Megace® 40mg/mL oralna suspenzija


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Megace® oralna suspenzija; 40mg/mL; boca plastična, 1x240mL

  • ATC: L02AB01
  • JKL: 3048912
  • EAN: 8606007081732
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Megace® oralna suspenzija uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Megace® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Megace® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Megace

40 mg/mL, oralna suspenzija

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Megace i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Megace

Kako se uzima lek Megace

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Megace

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Megace i čemu je namenjen

Lek Megace sadrži aktivnu supstancu megestrolacetat.

Lek Megace pripada grupi lekova koji se nazivaju „progestageni“ i povezani su sa hormonom koji se prirodno nalazi u organizmu i koji se zove progesteron.

Lek Megace pomaže da se koriguje gubitak telesne mase koji se često javlja kod pacijenata sa rakom ili AIDS-om.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Megace

Lek Megace ne smete uzimati:

ako ste preosetljivi alergični na megestrolacetat ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog lekanavedene u odeljku 6

ako ste imali problema sa zgrušavanjem krvi tromboembolijski poremećaji.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Megace ukoliko:- trenutno imate ili ste ranije imali oticanje vena sa formiranjem krvnih ugrušaka tromboflebitis.

Lek Megace može da dovede do povećanja koncentracije šećera u krvi ukoliko imate dijabetes. Ukoliko primetite da Vam je koncentracija šećera u krvi veća od normalnih vrednosti, obratite se Vašem lekaru.

Ukoliko imate više od 65 godina, Vaš lekar će možda želeti da prati funkciju Vaših bubrega, s vremena na vreme, s obzirom na to da se funkcija bubrega ponekad smanjuje sa godinama.

Pedijatrijska populacija

Primena ovog leka se ne preporučuje kod dece.

Drugi lekovi i lek Megace

Trenutno nema podataka o uticaju leka Megace na druge lekove tokom njihove istovremene primene.

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Lek Megace se ne preporučuje za primenu u periodu trudnoće i žene u reproduktivnom dobu treba da izbegavaju trudnoću i koriste kontraceptivna sredstva.Zbog potencijalnih neželjenih dejstava na odojče, dojenje treba prekinuti za vreme lečenja ovim lekom.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Megace nema ili ima zanemarljiv uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Megace sadrži saharozu

Lek Megace sadrži saharozu kao pomoćnu supstancu. U slučaju intolerancije na pojedine šećere, obratite se Vašem lekaru pre upotrebe ovog leka. Može štetno delovati na Vaše zube.

Ovaj lek sadrži 40 mg natrijum-benzoata E211 u svakoj dozi od 20 mL što je ekvivalentno koncentraciji od2 mg/mL.

Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol 23 mg natrijuma u 20 mL oralne suspenzije, tj. suštinski je bez natrijuma.

3. Kako se uzima lek Megace

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Preporučena doza leka Megace je 400-800 mg 10-20 mL oralne suspenzije dnevno, primenjenog u obliku pojedinačne doze. Ukoliko imate 65 i više godina, Vaš lekar može započeti terapiju sa najnižom dozom i pratiti funkciju Vaših bubrega. Vaš lekar će odlučiti o adekvatnoj dozi na osnovu Vašeg stanja. Uvek pratite instrukcije koje Vam daje Vaš lekar.

Da bi se ustanovila efikasnost leka, smatra se da je potrebno uzimati lek Megace najmanje 2 meseca bezprekida. Nastavite sa upotrebom leka Megace sve dok Vam lekar ne kaže drugačije.

Ako ste uzeli više leka Megace nego što treba

Ako ste uzeli više leka Megace nego što treba, idite u najbližu bolnicu ili se odmah obratite Vašem lekaru.Ponesite pakovanje leka i preostalu količinu leka sa sobom.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Megace

Ako ste zaboravili da uzmete dozu leka Megace, ne brinite. Ukoliko se setite u narednih nekoliko sati da ste propustili dozu uzmite je što pre, a ukoliko je već vreme za sledeću dozu preskočite propuštenu dozu i nastavite da uzimate lek. Ne uzimajte duplu dozu leka da biste nadoknadili propuštenu dozu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Ukoliko primetite neke od sledećih simptoma, prekinite sa upotrebom leka Megace i obratite se lekaru

oticanje lica, usana ili jezika- osip na koži- otežano disanjeOvo mogu biti znaci alergijske reakcije.

Ostala neželjena dejstva koja mogu da se jave prilikom upotrebe leka Megace su:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:- povećanje apetita i porast telesne mase nije povezano sa zadržavanjem vode- nedostatak vazduha- naleti vrućine, crvenilo lica i vrata- visok krvni pritisak- povišene vrednosti šećera u krvi- okruglo lice, često se naziva ,,lice kao mesec“, uključujući povećanu maljavost lica i tela- konstipacija otežano pražnjenje creva- oticanje vena zbog krvnih ugrušaka- krvni ugrušci u plućima

Znaci pojave krvnog ugruška mogu da uključuju: gubitak koordinacije, nerazgovetan govor, bol u preponama, bolovi ili trnjenje u rukama ili nogama posebno u predelu listova, nedostatak vazduha, slabost, glavobolja i nesvestica. Ukoliko Vam se ispolji bilo šta od navedenog,

se obratite lekaru.

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:- privremeno pogoršanje simptoma i znakova osnovne bolesti- promene raspoloženja- utrnulost, bol ili trnci u prstima ili palcu- srčana slabost- gubitak kose- proliv- umor- osećaj slabosti- impotencija- nadimanje- potreba za češćim mokrenjem- mučnina i povraćanje- promene u vaginalnom krvarenju probojno krvarenje, tačkasto krvarenje- nakupljanje tečnosti koja može da izazove oticanje uglavnom u člancima- bol- osip na koži

Ukoliko primetite bilo koje drugo neželjeno dejstvo obratite se Vašem lekaru.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Megace

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristi lek Megace posle isteka roka upotrebe naznačenog na kutiji nakon

Datum isteka

roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25°C.Rok upotrebe nakon prvog otvaranja: 28 dana.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Megace

Aktivna supstanca je: megestrolacetat.1 mL oralne suspenzije sadrži 40 mg megestrolacetata.- Pomoćne supstance su: limunska kiselina, bezvodna; polietilenglikol 1450; polisorbat 80 E433; natrijum-benzoat E211; natrijum-citrat E331; saharoza; ksantan guma E415; aroma limuna-limete i voda, prečišćena.

Kako izgleda lek Megace i sadržaj pakovanja

Oralna suspenzija.Bela do skoro bela, mlečna suspenzija koja se lako disperguje nakon mućkanja.

Unutrašnje pakovanje je plastična boca od polietilena visoke gustine HDPE, sa 240 mL oralne suspenzije. Boca je zatvorena polipropilenskim sigurnosnim zatvaračem „

child resistant

“ preko kojeg se nalazi

graduisana polipropilenska merica za doziranje od 35 mL.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna plastična boca ukupno 1 x 240 mL oralne suspenzije, sredstvo za doziranje i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole: PHARMASWISS D.O.O. BEOGRAD, Batajnički drum 5A, Beograd

Proizvođači: 1. PHARMASWISS D.O.O., Brodišče 32, Tržin, Slovenija2. BAUSCH HEALTH POLAND SP.Z O.O., ul. Przemyslowa 2, Rzeszów, Poljska

Štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka o kojoj se radi , tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Januar, 2020.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-01769-19-001 od 30.01.2020.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji