Bekunis® 25mg/g biljni čaj


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Bekunis® biljni čaj; 25mg/g; kutija, 1x80g

  • ATC: A06AB06
  • JKL:
  • EAN: 4056500010816
  • Vrsta leka: Biljni lekovi
  • Izdavanje leka: BR
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Bekunis® biljni čaj uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Bekunis® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Bekunis® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

Bekunis

25 mg/g, biljni čaj

Cassia angustifolia

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacije koje su važne za Vas.

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom uputstvu ili kao što Vam je objasnio Vaš lekar ili farmaceut.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja ili Vam treba savet, obratite se farmaceutu.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovo uključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

Ukoliko se ne osećate bolje ili se osećate lošije posle 7 dana, morate se obratiti svom lekaru.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Bekunis i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Bekunis

Kako se uzima lek Bekunis

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Bekunis

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Bekunis i čemu je namenjen

Lek Bekunis, biljni čaj je biljni lek koji se koristi za kratkotrajno lečenje povremene konstipacije otežano pražnjenje creva kod odraslih i dece starije od 12 godina.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Bekunis

Lek Bekunis ne smete uzimati:

ukoliko ste preosetljivi na aktivnu supstancu;- u slučaju značajnog ili potpunog zastoja crevnog sadržaja, blokade koja potpuno zaustavlja prolaz crevnog sadržaja ili potpunog gubitka mišićnog tonusa creva, zapaljenja slepog creva, zapaljenskih bolesti creva npr.

-ova bolest, ulcerozni kolitis, bolova u stomaku nepoznatog uzroka i u

slučaju teške dehidracije gubitka tečnosti praćene nedostatkom vode i elektrolita;- u slučaju trudnoće i dojenja videti odeljak Trudnoća i dojenje;- kod dece mlađe od 12 godina.

Ako niste sigurni da li se nešto od gore navedenog odnosi na Vas, obavezno konsultujte Vašeg lekara ili farmaceuta pre primene leka.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što uzmete lek Bekunis, biljni čaj.

Upotreba preparata sene opravdana je jedino u slučaju ako se terapijsko dejstvo ne može postići

korekcijom ishrane ili primenom preparata koji povećavaju zapreminu crevnog sadržaja.

Ukoliko ne možete kontrolisati defekaciju pražnjenje creva, potrebno je u kraćim intervalima

menjati pelene kako ne bi došlo do dugotrajnog kontakta kože sa fecesom.

Ukoliko imate poremećaj funkcije bubrega budite oprezni jer može doći do poremećaja ravnoteže

Neophodno je da pre upotrebe proizvoda na bazi lista sene konsultujete lekara ukoliko koristite

lekove kao što su kardiotonični glikozidi, antiaritmici koji se koriste za lečenje poremećaja srčanog ritma, lekovi koji produžavaju QT interval, diuretici lekovi za izbacivanje viška tečnosti, adrenokortikosteroidi ili proizvodi na bazi korena sladića videti odeljak „Drugi lekovi i lek Bekunis“.

Kao i druge laksative, i proizvode na bazi lista sene ne treba da koristite ako imate problema sa

stolicom, kao što je fekalna impakcija zadržavanje formiranih, čvrstih i dehidratisanih fekalnih masa u debelom crevu, kao i ukoliko imate akutne ili uporne gastointestinalne probleme koji nisu dijagnostikovani, kao što su bol u stomaku, mučnina i povraćanje, izuzev ukoliko lekar to ne preporuči, zato što ovi simptomi mogu predstavljati znake potencijalnog ili postojećeg prekida rada creva ileus.

Morate izbegavati dugotrajnu upotrebu laksativa, kao što je i lek Bekunis, jer mogu dovesti do

zavisnosti i poremećaja funkcije creva. Ukoliko kod vas postoji potreba za svakodnevnom primenomlaksativa, potrebno je da se obratite Vašem lekaru da ispita uzrok otežanog pražnjenja.

Laksativi ne pomažu u smanjivanju telesne mase.

Deca mlađa od 12 godina ne smeju da uzimaju lek Bekunis.

Drugi lekovi i lek Bekunis

Imajte u vidu da se ove informacije mogu odnositi i na lekove koje više ne pijete, kao i na lekove koje planirate da uzimate u budućnosti. Obavestite svog lekara ili farmaceuta ukoliko uzimate, donedavno uzimali ili ćete možda uzimati bilo koje druge lekove, uključujući i lekove koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Ukoliko koristite kardiotonične glikozide lekovi koji se koriste u terapiji srčane slabosti, antiaritmike lekovi koji se koriste za lečenje poremećaja srčanog ritma, diuretike lekovi koji se koriste za izbacivanje viška tečnosti , adrenokortikosteroide ili proizvode na bazi korena sladića morate izbegavati dužu upotrebu leka Bekunis jer može doći do poremećaja ravnoteže elektrolita,odnosno gubitaka kalijuma.

Trudnoća i dojenje

Ukoliko ste trudni ili dojite, mislite da ste trudni ili planirate trudnoću, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu za savet pre nego što uzmete ovaj lek.

Lek Bekunis se ne sme koristiti tokom trudnoće i dojenja.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Nisu sprovedene studije o uticaju leka Bekunis, biljnog čaja na sposobnost upravljanja vozilima i rukovanja mašinama.

3. Kako se uzima lek Bekunis

Uvek uzimajte ovaj lek tačno onako kako je navedeno u ovom Uputstvu ili kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ukoliko niste sigurni, proverite sa Vašim lekarom ili farmaceutom.

Preporučena doza za odrasle i decu stariju od 12 godina:

najveća dnevna doza je 1 ravna kafena kašičica biljnog čaja.

ispravno je primeniti najmanju moguću dozu kojom se postiže terapijsko dejstvo.

uzeti jednu ravnu kafenu kašičicu jednom dnevno, uveče pre spavanja.

delovanje nastupa nakon 8 do 12 sati.

Način primeneOralna upotreba.Jedna ravna kafena kašičica Bekunis biljnog čaja dnevno.Jednu ravnu kafenu kašičicu čaja preliti šoljom vruće, prokuvane vode, ostaviti da odstoji 20 minuta i nakon toga procediti i popiti.

Dužina upotrebeNe sme se koristiti duže od jedne nedelje. Obično je dovoljno uzimati ovaj lek do dva ili tri puta tokom te nedelje. Ukoliko tokom upotrebe leka simptomi i dalje traju, konsultujte Vašeg lekara ili farmaceuta.

Ukoliko mislite da Bekunis biljni čaj suviše slabo ili jako deluje na Vaš organizam, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu

Ako ste uzeli više leka Bekunis nego što treba

Ako ste slučajno uzeli previše leka Bekunis, odmah se obratite svom lekaru ili idite u najbližu zdravstvenu ustanovu. Uvek ponesite sa sobom pakovanje leka sa uputstvom, bez obzira da li je u njemu ostalo još leka ili ne.

Glavni simptomi su oštri bolovi u stomaku kao i teški prolivi praćena gubitkom tečnosti i elektrolita, koji se moraju nadoknaditi. Proliv može izazvati gubitak kalijuma, što može dovesti do srčanih poremećaja i slabosti mišića, naročito ako se istovremeno uzimaju srčani glikozidi, diuretici,

kortikosteroidi ili proizvodi na bazi korena sladića videti odeljak 2. Drugi lekovi i lek Bekunis. Dugotrajna primena prekomernih količina ovog leka može dovesti do bolesti jetre.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Bekunis

Nikada ne uzimajte duplu dozu da biste nadoknadili propuštenu dozu.

Ukoliko ste zaboravili da popijete lek Bekunis, biljni čaj, preskočite propuštenu dozu i nastavite sa uzimanjem sledeće doze prema utvrđenom rasporedu doziranja.

Ako imate dodatnih pitanja o upotrebi ovog leka, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, ovaj lek može da prouzrokuje neželjena dejstva, iako ona ne moraju da se jave kod svih pacijenata koji uzimaju ovaj lek.

Moguće su reakcije preosetljivosti svrab, koprivnjača, lokalni ili generalizovani osip.

Mogu se javiti bolovi i grčevi u probavnom sistemu kao i pojava tečne stolice, naročito kod pacijenata sa tzv. iritabilnim kolonom. Osim toga, ovi simptomi se mogu takođe pojaviti kao posledica akutnog predoziranja. U tom slučaju potrebno je smanjiti dozu leka.

Dugotrajna primena može dovesti do poremećaja ravnoteže vode i elektrolita, što može dovesti do pojave belančevina u krvi i mokraći. Dugotrajna primena može dovesti do promene boje crevne sluzokože koja se obično povlači nakon što se prestane sa primenom leka Bekunis.

Za vreme lečenja se mogu pojaviti bezopasne žute ili crveno-smeđe u zavisnosti od pH promene boje mokraće uzrokovane izlučivanjem metabolita.Ako se pojave druge neželjene reakcije koje nisu prethodno pomenute, treba obavestiti lekara ili farmaceuta.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ilifarmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navdena u ovom uputstvu. Prijavljivanjem neželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcije možete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail: [email protected]

5. Kako čuvati lek Bekunis

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Bekunis, biljni čaj posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem pakovanju, nakon „Važi do“. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Čuvati na temperaturi do 25

C, u originalnom pakovanju, radi zaštite od svetlosti i vlage.

Rok upotrebe nakon otravaranja: 36 meseci.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Bekunis

Bekunis, biljni čaj sadrži list sene

Cassia angustifolia

Jedan gram čaja sadrži najmanje 25 mg hidroksiantracenskih glikozida, računato kao senozid B.

Lek ne sadrži pomoćne supstance.

Kako izgleda lek Bekunis i sadržaj pakovanja

Biljni čaj.Žuti do sivi i zeleni, isečeni delovi sene i listovi sene, karakterističnog mirisa.

Unutrašnje pakovanje koje je ujedno i spoljašnje pakovanje je kartonska kutija cilindričnog oblika sa dnom od aluminijuma u kojoj se nalazi 80 g čaja. Unutrašnje strane su obložene

folijom. Kutija je

zatvorena zaštitnom

folijom i plastičnim zatvaračem poklopac narandžaste boje.

Nosilac dozvole i proizvođač

Nosilac dozvole:

OKTAL PHARMA D.O.O. BEOGRAD, Milorada Jovanovića 11, Beograd

Proizvođač:

ROHA ARZNEIMITTEL GMBH, Rockwinkeler Heerstrasse 100, Bremen, Nemačka

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Oktobar, 2020.

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje bez lekarskog recepta.

Broj i datum dozvole:

515-01-04523-19-001 od 28.10.2020.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji