Enspryng® 120mg/mL rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Enspryng® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu; 120mg/mL; napunjen injekcioni špric, 1x1mL

  • ATC: L04AC19
  • JKL: 0014250
  • EAN: 8606111560017
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Enspryng® rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Enspryng® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Enspryng® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Enspryng

120 mg/mL, rastvor za injekciju u napunjenom injekcionom špricu

satralizumab

Ovaj lek je pod dodatnim praćenjem. Time se omogućava brzo otkrivanje novih bezbednosnih

informacija. Vi u tome možete da pomognete prijavljivanjem bilo koje neželjene reakcije koja se kod Vas javi. Za način prijavljivanja neželjenih reakcija pogledajte informacije na kraju odeljka 4.

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Uz ovo uputstvo Vaš lekar će Vam dati i karticu sa upozorenjima za pacijenta koja sadrži važne bezbednosne informacije kojih morate biti svesni pre i tokom terapije lekom Enspryng. Nosite ovu karticu s upozorenjima uvek sa sobom.

ovom uputstvu pročitaćete

Šta je lek Enspryng i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Enspryng

Kako se primenjuje lek Enspryng

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Enspryng

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta je lek Enspryng i čemu je namenjen

Šta je lek Enspryng

Lek Enspryng sadrži aktivnu supstancu satralizumab. To je vrsta proteina koja se naziva monoklonsko antitelo. Monoklonska antitela su dizajnirana tako da prepoznaju specifičnu supstancu u telu i vezuju se za nju.

Čemu je namenjen lek Enspryng

Enspryng je lek koji se koristi za lečenje poremećaja iz spektra optičkog neuromijelitisa engl.

neuromyelitis optica spectrum disorders

NMOSD kod odraslih i mladih osoba od navršenih 12

Šta je NMOSD

NMOSD je bolest centralnog nervnog sistema koja prvenstveno zahvata optičke nerve i kičmenu moždinu. Bolest nastaje kad imunski sistem odbrambeni sistem tela ne radi pravilno i napada nerve u telu.

Oštećenje optičkih nerava uzrokuje otok koji dovodi do bola i gubitka vida.

Oštećenje kičmene moždine uzrokuje slabost ili gubitak pokretljivosti nogu ili ruku, gubitak osećaja i poremećaje funkcije mokraćne bešike i creva.

Kod napada NMOSD dolazi do otoka u nervnom sistemu. To se dešava i kod ponovne pojave tzv. relapsa bolesti. Otok uzrokuje razvoj novih simptoma ili povratak ranijih simptoma.

Kako deluje lek Enspryng

Lek Enspryng blokira delovanje proteina koji se zove interleukin-6 IL-6 i koji učestvuje u procesima koji dovode do oštećenja i otoka u nervnom sistemu. Lek Enspryng blokira njegovo dejstvo i na taj način smanjuje rizik od ponovne pojave ili napada NMOSD.

Šta treba da znate pre nego što primite lek Enspryng

Lek Enspryng ne smete primati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na satralizumab ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovogleka navedene u odeljku 6.

Ukoliko se gorenavedeno odnosi na Vas, ili ukoliko niste sigurni, porazgovarajte sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom.

Upozorenja i mere opreza

Odmah se obratite svom lekaru ukoliko dođe do pojave bilo koje alergijske reakcije videti odeljak „Moguća neželjena dejstva“.

Razgovarajte sa Vašim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom pre nego štoprimite lek Enspryng ako se bilo šta od navedenog u nastavku odnosi na Vas ili ako niste sigurni.

Ne smete koristiti lek Enspryng dok imate infekciju.

Odmah obavestite svog lekara ili medicinsku

sestru ukoliko mislite da imate bilo koji od ovih znakova infekcije

pre, tokom, ili nakon terapije

lekom Enspryng:

povišenu telesnu temperaturu ili drhtavicu

uporan kašalj

afte ili ranice na polnim organima

herpes simplex

herpes zoster

crvenilo kože, oticanje, osetljivost ili bol

mučnina ili povraćanje, dijareja ili bol u trbuhu.

Ove informacije ćete pronaći i u kartici sa upozorenjima za pacijenta, koju Vam je dao Vaš lekar. Važno je da tu karticu sa upozorenjima uvek nosite sa sobom i da je pokažete svom lekaru, medicinskoj sestri ili negovatelju.

Vaš lekar će sačekati da infekcija bude pod kontrolom pre nego što Vam da lek Enspryng, ili dopusti da nastavite sa ubrizgavanjem ovog leka.

Obavestite svog lekara ukoliko ste nedavno primili neku vakcinu,

ili ćete možda primiti vakcinu u

bližoj budućnosti.

Vaš lekar će da proveri da li treba da primite neku vakcinu pre nego što započnete lečenje lekom Enspryng.

Ne treba da primate žive ili žive atenuisane vakcine na primer BCG za tuberkulozu ili vakcine protiv žute groznice tokom lečenja lekom Enspryng.

Lek Enspryng može da utiče na jetru i da poveća vrednosti nekih enzima jetre u krvi. Vaš lekar će obaviti analize krvi pre nego što dobijete lek Enspryng i tokom Vašeg lečenja, kako bi proverio rad Vaše jetre.

Odmah obavestite svog lekara ili medicinsku sestru

ukoliko se kod Vas javi bilo koji od

ovih znakova oštećenja funkcije jetre tokom, ili nakon terapije lekom Enspryng:

žuta prebojenost kože i beonjača žutica

tamna mokraća

osećaj mučnine i nagona za povraćanjem

bol u stomaku

Broj belih krvnih zrnaca

Vaš lekar će obaviti analize krvi pre nego što dobijete lek Enspryng i tokom Vašeg lečenja kako bi proverio broj Vaših belih krvnih zrnaca.

Deca i mladi

Nemojte davati ovaj lek deci ili adolescentima mlađim od 12 godina. Razlog je što lek još nije proučen u toj starosnoj grupi.

Drugi lekovi i lek Enspryng

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali, ili ćete možda uzimatibilo koje druge lekove.

Obavestite svog lekara ili farmaceuta ako uzimate lekove kao što su varfarin, karbamazepin, fenitoin i teofilin, jer će možda biti potrebno prilagoditi njihove doze.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što primite ovaj lek.

Lekar će Vam možda savetovati da prestanete sa dojenjem ako treba da primite lek Enspryng. Nije poznato da li se lek Enspryng izlučuje u majčino mleko.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nije verovatno da će lek Enspryng uticati na sposobnost upravljanja vozilima, vožnje bicikla, ili rukovanja alatima ili mašinama.

Kako se primenjuje lek Enspryng

Uvek primenjujte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni, proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Koliko leka Enspryng upotrebiti

Jedna injekcija sadrži 120 mg satralizumaba. Prvu injekciju ćete primiti pod nadzorom lekara ili medicinske sestre.

Prve tri injekcije primenjuju se jednom u dve nedelje. To su „udarne doze”.

Nakon toga, injekcije se primenjuju svake 4 nedelje. To su „doze za održavanje”. Nastavite saprimenom injekcija jednom u 4 nedelje onoliko dugo koliko Vam kaže lekar.

Kako se koristi lek Enspryng

Lek Enspryng se daje putem injekcije pod kožu supkutano.

Pri svakoj primeni ubrizgajte ceo sadržaj šprica.

Na početku će Vam lek Enspryng možda ubrizgati Vaš lekar ili medicinska sestra. Međutim, lekar može da odluči da lek Enspryng primenjujete sami, ili da Vam ga ubrizga odrasli negovatelj.

Vi ili Vaš negovatelj bićete obučeni u tome kako da primenite lek Enspryng.

Ako Vi ili Vaš negovatelj imate bilo kakvih pitanja o primeni injekcija, obratite se lekaru ili medicinskoj sestri.

Pažljivo pročitajte i sledite „Uputstvo za upotrebu” na kraju ovog uputstva, jer sadrži informacije o tome kako se primenjuje lek Enspryng.

Ako ste primili više leka Enspryng nego što treba

Budući da se lek Enspryng isporučuje u napunjenom injekcionom špricu, nije verovatno da ćete primiti više leka nego što treba. Međutim, ako ste zabrinuti, porazgovarajte sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom.

Ako slučajno ubrizgate više doza nego što je trebalo, pozovite svog lekara. Kada idete kod lekara, uvek sa sobom ponesite spoljašnje pakovanje leka.

Ako ste zaboravili da primite lek Enspryng

Kako bi terapija bila delotvorna u potpunosti, veoma je važno da nastavite da primate injekcije.

Ako Vam injekcije daju lekar ili medicinska sestra, a propustili ste dogovoreni termin – odmah zakažite novi.

Ako lek Enspryng primenjujete sami, a propustili ste da ubrizgate injekciju – ubrizgajte je što pre. Nemojte čekati do sledeće planirane doze. Nakon što ste ubrizgali injekciju i nadoknadili propuštenu dozu, Vaša sledeća injekcija treba da bude:

za udarne doze – nakon 2 nedelje

za doze za održavanje – nakon 4 nedelje

Ukoliko niste sigurni, proverite sa svojim lekarom, farmaceutom ili medicinskom sestrom.

Ako naglo prestanete da primate lek Enspryng

Nemojte naglo prestati sa upotrebom leka Enspryng bez prethodne konsultacije sa lekarom. Ukoliko imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru, farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Alergijske reakcije

Odmah se obratite lekaru, ili idite u službu za hitnu pomoć najbliže bolnice ako tokom, ili nakon injekcije primetite bilo koji znak alergijske reakcije. Oni mogu obuhvatiti sledeće:

stezanje u grudima ili šištanje vizing

povišenu telesnu temperaturu ili drhtavicu

tešku vrtoglavicu ili ošamućenost

oticanje usana, jezika, lica

svrab kože, koprivnjaču ili osip.

Nemojte primeniti sledeću dozu dok ne razgovarate sa lekarom i dok Vam on ne kaže da uzmete sledeću dozu.

Reakcije povezane sa injekcijom

veoma česte: mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji

uzimaju lekU većini slučajeva, to su blage reakcije, ali može biti i ozbiljnijih.Odmah obavestite lekara ili medicinsku sestru ako primetite bilo koji od sledećih znakova tokom ili nakon injekcije, a naročito tokom prva 24 sata nakon injekcije:

crvenilo, svrab, bol ili otok na mestu primene injekcije

osip, crvenilo ili svrab kože ili koprivnjaču

nalete crvenila praćenih vrućinom

iritaciju, otok ili bol u grlu

nizak krvni pritisak vrtoglavicu i ošamućenost

povišenu telesnu temperaturu ili drhtavicu

osećaj zamora

osećaj mučnine ili nagona za povraćanjem ili proliv dijareju

ubrzan rad srca, osećaj treperenja ili lupanja srca palpitacije.

Odmah obavestite svog lekara ili medicinsku sestru ukoliko kod Vas dođe do pojave bilo kojih od navedenih znakova.

Ostala neželjena dejstva:

Veoma česta

mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

bol u zglobovima

visoke vrednosti lipida u krvi masti

smanjen broj belih krvnih zrnaca nakon analiza krvi

Česta

mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

osećaj ukočenosti

usporen rad srca bradikardija

povišen krvni pritisak

oticanje potkolenica, stopala ili šaka

osip ili svrab

alergije ili polenska groznica

zapaljenje želuca gastritis, uključujući bolove u trbuhu i mučninu

povećana telesna masa

analize krvi koje pokazuju:

smanjena vrednost fibrinogena proteina koji učestvuje u zgrušavanju krvi

povećane vrednosti enzima jetre transaminaza, što može biti znak problema sa jetrom

povećana vrednost bilirubina što može biti znak problema sa jetrom

smanjen broj trombocita što može dovesti do lakog nastupa krvarenja ili nastanka modrica

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara,farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijavebsajt: www.alims.gov.rsi-mejl: [email protected]

Kako čuvati lek Enspryng

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Enspryng posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju i nalepnici napunjenog injekcionog šprica nakon „Važi do“. Datum isteka rokaupotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati u frižideru 2°C - 8°C. Ne zamrzavati. Ne koristite špric ako je bio zamrznut. Špric treba uvek čuvati na suvom mestu.

Napunjen injekcioni špric čuvati u spoljašnjem pakovanju radi zaštite od svetlosti i vlage.

Lek Enspryng se u neotvorenom spoljašnjem pakovanju može čuvati izvan frižidera na temperaturi do 30°C tokom jednokratnog perioda od najviše 8 dana. Nemojte vraćati lek Enspryng u frižider.

Nemojte primeniti, već bacite napunjen injekcioni špric ako je bio izvan frižidera više od 8 dana.

Nemojte koristiti ovaj lek ako primetite zamućenje, promenu boje, ili ukoliko sadrži čestice. Lek Enspryng je bezbojan do bledo žut rastvor.

Lek se mora ubrizgati odmah nakon skidanja zatvarača, a najkasnije u roku od 5 minuta, kako bi se sprečilo sušenje leka i začepljenje igle. Ako se napunjen injkecioni špric ne upotrebi u roku od 5 minuta od skidanja zatvarača, mora se baciti u neprobojnu posudu i upotrebiti nov napunjen injekcioni špric.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Enspryng

Aktivna supstanca je satralizumab. Jedan napunjen injekcioni špric sadrži 120 mg satralizumaba u 1 mL.

Pomoćne supstance su: histidin, asparaginska kiselina, arginin, poloksamer 188 i voda za injekciju.

Kako izgleda lek Enspryng i sadržaj pakovanja

To je bezbojan do bledo žut rastvor.

Lek Enspryng je rastvor za injekciju.

Jedno pakovanje leka Enspryng sadrži 1 napunjen injekcioni špric.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

ROCHE DOO BEOGRADVladimira Popovića 8aBeograd - Novi Beograd

Proizvođač:

F. HOFFMANN - LA ROCHE LTD.Wurmisweg, Kaiseraugst, Švajcarska

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Decembar, 2022.

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi, izuzetno lek se može izdavati i uz lekarski recept, u cilju nastavka terapije kod kuće, što mora biti naznačeno i overeno na poleđini recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-04043-21-001 od 27.12.2022.

Uputstvo za primenu

Pročitajte ovo uputstvo za primenu:

Pre nego što počnete da primenjujete napunjen injekcioni špric

Svaki put kada preuzmete novo pakovanje leka, jer može da sadrži nove informacije.

Ove informacije ne zamenjuju razgovor sa lekarom ili medicinskom sestrom o Vašoj bolesti ili lečenju.

Lekar ili medicinska sestra odlučiće da li Vi ili Vaš negovatelj možete da dajete injekcije leka Enspryng kod kuće. Osim toga, pokazaće Vama ili Vašem negovatelju kako se pravilno i bezbedno koristi špric pre nego što ga prvi put upotrebite.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri.

Važne informacije

Jedan špric je napunjen lekom koji se zove Enspryng.

Jedna kutija leka Enspryng sadrži samo 1 napunjen injekcioni špric.

Jedan napunjen injekcioni špric sme da se upotrebi samo jednom.

Nemojte deliti svoje špriceve sa drugima.

Nemojte skinuti zatvarač igle sve dok ne budete spremni da ubrizgate lek Enspryng.

Nemojte upotrebljavati špric ako je pao na pod ili ako je oštećen.

Nikada nemojte pokušavati da rastavite špric.

Ne ostavljajte špric bez nadzora.

Nemojte ponovo da koristite isti špric.

Pribor potreban za primenu injekcije

Jedno pakovanje leka Enspryng sadrži:

napunjen injekcioni špric koji je namenjen samo za jednokratnu upotrebu.

Potreban Vam je i sledeći pribor, ali on ne čini sastavni deo kutije:

tupfer natopljen alkoholom

komad sterilne pamučne vate ili gaze

mali flaster

neprobojna posuda za bezbedno odlaganje zatvarača igle i upotrebljenog šprica. Pogledajte 21. korak: „Odlaganje leka Enspryng” na kraju ovog uputstva za primenu.

Napunjen injekcioni špric lekom EnspryngVideti Sliku A i Sliku BPre upotrebe:

Slika A

Nakon upotrebe:

Slika B

Špric ima automatski štitnik za iglu koji prekriva iglu nakon završetka primene injekcije.

Pripremite se za primenu leka Enspryng

1. Izvadite kutiju sa špricem iz frižidera i stavite je na čistu i ravnu radnu površinu poput stola.

2. Proverite rok upotrebe na poleđini kutije

videti Sliku C

Nemojte

upotrebljavati lek ako mu je

istekao rok upotrebe.

3. Proverite da li je prednji deo kutije zatvoren zaštitnom nalepnicom

videti Sliku C

Nemojte

upotrebljavati lek ako je zaštitna nalepnica pocepana.

Ako je istekao rok upotrebe ili ako je zaštitna nalepnica pocepana, idite na 21. korak: „Odlaganje leka Enspryng” i obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri.

Slika C

Štitnik za aktivaciju

Automatski štitnik igle

izvučen i zaključan

• Proverite rok upotrebe na poleđini• Proverite da li je kutija zatvorena zaštitnom nalepnicom

4. Otvorite kutiju zatvorenu zaštitnom nalepnicom

videti Sliku D

Slika D

5. Pažljivo izvadite špric iz kutije držeći ga za telo

videti Sliku E

Nemojte okretati kutiju da biste izvadili špric.

Nemojte da dodirujete štitnike za aktivaciju. To može da ošteti špric.

Nemojte držati špric za klip ili zatvarač igle.

Slika E

Pregledajte špric

Videti Sliku F

6. Proverite rok upotrebe na špricu.

koristite špric ako je rok upotrebe istekao.

7. Pregledajte špric kako biste uočili eventualna oštećenja.

Nemojte

da ga koristite ukoliko je

napukao ili slomljen.

8. Kroz prozorčić proverite da li je tečnost u špricu bistra i bezbojna do bledo žuta.

Nemojte

ubrizgavati lek ako je tečnost mutna, ako je došlo do promene boje ili ako sadrži čestice.

špricu može da bude nekoliko malih mehurića vazduha. To je normalna pojava i nemojte pokušavati da ih uklonite.

Slika F

• Proverite rok upotrebe• Pregledajte tečnost• Pregledajte špric radi uočavanja eventualnih oštećenja

Nemojte upotrebljavati lek ako mu je istekao rok upotrebe, ako je špric oštećen ili ako je tečnost mutna, ako je došlo do promene boje, ili ako sadrži čestice. Idite na 21. korak „Odlaganje leka Enspryng”, i obratite se svom lekaru ili medicinskoj sestri.

Sačekajte da špric dostigne sobnu temperaturu

9. Nakon što ste pregledali špric, stavite ga na čistu i ravnu radnu površinu poput stola i sačekajte

3. minuta

Na taj način će dostići sobnu temperaturu

videti Sliku G

Važno je sačekati da špric lagano dostigne sobnu temperaturu jer hladan lek može učiniti injekciju neprijatnom i otežati potiskivanje klipa.

Nemojte ubrzavati proces zagrevanja leka grejanjem šprica ni na koji način.

Nemojte skidati zatvarač za iglu dok špric dostiže sobnu temperaturu.

Slika G

Operite ruke

10. Dobro operite ruke sapunom i vodom

videti Sliku H

Slika H

Izaberite mesto za primenu injekcije

11. Izaberite mesto za primenu injekcije na:

donjem delu stomaka abdomen ili

prednjem i srednjem delu butina

videti Sliku I.

Slika I

Nemojte ubrizgavati lek u predelu 5 cm od pupka.

Nemojte ubrizgavati lek u mladeže, ožiljke, modrice ili mesta na kojima je koža osetljiva, crvena, tvrda ili ispucala.

Za svaku novu injekciju

odaberite drugo mesto ubrizgavanja.

Odaberite drugo mesto za svaku

novu injekciju koje je najmanje 2,5 cm udaljeno od prethodnog mesta primene.

Očistite mesto za primenu injekcije

12. Obrišite odabrano mesto primene injekcije tupferom natopljenim alkoholom i sačekajte da se osuši

Nemojte mahati niti duvati očišćeno područje.

Nemojte ponovo dodirivati mesto primene injekcije pre primene leka.

Slika J

Ubrizgajte lek Enspryng

13. Držite telo šprica palcem i kažiprstom. Drugom rukom povucite zatvarač igle ravno sa šprica.

Možda ćete videti kapljicu tečnosti na vrhu igle. To je normalna pojava i neće uticati na Vašu dozu

videti Sliku K

Upotrebite špric u roku od 5 minuta od skidanja zatvarača jer bi se u suprotnom igla mogla zapušiti.

Nemojte skinuti zatvarač igle sve dok ne budete spremni da ubrizgate lek Enspryng.

Nakon što skinete zatvarač igle, nemojte ga vraćati jer biste mogli oštetiti iglu.

Nemojte dodirivati iglu niti dopustiti da ona dodirne bilo koju površinu nakon što skinete zatvarač igle.

Mesta primene injekcije

Slika K

14. Odmah bacite zatvarač igle u neprobojnu posudu za oštre predmete. Pogledajte 21. korak,

„Odlaganje leka Enspryng”.

15. Držite telo šprica palcem i kažiprstom. Drugom rukom uhvatite nabor kože na mestu koje ste

videti Sliku L.

16. Brzim pokretom nalik onom pri bacanju strelice ubodite iglu u kožu pod uglom od 45° do 90°

videti Sliku L.

Nemojte menjati ugao ubrizgavanja tokom davanja injekcije.

Nemojte ponovo ubadati iglu.

Slika L

17. Nakon što ubodete iglu, otpustite kožni nabor.

18. Polako ubrizgajte kompletan sadržaj leka laganim potiskivanjem klipa sve do kraja, dok ne

dodirne štitnike za aktivaciju

videti Sliku M.

Slika M

19. Lagano otpustite klip i pustite da igla izađe iz kože pod istim uglom pod kojim ste je uboli

videti

Sliku N

Slika N

Iglu će tada prekriti automatski štitnik igle.

Ako igla nije prekrivena, pažljivo odložite špric

neprobojnu posudu za oštre predmete kako biste izbegli povrede. Pogledajte 21. korak, „Odlaganje leka Enspryng”.

Nega mesta primene injekcije

20. Možda ćete videti malu količinu krvi na mestu primene injekcije. Mesto primene injekcije možete

pritisnuti pamučnom vatom ili gazom do prestanka krvarenja, ali

nemojte

trljati. Područje primene

po potrebi možete i prekriti malim flasterom. Ako lek dođe u dodir sa kožom, isperite to područje vodom.

Odlaganje leka Enspryng

21. Nemojte pokušavati da vratite zatvarač na špric. Upotrebljeni špric odložite u posudu za oštre

predmete odmah nakon upotrebe

videti Sliku O. Nemojte

bacati špric u kućni otpad niti ga

Slika O

Pitajte svog lekara, medicinsku sestru ili farmaceuta gde možete da nabavite posudu za oštre predmete, odnosno koje druge vrste neprobojnih posuda možete koristiti za bezbedno odlaganje upotrebljenih špriceva i zatvarača igle.

Upotrebljenu posudu za oštre predmete odložite prema uputstvima zdravstvenog radnika ili farmaceuta.

Nemojte odlagati upotrebljenu posudu za oštre predmete u kućni otpad.

Ne reciklirajte upotrebljene posude za odlaganje oštrih predmeta.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji