EUbor 3.5mg prašak za rastvor za injekciju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo EUbor prašak za rastvor za injekciju; 3.5mg; bočica staklena, 1x3.5mg

  • ATC: L01XG01
  • JKL: 0039137
  • EAN: 8607000252020
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

EUbor prašak za rastvor za injekciju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za EUbor na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za EUbor kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekcijuEUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju

bortezomib

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, ili farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste

znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru, ili farmaceutu ili medicinskoj

sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek EUbor i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek EUbor

Kako se primenjujelek EUbor

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek EUbor

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Štaje lek EUbor i čemu je namenjen

Lek EUbor sadrži aktivnu supstancu bortezomib, takozvani „inhibitor proteazoma“. Proteazomi igraju važnu ulogu u kontroli ćelijskog rasta i funkcija. Utičući na njihovu funkciju, bortezomib može da ubija ćelije raka.

Lek EUbor se koristi u tretmanu multiplog mijeloma rak koštane srži kod pacijenata starijih od 18 godina:- samostalno u monoterapiji, ili u kombinaciji sa pegilovanim doksorubicinom inkorporiranim u lipozome ilideksametazonom kod pacijenata kod kojih je došlo do pogoršanja progrediranja bolesti nakon što su primili bar jednu terapiju i kod kojih je transplantacija koštane srži bila neuspešna ili nije pogodna - u kombinaciji sa lekovima koji sadrže melfalan ili prednizon, za pacijente čija bolest prethodno nije lečena i koji ne ispunjavaju uslove za primenu visokih doza lekova za hemioterapiju uz transplantaciju koštane srži- u kombinaciji sa deksametazonom ili u kombinaciji sa deksametazonom i talidomidom, kod pacijenata čija bolest nije lečena i pre primanja hemioterapije u velikim dozama uz transplantaciju koštane srži indukciona terapija, tj. uvodno lečenje.

Lek EUbor se koristi za terapiju limfoma

ćelija tip kancera koji zahvata limfne čvorove, u kombinaciji sa

rituksimabom, ciklofosfamidom, doksorubicinom i prednizonom, kod pacijenata starijih od 18 godina čija bolest prethodno nije lečena i koji nisu pogodni za transplantaciju koštane srži.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek EUbor

Lek EUbor ne smete primati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na bortezomib, bor, ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6.- ukoliko imate teže poremećaje funkcije srca ili pluća.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre primene leka EUbor. Recite Vašem lekaru ukoliko se bilo šta od navedenog odnosi na Vas:

imate mali broj crvenih ili belih krvnih zrnaca

imate probleme sa krvarenjem i/ili smanjen broj trombocita u Vašoj krvi

imate dijareju proliv, konstipaciju otežano pražnjenje creva, mučninu ili povraćanje

ukoliko ste ranije imali nesvesticu, vrtoglavicu ili ošamućenost

imate probleme sa bubrezima

imate umerena do teška oboljenja jetre

ukoliko ste ranije imali ukočenost, trnjenje ili bol u šakama ili stopalima neuropatija u prošlosti

imate probleme sa srcem i krvnim pritiskom

imate nedostatak daha ili kašalj

imate epileptične napade

imate herpes zoster promene na koži lokalizovane u predelu oko očiju ili proširene po telu

imate simptome lize razaranja tumora, kao što su grčevi u mišićima, slabost u mišićima, zbunjenost, gubitak vida, smetnje pri disanju ili otežano disanje nedostatak daha

imate gubitak pamćenja, problem sa razmišljanjem, poteškoće pri hodu ili gubitak vida. Ovo mogu biti znaci ozbiljne infekcije mozga i Vaš lekar može predložiti dalja ispitivanja i praćenje.

Pre i tokom Vašeg lečenja lekom EUbor, moraćete redovno da radite laboratorijske analize krvi, kako biste mogli da kontrolišete broj krvnih ćelija.

Ukoliko imate limfom

ćelija, i uz lek EUbor dobijate rituksimab, trebalo bi da se obratite Vašem lekaru u

mislite da imate, ili ste nekada imali hepatitis infektivno oboljenje jetre. U nekoliko slučajeva, pacijenti koji su imali hepatitis B, mogu imati remisiju ponovnu pojavu hepatitisa, koja može biti smrtonosna.Ukoliko ste nekada imali hepatitis B infekciju, trebalo bi da lekar pažljivo utvrdi da li postoje znaci aktivne infekcije.

Morate pročitati Uputstva za lek svih lekova koje dobijate uz lek EUbor, kako biste se informisali o merama opreza koje treba da preduzmete pre otpočinjanja primene terapije lekom EUbor. Ako dobijate talidomid, potrebno je da uradite test na trudnoću i da obratite posebnu pažnju na mere prevencije ukoliko je potrebno videti odeljak “Trudnoća, dojenje i plodnost“.

Deca i adolescenti

Lek EUbor ne treba koristiti kod dece i adolescenata, pošto je nepoznato kako će lek delovati na njih.

Drugi lekovi i lek EUbor

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.Obavezno recite Vašem lekaru ukoliko koristite lekove koji sadrže neku od sledećih aktivnih supstanci:- ketokonazol, koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija- ritonavir, koji se koristi u terapiji HIV infekcije- rifampicin, antibiotik koji se koristi za lečenje bakterijskih infekcija- karbamazepin, fenitoin ili fenobarbital, koji se koriste u terapiji epilepsije- kantarion

Hypericum perforatum

koji se koristi kod depresije ili drugih stanja

oralne antidijabetike lekovi koji se koriste u terapiji šećerne bolesti koji se uzimaju oralno.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Lek EUbor ne treba primenjivati ako ste trudni, osim ako to nije apsolutno neophodno.

Žene, kao i muškarci koji primaju lek EUbor moraju primenjivati efektivnu kontracepciju tokom lečenja i 3 meseca nakon završetka lečenja. Ukoliko, uprkos ovim merama, dođe do trudnoće, odmah obavestite Vašeg lekara.

Ne treba da dojite tokom primene lekom EUbor. Razgovarajte sa Vašim lekarom kada je bezbedno ponovo otpočeti dojenje po završetku lečenja.

Talidomid uzrokuje defekte ploda i dovodi do smrti ploda. Kada se lek EUbor primenjuje u kombinaciji sa talidomidom, morate slediti program namenjen prevenciji trudnoće za vreme uzimanja talidomida videti Uputstvo za lek talidomid.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Lek EUbor može uzrokovati zamor, vrtoglavicu, nesvesticu ili zamućenje vida. Nemojte voziti ili rukovati alatom i mašinama ukoliko osetite ova neželjena dejstva; čak i ukoliko ih nemate, budite oprezni.

3. Kako se primenjuje lek EUbor

Vaš lekar će prilagoditi dozu leka EUbor prema Vašoj visini i telesnoj masi telesna površina.

Uobičajena početna doza leka EUbor je 1,3 mg/m

telesne površine dva puta nedeljno. Vaš lekar može izmeniti dozu

ukupan broj terapijskih ciklusa, zavisno od Vašeg odgovora na lečenje i stepena ispoljavanja određenih neželjenih dejstava, kao i od Vašeg opšteg zdravstvenog stanja npr. ako imate neko od oboljenja jetre.

Progresivni multipli mijelom

Kada se lek EUbor primenjuje u monoterapiji, dobićete intravenski ili supkutano 4 doze ovog leka, 1., 4., 8. i 11. dana terapijskog ciklusa, nakon čega sledi desetodnevni period bez terapije. Ovaj period od ukupno 21 dana 3 nedelje odgovara jednom terapijskom ciklusu. Možete dobiti maksimalno 8 ciklusa 24 nedelje.

Lek EUbor Vam takođe može biti primenjen zajedno sa pegilovanim doksorubicinom inkorporiranim u lipozome ilideksametazonom.

Kada se lek EUbor primenjuje zajedno sa pegilovanim doksorubicinom inkorporiranim u lipozome, dobićete lek EUbor intravenski ili supkutano u terapijskom ciklusu lečenja koji traje 21 dan, dok će pegilovani doksorubicin inkorporiran u lipozome u dozi od 30 mg/m

kao intravenska infuzija biti primenjen 4. dana terapijskog ciklusa,

nakon injekcije bortezomiba.Možete dobiti maksimalno 8 terapijskih ciklusa 24 nedelje.

Kada se lek EUbor primenjuje zajedno sa deksametazonom, dobićete lek EUbor intravenski ili supkutano uterapijskom ciklusu od 21 dan, dok će se deksametazon u dozi od 20 mg primeniti oralno 1., 2., 4., 5., 8., 9., 11. i 12. dana terapijskog ciklusa sa bortezomibom koji traje 21 dan.Možete primiti maksimalno 8 terapijskih ciklusa 24 nedelje.

Prethodno nelečeni multipli mijelom

Ukoliko niste ranije lečeni od multiplog mijeloma, i ukoliko

niste predviđeni

za transplantaciju koštane srži,

primaćete lek EUbor zajedno sa još dva druga leka: melfalanom i prednizonom.U tom slučaju, dužina trajanja terapijskog ciklusa će biti 42 dana 6 nedelja. Dobićete 9 terapijskih ciklusa 54 nedelje:

periodu od 1. do 4. ciklusa, lek EUbor se primenjuje dva puta nedeljno, 1., 4., 8., 11., 22., 25., 29. i 32. dana.

periodu od 5. do 9. ciklusa, lek EUbor se primenjuje jednom nedeljno, 1., 8., 22. i 29. dana.

Melfalan u dozi od 9 mg/m

i prednizon 60 mg/m

se uzimaju oralno, 1., 2, 3. i 4. dana prve nedelje tokom svakog

terapijskog ciklusa.

Ukoliko niste ranije lečeni od multiplog mijeloma i

predviđeni ste

za transplantaciju koštane srži, primaćete lek

EUbor intravenski ili supkutano zajedno sa deksametazonom, ili deksametazonom i talidomidom, kao početnu indukcionu terapiju.

Kada se lek EUbor primenjuje zajedno sa deksametazonom, lek EUbor ćete primati intravenski ili supkutano u terapijskom ciklusu od 21 dan, a deksametazon ćete uzimati oralno u dozi od 40 mg, i to 1., 2., 3., 4., 8., 9., 10. i 11. dana terapijskog ciklusa sa bortezomibom koji traje 21 dan. Dobićete 4 terapijska ciklusa 12 nedelja.

Kada se lek EUbor primenjuje u kombinaciji sa talidomidom i deksametazonom, trajanje jednog terapijskog ciklusa iznosi 28 dana 4 nedelje.

Deksametazon u dozi od 40 mg se uzima oralno 1., 2., 3., 4., 8., 9.,10. i 11. dana terapijskog ciklusa sa bortezomibom koji traje 28 dana; talidomid se uzima oralno u dozi od 50 mg do 14. dana prvog ciklusa,i ukoliko se dobro podnosi, doza talidomida se povećava na 100 mg u periodu od 15.-28. dana i dalje se može povećavati do 200 mg dnevno, počev od drugog terapijskog ciklusa pa nadalje.Možete primiti maksimalno 6 terapijskih ciklusa 24 nedelje.

Prethodno nelečeni limfom mantle ćelija

Ukoliko prethodno niste bili lečeni od limfoma

ćelija, primićete lek EUbor intravenski ili supkutano zajedno

sa rituksimabom, ciklofosfamidom, doksorubicinom i prednizonom.Lek EUbor se primenjuje intravenski ili supkutano 1., 4., 8. i 11. dana, nakon čega sledi period odmora bez primene leka do 21. dana. Ovaj period od 21 dan se smatra jednim terapijskim ciklusom 3 nedelje. Možete primiti maksimalno 8 ciklusa 24 nedelje.

Sledeći lekovi se primenjuju 1. dana svakog terapijskog ciklusa sa lekom EUbor, kao intravenska infuzija:

rituksimab, u dozi od 375 mg/m

ciklofosfamid u dozi od 750 mg/m

doksorubicin u dozi od 50 mg/m

prednizon se uzima oralno u dozi od 100 mg/m

1., 2., 3., 4. i 5. dana terapijskog ciklusa sa lekom EUbor.

Kako se primenjuje lek EUbor

Ovaj lek je namenjen za intravensku ili supkutano primenu. Primićete lek EUbor u specijalizovanoj medicinskoj ustanovi, pod nadzorom zdravstvenog stručnjaka sa iskustvom u primeni citotoksičnih lekova.

Lek EUbor je u obliku praška i mora se rastvoriti pre primene. Ovo će uraditi zdravstveni radnik. Ovako pripremljen rastvor će Vam biti injektovan primenjen u venu. Injektovanje u venu je veoma brzo, tokom 3 do 5 sekundi.

Ako ste primili više leka EUbor nego što treba

obzirom na to da će Vam ovaj lek primeniti Vaš lekar ili medicinska sestra, malo je verovatno da možete primiti više leka nego što treba. Ukoliko ipak dođe do predoziranja, Vaš lekar će pratiti eventualnu pojavu neželjenih dejstava kod Vas.

Ako ste zaboravili da primite lek EUbor

Ako mislite da niste dobili lek, obavestite lekara ili drugo medicinsko osoblje. Važno je da primite sve propisane doze leka.

Ako naglo prestanete da primate lek EUbor

prekidu primene leka odlučuje Vaš lekar. Ako imate bilo kakvih pitanja o upotrebi ovog leka pitajte Vašeglekara.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji primaju ovaj lek.

Ukoliko se lek EUbor kod Vas primenjuje u terapiji multiplog mijeloma ili limfoma

ćelija, odmah se obratite

Vašem lekaru ukoliko primetite neki od sledećih simptoma:

grčevi mišića, mišićna slabost

zbunjenost, gubitak vida ili smetnje vida, epileptični napadi, glavobolja

nedostatak daha, otok stopala ili promene srčanog ritma, visok krvni pritisak, zamor, nesvestica

kašalj i otežano disanje ili stezanje u predelu grudi.

Terapija lekom EUbor, veoma često može izazvati smanjenje broja crvenih i belih krvnih zrnaca i trombocita u krvi. Stoga je neophodno sprovođenje redovnih laboratorijskih analiza krvi pre i tokom terapije lekom EUbor, kako bi se redovno proveravao broj krvnih zrnaca. Možda će doći do smanjenja broja:

trombocita krvnih pločica, zbog čega možete biti skloniji pojavljivanju modrica, ili krvarenja bez vidljivih povređivanja npr. krvarenje iz creva, želuca, usta i desni ili krvarenje u mozga ili jetri- crvenih krvnih zrnaca, što može uzrokovati anemiju, sa simptomima sličnim zamoru i bledilo obraza- belih krvnih zrnaca, usled čega možete biti podložniji infekcijama ili simptomima sličnim gripu.

Ukoliko primate lek EUbor radi lečenja multiplog mijeloma, moguća neželjena dejstva su navedena u daljem tekstu:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji primaju lek

osetljivost, utrnulost, peckanje ili senzacije žarenja kože, ili bol u šakama ili stopalima, usled oštećenja nerava- smanjenje broja crvenih i/ili belih krvnih zrnaca videti gore navedeno- povišena telesna temperatura - mučnina ili povraćanje, gubitak apetita- otežano pražnjenje creva konstipacija, sa ili bez nadimanja može biti teška- proliv: ako se pojavi, važno je da pijete više vode nego obično. Vaš lekar Vam može dati još neki lek za kontrolu proliva- zamor, osećaj slabosti- bol u mišićima, bol u kostima

Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji primaju lek

nizak krvni pritisak, nagli pad krvnog pritiska pri ustajanju, što može dovesti do nesvestice- visok krvni pritisak- smanjena funkcija bubrega- glavobolja

opšti osećaj malaksalosti, bol, vertigo, ošamućenost, osećaj slabosti ili gubitak svesti- drhtavica- infekcije, uključujući zapaljenje pluća pneumoniju, respiratorne infekcije, bronhitis, gljivične infekcije, kašalj saiskašljavanjem, simptomi slični gripu- herpes zoster promene lokalizovane u predelu oko očiju ili proširene po telu- bol u grudima ili nedostatak daha prilikom fizičke aktivnosti vežbanja- različite forme osipa- svrab, izrasline na koži ili suva koža- crvenilo lica ili popucali sitni kapilari- crvenilo kože- dehidratacija praćena hipokalemijom i hiponatremijom- gorušica, nadimanje, podrigivanje, gasovi flatulencija, bol u predelu želuca, krvarenje iz creva ili želuca- izmenjena funkcija jetre- ranice u ustima ili na usnama, suva usta, ulceracije u ustima ili bol u grlu- gubitak telesne mase, gubitak čula ukusa- mišićni grčevi, mišićni spazmi, mišićna slabost, bol u ekstremitetima- zamućen vid- infekcije spoljašnjeg omotača oka i unutrašnje površine kapaka konjunktivitis- krvarenje iz nosa- teški poremećaji sna i spavanja, preznojavanje, anksioznost, promene raspoloženja, depresivno raspoloženje, nemir ili agitacija, promene mentalnog statusa, dezorijentacija- pojava otoka, uključujući predeo oko očiju i drugih delova tela

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji primaju lek

srčana slabost, srčani udar infarkt, bol u grudima, nelagodnost u grudima, ubrzan ili usporensrčani ritam- slabost bubrega- zapaljenje vena, pojava krvnih ugrušaka u venama i plućima- problemi sa zgrušavanjem krvi- poremećaj cirkulacija- zapaljenje srčane maramice ili stvaranje tečnosti oko srca- infekcije, uključujući infekcije urinarnog trakta, grip, infekcije virusom herpesa, infekcije uha i zapaljenje potkožnog tkiva celulitis- pojava krvi u stolici, ili krvarenja iz mukoznih membrana, npr. usta, vagine- cerebrovaskularni poremećaji- paraliza, epileptični napadi , padovi, poremećaji kretanja, poremećene, izmenjene, ili smanjene čulne senzacije dodira, sluha, ukusa, mirisa, poremećaji pažnje, drhtanje, mišićni trzaji- zapaljenje zglobova artritis, uključujući zapaljenje zglobova na prstima ruku i nogu, kao i vilice- poremećaji na nivou pluća, usled kojih organizam ne može preuzeti dovoljne količine kiseonika. Neki od ovih poremećaja uključuju probleme sa disanjem, nedostatak daha prilikom izvođenja fizičke aktivnosti ili tokom mirovanja, disanje koje postaje plitko, otežano ili dolazi do prestanka disanja, zviždanje u plućima- štucanje, poremećaji govora- pojačano ili smanjeno stvaranje mokraće usled oštećenja bubrega, bolno mokrenje ili krv/proteini u mokraći, zadržavanje tečnosti- promenjeno stanje svesti, zbunjenost, poremećaj ili gubitak pamćenja- hipersenzitivnost preosetljivost- gubitak sluha, gluvoća ili zujanje u ušima, osećaj neprijatnosti u ušima- hormonski poremećaji koji utiču na resorpciju soli i vode- preterano aktivna štitasta žlezda- nemogućnost stvaranja dovoljnih količina insulina ili rezistencija na normalne vrednosti insulina- iritacija ili zapaljenje oka, pojačano suzenje očiju, bol u očima, suvo oko, infekcije oka, izraslina u očnom kapku čmičak-halacion,crveni i otečeni kapci, sekrecija iz oka, poremećaj vida, krvarenje iz oka - otok limfnih žlezda- ukočenost zglobova ili mišića, osećaj težine, bol u preponama- gubitak kose i neuobičajena tekstura dlake- alergijske reakcije- crvenilo ili bol na mestu primene injekcije- bol u ustima

infekcije ili zapaljenja u ustima, ulceracije u ustima, jednjaku, želucu i crevima, nekada povezani sa bolom ili krvarenjem, usporenim pokretima creva uključujući blokadu creva, osećajem neprijatnosti u jednjaku ili abdomenu, otežano gutanje, povraćanje krvi- kožne infekcije- bakterijske i virusne infekcije- infekcije zuba- zapaljenje pankreasa, opstrukcija žučnih puteva- bol u predelu genitalija, problemi sa erekcijom- povećanje telesne mase- žeđ- zapaljenje jetre hepatitis- poremećaji na mestu primene injekcije ili povezani sa medicinskim sredstvom kojim se primenjuje injekcija- kožne reakcije i poremećaji koji mogu biti teški i opasni po život, pojava čireva na koži- nastanak modrice, padovi i povrede- zapaljenja ili krvarenje krvnih sudova, nalik na male crvene ili ružičaste tačkice obično na nogama do velikih pečata nalik na modrice ispod kože ili u tkivu- benigne ciste- teškoreverzibilno stanje mozga koje uključuje epileptične napade, visok krvni pritisak, glavobolje, zamor, zbunjenost, slepilo ili druge probleme sa vidom

Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji primaju lek

srčane tegobe, uključujući anginu i srčani udar infarkt- naleti crvenila- promena boje diskoloracija vena- zapaljenje nerava duž kičmene moždine- problemi sa uhom, krvarenje iz uha- smanjna aktivnost štitaste žlezde-

sindrom klinički simptomi nastali blokadom hepatičnih vena

izmenjena funkcija creva- krvarenje u mozgu- žućkasta prebojenost očiju i kože žutica - znaci ozbiljne alergijske reakcije anafilaktički šok, koji mogu biti praćeni: otežanim disanjem, bolom ili stezanjem u grudima, osećajem vrtoglavice/nesvestice, intenzivnim svrabom ili pojavom neravnina na koži, otokom lica, usana, jezika i/ili grla, koji može prouzrokovati teškoće sa gutanjem i kolaps - poremećaji na nivou dojki- vaginalna sekrecija- otok u predelu genitalija- nepodnošenje alkohola- mršavljenje, gubitak telesne mase- povećan apetit- stvaranje fistula - nakupljanje tečnosti u zglobovima- formiranje cisti na ovojnicama zglobova sinovijalne ciste- prelomi- kidanje mišićnih vlakana sa daljim komplikacijama- otok jetre, krvarenje iz jetre- kancer bubrega- kožne promene nalik na psorijazu- kancer kože- bledilo kože- povećanje broja krvnih pločica trombocita ili plazma ćelija vrsta leukocita u krvi- reakcije na transfuziju krvi- delimični ili potpuni gubitak vida- smanjen seksualni nagon- pojačana salivacija- izbočenje ispupčenje očnih jabučica - povećana osetljivost na svetlost

ubrzano disanje- rektalni bol- pojava kamena u žučnoj kesi- kila- povrede- krhki ili slabi nokti- abnormalno nagomilavanje proteina u vitalnim organima- koma- ulceracije/čirevi zapaljenjska oštećenja sluzokože creva- otkazivanje organa- smrt- teška upala nerva, koja može prouzrokovati paralizu i otežano disanje

Guillain-Barre

Ukoliko se lek EUbor primenjuje u kombinaciji sa drugim lekovima za terapiju limfoma

ćelija, moguća

neželjena dejstva su navedena u daljem tekstu:

Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji primaju lek

zapaljenje pluća- gubitak apetita- osetljivost, utrnulost, trnjenje ili osećaj peckanja na koži, ili bol u šakama ili stopalima, usledoštećenja nerava- mučnina i povraćanje- dijareja proliv- ulceracije zapaljenjske promene sluzokože praćene razaranjem u ustima- otežano pražnjenje creva konstipacija- bol u mišićima, bol u kostima- gubitak kose i neuobičajena tekstura dlake- zamor, osećaj slabosti- povišena telesna temperatura

esta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji primaju lek

herpes zoster promene lokalizovane u predelu oko očiju ili proširene po telu

infekcija virusom herpes- bakterijske i virusne infekcije- infekcije disajnih puteva, bronhitis, produktivni kašalj, simptomi slični gripu- gljivične infekcije- preosetljivost alergijske reakcije- nemogućnost stvaranja dovoljno insulina ili rezistencija neosetljivost organizma na normalne vrednostiinsulina- zadržavanje tečnosti u organizmu- poteškoće ili problemi sa spavanjem- gubitak svesti- izmenjeno stanje svesti, konfuzija- osećaj vrtoglavice- ubrzani otkucaji srca, visok krvni pritisak, preznojavanje- poremećaji vida, zamućen vid- srčana slabost, srčani udar infarkt, bol ili neprijatan osećaj u grudima, ubrzan ili usporen srčani ritam- povišen ili snižen krvni pritisak- nagli pad krvnog pritiska prilikom zauzimanja uspravnog položaja tela, što može izazvati nesvesticu- nedostatak daha prilikom fizičke aktivnosti- kašalj- štucanje- zujanje u ušima, neprijatan osećaj u ušima- krvarenje u crevima ili želucu- gorušica- bol u predelu želuca, nadimanje- otežano gutanje

infekcija ili zapaljenje želuca i creva- bol u želucu- ranice u ustima ili na usnama, bol u grlu,- poremećaj funkcije jetre- svrab na koži- crvenilo kože- osip- mišićni spazam grč- infekcije mokraćnih puteva- bol u ekstremitetima- pojava otoka čitavog tela, uključujući i regiju oko očiju, i druga tkiva- podrhtavanje- crvenilo i bol na mestu primene injekcije- opšti osećaj malaksalosti- gubitak telesne mase- povećanje telesne mase

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji primaju lek

hepatitis- znakovi ozbiljne alergijske reakcije anafilaktički šok koji mogu biti: otežano disanje, bol ili stezanje u grudima, osećaj vrtoglavice/nesvestice, intenzivan svrab kože ili pojava neravnina izraslina na koži, otok lica, usana, jezika i/ili grla, što može izazvati otežano gutanje i kolaps- poremećaji kretanja, paraliza, trzanje mišića- vrtoglavica vertigo- gubitak sluha, gluvoća- poremećaji koji zahvataju pluća, i tako onemogućavaju preuzimanje dovoljne količine kiseonika i njegovu dostupnost do svih delova tela. Simptomi su teškoće prilikom disanja, nedostatak daha prilikom fizičke aktivnosti ili tokom mirovanja, disanje koje postaje plitko, otežano, ili dolazi do prestanka disanja, zviždanje u plućima- formiranje krvnih ugrušaka u plućima- žuta prebojenost očiju i kože žutica- izraslina na kapku čmičak, crveni i otečeni kapci

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ilimedicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek EUbor

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek EUbor posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju nakon „Važi do". Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Čuvati bočicu u spoljašnjem pakovanju, radi zaštite od svetlosti.

Rok upotrebe nakon rekonstitucije:

Rekonstituisani rastvor:

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Dokazana je fizička i hemijska stabilnost pripremljenog rastvora nakon rekonstitucije sa 1,0 mL ili 2,5mL 0,9% rastvora natrijum-hlorida 1 mg i 2,5 mg za intravensku primenuili sa 1 mL 0,9% rastvora natrijum- hlorida samo 2,5 mg za supkutanu primenu u toku 8 sati na25°C na tamnom mestu u bočici i u polipropilenskom špricu.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Dokazana je fizička i hemijska stabilnost pripremljenog rastvora nakon rekonstitucije sa1,0 mL ili 3,5 mL 0,9% rastvora natrijum-hlorida 1 mg i 3,5 mg za intravensku primenuili sa 1,4 mL 0,9% rastvora natrijum- hlorida samo 3,5 mg za supkutanu primenu u toku 8 sati na25°C na tamnom mestu u bočici i u polipropilenskom špricu.

Sa mikrobiološke tačke gledišta, rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu.Ako se odmah ne upotrebi, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik, a onone bi smelo da bude duže od 24 časa na temperaturi od 2 - 8°C, osim ako se rekonsitucija ne sprovodi podkontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek EUbor

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Aktivna supstanca je bortezomib.

Jedna bočica sadrži 2,5 mg bortezomiba u obliku estra boronske kiseline i manitola.

Nakon rekonstitucije, 1 mL rastvora za

supkutanu injekciju

sadrži 2,5 mg bortezomiba.

Nakon rekonstitucije, 1 mL rastvora za intravensku injekciju sadrži 1 mg bortezomiba.

Pomoćne supstance: manitol E421.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Aktivna supstanca je bortezomib.

Jedna bočica sadrži 3,5 mg bortezomiba u obliku estra boronske kiseline i manitola.

Nakon rekonstitucije, 1 mL rastvora za

supkutanu injekciju

sadrži 2,5 mg bortezomiba.

Nakon rekonstitucije, 1 mL rastvora za intravensku injekciju sadrži 1 mg bortezomiba.

Pomoćne supstance: manitol E421.

Kako izgleda lek EUbor i sadržaj pakovanja

Lek EUbor, prašak za rastvor za injekciju je beo do skoro beo kolač ili prašak.

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Unutrašnje pakovanje leka je bezbojna staklena bočica tip I, sa brombutil gumenim čepom, aluminijumskom kapicom i zaštitnim polipropilenskim poklopcem flip-off žute boje.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna staklena bočica i Uputstvo za lek.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Unutrašnje pakovanje leka je bezbojna staklena bočica tip I, sa brombutil gumenim čepom, aluminijumskom kapicom i zaštitnim polipropilenskim poklopcem flip-off plave boje.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna staklena bočica i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

PHARMA CONCEPT DOO BEOGRAD,Gandijeva 122a, lokal 4, BeogradProizvođač:

1. SYNTHON HISPANIA S.L., C/Castello n°1, Pol. Las Salinas, Sant Boi de Llobregat, Barselona, Španija

2. SYNTHON S.R.O. Brrnenska 32 / čp. 597, Blansko, Češka

Napomena: Štampano Uputstvo za lek u konkretnom pakovanju leka mora jasno da označi onog proizvođača koji je odgovoran za puštanje u promet upravo te serije leka, tj. da navede samo tog proizvođača, a ostale da izostavi.

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Novembar, 2021.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

515-01-04744-19-001 od 04.11.2021.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

515-01-04745-19-001 od 04.11.2021.

<-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------->

SLEDEĆE INFORMACIJE NAMENJENE SU ISKLJUČIVO ZDRAVSTVENIM STRUČNJACIMA

Terapijske indikacije

Lek EUbor, kao monoterapija ili u kombinaciji sa pegilovanim doksorubicinom inkorporiranim u lipozome ili deksametazonom, indikovan je za lečenje odraslih pacijenata sa progresivnim multiplim mijelomom koji su prethodno primili najmanje jedan terapijski protokol i kod kojih je izvršena transplantacija matičnih ćelija hematopoeze ili ne ispunjavaju uslove za takvu terapiju.

Lek EUbor, u kombinaciji sa melfalanom i prednizonom, indikovan je u terapiji odraslih pacijenata sa prethodno nelečenim multiplim mijelomom, a koji ne ispunjavaju uslove za primenu velikih doza hemioterapije uz transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze.

Lek EUbor, u kombinaciji sa deksametazonom, ili sa deksametazonom i talidomidom, indikovan je za indukcionu početnu terapiju odraslih pacijenata sa prethodno nelečenim multiplim mijelomom koji ispunjavaju kriterijume za primenu velikih doza hemioterapije uz transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze.

Lek EUbor, u kombinaciji sa rituksimabom, ciklofosfamidom, doksorubicinom i prednizonom, indikovan je za terapiju odraslih pacijenata sa prethodno nelečenim limfomom

ćelija, a kod kojih se ne može primeniti

transplantacija matičnih ćelija hematopoeze.

Doziranje i način primene

Lečenje bortezomibom se mora započeti i sprovoditi pod nadzorom lekara specijaliste koji je iskusan u lečenjupacijenata sa kancerom, međutim lek može primeniti i zdravstveni radnik koji je iskusan u primeni hemioterapije. Zdravstveni radnik mora rekonstituisati lek EUbor videti odeljak

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji

treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Sažetku karakteristika leka.

Doziranje_tokom_lečenja_progresivnog_multiplog_mijeloma_odnosi_se_na_pacijente koji_su_prethodnodobili_bar_jedan terapijski_ciklus.

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju se primenjuje kao intravenska ili supkutana injekcija u preporučenoj dozi od 1,3 mg/m

telesne površine dva puta nedeljno tokom dve nedelje, odnosno u jednom

terapijskom ciklusu lečenja, koji traje 21 dan, lek se primenjuje 1., 4., 8. i 11. dana. Ovaj period od ukupno tri nedelje se smatra jednim terapijskim ciklusom. Preporučuje se da pacijenti kod kojih je postignuta kompletna remisija, nakon postignutog odgovora, prime još dva dodatna terapijska ciklusa leka EUbor. Takođe se preporučuje da pacijenti koji reaguju na lek, ali kod kojih nije postignuta kompletna remisija, prime ukupno 8 ciklusa terapije bortezomibom. Između dve uzastopne doze leka EUbor mora da prođe najmanje 72 sata.

Preporučeno prilagođavanje doze tokom lečenja i kod ponovnog započinjanja monoterapije

Terapiju bortezomibom treba prekinuti pri pojavi bilo kakvih nehematoloških toksičnosti 3. stepena ili bilo kakvih hematoloških toksičnosti 4. stepena, osim neuropatije, kako je opisano u daljem tekstu videti odeljak

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Sažetku karakteristika leka. Kada se povuku simptomi

toksičnosti,terapija bortezomibom može da se započne ponovo sa dozom smanjenom za 25% 1,3 mg/m

smanjeno na 0,7 mg/m

Ukoliko se znaci toksičnosti ne povuku ili ukoliko se ponovo

pojave pri najmanjoj dozi, treba razmotriti prekid terapije bortezomibom, osim ako je korist od lečenja jasno veća od rizika.

Neuropatski bol i/ili periferna neuropatija

Pacijente kod kojih je bortezomib izazvao neuropatski bol i/ili perifernu neuropatiju treba lečiti kako je prikazano u Tabeli 1 videti odeljak

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Sažetku karakteristika leka. Pacijenti

sa već postojećom teškom neuropatijom mogu se lečiti bortezomibom samo posle pažljive procene odnosa koristi i rizika lečenja.

Tabela 1: Preporučeno* prilagođavanje doze u slučaju neuropatije izazvane bortezomibom

Stepen periferne neuropatije

Prilagođavanje doze i režima

Stepen 1 asimptomatski; gubitak dubokih tetivnih refleksa ili parestezija bez bola ili gubitka funkcije

Stepen 1 sa bolom ili stepen 2 umereni simptomi; utiče ograničavajuće na dnevne aktivnosti ADL -engl.

Activities of Daily Living*

Smanjiti dozu bortezomiba na 1,0 mg/m

promeniti terapijski režim primene leka EUbor na 1,3 mg/m

jednom nedeljno

Stepen 2 sa bolom ili stepen 3 teški simptomi; ograničavaju aktivnosti brige o samom sebi u svakodnevnom životu, ADL***

Prekinuti terapiju bortezomibom dok se ne povuku simptomi toksičnosti. Kada se toksičnost povuče, započeti ponovo terapiju lekom EUbor, ali smanjiti dozu na 0,7 mg/m

lek primeniti jednom nedeljno

Stepen 4 životno ugrožavajuće posledice; indikovana hitna intervencija i/ili teška autonomna neuropatija

Prekinuti primenu leka EUbor

Na osnovu prilagođavanja doze u ispitivanjima lečenja multiplog mijeloma u kliničkim ispitivanjima faze II i III

kod multiplog mijeloma kao i prilikom postmarketinškog praćenja.Stepenovanje je zasnovano prema Zajedničkim kriterijumima Toksičnosti Nacionalnog instituta za rak engl. NCI

Common Toxicity Criteria

Dnevne aktivnosti u svakodnevnom životu ADL

odnosi se na spremanje obroka, kupovinu namirnica ili odeće,

upotrebu telefona, rukovanje novcem, itd.*** Aktivnosti brige o samom sebi u svakodnevnom životu

odnosi se na kupanje, oblačenje i svlačenje,

samostalno hranjenje, upotrebu toaleta, uzimanje lekova i ne odnosi se na pacijente koji leže nepokretni u krevetu.

Kombinovana terapija sa pegilovanim doksorubicinom inkorporiranim u lipozome

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg, se primenjuje putem intravenske ili supkutane injekcije u preporučenoj dozi od 1,3 mg/m

telesne površine, dva puta nedeljno tokom dve nedelje, odnosno u terapijskom ciklusu koji traje 21 dan, lek se

primenjuje 1., 4., 8. i 11. dana. Ovaj tronedeljni period se smatra jednim terapijskim ciklusom. Između dve uzastopne doze bortezomiba mora da prođe najmanje 72 sata.Pegilovani doksorubicin inkorporiran u lipozome se primenjuje u dozi od 30 mg/m

4. dana terapijskog ciklusa

lekom EUbor, putem intravenske infuzije u trajanju od 1 sata nakon primenjene injekcije bortezomiba.

Moguće je primeniti 8 ovakvih terapijskih ciklusa sve dok pacijenti podnose terapiju i dok ne dođe do progresijebolesti. Pacijenti koji postignu potpuni odgovor mogu nastaviti sa terapijom u najmanje dva ciklusa nakon prvogdokaza potpunog odgovora, čak i ukoliko to zahteva terapiju u više od 8 ciklusa. Pacijenti kod kojih koncentracije paraproteina nastavljaju da se smanjuju i nakon 8 terapijskih ciklusa, takođe mogu da nastave sa terapijom sve dok ga podnose i dok je prisutan odgovor na lečenje.

Za dodatne informacije koje se tiču pegilovanog doksorubicina inkorporiranog u lipozome, pogledati odgovarajući Sažetak karakteristika leka.

Kombinacija sa deksametazonom

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg, se primenjuje putem intravenske ili supkutane injekcije u preporučenoj dozi od 1,3 mg/m

telesne površine dva puta nedeljno u toku dve nedelje, 1., 4., 8. i 11. dana tokom terapijskog ciklusa koji traje

21 dan. Ovaj period od tri nedelje smatra se jednim terapijskim ciklusom lečenja. Između dve uzastopne doze bortezomiba, potrebno je da prođe najmanje 72 sata.Deksametazon se primenjuje oralno u dozi od 20 mg, 1., 2., 4., 5., 8., 9., 11. i 12. dana u terapijskom ciklusubortezomibom.

Pacijenti kod kojih je postignut odgovor na lečenje ili je bolest stabilizovana nakon 4 terapijska ciklusa ovogkombinovanog lečenja, mogu nastaviti primenu iste kombinovane terapije tokom najviše 4 dodatna ciklusa.Za dodatne informacije koje se tiču deksametazona, videti odgovarajući Sažetak karakteristika leka.

Prilagođavanje doze u kombinovanoj terapiji kod pacijenata sa progresivnim multiplim mijelomom

Za prilagođavanje doze bortezomiba u kombinovanoj terapiji treba pratiti smernice o izmeni doze opisane u delu o monoterapiji.

Doziranje kod pacijenata sa prethodno nelečenim multiplim mijelomom koji ne ispunjavaju kriterijume zatransplantaciju_matičnih_ćelija_hematopoeze

Kombinovana terapija sa melfalanom i prednizonom

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg, se primenjuje intravenskim putem ili supkutano u kombinaciji sa oralnim melfalanom i oralnim prednizonom, kako je prikazano u Tabeli 2. Period od 6 nedelja se smatra terapijskim ciklusom. Tokom 1. -4. ciklusa, bortezomib se primenjuje dva puta nedeljno, 1., 4., 8., 11., 22., 25., 29. i 32. dana. U periodu 5. - 9. ciklusa, bortezomib se primenjuje jednom nedeljno, 1., 8., 22. i 29. dana. Između dve uzastopne doze bortezomiba treba da prođe najmanje 72 sata. Melfalan i prednizon treba primeniti oralno 1., 2., 3. i 4. dana prve nedelje svakog terapijskog ciklusa sa bortezomibom. Primenjuje se 9 terapijskih ciklusa sa ovom kombinacijom lekova.

Tabela 2: Preporučeno doziranje bortezomiba kada se primenjuje u kombinaciji sa melfalanom i prednizonom

Bortezomib dva puta nedeljno 1.-4. ciklus

Nedelja

4

11

22 25

Dan Dan29

Dan Dan Dan Dan

2 3 4

Bortezomib jednom nedeljno 5.-9. ciklus

Nedelja

Dan Dan Dan Dan

2 3 4

= bortezomib , M = melfalan, P= prednizon

Preporuka za podešavanje doza prilikom terapije i ponovnog započinjanja kombinovane terapije samelfalanom i prednizonom

Pre početka novog terapijskog ciklusa lečenja:

Broj trombocita treba da bude ≥ 70 x 10

/L, a apsolutni broj neutrofila treba da bude ≥1,0 x 10

Nehematološka toksičnost mora biti svedena do 1. stepena ili osnovnog nivoa

Tabela 3: Prilagođavanje doze u toku narednih ciklusa bortezomibom u kombinaciji sa melfalanom i prednizonom

Toksičnost

Podešavanje doze ili odlaganje

Hematološka toksičnost u toku ciklusa

• Ukoliko je u toku prethodnog ciklusa zapažena produžena neutropenija 4. stepena ili trombocitopenija, ili trombocitopenija sa krvarenjem.

Razmotriti smanjenje doze melfalana za 25% u sledećem ciklusu.

• Ukoliko je broj trombocita ≤30 x 10

/L ili apsolutni

broj neutrofila ANC ≤0,75 x 10

/L na dan primene

bortezomiba izuzev dana 1

Terapiju bortezomibom treba obustaviti.

• Ukoliko više doza bortezomiba uciklusu nije primenjeno ≥ 3 doze u toku dvonedeljne primene ili ≥ 2 doze u toku jednonedeljne primene

Dozu bortezomiba treba smanjiti za 1 dozni nivo od 1,3 mg/m

ili od 1 mg/m

nehematološke toksičnosti

Terapiju bortezomibom treba obustaviti sve dok se simptomi toksičnosti ne svedu do 1. stepena ili osnovnog nivoa. Nakon čega se terapija bortezomibom može ponovo započeti sa dozom smanjenom za jedan dozni nivo od 1,3 mg/m

ili od 1 mg/m

U slučaju

neuropatskog bola izazvanog bortezomibom i/ili periferne neuropatije, pričekati sa primenom i/ili prilagođavati dozu bortezomiba kako je navedeno u Tabeli 1.

Za dodatne informacije o melfalanu i prednizonu konsultovati Sažetak karakteristika leka koji je odobrennosiocu dozvole za stavljanje leka u promet.

Doziranje kod pacijenata sa prethodno nelečenim multiplim mijelomom koji ispunjavaju kriterijume zatransplantaciju matičnih ćelija hematopoeze indukciona terapija

Kombinovana terapija sa deksametazonom

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju se primenjuje intravenskom ili supkutanom injekcijom u preporučenoj dozi bortezomiba od 1,3 mg/m

telesne površine dva puta nedeljno tokom dve nedelje 1., 4., 8. i 11.

dan tokom terapijskog ciklusa koji traje 21 dan. Ovaj period od 3 nedelje smatra se terapijskim ciklusom. Između dveju uzastopnih doza bortezomiba mora da prođe najmanje 72 sata.

Deksametazon se primenjuje oralno u dozi od 40 mg 1., 2., 3., 4., 8., 9., 10. i 11. dana terapijskog ciklusa bortezomibom.Primenjuju se četiri terapijska ciklusa ove kombinovane terapije.

Kombinovana terapija sa deksametazonom i talidomidom

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg, se primenjuje intravenskom ili supkutanom injekcijom u preporučenoj dozi bortezomiba od 1,3 mg/m

telesne površine dva puta nedeljno tokom dve nedelje, 1., 4., 8. i 11. dana tokom terapijskog ciklusa

koji traje 28 dana. Ovaj period od 4 nedelje 28 dana smatra se jednim terapijskim ciklusom. Između dveju uzastopnih doza bortezomiba mora da prođe najmanje 72 sata.Deksametazon se primenjuje oralno u dozi od 40 mg, 1., 2., 3., 4., 8., 9., 10. i 11. dana terapijskog ciklusa bortezomibom.

Talidomid se primenjuje oralno u dozi od 50 mg dnevno od 1. do 14. dana i ukoliko se doza dobro podnosi, nakon toga se može povećati na 100 mg od 15. do 28. dana, i nakon toga se može dalje povećati na 200 mg dnevnopočev od drugog ciklusa videti Tabelu 4.

Primenjuju se 4 terapijska ciklusa sa ovom kombinacijom lekova. Preporučuje se da pacijenti koji su dostiglinajmanje parcijalan odgovor prime dodatna 2 ciklusa.

Tabela 4: Doziranje bortezomiba kombinovanoj terapiji kod pacijenata sa prethodno nelečenimmultiplim mijelomom koji su podobni za transplantaciju matičnih ćelija hematopoeze

+ Dx

1. do 4. ciklus

Nedelja

Dan 1, 2, 3, 4

Dan 8, 9, 10, 11

+ Dx+T

1. ciklus

Nedelja

Dan 1, 2, 3, 4

Dan 8, 9, 10, 11

2. do 4.

ciklus

Dan 1, 2, 3, 4

Dan 8, 9, 10, 11

B=bortezomib ; D

Dx=deksametazon; T=talidomid

Doza talidomida se može povećati na 100 mg od 3. nedelje 1. ciklusa samo ukoliko se dobro podnosi doza 50 mg i

na 200 mg počev od 2. ciklusa ako se 100 mg dobro podnosi.

Pacijenti koji nakon 4. ciklusa postignu najmanje

parcijalan odgovor, može se dati do 6 ciklusa.

Prilagođavanje doze kod pacijenata koji ispunjavaju kriterijume za transplantaciju

Za prilagođavanje doziranja bortezomiba potrebno je slediti smernice za promenu doze opisane u delu ”Monoterapija”.Dodatno, kada se bortezomib primenjuje u kombinaciji sa drugim hemioterapeuticima,treba razmotriti adekvatno smanjenje doze ovih lekova u slučaju pojave toksičnosti, a u skladu sa preporukamaiz Sažetka karakteristika leka.

Doziranje kod pacijenata sa prethodno nelečenim limfomom

mantle

ćelija engl.

mantle cell

lymphoma, MCL

Kombinovana terapija sa rituksimabom, ciklofosfamidom, doksorubicinom i prednizonom BR-CAP

Lek EUbor, 2,5 mg i 3,5 mg , se primenjuje intravenskom ili supkutanom injekcijom u preporučenoj dozi bortezomiba od 1,3 mg/m

telesne površine dva puta nedeljno tokom dve nedelje, 1., 4., 8. i 11. dana, a zatim sledi

10-dnevni period bez primene leka od 12-21. dana. Ovaj period od 3 nedelje 21 dan se smatra jednim terapijskim ciklusom. Preporučuje se davanje bortezomiba u 6 ciklusa, iako se kod pacijenata čiji je prvi terapijski odgovor dokumentovan tek u 6. ciklusu, mogu primeniti dva dodatna terapijska ciklusa bortezomiba. Između dve uzastopne doze bortezomiba mora proteći najmanje 72 sata.

Sledeći lekovi se mogu primenjivati 1. dana svakog tronedeljnog terapijskog ciklusa kao intravenska infuzija:rituksimab u dozi od 375 mg/m

ciklofosfamid u dozi od 750 mg/m

doksorubicin u dozi od 50 mg/m

Prednizon se primenjuje oralno u dozi od 100 mg/m

1., 2., 3., 4. i 5. dana svakog terapijskog ciklusa sa

bortezomibom.

Prilagođavanje doze tokom terapije kod pacijenata sa prethodno nelečenim limfomom mantle ćelija

Pre započinjanja novog terapijskog ciklusa:

Broj trombocita treba da bude ≥ 100000 ćelija/mikrolitru, a apsolutni broj neutrofila treba da bude ≥1500

ćelija/mikrolitru

Broj trombocita treba da bude ≥ 75000 ćelija /mikrolitru, kod pacijenata sa infiltracijom koštane srži ili

sekvestriranom slezinom

Hemoglobin mora biti u vrednostima ≥ 8 g/dL

Nehematološka toksičnost mora biti svedena do 1. stepena ili osnovnog nivoa

Terapija bortezomibom se mora obustaviti u slučaju pojave nehematološke toksičnosti povezane sa bortezomibom, stepena ≥ 3 isključujući neuropatiju ili hematološke toksičnosti stepena ≥ 3 videti takođe odeljak

upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Sažetku karakteristika leka. Za prilagođavanje doze, pogledati Tabelu

u daljem tekstu.

Faktori stimulacije kolonija granulocita se mogu primeniti u slučaju hematološke toksičnosti, u skladu sa standardnom lokalnom praksom. Profilaktičku primenu faktora stimulacije granulocitnih kolonija treba razmotriti u slučaju ponavljanog kašnjenja u primeni ciklične terapije. Transfuziju trombocita za lečenje trombocitopenije, treba razmotriti kada je to klinički opravdano.

Tabela 5: Prilagođavanje doze tokom terapije kod pacijenata sa prethodno nelečenim limfomom mantle ćelija

Toksičnost

Podešavanje doze ili odlaganje terapije

Podešavanje doze ili odlaganje terapije

Hematološka toksičnost

• Neutropenija stepena ≥ 3 sa povišenom telesnom temperaturom, neutropenija 4. stepena u trajanju dužem od 7 dana, broj trombocita < 10000 ćelija/mikrolitru

Primena bortezomiba mora biti prekinuta na 2 nedelje, dok pacijent ne dostigne apsolutni broj neutrofila ANC od ≥ 750 ćelija/mikrolitru, i broj trombocita ≥ 25000 ćelija/mikrolitru.

• Ukoliko se nakon obustave terapije bortezomibom, toksičnost ne povuče do gore definisanih vrednosti, terapija bortezomibom se mora potpuno obustaviti.

• Ukoliko se toksičnost povuče, tj. kod pacijenta se dostignu vrednosti apsolutnog broja neutrofilaANC ≥ 750ćelija/mikrolitru i broj trombocita ≥ 25000 ćelija/mikrolitru, bortezomib se može ponovo uvesti u terapiju, u dozi umanjenoj za jedan dozni interval od 1,3 mg/m

ili od 1 mg/m

• Ukoliko je broj trombocita < 25000 ćelija/mikrolitru

ili je vrednost apsolutnog broja neutrofila ANC < 750 ćelija/mikrolitru na dan primene bortezomiba pod uslovom da nije 1. dan svakog ciklusa

Terapija bortezomibom se treba obustaviti

Stepen ≥ 3 nehematološke toksičnosti, za koju se smatra da je povezana sa primenom bortezomiba

Terapija bortezomibom se treba obustaviti dokse simptomi toksičnosti ne vrate bar do 2. nivoa ili manjeg. Nakon toga se terapija bortezomibom može nastaviti sa dozom umanjenom za jedan dozni interval od 1,3 mg/m

ili od 1 mg/m

Kod neuropatskog bola povezanog sa

terapijom bortezomibom, i/ili periferne neuropatije, treba pričekati sa primenom i/ili izmeniti dozu bortezomiba, kako je to navedeno u Tabeli 1.

Dodatno, kada se bortezomib primenjuje u kombinaciji sa drugim hemioterapeuticima, trebarazmotriti odgovarajuće smanjenje doze imajući u vidu rizik od toksičnosti, u skladu sa preporukama iz odgovarajućeg Sažetka karakteristika leka drugih primenjenih lekova.

Posebne populacije

Stariji pacijenti

Nema podataka koji bi ukazivali da je prilagođavanje doze neophodno kod pacijenta starijih od 65 godina, sa multiplim mijelomom ili limfomom

Nema kliničkih ispitivanja o upotrebi bortezomiba kod starijih pacijenata sa prethodno nelečenim multiplimmijelomom koji ispunjavaju uslove za primenu velikih doza hemioterapije uz transplantaciju matičnih ćelijahematopoeze, stoga se ne mogu dati preporuke o doziranju u ovoj populaciji.

studiji sa pacijentima prethodno nelečenim od limfoma

ćelija, 42,9% pacijenata koji su dobijali bortezomib

je bilo staro između 65-74 godine, dok je 10,4% pacijenata bilo starije od 75 godina. Kod pacijenata starijih od 75 godina, oba terapijska režima BR-CAP, kao i R-CHOP, su bila slabije tolerisana videti odeljak

Neželjena dejstva

Sažetku karakteristika leka.

Oštećenje funkcije jetre

Kod pacijenata sa blagim oštećenjem funkcije jetre ne zahteva se prilagođavanje doze i treba primenjivatipreporučeno doziranje. Kod pacijenata sa umerenim ili teškim poremećajem funkcije jetre terapiju treba započeti sa manjom dozom bortezomiba koja iznosi 0,7 mg/m

po injekciji tokom prvog ciklusa, a nakon toga može se razmotriti

povećanje doze do 1,0 mg/m

ili dalje smanjenje doze do 0,5 mg/m

na osnovu toga kako pacijent podnosi terapiju

videti Tabelu 6 i odeljke

Posebna upozorenja i mere opreza pri upotrebi leka

Farmakokinetički podaci

karakteristika leka.

Tabela 6: Preporučena korekcija početne doze bortezomiba kod pacijenata sa oštećenjem funkcije jetre

Stepen oštećenja funkcije jetre*

Koncentracijabilirubina

Koncentracije

SGOT AST

Prilagođavanje početne doze

≤ 1,0 x ULN

> 1,0x-1,5x ULN

bilo koje vrednosti

> 1,5x-3x ULN

bilo koje vrednosti Smanjiti dozu bortezomiba na 0,7

tokom prvog terapijskog

ciklusa. Razmotriti povećanje doze do 1,0 mg/m

ili dalje smanjenje

doze do 0,5 mg/m

tokom narednih

ciklusa, na osnovu toga kako pacijent podnosi terapiju.

bilo koje vrednosti

Skraćenice:SGOT - engl.

serum glutamic oxaloacetic transaminase

serumska glutamat-oksaloacetatna transaminaza

aspartate aminotransferase

aspartat aminotransferaza

upper limit of the normal range

gornja granica normalnog opsega

Zasnovano na klasifikaciji Radne grupe za poremećaj funkcije organa Nacionalnog instituta za kancer za hemioterapiju oštećenja funkcije jetre blago, umereno, teško

Oštećenje funkcije bubrega

Farmakokinetika bortezomiba se ne menja kod pacijenata sa blagim do umerenim oštećenjem funkcije bubrega klirens kreatinina CLcr > 20 mL/min/1,73 m

stoga, kod ovih pacijenata, nije potrebno prilagođavati dozu. Nije

poznato da li je farmakokinetika bortezomiba izmenjena kod pacijenata sa teškim oštećenjem funkcije bubrega CLcr< 20 mL/min/1,73 m

koji nisu na dijalizi. S obzirom na to da se koncentracija bortezomiba može smanjiti

tokom dijalize, lek treba primeniti nakon završene dijalize videti odeljak

Farmakokinetički podaci

karakteristika leka.

Pedijatrijski pacijenti

Bezbednost i efikasnost bortezomiba kod dece mlađe od 18 godina nisu ustanovljeni videti odeljke

Farmakodinamski podaci

Farmakokinetički podaci

Sažetku karakteristika leka. Trenutno dostupni podaci

opisani su u odeljku

Farmakodinamski podaci

Sažetku karakteristika leka, ali ne mogu se dati preporuke za

Način primene

Lek Eubor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju i lek EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju su namenjeni isključivo za intravensku ili supkutanu primenu. Lek EUbor ne treba primenjivati na drugi način. Intratekalna primena bortezomiba je dovela do smrti.

Intravenska injekcija

Rekonstituisani rastvor praška leka EUbor, 2,5 mg i leka EUbor, 3,5 mg se primenjuju kao intravenska bolus injekcija u trajanju od 3-5 sekundi kroz periferni ili centralni venski kateter, nakon čega se kateter mora isprati 9 mg/mL0,9% rastvorom natrijum hlorida za injekcije. Između dve uzastopne doze leka EUbor mora da prođe najmanje 72 sata.

Supkutana injekcija

Rekonstituisani rastvor praška leka EUbor, 2,5 mg i leka EUbor, 3,5 mg se primenjuju supkutano, u butinu levu ili desnu ili abdomen sa leve ili desne strane. Rastvor treba injektovati supkutano, pod uglom od 45 - 90°. Mesto injektovanja treba sukcesivno rotirati pri svakoj narednoj primeni leka.

Ukoliko dođe do pojave reakcije na mestu primene tokom supkutane primene rastvora leka EUbor, preporučuje se da se smanji koncentracija leka EUbor u rastvoru prilikom davanja leka supkutano lek EUbor 2,5 mg i lek EUbor 3,5 mg rekonstituisati da sadrži 1 mg/mL umesto 2,5 mg/mL ili se preporučuje prelazak na intravensku primenu.

Kada se lek EUbor primenjuje u kombinaciji sa drugim lekovima, potražite odgovarajuće informacije u Sažetku karakteristika tih lekova.

Lista pomoćnih supstanci

Manitol E 421

Inkompatibilnost

Ovaj lek se ne sme mešati sa drugim lekovima, osim sa onim navedenim u odeljku 6.6.

Rok upotrebe

Rok upotrebe neotvorenog leka: 3 godine.

Rekonstituisani rastvor:

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Dokazana je fizička i hemijska stabilnost pripremljenog rastvora nakon rekonstitucije sa 1,0 mL ili 2,5mL 0,9% rastvora natrijum-hlorida 1 mg i 2,5 mg za intravensku primenuili sa 1 mL 0,9% rastvora natrijum- hlorida samo 2,5 mg za supkutanu primenu u toku 8 sati na25°C na tamnom mestu u bočici i u polipropilenskom špricu.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Dokazana je fizička i hemijska stabilnost pripremljenog rastvora nakon rekonstitucije sa1,0 mL ili 3,5 mL 0,9% rastvora natrijum-hlorida 1 mg i 3,5 mg za intravensku primenuili sa 1,4 mL 0,9% rastvora natrijum- hlorida samo 3,5 mg za supkutanu primenu u toku 8 sati na25°C na tamnom mestu u bočici i u polipropilenskom špricu.

Sa mikrobiološke tačke gledišta rastvor treba odmah primeniti nakon pripreme za upotrebu.Ako se odmah ne upotrebi, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik, a onone bi smelo da bude duže od 24 časa na temperaturi od 2 - 8°C, osim ako se rekonsitucija ne sprovodi podkontrolisanim i validiranim aseptičnim uslovima.

Posebne mere opreza pri čuvanju

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanja.

Čuvati bočicu u spoljašnjem pakovanju, radi zaštite od svetlosti.

Za čuvanje rekonstituisanog leka, videti odeljak

Priroda i sadržaj pakovanja

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Unutrašnje pakovanje leka je bezbojna staklena bočica tip I, sa brombutil gumenim čepom, aluminijumskom kapicom i zaštitnim polipropilenskim poklopcem flip-off žute boje.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna staklena bočica i Uputstvo za lek.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Unutrašnje pakovanje leka je bezbojna staklena bočica tip I, sa brombutil gumenim čepom, aluminijumskom kapicom i zaštitnim polipropilenskim poklopcem flip-off plave boje.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi jedna staklena bočica i Uputstvo za lek.

Posebne mere opreza pri odlaganju materijala koji treba odbaciti nakon primene leka i druga uputstva za rukovanje lekom

Lek EUbor je citotoksičan lek. Zbog toga je, kao i kod ostalih potencijalno toksičnih jedinjenja, potreban oprez prilikom rukovanja i pripreme. Preporučuje se nošenje rukavica i zaštitne odeće da bi se sprečio kontakt sa kožom.

OBAVEZNO JE STROGO PRIDRŽAVANJE ASEPTIČNIH USLOVA TOKOM RUKOVANJA LEKOMEUBOR JER LEK NE SADRŽI KONZERVANS.Zabeleženi su smrtni slučajevi nakon nenamerne intratekalne primene bortezomiba.Lek EUbor, 1 mg, prašak za rastvor za injekciju namenjen je isključivo za intravensku primenu, dok su lekovi EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju i EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju, namenjeni za intravensku ili supkutanu primenu. Lek EUbor ne treba primenjivati na drugi način.

Uputstvo za rekonstitucijuLek EUbor mora rekonstituisati zdravstveni radnik.

EUbor, 2,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Intravenska primenaSadržaj svake bočice 10 mL potrebno je rastvoriti sa 2,5 mL 0,9%-tnog rastvora natrijum-hlorida za injekciju 9 mg/mL. Rastvaranje traje manje od dva minuta.Nakon rekonstitucije, 1 mL pripremljenog rastvora za injekciju sadrži 1 mg bortezomiba.Rekonstituisani rastvor je bistar i bezbojan, sa krajnjom vrednošću pH od 4 do 7.Rekonstituisani rastvor treba pregledati vizuelno pre primene, da se vidi da li sadrži čestice i da li je došlo do promene boje. Ukoliko se zapaze čestice u rastvoru ili promena boje, rastvor se mora odbaciti.Supkutana primenaSadržaj svake bočice 10mL potrebno je rastvoriti sa 1,0 mL 0,9%-tnog rastvora natrijum-hlorida za injekciju 9 mg/mL. Rastvaranje traje manje od dva minuta.Nakon rekonstitucije, 1 mL pripremljenog rastvora za injekciju sadrži 2,5 mg bortezomiba.Rekonstitusani rastvor je bistar i bezbojan, sa krajnjom vrednošću pH od 4 do 7.Rekonstituisani rastvor treba pregledati vizuelno pre primene, da se vidi da li sadrži čestice i da li je došlo do promene boje. Ukoliko se zapaze čestice u rastvoru ili promena boje, rastvor se mora odbaciti.

EUbor, 3,5 mg, prašak za rastvor za injekciju:

Intravenska primenaSadržaj svake bočice 10 mL potrebno je rastvoriti sa 3,5 mL 0,9%-tnog rastvora natrijum-hlorida za injekciju 9 mg/mL. Rastvaranje traje manje od dva minuta.Nakon rekonstitucije, 1 mL pripremljenog rastvora za injekciju sadrži 1 mg bortezomiba.Rekonstituisani rastvor je bistar i bezbojan, sa krajnjom vrednošću pH od 4 do 7.Rekonstituisani rastvor treba pregledati vizuelno pre primene, da se vidi da li sadrži čestice i da li je došlo do promene boje. Ukoliko se zapaze čestice u rastvoru ili promena boje, rastvor se mora odbaciti.Supkutana primenaSadržaj svake bočice 10 mL potrebno je rastvoriti sa 1,4 mL 0,9%-tnog rastvora natrijum-hlorida za injekciju 9 mg/mL. Rastvaranje traje manje od dva minuta.Nakon rekonstitucije, 1 mL pripremljenog rastvora za injekciju sadrži 2,5 mg bortezomiba.Rekonstituisani rastvor je bistar i bezbojan, sa krajnjom vrednošću pH od 4 do 7.

Rekonstituisani rastvor treba pregledati vizuelno pre primene, da se vidi da li sadrži čestice i da li je došlo do promene boje. Ukoliko se zapaze čestice u rastvoru ili promena boje, rastvor se mora odbaciti.

Postupak pravilnog odlaganjaSamo za jednokratnu upotrebu.Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu sa važećim propisima.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji