se obratite svom lekaru:

alergijske reakcije koje mogu imati sledeće simptome:

- osip, plikove ili koprivnjaču po koži, - oticanje lica, kapaka ili usana, - iznenadno otežano disanje ili stezanje u grudima, - gubitak svesti, kolaps usled srčanog zastoja,

znaci povišene telesne temperature ili infekcije bol u grlu, usnoj duplji ili problemi sa urinarnim traktom,

bilo kakvo neočekivano krvarenje ili pojava modrica, zamor, vrtoglavice ili kratak dah, jer to može da ukazuje na smanjen broj određenih krvnih ćelija,

ukoliko se iznenada osećate loše čak i ukoliko imate normalnu telesnu temperaturu,

ukoliko dok primite melfalan direktno u ruku ili nogu osećate bolove, ukočenost ili slabost u mišićima i urin Vam je braon ili crvene boje, tamnije boje nego inače.

Razgovarajte sa Vašim lekarom ukoliko se javi bilo koje od sledećih neželjenih dejstava koja mogu biti povezana sa primenom ovog leka.

Ostala neželjena dejstva uključuju:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

smanjenje broja ćelija krvi u krvotoku crvenih i belih krvnih zrnaca i trombocita, što vodi do povećanog rizika od infekcije;

osećaj mučnine ili mučnina, proliv dijareja, zapaljenje oralne sluzokože pri velikim dozama;

ulceracije u ustima afte, oštećenje sluzokože – pri velikim dozama melfalana;

opadanje kose pri velikim dozama;

gubitak mišićne mase, umnožavanje vezivnog tkiva u mišićima, bol u mišićima, povećanje vrednosti enzima kreatinin fosfokinaze u krvi;

subjektivni i prolazni osećaj topline i/ili peckanja nakon primene velikih doza putem centralnog venskog katetera.

Potrebno je pažljivo pratiti parametre analiza krvi. Pri prvim znacima naglog pogoršanja krvne slike, mora se prekinuti terapija melfalanom. Međutim, krvna slika se može i dalje pogoršavati čak i nakon prekida terapije.

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

akutna leukemija kancer krvi može nastupiti uglavnom nakon dužeg vremena posle završetka terapije i posebno kod starijih pacijenata nakon dugotrajne primene kod kombinovane terapije i radioterapije.

opadanje kose pri normalnim dozama;

lokalizovano bolno nakupljanje tečnosti u mišićima koje dovodi do bola i osetljivosti, a ponekad do utrnulosti i slabosti u mišićima kompartment sindrom;

povećanje vrednosti uree u krvi u ranim fazama terapije melfalanom kod pacijenata koji imaju oboljenja bubrega;

privremena i trajna neplodnost sa smanjenjem broja i pokretljivosti spermatozoida u semenoj tečnosti azospermija;

prestanak menstrualnog ciklusa amenoreja.

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše od 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

promene broja crvenih krvnih zrnaca usled povećane razgradnje crvenih krvnih zrnaca hemolitička anemija koja može dovesti do zamora, povišene telesne temperature, vrtoglavice i pojačanih infekcija;

alergijske reakcije, kao što su upale tkiva, osipi na koži uključujući pečate i svrab kože kao i ozbiljne alergijske reakcije koje retko nastupaju tokom početnog i naknadnog lečenja sa znakovima oticanja usana, jezika i grla, bola u grudima i stezanja u grudima, koji mogu dovesti do poteškoća u gutanju i disanju. Prijavljeni su slučajevi infarkta povezanog sa ozbiljnim alergijskim reakcijama;

infekcije pluća zapaljenje pluća i oštećenje pluća izazvano promenama u plućnom tkivu plućna fibroza, uključujući i one sa smrtnim ishodom;

zapaljenje oralne sluzokože pri normalnim dozama;

poremećaj funkcije jetre, kao što su zapaljenje jetre i promene u vrednostima enzima i radu jetre promena boje kože i očiju u žuto;

okluzije vene jetre nakon terapije velikim dozama.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka:

odumiranje mišićnog tkiva nekroza mišića, razgradnja mišića rabdomioliza što vodi do mišićne slabosti i utrnulosti;

kancer koštane srži koji počinje brzo akutna mijeloidna leukemija i grupa kancera u kojima nesazrela krvna zrnca u koštanoj srži ne sazrevaju ili ne postaju zdrava krvna zrnca mijelodisplastični sindromi;

duboka venska tromboza stvaranje krvnog ugruška tromba u dubokoj veni, pretežno u nogama i plućna embolija blokada plućne arterije ili njenih ogranaka krvnim ugruškom koji se oslobađa i migrira u pluća.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije Nacionalni centar za farmakovigilancu Vojvode Stepe 458, 11221 Beograd Republika Srbija

www.alims.gov.rs

[email protected]

5. Kako čuvati lek Melphalan Uni-Chem

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Melphalan Uni-Chem posle isteka roka upotrebe naznačenog na bočici i na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do:“. Datum isteka roka upotrebe odnosi se na poslednji dan navedenog meseca.

Ovaj lek ne zahteva posebne temperaturne uslove čuvanja; čuvati lek u kartonskoj kutiji, radi zaštite od svetlosti.

Lek Melphalan Uni-Chem, rastvor za injekciju/infuziju će pripremiti zdravstveni radnik. Lek treba iskoristiti odmah nakon pripreme. Neiskorišćeni lek ili otpadni materijal se mora odložiti u skladu sa važećim propisima.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Melphalan Uni-Chem

Aktivna supstanca je melfalan-hidrohlorid. Jedna bočica praška sadrži 50 mg melfalana u obliku melfalan-hidrohlorida.

Pomoćne supstance su:Prašak za rastvor za injekciju/infuziju: povidon K-vrednost: 10,2-13,8; hlorovodonična kiselina, razblažena za podešavanje pH vrednosti.Rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju: natrijum-citrat, dihidrat; propilenglikol; etanol 96%; voda za injekcije.

Melfalan, prašak za rastvor za injekciju/infuziju se pre pripreme rekonstituiše pomoću rastvarača i razblažuji prema uputstvu.

Kako izgleda lek Melphalan Uni-Chem i sadržaj pakovanja

Prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju. Izgled praška: beo do bledožut liofilizirani prašak.Izgled rastvarača: bistar, bezbojan rastvor.

Prašak za rastvor za injekciju/infuziju:

Unutrašnje pakovanje je providna staklena bočica tip I zatvorena čepom od brombutil gume obložen Omniflex 3G oblogom i

zatvaračem koji se sastoji od aluminijumskog prstena i narandžaste,

poliproilenske mat kapice. Jedna bočica sadrži 50 mg melfalana.

Rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju:

Unutrašnje pakovanje je providna staklena bočica tip I zatvorena čepom od brombutil gume i

zatvaračem koji se sastoji od aluminijumskog prstena i narandžaste, poliproilenske mat kapice. Jedna bočica sadrži 10 mL rastvarača.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži bočicu sa praškom i bočicu sa rastvaračem i Uputstvo za lek.

Kada se bočica melfalan praška za rastvor za injekciju/infuziju, rekonstituiše sa 10 mL rastvarača, dobijeni rastvor sadrži 5 mg/mL melfalana, bezvodnog.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

UNI-CHEM DOO., Crnotravska 27, Beograd

Proizvođač:

EMCURE PHARMA UK LIMITED, Basepoint Business Centre, 110 Butterfield, Great Marlings, Luton,Velika BritanijailiMIAS PHARMA LIMITED, Suite 2, Stafford House, Strand Road, Portmarnock, Co. Dublin,Irska

Napomena:Štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi, tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Decembar, 2022.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

515-01-03939-18-001 od 06.12.2022.

---------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Lek Melphalan Uni-Chem je u standardnoj intravenskoj dozi indikovan za terapiju multiplog mijeloma i uznapredovalog kancera jajnika.

Lek Melphalan Uni-Chem u visokoj intravenskoj dozi, uz transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze ili bez nje, indikovan je za terapiju multiplog mijeloma i neuroblastoma kod dece.

Lek Melphalan Uni-Chem primenjen putem regionalne arterijske perfuzije je indikovan za terapiju lokalizovanih malignih melanoma ekstremiteta i lokalizovanih sarkoma mekog tkiva ekstremiteta.

Melfalan se u navedenim indikacijama može primenjivati kao monoterapija ili u kombinaciji sa drugim citotoksičnim lekovima.

Doziranje i način primene

Tromboembolijski događaji

Pacijenti na terapiji melfalanom u kombinaciji sa lenalidomidom i prednizonom ili talidomidom i prednizonom ili deksametazonom, trebalo bi da primaju lekove za profilaksu tromboze najmanje tokom prvih 5 meseci lečenja, posebno ako postoje drugi trombogeni faktori rizika. Odluku o upotrebi lekova za

profilaksu tromboze treba doneti nakon pažljive procene osnovnih faktora rizika videti odeljke „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” i „Neželjena dejstva” u Sažetku karakteristika leka za svakog pacijenta.Ako se dogodi tromboembolijski događaj, terapiju treba prekinuti i započeti standardnu antikoagulacionu terapiju. Jednom kada se stanje pacijenta stabilizuje antikoagulacionom terapijom i kada budu izlečene bilo kakve komplikacije trombembolijskih događaja, terapija melfalanom u kombinaciji sa lenalidomidom i prednizonom ili talidomidom i prednizonom ili deksametazonom može se nastaviti u prvobitnoj dozi tek nakon procene odnosa rizika i koristi. Pacijent treba da nastavi sa antikoagulacionom terapijom tokom terapije melfalanom.

Parenteralna primena:

Melfalan treba da propisuju isključivo lekari specijalisti sa iskustvom u lečenju malignih oboljenja.Pošto melfalan ima mijelosupresivno dejstvo, od ključne važnosti su česte analize krvi tokom terapije. Po potrebi obustaviti primenu leka ili prilagoditi dozu. Melfalan treba da se koristi isključivo uz pažljive hematološke kontrole. U slučaju značajnog pada broja leukocita ili trombocita, treba privremeno prekinuti sa lečenjem videti odeljak „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka.Lek Melphalan Uni-Chem namenjen je isključivo za intravensku upotrebu i regionalnu arterijsku perfuziju. Melfalan ne treba da se daje u dozama većim od 140 mg/m

ukoliko se ne vrši očuvanje matičnih ćelija

Multipli mijelom

Lek Melphalan Uni-Chem se daje u intervalima, kao monoterapija ili u kombinaciji sa

drugim citotoksičnim lekovima. U mnogim terapijama je uključeno i davanje prednizona.Kada se koristi kao monoterapija, standardna intravenska doza melfalana je 0,4 mg/kg telesne mase 16 mg/m

površine tela uz ponavljanje u odgovarajućim intervalima npr. jednom u 4 nedelje, pod

uslovom da je za vreme tog perioda došlo do obnove broja ćelija periferne krvi.Kod terapija velikim dozama obično se koriste pojedinačne intravenske doze između 100 i 200 mg/m

površine tela približno 2,5 do 5,0 mg/kg telesne mase, međutim, neophodno je očuvanje matičnih ćelija hematopoeze kod doza iznad 140 mg/m

površine tela. Takođe se preporučuje hidriranje i namerno

izazivanje diureze.

Adenokarcinom jajnika

Kada se koristi intravenski kao monoterapija, često se daje doza od 1 mg/kg telesne

mase približno 40 mg/m

površine tela na svake 4 nedelje.

Kada se daje u kombinaciji sa drugim citotoksičnim lekovima, koriste se intravenske doze od 0,3 do 0,4 mg/kg telesne mase 12 do 16 mg/m

površine tela na 4 do 6 nedelja.

Uznapredovali neuroblastom

Doze od 100 do 240 mg/m

površine tela ponekad podeljene na tri jednaka

dela i date tokom tri uzastopna dana uz očuvanje matičnih ćelija hematopoeze koriste se ili kao monoterapija ili u kombinaciji sa radioterapijom i/ili drugim citotoksičnim lekovima.

Maligni melanom

Hipertermijska regionalna perfuzija melfalanom se koristi kao pomoćno sredstvo pri

hirurškoj intervenciji kod ranog malignog melanoma i kao palijativni način lečenja uznapredovalog, ali lokalizovanog oboljenja. Potrebno je pregledati naučnu literaturu radi detalja o tehnici perfuzije i doziranju. Uobičajen raspon doze za perfuziju gornjih ekstremiteta je 0,6 - 1,0 mg/kg telesne mase, a za perfuziju donjih ekstremiteta 0,8 - 1,5 mg/kg telesne mase.

Sarkom mekog tkiva

Hipertermijska regionalna perfuzija melfalanom koristi se u terapiji svih stadijuma

lokalizovanog sarkoma mekog tkiva, obično u kombinaciji sa hirurškom intervencijom. Uobičajeni raspon doze kod perfuzije gornjih ekstremiteta je 0,6 - 1,0 mg/kg telesne mase, a kod donjih ektremiteta 1 - 1,4 mg/kg telesne mase.

Pedijatrijska populacija

Kod dece se vrlo retko indikuje melfalan u uobičajenoj dozi i nije moguće navesti uputstva za doziranje.Kod dece se za terapiju neuroblastoma koriste injekcije velikih doza melfalana u kombinaciji sa očuvanjem matičnih ćelija hematopoeze i tu se mogu pratiti iste smernice za doziranje na osnovu površine tela koje se primenjuju kod odraslih.

Stariji pacijenti

Iako se melfalan često primenjuje kod starijih pacijenata u uobičajenim dozama, nema konkretnijih informacija o davanju leka ovoj podgrupi pacijenata.Ograničena su iskustva u davanju velikih doza melfalana pacijentima starije životne dobi. Zato je pre primene velikih doza injekcije melfalana kod starijih pacijenata potrebno pažljivo razmisliti kako bi se osiguralo dobro fukcionisanje leka i organa. Farmakokinetika intravenski primenjenog melfalana nije pokazala korelaciju između starosti i klirensa melfalana ili poluvremena eliminacije melfalana.Zbog ograničenih podataka nema specifičnih preporuka za prilagođavanje doze kod starijih pacijenata koji primaju melfalan intravenski. Preporučuje se da se nastavi sa praksom prilagođavanja doze na osnovu opšteg stanja starijih osoba i stepena mijelosupresije tokom terapije.

Oštećenje funkcije bubrega

Klirens melfalana, iako varijabilan, može biti slabiji kod oštećenja bubrega.Kada se injekcija melfalana koristi intravenski u uobičajenoj dozi 16-40 mg/m

površine tela preporučuje

se da se početna doza smanji za 50%, a naredne doze se određuju u zavisnosti od stepena hematološke supresije.Kod velikih intravenskih doza melfalana 100 do 240 mg/m

površine tela, potreba za smanjivanjem doze

zavisi od stepena oštećenja funkcije bubrega, od toga da li su matične ćelije hematopoeze obnovljene i od terapijskih potreba. Lek Melphalan Uni-Chem ne treba davati u dozama većim od 140 mg/m

bez očuvanja

matičnih ćelija hematopoeze.Kao smernica kod lečenja velikim dozama melfalana bez očuvanja matičnih ćelija hematopoeze kod pacijenata sa umerenim oštećenjem funkcije bubrega gde je klirens kreatinina 30 do 50 mL/min uobičajeno je smanjenje doze za 50%. Kod pacijenata sa teškim oštećenjem funkcije bubrega ne treba primenjivati velike doze melfalana veće od 140 mg/m

bez očuvanja matičnih ćelija hematopoeze.

Velike doze melfalana uz očuvanje matičnih ćelija hematopoeze uspešno se koriste čak i kod pacijenata na dijalizi sa terminalnom bubrežnom insuficijencijom. Za detaljnije informacije potrebno je proveriti relevantnu literaturu.

Način primene

Injekcija/Infuzija

Kod intravenske primene preporučuje se sporo ubrizgavanje rastvora melfalana u brzu infuziju kroz sterilni ulaz za injekciju.Ako direktno ubrizgavanje u tok infuzije nije primenjivo, rastvor melfalana se može primeniti razblažen u infuzionoj kesi.Melfalan nije kompatibilan sa rastvorima za infuziju koji sadrže glukozu i preporučuje se isključivo upotreba 9 mg/mL 0,9% rastvora natrijum-hlorida za injekcije. Za uputstva o razblaživanju pre primene videti odeljak „Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom ”.Kada se dodatno razblaži u rastvoru infuzije, melfalanu opada stabilnost, a sa povećanjem temperature brzo se povećava brzina razgradnje. Kada se melfalan daje putem infuzije pri sobnoj temperaturi od približno 25°C, ukupno vreme od pripreme injekcije do završetka infuzije ne treba da bude duže od 1,5 sati.Ukoliko se u rekonstituisanim ili razblaženim rastvorima pojavi vidljivo zamućenje ili kristalizacija, takav lek se mora odbaciti.Treba postupati pažljivo da bi se izbegla eventualna ekstravazacija melfalana, a u slučaju lošeg pristupa perifernim venama, treba uzeti u obzir primenu centralne venske linije.Ukoliko se daje velika doza injekcije melfalana sa ili bez autologne transplantacije koštane srži, preporučuje se davanje putem centralne venske linije.Kod regionalne arterijske perfuzije treba proučiti literaturu za uputstvo o detaljnoj metodologiji.

Lista pomoćnih supstanci

PrašakPovidon K-vrednost: 10,2 – 13,8; Hlorovodonična kiselina, razblažena za podešavanje pH vrednosti

RastvaračNatrijum-citrat, dihidratPropilenglikolEtanol 96%Voda za injekcije

Inkompatibilnost

Melfalan nije kompatibilan sa infuzionim rastvorima koji sadrže glukozu i preporučuje se da se koristi ISKLJUČIVO 9 mg/mL 0,9% rastvor natrijum-hlorida za injekciju.

Rok upotrebe

Rok upotrebe neotvorenog leka: 2 godine.

Rok upotrebe nakon rekonstitucije: lek upotrebiti odmah nakon rekonstituisanja. Neiskorišćeni ostatak leka nakon rekonstitucije treba odbaciti nakon 30 minuta. Rekonstituisani rastvor se ne sme čuvati u frižideru, jer može doći do taloženja aktivne supstance. Melfalan ima ograničeni rok upotrebe i njegova razgradnja se značajno ubrzava sa porastom temperature.

Rekonstituisan i dodatno razblažen rastvor za infuziju: ukupno vreme od pripreme rastvora do završetka infuzije ne sme biti duže od 90 minuta.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Lek ne zahteva posebne temperaturne uslove čuvanja; čuvati lek u kartonskoj kutiji radi zaštite od svetlosti. Za uslove čuvanja leka nakon rekonstitucije i razblaženja videti odeljak „Rok upotrebe”.

Priroda i sadržaj pakovanja

Prašak za rastvor za injekciju/infuziju:

Unutrašnje pakovanje je providna staklena bočica tip I zatvorena čepom od brombutil gume obložen Omniflex 3G oblogom i

zatvaračem koji se sastoji od aluminijumskog prstena i narandžaste,

poliproilenske mat kapice. Jedna bočica sadrži 50 mg melfalana.

Rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju:

Unutrašnje pakovanje je providna staklena bočica tip I zatvorena čepom od brombutil gume i

zatvaračem koji se sastoji od aluminijumskog prstena i narandžaste, poliproilenske mat kapice. Jedna bočica sadrži 10 mL rastvarača.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži bočicu sa praškom i bočicu sa rastvaračem i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Potrebno je poštovati procedure za pravilno rukovanje citotoksičnim lekovima i odlaganje tih lekova:

Pružiti instrukcije zaposlenima za rekonstitusanje leka.

Trudnice ne treba da rukuju lekom.

Osoblje treba da nosi odgovarajuću zaštitnu odeću sa maskama za lice, zaštitim naočarima i rukavicama prilikom rekonstituisanja preparata.

Svi predmeti koji se koriste pri primeni ili čišćenju, uključujući i rukavice, potrebno je odložiti u kontejnere za kontaminirani materijal radi sagorevanja na visokoj temperaturi. Otpad u tečnom obliku može se baciti uz velike kolličine vode.

Ukoliko melafan slučajno dođe u kontakt sa očima odmah isperite sredstvom za ispiranje očiju sa natrijum-hloridom ili velikom kolličinom vode i odmah se obratite lekaru. U slučaju kontakta sa kožom, odmah operite problematični predeo sapunom i velikom količinom vode i odmah se obratite lekaru. Prosuti rastvor je potebno odmah obrisati vlažnim ubrusom, koji se zatim mora bezbedno odložiti. Kontaminirana površina se mora oprati velikom količinom vode.

Priprema melfalan praška i rastvarača za rastvor za injekciju/infuziju:

Važno je da i priloženi prašak i rastvarač budu na sobnoj temperaturi približno 25°C pre početka rekonstituisanja. Melfalan treba da se priprema na sobnoj temperaturi približno 25°C rekonstituisanjem praška sa priloženim rastvaračem-razblaživačem.

Treba dodati 10 mL rastvarača brzo i odjednom u bočicu sa praškom koristeći sterilnu iglu iglu veličine 21G ili većeg prečnika treba koristiti za probijanje čepa bočice tokom rekonstitucije, za glatko i efikasno prodiranje, ne prebrzo ili pregrubo, bez uvijanja igle u pravcu normalno na čep i špric, a odmah zatim energično promućkati približno 5 minuta, sve dok se ne dobije bistar rastvor bez vidljivih čestica.

Treba imati na umu da se mućkanjem stvara značajna količina malih mehurića vazduha. Ovi mehurići mogu da ostanu prisutni u rastvoru pa je potrebno sačekati još 2 do 3 minuta pre nego što se rastvore, jer je dobijeni rastvor veoma viskozan. To može da oteža procenu bistrine rastvora.Sa svakom bočicom se mora postupiti na ovaj način. Dobijeni rastvor ima koncentraciju 5 mg/mL anhidrovanog melfalana. Ukoliko se ne poštuje procedura pripreme može doći do nepotpunog rastvaranja melfalana.

Stabilnost melfalan rastvora je ograničena i treba ga pripremiti neposredno pre upotrebe. Sve količine rastvora koje se ne iskoriste nakon 30 minuta treba odložiti uz pridržavanje standardnih smernica za rukovanje citotoksičnim lekovima i odlaganje tih lekova.

Ukoliko se u razblaženim rastvorima za infuziju pojavi vidljivo zamućenje ili kristalizacija, takav lek se mora odložiti.

Eventualne neiskorišćene lekove ili otpadne materijale potrebno je odložiti u skladu sa lokalnim zahtevima za citotoksične lekove.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji