Cufence 200mg film tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Cufence film tableta; 200mg; boca staklena, 1x100kom

  • ATC: A16AX12
  • JKL: 1059011
  • EAN: 8606011508102
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Cufence film tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Cufence na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Cufence kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Cufence, 200 mg, kapsule, tvrde

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da primate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru

farmaceutu ili medicinskoj sestri.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju iste znake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru

farmaceutu ili medicinskoj

sestri . Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Cufence i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što primite lek Cufence

Kako se primenjuje lek Cufence

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Cufence

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Cufence i čemu je namenjen

Lek Cufence se koristi za lečenje Vilsonove bolesti kod odraslih, adolescenata i dece uzrasta od 5 ili više godina. Namenjen je primeni kod pacijenata koji ne mogu da uzimaju drugi lek, D-penicilamin, zbog neželjenih reakcija.

Ovaj lek sadrži aktivnu supstancu trientin, helatni agens za bakar koji se upotrebljava u svrhu uklanjanja viška bakra iz tela. Lek Cufence

vezuje za sebe bakar, koji se potom izlučuje iz tela.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Cufence

Lek Cufence ne smete uzimati:

Ako ste alergični na trientin ili neki drugi sastojak ovog leka navedeni u odeljku 6.

Znaci alergijske reakcije uključuju osip, svrab, oticanje lica, gubitak svesti i probleme sa disanjem.

Upozorenja i mere opreza

Vaš lekar će morati redovno da proverava da li Vam se javljaju simptomi bolesti, kao i količinu bakra u krvi i urinu. Redovno praćenje je od izrazitog značaja na početku Vašeg lečenja ili prilikom promene doze, kod dece u razvoju i trudnica, u cilju održavanja koncentracija bakra na odgovarajućem nivou. Vaš lekar će možda povećati ili smanjiti dozu leka Cufence.

Mogu se javiti problemi sa nervnim sistemom na primer nevoljno drhtanje, manjak koordinacije, otežan govor, ukočenost mišića, pogoršanje grčeva mišića, posebno kod pacijenata koji tek započinju svoje lečenje lekom Cufence. Ako nešto od navedenog primetite tokom uzimanja leka Cufence, odmah o tome obavestite Vašeg lekara.

Reakcije slične lupusu simptomi mogu uključivati dugotrajan osip, temperaturu, bol u zglobovima i umor zabeležene su kod nekih pacijenata koji su se nakon lečenja penicilaminom prebacili na trientin. Međutim, nije bilo moguće utvrditi da li je reakcija posledica lečenja trientinom ili prethodnog lečenja penicilaminom.

Drugi lekovi i lek Cufence

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno ste uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekov.

Ako uzimate tablete sa gvožđem ili lekove koji neutrališu kiselinu u želucu, uzmite ih barem 2 sata pre ili nakon što ste uzeli lek Cufence zato što oni mogu smanjiti dejstvo leka Cufence. Preporučuje se da trientin uzmete u razmaku od barem jednog sata od uzimanja bilo kog drugog leka.

Uzimanje leka Cufence sa hranom i pićima

Ovaj lek treba uzimati samo sa vodom. Nemojte uzimati lek sa drugim pićima, mlekom ili hranom jer bi mogli da smanje njegovo dejstvo. Izbegavajte da jedete ili pijete osim vode 2 sata pre i 1 sat posle uzimanja leka Cufence.

Trudnoća i dojenje

Ako ste trudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate da zatrudnite, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek. Veoma je važno da nastavite sa lečenjem zbog održavanja normalnih vrednosti bakra tokom trudnoće. Vi i Vaš lekar treba u potpunosti da razmotrite moguće koristi lečenja, vodeći računa o bilo kakvim mogućim rizicima

koji se mogu javiti. Vaš lekar će Vas posavetovati o lečenju i dozi koji bi bili najbolji u Vašoj situaciji. Ako zatrudnite dok uzimate lek Cufence, obratite se Vašem lekaru.

Ako ste trudni i uzimate Cufence, Vaše stanje će se pratiti tokom trudnoće zbog uticaja na bebu ili na promenu vrednosti bakra kod Vas.

Prema trenutno dostupnim ograničenim informacijama, čini se da lek Cufence ne prelazi u majčino mleko, ali nije sigurno da ne postoji nikakav rizik po bebu. Važno je da obavestite Vašeg lekara ako dojite ili ako planirate da dojite. U tom slučaju Vaš lekar će Vam pomoći da odlučite da li je potrebno prestati sa dojenjem ili uzimati lek Cufence, s obzirom na korist dojenja za bebu i korist leka Cufence za majku. Vaš lekar će odlučiti koja terapija i koja doza je najbolja u Vašoj situaciji.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nije verovatno da će trientin imati uticaj na Vašu sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

3. Kako se uzima lek Cufence

Uvek uzimajte lek Cufence tačno onako kako Vam je lekar rekao

Ukoliko niste sigurni, proverite sa

lekarom ili farmaceutom

Odrasle osobe uključujući starije osobe

Uobičajena doza je između 4 i 8 kapsula dnevno koje se uzimaju kroz usta.

Primena kod dece i adolescenata od 5 do 17 godina

Kod dece i adolescenata doza zavisi od starosti i telesne težine i prilagođava je Vaš lekar. Na početku lečenja doza varira između 2 i 5 kapsula dnevno.

Način primene

Vaš lekar će odrediti ispravnu dozu za Vas.Ukupna dnevna doza se može podeliti u 2 do 4 manje doze, u skladu sa time kako je propisao lekar. Kapsule progutajte cele uz čašu vode na prazan želudac, barem 1 sat pre ili 2 sata posle jela. Pacijenti koji otežano gutaju moraju da se obrate svom lekaru.

Ako ste uzeli više leka Cufence nego što treba

Ako ste uzeli više leka nego što treba, možete osetiti mučninu ili vrtoglavicu ili povraćati. Odmah se obratite Vašem lekaru ili drugom zdravstvenom radniku.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Cufence

Ako ste zaboravili da uzmete dozu, sledeću dozu uzmite u uobičajeno vreme. Ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu tabletu.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Cufence

Ovaj lek je namenjen dugoročnoj primeni jer je Vilsonova bolest doživotna. Nemojte prestajati sa lečenjem ili ga menjati bez razgovora sa Vašim lekarom, čak i u slučaju da se osećate bolje. Ako imate dodatnih pitanja o upotrebi ovog leka, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek. Ponekad učestalost nepoznata; nije moguće proceniti na osnovu dostupnih podataka, lečenje ovim lekom može izazvati upalu tankog ili debelog creva. Ako Vam se javi bilo koja od sledećih neželjenih reakcija,

se obratite Vašem lekaru:

Jaki stomačni bolovi- Uporan proliv - Problemi sa nervnim sistemom na primer nevoljno drhtanje, manjak koordinacije, otežan govor, ukočenost mišića, pogoršanje grčeva mišića.

Druga neželjena dejstva mogu uključivati: Česta neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 10 pacijenata koji uzimaju lek:- Mučnina naročito prilikom započinjanja terapije

Povremena neželjena dejstva mogu da se jave kod najviše 1 na 100 pacijenata koji uzimaju lek:- Kožni osip - Anemija možete se osećati neuobičajeno umorno

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara, farmaceuta ili medicinsku sestru. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju naneželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Cufence

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristit lek Cufence posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanjunakon „Važi do“ Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Ovaj lek ne zahteva posebne uslove čuvanjaBocu čuvati dobro zatvorenu radi zaštite od vlage.Rok upotrebe nakon prvog otvaranja boce: 3 meseca.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Cufence

Jedna kapsula, tvrda sadrži 300 mg trientin-dihidrohlorida, što odgovara 200 mg trientina

Pomoćnesupstance su:Sadržaj kapsule:magnezijum-stearat; silicijum-dioksid, koloidni, bezvodniOmotač kapsule: želatin; titan-dioksid E171Sastav mastila za štampu: šelak; propilenglikol; titan-dioksid E171; gvožđeIII-oksid, crni E172gvožđeIII-oksid, žuti E172

Kako izgleda lek Cufence i sadržaj pakovanja

Bela kapsula ovalnog oblika, veličine 0, sa odštampanom oznakom „Cufence“ mastilom sive boje.Unutrašnje pakovanje je boca od smeđeg stakla u kojoj se nalazi kesica silika gela. Boca je zatvorena polipropilenskim zatvaračem. Na otvoru boce se nalazi zatopljena zaštitna folija. Spoljašnje pakovanje je složiva kartonska kutija koja sadrži jednu bocu ukupno 100 kapsula,tvrdih i Uputstvo za lek.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

EVROPA LEK PHARMA D.O.O. BeogradBore Stankovića 2, Beograd

Proizvođač:

AESICAPHARMACEUTICALSGMBH, Alfred-Nobel-Str. 10,Monheim am Rhein, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno:

Avgust, 2023.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

515-01-02473-22-001 od 03.08.2023.

Napomena: Ovo Uputstvo za lek je korigovano u skladu sa Rešenjem o ispravci br: 515-14-00119-2023-8-003 od 17.08.2023.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji