Enalapril/HCT TEVA 20mg+6mg tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Enalapril/HCT TEVA tableta; 20mg+6mg; blister, 3x10kom

  • ATC: C09BA02
  • JKL: 1401083
  • EAN: 8600064203168
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Enalapril/HCT TEVA tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Enalapril/HCT TEVA na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Enalapril/HCT TEVA kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Enalapril/HCT TEVA, 20 mg/6 mg, tablete

enalapril/hidrohlortiazid

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacijekoje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju isteznake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovouključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Enalapril/HCT TEVA i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Enalapril/HCT TEVA

Kako se uzima lek Enalapril/HCT TEVA

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Enalapril/HCT TEVA

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Enalapril/HCT TEVA i čemu je namenjen

Šta je lek Enalapril/HCT TEVA

Lekar Vam je propisao lek Enalapril/HCT TEVA za lečenje Vaše hipertenzije visok krvni pritisak.

Lek Enalapril/HCT TEVA sadrži aktivne supstance enalapril-maleat i hidrohlortiazid:

enalapril pripada grupi lekova koji se nazivaju inhibitori angiotenzin-konvertujućeg enzima ACEinhibitori, i deluje tako što dovodi do širenja krvnih sudova.

hidrohlortiazid pripada grupi lekova koji se nazivaju diuretici lekovi koji povećavaju izlučivanjeurina, koji deluju tako što povećavaju količinu urina koji se stvara.

Zajedno, enalapril i hidroklorotiazid pomažu u smanjenju visokog krvnog pritiska.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Enalapril/HCT TEVA

Lek Enalapril/HCT TEVA ne smete uzimati:

ukoliko ste alergični preosetljivi na enalapril-maleat, hidrohlortiazid, ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog leka navedene u odeljku 6;

ukoliko ste ranije uzimali terapiju lekovima iz iste grupe kojoj pripada enalapril ACE inhibitori iimali ste alergijske reakcije praćene oticanjem lica, usana, jezika i/ili grla sa poteškoćama prilikomgutanja ili disanja. Nemojte uzimati ovaj lek ukoliko ste ikada imali ovakvu reakciju bez utvrđenog uzroka, ili ukoliko je kod Vas dijagnostikovan nasledni angioedem ili idiopatski angioedem bez utvrđenog uzroka;

ukoliko ste alergični preosetljivi na derivate sulfonamida obratite se Vašem lekaru ukoliko niste sigurni koji lekovi su derivati sulfonamida;

ukoliko ne možete da mokrite;

ukoliko imate ozbiljne probleme sa bubrezima;

ukoliko imate dijabetes šećernu bolest ili oštećenu funkciju bubrega, a uzimate lekove zasniženje krvnog pritiska koji sadrže aliskiren;

ukoliko ste trudni duže od tri meseca takođe je bolje izbegavati primenu leka Enalapril/HCT TEVA i u ranoj fazi trudnoće - videti odeljak „Trudnoća i dojenje”;

ukoliko imate teška oštećenja funkcije jetre;

ako ste uzimali ili trenutno uzimate kombinaciju sakubitril/valsartan, lek koji se primenjuje uterapiji dugotrajne hronične srčane slabosti kod odraslih osoba, jer postoji povećan rizik od pojave angioedema brzo oticanje potkožnog tkiva u predelu, npr. grla.

Nemojte uzimati lek Enalapril/HCT TEVA ako se bilo šta od gore navedenog odnosi na Vas. Ukoliko nistesigurni, razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate lek Enalapril/HCT TEVA.

Upozorenja i mere opreza

Posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Enalapril/HCT TEVA.Obavestite svog lekara o svim zdravstvenim problemima koje imate ili ste imali i o bilo kakvim alergijama:

ukoliko ste imali probleme sa disanjem ili plućima uključujući upalu pluća ili tečnost u plućima nakon uzimanja hidrohlortiazida u prošlosti. Ako osetite ozbiljan nedostatak vazduha ili otežanodisanje nakon uzimanja leka Enalapril/HCT TEVA, odmah potražite medicinsku pomoć.

ukoliko imate srčane bolesti, poremećaje krvi, probleme sa jetrom, ako ste na dijalizi, ako se lečite diureticima lekovi koji povećavaju izlučivanje urina ili ako ste nedavno patili od jakog povraćanja ili dijareje. Takođe obavestite svog lekara ako sledite ishranu sa malo soli, uzimate suplemente kalijuma, lekove koji štede kalijum, zamene za so koje sadrže kalijum ili druge lekove koji mogu povećati koncentraciju kalijuma u krvi, kao što je heparin lek koji se koristi za sprečavanje stvaranja krvnih ugrušaka i lekovi koji sadrže trimetoprim kao što je kotrimoksazol, takođe poznat i kao trimetoprim/sulfametoksazol lekovi koji se koriste za lečenje infekcija, ukoliko imate dijabetes ili

bilo kakve probleme sa bubrezima uključujući i transplantaciju bubrega, jer mogu uzrokovati visoku koncentraciju kalijuma u krvi, što može biti ozbiljan zdravstveni problem. U ovim slučajevima, Vaš lekar će možda morati da prilagodi dozu leka Enalapril/HCT TEVA ili da prati koncentraciju kalijuma u krvi. Ako imate dijabetes i uzimate oralne antidijabetike ili insulin, morate redovno kontrolisati krv zbog moguće pojave smanjene koncentracije glukoze u krvi, posebno tokom prvog meseca terapije lekom Enalapril/HCT TEVA. Obavestite svog lekara ako ste ikada imali alergijsku reakciju sa oticanjem lica, usana, jezika i/ili grla, sa otežanim gutanjem ili disanjem. Pripadnici crne rase su u većem riziku za ove vrste reakcija na ACE inhibitore.

ako planirate da se podvrgnete LDL-aferezi uklanjanje holesterola iz krvi pomoću aparata, ili tretmanu

desenzibilizacije kako biste smanjili alergijsku reakciju na ubode pčela ili osa.

ako Vam se pojavi nizak krvni pritisak što se može manifestovati kao nesvestica ili vrtoglavica, posebno kada naglo ustanete.

Pre bilo kakve hirurške intervencije ili anestezije uključujući i stomatološku intervenciju, obavestite svog lekara ili stomatologa da uzimate lek Enalapril/HCT TEVA, jer može doći do naglog pada krvnog pritiska nakon primanja anestezije.

ako imate kolagena oboljenja krvnih sudova, uzimate imunosupresivnu terapiju koristi se u lečenju autoimunskih poremećaja npr. reumatoidni artritis, ili nakon transplantacije organa.

ako uzimate lekove alopurinol koristi se u lečenju gihta ili prokainamid koristi se za lečenje poremećaja srčanog ritma.

Obavestite svog lekara ako ste imali ili ćete imati anti-doping test, jer ovaj lek može dati pozitivan rezultat.

ako mislite da ste trudni ili postoji mogućnost da zatrudnite. Primena ovog leka se ne preporučujetokom rane trudnoće, i lek se ne sme primenjivati ako ste trudni duže od tri meseca, jer može doći do ozbiljnih oštećenja ploda ukoliko se koristi u tom periodu vidite odeljak „Trudnoća i dojenje”.

ako uzimate bilo koji od sledećih lekova, rizik za nastanak angioedema brzo oticanje potkožnogtkiva, npr. grla može biti povećan:

racekadotril, lek koji se koristi za lečenje proliva

lekove koji se koriste za sprečavanje organizma da odbaci transplantirani organ i u terapiji pojedinih vrsta raka npr. temsirolimus, sirolimus, everolimus ili

vildaglipitin, lek koji se koristi u terapiji dijabetes melitusa.

ako ste imali rak kože ili ako Vam se pojavi neočekivana lezija promena na koži tokom lečenja.Lečenje hidrohlortiazidom, naročito dugotrajna primena uz visoke doze, može da poveća rizik odnekih vrsta raka kože ili usana nemelanomski karcinom kože. Zaštitite svoju kožu od izlaganjasuncu i UV zracima za vreme uzimanja leka Enalapril/HCT TEVA.

recite Vašem lekaru ako uzimate neki od sledećih lekova za lečenje visokog krvnog pritiska:

blokatore receptora angiotenzina II ARB, takođe poznati kao sartani – npr. valsartan,telmisartan, irbesartan, posebno ako imate probleme sa bubrezima povezane sa šećernombolešću,

ukoliko primetite slabljenje vida ili osetite bol u oku. Ovo mogu biti simptomi nakupljanja tečnosti u

sloju oka u kome se nalaze krvni sudovi efuzija horioidee ili povećanje očnog pritiska i obično sejavljaju u određenom vremenskom periodu, u roku od nekoliko sati do nekoliko nedelja od početka uzimanja leka Enalapril/HCT TEVA. Ukoliko se ne leči, ovo stanje može dovesti do trajnog gubitka vida. Ukoliko ste ranije imali alergiju na peniciline ili sulfonamide, možete biti pod povećanimrizikom od razvoja ovih neželjenih reakcija.

Vaš lekar može vršiti redovne kontrole funkcije bubrega, krvnog pritiska i koncentracije elektrolita npr.kalijuma u krvi.

Pogledajte takođe informacije u delu „Lek Enalapril/HCT TEVA ne smete uzimati”.

Deca i adolescenti

Bezbednost i efiksnost leka Enalapril/HCT TEVA kod ove populacije nisu utvrđeni.

Drugi lekovi i lek Enalapril/HCT TEVA

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilokoje druge lekove. Vaš lekar će možda morati da promeni Vašu dozu leka koju primenjujete i/ili sprovededruge mere opreza.

Uopšteno, lek Enalapril/HCT TEVA se može uzimati istovremeno sa drugim lekovima. Radi određivanjaodgovarajuće doze ovog leka, veoma je važno da Vaš lekar zna da li uzimate neki od sledećih lekova:

blokatore receptora angiotenzina II ARB ili aliskiren videti takođe informacije u delu „LekEnalapril/HCT TEVA ne smete uzimati” kao i „Upozorenja i mere opreza”,

druge antihipertenzive lekovi za snižavanje visokog krvnog pritiska

diuretike lekovi koji povećavaju izlučivanje urina

suplemente kalijuma ili zamene za kuhinjsku so koje sadrže kalijum i druge lekove koji mogu povećati koncentraciju kalijuma u krvi na primer, trimetoprim i kotrimoksazol za infekcije uzrokovane bakterijama; ciklosporin, imunosupresivni lek koji se koristi za sprečavanje odbacivanja transplantiranog organa i heparin, lek koji se koristi za razređivanje krvi kako bi se sprečilo stvaranje krvnih ugrušaka. Pogledajte i informacije navedene u odeljku „Upozorenja i mere opreza“,

prokainamid, amjodaron ili sotalol koriste se u lečenju poremećaja srčanog ritma,

digitalis koristi se za lečenje problema sa srčanim ritmom,

holestiramin ili holestipol koriste se u kontroli koncentracije holesterola

karbenoksolon koristi se u lečenju čira na želucu,

prekomerna upotreba laksativa

lekove protiv bolova, kao što su morfin ili anestetici, zato što krvni pritisak može previše da sesnizi

barbiturate sedativi koji se koriste za nesanicu ili epilepsiju

litijum, lekovi koji se koriste za lečenje manične depresije ili bipolarnih poremećaja,

triciklične antidepresive koriste se u terapiji depresije,

antipsihotike lekovi koji se koriste za lečenje šizofrenije,

simpatomimetike lekovi koji se koriste za lečenje određenih problema sa srcem i krvnim sudovima i neki lekovi protiv prehlade,

antidijabetike lekovi koji se koriste za lečenje dijabetesa,

nesteroidne antiinflmatorne lekove NSAIL lekovi koji se koriste za lečenje bola i artritisa, uključujući i lečenje zlatom,

kortikosteroide koriste se u lečenju određenih stanja kao što su reumatizam, artritis, alergijska stanja,astma ili određeni poremećaji krvi,

ACTH za testiranje da li Vaše nadbubrežne žlezde dobro rade,

alopurinol koristi se u lečenju gihta,

mTOR inhibitore npr. temsirolimus, sirolimus, everolimus lekovi koji se koriste u lečenju nekih vrsta raka ili u sprečavanju odbacivanja transplantiranog organa usled aktivnosti imunog sistema. Pogledajte i informacije navedene u odeljku „Upozorenja i mere opreza“,

lekove koji sadrže inhibitor neprilizina, kao što je sakubitril dostupan u kombinaciji sa fiksnom dozom sa valsartanom, racekadotril ili vildagliptin. Može povećati rizik od angioedema otok lica, usana, jezika ili grla sa otežanim gutanjem ili disanjem. Pogledajte i informacije navedene u odeljku „Lek Enalapril/HCT TEVA ne smete uzimati“ i u odeljku „Upozorenja i mere opreza“,

citostatike lekovi koji se koriste za lečenje raka.

Uzimanje leka Enalapril/HCT TEVA sa hranom ili pićima

Lek se može uzimati tokom ili nakon jela sa dovoljnom količinom tečnosti.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru za savet prenegošto uzmete ovaj lek. Lekar će Vam savetovati da prestanete da uzimate lek Enalapril/HCT TEVA pre nego štozatrudnite, ili odmah pošto saznate da ste trudni, i da pređete na terapiju drugim lekom umesto leka Enalapril/HCT TEVA. Primena leka Enalapril/HCT TEVA se ne preporučuje tokom trudnoće, a ne sme se uzimati posle trećeg meseca trudnoće jer može ozbiljno da ugrozi bebu.

Obavestite Vašeg lekara ukoliko dojite ili nameravate da započnete sa dojenjem. Primena leka Enalapril/HCT TEVA se ne preporučuje tokom perioda dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Individualni odgovori na lekove mogu varirati. Pojedina neželjena dejstva koja su prijavljena tokom upotrebe ovog leka mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanje mašinama videti odeljak Moguća neželjena dejstva.

Lek Enalapril/HCT TEVA sadrži laktozu

Lek Enalapril/HCT TEVA sadrži laktozu. U slučaju intolerancije na pojedine šećere obratite se Vašem lekarupre uzimanja ovog leka.

3. Kako se uzima lek Enalapril/HCT TEVA

Vaš lekar će odlučiti o odgovarajućoj dozi na osnovu Vašeg stanja i na osnovu toga da li uzimate druge lekove.

Preporučena doza je jedna tableta dnevno. Većina ljudi ovaj lek uzima sa malo vode.Prethodno lečenje diureticima treba prekinuti 2-3 dana pre početka lečenja ovim lekom.

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni,

proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom. Veoma je važno da uzimate ovaj lek onoliko dugo koliko Vam je lekar propisao. Nemojte uzimati veću dozu leka od propisane.

Ako ste uzeli veću dozu leka Enalapril/HCT TEVA nego što treba

Odmah se obratite lekaru ako mislite da ste uzeli više tableta nego što je trebalo. Najčešći znaci i simptomipredoziranja su vrtoglavica ili nesvestica usled pada krvnog pritiska, jaka žeđ, kašalj, zbunjenost, ubrzano disanje, anksioznost, smanjenje količine izlučene mokraće ili ubrzan ili usporen rad srca.

slučaju predoziranja ili slučajnog gutanja, odmah se posavetujte sa svojim lekarom ili farmaceutom ili pozovite službu hitne medicinske pomoći. Preporučuje se da odnesete pakovanje leka i uputstvo za lek zdravstvenom radniku.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Enalapril/HCT TEVA

Trebalo bi da uzimate ovaj lek kako je propisano. Nemojte uzimati duplu dozu kako biste nadoknadili propuštene doze. Ukoliko zaboravite da popijete lek, uzmite sledeću dozu u predviđeno vreme.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Enalapril/HCT TEVA

Nemojte prestati da uzimate lek, osim ako Vam to nije rekao Vaš lekar.Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svihpacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Učestalost neželjenih dejstava prikazana je na sledeći način:Veoma česta neželjena dejstva mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lekPovremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek Retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lekVeoma retka neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10000 pacijenata koji uzimaju lekNepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka.

Neoplazme, benigne, maligne i neodređene uključujući ciste i polipe

Nepoznato: rak kože i usana nemelanomski rak kože

Poremećaji krvi

Povremeno: anemija uključujući aplastičnu i hemolitičku anemijuRetko: promene vrednosti krvi, kao što je manji broj belih ili crvenih krvnih zrnaca, smanjene vrednosti hemoglobina, manji broj trombocita u krvi, otečene žlezde na vratu, u pazuhu ili preponama, autoimunskaoboljenja

Endokrini poremećaji

Nepoznato: prekomerno lučenje antidiuretskog hormona, što uzrokuje zadržavanje tečnosti u organizmu, slabost, umor ili konfuziju.

Poremećaji metabolizma i ishrane

Često: smanjena koncentracija kalijuma u krvi, povećana koncentracija holesterola ili triglicerida u krvi, povećana koncentracija mokraćne kiseline u krviPovremeno: smanjena koncentracija glukoze u krvi hipoglikemija, smanjena koncentracija magnezijuma u krvi hipomagnezemija, bolest praćena bolom, oticanjem zglobova uzrokovano kristalima mokraćne kiseline giht*Retko: povećana koncentracija glukoze u krviVeoma retko: povećana koncentracija kalcijuma u krvi hiperkalcemija

Poremećaji nervnog sistema

Često: glavobolja, depresija, nesvestica sinkopa, poremećaj ukusaPovremeno: zbunjenost, pospanost, nesanica, nervoza, neobjašnjivi osećaj peckanja parestezija, vertigo, smanjen libido*Retko: neobični snovi, problemi sa spavanjem, povremena slabost mišića usled smanjene koncentracije kalijuma pareza

Poremećaji oka

Veoma često: zamućen vidNeopznato: slabljenje vida ili bol u očima usled visokog očnog pritiska mogući znaci nakupljanja tečnosti u vaskularnom sloju oka horioidalni izliv.

Poremećaji uha

Povremeno: zujanje u ušima

Srčani i vaskularni poremećaji

Veoma često: vrtoglavicaČesto: nesvestica zbog pada krvnog pritiska uključujući pad krvnog pritiska pri naglom ustajanju, angina pektoris ili bol u grudima, nepravilni otkucaji srca, ubrzan rad srcaPovremeno: naleti crvenila, ubrzan ili nepravilan rad srca palpitacije, infarkt miokarda, moguć moždani udar usled preterano niskog krvnog pritiska kod visokorizičnih pacijenata pacijenti sa abnormalnim protokom krvi u srce i/ili mozak

Retko: slab dotok krvi u ekstremitete

-ov sindrom

Respiratorni poremećaji

Veoma često: kašaljČesto: otežano disanjePovremeno: curenje iz nosa, bol u grlu i promuklost, stezanje u grudima povezano sa astmomRetko: zapaljenje nosa, nakupljanje tečnosti ili drugih supstanci u plućima vidljivo na rendgenskom snimku, otežano disanje, respiratorni distres uključujući pneumonitis, plućni edem, alergijski alveolitis/eozinofilnu pneumonijuVeoma retko: akutni respiratorni distres sindrom znakovi uključuju teški respiratorni distres, povišenu telesnu temperaturu, slabost i zbunjenost

Gastrointestinalni poremećaji

Veoma često: mučninaČesto: proliv, bol u stomakuPovremeno: sporo kretanje hrane kroz creva ileus, zapaljenje gušterače pankreatitis, povraćanje, probavne smetnje dispepsija, otežano pražnjenje creva konstipacija, nedostatak apetita, bol u želucu ili iritacija želuca, suva usta, peptički čir, prekomerni gasovi u želucu ili crevima* Retko: bol u ustima stomatitis/aftozni čir, oticanje jezika glositisVeoma retko: oticanje creva intestinalni angioedem

Poremećaji jetre i žučne kese

Retko: zapaljenje jetre hepatitis, oslabljena funkcija jetre što može biti sa smrtnim ishodom, žuta prebojenost očiju ili kože žutica, problemi sa žučnom kesom

Poremećaji kože

Često: osip, alergijske reakcije sa oticanjem lica, usana, jezika i/ili grla sa otežanim gutanjem ili disanjemPovremeno: pojačano znojenje dijaforeza, svrab pruritus, koprivnjača urtikarija, gubitak kose alopecijaRetko: teška reakcija preosetljivosti sa visokom temperaturom, osip multiformni eritem,

Stevens-Johnson

sindrom i toksična epidermalna nekroliza ozbiljan kožni poremećaj praćen pojavom crvene kože sa plikovima koja se ljušti, teški kožni osip praćen gubitkom kože i kose eksfolijativni dermatitis, kožni eritematozni lupus imunsko oboljenje, crveni osip sa ljuštenjem kože eritroderma, male kožne vezikule ispunjene tečnošću pemfigus, ljubičaste ili crvene tačkice na koži purpura.Nepoznato: grupa simptoma koji mogu da uključuju sve ili neke od sledećih simptoma: povišena telesna temperatura, zapaljenje krvnih sudova serozitis/vaskulitis, bol u mišićima mijalgija/miozitis, bol u zglobovima artralgija/artritis. Može se javiti i osip, fotosenzibilnost ili druge kožne manifestacije.

Poremećaji mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva

Često: grčevi u mišićima**Povremeno: bol u zglobovima*

Poremećaji bubrega i urinarnog sistema

Povremeno: problemi sa bubrezima disfunkcija bubrega, oslabljena funkcija bubrega, belančevine u mokraći proteinurijaRetko: smanjeno izlučivanje mokraće oligurija, bolest bubrega intersticijalni nefritis

Poremećaji reproduktivnog sistema i dojki

Povremeno: impotencijaRetko: uvećanje dojki kod muškaraca ginekomastija

Opšti poremećaji

Veoma često: slabostČesto: bol u grudima, zamorPovremeno: malaksalost, povišena telesna temperatura

Ispitivanja:

Često: povećana koncentracija kalijuma u krvi, povećana koncentracija kreatinina u krvi

Povremeno: povećana koncentracija uree u krvi, smanjena koncentracija natrijuma u krviRetko: povećane vrednosti enzima jetre ili bilirubina.

Povremeno i retko se mogu javiti i druga neželjena dejstva, a neka od njih mogu biti i ozbiljna. Za više informacija o neželjenim dejstvima leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Odmah prijavite ove ili bilo koje druge neobične simptome svom lekaru ili farmaceutu.

Veoma je važno da odmah prestanete da uzimate lek Enalapril/HCT TEVA i potražite hitnu medicinskupomoć ako počnete da osećate sledeće simptome:

ako se pojavi otok lica, usta, usana, jezika i/ili grla koji može uzrokovati poteškoće pri gutanju ili disanju- ako se pojavi otok šaka, stopala ili gležnjeva- ako imate koprivnjaču

Početna doza može uzrokovati pad krvnog pritiska u većoj meri u odnosu na nivoe tokom nastavka lečenja. Možda ćete to primetiti kao nesvesticu ili vrtoglavicu, a ležanje će Vam pomoći. Ako ste zabrinuti, obratite se svom lekaru.

Ako primetite bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se svom lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i sve moguće neželjene reakcije koje nisu navedene u ovom uputstvu.

Prijavljeno samo kod doza hidrohlortiazida od 12,5 mg i 25 mg.

** Učestalost pojave grčeva u mišićima definisana je kao česta ako se odnosi na doze hidrohlortiazida od 12,5 mg i 25 mg, i kao povremena ako se odnosi na dozu hidrohlortiazida od 6 mg.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Enalapril/HCT TEVA

Čuvati van vidokruga i domašaja dece.Ne smete koristiti lek Enalapril/HCT TEVA posle isteka roka upotrebe naznačenog na kutiji nakon „Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25°C.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljajuneupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sakomunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Enalapril/HCT TEVA

Aktivne supstance

enalapril-maleat i hidrohlortiazid.

Jedna tableta sadrži 20 mg enalapril-maleata i 6 mg hidrohlortiazida.

Pomoćne supstance:

kroskarmeloza-natrijum; laktoza, monohidrat; magnezijum-stearat; skrob, kukuruzni

preželatinizovan; natrijum-hidrogenkarbonat; pigment Blend PB 20948 Blue: laktoza, monohidrat; IndigoCarmine Lake E132.

Kako izgleda lek Enalapril/HCT TEVA i sadržaj pakovanja

Tableta.Okrugle, bikonveksne tablete svetlo plave boje, prečnika 9 mm.

Unutrašnje pakovanje je Alu 20 μm/Alu 130 μm blister sa 10 tableta i Alu 20 μm/Alu 170 μm blistersa 10 tableta.Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija u kojoj se nalaze 3 blistera ukupno 30 tableta iUputstvo za lek.

Nosilac dozvole

ACTAVIS D.O.O. BEOGRADĐorđa Stanojevića 12, Beograd

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Novembar, 2023.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-04186-22-002 od 23.11.2023.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji