Docetaxel Accord 80mg/4mL koncentrat za rastvor za infuziju


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Docetaxel Accord koncentrat za rastvor za infuziju; 80mg/4mL; bočica staklena, 1x4mL

  • ATC: L01CD02
  • JKL: 0039781
  • EAN: 8606011507426
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: SZ
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Docetaxel Accord koncentrat za rastvor za infuziju uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Docetaxel Accord na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Docetaxel Accord kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Docetaxel Accord, 20 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuzijuDocetaxel Accord, 80 mg/4mL, koncentrat za rastvor za infuziju

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru

farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru

farmaceutu ili medicinskoj

sestri . Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Docetaxel Accord i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Docetaxel Accord

Kako se primenjuje lek Docetaxel Accord

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Docetaxel Accord

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

je lek Docetaxel Accord i čemu je namenjen

Ime ovog leka je Docetaxel Accord, a njegovo nezaštićeno ime je docetaksel. Docetaksel je supstancadobijena iz iglica drveta tise.Docetaksel spada u grupu lekova protiv raka antitumorski lekovi, koji se nazivaju taksoidi.

Lekar vam je propisao lek Docetaxel Accord za lečenje raka dojke, posebnih oblika raka plućanemikrocelularnog raka pluća, raka prostate, raka želuca ili raka glave i vrata:

za lečenje uznapredovalog raka dojke, docetaksel može da se primenjuje ili sam ili u kombinaciji sadoksorubicinom, trastuzumabom ili kapecitabinom;- za lečenje ranog stadijuma raka dojke, sa ili bez zahvaćenih limfnih čvorova, docetaksel može da seprimenjuje u kombinaciji sa doksorubicinom i ciklofosfamidom;- za lečenje raka pluća, docetaksel može da se primenjuje ili sam ili u kombinaciji sa cisplatinom;- za lečenje raka prostate, docetaksel se primenjuje u kombinaciji sa prednizonom ili prednizolonom;- za lečenje metastatskog raka želuca, docetaksel se primenjuje u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom;- za lečenje raka glave i vrata, docetaksel se primenjuje u kombinaciji sa cisplatinom i 5-fluorouracilom.

2. Šta treba da znate pre nego što primite lek Docetaxel Accord

Lek Docetaxel Accord ne smete primati:

• ukoliko ste alergični preosetljivi na docetaksel ili na bilo koju od pomoćnih supstanci ovog lekanavedene u odeljku 6;• ukoliko je broj belih krvnih zrnaca kod Vas suviše mali;• ukoliko imate teško oboljenje jetre.

Upozorenja i mere opreza

Pre svake terapije lekom Docetaxel Accord, kod Vas će biti obavljene analize krvi da bi se proverilo da liimate dovoljan broj krvnih zrnaca i da li je funkcija Vaše jetre dovoljno dobra da možete da primite ovaj lek.U slučaju poremećaja u broju belih krvnih zrnaca, može se javiti groznica povišena telesna temperatura, jeza, drhtavica ili infekcije.

Odmah obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ako imate bol ili osetljivost u stomaku, dijareju, krvarenje iz završnog dela debelog creva rektuma, krv u stolici ili povišenu telesnu temperaturu. Ovi simptomi mogu biti prvi znaci ozbiljne toksičnosti u probavnom traktu, koja može biti sa smrtnim ishodom. Vaš lekar bi trebalo odmah da reaguje na to.

Obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ako imate problema sa vidom. U slučajuproblema sa vidom, naročito zamućenog vida, odmah treba da odete na pregled očiju i vida.

Obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ako ste imali alergijsku reakciju naprethodnu terapiju paklitakselom.

Obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ako imate problema sa srcem.

Ako Vam se jave akutni ili pogoršaju postojeći problemi sa plućima groznicom, otežanim disanjem ili kašljem, odmah obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru. Vaš lekar će moždaodmah prekinuti Vaše lečenje docetakselom.

Jedan dan pre primene leka Docetaxel Accord od Vas će zatražiti da uzmete premedikaciju, koja se sastojiod kortikosteroida za oralnu upotrebu kao što je deksametazon, i nastavićete da je uzimate još dan ili dvaposle primene leka Docetaxel Accord. Svrha ove premedikacije je svođenje na najmanju meru nekih

neželjenih dejstava koja mogu da se jave posle infuzije leka Docetaxel Accord, posebno alergijskih reakcija izadržavanja tečnosti oticanje šaka, stopala, nogu ili povećanje telesne mase.

Tokom terapije, možda ćete dobijati i lekove koji će pomoći očuvanje broja Vaših krvnih ćelija.

Teški problemi sa kožom kao što su

Stevens-Johnson

-ov sindrom SJS, toksična epidermalna nekroliza

TEN, akutna generalizovana egzantematozna pustuloza AGEP su prijavljeni kod upotrebe docetaksela:- Simptomi SJS/TEN mogu uključivati stvaranje plikova, ljuštenje ili krvarenje na bilo kom delu kože uključujući usne, oči, usta, nos, genitalije, šake ili stopala sa ili bez osipa. Takođe možete imati simptome slične gripu u isto vreme, kao što su groznica, jeza ili bolovi u mišićima.- Simptomi AGEP-a mogu uključivati crveni, rašireni osip sa izbočinama ispod otečene kože uključujući pregibe kože, trup i gornje ekstremitete i plikove praćene povišenom telesnom temperaturom.Ako razvijete teške kožne reakcije ili bilo koju od prethodno navedenih reakcija, odmah se obratite svom lekaru ili zdravstvenom radniku.

Obavestite svog lekara, bolničkog farmaceuta ili medicinsku sestru ako imate problema sa bubrezima ili visok nivo mokraćne kiseline u krvi pre nego što počnete lečenje lekom Docetakel Accord.

Lek Docetaxel Accord sadrži alkohol. Razgovarajte sa Vašim lekarom ako imate bolest zavisnosti od alkohola, imate epilepsiju ili imate oštećenje funkcije jetre. Takođe, pogledajte odeljak Lek Docetaxel Accord sadrži etanol alkohol u nastavku.

Drugi lekovi i Docetaxel Accord

Obavestite svog lekara ili bolničkog farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete moždauzimati bilo koje druge lekove, uključujući i lekove koji se nabavljaju bez lekarskog recepta. Ovo je važnozato što se može dogoditi da Docetaxel Accord ili drugi lek neće delovati onako kao što se očekuje, apovećava se i verovatnoća pojave neželjenih dejstava.Količina alkohola u ovom leku može da utiče na druge lekove koje uzimate.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Obratite se Vašem lekaru za savet pre nego što primate ovaj lek.Docetaxel Accord se NE SME primenjivati tokom trudnoće, osim ako izričito lekar nije propisao.

Ne smete da zatrudnite tokom terapije ovim lekom i morate primenjivati efektivne metode kontracepcije tokom lečenja, jer lek Docetaxel Accord može biti štetan za plod. Ako u tom periodu ipak zatrudnite, odmah o tome obavestite svog lekara.

Dok ste na terapiji lekom docetaksel NE SMETE da dojite.

Muškarcima koji primaju Docetaxel Accord savetuje se da ne začinju dete tokom terapije i do 6 mesecinakon prestanka terapije i da potraže savet za konzerviranje sperme, jer docetaksel može uticati na plodnostkod muškaraca.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Količina alkohola u ovom leku može smanjiti sposobnost za upravljanje vozilima i rukovanjemašinama.Možda ćete imati neželjena dejstva ovog leka koja mogu uticati na Vašu sposobnost vožnje, upotrebe alata ili mašina videti odeljak 4 Moguća neželjena dejstva. Ako se to dogodi, nemojte voziti ili koristiti bilo kakve alate ili mašine pre nego što razgovarate sa svojim lekarom, medicinskom sestrom ili bolničkim farmaceutom.

Lek Docetaxel Accord sadrži etanol alkohol

Docetaxel Accord, 20 mg/mL, koncentrat za rastvor za infuziju:

Ovaj lek sadrži 50 vol.% etanola, bezvodnog alkohola, odnosno do 395 mg etanola, bezvodnog po bočici,što odgovara 10 mL piva ili 4 mL vina po bočici.

Docetaxel Accord, 80 mg/4 mL, koncentrat za rastvor za infuziju:

Ovaj lek sadrži 50 vol.% etanola, bezvodnog alkohola, odnosno do 1,58 g etanola, bezvodnog po bočici,što odgovara 40 mL piva ili 17 mL vina po bočici.

Lek je štetan za osobe koje boluju od alkoholizma. Mora se obratiti pažnja u lečenju trudnica i dojilja, dece ivisoko-rizičnih grupa kao što su pacijenti sa bolestima jetre ili epilepsijom.Količina alkohola u ovom leku može imati uticaj na centralni nervni sistem deo nervnog sistema kojiobuhvata mozak i kičmenu moždinu.

3. Kako se primenjuje lek Docetaxel Accord

Lek Docetaxel Accord će Vam dati zdravstveni radnik.

Uobičajena doza

Doza će zavisiti od Vaše telesne mase i opšteg zdravstvenog stanja. Lekar će izračunati površinu Vašeg tela u kvadratnim metrima m² i odrediti dozu leka koju treba da primite.

Način i metod primene leka

Lek Docetaxel Accord ćete primiti putem infuzije u jednu od vena intravenska primena. Infuzija će trajatipribližno 1 sat tokom koje ćete biti u bolnici.

Učestalost primene

Infuziju ćete primati, uglavnom, jednom na svake tri nedelje.

Vaš lekar može da promeni dozu i učestalost primene leka u zavisnosti od rezultata analize krvi, Vašegopšteg stanja i Vaše reakcije na lečenje lekom Docetaxel Accord. Posebno obratite pažnju i odmah obavestite svog lekara ako se jave proliv, ranice u ustima, osećaj utrnulosti ili mravinjanja, povišena telesna temperatura. Dajte svom lekaru Vaše rezultate analiza krvi. Te informacije će lekaru omogućiti da odluči da li je potrebno da se doza smanji.

Ako imate dodatnih pitanja o primeni ovog leka, obratite se svom lekaru ili bolničkom farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Lekar će o tome razgovarati sa Vama i objasniće Vam moguće rizike i koristi od terapije.

Najčešće prijavljene neželjene reakcije na docetaksel kada se primenjuje samostalno su:smanjenje broja crvenih ili belih krvnih zrnaca, gubitak kose alopecija, mučnina, povraćanje, ranice uustima, proliv i iscrpljenost.

Težina neželjenih događaja docetaksela može da se poveća ako se on daje u kombinaciji sadrugim hemioterapijskim lekovima.

Tokom infuzije u bolnici mogu da se pojave sledeće alergijske reakcije mogu da se jave kod više od 1 na 10pacijenata:• naleti crvenila praćeni osećajem vrućine, kožne reakcije, svrab

• stezanje u grudima, otežano disanje• groznica ili drhtavica• bol u leđima• nizak krvni pritisak.Mogu da se jave i teže reakcije.Ako ste imali alergijsku reakciju na paklitaksel, možete imati takođe alergijsku reakciju na docetaksel, kojamože biti teža.

Bolničko osoblje će pažljivo pratiti Vaše stanje u toku terapije. Obavestite ih odmah ako uočite bilo koju odnavedenih dejstava.U periodu između infuzija docetakselom mogu se javiti sledeće reakcije, a njihova učestalost možeda varira u zavisnosti od kombinacija lekova koje ste primili:

Veoma česta mogu da se jave kod više od 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:

• infekcije, smanjenje broja crvenih krvnih zrnaca anemija ili belih krvnih zrnaca koja su značajna zaborbu protiv infekcija i smanjenje broja trombocita krvnih pločica• groznica: ako se dogodi, morate odmah da obavestite svog lekara• alergijske reakcije, prethodno opisane• gubitak apetita anoreksija• nesanica• osećaj utrnulosti, mravinjanja ili bola u zglobovima ili mišićima• glavobolja• promena čula ukusa• zapaljenje oka ili pojačano suzenje očiju• oticanje usled poremećaja limfne drenaže• otežano disanje• curenje nosa, zapaljenje grla i nosa, kašalj• krvarenje iz nosa• ranice u ustima• stomačne tegobe uključujući mučninu, povraćanje i proliv, zatvor• bol u trbuhu• smetnje pri varenju• gubitak kose: u većini slučajeva, kosa normalno ponovo izraste. U nekim slučajevima nepoznataučestalost uočen je trajni gubitak kose• crvenilo i oticanje dlanova ili tabana, koji mogu dovesti do ljuštenja kože ovo se može javiti i nanadlakticama, na licu ili po telu• promena boje noktiju, koji mogu da otpadnu• bolovi u mišićima, bol u leđima ili bol u kostima• promene ili izostanak menstrualnog ciklusa• oticanje šaka, stopala, nogu• iscrpljenost ili simptomi slični gripu• povećanje ili smanjenje telesne mase.• infekcija.gornjih disajnih puteva

Česta mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek

• kandidijaza gljivične infekcije u ustima• dehidratacija• vrtoglavica• oštećenje sluha• sniženje krvnog pritiska, nepravilan ili ubrzan rad srca• srčana slabost insuficijencija• zapaljenje jednjaka ezofagitis• suvoća usta• otežano ili bolno gutanje• krvarenje• povišene vrednosti enzima jetre zato su potrebne redovne analize krvi.

• porast nivoa šećera u krvi dijabetes

smanjenje kalijuma, kalcijuma i/ili fosfata u Vašoj krvi.

Povremena mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:

• gubitak svesti• reakcije na mestu injekcije, kožne reakcije, zapaljenje vene flebitis ili pojava otoka• krvni ugrušci.• akutna mijeloidna leukemija i mijelodisplastični sindrom tipovi kancera krvi mogu se javiti kod pacijenata koji se leče docetakselom zajedno sa određenim drugim načinom lečenja karcinoma.

Retko mogu da se jave kod najviše 1 na 1000 pacijenata koji uzimaju lek :

zapaljenje debelog creva, tankog creva, koje može biti fatalno učestalost nije poznata; perforacija creva.

Nepoznata učestalost ne može se proceniti na osnovu dostupnih podataka:

• intersticijska bolest pluća zapaljenje pluća koje izaziva kašalj i otežano disanje. Zapaljenje pluća može se razviti i kada se terapija docetakselom koristi sa radioterapijom• zapaljenje pluća pneumonija• plućna fibroza ožiljci i zadebljanja na plućima sa otežanim disanjem – osećajem nedostatka vazduha• zamućeni vid zbog oticanja mrežnjače u očima cistoidni makularni edem• smanjenje koncentracija natrijuma, kalijuma, magnezijuma i/ili kalcijuma u Vašoj krvi poremećaji balansaelektrolita• ventrikularna aritmija ili ventrikularna tahikardija koja se manifestuje kao nepravilni i/ili ubrzani otkucajisrca, teški nedostatak vazduha, vrtoglavica i/ili gubitak svesti. Neki od ovih simptoma mogu biti ozbiljni.Odmah obavestite svog lekara ako se to dogodi.• reakcije na mestu primene injekcije koje se javljaju na mestu prethodne reakcije.•

-ov limfom karcinom koji utiče na imunski sistem i drugi karcinomi mogu se javiti kod

pacijenata koji se leče docetakselom zajedno sa određenim drugim načinom lečenja karcinoma.

Stevens-Johnson

ov sindrom SJS i toksična epidermalna nekroliza TEN nastajanje plikova, ljuštenje ili

krvarenje na bilo kom delu kože uključujući usne, oči, usta, nos, genitalije, ruke ili stopala sa ili bez osipa. Takođe možete imati simptome slične gripu u isto vreme, kao što su groznica, jeza ili bolovi u mišićima.

akutna generalizovana egzantematozna pustuloza AGEP crveni, ljuspasti, široko rasprostranjeni osip sa

izbočinama ispod otečene kože uključujući pregibe kože, trup i gornje ekstremitete i plikovi praćeni groznicom.

sindrom lize tumora je ozbiljno stanje koje se otkriva promenama u krvi kao što su povećanje koncentracije

mokraćne kiseline, kalijuma, fosfora i snižene koncentracije kalcijuma i rezultira simptomima kao što su epileptični napadi, slabost bubrega smanjena količina ili tamna mokraća i poremećaj srčanog ritma. Ako se to dogodi, morate odmah obavestiti svog lekara.

miozitis zapaljenje mišića – vrući, crveni i otečeni – koji izaziva bol i slabost mišića

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ilimedicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Docetaxel Accord

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Docetaxel Accord posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanjunakon „Važi do:”.Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25 °C.Čuvati u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti.

Upotrebiti bočicu leka odmah nakon otvaranja. Ako se odmah ne upotrebi, vreme i uslovi čuvanja tokom upotrebe su odgovornost korisnika.

Sa mikrobiološke tačke gledišta razblaživanje se mora odvijati u kontrolisanim i aseptičnimuslovima. Upotrebiti lek odmah nakon dodavanja u infuzionu kesu.Ukoliko se ne upotrebi odmah, vreme i uslovi čuvanja tokom upotrebe su odgovornost korisnika i ne sme biti duže od 6 sati na temperaturi do 25 °C uključujući u to vreme i sat vremena intravenske primeneinfuzije.

Fizička i hemijska stabilnost infuzijskog rastvora tokom upotrebe, pripremljenog kako jepropisano, dokazana je u kesama koje nisu od PVC-a, u period do 48 sati kada se čuvaju na temperaturi od 2 °C do 8 °C.

Pripremiti rastvor za infuziju kao što jepropisano. Rastvor za infuziju ne sme da bude priključen na infuzioni set duže od 6 sati na temperaturi do 25 °C.

Rastvor za infuziju docetaksela je prezasićen zbog čega tokom vremena može kristalisati. Ako se kristalipojave, rastvor se ne sme više koristiti i treba ga odbaciti.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Docetaxel Accord

Aktivna supstanca je docetaksel.Jedan mililitar koncentrata za rastvor za infuziju sadrži 20 mg docetaksela.

Jedna bočica od 1 mL Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju sadrži 20 mg docetaksela.

Jedna bočica od 4 mL Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju sadrži 80 mg docetaksela.

Pomoćne supstance su: polisorbat 80; etanol, bezvodni videti odeljak 2 i limunska kiselina, bezvodna.

Kako izgleda lek Docetaxel Accord i sadržaj pakovanja

Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju je bistar, bledožuti do braonkasto-žuti rastvor.

Docetaxel Accord. 20 mg/mL. koncentrat za rastvor za infuziju: Unutrašnje pakovanje je bočica od bezbojnog stakla sa

fluorotec plus

gumenim čepom i aluminijumskim

prstenom i narandžastom

kapicom, koja sadrži 1 mL koncentrata za rastvor za infuziju.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži jednu bočicu i Uputstvo za lek.

Docetaxel Accord, 80 mg/4 mL, koncentrat za rastvor za infuziju: Unutrašnje pakovanje je bočica od bezbojnog stakla sa

fluorotec plus

gumenim čepom i aluminijumskim

prstenom i crvenom

kapicom, koja sadrži 4 mL koncentrata za rastvor za infuziju.

Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži jednu bočicu i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

EVROPA LEK PHARMA D.O.O. BEOGRAD , Bore Stankovića 2, Beograd

Proizvođač:

ACCORD HEALTHCARE LIMITED, Ground Floor, Sage House, 319 Pinner Road, Harrow, Velika Britanija

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se može upotrebljavati samo u stacionarnoj zdravstvenoj ustanovi.

Broj i datum dozvole:

Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju, 1 x 20mg/mL: 515-01-04041-19-001 od 26.01.2022.Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju, 1 x 80mg/4mL: 515-01-04042-19-001 od 26.01.2022.

UPUTSTVO ZA PRIPREMU LEKA DOCETAXEL ACCORD, KONCENTRAT ZA RASTVOR ZA INFUZIJU

Važno je da pročitate ceo sadržaj ovog uputstva pre pripreme rastvora za infuziju leka Docetaksel Accord

Preporuke za bezbedno rukovanjeDocetaxel Accord je antineoplastični lek i kao što je slučaj sa drugim potencijalno toksičnim jedinjenjima,pri rukovanju i pripremi rastvora Docetaxel Accord potreban je oprez. Savetuje se upotreba rukavica.

slučaju da Docetaxel Accord, koncentrat ili rastvor za infuziju dođu u dodir sa kožom, kožu je neophodnoodmah temeljno oprati sapunom i vodom. Ukoliko Docetaxel Accord, koncentrat ili rastvor za infuziju dođeu kontakt sa sluzokožama, potrebno ih je odmah temeljno isprati vodom.

Priprema rastvora za intravensku primenu

Priprema rastvora za infuziju

NE SMETE KORISTITI druge lekove docetaksela koji sadrže 2 bočice koncentrat i rastvarač sa ovim lekom Docetaxel Accord 20 mg/mL, koncentat za rastvor za infuziju koji sadrži 1 bočicu koncentrata.

NE SMETE KORISTITI druge lekove docetaksela koji sadrže 2 bočice koncentrat i rastvarač sa ovim lekom Docetaxel Accord 80 mg/4 mL, koncentat za rastvor za infuziju koji sadrži 1 bočicu koncentrata.

Lek Docetaxel Accord 20mg/mL, 80mg/4mL, koncentrat za rastvor za infuziju NE zahteva prethodnorazblaživanje sa rastvaračem, pa se stoga može odmah dodati u infuzioni rastvor.

Svaka bočica je namenjena za jednokratnu upotrebu i treba je primeniti odmah nakon otvaranja. Ako se ne

upotrebi odmah, odgovornost za vreme i uslove čuvanja pre upotrebe preuzima korisnik. Ponekad je potrebno upotrebiti više od jedne bočice Docetaxel Accord, koncentrata za rastvor za infuziju kako bi se dobila potrebna doza za pacijenta. Na primer, za dozu od 140 mg docetaksela potrebno je 7 ml koncentrata docetaksela za rastvor.

Koristeći graduisane špriceve sa 21G iglom, pod aseptičnim uslovima izvucite potrebnu količinu leka

Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju.

bočici leka Docetakel Accord koncentracija docetaksela je 20 mg/ml.

Potrebna količina leka Docetaxel Accord, koncentrat za rastvor za infuziju se ubrizga u kesu ili bocu za

infuziju zapremine 250 mL pojedinačnom injekcijom iz jednog puta u kojoj je ili 5% rastvor glukoze ili 9mg/mL 0,9% rastvor natrijum-hlorida. Ako je potrebna doza veća od 190 mg docetaksela, upotrebite veću količinu infuzionog vehikuluma, tako da koncentracija docetaksela ne prelazi 0,74 mg/mL

Promešajte sadržaj infuzione kese ili boce ručno, polukružnim ljuljajućim pokretima.

Sa mikrobiološke tačke gledišta, razblaživanje se mora odvijati u kontrolisanim i aseptičnim uslovima i

rastvor se mora primeniti odmah nakon pripreme.Ukoliko se ne primeni odmah, vreme i uslovi čuvanja tokom upotrebe su odgovornost korisnika.

Nakon dodavanja u infuzionu kesicu, docetaksel, rastvor za infuziju je stabilan 6 sati na temperaturi do 25

°C. Infuzioni rastvor mora da se upotrebi u roku od 6 sati nakon pripreme uključujući u to vreme i sat vremena intravenske primene infuzije.Pored toga, fizička i hemijska stabilnost infuzijskog rastvora tokom upotrebe pripremljenog kako je preporučeno, dokazana je u kesama koje nisu od PVC-a, u periodu do 48 sati kada se čuvaju na temperaturi od 2 °C do 8 °C.Docetaksel, rastvor za infuziju je prezasićen zbog čega tokom vremena može kristalisati. Ako se kristalipojave, rastvor se ne sme više koristiti i treba ga odbaciti.

Svu neiskorišćenu količinu leka ili otpadnog materijala nakon njegove upotrebe treba ukloniti, u skladu savažećim propisima. Ne smete bacati lekove u kanalizaciju. Pitajte vašeg farmaceuta kako da uklonite neiskorišćenu količinu leka. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji