Ipertazin 125mg film tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Ipertazin film tableta; 125mg; blister, 4x14kom

  • ATC: C02KX01
  • JKL: 1103381
  • EAN: 5450557011151
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Ipertazin film tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Ipertazin na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Ipertazin kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Ipertazin, 62,5 mg, film tableteIpertazin, 125 mg, film tablete

bosentan

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Ipertazin i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Ipertazin

Kako se uzima lek Ipertazin

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Ipertazin

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Ipertazin i čemu je namenjen

Lek Ipertazin, film tablete, sadrži bosentan koji blokira prirodno prisutan hormon endotelin-1 ET-1, koji dovodi do sužavanja krvnih sudova. Dakle, lek Ipertazin dovodi do proširenja krvnih sudova a pripada grupi lekova koji se nazivaju „antagonisti receptora za endotelin”.

Lek Ipertazin se koristi za lečenje:

Plućne arterijske hipertenzije

PAH: PAH je bolest koju karakteriše teško suženje krvnih sudova

plućima što dovodi do visokog krvnog pritiska u krvnim sudovima plućnim arterijama koje odvode krv iz srca u pluća. Ovaj pritisak smanjuje količinu kiseonika koja može dospeti u krvotok u plućima što otežava fizičku aktivnost. Lek Ipertazin širi plućne arterije, čime olakšava srcu da pumpa krv kroz njih. Na taj način snižava krvni pritisak i ublažava simptome.

Lek Ipertazin se koristi u lečenju pacijenata sa plućnom arterijskom hipertenzijom PAH klase III kako bi se poboljšalo podnošenje fizičkog opterećenja mogućnost izvođenja fizičkih aktivnosti i simptomi. „Klasa”odražava ozbiljnost bolesti: „klasa III” podrazumeva značajna ograničenja fizičke aktivnosti. Neka poboljšanja su takođe pokazana kod pacijenata sa PAH klase II. „Klasa II” podrazumeva blago ograničenje fizičke aktivnosti. PAH za koju je lek Ipertazin indikovan može biti:

primarna uzrok nije poznat ili porodična;

izazvana sklerodermijom takođe poznato kao sistemska skleroza, bolest gde postoji abnormalan rast vezivnog tkiva koje podržava kožu i druge organe;

izazvana kongenitalnim urođenim srčanim manama sa šantovima abnormalni prolazi što dovodi do abnormalnog protoka krvi kroz srce i pluća krv ne protiče kroz srce i pluća kako bi normalno trebalo.

Ulkusa na prstima

rane na prstima ruku i nogu kod odraslih pacijenata sa stanjem koje se naziva

sklerodermija. Lek Ipertazin smanjuje broj novih ulkusa na prstima ruku i nogu.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Ipertazin

Lek Ipertazin ne smete uzimati:

ako ste alergični preosetljivi na bosentan

ili na bilo koju od pomoćnih supstanci leka Ipertazin

navedenih u odeljku

ako imate problema sa jetrom

obratite se svom

ako ste trudni, ili biste mogli da zatrudnite

zato što ne koristite pouzdane metode kontracepcije.

Molimo Vas da pročitate informacije u delu „

Kontraceptivi

Drugi lekovi i Ipertazin

ako uzimate ciklosporin A

koristi se nakon presađivanja ili za lečenje psorijaze.

Ukoliko se bilo šta od navedenog odnosi na Vas, obratite se svom

Upozorenja i mere opreza

Testiranja koja će lekar da izvrši pre lečenja:

Testovi koje će Vaš lekar uraditi pre

analiza krvi u cilju provere funkcije Vaše

analiza krvi u cilju provere anemije nizak nivo hemoglobina u

test na trudnoću ako ste žena u reproduktivnom periodu

Kod nekih pacijenata koji uzimaju lek Ipertazin uočeni su abnormalni rezultati testova funkcije jetre ianemija nizak nivo hemoglobina u krvi.

Testiranja koja će lekar da vrši tokom lečenja

Tokom lečenja lekom Ipertazin Vaš lekar će Vas uputiti na redovne analize krvi kako bi proverio da li je došlo do promena u funkciji Vaše jetre i nivou hemoglobina.

Za sve ove testove, pogledajte informacije u

Kartici sa upozorenjima za pacijenta

koja se nalazi u

pakovanju leka Ipertazin. Važno je da ove testove radite redovno, dokle god koristite lek Ipertazin. Predlažemo da zabeležite datum poslednjeg rađenog testa, kao i datum sledećeg zakazanog testa u

upozorenjima za pacijenta

kako ne biste zaboravili da ga uradite.

Testovi krvi za funkciju jetre

Ovi testovi se rade svakog meseca, sve dok traje lečenje lekom Ipertazin. Posle povećanja doze, potrebno je uraditi dodatno testiranje nakon 2 nedelje.

Testovi krvi za anemiju

Ovi testovi sprovodiće se svakog meseca tokom prva 4 meseca lečenja, a zatim svaka 3 meseca posle toga, jer s obzirom na to da pacijenti koji uzimaju lek Ipertazin mogu dobiti anemiju.

Ukoliko rezultati nisu zadovoljavajući, lekar može da Vam smanji dozu leka, prekine lečenje lekom Ipertazinili da sprovede dodatna ispitivanja radi utvrđivanja uzroka.

Deca i adolescenti

Lek Ipertazin se ne preporučuje kod pedijatrijskih pacijenata sa sistemskom sklerozom i postojećim ulkusima na prstima. Videti takođe odeljak

3. Kako se uzima lek Ipertazin

Drugi lekovi i Ipertazin

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako uzimate, ili ste donedavno uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta. Posebno je važno da kažete svom lekaru ukoliko uzimate:

Ciklosporin A lek koji se koristi posle transplantacije i za lečenje psorijaze, koji ne sme da se koristi zajedno sa lekom Ipertazin.

Sirolimus ili takrolimus, koji su lekovi koji se koriste posle transplantacije jer se ne preporučuje da se koriste zajedno sa lekom Ipertazin.

Glibenklamid za lečenje šećerne bolesti, rifampicin za lečenje tuberkuloze ili flukonazol za lečenje gljivičnih infekcija ili nevirapin za lečenje HIV infekcije jer se ne preporučuje da se ovi lekovi koriste zajedno sa lekom Ipertazin.

Druge lekove za lečenje HIV infekcije, jer to može da iziskuje posebno praćenje ako se koriste zajedno sa lekom Ipertazin.

Hormonska sredstva za kontracepciju koja nisu efikasna kao jedina metoda kontracepcije kada koristite lek Ipertazin. Uz lek Ipertazin dobićete

Karticu sa upozorenjima za pacijenta

koju treba pažljivo da pročitate. Vaš

lekar i/ili ginekolog će utvrditi kontracepciju prikladnu za Vas.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Nemojte da koristite lek Ipertazin ukoliko ste trudni ili planirate trudnoću!

Testovi na trudnoću

Lek Ipertazin može naškoditi nerođenom detetu začetom pre početka ili tokom lečenja. Ukoliko ste žena u reproduktivnom periodu, lekar će Vas zamoliti da uradite test na trudnoću pre terapije, kao i u redovnim intervalima tokom trajanja terapije lekom Ipertazin.

Kontraceptivi

Ako postoji mogućnost da zatrudnite, koristite pouzdan oblik kontrole rađanja kontracepcije dok uzimate lek Ipertazin. Vaš lekar ili ginekolog će Vas posavetovati o pouzdanim metodama kontracepcije tokom uzimanja leka. Lek Ipertazin može da učini hormonska sredstva za kontracepciju npr. ona koja se uzimaju oralno, ubrizgavanjem, ugradnjom ili kožne flastere neefikasnim, i zato ova metoda nije pouzdana kada se koristi sâma. Iz tog razloga je neophodno da, ako koristite hormonska sredstva za kontracepciju, koristite i metodu fizičke barijere npr. kondom za primenu kod žene, dijafragmu, kontraceptivni sunđer, ili Vaš partner mora takođe koristiti kondom. Uz lek Ipertazin dobićete

Karticu sa upozorenjima za pacijenta

Potrebno je da je popunite i odnesete svom lekaru prilikom sledeće posete, kako bi on ili ginekolog mogao da proceni da li je potrebno da koristite dodatnu ili drugu pouzdanu metodu kontracepcije. Preporučuju se mesečni testovi na trudnoću dok uzimate lek Ipertazin ukoliko ste u reproduktivnom periodu.

Recite odmah svom lekaru ako zatrudnite dok uzimate lek Ipertazin, ili ako planirate da zatrudnite u bliskoj budućnosti.

recite svom lekaru ukoliko dojite.

Savetuje se da prekinete sa dojenjem ako Vam je propisan

Ipertazin, jer nije poznato da li lek prelazi u majčino mleko.

Kod muškaraca koji koriste lek Ipertazin može da dođe do smanjenja broja spermatozoida. Ne može da se isključi mogućnost da to utiče na Vašu sposobnost da imate dete. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja ili ste zabrinuti zbog toga, obratite se svome lekaru.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Ipertazin nema ili ima zanemarljiv uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama. Međutim, lek Ipertazin može izazvati hipotenziju sniženje Vašeg krvnog pritiska što može učiniti da osećate vrtoglavicu, uticati na Vaš vid i uticati na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama. Zato, ako osećate vrtoglavicu dok uzimate lek Ipertazin, nemojte da vozite ili da rukujete mašinama ili alatima.

3. Kako se uzima lek Ipertazin

Lečenje lekom Ipertazin treba započeti i pratiti jedino lekar sa iskustvom u lečenju PAH ili sistemske skleroze. Lek Ipertazin uzimajte uvek tačno onako kako vam je to objasnio Vaš lekar. Ako niste sasvim sigurni, proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Uzimanje leka Ipertazin sa hranom ili pićima

Lek Ipertazin se može uzimati sa hranom ili bez nje.

Preporučena doza

Lečenje kod odraslih obično počinje dozom od 62,5 mg dva puta dnevno ujutru i uveče tokom prve 4 nedelje, a nakon toga će Vam lekar obično savetovati da uzmete tabletu od 125 mg dva puta dnevno, u zavisnosti od toga kako reagujete na lek Ipertazin.

Deca i adolescenti

Preporuka za dozu kod dece postoji samo za PAH. Kod dece od 1 godine i starije, lečenje lekom Ipertazinobično počinje sa 2 mg/kg telesne mase dva puta dnevno ujutru i uveče. Vaš lekar će Vas savetovati u vezi doziranja.

Ukoliko imate utisak da lek Ipertazin suviše jako ili suviše slabo deluje, porazgovarajte sa svojim lekarom da biste utvrdili da li je potrebno promeniti Vašu dozu.

Kako uzimati lek Ipertazin

Tablete treba progutati sa vodom ujutru i uveče. Tablete mogu da se uzimaju sa hranom ili bez nje.

Ako ste uzeli više leka Ipertazin nego što treba

Ako uzmete više tableta nego što Vam je rečeno da uzmete, odmah se obratite svom lekaru.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Ipertazin

Ako zaboravite da uzmete lek Ipertazin, uzmite dozu čim se setite, a zatim nastavite da uzimate svoje tablete u uobičajeno vreme. Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili zaboravljene tablete.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Ipertazin

Nagli prekid lečenja može dovesti do pogoršanja simptoma. Ne prekidajte uzimanje leka Ipertazin osim ukoliko Vam tako ne kaže lekar. Lekar će verovatno da Vam kaže da postepeno smanjujete dozu tokom nekoliko dana pre potpunog prestanka korišćenja leka.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Najozbiljnija neželjena dejstva su:

Poremećaj funkcije jetre koja može da se javi kod više od 1 na 10 pacijenata koji koriste lek.

Anemija snižen nivo hemoglobina koja može da se javi kod najviše 1 na 10 pacijenata koji koriste lek. Anemija nekada može da zahteva transfuziju krvi.

Funkcija jetre i krvna slika će se pratiti tokom terapije lekom Ipertazin vidite odeljak 2. Važno je da redovno radite ove testove, kako Vam je odredio Vaš lekar.Znaci koji ukazuju na nepravilan rad Vaše jetre uključuju:

mučninu nagon za

povraćanjem

groznicu visoku telesnu

bol u stomaku

žuticu žuta prebojenost kože i beonjača

letargiju ili umor neuobičajen umor ili

iscrpljenost

sindrom sličan gripu bol u zglobovima i mišićima sa

Ako primetite bilo koji od ovih znakova,

odmah recite svom lekaru!

Druga neželjena dejstva

Veoma česta

neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

Edemi oticanje nogu i članaka ili drugi znaci zadržavanja tečnosti

Česta

neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

Pojava rumenila ili crvenilo kože

Reakcije preosetljivosti uključujući zapaljenje kože, svrab i osip

Gastroezofagealna refluksna bolest vraćanje kiselog sadržaja iz želuca

Dijareja proliv

Sinkopa gubitak svesti

Palpitacije brzi ili nepravilni otkucaji srca

Nizak krvni pritisak

Zapušenost nosa

Povremena

neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:

Trombocitopenija mali broj krvnih pločica

Neutropenija/leukopenija smanjen broj belih krvnih zrnaca

Povišene vrednosti testova funkcije jetre, sa hepatitisom zapaljenjem jetre uključujući moguće pogoršanje postojećeg hepatitisa i/ili žuticom žutom prebojenošću kože ili beonjača

neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek:

Anafilaksa opšta alergijska reakcija, angioedem oticanje, najčešće predela oko očiju, usana, jezika ili grla

Ciroza stvaranje ožiljaka jetre, slabost jetre teški poremećaj funkcije jetre

Takođe je zabeležen i zamagljen vid sa nepoznatom učestalošću ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

Neželjena dejstva kod dece i adolescenata

Neželjena dejstva prijavljena kod dece lečene lekom Ipertazin ista su kao ona kod odraslih.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjemneželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Ipertazin

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Ipertazin posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon ,,Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Ipertazin

Aktivna supstanca je bosentan, monohidrat.

Ipertazin, 62,5 mg, film tableta

Jedna film tableta sadrži 62,5 mg bosentana u obliku bosentan, monohidrata.

Ipertazin, 125 mg, film tableta

Jedna film tableta sadrži 125 mg bosentana u obliku bosentan, monohidrata.

Pomoćne supstance:

Jezgro

skrob, preželatinizovan, kukuruzni; povidon K30; natrijum-skrobglikolat tip A; magnezijum-stearat

Film obloga:

hipromeloza E464; titan-dioksid E171; gvožđeIII-oksid, žuti E172; gvožđeIII-oksid,

crveni E172; triacetin E1518.

Kako izgleda lek Ipertazin i sadržaj pakovanja

Film tableta.

Ipertazin, film tableta, 62,5mg

Narandžastobele, okruge, obložene tablete, prečnika približno 6 mm i debljine 3,2 mm.

Ipertazin, film tableta, 125mg:

Narandžastobele, ovalne, obložene tablete, dužine približno 11 mm, širine 5,1 mm i debljine 4,2 mm.

Unutrašnje pakovanje je PVC/PCTFE/aluminijumski blister koji sadrži 14 film tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze 4 blistera 56 film tableta i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

ALVOGEN PHARMA D.O.O.Pašnjačka bb, Plandište, Barice

Proizvođač:

PHARMASCIENCE INTERNATIONAL LIMITEDJulia House, Themistokli Dervi 3, Nikozija, Kipar

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Septembar, 2017.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

Ipertazin, film tablete, 56 x 62,5 mg

Broj prve dozvole: 515-01-03880-16-001 od 22.09.2017.

Ipertazin, film tablete, 56 x 125 mg

Broj prve dozvole: 515-01-03881-16-001 od 22.09.2017.

------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Lečenje plućne arterijske hipertenzije PAH radi poboljšanja kapaciteta za obavljanje fizičkih aktivnosti i drugih simptoma, kod pacijenata sa SZO funkcionalnom klasom III. Efikasnost je pokazana kod:

Primarne idiopatske i nasledne plućne arterijske hipertenzije

Plućne arterijske hipertenzije kao posledice sklerodermije, bez značajne intersticijalne bolesti pluća

Plućne arterijske hipertenzije udružene sa kongenitalnim sistemsko-pulmonalnim šantom i

ovom fiziologijom

Takođe, pokazano je da je došlo do određenih poboljšanja i kod pacijenata sa plućnom arterijskom hipertenzijom SZO funkcionalne klase II videti odeljak

Farmakodinamski podaci Sažetka karakteristika

Lek Ipertazin je takođe indikovan za smanjenje broja novih ulkusa na prstima kod pacijenata sa sistemskom sklerozom i aktivnim ulkusima na prstima videti odeljak

Farmakodinamski podaci Sažetka karakteristika

Doziranje i način primene

Način primene

Tablete treba uzimati oralno ujutru i uveče, sa hranom ili bez nje. Film tablete potrebno je progutati sa vodom.

Doziranje

Plućna arterijska hipertenzija

Lečenje treba da započne, i da ga prati, isključivo lekar koji ima iskustva u lečenju plućne arterijske hipertenzije.

Kod odraslih pacijenata, lečenje lekom Ipertazin treba započeti dozom od 62,5 mg dva puta dnevno tokom 4 nedelje, a zatim povećati dozu do doze održavanja od 125 mg dva puta dnevno. Iste preporuke treba primeniti i pri ponovnom uvođenju leka Ipertazin nakon prekida terapije videti odeljak

Posebna upozorenja

mere opreza pri upotrebi leka

Pedijatrijska populacija

Farmakokinetički podaci u pedijatrijskoj populaciji pokazali su da su koncentracije bosentana u plazmi kod dece sa PAH-om uzrasta od 1 - 15 godina bile u proseku niže nego kod odraslih pacijenata i nije dolazilo do njihovog povećanja sa povećanjem doze leka Ipertazin iznad 2 mg/kg telesne mase, ili povećanjem učestalosti doziranja sa dva na tri puta dnevno videti odeljak

Farmakokinetički podaci Sažetka

karakteristika leka

Povećanje doze ili učestalosti doziranja verovatno neće dovesti do dodatne kliničke

Na osnovu ovih farmakokinetičkih podataka, kada se koristi kod dece sa PAH-om uzrasta 1 godine i starije, preporučena početna i doza održavanja je 2 mg/kg telesne mase, ujutru i uveče.

Kod novorođenčadi sa perzistentnom plućnom hipertenzijom PPHN –

persistant pulmonary hypertension of

nije se pokazala korist primene bosentana u standardnom lečenju. Nije moguće dati preporuke o

doziranju videti odeljke

Farmakodinamski podaci Sažetka karakteristika leka

Farmakokinetički podaci

Sažetka karakteristika leka

Postupak u slučaju pogoršanja PAH

slučaju pogoršanja kliničke slike npr. smanjenje pređenog puta u 6-minutnom testu hoda za najmanje 10% u poređenju sa merenjima pre lečenja uprkos lečenju lekom Ipertazin tokom najmanje 8 nedelja ciljnom dozom tokom najmanje 4 nedelje, treba razmotriti alternativnu terapiju. Međutim, kod pojedinih pacijenata kod kojih nije došlo do poboljšanja posle 8 nedelja lečenja, odgovor na terapiju može se još uvek javiti posle dodatnih 4 do 8 nedelja lečenja.

slučaju kasnijeg pogoršanja kliničke slike uprkos primeni leka Ipertazin tj. posle nekoliko meseci lečenja, terapiju treba ponovo razmotriti. Kod pojedinih pacijenata koji nisu odgovorili na dozu od 125 mg leka Ipertazin dva puta dnevno, može doći do blagog poboljšanja fizičkih sposobnosti kada se doza poveća na 250 mg dva puta dnevno. Međutim, treba izvršiti pažljivu procenu odnosa koristi i rizika, uzimajući u obzir da je toksično delovanje na jetru dozno-zavisno videti odeljke

Posebna upozorenja i mere opreza pri

upotrebi leka

Farmakodinamski podaci Sažetka karakteristika leka

Prekid lečenja

Nema dovoljno podataka o posledicama naglog prekida primene leka Ipertazin kod pacijenata sa plućnom aterijskom hipertenzijom. Nema ni dokaza o akutnom pogoršanju bolesti

efektu. Međutim, kako bi

se izbeglo moguće pogoršanje bolesti zbog potencijalnog

efekta, treba razmotriti postepeno

smanjivanje doze leka prepoloviti dozu tokom 3 do 7 dana. Preporučuje se intenzivno praćenje pacijenata za vreme obustavljanja terapije.

Kada se donese odluka o povlačenju leka Ipertazin iz terapije, to treba uraditi postepeno, uz uvođenje alternativne terapije.

Sistemska skleroza sa već postojećim ulkusima na prstimaLečenje treba da započne i prati samo lekar sa iskustvom u lečenju sistemske skleroze.

Lečenje lekom Ipertazin treba započeti dozom od 62,5 mg dva puta dnevno tokom 4 nedelje i zatim povećati dozu do doze održavanja od 125 mg dva puta dnevno. Iste preporuke važe i pri ponovnom uvođenju leka Ipertazin nakon prekida lečenja videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Iskustvo iz kontrolisanih kliničkih studija u ovoj indikaciji ograničeno je na 6 meseci videti odeljak

Farmakodinamski podaci Sažetka karakteristika leka

Treba redovno proveravati odgovor pacijenta na terapiju kao i potrebu za nastavkom terapije. Treba pažljivo proceniti odnos koristi i rizika, s obzirom na to da je bosentan toksičan za jetru videti odeljke

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Neželjena dejstva

Pedijatrijska populacija

Ne postoje podaci o bezbednosti i efikasnosti kod pacijenata mlađih od 18 godina. Farmakokinetički podaci za lek Ipertazin kod male dece sa ovom bolešću nisu dostupni.

Posebne populacije

Pacijenti sa oštećenjem funkcije jetre

Lek Ipertazin je kontraindikovan kod pacijenata sa umerenim do teškim poremećajem funkcije jetre videti odeljke

Kontraindikacije

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Farmakokinetički podaci

Sažetka karakteristika leka

Nije potrebno prilagođavanje doze kod pacijenata sa blagim oštećenjem

funkcije jetre tj.

klasa A videti odeljak

Farmakokinetički podaci Sažetka karakteristika leka

Pacijenti sa oštećenjem funkcije bubrega

Nije potrebno prilagođavanje doze kod pacijenata sa oštećenjem funkcije bubrega. Nije potrebno prilagođavanje doze kod pacijenata na dijalizi videti odeljak

Farmakokinetički podaci Sažetka karakteristika

Starije osobe

Nije potrebno prilagođavanje doze kod pacijenata starijih od 65 godina

Dopunska napomena

Na tržištu Republike Srbije nije dostupna formulacija i jačina leka namenjena za primenu kod dece, pacijenata male telesne mase i onih koji teško gutaju film tablete.

Kontraindikacije

Preosetljivost na aktivnu supstancu ili na bilo koju od pomoćnih supstanci navedenih u odeljku

pomoćnih supstanci

Umerena do teška insuficijencija jetre, tj.

klasa B ili C videti odeljak

Farmakokinetički

podaci Sažetka karakteristika leka

Početne vrednosti aminotransferaza jetre, tj. aspartat aminotransferaze AST i/ili alanin aminotransferaze ALT, 3 ili više puta veće od gornje granice normalnih vrednosti engl.

upper limit of

ULN; videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Istovremena primena ciklosporina A videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste

Trudnoća videti odeljke

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Plodnost, trudnoća i

Žene u reproduktivnom periodu koje ne koriste pouzdane metode kontracepcije videti odeljke

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Plodnost, trudnoća i dojenje

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Efikasnost leka Ipertazin nije utvrđena kod pacijenata sa teškom plućnom arterijskom hipertenzijom. Prelazak na terapiju koja se preporučuje u teškoj fazi bolesti npr. epoprostenol bi trebalo razmotriti ako se kliničko stanje pogorša videti odeljak

Doziranje i način primene

Odnos koristi i rizika za bosentan nije utvrđen kod pacijenata sa plućnom arterijskom hipertenzijom SZO funkcionalne klase I.

Terapiju lekom Ipertazin treba započeti jedino ako je sistemski sistolni krvni pritisak viši od 85 mm Hg. Nije pokazano da lek Ipertazin ima koristan efekat na izlečenje postojećih ulkusa na prstima.

Funkcija jetre

Povećanja vrednosti aminotransferaza jetre, tj. aspartat i alanin aminotransferaza AST i/ili ALT, udružena sa primenom bosentana su dozno-zavisna. Promene vrednosti enzima jetre obično se javljaju u prvih 26 nedelja lečenja, ali se takođe mogu javiti i kasnije u toku lečenja videti odeljak

Neželjena dejstva

Povećanje vrednosti enzima jetre delimično može biti uzrokovano kompetitivnom inhibicijom eliminacije žučnih soli iz hepatocita, kao i drugim, još neutvrđenim mehanizmima poremećaja funkcije jetre. Nije isključen ni imunološki mehanizam niti nakupljanje bosentana u hepatocitima koje dovodi do citolize sa potencijalnim teškim oštećenjem jetre. Rizik od disfunkcije jetre može takođe biti povećan kada se lekovi koji su inhibitori pumpe za izlučivanje žučnih soli, npr. rifampicin, glibenklamid i ciklosporin A videti odeljke

Kontraindikacije

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

primenjuju istovremeno

sa bosentanom, ali su o ovome dostupni ograničeni podaci.

Vrednosti aminotransferaza jetre moraju biti izmereni pre početka lečenja i kasnije u mesečnim intervalima za vreme trajanja lečenja lekom Ipertazin. Pored toga, vrednosti aminotransferaza jetre moraju biti izmereni 2 nedelje posle bilo kog povećanja doze.

Preporuke u slučaju povećanja vrednosti ALT/AST

ALT/AST nivoi

Preporuke za lečenje i praćenje

> 3 i ≤ 5 x ULN

Rezultat treba da bude potvrđen drugim testom za jetru; ako je potvrđen, odluka o nastavku lečenja lekom Ipertazin, verovatno uz smanjenu dozu, ili prekidu primene leka Ipertazin videti odeljak

Doziranje i način primene

treba da se donese na individualnoj

osnovi. Praćenje vrednosti aminotransferaza treba da se nastavi najmanje svake 2 nedelje. Ako se vrednosti aminotransferaza vrate na vrednosti pre lečenja, treba razmotriti nastavak ili ponovno uvođenje leka Ipertazin u skladu sa uslovima opisanim u nastavku.

> 5 i ≤ 8 x ULN

Rezultat treba da bude potvrđen drugim testom za jetru: ako je potvrđen, lečenje treba da se zaustavi i vrednosti aminotransferaza prate najmanje svake 2 nedelje. Ako se vrednosti aminotransferaza vrate na vrednosti pre lečenja, treba razmotriti ponovno uvođenje leka Ipertazin u skladu sa uslovima opisanim u nastavku.

Lečenje se mora prekinuti i ponovno uvođenje leka Ipertazin ne treba razmatrati

slučaju udruženih kliničkih simptoma oštećenja jetre,

tj. mučnine, povraćanja, groznice, abdominalnog

bola, žutice, neuobičajene letargije ili iscrpljenosti, sindroma sličnog gripu artralgije, mialgije, groznice,

lečenje se mora prekinuti i ponovno uvođenje leka Ipertazin ne treba razmatrati.

Ponovno uvođenje terapije

Ponovno uvođenje lečenja lekom Ipertazin treba da bude razmotreno jedino ako potencijalne koristi od lečenja lekom Ipertazin prevaziđu potencijalne rizike i kada su vrednosti aminotransferaza jetre u okviru vrednosti pre

lečenja. Savet hepatologa se preporučuje. Ponovno uvođenje mora pratiti smernice opisano u odeljku

Doziranje i način primene

Vrednosti aminotransferaza moraju zatim biti proveravane unutar 3 dana

posle ponovnog uvođenja, zatim ponovo posle sledeće 2 nedelje, a zatim u skladu sa preporukama gore navedenim

Upper Limit of Normal

gornja granica normalne vrednosti

Koncentracija hemoglobina

Lečenje bosentanom je bilo udruženo sa dozno-zavisnim smanjenjima koncentracije hemoglobina videti odeljak

Neželjena dejstva

U placebom kontrolisanim studijama, smanjenja koncentracije hemoglobina

povezana sa bosentanom nisu bila progresivna, i stabilizovala su se posle 4-12 nedelja lečenja. Preporučuje se proveravanje koncentracije hemoglobina pre početka lečenja, svakog meseca za vreme prva 4 meseca i zatim kvartalno. Ako se javi klinički značajno smanjenje u koncentraciji hemoglobina, dalja procena i ispitivanje trebaju biti preduzeti da se odredi uzrok i potreba za specifičnim lečenjem. U postmarketinškom periodu, bili su prijavljeni slučajevi anemije koji su zahtevali transfuziju eritrocita videti odeljak

Žene u reproduktivnom periodu

Pošto lek Ipertazin može učiniti hormonske kontraceptive neefikasnim, a uzimajući u obzir rizik da se plućna arterijska hipertenzija pogoršava u trudnoći, kao i teratogene efekte primećene kod životinja:

Lečenje lekom Ipertazin ne sme biti započeto kod žena u reproduktivnom periodu osim ako ne

praktikuju upotrebu pouzdane kontracepcije i rezultat testa na trudnoću pre početka lečenja je negativan

Hormonski kontraceptivi ne mogu biti jedina metoda kontracepcije tokom lečenja lekom Ipertazin

Mesečni testovi na trudnoću se preporučuju tokom lečenja radi ranog otkrivanja trudnoće

Za više informacija, videti odeljke

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

trudnoća i dojenje

Okluzivna bolest plućnih vena

Slučajevi plućnog edema su bili prijavljeni sa vazodilatatorima uglavnom prostaciklinima kada su se koristili kod pacijenata sa okluzivnom bolešću plućnih vena. Zato, ukoliko se znakovi plućnog edema jave kada se lek Ipertazin primenjuje kod pacijenata sa PAH-om, mogućnost udružene okluzivne bolesti vena treba razmotriti. U postmarketinškom periodu bile su retke prijave plućnog edema kod pacijenata lečenih bosentanom, kod kojih je postojala sumnja na dijagnozu okluzivne bolesti plućnih vena.

Pacijenti sa plućnom arterijskom hipertenzijom i istovremenom insuficijencijom leve komore

Nije sprovedena specifična studija kod pacijenata sa plućnom hipertenzijom i istovremenom disfunkcijom leve komore. Međutim, 1611 pacijenata 804 pacijenta lečenih bosentanom i 807 pacijenata koji su dobijali placebo sa teškom hroničnom srčanom insuficijencijom

Chronic Heart Failure

CHF je bilo na terapiji u

prosečnom trajanju od 1,5 godine u placebom kontrolisanoj studiji studija AC-052-301/302 [ENABLE-1&2]. U ovoj studiji bila je povećana incidencija hospitalizacije zbog CHF za vreme prvih 4-8 nedelja lečenja bosentanom, koja je mogla biti rezultat retencije tečnosti. U ovoj studiji retencija tečnosti se manifestovala ranim dobijanjem na težini, smanjenjem koncentracije hemoglobina i povećanjem incidencije edema nogu. Na kraju ove studije, nije bilo razlike u ukupnim hospitalizacijama zbog srčane insuficijencije niti mortaliteta između pacijenata koji su dobijali bosentan i onih koji su dobijali placebo. Zbog toga je preporučeno da pacijenti budu praćeni u slučaju pojave znakova retencije tečnosti npr. povećanje težine, naročito ukoliko istovremeno imaju tešku sistolnu disfunkciju. Ako se ovo javi, preporučuje se početak

lečenja diureticima, ili se doza postojećih diuretika treba povećati. Lečenje diureticima treba da bude razmotreno kod pacijenata sa dokazanom retencijom tečnosti pre početka lečenja lekom Ipertazin.

Plućna arterijska hipertenzija udružena sa HIV infekcijom

Postoji ograničeno iskustvo kliničkih studija sa upotrebom leka Ipertazin kod pacijenata sa PAH-om udruženim sa HIV infekcijom, na terapiji antiretrovirusnim lekovima videti odeljak

Farmakodinamski

podaci Sažetka karakteristika leka

Studija interakcije između bosentana i kombinacije lopinavira +

ritonavira kod zdravih ispitanika pokazala je povećane koncentracije bosentana u plazmi sa najvišim nivoom u toku prva 4 dana lečenja videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

započinje lečenje lekom Ipertazin kod pacijenata kojima su propisani inhibitori proteaze sa pojačivačem ritonavirom, pacijentovu podnošljivost leka Ipertazin potrebno je pratiti sa posebnom pažnjom na početku faze uvođenja, zbog rizika od hipotenzije i testova funkcije jetre. Povećani dugoročni rizik od hepatotoksičnosti i hematoloških neželjenih događaja ne može se isključiti kada se bosentan koristi u kombinaciji sa antiretrovirusnim lekovima. Zbog potencijala za interakcije koje su vezane za indukcioni efekat bosentana na CYP450 videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

može uticati na efikasnost antiretroviralne terapije, ove pacijente treba takođe pažljivo pratiti u pogledu njihove HIV infekcije.

Plućna hipertenzija kao posledica hronične opstruktivne plućne bolesti HOBPBezbednost i podnošljivost bosentana ispitana je u istraživačkoj, nekontrolisanoj 12-nedeljnoj studiji kod 11 pacijenata sa plućnom hipertenzijom kao posledicom teške HOPB faza III prema klasifikaciji GOLD. Uočeno je povećanje minutnog protoka respiratornih gasova i smanjenje zasićenosti kiseonikom, a najčešći neželjeni događaj bio je dispnea, koja je nestala prekidom terapije bosentanom.

Istovremena primena sa drugim lekovimaIstovremena primena leka Ipertazin i ciklosporina A je kontraindikovana videti odeljke

Kontraindikacije

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Istovremena primena leka Ipertazin sa glibenklamidom, flukonazolom i rifampicinom se ne preporučuje. Za više pojedinosti videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Istovremenu primenu inhibitora CYP3A4 i CYP2C9 sa lekom Ipertazin treba izbegavati videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Bosentan je induktor citohroma P450 CYP izoenzima CYP2C9 i CYP3A4.

podaci takođe sugerišu

indukciju CYP2C19. Posledično, koncentracije u plazmi supstanci metabolizovanih ovim izoenzimima biće smanjene kada se primene istovremeno sa bosentanom. Mogućnost izmene efikasnosti lekova koji se metabolišu ovim izoenzimima treba razmotriti. Doziranje ovih lekova može da iziskuje prilagođavanje nakon uvođenja, promene doze ili prekida istovremenog lečenja lekom Ipertazin.

Bosentan se metaboliše preko CYP2C9 i CYP3A4. Inhibicija ovih izoenzima može povećati koncentraciju bosentana u plazmi videti

Uticaj CYP2C9 inhibitora na koncentraciju bosentana nije bio

ispitan. Kombinaciju treba primeniti sa oprezom.

Flukonazol i drugi inhibitori CYP2C9 i CYP3A4:

Istovremena primena sa flukonazolom, koji inhibira

uglavnom CYP2C9, ali do određenog stepena i CYP3A4, može voditi velikom povećanju koncentracije bosentana u plazmi. Kombinovanje se ne preporučuje. Iz istog razloga se ne preporučuje ni istovremena primena jakog CYP3A4 inhibitora kao što je ketokonazol, itrakonazol ili ritonavir kao i CYP2C9 inhibitora kao što je vorikonazol sa bosentanom.

Ciklosporin A:

istovremena primena leka Ipertazin i ciklosporina A inhibitora kalcineurina je

kontraindikovana videti odeljak

Kontraindikacije

Kod istovremene primene, početne koncentracije

bosentana bile su približno 30 puta veće od onih izmerenih samo sa bosentanom. U stanju ravnoteže, koncentracije bosentana u plazmi bile su 3 do 4 puta veće nego samo sa bosentanom. Mehanizam ove interakcije je najverovatnije inhibicija preuzimanja bosentana u hepatocite, posredovanog transportnim

proteinima, koju prouzrokuje ciklosporin. Koncentracije ciklosporina A CYP3A4 supstrata u krvi smanjile su se za približno 50%. Ovo je najverovatnije posledica indukcije CYP3A4 izazvane bosentanom.

Takrolimus, sirolimus:

istovremena primena takrolimusa ili sirolimusa sa bosentanom nije bila ispitana kod

ljudi, ali može dovesti do povećanja koncentracije bosentana u plazmi po analogiji sa istovremenom primenom ciklosporina A. Takođe, bosentan može da smanji koncentracije takrolimusa i sirolimusa u plazmi. Zbog toga, istovremena primena bosentana sa takrolimusom ili sirolimusom nije preporučljiva. Pacijente kojima je potrebna ova kombinacija bi trebalo pažljivo pratiti zbog neželjenih događaja vezanih za bosentan i zbog koncentracije takrolimusa ili sirolimusa u krvi.

Glibenklamid:

istovremena primena bosentana od 125 mg dva puta dnevno tokom 5 dana smanjila je

koncentracije glibenklamida CYP3A4 supstrata u plazmi za 40%, sa snažnim značajnim smanjenjem hipoglikemijskog efekta. Koncentracije bosentana u plazmi bile su takođe smanjene za 29%. Pored toga, povećana incidencija povišenih vrednosti aminotransferaza je bila primećena kod pacijenata koji su primali istovremenu terapiju. I glibenklamid i bosentan inhibiraju pumpu za izlučivanje žučnih soli, što može da objasni povišene vrednosti aminotransferaza. Ova kombinacija ne treba da se primenjuje. Nema dostupnih podataka o lek-lek interakcijama sa drugim derivatima sulfoniluree.

Rifampicin:

istovremena primena 125 mg bosentana dva puta dnevno sa rifampicinom, jakim induktorom

CYP2C9 i CYP3A4, kod 9 zdravih ispitanika tokom 7 dana, smanjila je koncentracije bosentana u plazmi za 58%, i ovo smanjenje je moglo dostići skoro 90% u pojedinom slučaju. Kao rezultat, značajno smanjenje efekta bosentana se očekuje kada se primeni istovremeno sa rifampicinom. Istovremena upotreba rifampicina i bosentana se ne preporučuje. Podaci za druge CYP3A4 induktore, npr. karbamazepin, fenobarbital, fenitoin i kantarion su nedostupni, ali njihova istovremena primena se očekuje da vodi smanjenju sistemske izloženosti bosentanu. Klinički značajno smanjenje efikasnosti se ne može isključiti.

Lopinavir + ritonavir i drugi inhibitori proteaze pojačani ritonavirom:

istovremena primena 125 mg

bosentana dva puta dnevno sa 400 mg lopinavira i 100 mg ritonavira dva puta dnevno, tokom 9,5 dana kod zdravih dobrovoljaca, dala je početne koncentracije bosentana u plazmi koje su bile približno 48 puta više od onih izmerenih nakon primene samo bosentana. Devetog dana, koncentracije bosentana u plazmi bile su približno 5 puta više nego pri primeni samo bosentana. Inhibicija preuzimanja u hepatocite, posredovanog transportnim proteinima, i inhibicija CYP 3A4, izazvane ritonavirom, koje smanjuju klirens bosentana, po svemu sudeći su uzroci ove interakcije. Pri istovremenoj primeni sa lopinavirom i ritonavirom ili sa drugim inhibitorima proteaze pojačanim ritonavirom, potrebno je da se prati podnošljivost leka Ipertazin.

Posle istovremene primene bosentana tokom 9,5 dana, izloženosti lopinaviru i ritonaviru u plazmi su se smanjile na nivo koji nije bio klinički značajan za približno 14%, odnosno 17%. Međutim, puna indukcija od strane bosentana možda nije bila dostignuta, te dalje smanjenje inhibitora proteaze nije moguće isključiti. Preporučuje se odgovarajuće praćenje terapije HIV infekcije. Slični efekti se mogu očekivati sa drugim inhibitorima proteaze pojačanim ritonavirom videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi

Drugi antiretrovirusni lekovi:

nema specifične preporuke za druge dostupne antiretrovirusne lekove zbog

nedostatka podataka. Zbog značajne hepatoksičnosti nevirapina koja se može udružiti sa toksičnim dejstvima bosentana na jetru, ova kombinacija se ne preporučuje.

Hormonski kontraceptivi:

istovremena primena 125 mg bosentana dva puta dnevno tokom 7 dana sa

pojedinačnom dozom oralnog kontraceptiva koji sadrži noretisteron 1 mg + etinilestradiol 35 mikrograma smanjila je PIK noretisterona i etinilestradiola za 14%, odnosno 31%. Ipak, smanjenja izloženosti su bila čak do 56%, odnosno 66%, po pojedinačom ispitaniku. Zbog toga se kontraceptivi bazirani samo na hormonima, bez obzira na način primene tj. oralni, injekcioni, transdermalni ili implantabilni oblici, ne smatraju pouzdanom metodom kontracepcije videti odeljke

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Plodnost, trudnoća i dojenje

istovremena primena 500 mg bosentana dva puta dnevno tokom 6 dana smanjila je koncentracije u

plazmi i S-varfarina CYP2C9 supstrat i R-varfarina CYP3A4 supstrat za 29%, odnosno 38%. Kliničko iskustvo istovremene primene bosentana sa varfarinom kod pacijenata sa plućnom arterijskom hipertenzijom

nije pokazalo klinički značajne promene u vrednostima internacionalnog normalizovanog odnosa engl.

International Normalized Ratio

INR ili dozi varfarina između početne i krajnje vrednosti u kliničkim

studijama. Pored toga, učestalost promena u dozi varfarina za vreme studija zbog promena u INR ili zbog neželjenih događaja bila je slična između pacijenata tretiranih bosentanom i placebom. Nije potrebno prilagođavanje doze varfarina i sličnih oralnih antikoagulanasa u početku primene bosentana, ali intenzivno praćenje INR-a je preporučljivo, naročito u početku lečenja bosentanom i kod povećanja doze.

Simvastatin:

istovremena primena 125 mg bosentana dva puta dnevno tokom 5 dana smanjila je

koncentracije u plazmi simvastatina CYP3A4 supstrat, i njegovog aktivnog β-hidroksi kiselog metabolita za 34%, odnosno 46%. Istovremena primena simvastatina nije uticala na koncentracije bosentana u plazmi. Praćenje nivoa holesterola i naknadno prilagođavanje doziranja treba razmotriti.

Ketokonazol:

istovremena primena 62,5 mg bosentana dva puta dnevno sa ketokonazolom, jakim

inhibitorom CYP3A4, tokom 6 dana, povećala je koncentracije bosentana u plazmi približno 2 puta. Nije bilo neophodno prilagođavanje doze bosentana. Mada nije pokazano kroz

studije, slična povećanja

koncentracija bosentana u plazmi se očekuju sa drugim jakim inhibitorima CYP3A4 kao što su itrakonazol ili ritonavir. Ipak, kada se kombinuje sa CYP3A4 inhibitorom, kod pacijenata koji su slabi metabolizeri CYP2C9, postoji rizik od povećanja koncentracija bosentana u plazmi što može biti jačeg intenziteta i time voditi jačim štetnim događajima.

Epoprostenol:

ograničeni podaci dobijeni iz studije AC-052-356, BREATHE-3 u kojoj je 10

pedijatrijskih pacijenata primalo kombinaciju bosentana i epoprostenola ukazuju da su posle primene obe, pojedinačne i ponovljene doze, Cmax i PIK vrednosti bosentana bile slične kod pacijenata sa ili bez kontinuirane infuzije epoprosterona videti odeljak

Farmakodinamski podaci Sažetka karakteristika leka

istovremena primena 125 mg bosentana dva puta dnevno stanje ravnoteže sa 80 mg sildenafila

tri puta dnevno u stanju ravnoteže tokom 6 dana kod zdravih dobrovoljaca dovelo je do smanjenja PIK-a sildenafila za 63% i povećanja PIK bosentana za 50%. Preporučuje se oprez u slučaju istovremene primene.

istovremena primena 500 mg bosentana dva puta dnevno sa digoksinom, tokom 7 dana, smanjila

je PIK, Cmax i Cmin digoksina za 12%, 9%, odnosno 23%. Mehanizam interakcije bi mogla da bude indukcija P-glikoproteina. Za ovu interakciju je malo verovatno da je klinički značajna.

Pedijatrijska populacijaStudije interakcija su sprovođene samo kod odraslih.

Plodnost, trudnoća i dojenje

TrudnoćaStudije na životinjama su pokazale reproduktivnu toksičnost teratogenost, embriotoksičnost, videti odeljak

Pretklinički podaci o bezbednosti leka Sažetka karakteristika leka

Ne postoje pouzdani podaci o upotrebi

bosentana kod trudnica. Potencijalni rizik za ljude je još uvek nepoznat. Lek Ipertazin je kontraindikovan tokom trudnoće videti odeljak

Kontraindikacije

Upotreba kod žena u reproduktivnom perioduPre početka lečenja lekom Ipertazin kod žena u reproduktivnom periodu, potrebno je proveriti da nisu trudne, dati im odgovarajući savet o pouzdanim metodama kontracepcije, i započeti pouzdanu kontracepciju. Pacijenti i lekari koji propisuju lek moraju biti svesni da zbog potencijalnih farmakokinetičkih interakcija, lek Ipertazin može učiniti hormonske kontraceptive neefikasnim videti odeljak

Interakcije sa drugim

lekovima i druge vrste interakcija

Zbog toga, žene u reproduktivnom periodu ne smeju da koriste

hormonske kontraceptive uključujući oralne, injekcione, transdermalne ili implantabilne oblike kao jedinu metodu kontracepcije već moraju koristiti dodatnu ili alternativnu pouzdanu metodu kontracepcije. Ako postoji bilo kakva sumnja o tome koji kontraceptiv treba savetovati pojedinačnom pacijentu, preporučuje se konsultacija sa ginekologom. Zbog mogućeg izostanka efekta hormonske kontracepcije za vreme lečenja lekom Ipertazin, i takođe imajući u vidu rizik da se plućna hipertenzija teško pogoršava sa trudnoćom,

mesečni testovi trudnoće za vreme lečenja lekom Ipertazin se preporučuju kako bi omogućili rano otkrivanje trudnoće.

DojenjeNije poznato da li se bosentan izlučuje u humano mleko. Ne preporučuje se dojenje tokom terapije lekom Ipertazin.

FertilitetStudije na životinjama su pokazale efekat na testise videti odeljak

Pretklinički podaci o bezbednosti leka

Sažetka karakteristika leka

U studiji u kojoj se proučavao uticaj bosentana na funkciju testisa kod

muškaraca sa PAH, 8 od 24 pacijenta je imalo smanjenu koncentraciju spermatozoida u odnosu na početne vrednosti za najmanje 42%, nakon 3 ili 6 meseci lečenja bosentanom. Na osnovu ovih podataka i prekliničkih podataka, ne može se isključiti mogućnost da bosentan može imati štetan uticaj na spermatogenezu kod muškaraca. Kod dece muškog pola takođe ne može da se isključi dugoročan uticaj na plodnost nakon lečenja bosentanom.

Uticaj leka na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama

Nisu sprovedene specifične studije za procenu direktnog uticaja leka Ipertazin na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama. Međutim, lek Ipertazin može izazvati hipotenziju sa simptomima vrtoglavice, zamagljenog vida ili sinkope što može da utiče na sposobnost upravljanja vozilima ili rukovanja mašinama.

Neželjena dejstva

20 placebom kontrolisanih studija, sprovedenih kod različitih terapijskih indikacija, ukupno 2486 pacijenata je lečeno bosentanom u dnevnim dozama od 100 mg do 2000 mg, a 1838 pacijenata je primalo placebo. Prosečno trajanje lečenja je bilo 45 nedelja. Neželjene reakcije na lek su definisane kao događaji koji su se javili kod najmanje 1% pacijenata koji su primali bosentan i sa učestalošću od najmanje 0,5% većom nego kod onih koji su primali placebo. Najčešće neželjene reakcije su glavobolja 11,5%, edem/zadržavanje tečnosti 13,2%, abnormalni nalazi funkcije jetre 10,9% i anemija/smanjenje koncentracije hemoglobina 9,9%.

Lečenje bosentanom bilo je udruženo sa dozno-zavisnim povećanjima vrednosti aminotransferaza jetre i smanjenjima koncentracije hemoglobina videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi

Neželjene reakcije primećene u 20 placebom kontrolisanih studija i postmarektinškom iskustvu sabosentanom poređane su prema učestalosti koristeći sledeću konvenciju: veoma česte ≥1/10; česte ≥1/100 i <1/10; povremene ≥1/1000 i < 1/100; retke ≥1/10000 i <1/1000; veoma retke <1/10000; nepoznate učestalosti ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

okviru svake grupe učestalosti, neželjene reakcije su prikazane u opadajućem redosledu prema ozbiljnosti. Nema klinički značajnih razlika u neželjenim reakcijama primećenim između ukupnog zbira podataka i odobrenih indikacija.

Klasa sistema organa

Učestalost

Neželjena reakcija

Poremećaji krvi i limfnog sistema

Anemija, smanjenje koncentracije hemoglobina, videti odeljak

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Nepoznate učestalosti

Anemija ili smanjenje koncentracije hemoglobina koje zahteva transfuziju eritrocita

Trombocitopenija

Neutropenija, leukopenija

Poremećaji imunskog sistema

Reakcije preosetljivosti uključujući dermatitis, pruritus i osip

Anafilaksa i/ili angioedem

Poremećaji nervnog sistema

Poremećaji oka

Zamagljen vid

Kardiološki poremećaji

Vaskularni poremećaji

Crvenilo uz osećaj vrućine

Respiratorni, torakalni i medijastinalni poremećaji

Nazalna kongestija

Gastrointestinalni poremećaji

Gastroezofagealna refluksna bolestDijareja

Hepatobilijarni poremećaji

Abnormalni nalaz funkcije jetre,videti odeljak

Posebna upozorenja i

mere opreza pri upotrebi leka

Povišene vrednosti aminotransferaza udružene sa hepatitisom uključujući moguće pogoršanje postojećeg hepatitisa i/ili žuticom

videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Ciroza jetre, insuficijencija jetre

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene

Edem, zadržavanje tečnosti

¹Podaci dobijeni iz postmarketinškog iskustva, učestalosti koje se baziraju na statističkom modelovanju

podataka iz placebom kontrolisanih kliničkih ispitivanja.²Reakcije preosetljivosti prijavljene su kod 9,9% pacijenata koji su primali bosentan i kod 9,1% pacijenata koji su primali placebo.

³Glavobolja je bila prijavljena kod 11,5% pacijenata koji su primali bosentan i kod 9,8% pacijenata koji su

primali placebo.

Ovi tipovi reakacije mogu biti povezani sa osnovnom bolešću.

Edem ili zadržavanje tečnosti bili su prijavljeni kod 13,2% pacijenata koji su primali bonsentan i kod

10,9% pacijenata koji su primali placebo.

postmarketinškom periodu, retki slučajevi neobjašnjive ciroze jetre prijavljeni su nakon produžene terapije lekom bosentan kod pacijenata sa višestrukim komorbiditetima i terapijama lekovima. Takođe je bilo i retkih prijava insuficijencije jetre. Ovi slučajevi podržavaju veliku važnost striktnog pridržavanja mesečnog rasporeda praćenja funkcije jetre za vreme terapije bosentanom videti odeljak

Posebna upozorenja i mere

opreza pri upotrebi leka

Pedijatrijska populacija

Nekontrolisane studije kod pedijatrijskih pacijenata

Bezbednosni profil u prvoj nekontrolisanoj pedijatrijskoj studiji sprovedenoj sa film tabletom BREATHE-3: n = 19, medijana uzrasta 10 godina, [raspon 3 – 15 godina], otvoreno doziranje bosentan 2 mg/kg dva puta dnevno; lečenje u trajanju od 12 nedelja je bio sličan onom primećenom u pivotalnim studijama kod odraslih pacijenata sa PAH-om. U BREATHE-3, najčešće neželjene reakcije bile su crvenilo 21%, glavobolja i abnormalni nalaz funkcije jetre svaki 16%.

Analiza objedinjenih podataka iz nekontrolisanih pedijatrijskih studija sprovedenih kod pacijenata sa PAH-om lečenih disperzibilnim tabletama bosentana od 32 mg FUTURE 1/2, FUTURE 3/produžetak je uključila ukupno 100 dece na terapiji bosentanom 2 mg/kg dva puta na dan n=33, 2 mg/kg tri puta na dan n=31, ili 4 mg/kg dva puta na dan n=36. Pri uključivanju u studiju, šest pacijenata je bilo uzrasta između 3 meseca i 1 godine, 15 dece je bilo uzrasta između 1 i 2 godine i 79 dece između 2 i 12 godina. Medijana vremena trajanja terapije je bila 71,8 nedelja raspon 0,4 – 258 nedelja.

Bezbednosni profil u ovoj analizi objedinjenih podataka nekontrolisanih pedijatrijskih studija je bio sličan onom primećenom u pivotalnim studijama kod odraslih pacijenata sa PAH izuzev kod infekcija, koje su bile češće prijavljene nego kod odraslih 69,0% u odnosu na 41,3%. Ova razlika u učestalosti infekcije može biti delimično usled duže medijane vremena izloženosti pedijatrijske grupe medijana 71,8 nedelja u poređenju sa grupom odraslih medijana 17,4 nedelja. Najčešći neželjeni događaji su bili infekcije gornjeg respiratornog trakta 25%, plućna arterijska hipertenzija 20%, nazofaringitis 17%, pireksija 15%, povraćanje 13%, bronhitis 10%, abdominalni bol 10% i dijareja 10%. Nije bilo relevantne razlike u učestalosti neželjenih događaja među pacijentima starijim i mlađim od 2 godine, međutim ovo je zasnovano na samo 21 detetu mlađem od 2 godine, uključujući 6 pacijenata uzrasta od 3 meseca do 1 godine. Neželjeni događaji poremećaja jetre i anemije/sniženja hemoglobin se javilo u 9% i 5% pacijenata.

randomizovanoj, placebom kontrolisanoj studiji, sprovedenoj na pacijentima sa PPHN-om FUTURE-4, ukupno 13 novorođenčadi je lečeno bosentanom u obliku disperzibilnih tableta dozom od 2 mg/kg dva puta na dan 8 pacijenata je primalo placebo. Medijana trajanja lečenja bosentanom odnosno placebom, je bila 4,5 dana raspon 0,5 – 10,0 dana odnosno 4,0 dana raspon 2,5 – 6,5 dana. Najčešći neželjeni događaji kod pacijenata koji su primali bosentan i placebo su bili anemija ili smanjenje hemoglobina kod 7 odnosno 2 pacijenta, generalizovani edem kod 3 odnosno 0 pacijenata, i povraćanje kod 2 odnosno 0 pacijenata.

Laboratorijske abnormalnosti

Abnormalnosti testa jetre

ovom kliničkom programu, dozno-zavisna povećanja vrednosti aminotransferaza jetre su se generalno javljala tokom prvih 26 nedelja lečenja, obično su se razvijala postepeno, i bila su uglavnom asimptomatska. U postmarketinškom periodu su bili prijavljeni retki slučajevi ciroze jetre i insuficijencije jetre.

Mehanizam ovog neželjenog dejstva je nejasan. Ova povećanja vrednosti aminotransferaza mogu da se povuku spontano u nastavku lečenja sa održavajućom dozom leka bosentan ili nakon smanjenja doze, ali prekid ili obustava mogu da budu neophodni videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi

20 integrisanih placebom kontrolisanih studija, povećanja vrednosti aminotransferaza jetre ≥3 puta od gornje granice normale ULN su primećena kod 11,2% pacijenata lečenih bosentanom u poređenju sa 2,4% pacijenata koji su primali placebo. Povećanja do ≥ 8 x ULN primećena su kod 3,6% pacijenata lečenih bosentanom i kod 0,4% pacijenata lečenih placebom. Povećanja vrednosti aminotransferaza bila su udružena sa povećanom koncentracijom bilirubina ≥ 2 x ULN bez dokaza o bilijarnoj opstrukciji kod 0,2% 5 pacijenata na bosentanu i kod 0,3% 6 pacijenata na placebu.

analizi objedinjenih podataka 100 pacijenata sa PAH-om iz nekontrolisanih pedijatrijskih studija FUTURE

1/2 i FUTURE 3/produžetak, zabeleženo je povišenje vrednosti aminotransferaza jetre ≥ 3 x ULN kod 2%

pacijenata.U FUTURE-4 studiji koja je uključila 13 novorođenčadi sa PPHN koji su bili na terapiji bosentanom 2 mg/kg dva puta na dan, tokom manje od 10 dana raspon 0,5 – 10,0 dana nije bilo slučajeva povišenja vrednosti aminotransferaza jetre ≥ 3 x ULN tokom terapije, ali jedan slučaj hepatitisa se pojavio 3 dana nakon završetka terapije bosentanom.

Smanjenje koncentracije hemoglobina do ispod 10 g/dL u odnosu na osnovnu vrednost prijavljeno je kod 8,0% pacijenata lečenih bosentanom i kod 3,9% pacijenata lečenih placebom videti odeljak

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

analizi objedinjenih podataka 100 dece sa PAH-om iz nekontrolisanih pedijatrijskih studija FUTURE 1/2 I FUTURE 3/produžetak, smanjenje koncentracije hemoglobina u odnosu na početne vrednosti na manje od 10 g/dL je prijavljeno kod 10,0% pacijenata. Nije bilo smanjenja vrednosti ispod 8 g/dL.

FUTURE-4 studiji, 6 od 13 novorođenčadi sa PPHN, na terapiji bosentanom, je imalo sniženje koncentracije hemoglobina sa vrednosti koje su bile u granicama normale na početku lečenja do vrednosti ispod donjih granica normale tokom terapije.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Prijavljivanje sumnji na neželjene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućava kontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju na neželjene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijafax: +381 011 39 51 131website: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

Predoziranje

Bosentan je bio primenjen u pojedinačnoj dozi do 2400 mg kod zdravih ispitanika i do 2000 mg/dan tokom 2 meseca kod pacijenata sa bolešću različitom od plućne hipertenzije. Najčešća neželjena reakcija bila je glavobolja blagog do umerenog intenziteta.

Teško predoziranje može dovesti do pomenute hipotenzije zahtevajući aktivnu kardiovaskularnu podršku. U postmarketinškom periodu prijavljen je jedan slučaj predoziranja sa 10000 mg bosentana uzetog od strane adolescentnog pacijenta muškog pola. Imao je simptome mučnine, povraćanja, hipotenzije, vrtoglavice, znojenja i zamagljen vid. U potpunosti se oporavio u roku od 24 sata uz podršku krvnog pritiska.

Napomena: bosentan se ne uklanja dijalizom

Lista pomoćnih supstanci

Jezgro

Skrob, preželatinizovan, kukuruzniPovidon K30Natrijum-skrobglikolat tip AMagnezijum-stearat E572

Film obloga:

Hipromeloza E464Titan-dioksid E171GvožđeIII-oksid, žuti E172GvožđeIII-oksid, crveni E172Triacetin E1518

Inkompatibilnost

Nije primenljivo.

Rok upotrebe

Posebne mere opreza pri čuvanju

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje je PVC/PCTFE/aluminijumski blister koji sadrži 14 film tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze 4 blistera 56 film tableta i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Svu neiskorišćenu količinu leka i otpadnog materijala treba ukloniti u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji