Imnovid® 4mg kapsula, tvrda


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Imnovid® kapsula, tvrda; 4mg; blister, 3x7kom

  • ATC: L04AX06
  • JKL: 1014670
  • EAN: 7640133683188
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Imnovid® kapsula, tvrda uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Imnovid® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Imnovid® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Imnovid

mg, kapsule, tvrde

Imnovid

mg, kapsule, tvrde

Imnovid

mg, kapsule, tvrde

Imnovid

mg, kapsule, tvrde

pomalidomid

Ovaj lek je pod dodatnim praćenjem. Time se omogućava brzo otkrivanje novih bezbednosnih

informacija. Vi u tome možete da pomognete prijavlјivanjem bilo koje neželјene reakcije koja se kod Vasjavi. Za način prijavlјivanja neželјenih reakcija, pogledajte informacije na kraju odelјka 4.

Pažlјivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacijekoje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru,farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju isteznake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželјeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskojsestri. Ovo uklјučuje i bilo koje neželјeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odelјak4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Imnovid i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Imnovid

Kako se uzima lek Imnovid

Moguća neželјena dejstva

Kako čuvati lek Imnovid

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Očekuje se da Imnovid izazove teška urođena oštećenja i da može izazvati smrt nerođenog deteta. Nemojte uzimati ovaj lek ako ste trudni ili biste mogli da zatrudnite. Morate se pridržavati svih mera kontracepcije opisanih u ovom uputstvu.

1. Šta je lek Imnovid i čemu je namenjen

Šta je lek Imnovid

Lek Imnovid sadrži aktivnu supstancu pomalidomid. Ovaj lek je srodan talidomidu i pripada grupi lekova koji utiču na imunološki sistem prirodna obrana organizma.

Čemu je lek Imnovid namenjen

Lek Imnovid se uzima sa drugim lekom pod nazivom „deksametazon” lek protiv zapaljenja za lečenje odraslih pacijenata sa vrstom raka zvanom multipli mijelom. Primenjuje se kod osoba kojima se stanje mijeloma pogoršalo, iako su lečeni sa najmanje dve druge vrste terapija, uključujući lekove lenalidomid i bortezomib.

Šta je multipli mijelom

Multipli mijelom je vrsta raka koja pogađa određenu vrstu belih krvnih zrnaca nazvanih „plazma ćelije”. Ove ćelije se nekontrolisano dele i nakupljaju u koštanoj srži. Posledica je oštećenje kostiju i bubrega.

Multipli mijelom se obično ne može izlečiti. Međutim, lečenje može smanjiti znake i simptome bolesti ili učiniti da oni nestanu tokom određenog perioda. Kada se to dogodi, naziva se „odgovor na lečenje”.

Kako Imnovid deluje

Kada se Imnovid primenjuje sa deksametazonom deluje na više različitih načina:

zaustavljajući razvoj ćelija mijeloma

stimulišući imunološki sistem da napada ćelije raka

zaustavljajući stvaranje krvnih sudova koji hrane ćelije raka.

Kada se Imnovid primenjuje sa deksametazonom može da zaustavi pogoršanje multiplog mijeloma:

kada se lek Imnovid primenjivao sa deksametazonom u proseku je zaustavio povratak multiplog mijeloma do 16 nedelja u poređenju sa 8 nedelja kod pacijenata koji su uzimali samo deksametazon.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Imnovid

Lek Imnovid ne smete uzimati:

● ako ste trudni ili mislite da ste trudni ili planirate da zatrudnite -

pošto se očekuje da Imnovid bude

štetan za nerođeno dete.

Muškarci i žene koji uzimaju ovaj lek moraju pročitati odeljak „Trudnoća,

kontracepcija i dojenje - informacije za žene i muškarce” naveden ispod.

● ako možete da zatrudnite, osim ako ste preduzeli sve potrebne mera kako biste sprečili trudnoću videti

odeljak „Trudnoća, kontracepcija i dojenje - informacije za žene i muškarce”. Ako možete da zatrudnite, Vaš lekar će prilikom svakog propisivanja lekarskog recepta zabeležiti da su preduzete neophodne mere i o tome Vam izdati potvrdu.

● ako ste alergični preosetljivi na pomalidomid ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka

navedene u odeljku 6. Ukoliko mislite da postoji mogućnost da ste alergični, obratite se svom lekaru za savet.

Ako niste sigurni da li se nešto od navedenog odnosi na Vas, obratite se Vašem lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri pre nego što uzmete lek Imnovid.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom pre nego što uzmete lek Imnovid:

ako ste ikad pre imali krvne ugruške. Tokom lečenja lekom Imnovid imate povećan rizik od nastanka krvnog ugruška u venama i arterijama. Lekar Vam može preporučiti uzimanje dodatnih lekova npr. varfarin ili sniženje doze leka Imnovid kako bi se smanjila mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.

ako ste ikada imali alergijsku reakciju kao što je osip, svrab, oticanje, vrtoglavica ili teškoće sa disanjem, dok ste uzimali slične lekove koji se zovu „talidomid” ili „lenalidomid”.

ako ste imali srčani udar, insuficijenciju slabost srca, otežano disanje ili ako pušite, imate visok krvni pritisak ili visok nivo holesterola.

ako imate veliku ukupnu količinu tumora u telu, uključujući koštanu srž. Ovo može dovesti do stanja u kojem se tumori razgrađuju i prouzrokuju neuobičajene nivoe hemijskih supstanci u krvi, što može dovesti do insuficijencije bubrega. Možete osetiti i neujednačene otkucaje srca. Ovo stanje se zove sindrom lize tumora.

ako imate ili ste imali neuropatiju oštećenje nerva koje uzrokuje žarenje ili bol u šakama i stopalima.

ako imate ili ste imali infekciju izazvanu virusom hepatitisa B. Lečenje lekom Imnovid može dovesti do toga da virus hepatitisa B ponovno postane aktivan kod pacijenata koji taj virus nose, a posledica je povratak infekcije. Vaš lekar mora da proveri da li ste ikada imali infekciju izazvanu virusom hepatitisa B.

Važno je napomenuti da pacijenti sa multiplim mijelomom, lečeni pomalidomidom, mogu da razviju dodatne vrste raka, stoga Vaš lekar treba pažljivo da proceni korist i rizik kada Vam propisuje ovaj lek.

Na kraju lečenja treba vratiti u apoteku sve nepotrošene kapsule.

Trudnoća, kontracepcija i dojenje - informacije za žene i muškarce

Morate se pridržavati sledećih uputstava kao što je navedeno u Programu prevencije trudnoće za pomalidomid.Žene koje uzimaju lek Imnovid ne smeju da zatrudne, a muškarci koji uzimaju lek Imnovid ne smeju da začnu dete. To je zato što se očekuje da pomalidomid bude štetan za nerođeno dete. Vi i Vaš partner treba dakoristite efektivne metode kontracepcije dok uzimate ovaj lek.

Nemojte uzimati Imnovid ako ste trudni, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate da zatrudnite. To je zato što se očekuje da ovaj lek bude štetan za nerođeno dete. Pre početka lečenja treba da obavestite Vašeg lekara ako možete da zatrudnite, čak i ako mislite da to nije verovatno.

Ako možete da zatrudnite:● morate da koristite efektivne metode kontracepcije 4 nedelje pre započinjanja lečenja, tokom celog

lečenja i 4 nedelje nakon završetka lečenja. Razgovarajte sa Vašim lekarom o najboljoj metodi kontracepcije za Vas.

● svaki put kad Vam lekar napiše lekarski recept, proveriće da li ste razumeli neophodne mere koje je

potrebno preduzeti da bi se sprečila trudnoća.

● Vaš lekar će organizovati test na trudnoću pre lečenja, svake 4 nedelje tokom lečenja i 4 nedelje nakon

završetka lečenja.

slučaju da zatrudnite uprkos merama prevencije:● morate odmah prekinuti terapiju i odmah obavestiti Vašeg lekaraDojenje:Nije poznato da li lek Imnovid prelazi u majčino mleko. Obratite se Vašem lekaru ako dojite ili nameravate da dojite. Lekar će Vas posavetovati da li treba da prekinete ili da nastavite sa dojenjem.

Muškarci

Imnovid prelazi u semenu tečnost kod ljudi.● ukoliko je Vaša partnerka trudna ili u stanju da zatrudni, morate koristiti kondome tokom celog lečenja

7 dana nakon završetka lečenja.

● ako Vaša partnerka zatrudni dok Vi uzimate lek Imnovid, morate odmah obavestiti svog lekara. Vaša

partnerka takođe treba odmah da obavesti svog lekara.

Ne smete da donirate seme ili spermu tokom lečenja i 7 dana nakon završetka lečenja.

Doniranje krvi i analize krvi

Ne smete da donirate krv tokom lečenja i 7 dana nakon završetka lečenja.Pre i tokom lečenja lekom Imnovid bićete podvrgnutim redovnim analizama krvi. To je zato što ovaj lek može da smanji broj ćelija krvi koje se bore protiv infekcije bela krvna zrnca i ćelija krvi koje pomažu da se zaustavi krvarenje krvnih pločica.

Lekar će od Vas tražiti da obavite analize krvi:● pre lečenja● svake nedelje tokom prvih 8 nedelja lečenja● nakon toga najmanje svakog meseca sve dok uzimate lek Imnovid.Na osnovu rezultata tih analiza, lekar Vam može promeniti dozu leka Imnovid ili prekinuti lečenje. Lekar Vam može promeniti dozu ili prekinuti primenu leka i usled Vašega opšteg zdravlja.

Deca i adolescenti

Ne preporučuje se primena leka Imnovid kod dece i adolescenata ispod 18 godina.

Drugi lekovi i Imnovid

Obavestite Vašeg lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove. Ovo je potrebno zato što lek Imnovid može da utiče na to kako neki drugi lekovi deluju. Takođe, neki drugi lekovi mogu da utiču na dejstvo leka Imnovid.

Pre uzimanja leka Imnovid, obavestite Vašeg lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru, naročito ako uzimate sledeće lekove:

neke antimikotike kao što je ketokonazol

neke antibiotike na primer ciprofloksacin, enoksacin

određene antidepresive kao što je fluvoksamin.

Upravlјanje vozilima i rukovanje mašinama

Neke osobe osećaju umor, vrtoglavicu, nesvesticu, konfuziju ili smanjenu pažnju dok uzimaju Imnovid. Nemojte da vozite ili rukujete mašinama ukoliko Vam se to dogodi.

3. Kako se uzima lek Imnovid

Lek Imnovid Vam mora propisati lekar sa iskustvom u lečenju multiplog mijeloma.Lek Imnovid se uzima u kombinaciji sa drugim lekom koji se zove deksametazon. Pročitajte uputstvo za lekpriloženo uz deksametazon za dodatne informacije o njegovoj primeni i dejstvu.Lekove uzimajte uvek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar. Ako niste sasvim sigurni, proverite sa Vašim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom.

Lekovi Imnovid i deksametazon se uzimaju u terapijskim ciklusima.● Svaki ciklus traje 28 dana 4 nedelje.

Koliko uzeti

Imnovid

Preporučena doza leka Imnovid je 4 mg dnevno. U svakom ciklusu od 4 nedelje, lek Imnovid treba uzimati jednom dnevno tokom 3 nedelje, a zatim sledi nedelju dana pauze. To znači:

1. do 21. dan: uzmite lek Imnovid jednom dnevno

22. do 28. dan: nemojte uzimati lek Imnovid

Deksametazon

Uobičajena početna doza deksametazona je 40 mg dnevno. U svakom ciklusu od 4 nedelje, deksametazon treba uzeti samo prvog dana svake nedelje. To znači:

1., 8., 15. i 22. dana: uzmite dozu deksametazona

od 2. do 7., od 9. do 14., od 16. do 21. i od 23. do 28. dana: nemojte uzimati deksametazon

Stariji pacijentiUobičajena početna doza deksametazona za pacijente starije od 75 godina smanjena je na 20 mg na dan.

Nakon završetka svakog ciklusa, započnite novi.

Vaš lekar će možda imati potrebu da smanji dozu leka Imnovid ili deksametazona ili da prekine lečenje na osnovu rezultata Vaših analiza krvi, opšteg stanja, drugih lekova koje možda uzimate npr. ciprofloksacin, enoksacin i fluvoksamin i ako Vam se zbog lečenja pojave neželjena dejstva naročito osip ili oticanje. Ako imate probleme sa jetrom ili bubrezima, Vaš lekar će veoma pažljivo proveravati Vaše stanje dok primate ovaj lek.

Kako i kada uzeti Imnovid

Nemojte lomiti, otvarati ili žvakati kapsule. Ako prašak iz slomljene kapsule leka Imnovid dođe u kontakt sa kožom, kožu treba odmah i temeljno oprati vodom i sapunom.

Progutajte kapsule cele, najbolje sa vodom.

Kapsule možete uzeti sa hranom ili bez nje.

Uzimajte lek Imnovid u otprilike isto vreme svakog dana.

Kada vadite kapsulu iz blistera, da biste je istisnuli kroz foliju pritisnite je samo na jednom kraju. Nemojte kapsulu pritisnuti na sredini jer je tako možete slomiti.

Vaš lekar će Vas posavetovati kako i kada da uzmete lek Imnovid ukoliko imate probleme sa bubrezima i na dijalizi ste.

Trajanje terapije lekom Imnovid

Cikluse terapije treba da nastavite sve dok Vam lekar ne kaže da prestanete.

Ako ste uzeli više leka Imnovid nego što treba

Ako ste uzeli više leka Imnovid nego što je trebalo, odmah se obratite lekaru ili idite u bolnicu. Ponesite pakovanje leka sa sobom.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Imnovid

Ako ste zaboravili da uzmete lek Imnovid na dan kad je trebalo to da učinite, sledeću kapsulu uzmite u uobičajeno vreme narednog dana. Nemojte povećati broj kapsula koje ćete uzeti kako biste nadoknadili dozu leka Imnovid koju niste uzeli prethodnog dana.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželјena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželјena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svihpacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Ozbiljna neželjena dejstva

koja se mogu javiti kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

Prestanite da uzimate lek Imnovid i odmah posetite lekara ako primetite neko od sledećih ozbiljnih neželjenih dejstava – možda će Vam trebati hitna medicinska pomoć:

● groznica, bol u grlu, kašalj ili bilo koji drugi znak infekcije usled smanjenog broja belih krvnih zrnaca,

koja se bore protiv infekcije

● krvarenje ili modrice bez uzroka, uključujući krvarenje iz nosa i krvarenje iz creva ili želuca zbog efekta

na krvne pločice koje se zovu i „trombociti”

● bol u grudima, ili bol i oticanje nogu, naročito potkolenica ili listova uzrokovano krvnim ugrušcima● otežano disanje zbog ozbiljne infekcije pluća, zapaljenja pluća, zatajenja srca ili krvnog ugruška● oticanje lica, usana, jezika i grla, što može uzrokovati otežano disanje zbog ozbiljne vrste alergijske

reakcije pod nazivom angioedem.

Ostala manje česta ozbiljna neželjena dejstva

● Povratak infekcije virusom hepatitisa B, što može uzrokovati žutu prebojenost kože i očiju, tamno smeđu

boju mokraće, bol na desnoj strani stomaka, groznicu i osećaj mučnine ili povraćanje. Ako primetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se obratite Vašem lekaru.

● Neke vrste raka kože karcinom pločastih ćelija i karcinom bazalnih ćelija, koji mogu uzrokovati

promene u izgledu kože ili pojavu izraslina na koži. Ako primetite bilo kakvu promenu na koži dok uzimate lek Imnovid, obratite se Vašem lekaru što pre.

Ostala neželjena dejstvaVeoma česta:

neželjena dejstva koja se mogu javiti kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

● infekcije pluća ● pad broja crvenih krvnih zrnaca što može da izazove anemiju koja dovodi do umora i slabosti● gubitak apetita● otežano disanje dispnea● zatvor, proliv ili mučnina● grčevi u mišićima, bol u kostima● oticanje tela, uključujući oticanje ruku i nogu

Česta:

neželjena dejstva koja se mogu javiti kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

● krvarenje unutar lobanje● infekcije nosa, sinusa i grla● brzi i nepravilni otkucaji srca atrijalna fibrilacija● srčani udar bol u grudima koji se širi ka rukama, vratu, vilici, znojenje i zadihanost, mučnina ili

povraćanje

● koprivnjača urtikarija● istovremeno smanjenje broja crvenih i belih krvnih zrnaca i krvnih pločica pancitopenija. Bićete skloniji

krvarenju i nastanku modrica. Možda ćete osećati umor i slabost i nedostatak vazduha. Takođe će biti veća verovatnoća da dobijete infekciju.

● infekcija krvi uzrokovana bakterijama● visoki nivoi kalijuma u krvi koji mogu uzrokovati abnormalan srčani ritam

● sniženi nivoi natrijuma u krvi koji mogu uzrokovati umor i smetenost, trzanje mišića, napade epileptične

napade ili komu

● visoki nivoi mokraćne kiseline, što može uzrokovati oblik artritisa pod nazivom giht● osećaj smetenosti● gubitak svesti● utrnulost, trnci ili osećaj žarenja na koži, bolovi u šakama ili stopalima, vrtoglavica, tremor nevoljno

● osećaj vrtenja u glavi što stvara teškoće pri ustajanju i normalnom kretanju● povraćanje● osipi● svrab kože● insuficijencija slabost bubrega● nemogućnost mokrenja● bol u karlici● abnormalni nalazi testova jetre● herpes zoster

Povremena:

neželjena dejstva koja se mogu javiti kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek

● šlog moždani udar● zapaljenje jetre hepatitis što može uzrokovati svrab kože, žutu prebojenost kože i beonjača žutica,

svetlu boju stolice, tamnu boju mokraće i bol u stomaku

● raspadanje ćelija raka što ima za posledicu oslobađanje toksičnih supstanci u krvotok sindrom lize

tumora. To može dovesti do problema sa bubrezima.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite:

www.alims.gov.rs

[email protected]

5. Kako čuvati lek Imnovid

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Imnovid posle isteka roka upotrebe označenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.Nemojte koristiti lek Imnovid ako primetite bilo kakva oštećenja pakovanja.

Neupotreblјivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikuplјajuneupotreblјivi lekovi od građana. Neupotreblјivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sakomunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Imnovid

Aktivna supstanca je pomalidomid.

Pomoćne supstance su manitol, skrob, preželatinizovan i natrijum-stearilfumarat.

Imnovid, 1 mg, kapsule, tvrde

Jedna kapsula, tvrda sadrži 1 mg pomalidomida.Telo: želatin, titan-dioksid i gvožđe III-oksid, žuti E172Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.Crno mastilo: šelak; gvožđeIII-oksid, crni E172, propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Imnovid, 2 mg, kapsule, tvrde

Jedna kapsula, tvrda sadrži 2 mg pomalidomida.Telo: želatin, titan-dioksid, gvožđe III-oksid, žuti E172 i eritrozin E127Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Imnovid, 3 mg, kapsule, tvrde

Jedna kapsula, tvrda sadrži 3 mg pomalidomida.Telo: želatin, titan-dioksid, indigotin E132 i gvožđe III-oksid, žuti E172Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Imnovid, 4 mg, kapsule, tvrde

Jedna kapsula, tvrda sadrži 4 mg pomalidomida.Telo: želatin, titan-dioksid i Brilliant blue FCF E133Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Kako izgleda lek Imnovid i sadržaj pakovanja

Kapsula, tvrda.

Imnovid 1mg kapsule, tvrde

Tvrde želatinske kapsule veličina 4, neprovidne, kapice tamnoplave boje i tela žute boje, sa štampom „POML” bele boje i „1 mg” crne boje.

Imnovid 2 mg kapsule, tvrde:

Tvrde želatinske kapsule veličina 2, neprovidne, kapice tamnoplave boje i tela narandžaste boje, sa štampom„POML 2 mg” bele boje.

Imnovid 3 mg kapsule, tvrde:

Tvrde želatinske kapsule veličina 2, neprovidne, kapice tamnoplave boje i tela zelene boje, sa štampom„POML 3 mg” bele boje.

Imnovid 4 mg kapsule, tvrde:

Tvrde želatinske kapsule veličina 2, neprovidne, kapice tamnoplave boje i tela plave boje, sa štampom „POML 4 mg” bele boje.

Unutrašnje pakovanje je polivinil-hlorid PVC/ polihlorotrifluoroetilen PCTFE blister sa aluminijumskom

folijom koji sadrži 7 kapsula, tvrdih.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži 3 blistera ukupno 21 kapsula, tvrda i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

BENIFARM D.O.O.Vlade Ilića 1, Beograd

Proizvođač:CELGENE EUROPE LIMITEDUxbridge, Middlesex, 1 Longwalk Road, Stockley Park, Velika Britanija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Oktobar, 2017.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

Imnovid, kapsule, tvrde, 21 x 1 mg

515-01-03768-16-001 od 16.10.2017.

Imnovid, kapsule, tvrde, 21 x 2 mg

515-01-03769-16-001 od 16.10.2017.

Imnovid, kapsule, tvrde, 21 x 3 mg

515-01-03770-16-001 od 16.10.2017.

Imnovid, kapsule, tvrde, 21 x 4 mg

515-01-03771-16-001 od 16.10.2017.

------------------------------------------------------------------------------------------------

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA:

Terapijske indikacije

Imnovid u kombinaciji sa deksametazonom je indikovan za lečenje odraslih pacijenata sa relapsnim i refraktarnim oblikom multiplog mijeloma koji su već primili bar dve linije lečenja, uključujući i lenalidomid i bortezomib, i kod kojih je bolest napredovala tokom poslednje terapije.

Doziranje i način primene

Terapiju treba započeti i sprovoditi pod nadzorom lekara sa iskustvom u lečenju multiplog mijeloma.

DoziranjePreporučena početna doza leka Imnovid je 4 mg oralno, jednom dnevno, od 1. do 21. dana ponavljanih 28-dnevnih ciklusa. Preporučena doza deksametazona je 40 mg oralno, jednom dnevno, i to 1, 8, 15. i 22. dana ponavljanih 28-dnevnih ciklusa.

Doziranje se nastavlja ili modifikuje prema kliničkim i laboratorijskim nalazima.

slučaju progresije bolesti potrebno je prekinuti lečenje.

Prilagođavanje doze pomalidomida ili prekid lečenja:

Smernice za prekid primene i smanjenje doze pomalidomida zbog hematoloških neželjenih dejstava date su u sledećoj tabeli:

Instrukcije za prilagođavanje doze pomalidomida

Toksičnost

Prilagođavanje doze

Neutropenija

ABN* < 0,5 x 10

/L ili febrilna

neutropenija groznica ≥38,5 °C i ABN <1 x 10

Prekinuti lečenje pomalidomidom, nedeljno pratiti KKS**.

Povratak ABN na ≥1 x 10

Nastaviti lečenje pomalidomidom dozom od 3 mg na dan.

Svaki sledeći pad na < 0,5 x 10

Prekinuti lečenje pomalidomidom.

ABN povratak na ≥1 x 10

Nastaviti lečenje pomalidomidom dozom za 1 mg nižom od prethodne.

Trombocitopenija

Broj trombocita <25 x 10

Prekinuti lečenje pomalidomidom, nedeljno pratiti KKS**.

Povratak broja trombocita na≥50 x 10

Nastaviti lečenje pomalidomidom dozom od 3 mg na dan.

Svaki sledeći pad na <25 x 10

Prekinuti lečenje pomalidomidom.

Povratak broja trombocita na ≥50 x 10

Nastaviti lečenje pomalidomidom dozom za 1 mg nižom od prethodne.

ABN - apsolutni broj neutrofila; **KKS – kompletna krvna slika

Za započinjanje novog ciklusa pomalidomida, broj neutrofila mora biti

/L, a broj trombocita mora biti

slučaju neutropenije, lekar treba da razmotri upotrebu faktora rasta.

Za druga neželjena dejstva stepena 3 ili 4 za koja se proceni da su povezana sa pomalidomidom, treba prekinuti terapiju i nastaviti je dozom za 1 mg nižom od prethodne kada se toksičnost, prema mišljenju lekara, vrati na stepen ≤2.

Ako neželjena dejstva nastupe nakon smanjenja doze na 1 mg, onda je potrebno prekinuti primenu leka.

Kod osipa na koži stepena 2 ili 3 treba razmotriti privremeni prekid ili obustavljanje terapije pomalidomidom.

slučaju angioedema, osipa stepena 4, eksfolijativnog ili buloznog osipa, terapija pomalidomidom se moraobustaviti i ne sme se nastaviti nakon prestanka ovih reakcija.

Ako se snažni inhibitori CYP1A2 npr. ciprofloksacin, enoksacin i fluvoksamin primenjuju istovremeno sapomalidomidom, dozu pomalidomida je potrebno smanjiti za 50%.

Instrukcije za prilagođavanje doze deksametazona

Toksičnost

Prilagođavanje doze

Dispepsija = stepena 1-2

Dispepsija ≥ stepena 3

Održavati dozu i lečiti blokatorima histaminskih H

receptora ili ekvivalentom. Ako simptomi

perzistiraju, smanjiti dozu za jedan nivo.Prekinuti doziranje dok se simptomi ne dovedu podkontrolu. Pri ponovnom započinjanju lečenja, dodati H

blokator ili ekvivalent i smanjiti dozu za

Edem ≥ stepena 3

Primeniti diuretike prema potrebi i smanjiti dozu za jedan nivo.

Konfuzija ili promena raspoloženja ≥ stepena 2

Prekinuti doziranje dok se simptomi ne povuku. Pri ponovnom započinjanju lečenja smanjiti dozu za jedan nivo.

Mišićna slabost ≥ stepena 2

Prekinuti doziranje dok se ne postigne mišićna slabost ≤ stepena 1. Pri ponovnom započinjanju lečenja smanjiti dozu za jedan nivo.

Hiperglikemija ≥ stepena 3

Smanjiti dozu za jedan nivo. Lečiti insulinom ili oralnim hipoglikemicima prema potrebi.

Akutni pankreatitis

Prekinuti lečenje pacijenta deksametazonom.

Druga neželjena dejstva ≥ stepena 3 povezana sa deksametazonom

Prekinuti lečenje deksametazonom dok se neželjena dejstva ne povuku do ≤stepena 2. Nastaviti dozom smanjenom za jedan nivo.

Nivoi smanjenja doze deksametazona:Nivoi smanjenja doze starost ≤75 godina: početna doza 40 mg; 1. nivo doze 20 mg; 2. nivo doze 10 mg 1, 8, 15. i 22. dana svakog 28-dnevnog ciklusa lečenja.Nivoi smanjenja doze starost >75 godina: početna doza 20 mg; 1. nivo doze 12 mg; 2. nivo doze 8 mg 1, 8, 15. i 22. dana svakog 28-dnevnog ciklusa lečenja.Ako se oporavak od toksičnosti produži na više od 14 dana, dozu deksametazona smanjiti za jedan nivo doze.

Posebne populacije

Pedijatrijski pacijenti

Nema relevantne primene leka Imnovid kod dece uzrasta od 0 do 17 godina u indikaciji multiplog mijeloma.

Stariji pacijenti

Nije potrebno prilagođavanje doze pomalidomida. Kod pacijenata starijih od 75 godina, početna doza deksametazona je 20 mg jednom dnevno, i to 1, 8, 15. i 22. dana ponavljanih 28-dnevnih ciklusa.

Pacijenti sa oštećenom funkcijom bubrega

Nije potrebno prilagođavanje doze pomalidomida kod pacijenata sa oštećenom funkcijom bubrega. Na dan hemodijalize, pacijent treba da primeni svoju dozu pomalidomida nakon hemodijalize.

Pacijenti sa oštećenom funckijom jetre

Pacijenti sa ukupnim bilirubinom u serumu >2,0 mg/dL bili su isključeni iz kliničkih ispitivanja. Oštećenafunkcija jetre ima skromni efekat na farmakokinetiku pomalidomida videti odeljak

Farmakokinetički podaci

Sažetka karakteristika leka

Nije potrebno prilagođavanje početne doze pomalidomida kod pacijenata sa

oštećenom funkcijom jetre definisanim na osnovu

kriterijuma. Međutim, pacijente sa oštećenom

funkcijom jetre treba pažljivo pratiti zbog mogućih neželjenih dejstava i, po potrebi, smanjiti dozu ili prekinuti primenu pomalidomida.

Način primeneOralna primena.Imnovid treba uzimati svakoga dana u isto vreme. Kapsule se ne smeju otvarati, lomiti ili žvakati videti odeljak

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Ovaj lek treba progutati ceo, najbolje sa vodom, sa hranom ili bez nje. Ako pacijent jedan

dan zaboravi da uzme dozu leka Imnovid, sledeći dan treba da uzme uobičajenu propisanu dozu prema rasporedu za taj dan. Pacijent ne sme prilagođavati dozu kako bi nadoknadio dozu propuštenu prethodnog dana.Pri vađenju kapsule iz blistera preporučuje se pritisnuti samo jedan kraj kapsule, čime se smanjuje rizik od deformacije ili lomljenja kapsule.

Kontraindikacije

Trudnoća.- Žene u reproduktivnom periodu, ako nisu ispoštovani svi uslovi navedeni u Programu prevencije trudnoće

videti odeljke

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Plodnost, trudnoća i dojenje

Muški pacijenti koji ne mogu da prate ili se pridržavaju zahtevanih mera kontracepcije videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Preosetljivost na aktivnu supstancu ili bilo koju od pomoćnih supstanci, navedenih u odeljku

pomoćnih supstanci

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

TeratogenostPomalidomid se ne sme uzimati u trudnoći, jer se očekuje da ima teratogeni efekat. Pomalidomid je strukturno sličan talidomidu. Talidomid je poznat kao teratogena supstanca za čoveka, koja izaziva ozbiljne po život opasne urođene defekte. Utvrđeno je da je pomalidomid teratogen i kod pacova i kod kunića kad se primenuje tokom perioda glavne organogeneze videti odeljak

Pretklinički podaci o bezbednosti leka Sažetka

karakteristika leka

Uslovi navedeni u Programu prevencije trudnoće se moraju ispuniti kod svih pacijenata osim ako postoji pouzdan dokaz da pacijentkinja nije u reproduktivnom periodu.

Kriterijumi za žene koje nisu u reproduktivnom perioduSmatra se da pacijentkinja ili ženski partner muškog pacijenta nije u reproduktivnom periodu ako ispunjava bar jedan od navedenih kriterijuma:

Godine ≥ 50 i prirodna amenoreja ≥ 1 godine*

Prevremena insuficijencija jajnika koju je potvrdio specijalista ginekologije

Prethodna bilateralna salpingo-ooforektomija ili histerektomija

XY genotip, Tarnerov sindrom, ageneza uterusa

Amenoreja nakon terapije kancera ili tokom dojenja ne isključuje mogućnost rađanja.

SavetovanjeKod žena u reproduktivnom periodu, pomalidomid je kontraindikovan ako nije ispoštovano sledeće:

Žena razume kakav je očekivani teratogeni rizik za nerođeno dete.

Žena razume potrebu za efikasnom kontracepcijom, bez prekida, 4 nedelje pre započinjanja lečenja,

tokom celog lečenja i 4 nedelje nakon završetka lečenja.

Čak i ako žena u reproduktivnom periodu ima amenoreju, ona mora da se pridržava svih saveta za

efektivnu kontracepciju.

Žena mora biti u stanju pridržavati se merama efektivne kontracepcije.

Žena je informisana i razume moguće posledice trudnoće i potrebu da se brzo obrati lekaru ako postoji

rizik od trudnoće.

Žena razume potrebu da započne sa terapijom po izdavanju pomalidomida, a nakon negativnog testa na

Žena razume potrebu i prihvata da bude podvrgnuta testovima za utvrđivanje trudnoće na svake 4 nedelje,

osim u slučaju potvrđene sterilizacije podvezivanjem jajovoda.

Žena potvrđuje da razume opasnosti i potrebne mere opreza povezane sa upotrebom pomalidomida.

Kod žena u reproduktivnom periodu, lekar koji propisuje lek mora da osigura da:

Pacijentkinja zadovoljava uslove navedene u Programu prevencije trudnoće, uključujući potvrdu da kod

žene postoji odgovarajući nivo razumevanja.

Pacijentkinja je prihvatila navedene uslove.

Kod muških pacijenata koji uzimaju pomalidomid, farmakokinetički podaci pokazuju da je pomalidomid prisutan u semenoj tečnosti. Kao meru opreza, svi muški pacijenti koji uzimaju pomalidomid treba da zadovolje sledeće uslove:

Da razumeju kakav je očekivani teratogeni rizik ukoliko održavaju seksualne odnose sa trudnom ženom

ili ženom koja može da rađa

Da razumeju potrebu da koriste kondom ukoliko održavaju seksualne odnose sa trudnom ženom ili ženom

reproduktivnom periodu, a ne koristi efektivnu kontracepciju, tokom trajanja lečenja i 7 dana nakon prekida doziranja i/ili prestanka lečenja. Muškarci koji su imali vazektomiju moraju upotrebljavati kondom pri seksualnim odnosima sa trudnom ženom jer semena tečnost može i dalje da sadrži pomalidomid čak i u odsutnosti spermatozoida.

Da razumeju da je potrebno odmah da obaveste svog lekara ako, u toku njihove terapije ili 7 dana nakon

prestanka uzimanja pomalidomida, njihova partnerka zatrudni, kao i da se preporučuje da se partnerka uputi lekaru specijalisti ili lekaru sa iskustvom u teratologiji radi procene i savetovanja.

KontracepcijaŽene u reproduktivnom periodu moraju koristiti jedan efektivan metod kontracepcije 4 nedelje pre lečenja, tokom lečenja i 4 nedelje nakon završetka lečenja pomalidomidom čak i u slučajevima prekida doziranja, osim ako pacijentkinja apsolutno i kontinuirano ne apstinira što se potvrđuje na mesečnoj osnovi. Ukoliko pacijentkinja nije na efikasnoj kontracepciji, u svrhu započinjanja kontracepcije mora se za savet uputiti na odgovarajuće obučenog zdravstvenog radnika.

Sledeći primeri se mogu smatrati pogodnim metodom kontracepcije:

Intrauterini dostavni sistem sa levonorgestrelom

Medroksiprogesteron acetat depo

Sterilizacija podvezivanjem jajovoda

Seksualni odnos samo sa muškim partnerom koji je imao vazektomiju; vazektomija mora biti potvrđena

sa dve negativne analize semena

„Pilule” za inhibiciju ovulacije koje sadrže samo progesteron npr. dezogestrel

Zbog povećanog rizika od venske tromboembolije, kombinovane pilule za oralnu kontracepciju se ne preporučuju kod pacijentkinja sa multiplim mijelomom koji su na terapiji pomalidomidom i deksametazonom takođe videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Ukoliko

pacijentkinja trenutno koristi kombinovane oralne kontraceptive, treba da pređe na jedan od gore navedenih efektivnih metoda kontracepcije. Rizik od venske tromboembolije postoji još 4-6 nedelja nakon prekida kombinovane oralne kontracepcije. Efikasnost kontraceptivnih steroida može biti smanjena tokom istovremenog lečenja deksametazonom videti odeljak

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste

Implanti i intrauterini dostavni sistemi sa levonorgestrelom su udruženi sa povećanim rizikom od infekcije u momentu postavljanja i iregularnim vaginalnim krvarenjem. Potrebno je razmotriti profilaksu antibioticima,naročito kod pacijenata sa neutropenijom.

Intrauterini ulošci sa bakrom se ne preporučuju usled povećanog rizika od infekcije u momentu postavljanja i menstrualnog gubitka krvi koji može ugroziti pacijente sa teškom neutropenijom ili trombocitopenijom.

Testovi za utvrđivanje trudnoćePrema lokalnoj praksi, kod žena u reproduktivnom periodu, testovi za utvrđivanje trudnoće minimalne osetljivosti od 25 mIJ/mL moraju se sprovesti pod medicinskim nadzorom kako je navedeno ispod. Ovaj zahtev se odnosi i na žene u reproduktivnom periodu, a apsolutno i kontinuirano apstiniraju. Idealno bi bilo da test za utvrđivanje trudnoće, propisivanje lekarskog recepta i izdavanje leka budu istog dana. Izdavanje pomalidomida ženama u reproduktivnom periodu trebalo bi da bude u roku od 7 dana od propisivanja leka.

Pre početka lečenja

Test za utvrđivanje trudnoće pod medicinskim nadzorom treba izvršiti tokom konsultacija, u vreme kada je pomalidomid propisan ili 3 dana pre posete lekaru ukoliko je pacijentkinja koristila efektivnu kontracepciju najmanje 4 nedelje. Test treba da potvrdi da pacijentkinja nije trudna u trenutku započinjanja terapije pomalidomidom.

Praćenje i završetak lečenja

Test za utvrđivanje trudnoće pod medicinskim nadzorom treba ponavljati svake 4 nedelje, uključujući i 4 nedelje nakon završetka terapije, osim u slučaju potvrđene sterilizacije podvezivanjem jajovoda. Ove testove za utvrđivanje trudnoće treba sprovesti na dan propisivanja leka ili 3 dana pre posete lekaru koji propisuje lek.

MuškarciPomalidomid je tokom lečenja prisutan u semenoj tečnosti. Kao mera opreza i imajući u vidu posebne populacije sa potencijalno produženim vremenom eliminacije kao što je kod oštećene funkcije bubrega, svi muški pacijenti koji uzimaju pomalidomid, uključujući one koji su imali vazektomiju, treba da koriste kondom tokom trajanja lečenja, prekida doziranja i 7 dana nakon prestanka lečenja ukoliko je njihova partnerka trudna ili u reproduktivnom periodu, a ne koristi kontracepciju.Pacijenti ne smeju da doniraju seme ili spermu tokom terapije uključujući privremene prekide doziranja i 7 dana nakon prestanka terapije pomalidomidom.

Dodatne mere oprezaPacijente bi trebalo uputiti da nikad ne daju ovaj lek drugoj osobi i da po završetku lečenja neiskorišćene kapsule vrate svom farmaceutu. Pacijenti ne smeju da doniraju krv, seme ili spermu tokom terapije uključujući privremene prekidedoziranja i 7 dana nakon prestanka terapije pomalidomidom.

Edukativni materijali, ograničenja za propisivanje i izdavanje lekaKako bi pomogli pacijentima da izbegnu izlaganje fetusa pomalidomidu, nosilac dozvole za lek će zdravstvenim radnicima obezbediti edukativni materijal koji će naglasiti upozorenje o očekivanoj teratogenosti pomalidomida, dati savet o kontracepciji pre početka terapije i dati smernice o potrebi za testovima za utvrđivanje trudnoće. Lekar koji propisuje lek mora informisati pacijente o očekivanom riziku od teratogenosti i strogim merama prevencije trudnoće, kako je to navedeno u Programu prevencije trudnoćei dati pacijentima odgovarajuću edukativnu brošuru, karticu za pacijenta i/ili drugo ekvivalentno sredstvo u skladu sa postojećim nacionalnim sistemom kartica. Nacionalni sistem kontrolisane distribucije uspostavlja se u saradnji sa ALIMS, nacionalnim nadležnim organom u Srbiji. Sistem kontrolisane distribucije uključuje upotrebu kartica za pacijente i/ili drugog ekvivalentnog sredstva za kontrolu propisivanja i/ili izdavanja i prikupljanje detaljnih podataka koji se odnose na indikaciju, sa ciljem da se pažljivo nadzire moguća neodobrena

upotreba leka na nacionalnoj teritoriji. Idealno bi bilo da test za utvrđivanje trudnoće,

propisivanje recepta i izdavanje leka budu istog dana. Izdavanje pomalidomida ženama u reproduktivnom periodu trebalo bi da bude u roku od 7 dana od propisivanja lekarskog recepta i negativnog testa za utvrđivanje trudnoće sprovedenog pod medicinskim nadzorom. Ženama u reproduktivnom periodu lekarski recept se može dati za najviše 4 nedelje, a svim drugim pacijentima za najviše 12 nedelja.

Hematološki događajiNeutropenija je bila najčešće prijavljeno hematološko neželjeno dejstvo stepena 3 ili 4 kod pacijenata sa relapsnim/refraktornim multiplim mijelomom, nakon kojeg su sledile anemija i trombocitopenija.Pacijente treba pratiti zbog hematoloških neželjenih dejstava, naročito neutropenije. Pacijente treba posavetovati da odmah prijave febrilne epizode. Lekari treba da obrate pažnju na znakove krvarenja,

uključujući epistakse, naročito u slučaju istovremene primene lekova za koje se zna da povećavaju rizik od krvarenja videti odeljak

Neželjena dejstva

Kompletna krvna slika treba da se odredi na početku, svake

nedelje prvih 8 nedelja lečenja i zatim mesečno. Može biti potrebno prilagođavanje doze videti odeljak

Doziranje i način primene

Pacijentima može biti potrebna potporna terapija primenom krvnih derivata i/ili

faktora rasta.

Tromboembolijski događajiKod pacijenata koji primaju pomalidomid u kombinaciji sa deksametazonom, nastali su venski tromboembolijski događaji prvenstveno duboke venske tromboze i plućne embolije i arterijskitromboembolijski događaji infarkt miokarda i cerebrovaskularni događaj. Pacijente sa poznatim faktorima rizika za tromboemboliju – uključujući prethodnu trombozu – treba pažljivo pratiti. Treba pokušati da se minimiziraju svi promenljivi faktori rizika npr. pušenje, hipertenzija i hiperlipidemija. Savetuje se da pacijenti i lekari prate pojavu znakova i simptoma tromboembolije. Pacijentima treba naložiti da se jave lekaru ako se kod njih jave simptomi kao što su otežano disanje, bol u grudima, oticanje ruku ili nogu.Preporučuje se antikoagulantna terapija osim ako je kontraindikovana, na primer acetilsalicilnom kiselinom, varfarinom, heparinom ili klopidogrelom, naročito kod pacijenata sa dodatnim trombotičkim faktorima rizika. Odluku o primeni profilaktičkih mera treba doneti na osnovu pažljive procene postojećih individualnih faktora rizika pacijenta. U kliničkim ispitivanjima, pacijenti su primali profilaksu acetilsalicilnom kiselinom ili alternativnu antitrombotsku terapiju. Primena eritropoetskih lekovapodrazumeva rizik od trombotskih događaja uključujući tromboemboliju. Stoga, eritropoetski lekovi kao idrugi lekovi koji mogu povećati rizik od tromboembolijskih događaja, treba da se koriste uz oprez.

Periferna neuropatijaPacijenti sa prisutnom perifernom neuropatijom ≥ stepena 2 bili su isključeni iz kliničkih ispitivanja sapomalidomidom. Kada se za takve pacijente razmatra mogućnost lečenja pomalidomidom potreban je odgovarajući oprez.

Značajni poremećaj funkcije srcaPacijenti sa značajnim poremećajem srčane funkcije kongestivna srčana insuficijencija [klasa III ili IV prema NYHA klasifikaciji]; infarktom miokarda u prvih 12 meseci od početka ispitivanja; nestabilnom ili slabo kontrolisanom anginom pektoris bili su isključeni iz kliničkih ispitivanja sa pomalidomidom. Događaji srčane insuficijencije, uključujući kongestivnu srčanu insuficijenciju i edem pluća videti odeljak

Neželjena dejstva

prijavljeni su uglavnom kod pacijenata sa postojećom bolešću srca ili sa faktorima rizika

za srčanu bolest. Kada se za takve pacijente razmatra mogućnost lečenja pomalidomidom, potreban je odgovarajući oprez, uključujući povremeno praćenje znakova ili simptoma srčane insuficijencije.

Sindrom lize tumoraMože se pojaviti sindrom lize tumora. Najveći rizik od sindroma lize tumora imaju pacijenti sa velikim opterećenjem tumorima pre lečenja. Ove pacijente treba pažljivo pratiti i preduzeti mere opreza.

Drugi primarni malignitetiDrugi primarni maligniteti, kao što je nemelanomski rak kože, prijavljeni su kod pacijenata koji primaju pomalidomid videti odeljak

Neželjena dejstva

Lekar treba pažljivo da proceni pacijente pre i tokom

lečenja, koristeći standardni skrining za karcinom radi utvrđivanja pojave drugih primarnih maligniteta i započne terapiju ako je indikovano.

Alergijske reakcijePrijavljeni su angioedem i teške kožne reakcije videti odeljak

Neželjena dejstva

Pacijenti koji su prethodno

imali ozbiljne alergijske reakcije povezane sa talidomidom ili lenalidomidom bili su isključeni iz kliničkih ispitivanja. Takvi pacijenti mogu biti u većem riziku od reakcija preosetljivosti i ne smeju da primajupomalidomid. Kod kožnog osipa stepena 2 ili 3 treba razmotriti privremeni prekid ili obustavljanje terapije pomalidomidom.U slučaju angioedema, osipa stepena 4, eksfolijativnog ili buloznog osipa, terapijapomalidomidom se mora trajno obustaviti.

Vrtoglavica i konfuzija

Vrtoglavica i konfuzno stanje prijavljeni su uz pomalidomid. Pacijenti moraju izbegavati situacije u kojima bi vrtoglavica ili konfuzija mogle predstavljati problem i ne smeju uzimati druge lekove koji mogu da uzrokuju vrtoglavica ili konfuziju ako pre toga nisu zatražili savet lekara.

Intersticijalna bolest pluća IBPKod primene pomalidomida primećena je intersticijalna bolest pluća IBP i uz nju povezani događaji, uključujući slučajeve pneumonitisa. Kako bi se isključila IBP, potrebno je pažljivo proceniti pacijente saakutnom pojavom ili neobjašnjenim pogoršanjem plućnih simptoma. Primenu pomalidomida treba prekinuti sve dok se ne ispitaju ovi simptomi, i ako se potvrdi IBP, potrebno je započeti odgovarajuće lečenje. Primena pomalidomida se može nastaviti samo nakon temeljne procene koristi i rizika.

Poremećaji funkcije jetreKod pacijenata lečenih pomalidomidom primećene su izrazito povišene vrednosti alanin aminotransferaze i bilirubina videti odeljak

Neželjena dejstva

Bilo je i slučajeva hepatitisa koji su rezultirali ukidanjem

primene pomalidomida. Preporučuje se redovno praćenje funkcije jetre u prvih 6 meseci lečenja pomalidomidom, a nakon toga, kako je klinički indikovano.

InfekcijeRetko je prijavljena reaktivacija hepatitisa B kod pacijenata koji primaju pomalidomid u kombinaciji sa deksametazonom, a koji su pre bili inficirani virusom hepatitisa B HBV. Neki od tih slučajeva napredovali su do akutne insuficijencije jetre, što je dovelo do prekida primene pomalidomida. Status infekcije virusom hepatitisa B treba ustanoviti pre započinjanja lečenja pomalidomidom. Pacijentima sa pozitivnim testom na HBV infekciju preporučuje se da zatraže savet lekara sa iskustvom u lečenju hepatitisa B. Potreban je oprez kada se pomalidomid u kombinaciji sa deksametazonom primenjuje kod pacijenata koji su prethodno bili inficirani virusom hepatitisa B, uključujući pacijente koji su anti-HBc pozitivni, ali HBsAg negativni. Kod tih pacijenata treba pažljivo pratiti pojavu znakova i simptoma aktivne HBV infekcije tokom cele terapije.

Interakcije sa drugim lekovima i druge vrste interakcija

Efekat leka Imnovid na druge lekoveNe očekuje se da će pomalidomid uzrokovati klinički važne farmakokinetičke interakcije lekova usledinhibicije ili indukcije izoenzima P450 ili inhibicije transportera kad se primenjuje istovremeno sa supstratima tih enzima ili transportera. Potencijal za takve interakcije lekova, uključujući mogući uticaj pomalidomida na farmakokinetiku kombinovanih oralnih kontraceptiva, nije procenjen klinički videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Teratogenost.

Efekti drugih lekova na ImnovidPomalidomid se delimično metaboliše preko CYP1A2 i CYP3A4/5. On je takođe substrat P-glikoproteina. Istovremena primena pomalidomida sa snažnim inhibitorom CYP3A4/5 i P-gp-a ketokonazolom, ili snažniminduktorom CYP3A4/5 karbamazepinom, nije imala klinički važan efekat na izloženost pomalidomidu. Istovremena primena snažnog inhibitora CYP1A2 fluvoksamina sa pomalidomidom u prisustvuketokonazola, povećala je srednju vrednost izloženosti pomalidomidu za 107% uz 90%-tni interval pouzdanosti [91% do 124%] u poređenju sa pomalidomidom sa ketokonazolom. U drugom ispitivanju, u kojem je procenjen doprinos samo inhibitora CYP1A2 na promene metabolizma, istovremena primena samog fluvoksamina sa pomalidomidom povećala je srednju vrednost izloženosti pomalidomidu za 125% uz 90%-tni interval pouzdanosti [98% do 157%] u poređenju sa samim pomalidomidom. Ako se snažniinhibitori CYP1A2 npr. ciprofloksacin, enoksacin i fluvoksamin primenjuju istovremeno sapomalidomidom, dozu pomalidomida smanjiti za 50%.

DeksametazonIstovremena primena višestrukih doza do 4 mg pomalidomida sa 20 mg do 40 mg deksametazona slabog do umerenog induktora nekoliko CYP enzima uključujući CYP3A kod pacijenata sa multiplim mijelomom nije imala efekta na farmakokinetiku pomalidomida u poređenju sa pomalidomidom kad se primeni sam.

Efekat deksametazona na varfarin nije poznat. Savetuje se pažljivo praćenje koncentracije varfarina tokom lečenja.

Plodnost, trudnoća i dojenje

Žene u reproduktivnom periodu / Kontracepcija kod muškaraca i ženaŽene u reproduktivnom periodu moraju koristiti efektivan metod kontracepcije. Ako dođe do trudnoće kod žena na terapiji pomalidomidom, terapija se mora obustaviti i pacijentkinja uputiti lekaru specijalisti ili lekaru sa iskustvom u teratologiji radi procene i savetovanja. Ako dođe do trudnoće kod partnerke muškarca koji dobija pomalidomid, preporučuje se da se partnerka uputi lekaru specijalisti ili lekaru sa iskustvom u teratologiji radi procene i savetovanja. Pomalidomid je prisutan u semenoj tečnosti. Kao mera opreza, svi muški pacijenti koji uzimaju pomalidomid, treba da koriste kondom tokom trajanja lečenja, prekida doziranja i 7 dana nakon prestanka lečenja ukoliko je njihova partnerka trudna ili u reproduktivnom periodu, a ne koristi kontracepciju videti odeljke

Kontraindikacije

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

TrudnoćaTeratogeni efekat pomalidomida kod ljudi je očekivan. Pomalidomid je kontraindikovan u periodu trudnoće i kod žena koje mogu da rađaju, osim kada su ispoštovani svi uslovi navedeni u Programu prevencije trudnoće, videti odeljke

Kontraindikacije

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

DojenjeNije poznato da li se pomalidomid izlučuje u majčinom mleku. Pomalidomid je detektovan u mleku ženki pacova tokom laktacije nakon primene kod majke. Zbog mogućih neželjenih dejstava pomalidomida kododojčadi, potrebno je odlučiti da li prekinuti dojenje ili prekinuti lečenje, uzimajući u obzir važnost lečenja za majku.

FertilitetUtvrđeno je da pomalidomid negativno utiče na fertilitet i da je teratogen kod životinja. Pomalidomid je prelazio placentu i detektovan je u fetalnoj krvni nakon primene skotnim ženkama kunića. Videti odeljak

Pretklinički podaci o bezbednosti leka Sažetka karakteristika leka

Uticaj leka na sposobnost upravlјanja vozilima i rukovanja mašinama

Imnovid ima minimalni ili umeren uticaj na psihofizičke sposobnosti prilikom upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.Umor, snižen nivo svesti, konfuzija i vrtoglavica su prijavljeni kod upotrebe pomalidomida. Ako se kod pacijenta pojavi takav uticaj, treba ga upozoriti da ne upravlja vozilom, ne rukuje mašinama ili ne obavlja opasne zadatke za vreme lečenja pomalidomidom.

Neželјena dejstva

Sažetak bezbednosnog profila

kliničkim ispitivanjima, najčešće prijavljene neželjene reakcije su bile poremećaji krvi i limfnog sistema uključujući anemiju 45,7%, neutropeniju 45,3% i trombocitopeniju 27%; opšti poremećaji i reakcije na mestu primene uključujući umor 28,3%, pireksiju 21% i periferne edeme 13%; i infekcije i infestacije uključujući pneumoniju 10,7%. Neželjene reakcije periferne neuropatije su prijavljene kod 12,3% pacijenata, a venska embolija ili tromboza VTE kod 3,3% pacijenata. Najčešće prijavljene neželjene reakcije stepena 3 ili 4 su bila poremećaji krvi i limfnog sistema uključujući neutropeniju 41,7%, anemiju 27% i trombocitopeniju 20,7%; infekcije i infestacije uključujući pneumoniju 9%; i opšti poremećaji i reakcije na mestu primene uključujući umor 4,7%, pireksiju 3% i periferne edeme 1,3%. Najčešće prijavljena ozbiljna neželjena reakcija bila je pneumonija 9,3%. Ostale ozbiljne neželjene reakcije uključivale su febrilnu neutropeniju 4,0%, neutropeniju 2,0%, trombocitopeniju 1,7% i VTE 1,7%.

Neželjene reakcije su se javljala češće tokom prva 2 ciklusa lečenja pomalidomidom.

Tabelarni prikaz neželjenih reakcijaU randomizovanom ispitivanju CC-4047-MM-003, 302 pacijenta sa relapsnim i refraktornim oblikom multiplog

mijeloma je bilo izloženo dozi od 4 mg pomalidomida primenjenog jednom dnevno tokom 21 dana svakog 28-dnevnog ciklusa u kombinaciji sa nedeljnom niskom dozom deksametazona.

Neželjene reakcije primećene kod pacijenata lečenih pomalidomidom sa deksametazonom navedene su u nastavku prema klasi sistema organa SOC i učestalosti za sve neželjene reakcije i za neželjene reakcije stepena 3 i 4.

Učestalost neželjenih reakcija je ona prijavljena u grupi koja je primala pomalidomid sa deksametazonom u ispitivanju CC-4047-MM-003 n=302 i iz podataka prikupljenih nakon stavljanja leka u promet. Unutar svakeSOC i grupe učestalosti, neželjene reakcije su prikazane prema opadajućoj ozbiljnosti. Učestalost je definisana u skladu sa trenutnim smernicama kao: veoma česta ≥ 1/10; česta ≥ 1/100 i <1/10; i povremena ≥ 1/1000 i <1/100.

Klase sistema organa/ Preporučeni termini

Sve neželjene reakcije / učestalost

Neželjene reakcije stepena 3 i 4 /učestalost

Infekcije i infestacije

Veoma česta

pneumonija bakterijske, virusne i gljivične infekcije, uključujući oportunističke infekcije

Česta

neutropenijska sepsabronhopneumonijabronhitisinfekcije disajnih putevainfekcije gornjih disajnih putevanazofaringitisherpes zoster

Nije poznata

reaktivacija hepatitisa B

Česta

neutropenijska sepsapneumonija bakterijske, virusne i gljivične infekcije, uključujući oportunističke infekcijebronhopneumonijainfekcije disajnih putevainfekcije gornjih disajnih puteva

Povremena

bronhitisherpes zoster

Nije poznata

reaktivacija hepatitisa B

Neoplazme – benigne, maligne i neodređene uključujući ciste i polipe

Povremena

karcinom bazalnih ćelijakarcinom skvamoznih ćelija kože

Povremena

karcinom bazalnih ćelijakarcinom skvamoznih ćelija kože

Poremećaji krvi i limfnog sistema

Veoma česta

neutropenijatrombocitopenijaleukopenijaanemija

Česta

febrilna neutropenijapancitopenija*

Veoma česta

neutropenijatrombocitopenijaanemija

Česta

febrilna neutropenijaleukopenijapancitopenija*

Poremećaji metabolizma i ishrane

Veoma česta

smanjeni apetit

Česta

hiperkalemijahiponatremijahiperuricemija*

Povremeno

sindrom lize tumora*

Česta

hiperkalemijahiponatremijahiperuricemija*

Povremeno

smanjeni apetitsindrom lize tumora*

Psihijatrijski poremećaji

Česta

stanje konfuzije

Česta

stanje konfuzije

Poremećaji nervnog sistema

Česta

snižen nivo svestiperiferna senzorna neuropatija vrtoglavicatremorintrakranijalno krvarenje*

Povremeno

cerebrovaskularni akcident*

Česta

snižen nivo svesti

Povremeno

periferna senzorna neuropatija vrtoglavicatremorcerebrovaskularni akcident*intrakranijalno krvarenje*

Poremećaji uha i labirinta

Česta

Česta

Vaskularni poremećaji

Česta

duboka venska tromboza

Povremena

duboka venska tromboza

Kardiološki poremećaji

Česta

srčana insuficijencija*atrijalna fibrilacija*infarkt miokarda*

Česta

insuficijencija srca*atrijalna fibrilacija*

Povremena

infarkt miokarda*

Poremećaji imunskog sistema

Česta

angioedem*urtikarija*

Povremena

angioedem*urtikarija*

Respiratorni, torakalni i medijastinalni poremećaji

Veoma česta

dispneakašalj

Česta

plućna embolijaepistaksa*intersticijalna bolest pluća*

Česta

Povremena

plućna embolijakašaljepistaksa*intersticijalna bolest pluća*

Gastrointestinalni poremećaji

Veoma česta

dijarejamučninakonstipacija

Česta

povraćanjegastrointestinalno krvarenje

Česta

dijarejapovraćanjekonstipacija

Povremena

mučninagastrointestinalno krvarenje

Hepatobilijarni poremećaji

Povremena

hiperbilirubinemijahepatitis*

Povremena

hiperbilirubinemija

Poremećaji kože i potkožnog tkiva

Česta

Česta

Poremećaji mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva

Veoma česta

bol u kostimamišićni spazmi

Česta

bol u kostima

Povremena

mišićni spazmi

Poremećaji bubrega i urinarnog sistema

Česta

insuficijencija bubregaretencija urina

Česta

insuficijencija bubrega

Povremena

retencija urina

Poremećaji reproduktivnog sistema i dojki

Česta

bol u karlici

Česta

bol u karlici

Opšti poremećaji i reakcije na mestu primene

Veoma česta

umorpireksijaperiferni edem

Česta

umorpireksijaperiferni edem

Ispitivanja

Česta

snižen broj neutrofilasnižen broj belih krvnih ćelijasnižen broj trombocitapovišena vrednost alanin aminotransferaza povišena koncentracija mokraćnekiseline u krvi*

Česta

snižen broj neutrofilasnižen broj belih krvnih ćelijasnižen broj trombocitapovišena vrednost alaninaminotransferaza

Povremena

povišena koncentracija mokraćnekiseline u krvi*

Utvrđeno iz podataka prikupljenih nakon stavljanja leka u promet, a učestalosti su određene na osnovu podataka iz kliničkih ispitivanja.

Opis odabranih neželjenih reakcija

Pomalidomid je strukturno sličan talidomidu. Talidomid je poznat kao teratogena supstanca za čoveka, koja izaziva ozbiljne po život opasne urođene defekte. Utvrđeno je da je pomalidomid teratogen i kod pacova i kod kunića kad se primenuje tokom perioda glavne organogeneze videti odeljke

Plodnost, trudnoća i dojenje

Pretklinički podaci o bezbednosti leka Sažetka karakteristika leka

Ukoliko se pomalidomid uzima tokom

trudnoće, teratogeni efekat pomalidomida kod ljudi je očekivan videti odeljak

Posebna upozorenja i mere

opreza pri upotrebi leka

Neutropenija i trombocitopenija

Neutropenija se javila kod 45,3% pacijenata koji su primali pomalidomid sa niskom dozom deksametazona Pom + LD-Dex i 19,5% pacijenata koji su primali visoke doze deksametazona HD-Dex. Neutropenija je bila stepena 3 ili 4 kod 41,7% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex u poređenju sa 14,8% pacijenata koji su primali HD-Dex. Kod pacijenata lečenih sa Pom + LD-Dex, neutropenija je retko bila ozbiljna 2,0% pacijenata, nije dovela do prestanka lečenja, a bila je povezana sa prekidom lečenja u 21,0% pacijenata i sniženjem doze kod 7,7% pacijenata.

Febrilnu neutropeniju FN razvilo je 6,7% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i nijedan pacijent koji je primao HD-Dex. Sve su bile prijavljene kao stepen 3 ili 4. FN je bila prijavljena kao ozbiljna u 4,0% pacijenata. FN je bila povezana sa prekidom doziranja u 3,7% pacijenata, sniženjem doze kod 1,3% pacijenata i nije bilo

prestanka lečenja.

Trombocitopenija je nastala kod 27,0% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex te 26,8% pacijenata koji su primali HD-Dex. Trombocitopenija je bila stepena 3 ili 4 kod 20,7% pacijenata lečenih sa Pom + LD-Dex te kod24,2% pacijenata lečenih sa HD-Dex. Kod pacijenata lečenih Pom + LD-Dex, trombocitopenija je bila ozbiljna kod 1,7% pacijenata, dovela je do sniženja doze kod 6,3% pacijenata, do prekida doziranja kod 8% pacijenata i do prestanka lečenja u 0,7% pacijenata videti odeljke

Doziranje i način primene

Posebna upozorenja i mere

opreza pri upotrebi leka

Infekcija je bila najčešća nehematološka toksičnost; nastala je kod 55,0% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i kod 48,3% pacijenata koji su primali HD-Dex. Približno polovina tih infekcija je bila stepena 3 ili 4; 24,0% kod pacijenata lečenih Pom + LD-Dex i 22,8% kod pacijenata koji su primali HD-Dex.

Kod pacijenata lečenih Pom + LD-Dex, pneumonija i infekcije gornjih disajnih puteva bile su najčešće prijavljene infekcije kod 10,7% odnosno 9,3% pacijenata; s tim da se od prijavljenih infekcija, 24,3% odnosilo na ozbiljne i smrtonosne infekcije stepena 5 nastale kod 2,7% lečenih pacijenata. Kod pacijenata lečenih Pom + LD-Dex, infekcije su dovele do obustavljanja terapije kod 2,0% pacijenata, do prekida lečenja kod 14,3% pacijenata i sniženja doze kod 1,3% pacijenata.

Tromboembolijski događaji

Venska embolija ili tromboza VTE javila se kod 3,3% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i 2,0% pacijenata koji su primali HD-Dex. Reakcije stepena 3 ili 4 javile su se kod 1,3% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i kod nijednog pacijenta koji je primao HD-Dex. Kod pacijenata lečenih Pom + LD-Dex, VTE je prijavljena kao ozbiljno neželjeno dejstvo kod 1,7% pacijenata, reakcije sa smrtnim ishodom nisu bile prijavljeneu kliničkim ispitivanjima, a VTE nije bila povezana sa prekidom terapije.

Profilaksa acetilsalicilnom kiselinom i drugim antikoagulansima kod visokorizičnih pacijenata bila je obavezna za sve pacijente tokom kliničkih ispitivanja. Preporučuje se antikoagulantna terapija videti odeljak

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

osim u slučaju kontraindikacija.

Periferna neuropatija

Pacijenti sa prisutnom perifernom neuropatijom ≥ stepena 2 bili su isključeni iz kliničkih ispitivanja. Periferna neuropatija, uglavnom stepena 1 ili 2, javila se kod 12,3% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i 10,7% pacijenata koji su primali HD-Dex. Reakcije stepena 3 ili 4 javile su se kod 1,0% pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i kod 1,3% pacijenata koji su primali HD-Dex. Kod pacijenata lečenih sa Pom + LD-Dex, periferna neuropatija nije bila prijavljena kao ozbiljna u kliničkim ispitivanjima, a periferna neuropatija je dovela do prekida terapije kod 0,3% pacijenata videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Medijana vremena do početka neuropatije iznosila je 2,1 nedelju, sa rasponom od 0,1 do 48,3 nedelje. Medijanavremena do početka bila je kraća kod pacijenata koji su primali HD-Dex u poređenju sa onima koji su primali Pom + LD-Dex 1,3 prema 2,1 nedelje.

Medijana vremena do povlačenja iznosila je 22,4 nedelje kod pacijenata koji su primali Pom + LD-Dex i 13,6 nedelja kod pacijenata koji su primali HD-Dex. Niža granica 95%-tnog CI bila je 5,3 nedelje kod pacijenata lečenih Pom + LD-Dex i 2,0 nedelje kod pacijenata koji su primali HD-Dex.

Hemoragijski poremećaji prijavljeni su uz primenu pomalidomida, naročito kod pacijenata sa faktorima rizika kao što je istovremena primena lekova koji povećavaju sklonost ka krvarenju. Hemoragijski događaji uključuju epistaksu, intrakranijalno krvarenje i gastrointestinalno krvarenje.

Prijavlјivanje neželјenih reakcija

Prijavlјivanje sumnji na neželјene reakcije posle dobijanja dozvole za lek je važno. Time se omogućavakontinuirano praćenje odnosa koristi i rizika leka. Zdravstveni radnici treba da prijave svaku sumnju naneželјene reakcije na ovaj lek Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijafaks: +381 011 39 51 131vebsajt:

www.alims.gov.rs

[email protected]

Predoziranje

Pomalidomid je ispitan kod zdravih dobrovoljaca kao pojedinačna doza od 50 mg, a kod pacijenata sa multiplim mijelomom u ponovljenim dozama od 10 mg jednom dnevno, bez prijavljenih ozbiljnih neželjenih reakcija povezanih sa predoziranjem. Pomalidomid je uklonjen hemodijalizom.

slučaju predoziranja, savetuju se suportivne mere.

Lista pomoćnih supstanci

Sadržaj kapsule:Manitol;Skrob, preželatinizovan;Natrijum-stearilfumarat.

Imnovid, 1 mg, kapsule, tvrde

Telo: želatin, titan-dioksid i gvožđe III-oksid, žuti E172Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.Crno mastilo: šelak; gvožđeIII-oksid, crni E172, propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Imnovid, 2 mg, kapsule, tvrde

Telo: želatin, titan-dioksid, gvožđeIII-oksid, žuti E172 i eritrozin E127Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Imnovid, 3 mg, kapsule, tvrde

Telo: želatin, titan-dioksid, indigotin E132 i gvožđeIII-oksid, žuti E172Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Imnovid, 4 mg, kapsule, tvrde

Telo: želatin, titan-dioksid i Brilliant blue FCF E133Kapa: želatin, titan-dioksid i indigotin E132Mastilo za štampu:Belo mastilo: šelak; titan-dioksid E171; simetikon; propilenglikol E1520 i amonijum-hidroksid E527.

Inkompatibilnost

Nije primenljivo.

Rok upotrebe

Posebne mere opreza pri čuvanju

Lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Priroda i sadržaj pakovanja

Unutrašnje pakovanje je polivinil-hlorid PVC/ polihlorotrifluoroetilen PCTFE blister sa aluminijumskom folijom koji sadrži 7 kapsula, tvrdih.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži 3 blistera ukupno 21 kapsula, tvrda i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i drugauputstva za rukovanje lekom

Kapsule se ne smeju otvarati ili lomiti. Ako prašak pomalidomida dođe u kontakt sa kožom, kožu treba odmah i temeljno oprati vodom i sapunom. Ako pomalidomid dođe u kontakt sa sluznicama, treba ih temeljno isprati vodom.Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti u skladu sa važećim propisima. Neiskorišćeni lek treba vratiti u apoteku na kraju lečenja.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji