Hepan® 500i.j./g+5mg/g gel


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Hepan® gel; 500i.j./g+5mg/g; tuba, 1x50g

  • ATC: C05BA53
  • JKL: 4108172
  • EAN: 3858881053328
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Hepan® gel uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Hepan® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Hepan® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

500 i.j./g + 5 mg/g, gel

heparin-natrijum, dekspantenol

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primenjujete ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekar ili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i

bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko se ne osećate bolje ili se osećate lošije posle 2 nedelje, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Hepan i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primenite lek Hepan

Kako se primenjuje lek Hepan

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Hepan

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Hepan i čemu je namenjen

Lek Hepan, gel sadrži aktivne supstance heparin-natrijum i dekspantenol. Heparin sprečava zgrušavanje krvi i pomaže u povlačenju modrica. Dekspantenol štiti i neguje kožu. Lek Hepan, gel pripada grupivazoprotektivih lekova lekova koji povećavaju otpornost malih krvnih sudova.

Lek Hepan, gel se koristi kao adjuvantna dodatna terapija u lečenju tromboze površinskih vena koja je praćena zapaljenjem vena tromboflebitis.

2. Šta treba da znate pre nego što primenite lek Hepan

Lek Hepan ne smete primenjivati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na heparin i/ili dekspantenol ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.- ukoliko imate ulkus kruris otvorene rane od proširene vene- ukoliko imate otvorene rane- ukoliko obolela površina kože krvari- ukoliko je obolela površina kože zahvaćena infekcijom- kod novorođenčadi i odojčadi- ukoliko imate ili ste imali prisutnu alergijsku trombocitopeniju smanjenje broja krvnih pločica koje učestvuju u zgrušavanju krvi tipa II izazvanu heparinom- na sluzokoži.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što primenite lek Hepan.

Za vreme korišćenja leka Hepan, gela treba voditi računa da lek ne dospe u oči, na sluzokožu i na otvorene rane, kao ni na kožu koja je zahvaćena infekcijom.

Zbog veće propustljivosti kože kod novorođenčadi i odojčadi, lek Hepan, gel se kod njih ne primenjuje.

Drugi lekovi i lek Hepan

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove.

Nisu poznate klinički značajne interakcije sa drugim lekovima pri lokalnoj primeni ali se ne mogu isključiti,posebno kod produžene primene, jer se penetracija heparina opisuje i kroz neoštećenu kožu.Sledeće interakcije opisane su pri parenteralnoj primeni npr. infuzija ili injekcija heparina:- inhibitori agregacije trombocita, lekovi koji se koriste za sprečavanje formiranja krvnog ugruškaacetilsalicilna kiselina, tiklopidin, klopidogrel, dipiridamol u velikim dozama- fibrinolitika, drugi antikoagulansi lekovi koji sprečavanje zgrušavanja krvi derivati kumarina- nesteroidni antiinflamatorni lekovi, koji se obično koriste u terapiji bolova ili zapaljenjskih stanja mišića i zglobova fenilbutazon, indometacin, sulfinpirazon- antagonisti receptora glikoproteina IIb / IIIa- penicilin u velikim dozama koristi se za lečenje infekcija prouzrokovanih bakterijama osetljivim na penicillin i- dekstran, koji se koriste za povećanje volumena krvi.Povećan rizik od krvarenja ne može se isključiti. Hematomi se mogu akumulirati ili postati češći.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu pre nego što primenite ovaj lek.

Nema podataka o štetnim dejstvima na majku i dete posle lokalne primene heparin-natrijuma u kombinaciji sa dekspantenolom. Lek Hepan, gel u toku trudnoće i perida dojenja može se primeniti samo ako je neophodno i uz prethodno savetovanje sa lekarom.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Hepan, gel nema uticaj na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

Lek Hepan sadrži propilenglikol, metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat

Propilenglikol može izazvati iritaciju kože.Metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat mogu izazvati alergijske reakcije, čak i odložene.

3. Kako se primenjuje lek Hepan

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

DoziranjeLek Hepan, gel se nanosi na obolelo mesto 2-4 puta dnevno u tankom sloju, bez utrljavanja u kožu.

Trajanje lečenjaBez savetovanja sa lekarom najviše do 2 nedelje. Kod hroničnih slučajeva moguće je i duže lečenje, ali samo posle pregleda i preporuke lekara.. Duža primena mora da se sprovodi pod nadzorom lekara.

Način primeneSamo za upotrebu na koži. Gel nanositi na obolelo mesto u tankom sloju bez utrljavanja.

Ako ste primenili više leka Hepan nego što treba

Ukoliko se lek Hepan, gel koristi prema preporukama, ne postoji opasnost od predoziranja.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Veoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lek:

alergijske reakcije kože, svrab, crvenilo i peckanje.

slučaju navedenih reakcija potrebno je prekinuti sa korišćenjem gela.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjemneželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Hepan

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.Ne smete koristiti Hepan gel posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon oznake „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju.

Rok upotrebe nakon prvog otvaranja: 3 meseca ukoliko se lek čuva na temperaturi do 25°C, u originalnom pakovanju.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Hepan

Aktivne supstance su: heparin-natrijum i dekspantenol. 1 g gela sadrži 500 i.j. heparin-natrijuma i 5 mg dekspantenola.

Pomoćne supstance su: glicerol, karbomer 940, etanol 96%, metilparahidroksibenzoat, propilparahidroksibenzoat, propilenglikol, trietanolamin i voda, prečišćena.

Kako izgleda lek Hepan i sadržaj pakovanja

Gel.Bezbojan, povidan gel.

Unutrašnje pakovanje je tuba aluminijumskasa 50 g gela zatvorena belim plastičnim HDPE zatvaračem.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi tuba i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

JGL D.O.O. BEOGRAD-SOPOT, Milosava Vlajića 110, Beograd-Sopot

Proizvođač:

JADRAN GALENSKI LABORATORIJ D.D., Svilno 20, Rijeka, Hrvatska

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-00971-19-001 оd 28.05.2020.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji