Hizentra® 200mg/mL rastvor za injekciju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Hizentra® rastvor za injekciju; 200mg/mL; bočica staklena, 1x10mL

  • ATC: J06BA01
  • JKL: 0013001
  • EAN: 8606007084528
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Hizentra® rastvor za injekciju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Hizentra® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Hizentra® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Hizentra

200 mg/mL, rastvor za injekciju

humani normalni imunoglobulin

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Hizentra i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Hizentra

Kako se primenjuje lek Hizentra

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Hizentra

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Hizentra i čemu je namenjen

Šta je lek Hizentra

Lek Hizentra pripada klasi lekova koji se zovu humani normalni imunogloblini. Imunoglobulini su takođe poznati kao antitela. To su proteini iz krvi koji pomažu vašem telu u borbi protiv infekcija.

Kako deluje lek Hizentra

Lek Hizentra sadrži imunoglobuline koji su izolovani iz krvi zdravih ljudi. Imunoglobuline stvara imuni sistem čoveka. Oni pomažu Vašem organizmu da se bori protiv infekcija izazvanih bakterijama i virusima i da održi ravnotežu u Vašem imunom sistemu tzv.imunomodulacija. Lek Hizentra deluje na potpuno isti način kao i imunoglobulini koji su prirodno prisutni u Vašoj krvi.

Čemu je namenjen lek Hizentra

Supstituciona terapija

Lek Hizentra se koristi za povećanje abnormalno niskih nivoa imunoglobulina u vašoj krvi i postizanje normalnih nivoa supstituciona terapija. Ovaj lek se primenjuje kod odraslih i dece 0 – 18 godina u sledećim situacijama:

1. Terapija pacijenata koji su rođeni sa smanjenom sposobnošću ili bez sposobnosti da stvaraju

imunoglobuline primarna imunodeficijencija. To uključuje stanja kao što su:

niski nivoi imunoglobulina hipogamaglobulinemija ili nedostatak imunoglobulina u krvi agamaglobulinemija

kombinacija niskih nivoa imunoglobulina, učestalih infekcija i nesposobnost proizvodnje adekvatnih

količina antitela nakon vakcinacije obična varijabilna imunodeficijencija

kombinacija niskog nivoa ili nedostatka imunoglobulina, i nedostatak ili nefunkcionalnost imunih

ćelija teška kombinovana imunodeficijencija

nedostatak određenih podklasa imunoglobulina G što uzrokuje rekurentne infekcije

2. Terapija niskih nivoa imunoglobulina i rekurentnih bakterijskih infekcija kod pacijenata koji pate od

hronične limfocitne leukemije HLL, određene vrste malignog hematološkog oboljenja, kadaprofilaktički antibiotici ne deluju ili su kontraindikovani.

3. Terapija niskih nivoa imunoglobulina i rekurentnih bakterijskih infekcija kod pacijenata sa multiplim

mijelomom MM, drugom vrstom malignog hematološkog oboljenja.

4. Terapija niskih nivoa imunoglobulina kod pacijenata pre i posle alogene transplantacije hematopoetskih

matičnih ćelija,

Imunomodulatorna terapija kod pacijenata sa CIDP

Hizentra se takođe koristi kod pacijenata sa hroničnom inflamatornom demijelinizirajućom polineuropatijom CIDP, oblikom autoimunog oboljenja. CIDP se karakteriše hroničnim zapaljenjem perifernih nerava koje izaiziva slabost mišića i/ili utrnulost uglavnom u nogama i rukama. Smatra se da napad odbrambenog sistema organizma doprinosi zapaljenju, i da imunoglobulini iz leka Hizentra pomažu da se nervi zaštite od napada imunomodulatorna terapija.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Hizentra

Lek Hizentra ne smete primenjivati:

Ako ste alergični na humane imunoglobuline, polisorbat 80 ili L-prolin.

Kažite svom lekaru ili zdravstvenom stručnjaku pre početka terapije ukoliko ranije niste dobro podnosili neke od ovih supstanci.

Ukoliko patite od hiperprolinemije genetski poremećaj koji uzrokuje povišene nivoe aminokiseline prolin u krvi.

Upozorenja i mere opreza

Obavestite svog lekara ili zdravstvenog stručnjaka pre primene leka Hizentra.

Može se desiti da ste alergični preosetljivi na imunoglobuline, a da to i ne znate. Ipak, prave alergijske reakcije su retke. Mogu da se jave čak i ako ste ranije primali humane imunoglobuline i dobro ih podnosili. To može da se desi posebno ako u vašoj krvi nemate dovoljno imunoglobulina tipa A IgA nedostatak IgA.

Obavestite svog lekara ili zdravstvenog stručnjaka pre primene leka Hizentra ukoliko imate nedostatak imunoglobulina tipa A IgA. Lek Hizentra sadrži male količine IgA ne više od 0,050 mg/mL koje mogu da izazovu alergijsku reakciju.

ovim retkim slučajevima, mogu se javiti alergijske reakcije kao što je nagli pad krvnog pritiska ili šok videti odeljak

4.„Moguća neželjena dejstva“

Ukoliko primetite takve znake tokom infuzije leka Hizentra, prekinite infuziju i obratite se Vašem lekaru ili odmah idite u najbližu bolnicu.

Obavestite svog lekara ako ste ranije imali oboljenje srca ili krvnih sudova ili krvne ugruške, imate gustu krv, ili ste nepokretni neko vreme. Sve ovo može povećati rizik za stvaranje krvnog ugruška posle upotrebe leka Hizentra.Takođe obavestite Vašeg lekara koje lekove uzimate, pošto neki lekovi, kao što su oni koji sadrže hormon estrogen npr. pilule za kontrolu začeća, mogu da povećaju rizik za razvoj krvnog ugruška. Obavestite svog lekara odmah ako primetite znake i simptome kao što su kratak dah, bol u grudima, bol i otok ekstremiteta, slabost ili utrnulost jedne strane tela posle primene leka Hizentra.

Obavestite svog lekara ako primetite sledeće znake i simptome: jaku glavobolju, ukočenost vrata, pospanost, povišenu temperaturu, fotofobiju, mučninu, i povraćanje posle primene leka Hizentra. Vaš lekar će odlučiti da li su neophodni dalji testovi i da li se može nastaviti sa primenom leka.

Vaš zdravstveni stručnjak će izbeći moguće komplikacije obezbeđujući:

da ne budete preosetljivi na humani imunoglobulin.Lek u početku treba da se primenjuje u vidu spore infuzije. Preporučena brzina infuzije, navedena u odeljku

Kako se upotrebljava lek Hizentra

“, mora da se sledi;

da se tokom infuzije kod Vas pažljivo prati pojava bilo kakvih simptoma, posebno:

ako prvi put primate humani normalni imunoglobulin,

ako prelazite sa drugačijeg leka,

ako nastavljate lečenje nakon duge pauze duže od 8 nedelja od prethodne infuzije.

tim slučajevima, preporučeno je da praćenje treba obaviti tokom prve infuzije i tokom prvog sata nakon infuzije. Ako se ništa od napred navedenog ne odnosi na Vas, preporučeno je da budete pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka najmanje 20 minuta nakon primene leka.

Drugi lekovi i Hizentra

Kažite svom lekaru ili zdravstvenom stručnjaku ako uzimate ili ste do nedavno uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Drugi lekovi ne smeju da se mešaju sa lekom Hizentra.

Pre vakcinacije, recite svom lekaru da ste na terapiji lekom Hizentra. Lek Hizentra može da utiče na dejstvo nekih živih virusnih vakcina, kao što su vakcine protiv morbila malih boginja, rubele, zauški i varičele. Stoga je, nakon terapije ovim lekom, potrebno napraviti pauzu od 3 meseca pre primene žive atenuisane vakcina. U slučaju vakcinacije protiv malih boginja smanjenje efikasnosti vakcine može trajati i do godinu dana.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Kažite svom lekaru ili zdravstvenom stručnjaku ako ste trudni, planirate trudnoću ili dojite. Vaš lekar će doneti odluku da li možete da primate lek Hizentra tokom trudnoće ili dojenja.

Nisu sprovedene kliničke studije o primeni leka Hizentra kod trudnica. Međutim, lekovi koji sadrže imunoglobuline su godinama primenjivani kod trudnica i dojilja i nisu primećeni neželjeni efekti na tok trudnoće niti na novorođenče.Ukoliko dojite tokom terapije lekom Hizentra, imunoglobulini iz leka mogu da se nađu u majčinom mleku. Na taj način, vaša beba može biti zaštićena od određenih infekcija.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Tokom lečenja lekom Hizentra, mogu se ispoljiti reakcije kao što su vrtoglavica ili mučnina, koje mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanje mašinama. Ako se to desi, ne smete voziti ili rukovati mašinama sve dok se ovi simptomi ne povuku.

Lek Hizentra sadrži prolin

Ne smete da primenjujete ovaj lek ukoliko patite od hiperprolinemije videti odeljak 2.

“Kada uzimate lek

Hizentra, posebno vodite računa”

Lek Hizentra praktično ne sadrži natrijum.

Ostale važne informacije o leku Hizentra

Testovi krviLek Hizentra može da utiče na rezultate određenih testova krvi serološki testovi neko vreme nakon primene.

Pre bilo kog testa krvi, obavestite lekara da ste na terapiji lekom Hizentra.

Od čega je napravljen lek HizentraLek Hizentra je napravljen od humane krvne plazme to je tečni deo krvi. Kada se lekovi prave od humane krvi ili plazme, primenjuju se određene mere kako bi se sprečio prenos infekcija na pacijente. Ove mere uključuju:

pažljivu selekciju davaoca krvi i plazme, da bi se isključili oni davaoci kod kojih postoji rizik od

prenošenja infekcija, i

ispitivanje svake donacije i

-a plazme na znake prisustva virusa/infekcije.

Proizvođači ovih lekova takođe uključuju faze u preradi krvi ili plazme u kojima mogu da se inaktiviraju ili uklone virusi. Uprkos ovim merama, kada se primeni lek pripremljen od humane krvi ili plazme mogućnost prenošenja infekcije se ne može u potpunosti isključiti. Ovo se takođe odnosi na nepoznate ili neočekivane viruse ili druge vrste infekcija.

Mere koje se sprovode smatraju se efikasnim u uklanjanju virusa sa omotačem kao što su virus humane imunodeficijencije HIV, virus side, hepatitis B virus i hepatitis C virus zapaljenje jetre, i virusa bez omotača kao što su hepatitis A virus i parvovirus B19.

Strogo se preporučuje da se pri svakoj primeni leka Hizentra

zabeleži ime i broj serije leka

se vodila evidencija o upotrebljenoj seriji leka videti odeljak 3.

„Kako se upotrebljava lek

3. Kako se primenjuje lek Hizentra

Lek Hizentra uzimajte uvek tačno onako kako vam je to objasnio vaš lekar. Ako niste sasvim sigurni, proverite sa svojim lekarom.

Doziranje

Vaš lekar će izračunati tačnu dozu leka Hizentra koju treba da primite, na osnovu vaše telesne mase i odgovora na terapiju.Doza ili interval između doza se ne smeju menjati bez konsultacije sa Vašim lekarom. Ako mislite da bi ste trebali da primate lek Hizentra češće ili ređe, razgovarajte sa Vašim lekarom. Ako mislite da ste propustili dozu, razgovarajte što pre sa Vašim lekarom.

Supstituciona terapija

Vaš lekar će odrediti da li je potrebno da primite udarnu dozu za odrasle i decu koja iznosi najmanje 1 do

2,5 mL/kg telesne mase, podeljnu na nekoliko dana. Nakon toga, mogu se dati doze održavanja u intervalima koji se ponavljaju, od jednom na dan do jednom svake druge nedelje, do postizanja kumulativne mesečne doze od oko 2 do 4 mL/kg telesne mase. Vaš zdravstveni stručnjak može prilagoditi dozu na osnovu vašeg odgovora na terapiju.

Imunomodulatorna terapija

Vaš lekar će započeti teraiju lekom Hizentra, jednu nedelju posle poslednje intravenske infuzije imunoglobulina, davanjem pod kožu supkutano u nedeljnoj dozi od 0,1 do 2,0 ml/kg telesne mase. Lekar će odrediti Vašu nedeljnu dozu leka Hizentra. Nedeljne doze održavanja mogu se podeliti u manje doze i primenjivati onoliko često koliko je to potrebno tokom nedelje. Za doziranje svake dve nedelje, Vaš lekar će udvostručiti nedeljnu dozu leka Hizentra. Vaš lekar može prilagoditi dozu na osnovu Vašeg odgovora na terapiju.

Način primene

slučaju lečenja kod kuće, potrebno je da terapiju započne zdravstveni stručnjak sa iskustvom u lečenju imunodeficijencije/ CIDP sa s.c.Ig i sa iskustvom u obučavanju pacijenata za kućno lečenje.

Bićete upoznati sa:

aseptičnim infuzionim tehnikama,

vođenjem dnevnika terapije, i

merama koje treba preduzeti u slučaju ozbiljnih neželjenih reakcija

Mestoa primene

Lek Hizentra se primenjuje samo

pod kožu

supkutano.

Lek Hizentra možete primeniti u trbuh, butinu, nadlakticu i lateralno u kuk pogledati sliku 1. Ukoliko se primenjuju veće doze >50 mL, pokušajte da ih primenite na više mesta.

Istovremeno lek možete primeniti na neograničen broj mesta. Mesta primene treba da budu udaljena

najmanje 5 cm.

Istovremeno se može koristiti više od jednog sistema za infuziju.

Količina leka koji se primenjuje na jednom mestu može da varira.

Slika 1. Mesta primene leka

Brzina infuzije

Preporučena početna brzina je do 20 mL/sat/ po mestu primene. Ako dobro podnosite, brzinu infuzije možete postepeno povećavati do 35 mL/sat/po mestu primene za naredne dve infuzije. Posle toga brzina infuzije se može povećati u skladu sa Vašom tolerancijom.

Uputstva za upotrebu

Sledite korake u nastavku i koristite aseptičku tehniku za primenu leka Hizentra

Čista površina

Detaljno očistite sto ili drugu ravnu površinu koristeći antiseptičke maramice

Sastavite pribor

Postavite lek Hozentra i ostali pribor i opremu neophodnu za infuziju na čistu, ravnu površinu

Temeljno operite i osušite ruke

Proverite bočice

Pre primene leka Hizentra rastvor treba vizuelno pregledati na prisustvo čestica ili promenu boje, kao i rok upotrebe. Ne koristite rastvore koji su zamućeni ili sadrže čestice.Nemojte koristiti restvore koji su bili zamrznuti. Primenite rastvor koji je na sobnoj ili telesnoj temperaturi. Kada se bočica otvori, rastvor se mora odmah upotrebiti.

Priprema leka Hizentra za infuziju

Očistite zatvarač bočice

– Uklonite zaštitnu kapu sa bočice da bi

otkrili centralni deo gumenog zatvarača. Očistite zatvarač alkoholnom maramicom ili antiseptikom i ostavite da se osuši.

Prenos leka Hizentra do šprica za infuziju

– Pričvrstite prenosni

uređaj ili iglu na sterilni špric, koristeći aseptičku tehniku. Ako koristite prenosni uređaj ventilirani konus, sledite uputstva proizvođača uređaja. Ako koristite iglu, povucite klip kako bi u špric ušao vazduh koji odgovara količini leka Hizentra koji treba da se povuče. Zatim, uvucite iglu u centar zatvarača bočice i da bi izbegli penjenje, ubrizgajte vazduh u gornji deo bočice ne u tečnost. Konačno, povucite željenu zapreminu leka Hizentra.Ako koristite više bočica kako biste postigli željenu dozu, ponovite ovaj korak.

Priprema cevi

Pričvrstite cev za primenu ili set sa iglom na špric. Istisnite rastvor u cev kako bi se uklonio sav

preostali vazduh.

Priprema mesta za davanje infuzijeIzaberite mesto za davanje infuzije –

Broj i lokacija mesta za

infuziju zavisi od zapremine ukupne doze. Svako novo mesto za infuziju mora biti udaljeno najmanje 5 cm.Možete koristiti neograničen broj mesta istovremeno.

Očistite mesto za davanje infuzije

korišćenjem antiseptika za

čišćenje kože. Ostavite svako mesto da se osuši pre nastavka procedure.

Ubacite iglu

Uhvatite kožu između dva prsta i ubacite iglu u potkožno tkivo.

Pričvrstite iglu za kožu

– Ako je potrebno, koristite gazu ili traku

ili providan zavoj kako se igla ne bi pomerala.

Infuzija leka Hizentra

Započnite infuziju.Ako koristite infuzionu pumpu, pratite uputstva proizvođača.

Zabeležite podatke o infuziji

Zabeležite sledeće podatke u dnevniku lečenja:• datum primene leka,• serijski broj leka, i• količinu datog leka, brzinu davanja, broj i lokaciju mesta gde je primenjena infuzija

Čišćenje

Nakon primene leka, uklonite sav neupotrebljeni i sav upotrebljeni pribor za davanje leka u skladu sa lokalnim propisima

Ukoliko imate dodatna pitanja o primeni leka, posavetujte se sa svojim lekarom ili zdravstvenim radnikom.

Ako ste primenili više leka Hizentra nego što treba

Ako smatrate da ste primili više leka Hizentra nego što je trebalo, obratite se lekaru što je pre moguće.

Ako ste zaboravili da primenite lek Hizentra

Ako smatrate da ste propustili da uzmete lek Hizentra, obratite se lekaru što je pre moguće.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

izolovanim slučajevima, možete biti alergični preosetljivi na imunoglobuline i mogu se pojaviti

alergijske reakcije kao što su nagli pad krvnog pritiska ili šok npr, možete osetiti ošamućenost, vrtoglavicu, nesvesticu pri ustajanju, hladnoću na šakama i stopalima, abnormalan srčani ritam ili bol u grudima ili zamućen vid.

izolovanim slučajevima možete osetiti bol i/ili otok ruke ili noge sa toplotom zahvaćenog dela,

promenu boje ruke ili noge, neobjašnjivo gušenje, bol u grudima ili nelagodnost koja se pogoršava dubokim udisanjem, neobjašnjivo ubrzanje pulsa, utrnulost ili slabost jedne strane tela, iznenadnu konfuziju ili otežan govor ili razumevanje, kao simptome nastale usled formiranja krvnog ugruška tromboze.

izolovanim slučajevima možete imati jaku glavobolju sa mučninom, povraćanjem, ukočenošću vrata,

povišenom temperaturom i osetljivošću na svetlost, što mogu biti simptomi AMS sindroma aseptičnog meningtisa, što je privremeno reverzibilno neinfektivno zapaljenje membrana koje okružuju mozak i kičmenu moždinu.

Ukoliko primetite ovakve znake tokom infuzije leka Hizentra, prekinite infuziju i odmah se uputite u najbližu bolnicu. Pogledajte odeljak 2. ovog uputstva, o riziku od pojave alergijskih reakcija, krvnih ugrušaka i AMS.

Neželjena dejstva primećena u kontrolisanim kliničkim studijama i su prikazana prema opadajućoj učestalosti. Neželjena dejstva primećena nakon stavljanja leka u promet su nepoznate učestalosti:

eoma česta

nežljena dejstva mogu da se jave kod

više od 1 na 10

pacijenata koji primaju lek:

Glavobolja, uključujući migrenu

Ospa po koži

Bol u mišićima i zglobovima bol u skeletnim mišićima, uključujući artritis, mišićne spazme i mišićnu slabost

Reakcije na mestu primene

neželjena dejstva

mogu da se jave kod

najviše 1 na 10

pacijenata koji uzimaju lek:

Povišen krvni pritisak hipertenzija

Osećaj mučnine

Svrab pruritus

Koprivnjača urtikarija

Bol u zglobovima artralgija

Povišena temperatura

Slabost umor, uključujući opšti osećaj malaksalosti

Bol u grudima

Simptomi slične gripu

Povremena

neželjena dejstva

mogu da se jave kod

najviše 1 na 100

pacijenata koji uzimaju lek:

Preosetljivost

Nevoljni pokreti u jednom ili više delova tela tremor, uključujući psihomotornu hiperaktivnost

Ubrzani otkucaji srca tahikardija

Crvenilo lica

Groznica, uključujući nisku telesnu temperturu

Abnormalni rezultati testova krvi koji mogu ukazivati na poremećaj funkcije jetre i bubrega.

izolovanim slučajevima, mogu se pojaviti ulceracije ili osećaj pečenja na mestu primene leka.

Možete smanjiti pojavu mogućih neželjenih dejstava ako lek Hizentra primenjujete u sporoj infuziji.

Ova neželjena dejstva se mogu pojaviti čak i ako ste prethodno primili i dobro podnosili humane imunoglobuline.

Molimo pogledajte odeljak 2. „Šta treba da znate pre upotrebe leka Hizentra“ da bi ste saznali dodatne detalje u vezi sa okolnostima koje povećavaju rizik za nastanak neželjenih dejstava.

Prijavljivanje neželjenih reakcijaUkoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta . Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Hizentra

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Hizentra posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon “Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25ºC. Ne zamrzavati.Čuvati bočicu u originalnom pakovanju, radi zaštitite od svetlosti.

obzirom da ne sadrži konzervans, lek se mora upotrebiti odmah nakon otvaranja bočice. Sva neiskorišćena količina leka se mora odbaciti.Nemojte koristiti lek ako primetite da je rastvor zamućen ili da sadrži čestice.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Hizentra

Aktivna supstanca: humani normalni imunoglobulin. Jedan mL sadrži 200 mg humanog normalnog

imunoglobulina sa sadržajem imunoglobulina tipa G IgG od najmanje 98%.

Jedna bočica sa 5 mL rastvora sadrži: 1 g humanog normalnog imunoglobulina.Jedna bočica sa 10 mL rastvora sadrži: 2 g humanog normalnog imunoglobulina.Jedna bočica sa 20 mL rastvora sadrži: 4 g humanog normalnog imunoglobulina.

Raspodela IgG po potklasama: IgG1: 69%, IgG2: 26%, IgG3: 3%, IgG4: 2%.

Ovaj lek sadrži imunoglobulin tipa A IgA u tragovima ne više od 50 mikrograma /mL.Lek Hizentra praktično ne sadrži natrijum.

Pomoćne supstance: L-prolin, polisorbat 80, voda za injekcije.

Kako izgleda lek Hizentra i sadržaj pakovanja

Lek Hizentra je rastvor za supkutanu injekciju 200 mg/mL. Boja rastvora varira od bledo žute do svetlo braon.

Unutrašnje pakovanje

Bočica od stakla tipa I sa halobutilnim zatvaračem, aluminijumskom kapom, plastičnim flip off diskom, koja sadrži 5 mL, 10 mL ili 20 mL rastvora.

Spoljašnje pakovanje

Složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna bočica sa 5 mL, 10 mL ili 20 mL rastvora i Upustvo za lek.Ne moraju sve veličine pakovanja da budu u prometu.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:PHARMASWISS D.O.O. BEOGRADBatajnički drum 5ABeograd,

Proizvođač:CSL BEHRING AGWankdorfstrasse 10CH-3014 Bern, Švajcarska

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz Rp, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini recepta.

Broj i datum dozvole:

Hizentra®, rastvor za injekciju, 200 mg/mL, 1 x 5 mL: Hizentra®, rastvor za injekciju, 200 mg/mL, 1 x 10 mL: Hizentra®, rastvor za injekciju, 200 mg/mL, 1 x 20mL:

------------------------------------------------------------------------------------------------

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji