Gastritol® Liquid 0.5mL/10mL+0.5mL/10mL+2mL/10mL+3.5mL/10mL+1.5mL/10mL+0.5mL/10mL oralna tečnost


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Gastritol® Liquid oralna tečnost; 0.5mL/10mL+0.5mL/10mL+2mL/10mL+3.5mL/10mL+1.5mL/10mL+0.5mL/10mL; bočica staklena, 1x20mL

  • Proizvođač: DR. GUSTAV KLEIN GMBH & CO. KG - Nemačka
  • Nosilac dozvole: ALPEN PHARMA DOO BEOGRAD (ZVEZDARA)
  • Broj dozvole: 515-01-01280-21-002
  • Istek dozvole: 2027-08-22
  • Zemlja porekla: Nemačka
  • Lek sadrži: beli pelin (Artemisia absinthium L.), tečni ekstrakt herbe, anđelika ( Angelica archangelica L.), tečni ekstrakt korena, kamilica ( Matricaria recutita L.), tečni ekstrakt cvasti, steža (Potentilla anserine L.), tečni ekstrakt herbe, sladić ( Glycyrrhiza glabra L.), tečni ekstrakt korena, blaženi čkalj (Cnicus benedictus L.), tečni ekstrakt herbe
  • ATC: /
  • JKL:
  • EAN: 4260019330314
  • Vrsta leka: Tradicionalni biljni lekovii
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Gastritol® Liquid oralna tečnost uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Gastritol® Liquid na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Gastritol® Liquid kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Gastritol

Liquid

0,5mL/10mL + 0,5mL/10mL + 2mL/10mL + 3,5mL/10mL + 1,5mL/10mL + 0,5mL/10mLoralna tečnost

beli pelin Artemisia absinthium L., tečni ekstrakt herbe, anđelika Angelica archangelica L., tečni ekstrakt korena, kamilica Matricaria recutita L., tečni ekstrakt cveta, steža Potentilla anserine L., tečni ekstrakt herbe, sladić Glycyrrhiza glabra L., tečni ekstrakt korena,blaženi čkalj Cnicus benedictus L., tečni ekstrakt herbe

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekarili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko lek Gastritol Liquid primenjujete u lečenju akutnih tegoba i ne osećate se bolje ili se osećate lošije posle 2 dana, morate se obratiti svom lekaru.

Ukoliko lek Gastritol Liquid primenjujete u lečenju hroničnih stanja i ne osećate se bolje ili se osećate lošije posle 2 nedelje, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

1. Šta je lek Gastritol Liquid i čemu je namenjen2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Gastritol Liquid3. Kako se uzima lek Gastritol Liquid4. Moguća neželjena dejstva 5. Kako čuvati lek Gastritol Liquid6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Gastritol Liquid i čemu je namenjen

Tradicionalni biljni lek namenjen za odrasle, za olakšavanje blagih tegoba sa varenjem, kao što su osećajnadutosti i nadimanje i blaži grčevi.Lek Gastritol Liquid je tradicionalni lek biljnog porekla čija se upotreba kod pomenutih indikacija zasniva jedino na dugotrajnom iskustvu.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Gastritol Liquid

Lek Gastritol Liquid ne smete uzimati:

ako ste alergični preosetljivi na aktivne supstance, na biljke iz familije Compositae Asteraceae, ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6;- ako imate opstrukciju žučnih puteva, zapaljenje žučnih puteva ili bolesti jetre;- tokom trudnoće i dojenja;- kod dece i adolescenata mlađih od 18 godina..

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Gastritol Liquid.

Dnevni unos do 15 mikrograma furanokumarina ne predstavlja nikakav rizik od fototoksičnog i kancerogenog delovanja furanokumarina. Na osnovu prosečnog unosa furanokumarina hranom, smatra se da dnevni unos do1,5 mg ukupnih furanokumarina putem biljnih lekovitih proizvoda ne doprinosi značajno ukupnom riziku.

Ukoliko imate kamen u žuči ili bilo koji drugi poremećaj žučnih puteva, pre upotrebe leka treba konsultovatilekara. Zbog prisustva furanokumarina u ekstraktu korena anđelike izbegavati izlaganje intenzivnom UVzračenju npr. sunčanje, solarijum.

Upozorenje:Ovaj lek sadrži 40 vol. % alkohola, odnosno manje od 0,52 mL po dozi, što odgovara 10 mL piva, 4 mL vina po dozi. Štetan je za osobe koje boluju od alkoholizma. Mora se obratiti pažnja u lečenju trudnica i dojilja, dece kao i adolescenata ispod 18 godina i visoko-rizičnih grupa kao što su pacijenti sa bolestima jetre ili epilepsijom.

Pacijenti koji uzimaju lek koji sadrži preparat korena sladića ne treba da uzimaju istovremeno druge proizvode koji sadrže koren sladića zbog moguće pojave ozbiljnih neželjenih reakcija kao što su retencija vode, hipokalemija, hipertenzija, poremećaj srčanog ritma. Lekovi koji sadrže preparate korena sladića ne preporučuju se pacijentima sa hipertenzijom, bolestima bubrega, jetre i kardiovaskularnim poremećajima ili sa hipokalemijom, jer su oni osetljiviji na neželjene reakcije korena sladića.

Drugi lekovi i lek Gastritol Liquid

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove, uključujući i lek koji se nabavlja bez lekarskog recepta.Studije o interakcijama leka Gastritol Liquid sa ostalim lekovima nisu sprovedene. Preparati herbe belog pelina mogu da utiču na dejstvo lekova koji deluju preko GABA receptora. Zbog toga se istovremena primena sa takvim lekovima npr. benzodiazepini, barbiturati ne preporučuje.Preparati korena sladića mogu da smanje delovanje antihipertenzivnih lekova. Ne preporučuje se istovremena primena diuretika, srčanih glikozida, kortikosteroida, stimulirajućih antranoidnih laksanasa ili drugih lekova koji mogu da dovedu do disbalansa elektrolita.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Nema raspoloživih podataka o primeni leka Gastritol Liquid tokom trudnoće i dojenja.Trudnice i dojilje ne smeju da koriste lek Gastritol Liquid primena u trudnoći i tokom dojenja jekontraindikovana. Ovo treba imati na umu i pažljivo razmotriti primenu leka kod žena u reproduktivnom

periodu koje ne koriste kontracepciju, s obzirom na mogućnost da postojeća trudnoća još uvek nije utvrđena.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek Gastritol Liquid može da smanji sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama zbog prisustva ekstrakta herbe belog pelina.

Lek Gastritol Liquid sadrži pomoćnu supstancu sa potvrđenim dejstvom

Ovaj lek sadrži 40 vol. % etanola.

3. Kako se uzima lek Gastritol Liquid

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kako Vam je objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Odrasli: 30 kapi se razblaži u maloj količini vode i uzima do tri puta dnevno, tokom ili posle jela.

Trideset kapi odgovara zapremini od 1,3 mL.

Upotrebom leka na predviđeni način dnevni unos furanokumarina iznosi do 72 mikrograma.Upotrebom leka na predviđeni način dnevni unos tujona iznosi do 0,29 mikrograma.Dnevni unos tujona ne sme biti veći od 3 mg.

Oštećenje funkcije bubregaNe postoji dovoljno podataka o posebnim preporukama za doziranje kod pacijenata sa oštećenjem funkcije bubrega.

Dužina primene

Lek Gastritol Liquid se ne sme primenjivati duže od 2 nedelje.Ukoliko su tokom primene ovog leka simptomi i dalje prisutni, ili ako se jave neželjena dejstva koja nisunavedena u uputstvu za lek, potrebno je da se obratitite svom lekaru ili farmaceutu.Ukoliko mislite da lek Gastritol Liquid deluje suviše jako ili suviše slabo, obratite se Vašem lekaru ilifarmaceutu.

Ako ste uzeli više leka Gastritol Liquid nego što treba

slučajevima predoziranja nastalih usled produžene primene i/ili usled uzimanja velikih količina korena sladića, zabeleženi su simptomi kao što su retencija zadržavanje vode, hipokalemija smanjena koncentracija kalijuma, povišen krvni pritisak hipertenzija, poremećaj srčanog ritma, hipertenzivna encefalopatija.U slučaju značajnog predoziranja leka, može doći do pojačanja neželjenih dejstava videti odeljak 4. Mogućaneželjena dejstva. U tom slučaju, molimo Vas, konsultujte lekara ili farmacueta.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Gastritol Liquid

Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili preskočenu dozu. Jednostavno, nastavite da uzimate lek u skladu sa preporukama.

Ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Gastritol Liquid

Nema podataka.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Gastrointestinalni poremećaji, poput mučnine, grča želuca i gorušice mogu se javiti prilikom primene lekaGastritol Liquid.

Lek Gastritol Liquid može izazvati alergijske reakcije. U tom slučaju, treba odmah prekinuti primenu leka.Zbog prisutnih furanokumarina u ekstraktu korena anđelike, moguće su reakcije fototoksičnosti prilikomizlaganja intenzivnom UV zračenju npr. sunčanje, solarijum. Ove reakcije se mogu manifestovati kao svrab, hiperpigmentacija i opekotine sa crvenilom i plikovima na koži. Učestalost ovih neželjenih dejstava se ne može proceniti na osnovu raspoloživih podataka.

Ukoliko neko neželjeno dejstvo postane ozbiljno ili primetite neko neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu, molimo Vas da o tome obavestite svog lekara ili farmaceuta..

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Gastritol Liquid

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.Ne smete koristiti lek Gastritol Liquid posle isteka roka upotrebe naznačenog na pakovanju nakon ,,Važi do:’’. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Rok upotrebe neotvorenog leka: 3 godine.Rok upotrebe nakon prvog otvaranja leka: 3 meseca.

Uslovi čuvanja:Lek Gastritol Liquid čuvati na temperaturi do 25°С u originalnom pakovanju.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Gastritol Liquid

100mL oralne tečnosti sadrži:Tečni ekstrakt herbe belog pelina Artemisia absinthium L. 1:1,7-2,2, rastvarač za ekstrakciju: etanol 40%v/v 5mL/100mLTečni ekstrakt korena anđelike Angelica archangelica L. 1:1,7-2,2, rastvarač za ekstrakciju: etanol 40% v/v5mL/100mLTečni ekstrakt cveta kamilice Matricaria recutita L. 1:1,7-2,2, rastvarač za ekstrakciju: etanol 45% v/v20mL/100mLTečni ekstrakt herbe steža Potentilla anserine L. 1:1,7-2,2, rastvarač za ekstrakciju: etanol 40% v/v35mL/100mLTečni ekstrakt korena sladića Glycyrrhiza glabra L. 1:1,7-2,2, rastvarač za ekstrakciju: etanol 40% v/v15mL/100mLTečni ekstrakt herbe blaženog čkalja Cnicus benedictus L. 1:1,7-2,2, rastvarač za ekstrakciju: etanol 40%v/v 5mL/100mL

Pomoćne supstance: voda, prečišćena; etanol 96% v/v.

Kako izgleda lek Gastritol Liquid i sadržaj pakovanja

Tečnost smeđe boje.Unutrašnje pakovanje je bočica, staklena, od tamnog stakla hidrolitičke odpornosti tip III sa kapaljkom od polietilena niske gustine i plastičnim zatvaračem od polipropilena sa 20 mL ili 50 mL ili 100 mL rastvora za injekciju.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna bočica, staklena, sa 20 mL ili 50 mL ili 100 mL i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

ALPEN PHARMA DOO BEOGRAD ZVEZDARAUlcinjska 13, sprat 4, stan 10, Beograd-Zvezdara

Proizvođač:

DR. GUSTAV KLEIN GMBH & CO. KG Steinenfeld 3, Zell am Harmersbach, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Avgust, 2022.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

Gastritol Liquid, 20 mL: 515-01-01280-21-002 od 22.08.2022.Gastritol Liquid, 50 mL: 515-01-01281-21-002 od 22.08.2022. Gastritol Liquid, 100 mL: 515-01-01282-21-002 od 22.08.2022.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji