Lyxumia® 20mcg rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Lyxumia® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu; 20mcg; napunjeni injekcioni pen, 2x3mL

  • ATC: A10BJ03
  • JKL: 0341001
  • EAN: 3582910069775
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Lyxumia® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Lyxumia® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Lyxumia® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Lyxumia

10 mikrograma, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu

Lyxumia

20 mikrograma, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu

liksisenatid

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Lyxumia i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Lyxumia

Kako se primenjuje lek Lyxumia

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Lyxumia

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Lyxumia i čemu je namenjen

Lek Lyxumia sadrži aktivnu supstancu liksisenatid.To je lek u obliku injekcije koji se koristi kako bi pomogao Vašem telu da reguliše nivo šećera u krvi kada je on previsok. Koristi se kod odraslih osoba sa dijabetes melitusom tip 2 šećerna bolest tip 2.

Lek Lyxumia se primenjuje sa drugim lekovima za lečenje šećerne bolesti kada oni nisu dovoljni za regulaciju nivoa šećera u krvi. To mogu biti:

oralni antidijabetici poput metformina, pioglitazona, sulfoniluree i/ili

bazalni insulin, vrsta insulina koji deluje ceo dan.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Lyxumia

Lek Lyxumia ne smete primenjivati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na liksisenatid ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.

Upozorenja i mere opreza:

Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri pre nego što primenite lek Lyxumia:-

ako imate šećernu bolesti tip 1 ili dijabetesnu ketoacidozu komplikaciju šećerne bolesti koja se javlja kada telo ne može da razgradi glukozu, jer nema dovoljno insulina, jer ovaj lek nije prikladan za Vas

ako imate ili ste imali zapaljenje gušterače pankreatitis

ako imate ozbiljan problem sa želucem ili crevima, poput bolesti mišića želuca koja se naziva “gastropareza”, koja usporava pražnjenje želuca

ako imate tešku bolest bubrega ili idete na dijalizu, jer se u tom slučaju ne preporučuje primena ovog leka

ako takođe uzimate sulfonilureu ili bazalni insulin. U tom slučaju može doći do pada nivoa šećera u krvi hipoglikemije. Lekar će možda hteti da proveri nivo šećera u Vašoj krvi i da zatim odluči da smanji dozu bazalnog insulina ili sulfoniluree. Lek Lyxumia se ne sme primenjivati u kombinaciji i sa bazalnim insulinom i sa sulfonilureom

ako uzimate druge lekove, jer postoje neki lekovi, poput antibiotika ili gastrorezistentnih tableta ili kapsula, koji se ne smeju predugo zadržavati u želucu videti odeljak Drugi lekovi i Lyxumia

ako dođe do gubitka tečnosti/dehidratacije, npr. u slučaju povraćanja, mučnine i proliva. Važno je sprečiti dehidrataciju obilnim unosom tečnosti, naročito na početku lečenja lekom Lyxumia

ako imate srčane tegobe koje mogu izazvati nedostatak vazduha ili oticanje članaka, jer je malo iskustava o primeni leka u ovoj grupi pacijenta

Deca i adolescenti

Nema iskustava o primeni leka Lyxumia kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina i zato se primena leka Lyxumia ne preporučuje u ovoj starosnoj grupi.

Drugi lekovi i Lyxumia

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzeti bilo koje druge lekove.

Lek Lyxumia može uticati na dejstvo nekih lekova koje uzimate oralno. Neke lekove koji se ne smeju predugo zadržavati u želucu, poput antibiotika ili gastrorezistentnih tableta ili kapsula, ćete možda morati da uzimate najmanje jedan sat pre ili četiri sata nakon injekcije leka Lyxumia.

Trudnoća i dojenja

Lek Lyxumia se ne sme primenjivati u trudnoći. Nije poznato može li lek Lyxumia da naškoditi nerođenom detetu. Lek Lyxumia se ne sme primenjivati za vreme dojenja. Nije poznato da li se lek Lyxumia izlučuje u majčino mleko.

Ako ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate dete, obratite se svom lekaru ili farmaceutu za savet pre nego primenite ovaj lek.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Ako lek Lyxumia primenjujete sa sulfonilureom ili bazalnim insulinom, može pasti nivo šećera u Vašoj krvi hipoglikemija. To može da izazove smetnje u koncentraciji i da dovede do pojave vrtoglavice ili pospanosti. Ako se to dogodi, nemojte upravljati vozilima, niti rukovati alatima i mašinama.

Leka Lyxumia sadrži metakrezol

Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol natrijuma 23 mg po dozi, tj. suštinski je „bez natrijuma”.Ovaj lek sadrži metakrezol, koji može izazvati alergijske reakcije.

3. Kako se primenjuje lek Lyxumia

Uvek primenite ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Proverite sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom ako niste sigurni.

Koliko leka ubrizgati

Početna doza je 10 mikrograma jednom dnevno tokom prvih 14 dana, a ubrizgava se

zelenim

Nakon toga doza će biti 20 mikrograma jednom dnevno, a ubrizgava se

ljubičastim

Kada ubrizgati lek

Ubrizgajte lek Lyxumia unutar sat vremena pre bilo kog dnevnog obroka. Poželjno je da se injekcija leka Lyxumia primenjuje svaki dan pre istog obroka, ako je izabran najprikladniji obrok.

Gde ubrizgati lek

Ubrizgajte lek Lyxumia u kožu supkutano na području stomaka abdomena, natkolenice butine ili nadlaktice.

Naučite kako da koristite napunjeni pen

Pre nego što prvi put upotrebite pen, lekar ili medicinska sestra će Vam pokazati kako treba da ubrizgavate lek Lyxumia.

Uvek pročitajte "Uputstvo za upotrebu" priloženo u kutiji.

Uvek rukujte penom na način opisan u "Uputstvu za upotrebu".

Druge važne informacije o upotrebi napunjenog pena

Dodatne informacije o upotrebi pena navode se u "Uputstvu za upotrebu". Najvažnije su sledeće:

Za svaku injekciju upotrebite novu iglu. Iglu bacite nakon svake upotrebe.

Koristite samo igle koje su kompatibilne za primenu sa Lyxumia penom videti "Uputstvo za upotrebu".

Lyxumia pen morate aktivirati pre prve upotrebe.

Svrha toga je proveriti da li pen radi ispravno

je li odmerena tačna doza za prvu injekciju.

Ako mislite da bi Lyxumia pen mogao biti oštećen, nemojte ga upotrebiti. Nabavite novi pen. Nemojte pokušavati da popravite pen.

Ako ste primenili više leka Lyxumia nego što treba

Ako primenite više leka Lyxumia nego što je trebalo, odmah se obratite svom lekaru. Prevelika količina leka Lyxumia može izazvati mučninu ili povraćanje.

Ako ste zaboravili da primenite lek Lyxumia

Ako ste zaboravili da uzmete dozu leka Lyxumia, možete je ubrizgati unutar sat vremena pre sledećeg obroka. Nemojte uzimati dve doze odjednom kako biste nadoknadili zaboravljenu injekciju.

Ako naglo prestanete da primenjujete lek Lyxumia

Nemojte prestati sa primenom leka Lyxumia bez savetovanja sa lekarom. Ako prestanete sa primenom leka Lyxumia, može Vam porasti nivo šećera u krvi.

slučaju bilo kakvih pitanja u vezi sa primenom ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Kod pacijenta koji primaju lek Lyxumia retko su prijavljivane neke ozbiljne alergijske reakcije poputanafilakse. Odmah zatražite pomoć lekara ako primetite simptome poput oticanja lica, jezika ili grla kojemože otežati disanje.

Prestanite sa primenom leka i odmah kontaktirajte lekara ako primetite bilo koje od sledećih ozbiljnih neželjenih dejstava:

Jak i neprekidan bol u abdomenu stomaku koji može da se prenese do leđa, kao i mučnina i povraćanje, jer bi to mogli biti znaci zapaljenja gušterače pankreatitis.

Najčešća neželjena dejstva prijavljena kod primene leka Lyxumia koja se mogu javiti u više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek veoma često bile su mučnina i povraćanje. Ta neželjena dejstva su uglavnombila blaga i obično se s vremenom povuku.

Druga neželjena dejstva prijavljena kod primene leka Lyxumia su:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

nizak nivo šećera u krvi hipoglikemija, naročito kada se Lyxumia primenjuje sa insulinom ili sulfonilureom

Upozoravajući znaci niskog nivoa šećera u krvi mogu uključivati hladan znoj, hladnu bledu kožu, glavobolju, omamljenost, slabost, vrtoglavicu, konfuziju ili razdražljivost, osećaj gladi, ubrzane otkucaje srca i osećaj napetosti. Lekar će Vam reći šta morate da uradite ako Vam padne nivo šećera u krvi.Verovatnije je da će se to dogoditi ako uzimate i sulfonilureu ili bazalni insulin. Vaš lekar može da smanji dozu tih lekova pre nego što počnete sa primenom leka Lyxumia.

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

grip influenca

prehlada infekcija gornjih disajnih puteva

loše varenje dispepsija

bol u leđima

zapaljenje mokraćne bešike cistitis

virusna infekcija

nizak nivo šećera u krvi kada se Lyxumia primenjuje zajedno sa metforminom

izrazita pospanost

reakcije na mestu injekcije kao što je svrab.

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:

koprivnjača urtikarija

Ako primetite bilo koje neželjeno dejstvo, potrebno je obavestiti lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru.To uključuje i svaku moguću neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovomuputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva SrbijeALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite:

www.alims.gov.rs

[email protected]

5. Kako čuvati lek Lyxumia

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.Ne smete koristiti lek Lyxumia posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do:” i nalepnici pena nakon „EXP”:. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Uslovi čuvanja neotvorenog leka:Čuvati u frižideru na temperaturi od 2°C do 8°C. Ne zamrzavati. Čuvati dalje od pregrade za zamrzavanje.

Uslovi čuvanja nakon prvog otvaranja:Pen se može upotrebljavati 14 dana ako se čuva na temperaturi do 30°C. Ne zamrzavati. Nemojte čuvati lek sa pričvršćenom iglom. Kada pen ne upotrebljavate, morate vratiti zatvarač na pen radi zaštite od svetlosti.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Lyxumia

Aktivna supstanca je liksisenatid.

Lyxumia; 10 mikrograma; rastvor za injekciju Jedna doza 0,2 mL sadrži 10 mikrograma mcg liksisenatida 50 mcg po mL.

Lyxumia; 20 mikrograma; rastvor za injekcijuJedna doza 0,2 mL sadrži 20 mikrograma mcg liksisenatida 100 mcg po mL.

Pomoćne supstance su: glicerol 85%; natrijum–acetat, trihidrat; metionin; metakrezol; hlorovodonična kiselina, koncentrovana za podešavanje pH; natrijum-hidroksid za podešavanje pH i voda za injekcije.

Kako izgleda lek Lyxumia i sadržaj pakovanja

Lyxumia je bistar i bezbojan rastvor za injekciju u staklenom ulošku koji je umetnut u pen. Uložak od stakla tip I sa čepom od brombutil gume i zatvaračem sa obodom aluminijum i umetnutimlaminiranim zaštitnim diskovima brombutil guma sa strane okrenute prema leku i poliizopren sa spoljašnje strane. Uložak se nalazi u penu za jednokratnu upotrebu.

Lyxumia, 10 mikrograma, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu Jedan zeleni napunjeni injekcioni pen sadrži 3 mL rastvora, za primenu 14 doza od 10 mikrograma.Pakovanje sadrži jedan zeleni napunjeni injekcioni pen.

Lyxumia, 20 mikrograma, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu Jedan ljubičasti napunjeni injekcioni pen sadrži 3 mL rastvora, za primenu 14 doza od 20 mikrograma.Pakovanje sadrži dva ljubičasta napunjena injekciona pena.

Nosilac dozvole i Proizvođač

Nosilac dozvole:

SANOFI AVENTIS D.O.O. BEOGRADŠpanskih boraca 3/VI, Beograd - Novi Beograd

Proizvođač:

SANOFI-AVENTIS DEUTSCHLAND GMBH,Industriepark Hochst- Bruningstrasse 50, H500, H590,H600, H785, H790, Frankfurt am Main, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Septembar, 2019.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

Lyxumia, 10 mikrograma : 515-01-04672-18-001 od 04.09.2019.Lyxumia, 20 mikrograma : 515-01-04673-18-001 od 04.09.2019.

Lyxumia, 10 mikrograma, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Jedan napunjeni injekcioni pen sadrži 14 doza, a jedna doza sadrži

1. mikrograma u 0,2 mL

Deo 1 - VAŽNE INFORMACIJE

Pre upotrebe Lyxumia pena pažljivo pročitajte ovo uputstvo.

Sačuvajte ovo uputstvo, jer će Vam možda ponovo zatrebati

Informacije o Lyxumia penu

Lyxumia dolazi u obliku napunjenog injekcionog pena za injekciju.

Ubrizgajte samo jednu dozu na dan.

Jedan Lyxumia pen sadrži 14 prethodno odmerenih doza. Nema potrebe za odmeravanjem svake pojedinačne doze.

Pre upotrebe pena razgovarajte sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom o tome kako pravilno da ubrizgate lek.

Ako ne možete potpuno sami da u potpunosti pratite uputstvo ili ne možete da rukujete penom npr. ako imate problema sa vidom, pen upotrebite samo uz nečiju pomoć.

Lyxumia penu

zatvarač pena

prozorčić za aktivaciju

dugme za ubrizgavanje

prozorčić sa strelicom

skala za doziranje

Pen je namenjen samo za jednu osobu. Nemojte ga deliti sa drugom osobom.

Uvek proverite nalepnicu kako biste bili sigurni da imate pravi Lyxumia pen. Osim toga, proverite da nije istekao rok upotrebe. Upotreba pogrešnog leka može naškoditi Vašem zdravlju.

Nemojte pokušavati da izvučete rastvor iz uloška pomoću šprica.

igli

isporučuje se odvojeno

Koristite samo igle koje su odobrene za upotrebu sa lekom Lyxumia. Sa Lyxumia penom upotrebljavajte jednokratne igle za pen veličine 29 do 32 G. Pitajte svog lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru koja je veličina i dužina igle najbolja za Vas.

Ako Vam injekciju daje neko drugi, mora da pazi da nekoga slučajno ne povredi iglom. Na tajnačin bi se mogla preneti infekcija.

Za svaku injekciju upotrebite novu iglu. Na taj način se sprečava kontaminacija leka Lyxumia ili moguće začepljenje igle.

Deo 2 - POČETNA PRIPREMA

Aktivirajte pen na dan primene prve injekcije

Prvo aktivirajte novi pen

Pre ubrizgavanja doze

pre ubrizgavanja morate izbaciti višak tečnosti iz novog pena. To se radi

samo jednom, a naziva se postupkom ‘aktivacije’. Koraci 1-5 navedeni u nastavku prikazuju kako se to radi.

Svrha aktivacije je da se proveri da li pen radi ispravno i je li odmerena tačna doza za prvu injekciju.

Nemojte ponavljati

postupak aktivacije jer u suprotnom nećete moći da primenite 14 doza iz

Lyxumia pena.

Slike u nastavku pokazuju kako se nakon aktivacije menja prozorčić za aktivaciju smešten na dugmetu za ubrizgavanje na penu.

Crni potiskivač

Potiskivač će se nakon svake injekcije pomeriti duž skale za doziranje. U gornjem primeru broj doze pokazuje da je preostalo još 13 injekcija.

spoljnji zatvarač igle

unutrašnji zatvarač igle

zaštitni zatvarač

Nov pen

narandžasti prozorčić

Pen spreman za ubrizgavanje

beli prozorčić

Pen je aktiviran i spreman za upotrebu. Prozorčić nakon aktivacije ostaje bele boje.

Kako aktivirati nov Lyxumia pen

1.Skinite zatvarač pena i pregledajte pen

Pregledajte rastvor. Mora biti bistar i bezbojan i ne sme da sadrži čestice. Ako nije takav, nemojte upotrebiti pen.

Obratite se lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Proverite da li je prozorčić za aktivaciju narandžaste boje.

2.Pričvrstite iglu i uklonite zatvarače igle

Za aktivaciju uvek upotrebite

novu iglu

Skinite zaštitu sa spoljnjeg zatvarača igle.Poravnajte iglu sa penom. Iglu držite ravno dok je navijate na pen.

Sačuvati

Baciti

Pripazite da se ne povredite kada skinete zatvarač sa igle.Povucite i skinite spoljašnji i unutrašnji zatvarač igle. Sačuvajte spoljašnji zatvarač igle - kasnije će Vam trebati za uklanjanje igle.

3.Izvucite dugme za ubrizgavanje

Čvrsto izvucite dugme za ubrizgavanje dok se ne zaustavi.

Strelica je sada usmerena prema igli.

4.Pritisnite dugme za ubrizgavanje i držite ga pritisnutim da biste izbacili višak tečnosti

Usmerite iglu prema odgovarajućm kontejneru poput papirne čaše ili maramice kako biste u njega izbacili tečnost koju ćete zatim baciti.

Pritisnite dugme za ubrizgavanje do kraja.

Možda ćete osetiti ili čuti "klik".

Držite dugme za ubrizgavanje pritisnutim i polako brojite do 5 kako biste izbacili i poslednje kapljice.

Ako iz pena ne izađe tečnost, pročitajte deo "Pitanja i odgovori". Proverite da li je prozorčić za aktivaciju sada bele boje.

5.Pen je sada aktiviran

Nemojte ponovo aktivirati isti pen.

Za primenu prve injekcije

ne morate

iglu kojom ste izvršili aktivaciju zameniti novom.

Za prvu injekciju idite odmah na deo 3 - korak C.

Deo 3 - SVAKODNEVNA UPOTREBA PENA

Sledite uputstvo iz ovoga dela samo ako je prozorčić za aktivaciju bele boje.Ubrizgajte samo jednu dozu svakoga dana.

A. Skinite zatvarač pena i pregledajte pen

Pregledajte rastvor. Mora biti bistar i bezbojan i ne sme da sadrži čestice. Ako nije takav, nemojte upotrebiti pen. Ako u penu ima mehurića vazduha, pročitajte deo "Pitanja i odgovori".

Proverite broj doza u penu. To možete odrediti prema položaju crnog potiskivača na skali za doziranje.

Proverite da li je prozorčić za aktivaciju bele boje. Ako je narandžaste boje, idite na deo 2.Proverite nalepnicu na penu kako biste bili sigurni da imate pravi lek.

B. Pričvrstite novu iglu i uklonite zatvarače igle

Uvek upotrebite

novu iglu

za svaku injekciju.

Skinite zaštitu s spoljašnjeg zatvarača igle.Poravnajte iglu sa penom. Iglu držite ravno dok je navijate na pen.

Pripazite da se ne povredite kada skinete zatvarač sa igle.

Skinite spoljašnji i unutrašnji zatvarač igle. Sačuvajte spoljašnji zatvarač igle - kasnije će Vam trebati za uklanjanje igle.

C. Izvucite dugme za ubrizgavanje

Čvrsto izvucite dugme za ubrizgavanje dok se ne zaustavi.

Strelica je sada usmerena prema igli.

D. Pritisnite dugme za ubrizgavanje i držite ga pritisnutim da biste ubrizgali dozu

Sačuvati

Baciti

Uhvatite nabor kože i zabodite iglu videti deo "Mesta za ubrizgavanje" da biste saznali gde možete ubrizgati lek.

Pritisnite dugme za ubrizgavanje do kraja.

Možda ćete osetiti ili čuti "klik".

Držite dugme za ubrizgavanje pritisnutim i polako brojite do 5

kako biste ubrizgali celu dozu

Sada ste primili svoju dozu.Izvucite iglu iz kože.

E. Uklonite i bacite iglu nakon svake injekcije

Stavite spoljašnji zatvarač igle na ravnu površinu. Uvedite iglu u spoljašnji zatvarač igle.Vratite spoljašnji zatvarač igle na iglu.

Stisnite spoljašnji zatvarač igle kako biste čvrsto uhvatili iglu i uz pomoć zatvarača odvijte iglu sa pena.

Pitajte svog farmaceuta kako da bacite iglu koju više ne koristite.Vratite zatvarač na pen.

Korak F. Ponovite sve korake iz dela 3 kod primene svake injekcije. Pen bacite 14 dana nakon aktivacije. Uradite to čak i ako je u penu ostala mala količina leka.

Tabela za aktivaciju i odlaganje

tabelu upišite datum kada ste aktivirali pen i datum kada ga morate baciti 14 dana kasnije.

Datum aktivacije

Datum odlaganja

Čuvanje

Opšte informacije

Čuvajte Lyxumia pen na sigurnom mestu van domašaja i vidokruga dece.

Zaštitite Lyxumia pen od prašine i prljavštine.

Vratite zatvarač na pen nakon svake upotrebe radi zaštite od svetlosti.

Lyxumia se ne sme upotrebiti nakon isteka roka trajanja navedenog na nalepnici i kutiji. Rok trajanja se odnosi na zadnji dan navedenog meseca.

Pre aktivacije pena:

Čuvajte neupotrebljene Lyxumia penove u frižideru, na temperaturi od 2°C do 8°C.

Nemojte zamrzavati Lyxumia pen i nemojte upotrebljavati lek Lyxumia ako je bio zamrznut.

Dopustite da se pre upotrebe pen ugreje do sobne temperature.

Nakon aktivacije pena:

Nakon aktivacije čuvajte Lyxumia pen na temperaturi ispod 30°C. Nemojte zamrzavati Lyxumia pen nakon aktivacije.

Nemojte čuvati Lyxumia pen sa pričvršćenom iglom. Pričvršćena igla mogla bi dovesti do kontaminacije i ulaska vazduha, što bi moglo uticati na preciznost doze.

Nakon aktivacije Lyxumia pen možete upotrebljavati najviše 14 dana. Nakon 14 dana bacite upotrebljeni Lyxumia pen. Učinite to čak i ako je u penu ostala mala količina leka.

Odlaganje

Vratite zatvarač na Lyxumia pen pre nego što ga bacite.

Bacite Lyxumia pen; pitajte svog farmaceuta kako baciti lekove koje više ne koristite.

Održavanje

Oprezno rukujte Lyxumia penom.

Spoljašnju površinu Lyxumia pena možete očistiti vlažnom krpicom.

Nemojte potapati, prati ni podmazivati Lyxumia pen, jer ga možete oštetiti.

Ako mislite da bi Lyxumia pen mogao biti oštećen, nemojte ga upotrebljavati. Nemojte pokušavati da popravite pen.

Mesta za ubrizgavanje

Lyxumia se mora ubrizgati pod kožu, a to se može učiniti na bilo kom području koje je na slici označeno plavom bojom. To su butina, stomak i nadlaktica. Pitajte lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru kako pravilno da ubrizgate lek.

Pitanja i odgovori

Šta ako zaboravim da aktiviram Lyxumia pen ili ako ubrizgavam lek pre aktivacije?

Ako ste ubrizgali lek pre aktivacije pena, nemojte da pokušavate da ispravite još jednim ubrizgavanjem leka. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri za savet o proveravanju nivoa šećera u krvi.

Šta ako u ulošku ima mehurića vazduha?

Mali mehurići vazduha u ulošku su normalna pojava - oni Vam neće naškoditi. Doza koju ćete primeniti je tačna, pa možete nastaviti da sledite uputstvo. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri ako Vam je potrebna pomoć.

Šta ako za vreme aktivacije iz pena ne izađe tečnost?

Možda je igla začepljena ili nije dobro navijena na pen. Uklonite iglu sa pena, pričvrstite novu iglu i ponovite samo korake 4 i 5. Ako tečnost i dalje ne izlazi, možda je Lyxumia pen oštećen. Nemojte upotrebiti to pakovanje leka Lyxumia. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri za pomoć.

Šta ako je teško pritisnuti dugme za ubrizgavanje do kraja?

Možda je igla začepljena ili nije dobro navijena na pen. Izvucite iglu iz kože i uklonite je sa pena. Pričvrstite novu iglu i ponovite samo korake D i E. Ako je još uvek teško pritisnuti dugme za ubrizgavanje, možda je Lyxumia pen oštećen. Nemojte upotrebiti to pakovanje leka Lyxumia. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri za pomoć.

Ako imate bilo kakvih pitanja o leku Lyxumia ili šećernoj bolesti, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Lyxumia, 20 mikrograma, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom penu

UPUTSTVO ZA UPOTREBU

Jedan napunjeni injekcioni pen sadrži 14 doza, a jedna doza sadrži

2. mikrograma u 0,2 mL

Deo 1 - VAŽNE INFORMACIJE

Pre upotrebe Lyxumia pena pažljivo pročitajte ovo uputstvo.

Sačuvajte ovo uputstvo jer će Vam možda ponovo zatrebati

Informacije o Lyxumia penu

Lyxumia dolazi u obliku pena sa uloškoma za injekciju.

Ubrizgajte samo jednu dozu na dan.

Jedan Lyxumia pen sadrži 14 prethodno odmerenih doza. Nema potrebe za odmeravanjem svake pojedinačne doze.

Pre upotrebe pena razgovarajte sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom o tome kako pravilno da ubrizgate lek.

Ako ne možete potpuno sami da u potpunosti pratite uputstvo ili ne možete da rukujete penom npr. ako imate problema sa vidom, pen upotrebite samo uz nečiju pomoć.

Lyxumia penu

prozorčić za aktivaciju

dugme za ubrizgavanje

prozorčić sa strelicom

skala za doziranje

zatvarač pena

Crni potiskivač

Potiskivač će se nakon svake injekcije pomeriti duž skale za doziranje. U gornjem primeru broj doze pokazuje da je preostalo još 13 injekcija.

Pen je namenjen samo za jednu osobu. Nemojte ga deliti sa drugom osobom.

Uvek proverite nalepnicu kako biste bili sigurni da imate pravu Lyxumia pen. Osim toga, proverite da nije istekao rok upotrebe. Upotreba pogrešnog leka može naškoditi Vašem zdravlju.

Nemojte pokušavati da izvučete rastvor iz uloška pomoću šprica.

igli

isporučuje se odvojeno

Koristite samo igle koje su odobrene za upotrebu sa Lyxumia penom. Sa Lyxumia penom upotrebljavajte jednokratne igle za pen veličine 29 do 32 G. Pitajte lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru koja je veličina i dužina igle najbolja za Vas.

Ako Vam injekciju daje neko drugi, mora da pripazi da nekoga slučajno ne povredi iglom. Na taj način bi se mogla preneti infekcija.

Za svaku injekciju upotrebite novu iglu. Na taj način se sprečava kontaminacija leka Lyxumia ili moguće začepljenje igle.

Deo 2 - POČETNA PRIPREMA

Aktivirajte pen na dan primene prve injekcije

Prvo aktivirajte novi pen

Pre ubrizgavanja doze

pre ubrizgavanja morate izbaciti višak tečnosti iz novog pena. To se radi

samo jednom, a naziva se postupkom ‘aktivacije’. Koraci 1-5 navedeni u nastavku prikazuju kako se to radi.

Svrha aktivacije je da se proveri da li pen radi ispravno i je li odmerena tačna doza za prvu injekciju.

Nemojte ponavljati

postupak aktivacije jer u suprotnom nećete moći da primenite 14 doza iz

Lyxumia pena.

Slike u nastavku pokazuju kako se nakon aktivacije menja prozorčić za aktivaciju smešten na dugmetu za ubrizgavanje na penu.

spoljnji zatvarač igle

unutrašnji zatvarač igle

zaštitni zatvarač

Nov pen

narandžasti prozorčić

Pen spremna za ubrizgavanje

beli prozorčić

Pen je aktiviran i spreman za upotrebu. Prozorčić nakon aktivacije ostaje bele boje.

Kako aktivirati nov Lyxumia pen

1.Skinite zatvarač pena i pregledajte pen

Pregledajte rastvor. Mora biti bistar i bezbojan i ne sme da sadrži čestice. Ako nije takav, nemojte upotrebiti pen.

Obratite se lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Proverite da li je prozorčić za aktivaciju narandžaste boje.

2.Pričvrstite iglu i uklonite zatvarače igle

Za aktivaciju uvek upotrebite

novu iglu

Skinite zaštitu sa spoljnjeg zatvarača igle.Poravnajte iglu sa penom. Iglu držite ravno dok je navijate na pen.

Pripazite da se ne povredite kada skinete zatvarač sa igle.

Sačuvati

Baciti

Povucite i skinite spoljašnji i unutrašnji zatvarač igle. Sačuvajte spoljašnji zatvarač igle - kasnije će Vam trebati za uklanjanje igle.

3.Izvucite dugme za ubrizgavanje

Čvrsto izvucite dugme za ubrizgavanje dok se ne zaustavi.

Strelica je sada usmerena prema igli.

4.Pritisnite dugme za ubrizgavanje i držite ga pritisnutim da biste izbacili višak tečnosti

Usmerite iglu prema odgovarajućem kontejneru poput papirne čaše ili maramice kako biste u njega izbacili tečnost koju ćete zatim baciti.

Pritisnite dugme za ubrizgavanje do kraja.

Možda ćete osetiti ili čuti "klik".

Držite dugme za ubrizgavanje pritisnutim i polako brojite do 5 kako biste izbacili i poslednje kapljice.

Ako iz pena ne izađe tečnost, pročitajte deo "Pitanja i odgovori". Proverite da li je prozorčić za aktivaciju sada bele boje.Korak

5.Pen je sada aktiviran

Nemojte ponovo aktivirati isti pen.

Za primenu prve injekcije

ne morate

iglu kojom ste izvršili aktivaciju zameniti novom.

Za prvu injekciju idite odmah na deo 3 - korak C.

Deo 3 - SVAKODNEVNA UPOTREBA PENA

Sledite uputstvo iz ovoga dela samo ako je prozorčić za aktivaciju bele boje.Ubrizgajte samo jednu dozu svakoga dana.

A. Skinite zatvarač pena i pregledajte pen

Pregledajte rastvor. Mora biti bistar i bezbojan i ne sme da sadrži čestice. Ako nije takav, nemojte upotrebiti pen.Ako u penu ima mehurića vazduha, pročitajte deo "Pitanja i odgovori". Proverite broj doza u penu. To možete odrediti prema položaju crnog potiskivača na skali za doziranje.Proverite da li je prozorčić za aktivaciju bele boje. Ako je narandžaste boje, idite na deo 2.Proverite nalepnicu na penu kako biste bili sigurni da imate pravi lek.

B. Pričvrstite novu iglu i uklonite zatvarače igle

Uvek upotrebite

novu iglu

za svaku injekciju.

Skinite zaštitu sa spoljašnjeg zatvarača igle.Poravnajte iglu sa penom. Iglu držite ravno dok je navijate na pen.

Pripazite da se ne povredite kada skinete zatvarač sa igle.

Skinite spoljašnji i unutrašnji zatvarač igle. Sačuvajte spoljašnji zatvarač igle - kasnije će Vam trebati za uklanjanje igle.

C. Izvucite dugme za ubrizgavanje

Čvrsto izvucite dugme za ubrizgavanje dok se ne zaustavi.

Strelica je sada usmerena prema igli.

Sačuvati

Baciti

D. Pritisnite dugme za ubrizgavanje i držite ga pritisnutim da biste ubrizgali dozu

Uhvatite nabor kože i zabodite iglu videti deo "Mesta za ubrizgavanje" da biste doznali gde možete ubrizgati lek.

Pritisnite dugme za ubrizgavanje do kraja.

Možda ćete osetiti ili čuti "klik".

Držite dugme za ubrizgavanje pritisnutim i polako brojite do 5

kako biste ubrizgali celu dozu.

Sada ste primili svoju dozu. Izvucite iglu iz kože.

E. Uklonite i bacite iglu nakon svake injekcije

Stavite spoljašnji zatvarač igle na ravnu površinu. Uvedite iglu u spoljašnji zatvarač igle.Vratite spoljašnji zatvarač igle na iglu.

Stisnite spoljašnji zatvarač igle kako biste čvrsto uhvatili iglu i uz pomoć zatvarača odvijte iglu s pena.

Pitajte svog farmaceuta kako baciti iglu koju više ne koristite.Vratite zatvarač na pen.

Korak F. Ponovite sve korake iz dela 3 kod primene svake injekcije. Pen bacite 14 dana nakon aktivacije. Uradite to čak i ako je u penu ostala mala količina leka.

Tabela za aktivaciju i odlaganje

tabelu upišite datum kada ste aktivirali pen i datum kada ga morate baciti 14 dana kasnije.

Datum aktivacije

Datum odlaganja

1.3456

Čuvanje

Opšte informacije

Čuvajte Lyxumia pen na sigurnom mestu van domašaja i vidokruga dece.

Zaštitite Lyxumia pen od prašine i prljavštine.

Vratite zatvarač na pen nakon svake upotrebe radi zaštite od svetlosti.

Lyxumia se ne sme upotrebiti nakon isteka roka trajanja navedenog na nalepnici i kutiji. Rok trajanja odnosi se na zadnji dan navedenog meseca.

Pre aktivacije pena:

Čuvajte neupotrebljene Lyxumia penove u frižideru, na temperaturi od 2°C do 8°C.

Nemojte zamrzavati Lyxumia pen i nemojte upotrebljavati lek Lyxumia ako je bio zamrznut.

Dopustite da se pre upotrebe pen ugreje do sobne temperature.

Nakon aktivacije pena:

Nakon aktivacije čuvajte Lyxumia pen na temperaturi ispod 30°C. Nemojte zamrzavati Lyxumia pen nakon aktivacije.

Nemojte čuvati Lyxumia pen sa pričvršćenom iglom. Pričvršćena igla mogla bi dovesti do kontaminacije i ulaska vazduha, što bi moglo uticati na preciznost doze.

Nakon aktivacije Lyxumia pen možete upotrebiti najviše 14 dana. Nakon 14 dana bacite upotrebljen Lyxumia pen. Učinite to čak i ako je u penu ostala mala količina leka.

Odlaganje

Vratite zatvarač na Lyxumia pen pre nego što ga bacite.

Bacite Lyxumia pen; pitajte svog farmaceuta kako da bacite lekove koje više ne koristite.

Održavanje

Oprezno rukujte Lyxumia penom.

Spoljnu površinu Lyxumia pena možete očistiti vlažnom krpicom.

Nemojte potapati, prati ni podmazivati Lyxumia pen jer ga možete oštetiti.

Ako mislite da bi Lyxumia pen mogao biti oštećen, nemojte ga upotrebiti. Nemojte pokušavati da popravite pen.

Mesta za ubrizgavanje

Lyxumia se mora ubrizgati pod kožu, a to se može učiniti na bilo kojem području koje je na slici označeno plavom bojom. To su butina, stomak i nadlaktica. Pitajte svog lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru kako pravilno da ubrizgate lek.

Pitanja i odgovori

Šta ako zaboravim da aktiviram Lyxumia pen ili ako ubrizgavam lek pre aktivacije?

Ako ste ubrizgali lek pre aktivacije pena, nemojte da pokušavate da ispravite još jednim ubrizgavanjem leka. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri za savet o proveravanju nivoa šećera u krvi.

Šta ako u ulošku ima mehurića vazduha?

Mali mehurići vazduha u ulošku su normalna pojava - oni Vam neće naškoditi. Doza koju ćete primeniti je tačna pa možete nastaviti da sledite uputstvo. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri ako Vam je potrebna pomoć.

Šta ako za vreme aktivacije iz pena ne izađe tečnost?

Možda je igla začepljena ili nije dobro navijena na pen. Uklonite iglu s pena, pričvrstite novu iglu i ponovite samo korake 4 i 5. Ako tečnost i dalje ne izlazi, možda je Lyxumia pen oštećen. Nemojte upotrebiti to pakovanje leka Lyxumia. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri za pomoć.

Šta ako je teško pritisnuti dugme za ubrizgavanje do kraja?

Možda je igla začepljena ili nije dobro navijena na pen. Izvucite iglu iz kože i uklonite je sa pena. Pričvrstite novu iglu i ponovite samo korake D i E. Ako je još uvek teško pritisnuti dugme za

ubrizgavanje, možda je Lyxumia pen oštećen. Nemojte upotrebiti to pakovanje leka Lyxumia. Obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri za pomoć.

Ako imate bilo kakvih pitanja o leku Lyxumia ili šećernoj bolesti, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji