Lutrate depo 3.75mg prašak i rastvarač za suspenziju za injekciju sa produženim oslobađanjem


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Lutrate depo prašak i rastvarač za suspenziju za injekciju sa produženim oslobađanjem; 3.75mg; bočica sa praškom i napunjeni injekcioni špric sa rastvaračem, 1x3.75mg

  • ATC: L02AE02
  • JKL: 0037023
  • EAN: 8606010305283
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Lutrate depo prašak i rastvarač za suspenziju za injekciju sa produženim oslobađanjem uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Lutrate depo na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Lutrate depo kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Lutrate depo, 3,75mg, prašak i rastvarač za suspenziju za injekciju sa produženim oslobađanjem

leuprorelin

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Lutrate depo i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Lutrate depo

Kako se primenjuje lek Lutrate depo

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Lutrate depo

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Lutrate depo i čemu je namenjen

Lek Lutrate depo je bočica sa belim praškom od kojeg se pravi suspenzija za injekciju koja se daje u mišić.Lek Lutrate depo sadrži aktivnu supstancu leuprorelin naziva se još i leuprolid, koji spada u grupu lekova pod nazivom agonisti LHRH, oslobađajućeg hormona luteinizirajućeg hormona lekovi koji snižavaju testosteron – polni hormon.

Lek Lutrate depo se koristi kao palijativna terapija uznapredovalog karcinoma prostate.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Lutrate depo

Lek Lutrate depo ne smete primati:

ako ste alergični preosetljivi na LHRH, agoniste LHRH ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6. Alergijska reakcija može da obuhvata osip, svrab, probleme sa disanjem ili oticanje lica, usana, grla ili jezika,

ako ste imali orhiektomiju uklanjanje testisa,

ako ste žena ili dete.

Lek Lutrate depo se ne sme koristiti kao jedini vid terapije kod karcinoma prostate kada je pritisnuta kičmena moždina ili kada se karcinom proširio na kičmu.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom pre nego što dobijete lek Lutrate depo.

Obavestite svog lekara ako imate bilo šta od sledećeg: ako imate oboljenja srca ili krvnih sudova, uključujući probleme sa srčanim ritmom aritmija ili ako se lečite lekovima za ova oboljenja. Rizik od problema sa srčanim ritmom može biti povećan kada se koristi lek Lutrate depo.

Vaše stanje može da se pogorša tokom prvih nedelja terapije, ali bi trebalo da se poboljša sa nastavkom terapije. Ovi znakovi i simptomi obuhvataju: privremeno povećanje testosterona muški polni hormon, naleti rumenila sa vrućinom, bol u kostima, poremećaje nervnog sistema uključujući depresiju ili urinarnu opstrukciju.

Ako posumnjate da imate alergijsku reakciju kratak dah, astma, rinitis, oticanje lica, urtikarija, erupcije na koži, prestanite da koristite ovaj lek i obavestite lekara.

Recite lekaru ako kod Vas postoji rizik ili ako imate bilo šta od sledećeg, zato što će Vam možda biti potrebni češći pregledi:

ako se jave bilo kakve neobjašnjive modrice ili krvarenje, ili ako Vam je loše opšte stanje. Iako su retki, ovi simptomi mogu biti pokazatelji promene broja crvenih ili belih krvnih zrnaca,

ako imate poremećaj metabolizma,

ako imate probleme sa srcem ili lupanje srca,

ako imate dijabetes.

Lekar mora da zna ako u ličnoj anamnezi imate adenom hipofize benigni tumor hipofize. Bili su zabeleženi slučajevi apopleksije hipofize parcijalan gubitak tkiva hipofize nakon početne primene ove vrste lekova kod pacijenata sa adenomom hipofize. Apopleksija hipofize se može manifestovatiiznenadnom glavoboljom, meningizmom, poremećajem vida ili izmenjenim vidom, čak i gubitkom vida, a povremeno i sa smanjenjem nivoa svesti.

Lekar mora da zna ako patite od poremećaja krvarenja, trombocitopenije ili ako dobijate terapiju sa antikoagulansima. Možda će biti potrebno praćenje funkcije jetre zato što su zabeležene promene vezane za jetru i žutica žuta prebojenost beonjače i kože prilikom terapije leuprorelinom.

Bili su zabeleženi slučajevi frakture kičme, paralize, niskog krvnog pritiska i visokog krvnog pritiska povezano sa terapijom leuprorelinom.

Bila je prijavljena i depresija, koja je mogla biti i teška, kod pacijenata koji su uzimali lek Lutrate depo. Ako uzimate lek Lutrate depo i osetite depresivno raspoloženje, obavestite lekara.

Smanjenje gustine kostiju lomljivost ili tanjenje kostiju bilo je zabeleženo sa leuprorelinom. Lekar može da razmotri dodavanje antiandrogena uz terapiju lekom Lutrate depo. U tom slučaju, on će pratiti simptome zapaljenja vena tromboflebitis i druge znakove poremećaja zgrušavanja krvi i edema oticanje šaka, stopala ili skočnih zglobova. Rizik od njihove pojave je povećan u slučajevima kada se terapija antiandrogenom daje uz lek Lutrate depo.

Recite lekaru ako osetite pritisak na kičmenu moždinu i/ili poremećaje pri mokrenju i/ili hematuriju krv u urinu. U tom slučaju će lekar, ako je potrebno, preduzeti dodatne mere opreza da bi se izbegle neurološke komplikacije npr. mravinjanje u šakama i stopalima, paraliza ili opstrukcija uretre kanal koji mokraću iz bešike izvodi iz organizma. Vaše stanje će biti pažljivo praćeno tokom prvih nedelja terapije.

Kod pacijenata se mogu javiti metaboličke promene npr. netolerancija na glukozu ili pogoršanje postojećeg dijabetesa, promene telesne mase i kardiovaskularni poremećaji.

Stanje pacijenata sa metaboličkim ili kardiovaskularnim oboljenjima, a posebno pacijenata sa kongestivnom insuficijencijom srca u anamnezi stanje u kome srce ne može da pumpa dovoljno krvi u ostatak organizma treba pratiti tokom terapije leuprorelinom.

Biće potrebne neke analize krvi tokom terapije da bi se proverilo da li lek Lutrate depo efikasno deluje.

Možda ćete izgubiti interesovanje za seksualne odnose, mogu se javiti naleti rumenila, a povremeno može doći i do smanjenja veličine i umanjenja funkcije testisa.

Plodnost može da se vrati kada se prekine terapija lekom Lutrate depo.

Lek Lutrate depo može da utiče na određene laboratorijske analize, zato obavezno obavestite lekara da koristite lek Lutrate depo.

Lek Lutrate depo sadrži supstance koje mogu da daju pozitivne rezultate na doping kontroli.

Mogu da se jave konvulzije kod pacijenata sa predispozicijom oni koji su ranije imali napade, epilepsiju, cerebrovaskularne poremećaje, anomalije ili tumore centralnog nervnog sistema, kod pacijenata koji dobijaju lekove koji mogu da izazovu epileptične napade i, u manjoj meri, kod drugih pacijenata koji nemaju ove karakteristike

Drugi lekovi i Lutrate depo

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove. Možda ćete moći da uzimate lek Lutrate depo, a lekar će odlučiti šta Vam najviše odgovara. Lek Lutrate depo može da stupi u interakciju sa nekim od lekova koji se koriste za lečenje poremećaja srčanog ritma npr. hinidin, prokainamid, amjodaron ili sotalol ili može da poveća rizik za nastanak poremećaja srčanog ritma kada se koristi zajedno sa drugim lekovima npr. metadon koji se koristi za olakšanje bolova ili kao deo terapije detoksikacije u lečenju narkomanije, moksifloksacin antibiotik, antipsihotici za lečenje ozbiljnih duševnih bolesti.

Trudnoća i dojenje

Lek Lutrate depo nije namenjen za upotrebu kod žena.Ovaj lek je kontraindikovan tokom trudnoće. Može doći do spontanog pobačaja, ako se ovaj lek primenjuje tokom trudnoće.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Tokom terapije može doći do poremećaja vida i vrtoglavice. Ako se oni jave, nemojte upravljati vozilom ni rukovati mašinama.

Lek Lutrate depo sadrži natrijum

Lek Lutrate depo sadrži manje od 1 mmol natrijuma 23 mg po dozi, tj. suštinski je „bez natrijuma“.

3. Kako se primenjuje lek Lutrate depo

Lek Lutrate depo mora da se daje uz nadzor lekara ili obučenog zdravstvenog osoblja.

Odrasli, uključujući starije osobe:Preporučena doza leka Lutrate depo je injekcija jednom mesečno.Od prašaka se napravi suspenzija i daje se kao jedna intramuskularna injekcija injekcija u mišić jednom mesečno otprilike na svakih 28 do 33 dana.Mesto u koje se daje injekcija bi trebalo da se menja u redovnim intervalima.

Lek Lutrate depo se mora primenjivati isključivo intramuskularnim putem. Nemojte ga primenjivati drugim putevima.

Primena kod dece:

Lek Lutrate depo nije namenjen za upotrebu kod dece.

Jačinu terapije određuje lekar.

Ako ste primili više leka Lutrate depo nego što treba

Ovo se verovatno neće dogoditi zato što lekar ili medicinska sestra znaju tačnu dozu. Međutim, ako sumnjate da ste dobili više leka nego što bi trebalo, odmah obavestite lekara da bi se mogle preduzeti odgovarajuće mere.

Ako ste zaboravili da primite lek Lutrate depo

Veoma je važno da ne propustite dozu leka Lutrate depo. Čim shvatite da ste propustili injekciju, obratite se lekaru koji će Vam dati Vašu sledeću injekciju.

Ako naglo prestanete da primate lek Lutrate depo

Pošto medicinska terapija obuhvata dugotrajnu primenu leka Lutrate depo, kada se terapija prekine, može doći do pogoršanja simptoma vezanih za bolest. Zbog toga se ova terapija ne sme prerano prekidati, bez dozvole lekara.Ako imate dodatnih pitanja o korišćenju ovog leka, obratite se lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Odmah obavestite lekara ako osetite iznenadno gušenje, probleme sa disanjem, oticanje očnih kapaka, lica ili usana, osip ili svrab naročito ako se javlja po celom telu.

Zabeležena su sledeća neželjena dejstva:

Veoma česta mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek :Naleti rumenila sa vrućinom i reakcije na mestu injekcije.

Česta mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek :Noćno znojenje, hladan znoj, malaksalost, glavobolja, pireksija porast telesne temperature, povećan apetit, erektilna disfunkcija, hiperhidroza pojačano znojenje, astenija nedostatak ili gubitak snage, bol u leđima, reakcija na mestu davanja injekcije kao što je bol, iritacija, nelagodnost, eritem crvenilo na koži, oticanje povećanje u veličini ili nadutost, modrice kontuzije, promene raspoloženja i depresija kod dugotrajne primene leuprorelina.

Povremena mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek :Oticanje dojki, povećana osetljivost dojki, vrtoglavica, slabost, poremećaji spavanja, somnolenca pospanost, insomnija nesanica, bol u donjem delu stomaka, proliv, mučnina, povraćanje, osećanje vrućine i hladnoće, nervoza, groznica, žuta prebojenost očiju i kože žutica, promene enzima jetre, anoreksija, visok holesterol, bol u zglobovima, grčenje mišića, bolovi u rukama i nogama, smanjen polni nagon, promene raspoloženja, zadržavanje mokraće, česta potreba za mokrenjem, nekontrolisano mokrenje inkontinencija, oticanje oko očiju, izostanak ejakulacije, hiperlipidemija povećana vrednost masnoća u krvi, pruritus svrab, urtikarija koprivnjača, promene raspoloženja i depresija kod kratkotrajne primene leuprorelina i reakcije na mestu primene kao što su otok, povreda i hemoragija.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka:Kardiovaskularni poremećaji: promene na EKG-u produžetak QT intervala.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceutaili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Lutrate depo

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Lutrate depo posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju, bočici i napunjenom špricu. Špric ima isti rok upotrebe kao i bočica. Datum isteka roka upotrebe odnosi se na poslednji dan navedenog meseca.

Uslovi čuvanja neotvorenog pakovanja: čuvati na temperaturi do 25

C. Ne zamrzavati.

Rok upotrebe nakon rekonstitucije: upotrebiti odmah.Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Lutrate depo

Aktivna supstanca je leuprorelin-acetat. Svaka bočica sadrži 3,75 mg leuprorelin-acetata.

Pomoćne supstance praška bočica: polisorbat 80, manitol E421, karmeloza-natrijum E466, trietil-citrat i Poli-D,L-laktid-ko-glikolid PLGA.Pomoćne supstance rastvarača napunjeni injekcioni špric: manitol, voda za injekcije, natrijum-hidroksid za prilagođavanje pH vrednosti i hlorovodinična kiselina za prilagođavanje pH vrednosti.

Koncentracija rekonstituisanog leka je 1,875 mg/mL.

Kako izgleda lek Lutrate depo i sadržaj pakovanja

Prašak: beli do skoro beli prašak.Rastvarač: bistar, bezbojan rastvor bez čestica pH 5,0–7,0.Unutrašnje pakovanje leka je bočica od providnog stakla hidrolitičke otpornosti tip I koja sadrži 3,75 mg leuprorelin-acetata u obliku liofilizovanog praška, zatvorenu čepom od halogen-butil gume i aluminijumskim zatvaračem sa plavom plastičnom „flip-off“ kapicom.Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi Uputstvo za lek i komplet koji sadrži:1 Jednu 1 staklenu bočicu sa praškom koji sadrži 3,75 mg leuprorelin-acetata 2 Jedan 1 napunjeni injekcioni špric od silikonizovanog providnog stakla tip I, sa klipom od polistirena i

zatvaračem od elastomerne gume, koji sadrži 2 mL rastvarača.

Jedan 1 sistem adaptera od polikarbonata/HDPE4. Jednu 1 sterilnu 20G iglu.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:PHARMAS D.O.O. BEOGRADViline vode bb, Beograd

Proizvođač:GP PHARM, SAPol. Ind Els Vinyets –Els Fogars, 2. Ctra. C-244 km. 22,

Sant Quintí de Mediona Barcelona,Španija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Januar 2018.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

515-01-00120-17-002 od 18.01.2018.

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

KLINIČKI PODACI

Terapijske indikacije

Lek Lutrate depo 3,75 mg je indikovan kao palijativna terapija lokalno uznapredovalog karcinoma prostateili karcinoma prostate sa metastazama.

Doziranje i način primene

Uobičajena preporučena doza leka Lutrate depo je 3,75 mg u obliku jednomesečne depo injekcije koja se primenjuje kao jedna intramuskularna injekcija svakog meseca.Lutrate depo se mora primenjivati pod nadzorom i uputstvima lekara koji ima odgovarajuće iskustvo u praćenju odgovora na terapiju.Doza leka Lutrate depo od 3,75 mg koja omogućava neprekidno oslobađanje leuprorelin-acetata tokom perioda od jednog meseca nalazi se u depo formulaciji. Liofilizovani prašak treba rekonstituisati i primeniti kao jednu intramuskularnu injekciju svakog meseca. Intraarterijska ili intravenska primena se mora izbegavati. Bočica mikrosferskog praška leka Lutrate depo mora da se rekonstituiše neposredno pre primene leka intramuskularnom injekcijom. Kao i kod drugih lekova koji se redovno primenjuju injekcijom, mesto davanja injekcije se mora periodično menjati.

Terapija lekom Lutrate depo se ne sme prekidati kada dođe do remisije ili poboljšanja.

Odgovor na terapiju lekom Lutrate depo se mora pratiti periodičnim merenjem koncentracije testosterona u serumu i specifičnog antigena prostate PSA. Klinička istraživanja su pokazala da se koncentracija testosterona povećava tokom prva 4 dana terapije kod većine pacijenata kod kojih nije izvršena orhiektomija. Ona zatim opada i dostiže vrednosti kao nakon medicinske kastracije za 3-4 nedelje. Kada se postigne, koncentracija kao kod kastracije definisana kao koncentracija testosterona koja je manja od 0,5 nanograma/mL zadržava se onoliko dugo koliko traje terapija.

slučaju da odgovor pacijenta na primenjeno lečenje nije optimalan, preporučuje se da se proveri da li je vrednost testosterona u serumu dostigla nivo nakon kastracije i da li je ostala na tom nivou. Prolazna povećanja koncentracije kisele fosfataze ponekad se javljaju rano tokom terapije, ali obično se vraćaju na uobičajene ili vrednosti blizu uobičajenih do 4. nedelje terapije.

Trajanje terapije

Lek Lutrate depo se primenjuje svakog meseca u obliku intramuskularnih injekcija.

Posebne populacije

Pedijatrijska populacija

Bezbednost i efikasnost leka Lutrate depo kod pedijatrijskih pacijenata nisu utvrđene. Zbog toga se ne preporučuje primena leka Lutrate depo kod dece i adolescenata dok ne budu bili dostupni podaci o bezbednosti i efikasnosti.

Insuficijencija bubrega/jetre

Nije utvrđena farmakokinetika leka Lutrate depo kod pacijenata sa oštećenjem funkcije jetre ili bubrega.

Starije osobe

kliničkom ispitivanju leka Lutrate depo od 3,75 mg, prosečna starost ispitanika bila je 71,6±9,2 godina. Zato navedene vrednosti odražavaju farmakokinetiku, efikasnost i bezbednost leka Lutrate depo u ovoj populaciji.

Način primene

Lek Lutrate depo se mora primenjivati isključivo intramuskularnim putem. Nemojte ga primenjivati drugim putevima. Ako se greškom primeni supkutano, stanje pacijenta treba pažljivo pratiti zato što za lek Lutrate depo nema dostupnih podataka o drugim putevima primene, osim intramuskularnog. Uputstva za rekonstituciju leka pre primene pogledajte u odeljku: „Posebne mere opreza pri „odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom ”.

Kontraindikacije

Preosetljivost na aktivnu supstancu, analoge LHRH oslobađajući hormon luteinizirajućeg hormona ili bilo koju od pomoćnih supstanci navedenih u odeljku: „Lista pomoćnih supstanci”. U stručnoj literaturi su zabeležene anafilaktičke reakcije na sintetičke LHRH ili analoge agonista LHRH.- Prethodna orhiektomija.- Lek Lutrate depo 3,75mg se ne sme koristiti kao jedina terapija kod pacijenata sa karcinomom prostate i kod onih sa dokazima o kompresiji kičmene moždine ili metastazama na kičmenom stubu.- Lek Lutrate depo 3,75mg nije namenjen za upotrebu kod žena.- Lek Lutrate depo 3,75mg nije namenjen za upotrebu kod pedijatrijskih pacijenata.

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

početnim stadijumima terapije lekom Lutrate depo može doći do porasta koncentracije testosterona. To se dešava i tokom terapije drugim LHRH agonistima. U nekim slučajevima, ovo može biti povezano sa širenjem ili pogoršanjem rasta tumora što dovodi do privremenog pogoršanja simptoma karcinoma prostate. Ovi simptomi se obično smiruju sa nastavkom terapije. Širenje se može manifestovati sistemskim ili neurološkim simptomima u nekim slučajevima npr. bol u kostima…. Takođe, opisani su i slučajevi atrofije testisa i ginekomastije sa drugim LHRH agonistima.

Terapija se mora odmah prekinuti ako se kod pacijenta jave bilo koji znakovi ili simptomi koji ukazuju na anafilaksu/anafilaktičnu reakciju dispneja, astma, rinitis, angioneurotski edem ili glositis, hipotenzija, urtikarija, osip, pruritus ili intersticijalni pneumonitis. Pacijente treba upozoriti pre uvođenja terapije i savetovati ih da je prekinu i obrate se lekaru ako se javi bilo koji od pomenutih simptoma. Stanje pacijenata kod kojih se javila reakcija preosetljivosti na leuprolid treba pažljivo pratiti i ne sme im se ponovo davati lek Lutrate depo.

Kod pacijenata koji su lečeni leuprorelin-acetatom zabeleženi su izolovani slučajevi ureteralne opstrukcije sa hematurijom ili bez nje i kompresije kičmene moždine ili metastatičkih vertebralnih lezija, što može da doprinese paralizi sa fatalnim komplikacijama ili bez njih. Stanje pacijenata kod kojih postoji rizik od opstrukcije uretre, kompresije kičmene moždine ili vertebralnih metastaza treba pažljivo razmotriti i pomno pratiti tokom prvih nedelja terapije. Kod ovih pacijenata treba razmotriti profilaktičku terapiju antiandrogenima.

Ako se jave urološke/neurološke komplikacije, moraju se lečiti odgovarajućim specifičnim merama.Postoji povećani rizik od pojave depresije koja može biti teška kod pacijenata koji su na terapiji GnRH agonistima, kao što je leuprolid-acetat. Pacijente treba obavestiti o ovome i lečiti po potrebi, ako se jave simptomi.

stručnoj literaturi je zabeležena smanjena gustina kostiju kod muškaraca koji su imali orhiektomiju ili kod onih koji su lečeni LHRH agonistima. Dodavanje antiandrogene terapije terapijskom režimu smanjuje gubitak gustine kostiju, ali povećava rizik od drugih neželjenih dejstava kao što su problemi sa zgrušavanjem i edem. Ako se antiandrogen koristi tokom dugog vremenskog perioda, mora se obratiti pažnja na

kontraindikacije i mere opreza vezane za dugotrajnu primenu leka. Pacijenti kod kojih postoji rizik od osteoporoze ili kod onih koji je imaju u anamnezi moraju se pažljivo razmotriti i pomno pratiti tokom terapije leuprorelin-acetatom.

Disfunkcija jetre i žutica sa povećanim vrednostima enzima jetre bili su zabeleženi prilikom primene leuprorelin- acetata. Zbog toga je potrebno pažljivo praćenje i preduzimanje odgovarajućih mera, po potrebi.Odgovor na terapiju lekom Lutrate depo se mora pratiti kliničkim parametrima i to periodičnim merenjem koncentracije testosterona i PSA u serumu.Kod pacijenata se mogu javiti metaboličke promene npr. netolerancija na glukozu ili pogoršanje postojećeg dijabetesa, hipertenzija, promene telesne mase i kardiovaskularni poremećaji. Kao što se može i očekivati kod ove vrste lekova, može doći do razvoja ili pogoršanja dijabetesa, zbog toga kod pacijenata sa dijabetesom može biti potrebno češće praćenje glukoze u krvi tokom terapije lekom Lutrate depo. Pacijente sa visokim rizikom od metaboličkih i kardiovaskularnih oboljenja treba pažljivo ispitati pre započinjanja terapije i na odgovarajući način pratiti tokom terapije deprivacije androgena. Terapija leuprorelin-acetatom dovodi do supresije sistema hipofiza-gonade. Može postojati uticaj na rezultate dijagnostičkih analiza gonadotropskih funkcija hipofize i funkcija gonada koje se sprovode tokom i nakon terapije leuprorelin-acetatom.

Zabeleženo je produženo protrombinsko vreme kod pacijenata koji su bili na terapiji leuprorelin-acetatom. Leuprolid-acetat treba oprezno koristiti kod pacijenata sa poznatim poremećajima krvarenja, trombocitopenijom ili koji su na terapiji antikoagulansima.Zabeleženi su epileptični napadi prilikom primene leuprorelin-acetata. Ovi slučajevi su zabeleženi kod pacijenata sa konvulzijama, epilepsijom, cerebrovaskularnim poremećajima, anomalijama ili tumorima centralnog nervnog sistema u istoriji bolesti i kod pacijenata koji su istovremeno dobijali lekove koji su dovođeni u vezu sa napadima, na primer bupropion i selektivni inhibitori ponovnog preuzimanja serotonina lekovi SSRI grupe. Takođe, epileptični napadi su bili zabeleženi i kod pacijenata koji nisu imali nijedno od navedenih stanja.

Leuprolid-acetat treba oprezno koristiti u prisustvu kardiovaskularnog oboljenja uključujući kongestivnu insuficijenciju srca, tromboembolije, edema, depresije i apopleksije hipofize.

Sportisti treba da budu oprezni, jer lek Lutrate depo sadrži supstance koje mogu da daju pozitivne rezultate na doping kontroli.

Ovaj lek sadrži manje od 1 mmol natrijuma 23 mg po bočici, što je suštinski „bez natrijuma“.

Terapija deprivacije androgena može da produži QT interval. Kod pacijenata sa istorijom ili faktorima rizika za produžetak QT intervala i kod pacijenata koji dobijaju istovremenu terapiju lekovima koji mogu da produže QT interval videti odeljak: „Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija” lekari moraju da procene odnos rizika i koristi, uključujući mogućnost pojave

Torsade de pointes

pre uvođenja leka Lutrate depo.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Nisu vršena ispitivanja interakcije lek-lek zasnovana na farmakokinetici sa leuprorelin-acetatom. Ipak, pošto je leuprorelin-acetat peptid koji se primarno razgrađuje peptidazom, a ne enzimima citohrom P-450, kako je primećeno u specifičnim studijama, i pošto se samo oko 46% ovog leka vezuje za proteine plazme, ne očekuje se da će se javiti farmakokinetičke interakcije leka.

Pošto terapija deprivacije androgena može da produži QT interval, istovremena primena leka Lutrate depo sa lekovima za koje se zna da produžavaju QT interval ili lekovima koji mogu da indukuju

Torsade de pointes

kao što su antiaritmici klase IA npr. hinidin, disopiramid ili klase III npr. amiodaron, sotalol, dofetilid, ibutilid, metadon, moksifloksacin, antipsihotici itd. mora se pažljivo razmotriti videti odeljak: „Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka”.

Plodnost, trudnoća i dojenje

Lek Lutrate depo nije namenjen za upotrebu kod žena.Injekcija leuprolid-acetata može da naškodi fetusu ako se primeni kod trudnica.Može doći do spontanih pobačaja ako se ovaj lek primenjuje tokom trudnoće.

Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Sposobnost upravljanja vozilima ili rukovanja mašinama može biti umanjena usled poremećaja vida i vrtoglavice.

Neželjena dejstva

Ukliko nije drugačije naglašeno sledeći bezbednosni profil leka Lutrate depo 3,75 mg je zasnovan na rezultatima faze III kliničkog ispitivanja u koju su bili uključeni pacijenti sa karcinomom prostate koji su lečeni sa šest mesečnih intramuskularnih doza leka Lutrate depo 3,75 mg i koji su praćeni do ukupnog perioda od 26 nedelja. Većina prijavljenih neželjenih reakcija vezanih za terapiju su bile uglavnom onepovezane sa terapijom supresije testosterona.Najčešće prijavljene neželjene reakcije sa lekom Lutarte depo 3,75 mg su naleti crvenila sa vrućinom, bol na mestu primene, iritacija na mestu primene, noćno znojenje i glavobolja.Sledeće neželjene reakcije iz kliničkih istraživanja nabrojane su ispod prema sistemima organa i po opadajućoj incidenci veoma često: ≥1/10, često: ≥ 1/100 do <1/10, povremeno: ≥1/1000 do <1/100, retko: ≥1/10000 do <1/1000, veoma retko: < 1/10000.

Tabela 1. Broj i učestalost neželjenih reakcija na lek tokom terapije lekom Lutrate depo od 3,75 mg.

Kategorija

MedDRA- baza podataka klasa sistema organa - SOC

PT preferirani termin,

engl.preferred term

Poremećaji metabolizma i ishrane

povećan apetit

anoreksija, hiperholesterolemija, hiperlipidemija

Psihijatrijski poremećaji

poremećaji sna, insomnija, smanjen libido, promene raspoloženja i depresija*.

Poremećaji nervnog sistema

Poremećaji uha i labirinta

Vaskularni poremećaji

Veoma često:

naleti crvenila

Gastrointestinalni poremećaji

bol u donjem delu abdomena, dijareja, nauzeja, povraćanje

Hepatobilijarni poremećaji

Povremeno:

hiperbilirubinemija

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

hiperhidroza, noćno znojenje, hladan znoj

periorbitalni edemi, urtikarija, pruritus

Poremećaji mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva

bol u leđima

atralgija, spazmi mišića, bol u ekstremitetima

Poremećaji bubrega i urinarnog sistema

retencija urina, inkontinencija urina, polakiurija

Poremećaji reproduktivnog sistema i dojki

erektilna disfunkcija

oticanje dojki, povećana osetljivost dojki, izostanak ejakulacije

Kardiovaskularni poremećaji

Nepoznato:

produženje QT intervala videti odeljke: „Posebna upozorenja i mere opreza pri

upotrebi leka” i „Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija”

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene

zamor, astenija, pireksija, lokalne neželjene reakcije videti tabelu 2

slabost, osećanje vrućine i hladnoće, osećaj nervoze

Ispitivanja

povećana koncentracija alanin aminotrasferaza, povećana koncentracija

aspartat aminotransferaza, povećan koncentracija bilirubina, povećana gama-

glutamiltransferaza

U postmarketinškim studijama frekvenca učestalosti promene raspoloženja i depresije kod dugotrajne primene je bila česta.

Kada je u pitanju ozbiljnost, 98% svih neželjenih reakcija vezanih za terapiju bilo je blago ili umereno. Osamdesetdevet posto 89 % neželjene reakcije naleti rumenila sa vrućinom je bilo prijavljeno kao blago, a devet posto 9% kao umereno. Dva slučaja naleti rumenila sa vrućinom 0,2% je zabeleženo kao ozbiljno.

Ukupno 35 lokalnih neželjenih reakcija na mestu davanja injekcije bilo je zabeleženo kod 29 pacijenta 18,1% tokom ispitivanja.

Lokalne neželjene reakcije su bile zabeležene nakon primene injekcije leka Lutrate depo od 3,75 mg i bile su slične lokalnim neželjenim reakcijama povezanim sa sličnim lekovima koji se primenjuju intramuskularno. Najčešće su bili zabeleženi bol na mestu primene injekcije, iritacija na mestu primene injekcije, nelagodnost na mestu primene injekcije, modrica i eritem na mestu primene injekcije. Povremeno zabeležene reakcije bile su reakcija na mestu primene injekcije, otok, povreda i krvarenje Tabela 2.

Tabela 2. Učestalost pacijenata sa lokalnim neželjenim reakcijama tokom terapije lekom Lutratedepo. Primarni

MedDRA- baza podataka

klasa sistema organa - SOC

PT: Opšti poremećaji i reakcije na

mestu primene

Pacijenti sa povezanim lokalnim neželjenim reakcijama

Bol na mestu primene injekcije

Iritacija na mestu primene injekcije

Neprijatnost na mestu primene injekcije

Eritem na mestu primene injekcije

Modrica na mestu primene injekcije

Reakcija na mestu primene injekcije

Otok na mestu primene injekcije

Povreda na mestu primene injekcije

Hemoragija na mestu primene injekcije

*Ispitanici mogu spadati u više kategorija; Klasifikacija po sistemima organa.

obzirom na ponovljeno davanje injekcija Lutrate depo 3,75 mg otok 0,6%, bol 0,6%, modrice 0,6% i iritacija 0,6% bile su zabeležene kao lokalne neželjene reakcije koje se stalno ponavljaju.Ovi događaji po težini nisu bili ozbiljni i bili su blagi. Nijedan pacijent nije prekinuo terapiju usled lokalnih neželjenih reakcija.U fazi I kliničkog ispitivanja CRO-02-43 koje je bilo sprovedeno na zdravim dobrovoljcima sa Leuprolid depo GP-Pharm 3,75mg primenjenim u pojedinačnoj dozi jedan slučaj otvrdnuća na mestu primene je bio prijavljen.

Drugi neželjeni događaji za koje je zabeleženo da se uopšteno javljaju kod terapije leuprorelin-acetatom obuhvataju:Impotencija, smanjenje libida oba su farmakološka posledica gubitka testosterona, periferni edem, plućna embolija, palpitacije, mijalgija, mišićna slabost, jeza, dispneja, periferni vertigo, osip, amnezija, poremećaji vida i promena u osećajima na koži. Retko su bili zabeleženi infarkti adenoma hipofize nakon primene i kratko delujućih i dugo delujućih LHRH agonista. Bilo je i retkih izveštaja o trombocitopeniji i leukopeniji. Zabeležene su promene u toleranciji na glukozu.

Prijavljivanje neželjenih reakcijaPrijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijafax: +381 011 39 51 131website: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

Predoziranje

Nema kliničkog iskustva sa dejstvima akutnog predoziranja lekom Lutrate depo ili leuprorelin-acetatom. U kliničkim ispitivanjima kod kojih su primenjivane dnevne supkutane doze leuprorelin-acetata sa pacijentima sa karcinomom prostate, doze do jačine od 20 mg/dan primenjivane do dve godine nisu izazvale neželjene reakcije koje se razliku od onih koje su primećene sa dozom od 1 mg/dan.

ispitivanjima na životinjama, doze i do 500 puta veće od preporučene doze kod ljudi izazvale su dispneju, smanjenu aktivnost i lokalnu iritaciju na mestu davanja injekcije. U slučaju predoziranja, pacijenta treba pažljivo pratiti, a lečenje treba da bude simptomatsko i suportivno.

FARMACEUTSKI PODACILista pomoćnih supstanci

Pomoćne supstance praška bočica: Polisorbat 80Manitol E421Karmeloza-natrijum E466Trietil-citratPoli-D,L-laktid-ko-glikolid PLGA

Pomoćne supstance rastvarača napunjeni injekcioni špric:Manitol E421 Natrijum-hidroksid za prilagođavanje pHHlorovodonična kiselina za prilagođavanje pHVoda za injekcije

Inkompatibilnost

odsustvu istraživanja kompatibilnosti, ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima.Ne smeju se koristiti drugi rastvarači osim sterilnog rastvarača isporučenog za lek Lutrate depo 3,75 mg za rekonstituciju praška leka Lutrate depo 3,75 mg.

Rok upotrebe

Rok upotrebe neotvorenog pakovanja: 3 godine.Rok upotrebe nakon rekonstitucije: upotrebiti odmah.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Uslovi čuvanja neotvorenog pakovanja: čuvati na temperaturi do 25

C. Ne zamrzavati.

Uslovi čuvanja nakon rekonstitucije: videti odeljak: „Rok upotrebe”.

Priroda i sadržaj pakovanja <i posebne opreme za upotrebu, primenu ili implantaciju leka>

Unutrašnje pakovanje leka je bočica od providnog stakla hidrolitičke otpornosti tip I koja sadrži 3,75 mg

leuprorelin-acetata u obliku liofilizovanog praška, zatvorenu čepom od halogen-butil gume i aluminijumskim

zatvaračem sa plavom plastičnom „flip-off“ kapicom.

Spoljašnje pakovanje leka je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi Uputstvo za lek i komplet koji sadrži:

1.Jednu 1 staklenu bočicu sa praškom koji sadrži 3,75 mg leuprorelin-acetata

2.Jedan 1 napunjeni injekcioni špric od silikonizovanog providnog stakla tip I, sa klipom od polistirena i

zatvaračem od elastomerne gume, koji sadrži 2 mL rastvarača.

3.Jedan 1 sistem adaptera od polikarbonata/HDPE

4. Jednu 1 sterilnu 20G iglu.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Način primeneBočica mikrosferskog praška leka Lutrate depo 3,75 mg mora da se rekonstituiše neposredno pre primene intramuskularnom injekcijom. Obavezno primenjujte aseptične tehnike.Rekonstituisani lek je suspenzija mlečnog izgleda, bele boje.

Ne smeju se koristiti drugi rastvarači za rekonstituciju leka Lutrate depo 3,75 mg.

Pre primene lek treba da dostigne sobnu temperaturu.Rekonstituišite lek Lutrate depo 3,75 mg prateći sledeća uputstva:

Uklonite plavi poklopac sa

Pričvrstite adapterski sistem

ljubičaste boje na bočicu

tako da se začuje zvuk „klik“

Postavite beli držač u špric

rastvarače.

Uklonite gumeni poklopac sa

pričvrstite

adapterski sistem

Dok su špric i bočica čvrsto

položaju, polako gurnite klip

šprica da bi celokupna

količina rastvarača prešla u

Dok je špric povezan sa

bočicom, lagano mućkajte

bočicu približno jedan minut

ujednačena mlečno bela

Okrenite sistem naopako i

pažljivo povlačite klip šprica

kako biste resuspendovani

lek izvukli iz bočice u špric

Odvojite špric i iglu sa

adapterskog sistema tako što

ćete okrenuti gornji deo

adaptera u smeru suprotnom

od kazaljki na satu. Lek je

spreman za upotrebu.

Očistite mesto na kom će se

dati injekcija

pustite da se koža osuši.

Ubrizgajte suspenziju

intramuskularno u gornji spoljni

Ostaci leka mogu ostati na zidovima bočice. To je normalno. Tokom proizvodnje leka, bočica je napunjena viškom leka da bi se osigurala primena finalne doze od 3,75 mg leuprorelin-acetata.Ovaj lek se primenjuje u obliku pojedinačne injekcije. Sva preostala suspenzija se mora baciti.Neupotrebljeni lek ili otpadni materijali se uništavaju u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji