Azilect® 1mg tableta


Uputstvo, cena i dodatne informacije za medicinsko sredstvo Azilect® tableta; 1mg; blister, 2x14kom

  • ATC: N04BD02
  • JKL: 1085080
  • EAN: 8606103574039
  • Vrsta leka: Humani lekovi
  • Izdavanje leka: R
  • Cena: -.---,-- RSD (nije trenutno dostupna)

Azilect® tableta uputstvo

VAŽNO!

Informacije prikazane na našem sajtu su tehnički obrađene i optimizovane za prikaz uputstva za Azilect® na internetu. Uz pregled dostupnog uputstva na našem sajtu (koje može sadržati i eventualne greške) predlažemo da takođe pročitate kompletno originalno upustvo za Azilect® kojem možete pristupiti klikom na link.

UPUTSTVO ZA LEK

∆ Azilect

1mg, tablete

rasagilin

Pažljivo pročitajte ovo uputstvo, pre nego što počnete da uzimate ovaj lek, jer ono sadrži informacijekoje su važne za Vas.

Uputstvo sačuvajte. Može biti potrebno da ga ponovo pročitate.

Ako imate dodatnih pitanja, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ovaj lek propisan je samo Vama i ne smete ga davati drugima. Može da im škodi, čak i kada imaju isteznake bolesti kao i Vi.

Ukoliko Vam se javi bilo koje neželjeno dejstvo, obratite se Vašem lekaru ili farmaceutu. Ovouključuje i bilo koje neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu. Vidite odeljak 4.

ovom uputstvu pročitaćete:

Šta je lek Azilect i čemu je namenjen

Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Azilect

Kako se uzima lek Azilect

Moguća neželjena dejstva

Kako čuvati lek Azilect

Sadržaj pakovanja i ostale informacije

1. Šta je lek Azilect i čemu je namenjen

Aktivna supstanca leka Azilect je rasagilin i koristi se za lečenje Parkinsonove bolesti kod odraslih.Može se primenjivati zajedno sa levodopom drugi lek za terapiju Parkinsonove bolesti ili bez levodope.

Kod Parkinsonove bolesti se u određenim područjima mozga javlja gubitak ćelija koje stvarajudopamin. Dopamin je hemijska supstanca u mozgu, koja je uključena u kontrolu pokreta. Lek Azilectobezbeđuje da se poveća i održi količina dopamina u mozgu.

2. Šta treba da znate pre nego što uzmete lek Azilect

Lek Azilect ne smete uzimati:

Ako ste preosetljivi alergični na rasagilin, ili bilo koji drugi od sastojaka leka Azilect vidite odeljak

Ako imate teško oštećenje funkcije jetre.

Nemojte uzimati sledeće lekove dok uzimate lek Azilect:- Inhibitore monoamino oksidaze MAO koji se uzimaju za terapiju depresije ili za lečenje

Parkinsonove bolesti, ili u neku drugu svrhu, uključujući lekove i prirodne proizvode koji se mogu dobiti bez recepta, npr. preparati sa kantarionom.

Petidin snažan lek protiv bola.Treba da sačekate najmanje 14 dana nakon prestanka uzimanja leka Azilect pre nego što započnete lečenje MAO inhibitorima ili petidinom.

Upozorenja i mere opreza

Razgovarajte sa Vašim lekarom pre uzimanja leka Azilect:

ako imate probleme sa jetrom,- ako primetite sumnjivu promenu na koži, trebalo bi da se obratiti svom lekaru. Terapija lekom Azilect

može povećati rizik od nastanka raka kože.

Recite Vašem lekaru ako Vaša porodica/staratelj primete da razvijate neobično ponašanje u smislu da ne možete da kontrolišete nagon, potrebu ili žudnju za obavljanjem aktivnosti koje su loše za Vas ili za druge osobe. To je poremećaj kontrole impulsa. Kod pacijenata koji uzimaju Azilect i/ili neki drugi lek za lečenje Parkinsonove bolesti, primećeno je ponašanje kao što je prisiljavanje, opsesivne misli, zavisnost od kockanja, preterano trošenje novca, impulsivno ponašanje, abnormalno izražen seksualninagon, pojačano razmišljanje ili osećanja u vezi seksa. Može biti potrebno da Vaš lekar prilagodi Vašu dozu ili obustavi terapiju vidite odeljak 4.

Lek Azilect može izazvati pospanost ili iznenadan san tokom dnevnih aktivnosti, pogotovo akouzimate druge dopaminergičke lekove koriste se za terapiju Parkinsonove bolesti. Za dodatne infomacije vidite odeljak “Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama”.

Deca i adolescenti

Ne postoji razlog da se lek Azilect primenjuje kod dece i adolescenata, tako da se lek Azilect ne preporučuje za osobe mlađe od 18 godina.

Drugi lekovi i lek Azilect

Recite svom lekaru ili farmaceutu ako uzimate, ako ste do nedavno uzimali, ili ćete možda uzimati bilokoji drugi lek.

Obavezno recite Vašem lekaru ako uzimate neki od sledećih lekova:

određene antidepresive selektivni inhibitori preuzimanja serotonina, selektivni inhibitori preuzimanja

serotonina – noradrenalina, triciklični ili tetraciklični antidepresivi,

- antibiotik ciprofloksacin koji se koristi u terapiji infekcija,- lek za terapiju kašlja – dekstrometorfan,

simpatomimetike poput onih prisutnih u kapima za oči, nazalnim i oralnim dekongestivima ilekovima za prehladu koji sadrže efedrin ili pseudoefedrin.

Treba izbegavati primenu leka Azilect zajedno sa antidepresivima koji sadrže fluoksetin ili fluvoksamin.Treba da sačekate najmanje pet nedelja nakon prestanka uzimanja fluoksetina pre nego što započnete terapiju lekom Azilect.Nakon prestanka uzimanja leka Azilect, treba da sačekate najmanje 14 dana pre nego što počnete da uzimatefluoksetin ili fluvoksamin.

Obavestite Vašeg lekara ili farmaceuta ako pušite ili nameravate da prestanete sa pušenjem. Pušenje možesmanjiti količinu leka Azilect u krvi.

Trudnoća, dojenje i plodnost

Posavetujte se sa svojim lekarom ili farmaceutom pre nego što počnete da uzimate o v a j lek ako stetrudni ili dojite, mislite da biste mogli biti trudni ili planirate trudnoću.

Trebalo bi da izbegavate uzimanje leka Azilect ako ste trudni. Nije poznat uticaj leka Azilect na

trudnoću i novorođenčad.

Upravljanje vozilima i rukovanje mašinama

Pitajte svog lekara za savet pre vožnje i rukovanja mašinama jer sama Parkinsonova bolest kao i terapija lekom Azilect mogu uticati na Vašu sposobnost za obavljanje ovih radnji

Lek Azilect može da izazove

vrtoglavicu ili pospanost; takođe, može da izazove epizode naglog padanja u san.Ovo može biti pojačano ukoliko uzimate druge lekove za lečenje simptoma Parkinsonove bolesti, ili ako uzimate lekove od kojih možete da osećate pospanost, ili ako pijete alkohol dok ste na terapiji lekom Azilect. Ako Vam se javila pospanost i/ili epizode iznenadnog sna pre ili tokom uzimanja leka Azilect, nemojte voziti niti rukovati mašinama vidite odeljak 2.

3. Kako se uzima lek Azilect

Lek Azilect uzimajte uvek tačno onako kako Vam je to objasnio Vaš lekar ili farmaceut. Ako niste sasvimsigurni, proverite sa svojim lekarom ili farmaceutom.

Preporučena doza leka Azilect je jedna tableta od 1 mg jednom dnevno, uzeta oralno. Azilect se može uzimatisa hranom ili bez nje.

Ako ste uzeli više leka Azilect nego što treba

Ukoliko mislite da ste uzeli veću dozu leka Azilect nego što bi trebalo, odmah razgovarajte sa Vašimlekarom ili farmaceutom. Ponesite sa sobom kutiju ili blister leka Azilect da pokažete lekaru ili farmaceutu.Simptomi predoziranja lekom Azilect uključuju blago euforično rapoloženje blaži oblik manije, izrazito visok krvni pritisak i serotoninski sindrom vidite odeljak 4.

Ako ste zaboravili da uzmete lek Azilect

Ne uzimajte duplu dozu da bi nadoknadili propuštenu dozu. Uzmite sledeću dozu u uobičajeno vreme.

Ako naglo prestanete da uzimate lek Azilect

Nemojte prekidati terapiju lekom Azilect bez prethodne konsultacije sa svojim lekarom ili farmaceutom.Ako imate dodatnih pitanja u vezi sa primenom ovog leka, pitajte svog lekara ili farmaceuta.

4. Moguća neželjena dejstva

Kao i svi lekovi, i lek Azilect može imati neželjena dejstva, iako se ona neće ispoljiti kod svakoga.

Odmah kontaktirajte Vašeg lekara u slučaju da imate neke od sledećih simptoma. Možda Vam jepotreban hitan medicinski savet ili tretman:

Ako ste razvili neobično ponašanje kao što su prisiljavanje, opsesivne misli, zavisnost od kockanja,

preterana kupovina ili trošenje, impulsivno ponašanje, abnormalno izražen seksualni nagon, intenzivno razmišljanje o seksu poremećaj kontrole impulsa vidite odeljak 2

Ako vidite ili čujete stvari koje nisu prisutne halucinacije- Bilo koju kombinaciju halucinacija, povišene telesne temperature, nemira, tremora i znojenja

serotoninski sindrom

Obratite se Vašem lekaru

ukoliko primetite bilo kakvu sumnjivu promenu na koži, zato što primena ovog

leka može da poveća rizik od raka kože melanoma videti odeljak 2.

Druge neželjene reakcije

Veoma često

javljaju se kod više od 1 od 10 pacijenta:

Nevoljni pokreti diskinezija- Glavobolja

javljaju se kod 1 do 10 pacijenata:

bol u trbuhu- padovi- alergijska reakcija- povišena telesna temperatura- grip influenca- osećaj opšte slabosti ili slabost malaksalost- bol u vratu- bol u grudima angina pektoris- nizak krvni pritisak prilikom ustajanja sa simptomima vrtoglavice /nesvestice ortostatska hipotenzija

smanjen apetit- zatvor- suva usta- mučnina i povraćanje- flatulencija nadimanje- abnormalni rezultati testova krvi leukopenija- bol u zglobu artralgija- bol u mišićima i kostima- zapaljenje zglobova artritis- utrnulost i slabost mišića ruke sindrom karpalnog tunela- smanjenje telesne mase- neobični snovi- teškoće u koordinaciji mišića poremećaj ravnoteže- depresija- vrtoglavica vertigo- produžene kontrakcije mišića distonija- curenje nosa rinitis- iritacija kože dermatitis- osip- crvenilo oka konjunktivitis- nagli nagon za mokrenjem

javljaju se kod 1 do 10 pacijenata od 1 000:

moždani udar cerebrovaskularni akcident- srčani udar infarkt miokarda

osip sa plikovima vezikulo-bulozni osip

učestalost se ne može proceniti iz dostupnih podataka

povišen krvni pritisak

prekomerna pospanost

nagli nastup sna.

Prijavljivanje neželjenih reakcija

Ukoliko Vam se ispolji bilo koja neželjena reakcija, potrebno je da o tome obavestite lekara ili farmaceuta. Ovo uključuje i svaku moguću neželjenu reakciju koja nije navedena u ovom uputstvu. Prijavljivanjemneželjenih reakcija možete da pomognete u proceni bezbednosti ovog leka. Sumnju na neželjene reakcijemožete da prijavite Agenciji za lekove i medicinska sredstva Srbije ALIMS:

Agencija za lekove i medicinska sredstva SrbijeNacionalni centar za farmakovigilancuVojvode Stepe 458, 11221 BeogradRepublika Srbijawebsite: www.alims.gov.rse-mail:

[email protected]

5. Kako čuvati lek Azilect

Čuvati lek van vidokruga i domašaja dece.

Ne smete koristiti lek Azilect posle isteka roka upotrebe naznačenog na spoljašnjem i unutrašnjem pakovanju nakon “Važi do:”. Datum isteka roka upotrebe se odnosi na poslednji dan navedenog meseca.

Lek čuvati na temperaturi do 30 ºC.

Neupotrebljivi lekovi se predaju apoteci u kojoj je istaknuto obaveštenje da se u toj apoteci prikupljaju neupotrebljivi lekovi od građana. Neupotrebljivi lekovi se ne smeju bacati u kanalizaciju ili zajedno sa komunalnim otpadom. Ove mere će pomoći u zaštiti životne sredine.

6. Sadržaj pakovanja i ostale informacije

Šta sadrži lek Azilect

- Aktivna supstanca je rasagilin. Jedna tableta sadrži 1mg rasagilina u obliku rasagilin-mezilata.

Pomoćne supstance su: manitol; silicijum-dioksid, koloidni, bezvodni; skrob,

kukuruzni;skrob, kukuruzni, preželatinizovani; stearinska kiselina; talk.

Kako izgleda lek Azilect i sadržaj pakovanja

Okrugle, ravne, fasetirane tablete, bele do skoro bele boje, sa jedne strane tablete je utisnuta oznaka„GIL 1’’.

Unutrašnje pakovanje je Aluminijum/aluminijum blister.

Spoljašnje pakovanje: složiva kartonska kutija u kojoj se nalazi 2 blistera sa po 14 tableta ukupno 28tableta i Uputstvo za lek

Nosilac dozvole:

ACTAVIS D.O.O. BEOGRADĐorđa Stanojevića 12, Beograd

Ovo uputstvo je poslednji put odobreno

Režim izdavanja leka:

Lek se izdaje uz lekarski recept.

Broj i datum dozvole:

000454957 2023 od 27.03.2024.

Najveća baza uputstava i cena za lekove registrovane u Srbiji