Melphalan Koanaa 50mg prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Melphalan Koanaa prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju; 50mg; bočica sa praškom i bočica sa rastvaračem, 1x10mL

  • ATC: L01AA03
  • JKL: 0031175
  • EAN: 8606108710180
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Melphalan Koanaa prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Melphalan Koanaa na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Melphalan Koanaa kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Melphalan Koanaa, 50 mg, prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuzijumelfalan

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Melphalan Koanaa i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Melphalan Koanaa

Kako se primenjuje lek Melphalan Koanaa

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Melphalan Koanaa

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Melphalan Koanaa i čemu je namenjen

Lek Melphalan Koanaa sadrži supstancu koja se zove melfalan. Melfalan pripada grupi lekova koji se nazivaju citotoksični lekovi lekovi koji se koriste u hemioterapiji. Lek Melphalan Koanaa se koristi u terapiji malignih bolesti. Deluje tako što smanjuje broj abnormalnih ćelija koje se stvaraju u organizmu.

Lek Melphalan Koanaa se koristi za lečenje:

multiplog mijeloma

– vrste maligne bolesti koja se razvija iz ćelija u koštanoj srži koje se zovu

plazmociti. Plazmociti pomažu u borbi protiv infekcije i oboljenja tako što proizvode antitela;

uznapredovalog

karcinoma jajnika

neuroblastoma kod dece

– maligne bolesti nervnog sistema;

malignog melanoma

– maligne bolesti koja nastaje iz melanocita, posebne vrste ćelija kože ili očiju

sarkoma mekog tkiva

– maligne bolesti mišića, masti, vezivnog tkiva, krvnih sudova ili drugog

potpornog tkiva u telu.

Obratite se svom lekaru ukoliko su Vam potrebna dodatna pojašnjenja u vezi navedenih bolesti.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Melphalan Koanaa

Lek Melphalan Koanaa ne smete primati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na melfalan ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6;

ako bolujete od ozbiljnog smanjenja stvaranja krvnih ćelija u koštanoj srži teška supresija koštane srži;

ukoliko dojite.

Ukoliko se nešto od navedenog odnosi na Vas, nemojte primenjivati ovaj lek. Ukoliko niste sigurni, obratitese svom lekaru ili medicinskoj sestri pre primene ovog leka.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre nego što primenite lek Melphalan Koanaa:

ukoliko ste primali radioterapiju ili hemioterapiju u skorije vreme ili je sada primate;

ukoliko imate problem sa bubrezima;

ukoliko koristite kombinovanu oralnu kontracepciju pilulu. Ovo je zbog povećanog rizika od venske tromboembolije krvni ugrušci koji se formiraju u venama i prenose se na druga mesta u telu kod pacijenata sa multiplim mijelomom videti odeljak Trudnoća, dojenje i plodnost.

Melfalan može da poveća rizik od razvoja drugih tipova malignih bolesti tj. sekundarnih solidnih tumorakod malog broja pacijenata, naročito kada se koristi u kombinaciji sa lenalidomidom, talidomidom i prednizonom. Vaš lekar treba pažljivo da proceni koristi i rizike primene melfalana kada Vam ga propisuje.

Tromboembolijski događaji

Moguće je da dođe do povećanog rizika od pojave venske tromboembolije formiranje krvnih ugrušaka koji se nazivaju trombovi u dubokim venama, uglavnom u nogama i plućne embolije blokada glavne arterije pluća ili njenih grana krvnim ugruškom koji se odvojio i krvotokom došao u pluća kada se melfalan koristi u kombinaciji sa drugim lekovima koji mogu da utiču na funkcionisanje Vašeg imunskog sistema kao što su lenalidomid/talidomid i drugim lekovima koji mogu da povećaju koristi lečenja melfalanom kao što su prednizon ili deksametazon.

Vaš lekar će odlučiti koje mere treba da sprovede nakon pažljive procene postojećih faktora rizika kod Vas kao što su pušenje, povišeni krvni pritisak, visoki nivoi masnoća u krvi, tromboza u istoriji bolesti.

Ukoliko niste sigurni da li se nešto od prethodno navedenog odnosi na Vas, obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri pre nego što primite lek Melphalan Koanaa.

Drugi lekovi i lek Melphalan Koanaa

Obavestite Vašeg lekara ili medicinsku sestru ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimatibilo koje druge lekove.

Naročito, obavestite Vašeg lekara ili medicinsku sestru ako uzimate neke od sledećih lekova:

druge citotoksične lekove hemioterapija;

nalidiksinsku kiselinu antibiotik koji se koristi za lečenje infekcija urinarnog trakta;

ciklosporin koristi se za sprečavanje odbacivanja organa ili tkiva nakon transplantacije ili za lečenjeodređenih oboljenja kože kao što su psorijaza i ekcem ili za lečenje reumatoidnog artritisa;

kod dece, busulfan drugi hemioterapijski lek koji se koristi za lečenje određenih tipova malignih bolesti.

Vakcinacija tokom terapije lekom Melphalan Koanaa

Ukoliko treba da se vakcinišete, posavetujte se sa svojim lekarom ili medicinskom sestrom pre vakcinacije.Ovo je usled toga što neke vakcine kao što su polio, vakcine protiv boginja, zauški i rubele mogu prouzrokovati infekciju ukoliko se prime tokom terapije lekom Melphalan Koanaa.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru za savet pre nego što Vam se primeni ovaj lek.Nemojte da dojite dok primate lek Melphalan Koanaa. Obratite se svom lekaru ili babici za savet pre nego što primite ovaj lek.

Lečenje melfalanom nije preporučljivo tokom trudnoće, jer on može da izazove trajno oštećenje kod ploda. Ukoliko ste već trudni, važno je da o tome razgovarate sa svojim lekarom pre nego što primite lek Melphalan Koanaa. Vaš lekar će razmotriti rizike i koristi terapije melfalanom za Vas i Vašu bebu.

Kontracepcija kod muškaraca i žena

Ovo se odnosi i na muškarce i na žene. Lek Melphalan Koanaa može biti štetan za spermatozoide ili jajne ćelije. Muškarcima koji primaju terapiju lekom Melphalan Koanaa se preporučuje da ne začinju dete tokom terapije i do 6 meseci nakon lečenja. Neophodno je primeniti pouzdane metode kontracepcije kako bi se izbegla trudnoća ukoliko bilo Vi ili Vaš partner primate lek Melphalan Koanaa. Obratite se svom lekaru za savet.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama za ovaj lek nije ispitivan. Ne očekuje se da će ovaj lek uticati na sposobnost vozilima i rukovanja mašinama.Količina alkohola u ovom leku može da umanji Vašu sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Melphalan Koanaa sadrži natrijum

Ovaj lek sadrži 2,3 mmol 53 mg natrijuma po bočici rastvarača, što odgovara 2,7% maksimalnog preporučenog dnevnog unosa natrijuma za odrasle osobe.

Lek Melphalan Koanaa sadrži etanol

Ovaj lek sadrži 5% etanola alkohola, tj. do 0,4 g po bočici rastvarača, što odgovara količini od 10 mL piva ili 4,2 mL vina. Štetno je za osobe koje boluju od alkoholizma. Ovo takođe treba uzeti u obzir i kod trudnica, dojilja, dece i grupa pacijenata pod visokim rizikom, kao što su pacijenti sa oboljenjima jetre ili sa epilepsijom.Količina alkohola u ovom leku može da utiče na dejstvo drugih lekova.Količina alkohola u ovom leku može da umanji Vašu sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Melphalan Koanaa sadrži propilenglikol

Ovaj lek sadrži 6 mL propilenglikola u svakoj bočici rastvarača. Propilenglikol u ovom leku može da ima iste efekte kao konzumiranje alkohola i da poveća verovatnoću za nastanak neželjenih dejstava. Ukoliko ste trudni ili dojite, nemojte da uzimate ovaj lek osim ukoliko Vam je to preporučio lekar. Vaš lekar će možda sprovesti dodatna ispitivanja dok uzimate ovaj lek.Ukoliko imate oboljenje jetre ili bubrega, nemojte da uzimate ovaj lek osim ukoliko Vam je to preporučio lekar. Vaš lekar će možda sprovesti dodatna ispitivanja dok uzimate ovaj lek.

3. Kako se se primenjuje lek Melphalan Koanaa

Lek Melphalan Koanaa može da Vam propiše samo lekar koji ima iskustvo u lečenju malignih bolesti ili oboljenja krvi.

Lek Melphalan Koanaa je aktivni citotoksični lek za upotrebu prema uputstvima lekara koji imaju iskustvo u primeni takvih lekova.

Lek Melphalan Koanaa se može dati:

kao infuzija u venu,

kao perfuzija u određeni deo tela kroz arteriju.

Vaš lekar će odlučiti koliko leka Melphalan Koanaa ćete primiti. Količina leka Melphalan Koanaa zavisi od:

Vaše telesne mase ili vrednosti površine tela poseban proračun doze koji uzima u obzir Vašu telesnumasu i visinu;

drugih lekova koje koristite;

Vaših oboljenja;

Vaših godina starosti;

da li imate problema sa bubrezima ili ne.

Kada primite lek Melphalan Koanaa, Vaš lekar će raditi redovne analize krvi kako bi proverio broj ćelija u Vašoj krvi. Kao rezultat ovih testova, Vaš lekar nekada može promeniti dozu leka.

Ako ste primili više leka Melphalan Koanaa nego što treba

Lekar će Vam dati lek Melphalan Koanaa, pa nije verovatno da ćete primiti previše leka. Ukoliko smatrateda Vam je dato više leka ili da ste propustili dozu, obavestite svog lekara ili medicinsku sestru.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se lekaru ili medicinskoj sestri.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Ukoliko se kod Vas pojave bilo koji znaci ili simptomi tromboembolije kao što su kratak dah, bol u grudima, otok ruke ili noge, odmah obavestite Vašeg lekara. Ukoliko iskusite bilo kakav tromboembolijski događaj, Vaš lekar može da odluči da prekine sa terapijom i da započne standardnu antikoagulacionu terapiju. Kada se tromboembolijski događaji saniraju, Vaš lekar će odlučiti da li treba da ponovo počnete terapiju melfalanom u kombinaciji sa lenalidomidom i prednizonom ili talidomidom i prednizonom ili deksametazonom.

Ukoliko dođe do pojave nekog od sledećih neželjenih dejstava, obratite svom lekaru specijalisti ili odmah idite u bolnicu:

alergijske reakcije, čiji simptomi mogu da uključuju:

osip, plikove ili koprivnjaču po koži,

oticanje lica, kapaka ili usana,

iznenadno otežano disanje ili stezanje u grudima,

gubitak svesti, kolaps usled srčanog zastoja;

bilo koji znaci povišene telesne temperature ili infekcije bol u grlu, usnoj duplji ili problemi sa urinarnim traktom;

bilo kakvo

neočekivano

krvarenje ili pojava modrica ili osećaj jakog umora, vrtoglavice ili kratak

dah, jer to može da ukazuje na smanjeno stvaranje određene vrste krvnih ćelija;

iznenada

osećate loše čak i ukoliko imate normalnu telesnu temperaturu;

ukoliko dok primite lek Melphalan Koanaa direktno u ruku ili nogu osećate bolove, ukočenost ili slabost u mišićima

urin Vam je tamnije boje nego inače

Razgovarajte sa Vašim lekarom ukoliko se javi bilo koje od sledećih neželjenih dejstava koja mogu bitipovezana sa primenom ovog leka.

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji primaju lek:

smanjenje broja krvnih ćelija i trombocita;

osećaj mučnine, povraćanje i dijareja proliv;

ulceracije u ustima afte, oštećenje sluzokože – pri visokim dozama leka Melphalan Koanaa;

opadanje kose – pri visokim dozama leka Melphalan Koanaa;

peckanje ili osećaj topline na mestu ubrizgavanja injekcije leka Melphalan Koanaa;

problemi sa mišićima kao što su slabost i bol – kada primite lek Melphalan Koanaa direktno u ruku ili nogu.

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji primaju lek:

opadanje kose – kod uobičajenih doza leka Melphalan Koanaa;

povećane koncentracije hemijskog jedinjenja zvanog urea u krvi – kod ljudi sa bubrežnim problemima koji se leče od mijeloma;

problem sa mišićima koji može prouzrokovati bol, ukočenost, peckanje ili utrnulost – tzv.kompartment sindrom, do kojeg može doći kada se lek Melphalan Koanaa primenjuje direktno u ruku ili nogu.

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji primaju lek:

oboljenje u kojem Vam je smanjen broj crvenih krvnih zrnaca, s obzirom na to da njihov životni vek zbog dejstva leka može biti kraći – usled ovog stanja možete se osećati veoma umorno, bez daha i sa vrtoglavicom, a može se javiti i glavobolja ili žuta obojenost kože ili očiju;

problem sa plućima koji može da izazove kašalj i zviždanje, kao i otežano disanje;

problem sa jetrom koji može da se otkrije testovima krvi ili da izazove žuticu žutu obojenost beonjača i kože;

ulceracije u ustima – pri uobičajenim dozama leka Melphalan Koanaa;

osip ili svrab po koži.

Tokom upotrebe leka Melphalan Koanaa su zabeležena i sledeća neželjena dejstva:

leukemija – maligna bolest krvi;

kod žena: prestanak menstrualnog ciklusa.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Melphalan Koanaa

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Čuvati u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti. Ne čuvati u frižideru.

Ne smete koristiti lek Melphalan Koanaa nakon isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanjunakon „Važi do:“ i nalepnici nakon „EXP:“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Rastvor leka Melphalan Koanaa će za primenu pripremiti zdravstveni radnik. Pripremljeni rastvor treba odmah primeniti i ne sme se čuvati ili držati u frižideru.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacijeŠta sadrži lek Melphalan Koanaa

Aktivna supstanca je melfalan-hidrohlorid. Jedna bočica leka Melphalan Koanaa sadrži 50 mg melfalana u obliku melfalan-hidrohlorida.

Pomoćne supstance su: povidon K12 i hlorovodonična kiselina.

Rastvarač sadrži: voda za injekcije; natrijum-citrat, bezvodni; propilenglikol i etanol 96% v/v.

Kako izgleda lek Melphalan Koanaa i sadržaj pakovanja

Prašak i rastvarač za rastvor za injekciju/infuziju.

Izgled praška: skoro beo do svetlo smeđ liofilizovani prašak.Izgled rastvarača: bistar, bezbojan rastvor, bez vidljivih čestica.

Unutrašnje pakovanje:

bočica od stakla tipa I 15 mL, zatvorena sivim brombutil gumenim čepom i aluminijumskim

zatvaračem svetloplave boje.

bočica od stakla tipa I 15 mL, zatvorena sivim brombutil gumenim čepom i aluminijumskim

zatvaračem tamnoplave boje.

Spoljašnje pakovanje: Složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze jedna bočica sa praškom, jedna bočica sa 10 mL rastvarača i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

K.S. KIM INTERNATIONAL LTD. PREDSTAVNIŠTVO BEOGRAD - VRAČARKrunska 80, Beograd

Proizvođač:

DREHM PHARMA GMBH,Hietzinger Hauptstrasse 37,Beč, Austrija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Februar, 2021.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

515-01-04913-18-001 od 04.02.2021.

------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

KLINIČKI PODACI

Terapijske indikacije

Injekcije melfalana su u standardnoj intravenskoj dozi indikovane za terapiju multiplog mijeloma i uznapredovalog kancera jajnika.

Injekcije melfalana u visokoj intravenskoj dozi, uz transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze ili bez nje, indikovane su za terapiju multiplog mijeloma i neuroblastoma kod dece.

Injekcije melfalana date putem regionalne arterijske perfuzije su indikovane za terapiju lokalizovanih malignih melanoma ekstremiteta i lokalizovanih sarkoma mekog tkiva ekstremiteta.

Melfalan se u gore navedenim indikacijama može primenjivati kao monoterapija ili u kombinaciji sa drugim citotoksičnim lekovima.

Doziranje i način primene

Lek Melphalan Koanaa treba da propisuju isključivo lekari specijalisti sa iskustvom u lečenju malignih oboljenja. Pošto melfalan ima mijelosupresivno dejstvo, od ključne važnosti su česte analize krvi tokom terapije. Po potrebi obustaviti primenu leka ili prilagoditi dozu. Melfalan treba da se primenjuje isključivo uz pažljive hematološke kontrole. U slučaju značajnog pada broja leukocita ili trombocita, treba privremeno prekinuti sa lečenjem videti odeljak : „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” u Sažetku karakteristika leka.

Doziranje

Parenteralna primena

Injekcija melfalana namenjena je isključivo za intravensku upotrebu i regionalnu arterijsku perfuziju. Injekcije melfalana ne treba davati u dozama većim od 140 mg/m

ukoliko se ne vrši očuvanje matičnih

ćelija hematopoeze.

Multipli mijelom

Injekcija melfalana se daje u intervalima, kao monoterapija ili u kombinaciji sa drugim

citotoksičnim lekovima. U mnogim terapijama je uključeno i davanje prednizona.

Kada se koristi kao monoterapija, standardna intravenska doza melfalana je 0,4 mg/kg telesne mase 16 mg/m

površine tela uz ponavljanje u odgovarajućim intervalima npr. jednom u 4 nedelje, pod

uslovom da je za vreme tog perioda došlo do obnove broja ćelija periferne krvi.

Kod terapija visokim dozama se obično koriste pojedinačne intravenske doze između 100 i 200 mg/m

površine tela približno 2,5 do 5,0 mg/kg telesne mase, međutim, neophodno je očuvanje matičnih ćelija hematopoeze kod doza iznad 140 mg/m

površine tela. Takođe se preporučuje hidriranje i namerno

izazivanje diureze.

Adenokarcinom jajnika

Kada se koristi intravenski kao monoterapija, često se daje doza od 1 mg/kg telesne

mase približno 40 mg/m

površine tela na svake 4 nedelje.

Kada se daje u kombinaciji sa drugim citotoksičnim lekovima, koriste se intravenske doze od 0,3 do 0,4 mg/kg telesne mase 12 do 16 mg/m

površine tela na 4 do 6 nedelja.

Uznapredovali neuroblastom

Doze od 100 do 240 mg/m

površine tela ponekad podeljene na tri jednaka

dela i date tokom tri uzastopna dana uz očuvanje matičnih ćelija hematopoeze koriste se ili kao monoterapija ili u kombinaciji sa radioterapijom i/ili drugim citotoksičnim lekovima.

Maligni melanom

Hipertermijska regionalna perfuzija melfalanom se koristi kao pomoćno sredstvo pri

hirurškoj intervenciji kod ranog malignog melanoma i kao palijativni način lečenja uznapredovalog, ali lokalizovanog oboljenja. Potrebno je pregledati naučnu literaturu radi detalja o tehnici perfuzije i doziranju. Uobičajen raspon doze za perfuziju gornjih ekstremiteta je 0,6-1,0 mg/kg telesne mase, a za perfuziju donjih ekstremiteta 0,8-1,5 mg/kg telesne mase.

Sarkom mekog tkiva

Hipertermijska regionalna perfuzija melfalanom se koristi u terapiji svih stadijuma

lokalizovanog sarkoma mekog tkiva, obično u kombinaciji sa hirurškom intervencijom. Uobičajeni raspon doze kod perfuzije gornjih ekstremiteta je 0,6-1,0 mg/kg telesne mase, a kod donjih ektremiteta 1-1,4 mg/kg telesne mase.

Pedijatrijska populacijaKod dece se veoma retko indikuje melfalan u uobičajenoj dozi i nije moguće navesti uputstva za doziranje. Kod dece se za terapiju neuroblastoma koriste injekcije visokih doza melfalana u kombinaciji sa očuvanjem matičnih ćelija hematopoeze i tu se mogu pratiti iste smernice za doziranje na osnovu površine tela koje se primenjuju kod odraslih.

Stariji pacijentiIako se melfalan često primenjuje kod pacijenata starije životne dobi u uobičajenim dozama, nema konkretnijih informacija o davanju leka ovoj podgrupi pacijenata.

Iskustva u davanju visokih doza melfalana pacijentima starije životne dobi su ograničena. Zato je pre primene visokih doza injekcije melfalana kod starijih pacijenata potrebno pažljivo razmisliti kako bi se osiguralo dobro fukcionisanje leka i organa.

Oštećenje funkcije bubregaKlirens melfalana, iako varijabilan, može biti slabiji kod oštećenja bubrega.

Trenutno dostupni farmakokinetički podaci ne govore u prilog apsolutnom preporučivanju smanjenja doze pri davanju tableta melfalana pacijentima sa oštećenom funkcijom bubrega, ali može biti preporučljivo u početku koristiti manju dozu dok se ne uspostavi tolerancija.

Kada se injekcija melfalana koristi intravenski u uobičajenoj dozi 16-40 mg/m

površine tela preporučuje

se da se početna doza smanji za 50%, a naredne doze se određuju u zavisnosti od stepena hematološkesupresije.

Kod visokih intravenskih doza melfalana 100 do 240 mg/m

površine tela, potreba za smanjivanjem doze

zavisi od stepena oštećenja funkcije bubrega, od toga da li su matične ćelije hematopoeze vraćene i od terapijskih potreba. Injekcije melfalana ne treba davati u dozama većim od 140 mg/m

bez očuvanja matičnih

ćelija hematopoeze.

Kao smernica kod lečenja visokim dozama melfalana bez očuvanja matičnih ćelija hematopoeze kod pacijenata sa umerenim oštećenjem funkcije bubrega gde je klirens kreatinina 30 do 50 mL/min uobičajeno je smanjenje doze za 50%. Kod pacijenata sa teškim oštećenjem funkcije bubrega ne treba primenjivati visoke doze melfalana veće od 140 mg/m

bez očuvanja matičnih ćelija hematopoeze.

Visoke doze melfalana uz očuvanje matičnih ćelija hematopoeze se uspešno koriste čak i kod pacijenata na dijalizi sa terminalnom bubrežnom insuficijencijom. Za detaljnije informacije je potrebno proveriti relevantnu literaturu.

Tromboembolijski događajiPrimena terapije melfalanom u kombinaciji sa lenalidomidom i prednizonom ili talidomidom i prednizonom ili deksametazonom povezana je sa povećanim rizikom od pojave venske tromboembolije prevashodno venske tromboze i plućne embolije.Tromboprofilaksu treba primenjivati najkraće tokom prvih 5 meseci terapije, posebno ukoliko kod pacijenta postoje drugi trombotički faktori rizika. Odluku da se koriste lekovi za profilaksu tromboze treba doneti nakon pažljive procene postojećih fatkora rizika videti odeljke: „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka” i„Neželjena dejstva” u Sažetku karakteristika leka za svakog pojedinačnog pacijenta.Ukoliko dođe do pojave tromboembolije, terapija se mora prekinuti i mora se početi sa primenom standardne antikoagulacione terapije. Tek kada se stanje pacijenta stabilizuje antikoagulacionom terapijom i izleče se sve komplikacije tromboembolijskog događaja, terapija melfalanom u kombinaciji sa lenalidomidom i prednizonom ili talidomidom i prednizonom ili deksametazonom može se nastaviti u ranijoj dozi, i to nakon procene odnosa koristi i rizika. Kod ovih pacijenata je tokom terapije melfalanom potrebno nastaviti sa primenom antikoagulacione terapije.

Način primene

Kod intravenske primene se preporučuje sporo ubrizgavanje rastvora injekcije melfalana u brzu infuziju kroz sterilni ulaz za injekciju.

Ukoliko direktno ubrizgavanje u brzu infuziju nije pogodno, može se dati injekcija melfalana tako što će se razblažiti u kesu sa infuzijom.Melfalan nije kompatibilan sa rastvorima infuzije koji sadrže glukozu i preporučuje se upotreba isključivointravenske infuzije sa 0,9% rastvorom natrijum-hlorida.

Za instrukcije o rekonstituciji pre primene, videti odeljak : „Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom ”.

Kada se dodatno razblaži u rastvoru infuzije, melfalanu opada stabilnost, a sa povećanjem temperature brzo se povećava brzina razgradnje. Kada se melfalan daje putem infuzije pri sobnoj temperaturi od približno 25 °C, ukupno vreme od pripreme injekcije do završetka infuzije ne treba da bude duže od 1,5 sati.

Ukoliko se u pripremljenim ili razblaženim rastvorima pojavi vidljivo zamućenje ili kristalizacija, takav lek se mora baciti.

Treba postupati pažljivo da bi se izbeglo eventualna ekstravazacija melfalana, a u slučaju lošeg pristupa perifernim venama, treba uzeti u obzir primenu centralne venske linije.

Ukoliko se daje velika doza injekcije melfalana sa ili bez autologne transplantacije koštane srži, preporučuje se davanje putem centralne venske linije.

Kod regionalne arterijske perfuzije treba proučiti literaturu za uputstvo o detaljnoj metodologiji.

FARMACEUTSKI PODACI

Lista pomoćnih supstanci

Liofilizovani prašak:Povidon K-12;Hlorovodonična kiselina.

Rastvarač:Natrijum-citrat, bezvodni;Propilenglikol;Etanol 96% v/v;Voda za injekcije.

Inkompatibilnost

Lek Melphalan Koanaa nije kompatibilan sa infuzionim rastvorima koji sadrže glukozu i preporučuje se da se koristi ISKLJUČIVO sa 0,9% rastvorom natrijum-hlorida za infuziju.

Rok upotrebe

Neotvorena bočica: 2 godine.

Rekonstituisan rastvor treba odmah upotrebiti. Svu neiskorišćenu količinu treba odbaciti.

Rok upotrebe nakon rekonstitucije:Hemijska i fizička stabilnost rekonstituisanog rastvora je ograničena i treba ga pripremiti neposredno pre upotrebe. Rekonstituisani rastvor 5 mg/mL treba preneti u kesu za infuziju za manje od 30 minuta i razblaženi rastvor se mora u potpunosti primeniti u roku od 1,5 sata od rekonstitucije.

Sa mikrobiološke tačke gledišta, lek treba upotrebiti odmah. Ukoliko se odmah ne upotrebi, vreme i uslovi čuvanja pre upotrebe su odgovornost korisnika.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Čuvati u originalnom pakovanju radi zaštite od svetlosti. Ne čuvati u frižideru.Za uslove čuvanja nakon rekonstitucije i razblaživanja leka, videti odeljak: „Rok upotrebe”.

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje:

bočica od stakla tipa I 15 mL, zatvorena sivim brombutil gumenim čepom i aluminijumskim

zatvaračem svetloplave boje.

a bočica od stakla tipa I 15 mL, zatvorena sivim brombutil gumenim čepom i aluminijumskim

zatvaračem tamnoplave boje.

Spoljašnje pakovanje: Složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze jedna bočica sa praškom, jedna bočica sa rastvaračem i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Upozorenja

Melfalan JE AKTIVNI CITOTOKSIČNI LEK KOJI SE PRIMENJUJE OD STRANE LEKARA SA ISKUSTVOM U PRIMENI OVAKVIH LEKOVA. Potreban je oprez pri rukovanju i pripremi. Preporučuje se upotreba rukavica i ostale zaštitne odeće kako bi se sprečio kontakt sa kožom.

Bezbedno rukovanje lekom Melphalan Koanaa

Prilikom rukovanja lekom Melphalan Koanaa treba pratiti smernice za rukovanje citotoksičnim lekovima.

Priprema rastvora leka Melphalan Koanaa

Rastvor melfalana treba da se priprema na sobnoj temperaturi približno 25 °C, tako što se liofilizovani prašak rastvara dodavanjem priloženog rastvarača.

Važno je da i rastvarač i prašak budu na sobnoj temperaturi pre početka rekonstituisanja. Zagrevanje rastvarača u ruci može pospešiti rekonstituisanje. Treba dodati 10 mL rastvarača brzo i odjednom u bočicu sa praškom, a odmah zatim energično promućkati u trajanju od najmanje 120 sekundi, sve dok se ne dobije bistar bezbojan rastvor bez vidljivih čestica. Sa svakom bočicom se mora postupiti na ovaj način. Dobijeni rastvor ima koncentraciju 5 mg/mL računato na melfalan, bezvodni i pH vrednost od približno: „Priroda i sadržaj pakovanja”.

Rekonstituisani rastvor treba da bude bistar i praktično bez vidljivih čestica.

Stabilnost rekonstituisanog rastvora je ograničena i treba ga pripremiti neposredno pre upotrebe. Sve količine rastvora koje se ne iskoriste nakon jednog sata treba baciti uz pridržavanje standardnih uputstava za rukovanje i odlaganje citotoksičnih lekova.

Ukoliko se pojavi vidljivo zamućenje ili kristalizacija u razblaženom rastvoru za infuziju, ovaj rastvor treba odbaciti.

Dobijeni rekonstituisani rastvor ne treba čuvati u frižideru, jer će to dovesti do taloženja.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji